Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!

Post Reply
VjecitiStudent

#1576 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by VjecitiStudent »

Nuclear Winter wrote: I mi smo za ovog seoskog varalicu trebali glasati?? Moderan,demokrata how yes no.Drago mi je samo što sam pri zdravoj pameti pa me ovaj "trojanski konj" nije zaludio svojom šećernom multi -kulti pričom,kao što je zaludio banksy,korta i ostalih 29 sljedbenika.Banksy jel se desio ratni zločin u dobrovoljačkoj kao što "pouzdano" tvrdi tvoj seoski fuhrer i profesionalna varalica iz rudog???
Sto cemo s tim sto je i sam Divjak izjavio da se u Dobrovoljackoj desio zlocin?
RSE: Verujete da nije bilo naloga za napad, već da je to došlo spontano?

DIVJAK: Isključivo spontano.

RSE: Da li se to moglo izbeći?

DIVJAK: Kako da ne. Zašto je JNA krenula na Sarajevo 2. maja? Šta će JNA u gradu 2. maja? To je bila generalna provera kako će reagovati Teritorijalna odbrana, policija i ostali. Nije trebalo zadržati Aliju Izetbegovića. Da Alija Izetbegović nije bio zarobljen, ne bi došlo do toga. Sigurno je da bi posle izvesnog vremena i pregovora sve kasarne bile deblokirane bez ispaljenog metka.

RSE: Po vama, to nije bilo organizovano?

DIVJAK: Bio sam na licu mesta i video sam da to nije bilo organizovano. Ponavljam, 3. maja na Trgu 6. aprila bilo je pokušaja napada na JNA. Govorili su: "Idemo, hajdemo, krenimo polako". Nije to bila komada. Komanda komandira je bila: "Ne idi, čekaj, ne napadaj, ne pucaj". Komandiri osnovnih jedinica su uticali da se ne puca. Da je neko želeo da dođe do maskara, došlo bi na Trgu 6 aprila.

RSE: Ko je po vama kriv za Dobrovoljačku?

DIVJAK: Pojedinci koji su sebi dali za pravo da odlučuju o tome da li će nekome skinuti glavu.

RSE: Da li smatrate da je to što se dogodilo u Dobrovoljačkoj bio zločin ili ne?

DIVJAK: Pojedinačno to jeste zločin, ali ukupno gledano to nisu uradile regularne jedinice Teritorijalne odbrane, policije i Zelenih beretki.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#1577 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by prljavi Hare »

Ovome svetom Valentinu neko iz nase vlasti treba odgovoriti javno,onako dodikovski,samo malo bolje
umotati pricu.Lik nije ni za k.....!Onoga djedicu iz Njemacke i mogao sam shvatiti,vidio sam ga jedne
prilike u UNITIC-u,pravo star,ne zna jel' poso il' je doso,ali ovoga supka treba tretirati kao sto ga tretira
onaj medjed iz Laktasa,ocigledno daje rezultate.Dosta je bilo price u Tihicevom stilu,jadno,neodlucno,
kao da se prica na temu penzionerskog turnira u sahu,TREBA ZUBE POKAZATI!!!

A sto se tice srpskih medija,tih tvornica lazi i neistina,sta se tu ima vise za reci....

Image
Image :D

A cuj samo ovog Bojana Bajica....ccccccccc.....
O'zone
Globalni moderator

#1578 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by O'zone »

amrica wrote:Ovo mi nikako nije jasno :shock:

"MUP Srbije saopštio je da je Divjak uhapšen u Beču na osnovu međunarodne potjernice zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika."

:run:
To je zato što je tih par rafala što je ispaljeno, ispaljeno na sanitetsko vozilo u koloni pa ga valjda zato terete za zločin protiv ranjenika i bolesnika.
iPod

#1579 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

Svi visoki predstavnici, sem Wolfganga Petricha su stitili interese Republike Srpske, diskretnije ili otvoreno, ali uglavnom je tako bilo....

