Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
PM72

#1576 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

I ja bih volio da je tako bilo ali niko da dokaže...
PM72

#1577 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

junior3 wrote:Bio sam par puta na Vozucoj 94.Oko 3-4h ujutru pocnu arlaukat ko ludi,ruzno ih slusati,da li se mole il sta vec,na arapskom,mislim da i oni ne razumiju. :mrgreen:
A da smo se uplasili to nikako. :mrgreen:
95-te,nisam nikako bio na Ozrenu,prebacili me na Manjacu. :mrgreen:
Znači,da si bio na Ozrenu-ne bi "pao".Nisi se bojao :wink:
denad74

#1578 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by denad74 »

ZAGORS wrote:Ne znam prijatelju može biti laž. 4 Muslimanska slavna lahka brigada oslobodila fabriku municije Igman Konjic koja je čitav rat proizvodila oružje i slala na druge prostore BIH, ali je najveći dio ostao u Konjicu. Mislim da je spomenuto da su imali oružje sa koji su mogli oborili avione i helikoptere. Čak je bilo rečeno da niti jedan avion ili helikopter koji je ušao u njihovu mrežu nije više ogao izaći. Ima ti taj dokumentarac na youtube-u.
4M nije uzela fabriku jer je i to 92 gosina. Imali smo more pamova a oni su letjeli nisko.
junior3

#1579 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by junior3 »

PM72 wrote:
junior3 wrote:Bio sam par puta na Vozucoj 94.Oko 3-4h ujutru pocnu arlaukat ko ludi,ruzno ih slusati,da li se mole il sta vec,na arapskom,mislim da i oni ne razumiju. :mrgreen:
Vjerovatno.Salim se naravno. :mrgreen:

Morala je ona pasti,nije tu bilo dovoljno ljudstva nikako,a Ozren citav nije pao.
denad74

#1580 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by denad74 »

PM72 wrote:I ja bih volio da je tako bilo ali niko da dokaže...
Imaju negdje snimke aviona i helikoptera. Traži jer je jedan pao oko Tarćin-a
ZAGORS

#1581 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

PM72 wrote:
Pa mudžahedini nisu bila na Vozućoj 1994 koliko ja znam ( ili su tek krajem došli na Vozuću i vršili ispitivanje terena ), pa se nije ni imao razloga plašiti :lol:
PM72

#1582 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

denad74 wrote:
Ako ti nije mrsko - nađi taj snimak i postavi.Volio bih da me ubjedite pa da promjenim mišljenje.Do tada - 4 aviona i dva helikoptera u Konjicu nisu oboreni.Možda je Muders nanijetio da ih obori. :wink: a to se kod ovih novih Muslimana pika kao da je odrađeno.
junior3

#1583 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by junior3 »

ZAGORS wrote:
PM72 wrote:
Pa mudžahedini nisu bila na Vozućoj 1994 koliko ja znam ( ili su tek krajem došli na Vozuću i vršili ispitivanje terena ), pa se nije ni imao razloga plašiti :lol:
E moj momce,ko da sam ja znao ko je tamo,da li mudzahedini ili neko drugi.
Ti si opsjednut mudzahedinima i muslimanskim brigadama(mislim na imena),ili si neki zesci vjernik.Bolje slusaj ovog,PM72,on se cini normalnim ratnikom. :mrgreen:
ZAGORS

#1584 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

:lol: :lol: :lol: još malo pa ču u Siriju. Meni je od sviju najdraži 5 korpus sto se tice ARBIH
PM72

#1585 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Nisam ja "normalan" ratnik nego realan čovjek koji je bio prinuđen da uzme pušku i da se brani.Dosta mi je mojih laži još da slušam tuđe. :wink:
A ti Zagore,5 koprus je davno rasformiran - ako kontaš ići u Siriju. :lol:
denad74

#1586 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by denad74 »

