Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#1576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote: @Tec, mozes li , posto cijenim da si kompetentan, nama laicima, ipak pojasniti zasto je trasa Koridora Vc toliko 'usitnjena' sto realno usporava gradnju ceste? Izgleda da , racunajuci teren, presijecanje RS i slicno trasa minimalno mora imati 8-9 dionica za gradnju a ovako kako se do sada radi i radit ce se, izgleda da ce biti preko 20!? Osim sto je vise razloga za 'ima l' mene tu', koji su strucni da se, recimo potez s juga (Bijace) nepotrebno podijeli u 2x5 km kad je moglo u komadu 10 km???
1. Jednostavno tamo gdje ucestvuju domace firme 'SAMOSTALNO' km autoputa jeftiniji i to se vidi tender poslije tendera.
2. Radi se onoliko koliko ima para.
3. Ne usporava izgradnji jer bez tih podjela se ne bi ni gradilo.
4. U rs teren je laksi i trasa nema problem sa naseljima.

Ili ne graditi ili ovako nastaviti je situacija.
Last edited by tec on 26/02/2013 10:35, edited 1 time in total.
tec

#1577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Damir_5 wrote:
mikasa wrote:Damire, pametan si momak, ne vjerujem da nasjedas na "djeciji-novinarski" trac.
:D :lol: Sta kazes, "djeciji-novinarski trac"?

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/377 ... dzica.html

Ne treba meni, nego tuziocu, meni je jasno da je mucka da recimo 10 km autoceste na tlu u BiH, kosta vise nego 6 km dvocijevnog tunela u Hrvatskoj.

Znaci cijena dvocijevnog (u dva pravca po dvije trake) kilometra tunela Mala Kapala u Hrvatskoj kosta nesto vise od 12 miliona eura, a cijena kilometra autoceste od Vlakova do Lepenice koja se treba da gradi znaci na tlu u BiH, kosta 17,5 miliona eura po kilometru.

Zar nije kilometar autoceste u dvocijevnom tunelu daleko najskuplji? Tunel Mala Kapela u Hrvatskoj za 6 kilometara je kostao 80 miliona eura, a Vlakovo-Lepenica dionica u BiH u duzini od 10 km ce kostati 175 miliona eura?
Kako si ti tako veliki strucnjak onda mozda bi trebao traziti polozaj u EIB jer ocigledno znas vise od njih. slobodna-bosna ti vazi za toalet papir u novinarstvu i ako su ti oni pojam onda tvoj sav argument pada u vodu. Pogledaj koliko su ponudili ostali za tu navedenu dionicu, pa onda pretrazi druge tender na kojim su ucestvovali ti italiani i vidjeces da su uvijek bili najskuplji. Probali se koristiti sct-ovim igre (koju im je neko preporucio) i tako su ostali bez posla. Ako neznas od problema sa sarajevskom zaobilaznice eib i ebrd ne dozvoljavaju mijenjanje tendera promjenu u popisu objekata i igranja sa dodatnim radovima.
Ako ti nije jasno Investment banka EU je odlucila protive firme iz EU u korist firme iz turske za tender u zemlji koja nije clanica EU. JELI ti stvarno mislis da bi se to desilo da te talijanske firme nisu nesto prekrsile???????????
tec

#1578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Damir_5 wrote:
corvus_edin wrote:Napravili vec trotoar?
Da nema neko sliku?

Ako je tako:
naravno treba tu Dzamiju srusiti - i onog, koje odobrio, kao i one koji su prihvatili izgradnju znajuci da se radi od vitalnoj trasi putne komunikacije kazniti i to PAPRENO da se jedno i zauvijek zna, da se nemoze saliti.
Ako je dzamija nelegalno postavljena na trasi autoceste, sto vjerovatno jeste, onda je treba srusiti. Minus za Islamsku zajednicu, nisam ocekivao da djeluju kao neki neprijatelji naroda, bas naprotiv, IZ BIH treba sve uciniti da jos i pogura tu vrstu projekta koliko moze, a ne da je stopa.