Sta ocekivati od jednog Calra Bildta ? Da lobira za BiH ? Podjeljenu Bosnu i Hercegovinu, ili BiH u Federaciji i samostalnu republiku smrdsku.
Co0l

#1580 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Co0l »

bh.tornjak wrote:nije lose za ponovit.....a nekoma je mozsa ovaj podatak potpuno nov....:

''Zamenik predsednika vladinog Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Radomir Graonić je rekao da je, prema evidenciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, registrovano 22.368 poginulih u proteklom otadžbinskom ratu, od čega 20.903 borca Vojske RS i 1.405 civilnih žrtava.''

samo da napomenem da ovim ne zelim da bilo koga povrijedim...ili bilo sta drugo.....
zelim samo da skrenem paznju na brojke koje iznosi jedna institucija manjeg entiteta...a sve ostale brojke se "vade" po potrebi....
Aaaaa zar nije 10.000 srpskih civila pobijeno samo u Sarajevu :D
Ako se ovakvim lazima ne stane u kraj argumentima,imenima i prezimenima poginulih sa svim okolnostima koje su dovele do njihove pogibije doce se do situacije da se za 50 godina ustali prica poput ove vec navedene o hiljade i hiljade srpskih civila pobijenih samo u Sarajevu kao sto danas neki barataju cifrom od cak milion pobijenih Srba u Jasenovcu dok su zvanicni podaci o ubijenim na cijeloj teritoriji bivse Jugoslavije za vrijeme cijelog Drugog svjetskog rata nesto preko milion ubijenih(od toga otprilike je omjer 50:50 civili,svih nacionalnosti i vjeroispovjesti-vojnici).
Zbog toga je i slucaj generala Jovana Divjaka (kao i Ejupa Ganica prije njega) vazan da se istina pokaze i onima koji i dan-danas pored svih sredstava informisanja vjeruju lazima o desetinama,pa i stotinama ubijenih u Dobrovoljackoj.
Banksy

#1581 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Banksy »

Nuclear Winter wrote: Banksy jel se desio ratni zločin u dobrovoljačkoj kao što "pouzdano" tvrdi tvoj seoski fuhrer i profesionalna varalica iz rudog???
Uzmi bobe, ne preskači na svoju ruku.
Banksy

#1582 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Banksy »

iPod wrote:Svi visoki predstavnici, sem Wolfganga Petricha su stitili interese Republike Srpske, diskretnije ili otvoreno, ali uglavnom je tako bilo....

Sta ocekivati od jednog Calra Bildta ? Da lobira za BiH ? Podjeljenu Bosnu i Hercegovinu, ili BiH u Federaciji i samostalnu republiku smrdsku.
O Lajčaku tek da ne govorimo ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1583 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Chmoljo »

iPod wrote:Svi visoki predstavnici, sem Wolfganga Petricha su stitili interese Republike Srpske, diskretnije ili otvoreno, ali uglavnom je tako bilo....

hm, ni Paddy Ashdown im nije išao na ruku... kad se sjetim Ivanića kako je cvilio protiv njega... "lord" ih je znao postrojavati... a lično sam od Ivanića čuo kako je on odbrusio Ashdownu i kako je umalo, ni zbog koga drugog do Ivanića, "lord" umalo smijenjen...

sreća pa sam sjedio...
iPod

#1584 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

Banksy wrote:

O Lajčaku tek da ne govorimo ...
Ah pa da, sjecam se kad je isao Dodiku, zajedno valjda rakiju pekli :D ehehehe, pa je degustirali :)
iPod

#1585 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

Chmoljo wrote:

hm, ni Paddy Ashdown im nije išao na ruku... kad se sjetim Ivanića kako je cvilio protiv njega... "lord" ih je znao postrojavati... a lično sam od Ivanića čuo kako je on odbrusio Ashdownu i kako je umalo, ni zbog koga drugog do Ivanića, "lord" umalo smijenjen...

sreća pa sam sjedio...
To nisam fakat znao, ali sve u svemu, malo ih je ispravnih bilo, Scwarz Schiling, izgleda da je prespavao sve vrijeme dok je boravio u BiH, imao sam osjecaj, da ga samo probude onako bunovnog i pred kamere kad treba dati intervju.
mO k3

#1586 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by mO k3 »

treba inzku poruciti da nije pozeljan ,znaci poslije lajcaka da ne radi svoj poso...
iPod

#1587 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

Ženski Dr.Med wrote:treba inzku poruciti da nije pozeljan ,znaci poslije lajcaka da ne radi svoj poso...
Rade oni svoj posao :) Zna se u ciju korist naravno :)

Sto nije izasao u javnost kada je Dodik pozelio novinaru FTV da "dobije" pritisak i da ga opali srce!