PM72 wrote:
denad74 wrote:
Ako ti nije mrsko - nađi taj snimak i postavi.Volio bih da me ubjedite pa da promjenim mišljenje.Do tada - 4 aviona i dva helikoptera u Konjicu nisu oboreni.Možda je Muders nanijetio da ih obori. :wink: a to se kod ovih novih Muslimana pika kao da je odrađeno.
Koji turac vežete avione za Muderisa. U to vrijeme kad se ovo dešavalo TO Konjic je imao male jedinicice tipa akrepi,Sejdovi tigrovi, par momaka iz hos i par momaka sa strane pa čak i iz splita. Kasnije su se formirale krupnije jedinice.Objeti su uzeti uz min gubitke u ljudstvu al su zato stradala skladišta. Oko Konjica je fakat bilo puno pamova i uradilo se sta se uradilo. Oni su pored bombardovanje vadili ljude helikopterima. Ako imaš nekog u arhivu ftv-a naći ćeš ih.Znam šta sam gledao svojim očima al isto znam da smo pucali i na nato helikoptere al im nismo mogli ništa. :)
junior3

#1587 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by junior3 »

PM72 wrote:Avatar,

Nisam ja "normalan" ratnik nego realan čovjek koji je bio prinuđen da uzme pušku i da se brani.Dosta mi je mojih laži još da slušam tuđe. :wink:
A ti Zagore,5 koprus je davno rasformiran - ako kontaš ići u Siriju. :lol:
Vidi sto te slika zbuni,ja trazim ko je avatar. :lol:

Ma ovaj zagor vam je zeznut lik,voli nesto mundzose pa to ti je. :mrgreen:
PM72

#1588 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Koji turac vežete avione za Muderisa. U to vrijeme kad se ovo dešavalo TO Konjic je imao male jedinicice tipa akrepi,Sejdovi tigrovi, par momaka iz hos i par momaka sa strane pa čak i iz splita. Kasnije su se formirale krupnije jedinice.Objeti su uzeti uz min gubitke u ljudstvu al su zato stradala skladišta. Oko Konjica je fakat bilo puno pamova i uradilo se sta se uradilo. Oni su pored bombardovanje vadili ljude helikopterima. Ako imaš nekog u arhivu ftv-a naći ćeš ih.Znam šta sam gledao svojim očima al isto znam da smo pucali i na nato helikoptere al im nismo mogli ništa.
Je li to sva argumentacija vezana za obaranje 6 neprijateljskih letjelica? Ako jeste - aferim.I ja sam gledao u Sarajevu na početku rata MiG-ove 29 pa nisam nigdje napisao da smo ih oborili.
ZAGORS

#1589 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Znam da je odavno rasformiran, nego govorim uopšte o ratnim uspjesima.
denad74

#1590 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by denad74 »

PM72 wrote:
Koji turac vežete avione za Muderisa. U to vrijeme kad se ovo dešavalo TO Konjic je imao male jedinicice tipa akrepi,Sejdovi tigrovi, par momaka iz hos i par momaka sa strane pa čak i iz splita. Kasnije su se formirale krupnije jedinice.Objeti su uzeti uz min gubitke u ljudstvu al su zato stradala skladišta. Oko Konjica je fakat bilo puno pamova i uradilo se sta se uradilo. Oni su pored bombardovanje vadili ljude helikopterima. Ako imaš nekog u arhivu ftv-a naći ćeš ih.Znam šta sam gledao svojim očima al isto znam da smo pucali i na nato helikoptere al im nismo mogli ništa.
Je li to sva argumentacija vezana za obaranje 6 neprijateljskih letjelica? Ako jeste - aferim.I ja sam gledao u Sarajevu na početku rata MiG-ove 29 pa nisam nigdje napisao da smo ih oborili.
Ne argument su mi moje oći kad vidiš zapaljen avion. A vidio sam i ove doduše neznam jel bio Mig 29 kad su nadletili i probili zvučni zid iznad Sarajeva i znam da ih nismo oborili
Tutnjavac

#1591 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Je l' se većina skorašnjih rasprava o ratu u BiH mora na ovoj temi voditi? :?
Škobo Habu