Najbolje bi bilo da je IZ BIH sama razmontira i da ocisti parcelu, prema narodu najbolje. Dosta je sto ima opstrukcija na svakom koraku, nisu nam potrebne jos i ovakve.
Potpuno se slazem ali problem je da dzamija nije napravljena ilegalno i nece osporiti trasu. Samo sto tu joj nije mjesto.
Veci problem kod stupske petlje da se insistira da raskrsnica sjevernije od dzamije bude regulirana sa semaforom. Koje baca svu beneficiju nove stupske petlje u vodu.
Maystor

#1579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

corvus_edin wrote:Napravili vec trotoar?
Da nema neko sliku?

Ako je tako:
naravno treba tu Dzamiju srusiti - i onog, koje odobrio, kao i one koji su prihvatili izgradnju znajuci da se radi od vitalnoj trasi putne komunikacije kazniti i to PAPRENO da se jedno i zauvijek zna, da se nemoze saliti.
Smatram te izuzetnim poznavaocem prilika u izgradnji autoputeva u BiH, pa me čudi da ne znaš da je scenario koji predlažeš manje vjerovatan od situacije da vanzemaljci nasele veliku aleju.
Tom džamijom je SDA kupila lokalne izbore na Ilidži. Ovo je aktuelna slika sa googlea, snimljeno u junu 2012
Image
photo sharing websites

možeš primijetiti da džamije nije bilo ni u izgradnji. Sklepali su je za par mjeseci, doslovno pred izbore. Ilidžanski imami su, zauzvrat, odradili predizbornu kampanju za SDA.
corvus_edin

#1580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by corvus_edin »

Naravno da poznajem situaciju i citavu pricu oko toga - i naravno nisam toliko naivan da vjerujem da ce se u tom pitanju ista pametno desiti.

Nekad me zanese emotivnost pajednostavno moram da napisen sta mislim...

A da sam u dzematu tih imama, nebih niakd, ama bas nikad usao u tu dzamiju - ne sto nisam vjernik, nego iz protesta sto nam takvi likovi opstruiraju zemlju.
StupskaBitanga

#1581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Ta džamija odnosno džemat nema dovoljno vjernika da se popuni kvota za svih dnevnih 5 namaza a kamo li za onoliku džamiju ali eto samo da se nabije na vidno mjesto
shin

#1582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shin »

Džamija na petlji je odraz stanja u našoj državi.
Damir_5

#1583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

tec wrote: Potpuno se slazem ali problem je da dzamija nije napravljena ilegalno i nece osporiti trasu. Samo sto tu joj nije mjesto.
Veci problem kod stupske petlje da se insistira da raskrsnica sjevernije od dzamije bude regulirana sa semaforom. Koje baca svu beneficiju nove stupske petlje u vodu.
Gledajuci Sarajevo preko Google Eartha, moze se zakljuciti da u Sarajevu ima mjesta za gradnju gdje god se pozeli, vecina jos uvijek nije u opste urbanizirana, pa cak ni Marin Dvor, zasto se bas ta dzamija tu gradila, zasto bas na trasi te petlje, ko je ta osoba koja je dala dozvolu za gradnju dzamije tu, to bi trebalo pitati tuzioce kojima je posao da pronadju ko stoji iza toga i da ga strpaju u zatvor.
matematicar_teski

#1584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

jedite m+uda svoja,dzamija ce ostati .
drug_profi

#1585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

matematicar_teski wrote:jedite m+uda svoja,dzamija ce ostati .
A koji li si ti pacijent.
tec

#1586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Damir_5 wrote:
tec wrote: Potpuno se slazem ali problem je da dzamija nije napravljena ilegalno i nece osporiti trasu. Samo sto tu joj nije mjesto.
Gledajuci Sarajevo preko Google Eartha, moze se zakljuciti da u Sarajevu ima mjesta za gradnju gdje god se pozeli, vecina jos uvijek nije u opste urbanizirana, pa cak ni Marin Dvor, zasto se bas ta dzamija tu gradila, zasto bas na trasi te petlje, ko je ta osoba koja je dala dozvolu za gradnju dzamije tu, to bi trebalo pitati tuzioce kojima je posao da pronadju ko stoji iza toga i da ga strpaju u zatvor.
Svi mi znamo odgovor na to pitanje. Dovoljno je procitati neke bolesne komentare kada se pokrene pitanje 'ispravno ili ne'. To je nivo koji vlada.
neki