Ejup Ganic je sto bi i svaki normalan i pametan covjek rekao mladoj novinarki da se oslobodi mitova, da ramizlja o Evropi, svijetu, naprednim stvarima, al jok ona jos duboko zivi u uvjerenju i planovima Ilije Garasanina u 19 stoljecu.... E pa malo se zayebala.... i ona i incko i svi.
bjelave

#1588 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by bjelave »

nestasna wrote:
veljaca wrote:Visoki predstavnik za BiH osudio je jučerašnji verbalni napad člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića na novinarku Radio-televizije Republike Srpske Branku Kusmuk, ocjenjujući da tako nešto ne doprinosi rješavanju problema.

Ganić, protiv koga Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju "Dobrovoljačka", poručio je juče novinarki Radio televizije RS da se "oslobodi četništva" kada ga je na sesiji "Kruga 99", organizovanoj povodom hapšenja Jovana Divjaka u Beču, upitala ko je ubio 42 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

------------------------

Kad covjek pomisli da ne moze jos - onda ga Incko razuvjeri .... Treba sutiti i trpiti - yes how no ....

Jovo izdrzi - tvoj nekadasnji suborac - vojnik Armije Bosne i Hercegovine ...

:bih:
Ima li neko link ovog intervjua?
Dobar je ovaj Incko koji promptno osudi Ganicevu izjavu koji je usljed politicki montiranog procesa camio iza resetaka nekoliko mjeseci. Usput, Ganic slobodni gradjanin bez ikakve funkcije...
Naravno Incku ni na napamet nije palo da npr osudi izjavu Dodika koji kaze da je u Dobrovoljackoj pobijeno preko 100 vojnika JNA. A reciklirani Karadzic je pri tome predsjednik cetniteta. Dakle, Srbi imaju pravo da lazu i sire mrznju dok ce svako ko se usudi da to primjeti dobiti po nosu od Incka i ostalih Evropljana.
Jesu cetnici ili Srbi svejedno, a i kako je kome drago, pocinili genocid ali bi to bilo ne moguce bez podrske ovakvih licemjera kakav je Incko i ostalo smece.
Jazz_Junkie

#1589 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Jazz_Junkie »

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger je izjavio da izrucenje Divjaka Srbiji uopce ne dolazi u obzir. Iz diplomatskih krugova je takodjer povjereno da je Interpol ovu potjernicu davno trebao izbrisati. Spindelegger je zbog bolesti morao otkazat svoju posjetu Bosni i Hercegovini, sto se dole moze negativno protumaciti, ali siguran sam da ce se Jovan Divjak ubrzo vratiti kuci.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#1590 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by antimobbing »

Pročitajte ovo pažljivo i do kraja ...

http://www.6yka.com/jovo-montevideo

BiH › Društvo

Jovo Srbine, Montevideo je uz tebe!

Autor: Dragan Bursać

Objavljeno: 07.03.2011 u 08:47

Jovan Divjak je proveo rat u opkoljenom Sarajevu, svojim znanjem i umijećem pomagao je svojim izmučenim sugrađanima, trpio profesionalne i lične pritiske od bošnjačkih nacionalista, a od srpskih još i više. Prvi su sumnjali u njega - kad je izdao svoje, onda će i naše. Drugi su ga proglasili najvećim srpskim izdajicom i kopiletom. Izdržao je to Jovan. A onda, poslije klanice, slušajući negdje radio, čuo je kako je ražalovan i penzionisan. I ništa ni od tapkanja po ramenu, ni od pljuvanja.

Pokličima "Jovo,Srbine!", građani Sarajeva su, na mirnim protestima u subotu, izrazili svoje nezadovoljstvo lišavanjem slobode penzionisanog generala Jovana Divjaka.
Jovan Divjak je, pored toga što je penzionisani general, pri tome i Srbin. Srbi su, koliko se zna, gostoljubivi ljudi koji brane svoje i poštuju tuđe. Koji cijene komšiluk više od rodbine. Pravdoljubiv narod koji je iznad svega ponosan i častan. Poput Jovana Divjaka.

