Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#1576 Re: Ljetne gume

Post by ado-šampion »

Uvijek su ljetne tvrdje, medjutim ne bi se toliko trebalo osjetiti.

Mislim da je kod tebe problem sto si uzeo Sport gume, plus Y brzinski indeks. Nemas potrebe za tim, dajes vise para i gubis na udobnosti. Takodjer gubis i na sigurnosti jer tim gumamas Y indeksom treba vremena da se zagriju. Trebao si uzeti obicne Dunlop gume, V indeks ako si mogao, ali sta je tu je.
golfiista

#1577 Re: Ljetne gume

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:Uvijek su ljetne tvrdje, medjutim ne bi se toliko trebalo osjetiti.

Mislim da je kod tebe problem sto si uzeo Sport gume, plus Y brzinski indeks. Nemas potrebe za tim, dajes vise para i gubis na udobnosti. Takodjer gubis i na sigurnosti jer tim gumamas Y indeksom treba vremena da se zagriju. Trebao si uzeti obicne Dunlop gume, V indeks ako si mogao, ali sta je tu je.
Ja mislim da u ovoj dimenziji i nema V indeks, jer svi proizvođači nude UHP gume, bar na našem tržištu, tako da kontam da i nisam ima izbora. Ali definitivno zimska guma je udobnija bar na ovim temperaturama, vidjet ćemo na ljeto, siguran sam da će biti dosta bolje.
condy

#1578 Re: Ljetne gume

Post by condy »

golfiista wrote:Bio na popravnom. Provjerene sve gume, sve u 100% balansu, samo prednja desna - 10gr. Dopunjeno, definitivno nema drhtanja volana, ali imam onaj subjektivni osjećaj da auto nije kao na zimskim gumama. Dosta tvrđe i kao princeza na zrnu graška prenosi svaku deformaciju na cesti. Biće da je do dosta tvrđih guma u odnosu na zimske. Ne znam očekivao sam vise od nove Dunlop gume.
Kakav je pritisak u gumama, je li zrak ili azot ?
Znaju često proizvoljno pritisak u gumama odrediti za određeni profil gume, a da ne pogledaju koji tačno ide za određeno vozilo. Veći pritisak za 0,2 bara se osjeti na tvrdoći.
Veći pritisak u gumama, utiče na veću tvrdoću guma kao i punjenje guma azotom. Uvijek kad je azot osjeti se da je tvrđa guma. Čak mislim da azot nije ni dobar jer ispaštaju ležajevi.

Tvoje auto ima dosta tvrd ovjes ali provjeri pritisak.
condy

#1579 Re: Ljetne gume

Post by condy »

golfiista wrote:
ado-šampion wrote:Uvijek su ljetne tvrdje, medjutim ne bi se toliko trebalo osjetiti.

Ja mislim da u ovoj dimenziji i nema V indeks, jer svi proizvođači nude UHP gume, bar na našem tržištu, tako da kontam da i nisam ima izbora. Ali definitivno zimska guma je udobnija bar na ovim temperaturama, vidjet ćemo na ljeto, siguran sam da će biti dosta bolje.
Koja je dimenzija ?
madner

#1580 Re: Ljetne gume

Post by madner »

Cuj ovih, ne prelaze 130 :D

Da nije druga dimenzija felge na ljetnim?

18 je meni dosta direktnija (subjektivno) i malo neudobnija od zimske 17ke.
O'zone
Globalni moderator

#1581 Re: Ljetne gume

Post by O'zone »

konektovan wrote:
elk wrote:Uzeo bih bar dvije ove save intense hp(ili ako neko za te pare ima bolji prijedlog).gdje je najbolje uzeti i ugraditi?moze i kod srba,pisaj ga.
Ja danas rezervisao sava intensa hp u unitrade Sarajevo. Cijena za 205/55r16 H 83.20 KM sa balansiranjem i montazom. :wink:
Jbte na Makbelovom cjenovniku toliko su 185/65/15
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1582 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

O'zone wrote:
konektovan wrote:
elk wrote:Uzeo bih bar dvije ove save intense hp(ili ako neko za te pare ima bolji prijedlog).gdje je najbolje uzeti i ugraditi?moze i kod srba,pisaj ga.
Ja danas rezervisao sava intensa hp u unitrade Sarajevo. Cijena za 205/55r16 H 83.20 KM sa balansiranjem i montazom. :wink:
Jbte na Makbelovom cjenovniku toliko su 185/65/15
85 KM su kod njih, uz popust od 20%.
golfiista

#1583 Re: Ljetne gume

Post by golfiista »

condy wrote:
golfiista wrote:

Koja je dimenzija ?
225 50 17
A zimska je 225 55 16

Ma kod nas su i ceste katastrofa, nemaš poštene saobracajnice.
Haris.ba

#1584 Re: Ljetne gume

Post by Haris.ba »

Imam 4 michelinke 195/55 16-ka ljetne iz 2011 godine, pa razgledam da zamjenim na sanderu. Cijene su da se naježiš.