#1587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Dzamija nije napravljena ilegalno, predvidjena je na tom mjestu po regulacionom planu usvojenom prije 3 godine, za zivota i vladanja Cenanovica. Tako da su price 'sredila sda pred izbore 2012' ciste budalastine.
Druga je prica kako je dzamija i na koji nacin dosla i u rp jer je i cobanu jasno da joj tu nije mjesto..udaljena je 6m od kolovoza saobracajnice predvidjene za brzi saobracaj i to na vanjskoj krivini
DON_eARL

#1588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

Kako sam ja skontao iz viđenog kod petlje, gledajući pravac Zenica - Dobrinja/Lukavica, desna traka sa novim mostom preko Miljacke se uključuje na postojeći nadvožnjak, dok se se novi nadvožnjak pravi na strani gdje je Standard. Da li je dobra ova paint ilustracija?

Image
udrch

#1589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Damir_5 wrote:
de ne hlupaj bezveze..
odavno znam čovjeka koji je projektovao ovu cestu, džamija uopće nije na trasi..to samo tako izgleda kada gledaš postojeću cestu..kada sve bude izgrađeno slika će biti potpuno jasna..
mikasa

#1590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

Damir_5 wrote: .
.
Samo ljudi odgovorni i PLACENI za taj posao u BiH ne valjaju. Ukratko produktivnost im je veoma niska, zato je za njih to nemoguce. Treba mjenjati ljude i dovesti one koji to mogu.
Medjutim kakva je u opste SDP-u strategija gradnje autocesta? Pricaju, skijaju, obilaze kafane na Bjelasnici i nista ne rade. Je li vi hocete graditi ili necete? Ako necete, onda recite,
Naravno, zato i nema tehnickih uslova da se Prenj vec probija, mislim ko bi se sjetio da dvije cijevi tunela Prenj duge ukupno 12 km treba probijati godinama, sto ce onda stopati dionice koje se nasljanjaju na Prenj i blokirati cijeli koridor 5C? Oni iz SDP-a koji su placeni za to, sigurno nece.
Sory, moja greska. Izgleda da sam precijenio tvoj tehnicki intelekt, tako da raspravu o povezanosti autocesta i skijanja, tunelima i SDP-u,... nastavi ali bez mene.
drug_profi

#1591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

@damir
Druze, cijenim te jer cesto imas argumentovane postove, mada se nekad ne slazem sa tobom jer drugcije tumacimo cinjenice.
Medjutim stalno je primjetno da si SDA vojnik i da ti SDP strahovito smeta. Ima ovdje par ljudi koji ne volimo da se politika petlja u posao jer to obicno upropasti dobre ideje. Ovo je jedna od tema koja se tice strogo tehnike i politika je ovdje visak.

Molio bih te da smanjis malo.
Damir_5

#1592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

drugi profil wrote:@damir
Druze, cijenim te jer cesto imas argumentovane postove, mada se nekad ne slazem sa tobom jer drugcije tumacimo cinjenice.
Medjutim stalno je primjetno da si SDA vojnik i da ti SDP strahovito smeta. Ima ovdje par ljudi koji ne volimo da se politika petlja u posao jer to obicno upropasti dobre ideje. Ovo je jedna od tema koja se tice strogo tehnike i politika je ovdje visak.

Molio bih te da smanjis malo.
Ako mi nadjes jedan post, samo jedan post gdje ja govorim pozitivno o SDA, na silu cu reci da sam SDA i ako to apsolutno nisam. SDP i SDA se trebaju vec jednom nauciti da postoje osobe kojima se ne svidjaju njihove nazovi politike i koji ne pripadaju suprotnom tabaru (ili SDA ili SDP). Molim da se to unese u zapisnik kako se ne bi zaboravilo sljedeci put.

Iskreno najbolje bi bilo kad bi vi i iz SDP i iz SDA malo sjahali sa bosnjackog covjeka pa otisli par mandata u opoziciju i tamo bili na dugogodisnjim pripremama. Mozda bi tad naucili da se zaista autocesta od 270 kilometara moze zavrsiti za tri godine.