Jovan Divjak je proveo rat u opkoljenom Sarajevu, svojim znanjem i umijećem pomagao je svojim izmučenim sugrađanima, trpio profesionalne i lične pritiske od bošnjačkih nacionalista, a od srpskih još i više. Prvi su sumnjali u njega - kad je izdao ,,svoje“, onda će i ,,naše“. Drugi su ga proglasili najvećim srpskim izdajicom i kopiletom. Izdržao je to Jovan. A onda, poslije klanice, slušajući negdje radio, čuo je kako je ražalovan i penzionisan. I ništa ni od tapkanja po ramenu, ni od pljuvanja. Primirili se.

A onda, 15 godina poslije, u sveobuhvatnoj akciji srbijanskog tužilaštva pod kodnim nazivom: ,,Izblamiraj svoje pravosuđe koliko možeš“, biva zatočen u Beču. Inače, ova akcija se sprovodi, koliko zdrav razum može zaključiti, u cilju konačne amnestije ,,druge strane“. Tako je bilo sa Ilijom Jurišićem, Ejupom Ganićem, Tihomirom Purdom, pa se očekuje da će i Jovan Divjak za koji mjesec i zvanično, od strane Republike Srbije, biti slobodan čovjek.

Nego, sve bi to bilo u redu i normalno da se nisu pojavili niotkud nacionalisti, koji za generala zahtijevaju smrt, kamenovanje, doživotni zatvor i ine stvari.
Srpski mediji, većinom, kliču kako je sad pravo vrijeme da se ,,završi sa Divjakom“, šta god to značilo. Milorad Dodik se čudom ne može načuditi što Jovan nije ranije dospio u bukagije, mada mu general nije bio ni u malom mozgu do petka ujutro. Ali, sad je dobrodošao.

Nacionalisti sa one strane Drine već prijete da će na ,,sve načine“ osuditi akciju srbijanskog pravosuđa i natjerati isto da ,,odistinski“ hapsi ljude.
Društvene mreže vrište od mladobošnjaka koji brane lik i djelo Jovino, i pravosrba koji čekaju konačno linčevanje generala. To što je Divjak Srbin, a situaciji izvrnuta naglavačke u bosanskohercegovačkom loncu besmisla, samo daje na još većem nacionalističkom zanosu. Jer, zaboga, pravi srpski nacionalista od balije i ustaše može mrziti više samo Srbina izdajicu. Kako bi se stvari istjerale na nacionalni čistac, pokrenuta je i velika rodoslovna potraga u prebrojavannju Jovanovih srpskih krvnih zrnaca. Pošto je dokazano da je Divjak Srbin, svaki pravi nacionalista može zaključiti da on Brankovićev potomak.

Inače, za one koji ne znaju, Divjak je optužen za zločin u Dobrovoljačkoj ulici kada su ,kako srbijansko pravosuđe navodi, ubijena 42, a ranjena 73 vojnika, oficira i civila različitih nacionalnosti.
Ova optužnica je tako jadno sklepana da ima više tumačenja od lošeg horoskopa.

Da li je Divjak optužen što je izazvao masakr, što ga nije spriječio, što je pokušao ali nije uspio da ga spriječi, što je podstrekivao pokolj, što nije dovoljno urlikao "Ne pucajte" to samo Gospod i možda Bruno Vekarić znaju. Možda.

Zanimljiv je i izlaz iz ove, milijardite po redu, krize u Bosni i Hercegovini. Većina nacionalista, na obje strane grudvališta, gotovo jednoglasno se slažu da je jedino riješenje u starom dobrom klanju. Ovaj zulum od mira se više ne da trpjeti, jednoglasni su balavci po forumima. Na ove konstatacije, roditelji ih blagonaklono maze po glavi, a blagonaklone su i Javne tele. kuće koje su se zaželjele ,,Na braniku otadžbine“.

Ko ti dade majicu, Sergej?

U čitavom ovom ,,Jovan horor pictures show-u“, nekako se trefio i Sergej Trifunović. Glumac je u subotu, promovišući megapopularni Bjelogrlićev uradak ,,Montevideo“ u Sarajevu, nosio majicu sa likom Jovana Divjaka.
Naravno da poslije ovoga nikad neće zaigrati u Kustinom filmu, neće biti dobrodošao u srbijanskim secikesa-misijama u Srpskoj, nacionalisti u matici će ga dočekati na, nadajmo se samo figurativni, nož, bez obzira što je njegov čin, možda i nesvjestan.

