Tacticus wrote:
ovo je uradila hrvatska i dobila ogromne dugove, zatim objasni mi kako je moguce kvalitetno napraviti onolike tunele za 3 godine
bolje je praviti 40-50 km autoputa godisnje i da se barem 30-40% ne finansira iz kredita + kada stavljas dionice u opticaj dobijas da iste mogu vracat dio kredita dok jos traje gradnja
i ne zaboravi da se gradnja autoputa puno koristi za otvaranje radnih mjesta i bilo bi veoma pogresno zaposliti ogroman broj ljudi i zbog cinjenice da domaca industrija nebi mogla proizvoditi one materijale koji se mogu koristiti za izgradnju, pa bi ili morao kupovati sa van zemlje ili naglo prosiriti kapacitet koji bi onda bili vecim djelom nepotrebni po zavrsetku gradnje
cilj je da se gradi 5-8 godina, ali da kostantno imas odredzen broj zaposlenih i da tvornice proizvode potrebne kolicine bez nepotrebnih prosirivanja kapaciteta koji bi onda tesko nalazili kasnije trziste
zbog tako se isto radi na izgradnji novog bloka termoelektrane tuzla
ja ovo smatram pametnije, nego da se zavalimo u veliki kredit za kratkotrajno rjesenje od 3-4 godine
Dalmatina je Hrvatsku kostala za 350 km otprilike oko 3,5 milijarde eura, a Hrvatska duguje cirka 60 milijardi. I budali je jasno da taj dug nije potrosen na autoceste ili da vecim dijelom nije potrosen na autoceste.
Tuneli se prave duze, zato i govorim da se Prenj treba poceti raditi prije samih dionica, da nam se ne dogodi kao sa Vijencem, da nas tunel ne stopa, uglavnom tunel od 6 kilometara koliko ce biti dug Prenj se moze izgraditi za tri godine i prema cijeni iste duzine tunela u Hrvatskoj, kostati ce oko 85 miliona eura.
Ne pravimo mi ni 40 km godisnje, nego nekih par kilometara (koridor 5C) godisnje. Sto se tice prosirenja kapaciteta, ne zaposljavaju se ljudi za stalno, nego na odredjeno vrijeme i s tim se rijesi problem radne snage. Pa sad ako odlucimo to praviti, onda nam se bolje prije zaduziti, nego otezati to na 30 godina, jer sasvim je sigurno da ce sve dionice imati veci saobracaj ako je kompletno zavrsen koridor 5C, nego ako ga ima 40 kilometara, samim tim naplata ce biti bolja. Osim toga, svi krediti te vrste imaju grejs period, brza gradnja i zavrsetak, veci grejs period na kredite, a ne kao kod SA zaobilaznice, prosao grejs period, a ona se i nije pocela graditi.
Pisao sam ranije, mnogi danas zaobilaze BiH iz prostog razloga sto nema autoceste, sto ne bi bio slucaj kad se izgradi 5C, gdje ce se pogotovo ljeti saobracaj enormno povecati nego je to slucaj danas.
Znaci uzimali danas kredit ili sutra, na isto ti dodje ako ga odlucis uzeti, sa jednom bitnom razlikom, kilometar autoceste ce te doci jeftinije ako ga pravis u vecoj duzini, nego iz vise komadica po par kilometara, pa moras za svakih par kilometara raspisivati tendere, uzimati kredite, prebacivati masineriju i gradilsta itd itd. Ako se ovako nastavi, koridor 5C ce puno vise kostati od one predvidjene 3,2 milijarde eura. Jednostavno izgradnja se mora ukrupniti, tacnije dionice se moraju graditi duze po kilometrazi, sto ce pojeftiniti cijenu po kilometru u odnosu na gradnju vise kracih dionica. To su osnove ekonomije i to svako zna.
Niko me ne moze ubijediti da recimo izgradnja dionice od 100 kilometara u komadu nece biti puna jeftinija po kilometru, nego izgradnja 10 dionica po 10 kilometara u razlicitim vremenskim intervalima i od razlicitih izvodjaca.
Znaci u prvoj opciji treba ti jedan tender, u drugoj opciji treba ti 10 tendera. U prvoj opciji jedna firma dovede masineriju i koristi je dok god ne napravi 100 kilometara dionicu, u drugoj opciji jedna firma dovede masineriju, zavrsi 10 kilometara dionicu, pa povuce masineriju i zatvori gradiliste, pa dolazi druga firma i sve ponovo deset puta, a FBIH porezni obveznici placaju, jer izvodjaci sve ukalkulisu u cijenu.