Ono sto su i SDA i SDP dokazali je to da su nesposobni i jedan ne toliko teski infrastrukturni objekt privesti kraju na zadovoljavajuci nacin i u razumno vrijeme. Vas problem nije samo ne znanje i korupcija (SCT itd), nego i niska produktivnost. Shvatam da se mozda ne mogu odmah pronaci sredstva za cjeli koridor 5C, ne shvatam i necu da shvatim da bar nije gotova kompletna dokumentacija za koridor 5C barem od Sarajeva do Mostara. Ovim tempom koji se to k'o fol gradi, maltene se nema nikakvih pozitivnih efekata za BiH ekonomiju, pogotovo kad glavne poslove dobivaju ino firme.

Da ste pametni, cim se probije Vijenac, pripremiti dokumentaciju i te firme koje su probijale Vijenac, na probijanje Prenja i to iz profita BH Telekoma, gdje bi taj tunel nakon izgradnje postao ne vlasnistvo JP FBIH Autoceste Mostar, nego vlasnistvo novoformiranog koncerna BH Telekom Sarajevo.

@mikasa, znam da si ocekivao neki tekst koji bi se mogao lagano diskreditirati i znam da su te corpus delikti slike totalno "razoruzale", ali svejedno, svaki ministar bi podnjeo ostavku nakon toga, ako nista drugo, njegov sef partije bi ga na to prisilio.
Last edited by Damir_5 on 26/02/2013 21:41, edited 1 time in total.
drug_profi

#1593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Opet ti moram reci da ja nismo MI. Kako se ti ogradjujes od njih jednako i ja. Istovremeno pokusavam biti realan i svjestan stanja u kojem jesmo i na taj nacin razmisljati o svemu. Nema koristi da pljujem po vladi ovoj ili onoj.
Radi se kako se radi, na ovoj temi se uglavnom pokusavamo informisati kako ide i koje dionice se rade, kako to sve izgleda na terenu i sl.
Damir_5

#1594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

drugi profil wrote:Opet ti moram reci da ja nismo MI. Kako se ti ogradjujes od njih jednako i ja. Istovremeno pokusavam biti realan i svjestan stanja u kojem jesmo i na taj nacin razmisljati o svemu. Nema koristi da pljujem po vladi ovoj ili onoj.
Radi se kako se radi, na ovoj temi se uglavnom pokusavamo informisati kako ide i koje dionice se rade, kako to sve izgleda na terenu i sl.
Vidis kod mene je suprotno, ja se informiram kroz medije, a ovdje sam iskljucivo da bi stvar pogurao, pokazujuci i dokazujuci da ovo sto rade SDA i SDP sa koridorom 5C je uzasno sporo i lose.

BiH bi trebala godisnje praviti po 100 kilometara autoceste i to lagano, da se ne zuri.
drug_profi

#1595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne trosim nase medije. Stete psihickom zdravlju. Od njih uglavnom mozes dobiti samo dezinformacije, a dok dodjes do prave informacije treba da sagledas razne novine, dnevnike portale i sta ti ja znam.
Ovdje dobijem sukus brzo ilako iz prve ruke, bez bojenja.
Tacticus

#1596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tacticus »

Damir_5 wrote:
drugi profil wrote:Opet ti moram reci da ja nismo MI. Kako se ti ogradjujes od njih jednako i ja. Istovremeno pokusavam biti realan i svjestan stanja u kojem jesmo i na taj nacin razmisljati o svemu. Nema koristi da pljujem po vladi ovoj ili onoj.
Vidis kod mene je suprotno, ja se informiram kroz medije, a ovdje sam iskljucivo da bi stvar pogurao, pokazujuci i dokazujuci da ovo sto rade SDA i SDP sa koridorom 5C je uzasno sporo i lose.