Sergej se dan-dva poslije sabrao, pa je medijima sitno slovo napisao. "Bili smo na žurci povodom filma 'Montevideo', u Meeting Point kinu u Sarajevu. Igralo se, zabavljalo, pevalo, ja sam se oznojio i hteo da odem u hotel da promenim majicu. Neko mi je u gužvi rekao: 'Nema potrebe, imamo par majica' i dobacio mi neku crnu u najlon kesi. Ja sam izvadio, pogledao, na njoj je bila silueta nekog ljudskog lika.

Na majici ništa nije pisalo! Mene je lik podsetio na papu Wojtyłu, pa sam ga u šali upitao 'Jel' to papa?' - 'Nije, ovaj ti je pravoslavni', dobacio je taj neko, kroz smeh, ja sam se na brzinu presvukao, atmosfera je bila vrlo prijateljska i ni na kraj pameti mi nije palo da bi moglo biti ikakvih problema. Za Jovu Divjaka sam prvi put u životu čuo to jutro, kad smo iz Mostara kretali za Sarajevo i kad je neko javio da su u Sarajevu demonstracije zbog njegovog hapšenja.
Istu noć, kasnije, na partiju povodom filma, ta informacija mi nije bila ni blizu mozga, niti je bilo razloga da posle uspešne filmske premijere, na kojoj su nam bili dragi sarajevski prijatelji, iko i razmišlja o događajima od tog jutra koji ionako imaju veze sa politikom.
Ne znam, dakle, ni ko je čovek, ni šta je uradio! Kasnije su mi samo rekli da je bio kratko vreme komandant odbrane grada i da ga terete za zločin. Izvinjavam se ako sam ovim aktom bilo koga povredio, zaista nije bilo namere", navodi se u reakciji glumca Sergeja Trifunovića.

Džaba Sergej, mlijeko se već prosulo po serbskom itisonu.

Kontrareakciju nije trebalo dugo čekati. Na dnevniku RTRS-a, voditeljka je zabrinuto rekla kako će Sergej, pazite sad, ,,morati objasniti svoj postupak i izviniti se“. Bogami se Sergej, glede serbskih odnosa, prontno i izvinio.

Kako sajber-naci mladež nikad na spava, na Fejsu je osvanula grupa ,,Bojkotovati premijeru filma "Montevideo, Bog te video". Vjerovatno poradi Trifunovićeve majice. Ono, jest da je premijera bila iiiihaj, ali opet dobro zvuči, valjda.
Gro mladih desno ponešenih je izrazilo svoje razočarenje pošto je film dobar i gledali su ga, ali da su znali da će Sergej nositi majicu, ne bi ga gledali. Kunu se i u Amfilohija i u Nikolaja Velimirovića. Eh, da je babi...

Nije ni Sergej znao, ali mu je te noći bio jako dobar propagandno-ideološki pamučni materijal u Sarajevu. A i, kako reče, neko mu je ,,dobacio majicu“.

Nego, kako riješiti sad tu kinematografsko-političku dilemu u kinima u Srpskoj i Srbiji. Da li da se gleda ,,Montevideo, Bog te video“ poslije Sergejeve majice? Možda da se gleda film, ali sa majicama tipa -Mrzim Sergeja, ili Jovo-mjesto ti je u zatvoru.
Eto kako modni detalji mogu izazvati buretinu, uragan čak.

Podrumaši, sve vam je u šaci!

Za to vrijeme, sarajevska mahala jednakom mjerom uzvraća udarac. Već se pojavilo na hiljade Jovana Divjaka na Fejsu. ,,Svi smo mi Jovo“, ,,Jovo, Srbine, Sarajevo je uz tebe“, odjekuje sa obe strane Miljacke. Probudili su se podrumaši da podrže Divjaka. Bilo je dosta onih koji su se morali podsjetiti ko je taj starac, prije nego što su grudvama zasuli srbijansku ambasadu.

Sva servilnost je isplivala da brani čovjeka koji je poslednjih 15-ak godina čamio u nekoj polu-nvo paučini. I ko ne zna, sad zna za Jovu.

E, Jovo, Srbine, pa što nisi presjedao u Stambolu, ništa od ovoga se ne bi desilo! Ovako je ,,Montevideo“, od narodne zabave, preko noći postao andergraund film. A, Sergej se za kratko, od Crnog Gruje, pretvorio opet u Stršljena. Ali, priznajmo, u toj ulozi i jeste najbolji.