Našao sam ove:
http://www.cijenaguma.ba/auto-gume/2820

Gotovina: 142,12 KM
UNIROYAL, RAINSPORT-3

Kakve su?

P.S.
Mašilo me. Tek u slijedećoj generaciji su stavili prihvatljiviju veličinu 205/55 r16. :(
Last edited by Haris.ba on 19/04/2016 15:02, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#1585 Re: Ljetne gume

Post by O'zone »

konektovan wrote: 85 KM su kod njih, uz popust od 20%.
To izađe cca 68 KM :shock: Haman ko Tigar Wintera..
direstraits0078

#1586 Re: Ljetne gume

Post by direstraits0078 »

golfiista wrote:
225 50 17
A zimska je 225 55 16

Michelin Primacy 3 ima u V indexu u dimenziji 225/50 17. Ali kosta nesto vise od jeftinog Dunlopa. Primacy 3 je jako udobna guma i super drzi cestu. Ili npr. GY EGP. Ili Conti CSC3 ili CSC 5. Dakle, nije da nema u tom brzinskom indeksu, ali nije bas ni da su jeftine.

Mislim da je mnogima problem to sto izaberu pogresnu gumu/dimenziju/specifikaciju za svoje vozilo, kao i namjenu same gume razlog sto gume ne ispune ocekivanja. Od pogresne nosivosti, brzinskog indeksa, klase gume, dimenzije, pa do pritiska na kojem drze gumu. Pa im onda gume klizu, ne drze na kisi itd. Plate relativno skupo da bi imali losiji kontakt s cestom. Ali svakom njegovo, neki stave 20" 245/35 i onda na 100 km/h uprave u jarak u nekoj smijesnoj krivini koja se prodje sa 140 km/h s jednom rukom na volanu. Naravno, krive su im gume. I proizvodjac. Itd...
condy

#1587 Re: Ljetne gume

Post by condy »

Haris.ba wrote:Imam 4 michelinke 195/55 16-ka ljetne iz 2011 godine, pa razgledam da zamjenim na sanderu. Cijene su da se naježiš.

Našao sam ove:

UNIROYAL, RAINSPORT-3

Kakve su?

P.S.
Mašilo me. Tek u slijedećoj generaciji su stavili prihvatljiviju veličinu 205/55 r16. :(
To je guma više namjenjena za kišnu podlogu. Nije klasična ljetna guma.

Ima guma kupit i izvan Sarajeva ;-)
Traži Michelin Primacy 3, možeš nazvati Union komerc u Zenici, pa vidi kakve su im cijene i da li ti se isplati. Oni rade sa Michelinom i uvijek sad u sezoni imaju dobre popuste. Ima na internetu njihova stranica.
SHTEVELEC

#1588 Re: Ljetne gume

Post by SHTEVELEC »

Mislim da bi svi trebali kod njih na instrukcije, kad je usluga i profesionalnost, pogotovo makbelovci i majini vilenjaci. Vec sam par puta kod njih bio, radio i neke servise, doduse banalne stvari, al' pristup od ulaza u radnju do momenta kad odlazis iz prodavnice/ servisa, mogu samo reci, da su odlicni. :thumbup:
Ne znam vala sta bih ti rek'o - zimus treb'o kupiti 4 zimske, odem u Unitrade (na Stupu, iza Telemacha), pokusavam da kazem sta mi treba al' me prodavac bas nije ni gled'o ni slus'o (covjek jede pitu, nikoga osim mene u radnji, nema guzve), poslije minut-dva odustanem (dosadi mi ignorisanje), sjednem u auto i odem u Savu, kupim iste te gume (Goodyear UG9), ljudi maksimalno ljubazni i profesionalni. Sada sam ljetne kupio u Maji (Hankook Ventus Prime 3), ljudi isto tako ljubazni i profesionalni, nazv'o telefonom, dogovorio termin, kada sam dosao ceka me dizalica i gume, sve gotovo za pola sata, nikakvih problema.
r_faruk

#1589 Re: Ljetne gume

Post by r_faruk »

direstraits0078 wrote:
golfiista wrote:
225 50 17
A zimska je 225 55 16

Michelin Primacy 3 ima u V indexu u dimenziji 225/50 17. Ali kosta nesto vise od jeftinog Dunlopa. Primacy 3 je jako udobna guma i super drzi cestu. Ili npr. GY EGP. Ili Conti CSC3 ili CSC 5. Dakle, nije da nema u tom brzinskom indeksu, ali nije bas ni da su jeftine.