BiH bi trebala godisnje praviti po 100 kilometara autoceste i to lagano, da se ne zuri.
ovo je uradila hrvatska i dobila ogromne dugove, zatim objasni mi kako je moguce kvalitetno napraviti onolike tunele za 3 godine

bolje je praviti 40-50 km autoputa godisnje i da se barem 30-40% ne finansira iz kredita + kada stavljas dionice u opticaj dobijas da iste mogu vracat dio kredita dok jos traje gradnja

i ne zaboravi da se gradnja autoputa puno koristi za otvaranje radnih mjesta i bilo bi veoma pogresno zaposliti ogroman broj ljudi i zbog cinjenice da domaca industrija nebi mogla proizvoditi one materijale koji se mogu koristiti za izgradnju, pa bi ili morao kupovati sa van zemlje ili naglo prosiriti kapacitet koji bi onda bili vecim djelom nepotrebni po zavrsetku gradnje
cilj je da se gradi 5-8 godina, ali da kostantno imas odredzen broj zaposlenih i da tvornice proizvode potrebne kolicine bez nepotrebnih prosirivanja kapaciteta koji bi onda tesko nalazili kasnije trziste
zbog tako se isto radi na izgradnji novog bloka termoelektrane tuzla
ja ovo smatram pametnije, nego da se zavalimo u veliki kredit za kratkotrajno rjesenje od 3-4 godine
Damir_5

#1597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

Tacticus wrote:
ovo je uradila hrvatska i dobila ogromne dugove, zatim objasni mi kako je moguce kvalitetno napraviti onolike tunele za 3 godine

bolje je praviti 40-50 km autoputa godisnje i da se barem 30-40% ne finansira iz kredita + kada stavljas dionice u opticaj dobijas da iste mogu vracat dio kredita dok jos traje gradnja

i ne zaboravi da se gradnja autoputa puno koristi za otvaranje radnih mjesta i bilo bi veoma pogresno zaposliti ogroman broj ljudi i zbog cinjenice da domaca industrija nebi mogla proizvoditi one materijale koji se mogu koristiti za izgradnju, pa bi ili morao kupovati sa van zemlje ili naglo prosiriti kapacitet koji bi onda bili vecim djelom nepotrebni po zavrsetku gradnje
cilj je da se gradi 5-8 godina, ali da kostantno imas odredzen broj zaposlenih i da tvornice proizvode potrebne kolicine bez nepotrebnih prosirivanja kapaciteta koji bi onda tesko nalazili kasnije trziste
zbog tako se isto radi na izgradnji novog bloka termoelektrane tuzla
ja ovo smatram pametnije, nego da se zavalimo u veliki kredit za kratkotrajno rjesenje od 3-4 godine
Dalmatina je Hrvatsku kostala za 350 km otprilike oko 3,5 milijarde eura, a Hrvatska duguje cirka 60 milijardi. I budali je jasno da taj dug nije potrosen na autoceste ili da vecim dijelom nije potrosen na autoceste.

Tuneli se prave duze, zato i govorim da se Prenj treba poceti raditi prije samih dionica, da nam se ne dogodi kao sa Vijencem, da nas tunel ne stopa, uglavnom tunel od 6 kilometara koliko ce biti dug Prenj se moze izgraditi za tri godine i prema cijeni iste duzine tunela u Hrvatskoj, kostati ce oko 85 miliona eura.

Ne pravimo mi ni 40 km godisnje, nego nekih par kilometara (koridor 5C) godisnje. Sto se tice prosirenja kapaciteta, ne zaposljavaju se ljudi za stalno, nego na odredjeno vrijeme i s tim se rijesi problem radne snage. Pa sad ako odlucimo to praviti, onda nam se bolje prije zaduziti, nego otezati to na 30 godina, jer sasvim je sigurno da ce sve dionice imati veci saobracaj ako je kompletno zavrsen koridor 5C, nego ako ga ima 40 kilometara, samim tim naplata ce biti bolja. Osim toga, svi krediti te vrste imaju grejs period, brza gradnja i zavrsetak, veci grejs period na kredite, a ne kao kod SA zaobilaznice, prosao grejs period, a ona se i nije pocela graditi.

Pisao sam ranije, mnogi danas zaobilaze BiH iz prostog razloga sto nema autoceste, sto ne bi bio slucaj kad se izgradi 5C, gdje ce se pogotovo ljeti saobracaj enormno povecati nego je to slucaj danas.