Nego, priča li iko da već 6 mjeseci u Bosni i Hercegovini nije formirana vlast?
servilnost (lat. servilis)

slugeranjstvo, puzavost, ropski duh, ropska pokornost bez imalo dostojanstva ...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1591 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by PipiDugaDevetka »

dzindic mahala wrote:Ako se sjetimo TV snimaka iz Dobrovoljacke ulice, za koju optuzuju Jovana Divjaka, sjeticemo se sigurno i najdramaticnijeg trenutka, kada se cuju prvi pucnji. Tada se Divjak penje na jedan od transportera, siri ruke i svojim tijelom stiti transporter vicuci “NE PUCAJ”, “NAREDJNJE JE NE PUCAJ”, “NE PUCAJ” …. . Slobodno se moze kazati da je upravo Divjak bio onaj koji je zaustavio pucnjavu, spasio ostatak kolone, ukljucujuci Kukanjca i njegovog (dobrovoljnog) taoca Aliju. Dakle, ako ikada dodje da sudjenja u Austriji, sigurno je da ce Austrijski sud, u kojem ce svakako sjediti pravnici profesionalci, nece izruciti Divjaka Srbiji, tj. Srbija ce dozivjeti samo jos jednu blamazu na internacionalnom planu kao sto ju je dozivjela sa hapsenjem Ganica u Lonodonu 2010 godine. Sta je onda cilj srbijanske potjernice? Vjerovatno je cilj da prije nego sto dodje do ikakvog sudjenja Srbija napravi nagodbu sa Bosnom i Hercegovinom kojom ce Bosna i Hercegovina odustati od trazenja (pravih) ratnih zlocinaca od Srbije da bi Srbija za uzvrat odustala od montiranih crvenih potjernica za Dobrovoljacku. Taj sporazum je Srbija nudila i za vrijeme slucaja Ganic. Pretpostavljamo da ce sada Bakir Izetbegovic (ili neki njegov izaslanik) uci u pregovore sa Srbijom da bi se postigao upravo takav sporazum. Buduci da Srbija nema nikakve sanse na sudjenju u Austriji, mi se ne trebamo plasiti eventualnog sudjenja, nego se trebamo plasiti da ce Izetbegovic sada potpisati nagodbu, koja je nudjena za vrijeme Ganicevog slucaja, i koja se tada izjalovila sticajem okolnosti. Ako Izetbegovic pristane na bilo kakve pregovore sa Srbijom o ovome slucaju znacemo da je Izetbegovic u direktnom dogovoru sa Srbijom, jer bez planirane nagodbe Srbija ce doziveti samo jos jednu blamazu na internacionalnom planu.