Mislim da je mnogima problem to sto izaberu pogresnu gumu/dimenziju/specifikaciju za svoje vozilo, kao i namjenu same gume razlog sto gume ne ispune ocekivanja. Od pogresne nosivosti, brzinskog indeksa, klase gume, dimenzije, pa do pritiska na kojem drze gumu. Pa im onda gume klizu, ne drze na kisi itd. Plate relativno skupo da bi imali losiji kontakt s cestom. Ali svakom njegovo, neki stave 20" 245/35 i onda na 100 km/h uprave u jarak u nekoj smijesnoj krivini koja se prodje sa 140 km/h s jednom rukom na volanu. Naravno, krive su im gume. I proizvodjac. Itd...
ne kontam zasto jednostavno ne kupe gume koje preporucuje proizvodjac. u uputstvu stoje predvidjene dimenzije guma. kupi montiraj i vozi...
ranger

#1590 Re: Ljetne gume

Post by ranger »

normala, fino procitas sa naljepnice sta je proizvodjac predvidio za tvoje auto i uzimas te dimenzije i guma i felgi. svako auto ima 2-3 dimenzije i nema potrebe za izmisljanjem...
cemu pametovanje...
ado-šampion

#1591 Re: Ljetne gume

Post by ado-šampion »

Mogu potvrditi da su Primacy 3 jako udobne, gotovo se ne osjeti razlika u odnosu na Conti WinterContact, jos su V, a WinterC. su bile H.

To bi bile odgovarajuce gume definitivno za taj auto i nekih 160 konja. I nesto sumnjam da su skuplje od Dunlopa Sport Maxx. Eh jedini je problem mogu li se naci kod nas.

Opet, gume kao Sport Maxx su na 520d bacanje para i plus gubis na udobnosti, treba im vise da se zagriju, itd.
madner

#1592 Re: Ljetne gume

Post by madner »

Pa nije samo maksimalna brzina, ima nesto i u ubrzanju.
golfiista

#1593 Re: Ljetne gume

Post by golfiista »

ado-šampion wrote:Mogu potvrditi da su Primacy 3 jako udobne, gotovo se ne osjeti razlika u odnosu na Conti WinterContact, jos su V, a WinterC. su bile H.

To bi bile odgovarajuce gume definitivno za taj auto i nekih 160 konja. I nesto sumnjam da su skuplje od Dunlopa Sport Maxx. Eh jedini je problem mogu li se naci kod nas.

Opet, gume kao Sport Maxx su na 520d bacanje para i plus gubis na udobnosti, treba im vise da se zagriju, itd.
Sad je gotovo. Mislim da nije problem u gumama, moze biti i u felgama. Ali definitivno nešto nije kako treba, od 80-120 volan treska, ispod i iznad te brzine je sve ok. E jbg. Tačno cu prodati auto radi guma.
530i

#1594 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Haris.ba wrote:Imam 4 michelinke 195/55 16-ka ljetne iz 2011 godine, pa razgledam da zamjenim na sanderu. Cijene su da se naježiš.

Našao sam ove:

UNIROYAL, RAINSPORT-3

Kakve su?

(
Trebalo bi da su dobre, o njima sam i ja razmišljao jer mi ove sadašnje po kiši i nisu najbolje.
Ako ganjaš budžet varijantu u toj dimenziji 195 55 16 imaš Sava Intensa HP jeftinije i od tog uniroyala...ostalo ti je sve skuplje.
lavic

#1595 Re: Ljetne gume

Post by lavic »

golfiista wrote:
ado-šampion wrote:Mogu potvrditi da su Primacy 3 jako udobne, gotovo se ne osjeti razlika u odnosu na Conti WinterContact, jos su V, a WinterC. su bile H.

Sad je gotovo. Mislim da nije problem u gumama, moze biti i u felgama. Ali definitivno nešto nije kako treba, od 80-120 volan treska, ispod i iznad te brzine je sve ok. E jbg. Tačno cu prodati auto radi guma.

To ti je BMW, kad mu je ovjes ispravan on na volanu ti pokaze sve.