Znaci uzimali danas kredit ili sutra, na isto ti dodje ako ga odlucis uzeti, sa jednom bitnom razlikom, kilometar autoceste ce te doci jeftinije ako ga pravis u vecoj duzini, nego iz vise komadica po par kilometara, pa moras za svakih par kilometara raspisivati tendere, uzimati kredite, prebacivati masineriju i gradilsta itd itd. Ako se ovako nastavi, koridor 5C ce puno vise kostati od one predvidjene 3,2 milijarde eura. Jednostavno izgradnja se mora ukrupniti, tacnije dionice se moraju graditi duze po kilometrazi, sto ce pojeftiniti cijenu po kilometru u odnosu na gradnju vise kracih dionica. To su osnove ekonomije i to svako zna.

Niko me ne moze ubijediti da recimo izgradnja dionice od 100 kilometara u komadu nece biti puna jeftinija po kilometru, nego izgradnja 10 dionica po 10 kilometara u razlicitim vremenskim intervalima i od razlicitih izvodjaca.

Znaci u prvoj opciji treba ti jedan tender, u drugoj opciji treba ti 10 tendera. U prvoj opciji jedna firma dovede masineriju i koristi je dok god ne napravi 100 kilometara dionicu, u drugoj opciji jedna firma dovede masineriju, zavrsi 10 kilometara dionicu, pa povuce masineriju i zatvori gradiliste, pa dolazi druga firma i sve ponovo deset puta, a FBIH porezni obveznici placaju, jer izvodjaci sve ukalkulisu u cijenu.
Last edited by Damir_5 on 26/02/2013 23:27, edited 1 time in total.
drug_profi

#1598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Slazem se, kad vec nismo krenuli na ho ruk odmah, onda je ovo pametnije rjesenje. U prvoj varijanti bi morao mnogo stranih kompanija angazovati, kao i materijala, ovako ces svojim kompanijama stvoriti reference. Kad se zavrsi c5 ima jos pravaca koji bi bili interesantni kao AP u poluprofilu ili brze ceste.
Mislim da bi za zemlju bilo jako jako korisna dijagonala od Bihaca do Gorazda, i dalje prema SRB i CG.
Damir_5

#1599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Damir_5 »

drugi profil wrote:Slazem se, kad vec nismo krenuli na ho ruk odmah, onda je ovo pametnije rjesenje. U prvoj varijanti bi morao mnogo stranih kompanija angazovati, kao i materijala, ovako ces svojim kompanijama stvoriti reference. Kad se zavrsi c5 ima jos pravaca koji bi bili interesantni kao AP u poluprofilu ili brze ceste.
Mislim da bi za zemlju bilo jako jako korisna dijagonala od Bihaca do Gorazda, i dalje prema SRB i CG.
Znaci "pametnije" je recimo dionicu od 100 kilometara graditi u 10 lotova po 10 kilometara, gdje za svaki lot ti je potreban kompletan posao, od raspisivanja tendera do otvaranja i zatvaranja cijelih gradilista ili u cugu 100 kilometara gdje jedna ili par kompanija dobiju posao da za dvije godine naprave recimo dionicu od 100 kilometara?

Mozda je "pametnije", ali sasvim sigurno nije isplativije i puno je sporije, jer ce kilometar autoceste u prvoj opciji kostati puno vise nego kilometar autoceste u drugoj opciji, sto znaci opciji izgradnje vecih dionica odjednom.

Sistemom izgradnje dugih dionica vremenski gradnja moze trajati tri godine maksimalno sa dugim tunelima, sistemom usitnjenih lotova, gradnja ce trajati decenijama i kilometar autoceste ce doci puno skuplje.

Ne vidim u opste razlog za tako sporu gradnju, placamo po svjetskim cijenama, cak su u grupi najvisih cijena, pogotovo dionica Vlakovo-Lepenica, a s druge strane to se gradi jako sporo. Cak i kad se dobiju pare, gradnja se odvija jako sporo, rokovi za zavrsetak su jako dugi i tu je ukalkulisana slaba produktivnost, za koju ne vidim nikakvog razloga, pogotovo kad se zna po kojim cijenama se sve to placa. Vlakovo-Lepenica ce kostati po kilometru skuplje nego autocesta kroz Alpe. Za te pare po kilometru, ima da bude perfektna i zlatna, da ima najbolje tunele, mostove i nadvoznjake u Europi.
Last edited by Damir_5 on 26/02/2013 23:39, edited 1 time in total.
drug_profi

#1600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ako samo za takav nacin ima para, normalno da je pametnije.
Post Reply