Sta je dobila BiH pobjedom u slucaju Ganic? Ove godine Dr. Ejub Ganic nije otputovao na svecanu promociju diplomaca Internacionalnog univerziteta koja se svake godine tradicionalno obavlja u Londonu, nego je poslao kcerku da ga zamjeni?! To nam daje indikaciju da Ganic zna da njegova pobjeda na sudu u Londonu nije ni na koji koristan nacin iskoristena od vlasti daytonske Bosne i Hercegovine da bi se ukinule besmislene crvene potjernice za Dobrovoljacku. Hapsenje Divjaka ukazuje da je Ganic ispravno ocijenio situaciju. Dakle, ne postoji nista sto moze bilo ko uciniti da pomogne Bosni i Herceogovini, Jer izdajnicke vlasti ce svaki poklon odbaciti. Kao sto su odbile da iskoriste priznanje cjelovite Republike BiH, nego su radije osnovale RS, zatim kao sto su odbile da iskoriste rezolucije Savjeta Sigurnosti UN o agresiji iz Srbije na RBiH, mnogobrojne rezolucije iz SAD i Evrope, Presudu za genocid, Reformu policije itd. itd. isto tako nisu iskoristile ni Londonsku presudu u slucaju Ganic da pokusaju ukinuti crvene potjernice u slucaju Dobrovoljacka tj. nisu nastavili ono sto je poceo raditi Tarik Sadovic.
Ljudima bez mozga mozes prodati sta god pozelis Kao sto znamo narod je demonstrirao pred Austrijskom amabasadom zbog hapsenja Divjaka, tj.jos jednom kupio propagandu koja ga je usmjerila u pogresnom pravcu. Time smo uknjizili jos jedan veliki minus u ocima svijeta jer smo jos jednom ispali “glupi Bosanci”. Naime, Austrijski pogranicni sluzbenici su uhapsili Divjaka kao nekoga za kim je raspisana potjernica interpola. Buduci da je Austrija clanica Interpola, svaki granicni sluzbenik mora postupiti po tacno propisanoj proceduri kada se na njegovom monitoru na granicnom prelazu pojavi neko za kim je raspisana potjernica interpola. Ne postoji nikava mogucnost da sluzbenik u tom momantu zna za politicke igre oko Dobrovoljacke ili da je cuo ko je doticni sa potjernice i zasto ga se progoni. Sigurno da ni jedan Austrijanac, ukljucujuci i najbolje obavjestene diplomate, nije ni cuo, a kamo li zapamtio ime “Jovan Divjak”. Vjerovatno su culi u medijima samo za “predsjednika Izetbegovica” i za “lidera pobunjenih Srba Karadzica” za vrijeme rata u BiH, a nikako za Divjaka, Halilovica, Alagica, Hajrulahovica itd. Samo nama i cetnicima ta imena nesto znace. Dakle, evo sta se dogodilo. Buduci da je Srbija ravnopravna clanica interpola, Srbija ima pravo da raspisuje potjernice Interpola. Pretpostavka na kojoj funkcionise Interpol je da sve clanice imaju prave profesionalce u svojim policijama i tuziteljstvima, te da niko ne progoni nevine ljude. Podrazumjeva se da je i srbijanska policija jednako profesionalna. Normalni ljudi nikako ne mogu dokuciti sta je to cetnik, i da je u doticnom mentalitetu profesionalizam uvijek na drugom mjestu, iza srpstva, tj. da srbijanska policija nema nikakvih problema da slaze, da upropasti nevinog covjeka, ako ce se tako osvetiti nekome protivniku “otadzbine”. Takvo ponasanje je kod ostalih profesionalnih policajaca svijeta nezamislivo. U normalnim drzavama policajci su ljudi koji se bore protiv zlocina, i nije im lako pojmiti da postoje policajaci koji ce pociniti kriminal u interesu neke politike.Nazalost, kao sto vidimo, Srbija obilato zloupotrebljava te naivne pretposatvke Interpola o profesionalizmu srbijanske policije da bi progonila borce Armije Republike BIH. A sto se tice austrijskih organa, oni ce sluzbeno saznati cinjenice o Dobrovoljackoj tek na sudjenju u vezi ekstradicije Divjaka Srbiji. Ako bi tada Austrija izrucila Divjaka Srbiji na osnovu nekih sumnjivih srbijanskih “dokaza”, tek tada bi bilo opravdano demonstirati pred Austrijskom ambasadom
.Jos nesto:
U Sarajevu se smije demonstrirati protiv Austrije, ali ne protiv Srbije I u ovoj epizodi, “slucaj Divjak” se pokazalo koliko Srbija kontrolise vlasti u Bosni i Hercegovini. Naime, kada su demonstranti krenuli od Austrijske ambasade prema amabasadi Srbije, policija je krenula da ih zaustavi silom. Dakle, mozete demonstrirati pred ambasadom prijateljske drzave Austrije koja je podrzavala Bosnu i Hercegovinu tokom rata, koja prima nase studente besplatno, i nije pocinila genocid i nije kriva za hapsenje Divjaka, ali ako pokusate demonstirati pred ambasadom Srbije, koja jeste pocinila agresiju i genocid i koja je izdala potjernicu za hapsenje Divjaka, e to “ne moze bre..