Nemoj se nervirati, provjeri felge i gume ponovo balansiraj nakon sto ih malo provozas. Imao isti problem sa Dunlop-om.
jefferson

#1596 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

Ja sam nekoliko puta ovos pomenuo, ali zadnjih 7 godina ja bjezim od ljetnih GY i Dunlopa.
Imao 3 GY Eagle (3 zato sto su ih morali mjenjati u garantnom roku) i jednom Dunlop Signature Sport (za USA traziste).
3 GY i taj 1 Dunlop set su imali tendenciju da se ponasaju kao da nisu balansirane. Nista im nisam mogao uraditi. Na kraju stavio Bridgestone i rjesio problem.
Od tada ako i budem uzimao gume od tih proizvodjaca, samo zimske.
topcam
Vozim: uzbrdo

#1597 Re: Ljetne gume

Post by topcam »

Ci-Nick wrote:
topcam wrote:
Ci-Nick wrote:Imao sam jučer doživljaj u Maja gume.
Imao termin za kupovinu i montažu CPC 5 i tip odvrne na tri gume vijke ali na četvrtoj slomi krunu na ključu za sigurnosni vijk. :shock: Kaže bila napuknuta,.. jeste vanjski prsten ali nije kruna. I tako montaža posta nemoguća misija. Platih gume, sve u prljažnik i na četiri vijka ( osim na toj sjebanoj) do Zenice. Hajd što mi sjeba ključ al što mi usmdri auto,.. ja ne znam da li ovi ljudi u praonicama i vulkanizerima imaju potrebe de se ponekad presvuku i okupaju. Nigdje gore usluge,.. do Afrike.
Nazovem mehaničara iz opela kaže najbolje navariti vijak na taj sigurnosni i tako odvrnuti. Odem kod čovjeka koji ima garažu, popravlja pa i zavari ponešto, 3 sata zavarivao navrtke na taj vijak ali je uvijek otkine, pukne var. Loš mu aparat za varenje, loša elektroda a izgleda ni njega ne ide kako treba. Uglavnom poslije 5 ili 6 pokušaja odustanem. Jutros se probudim i sjetim se fatalne greške koju je "majstor" pravio. On je sve vijke osim tog i jednog na suprotnoj strani odvrnuo. Sjetih se da je zapravo trebalo ostale vijke maksimalno dotegnuti da bi pritisak na ovom vijku rasteretio i da bi se lakše odvrnuo.
Sutra tražim boljeg varioca, sa boljim uređajem ili će fleks raditi i ode alu felga u tri p.m. :twisted:
Zar nije bilo lakse tu "krunu" popraviti?
Idi nekome ko ima WIG/TIG aparat, najmanje stete ce napraviti, moze i MAG, i nakon varenja sacekajte malo duze da se "ohladi",
dzaba ti i stezanje ostalih sarafa, ako ti zavaren saraf koji se "od vrucine rasirio" pokusavas da odvrnes, znaci to dotezanje, varenje i cekanje
da se ohladi, plus jedan dobar udar na saraf i poslije toga ga odvrni.
Ne može se kruna popraviti kad je otkinuta i ostala u žlijebu na vijku. Tu se može samo variti ili bušiti.
Ne kontam. Slika bi pomogla.
golfiista

#1598 Re: Ljetne gume

Post by golfiista »

Pronašao uzrok.

Nedostaju prstenovi na felgama. Sira rupa na felgi nego glavicina ili kako se već zove. Gdje to kupiti, napraviti?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1599 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

golfiista wrote:

Golfista, ja sam imao slican problem. Kupio nove gume, nove felge i treslo se od 120 - 140 km/h , ispod nista i iznad tih brzina. Problem je bio u balansu, jer su na alu felge stavljeni ljepljeni balans tegovi, koji su se iz nekog razloga odlijepili u dva navrata. Kasnije nisam imao tih problema, kad su stavili neke nove, continental tegove, sve super.
Ci-Nick

#1600 Re: Ljetne gume

Post by Ci-Nick »

topcam wrote:
Ci-Nick wrote:
topcam wrote: Zar nije bilo lakse tu "krunu" popraviti?
Idi nekome ko ima WIG/TIG aparat, najmanje stete ce napraviti, moze i MAG, i nakon varenja sacekajte malo duze da se "ohladi",
dzaba ti i stezanje ostalih sarafa, ako ti zavaren saraf koji se "od vrucine rasirio" pokusavas da odvrnes, znaci to dotezanje, varenje i cekanje
da se ohladi, plus jedan dobar udar na saraf i poslije toga ga odvrni.
Ne može se kruna popraviti kad je otkinuta i ostala u žlijebu na vijku. Tu se može samo variti ili bušiti.
Ne kontam. Slika bi pomogla.
Image
pokidao je krunu alata kojim se odvija sigurnosni vijak i ta kruna je ostala u utoru.
Jučer je problem riješen, našao sam boljeg majstora sa boljim alatima i profesionalnim aparatom za zavarivanje ali i on kaže da je uništio tri gedore dok je uspio odvrnuti.
Post Reply