#1592 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

Koliko se sjećam bila je nekoliko pokušaja zauzimanja Vozuće ili ovladavanja kotama sa kojih se kontrolisala putna komunikacija "puta spasa", a koji je vodio preko Maoće, Ribnice, Marinog brda pa do Banovića.
Srpske snage su stalno vršile napade na konvoje koji su pokušavali prolaziti tim pravcem, jednom su, dobro se sjećam, pogodili cisternu sa naftom, koja je u potpunosti izgorila.
Koliko ja pamatim, prvi napad na Vozuću je započeo u kasno ljeto 1992 godine, kada su jedinice 2. Korpusa započele akciju u kojoj su zauzele gotovo kompletan prostor prema Vozući, ali su se nakon toga brzo povukli, što zbog nedovoljnog broja ljudstva, što zbog loše komunikacijama među jedinicama. Tad je i JNA avijacija djelovala po tom području.
Sjećam se, također, smotre tuzlanskih "Balti", iz razloga što sam tad prvi put vido pušku argentinku kod pripadnika AbIh.
Bilo je nakon toga još par operacija, ali u smislu strike&back, zauzmale se određene kote, pa se gubile ili se dobijalo naređenje o povlačenju, sve do 1995 god. koja je ujedno bila i najmasovnija i najbolje kordinisana.
Tad sam imao priliku gledati zarobljene srpske vojnike, čini mi se iz Prnjavora, koji su se izvukli iz obruča. Uhvaćeni su na granici vareške i olovske opštine. Sproveli su ih oko dvadesetak, možda i više, pokupili u autobus i odvezli za Olovo. Kasnije su sprovedeni u vareški zatvor. Neki od njih su isvjedočili kasnije i na RTRS-u.
junior3

#1593 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by junior3 »

To za 92 godinu ne znam,94 je bio napad isti kao i 95,ali je ipak odbrana bila bolja,pale su neke kote ali su brzo vracene.
Nakon pada Vijenca,ABiH je bila u boljoj pozicji.Sto se tice zarobljenika,najvise ih je bilo iz,Ozrenske,Prnjavorske i Srbacke brigade i nesto iz Krnjinske.95-te je malo pomjerena linija odbrana,ali je to lose odradjeno,prijatelj mi je zarobljen gore i kaze da je na nekim mjestima,bio bas prevelik razmak izmedju nasih rovova i da se lako moglo doci iza njih,sto je i ucinjeno.

Uglavnom odosmo u off,vec se zale,samo da nas admin ne pokaznjava. :mrgreen:
XOX100

#1594 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Škobo Habu wrote:
ZAGORS wrote:Što se tiče 1 Muslimanske brigade slabo znam o njoj. U vezi 7 Muslimanske brigade ona je imala veoma značajnu ulogu u odbrani Igmana 1993, oslobađanje Vlašića, bili su na Vozućoj, a mislim i oko Teslića. Bili su na skoro čitavoj teritorij BIH. Bili su dosta vjerski nastrojena brigada i poznati kao hrabri borci. Kada spomenu Vareš zar 7 Muslimanska nije išla u oslobađanje Vareša od HVO-a
Gdje su to bili na čitavom području BiH? Bila Sedma na Brčkom i Gradčcu? Bila na Olovu? U Krajni?
Sedma je ratovala samo na području Srednje Bosne. Za Vlašić je istina, Vozuća i Igman, također. Ali, glupo je tvrditi da samo Sedmoj, odnosno "El-Mudžahidu" pripadaju zasluge za akciju "Farz 95", jer to u suštini nije uopšte tako. Akcija je izvršena uz sadejstvo 2. i 3 Korpusa, i odvijala se iz tri pravca-od Zavidovića, Banovića i dijela olovske opštine.
Sedma je jedina brigada kojoj HVO i HV nisu dopustili da se preko njihove teritorije prebace u Krajinu i da učestvuju u tamošnjim vojnim operacijama. Svi znamo i zašto.
Sedma jeste najbolja jedinica od svih muslimanskih. Bilo ih je i u pokusaju probijanja blokade Sarajeva. Prvi su razgulili kada su shvatili da ovi iz Sarajeva imaju vise dousnika nego pravih vojnika.

Njihovi uspjesi se moraju priznati i respektovati. Rasparcali su HVO na svakom bojistu. Divno su odradili posao kod repetitora na Vlasicu. Pa Vozuca. Itd.
Oni su bili elitni u svakom pogledu.
Last edited by XOX100 on 09/03/2014 21:04, edited 1 time in total.
animals

#1595 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by animals »

Ajant wrote: Imali su i partizani muslimansku brigadu, 16.-ta muslimanska je jedna od prvih ili prva koja je ušla u Sarajevo, pa se to ne kosi sa multikulturalnošću partizana.
Ti poredis muslimansku brigadu partizana i ove bradonje koje su se kleli pod Arapskim zastavama i ratovali za Alaha..oni u partizanima su samo nosili ime muslimani..
ZAGORS

#1596 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Nisu svi bili kako ih ti nazivaš " bradonje ". Istina je da su bili dosta muslimanski nastrojena brigada, ali ne mora odmah značiti da su bili zločinci.
XOX100

#1597 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

ZAGORS wrote:Nisu svi bili kako ih ti nazivaš " bradonje ". Istina je da su bili dosta muslimanski nastrojena brigada, ali ne mora odmah značiti da su bili zločinci.

Pusti ove multikulti banane. Muslimanske brigade su bile beton. Kamo srece da ih je bilo vise.
animals

#1598 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by animals »

ZAGORS wrote:Nisu svi bili kako ih ti nazivaš " bradonje ". Istina je da su bili dosta muslimanski nastrojena brigada, ali ne mora odmah značiti da su bili zločinci.
Nisam ni rekao zlocinci..samo jedni su samo nosili ime Muslimani i nisu ratovali pod arapskim zastavama, niti su ratovali za Alaha..velika je razlika izmedju one Muslimanske brigade i ovi iz zadnjeg rata..
ZAGORS

#1599 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

XOX100 wrote:

Pusti ove multikulti banane. Muslimanske brigade su bile beton.

Beton kojeg agresori nisu mogli slomiti, valjda im zato toliko smetaju.
Škobo Habu

#1600 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

XOX100 wrote:
Sedma jeste najbolja jedinica od svih muslimanskih. Bilo ih je i u pokusaju probijanja blokade Sarajeva. Prvi su razgulili kada su shvatili da ovi iz Sarajeva imaju vise dousnika nego pravih vojnika.

Njihovi uspjesi se moraju priznati i respektovati. Rasparcali su HVO na svakom bojistu. Divno su odradili posao kod repetitora na Vlasicu. Pa Vozuca. Itd.
Oni su bili elitni u svakom pogledu.
Očigledno se ne razumijemo.
Nisam nigdje napisao da Sedmu ne treba respektovati, već da je godinama nakon rata građen image Sedme kao najzaslužnije brigade koja je odbranila BiH. Govorim iz pozicije nekoga koje odslužio bivšu VFBiH u Sedmoj Muslimanskoj brigadi. Bio sam i u Zenici, i u Travniku.
Naslušao sam se tih moralista i kojekakvih hodžica iz zavidovački, kakanjski i zenički sela, koji su nam ispirali mozak i o Vlašiću, i o Srednjoj Bosni, i o Vozući. Ostalih kao da nema.
Nije samo Sedma odradila Vlašić, bili su tu i borci 17. Krajiške.
Na kraju, dok su te bradonje iz Sedme po Zavidovićima ganjali ljude koji su se kupali po Gostoviću i sprovodili šerijat, momci iz olovskog IDV-a su zarobljavali po Kalašima habuci 155 mm.
Samo kažem da se Sedma precjenjuje na uštrb jedinica koje nisu bile ništa efikasnije i hrabrije od njih.
Last edited by Škobo Habu on 10/03/2014 13:55, edited 1 time in total.
Post Reply