Jedina ispravna adresa za demonstracije je zlocinacka daytonska Bosna i Hercegovina Sjetimo se sada Tarika Sadovica, smjenjenog ministra sigurnosti BiH. Sadovic je 2009. u Interpolu problematizirao ponasanje Srbije. On je objasnio Interpolu da srbijanska policija raspisuje politicki motivisane potjernice, te da se zato potjernice iz Srbije ne trebaju automatski, bez provjere, prihvatati kao potjernice interpola.Tarik Sadovic je tada, u junu 2009. na prvoj instanci u Interpolu postigao da i drzava iz koje su progonjeni gradjani (najcesce BiH, Hrvatska, Kosovo) treba da dadnu saglasnost na Srbijanske potjernice. Nazalost, tada su na njega skocili cetnicki agenti u BiH. Tada je Tihic, uz podrsku Skupstine daytonske BiH, smjenio Sadovica i povukao tu incijativu. Samo zato Srbija ima ove mogucnosti da progoni nase borce, a “ MI glupi Bosanci” ne demonstriramo pred prostorijama SDA, nego pred austrijskom amabsadom?! Namece se zakljucak: Najispravnije bi bilo da gradjani Republlike BiH demonstriraju pod zastavom Republike BiH “Zlatnim ljiljanima”, protiv izdajnickog ustrojstva daytonske Bosne i Hercegovine, jer dayotnski okovi su uzrok svakog zla u BiH. Da osvjezimo pamcenje na dogadjaje iz 2009. kada je Sadovic smjenjen, imate clanak u Nezavisnim novinama o Sadovicevoj akciji na ukidanju crvenih potjernica za Dobrovoljacku. Sjetimo se, tada se direktno eksponirao Tihic da smjeni Sadovica, a iza scene ga podrzao Izetbegovic. Razloge smjene Sadovica su maskirali navodnom Sadovicevom vezom sa “mudzahedinima”, a pravi razlog je zaustavljanje Sadoviceve akcije.Tarik Sadovic tada kaze;Ništa od potjernica do okoncanja revizije u Lionu Generalni sekretarijat Interpola nece raspisati crvene potjernice za predmet "Dobrovoljacka" dok se o tome ne izjasni Pravno odjeljenje Interpola.Istakavši da su difuzne potjernice koje je Interpol iz Beograda raspisao za 69 državljana BiH "fakticki" proglašene nevjerodostojnim. Sadovic se tada u utorak u Lionu sastao sa generalnim sekretarom Interpola Ronaldom Noblom. "Od Generalnog sekretarijata Interpola svim zemljama clanicama je upucen dopis u kojem se kaže da je Interpol odlucio da informacije do okoncanja revizije Pravnog odjeljenja Interpola nece biti registrovane u bazama podataka Interpola, niti ce crvene potjernice biti izdate, niti ce Interpol procesuirati ove informacije preko svog kanala", kazao je Sadovic. On je istakao da je generalnom sekretaru Interpola iznio stav BiH da su potjernice u slucaju "Dobrovoljacka" politicke i da stoga predstavljaju zloupotrebu Interpola. "Priložio sam neoborive dokaze da je Haški tribunal još za vrijeme Karle del Ponte vratio slucaj 'Dobrovoljacka' Tužilaštvu BiH. Generalni sekretarijat Interpola zvanicno je od Haškog tribunala zatražio informaciju o ovom slucaju, kako bi se Pravni odjel mogao konacno ocitovati po ovom slucaju", kazao je Sadovic, ponovivši svoj stav da je za procesuiranje ovog slucaja nadležno pravosude BiH. Iako je istakao da je u Interpolu potvrdeno da nema crvenih potjernica i da su i difuzne potjernice stavljene van snage, Sadovic nije mogao garantovati da gradjani BiH na ovim potjernicama nece biti uhapšeni u inostranstvu. "Ne bi trebalo da budu uhapšeni. Poslije ovoga dokaza svakoj clanici Interpola jasno je kazano da postoji spor i u praksi je da se u takvim slucajevima ne vrše hapšenja, ni ekstradicije. Ali šta ce uraditi Srbija ili neka druga zemlja ja ne mogu da spekuliram", kazao je Sadovic tada....Sada je mnogo toga jasno zasto se sve ovo ponovo dogadja.
Nema sumnje da u vladama i parlamentima u BiH sjede i poneki bh. veleizdajnici, a koji vise na koncima kao lutke marionete BIA-e i firme zvane, ''Crna ptica KOS ima žuti nos''.

Znači, zalagati se za bh. zastavu sa ljiljanima. Evo, kako vidim i Inzko se pridružio Dodiku,.... Sve su karte otvorene.

Odoh se priključiti grupi na FB koja se zalaže za povratak na Ustav RBiH!
argyle

#1592 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by argyle »

Peticija Podrske za Jovana Divjaka iz Italije od Udruzenja "Tenda per la Pace e i Diritti-Peace and Human Rights Tent"

http://www.petizionionline.it/petizione ... ivjak/3597

Liberate Jovan Divjak! - Petizioni Online - Raccolta Firme
Image

organizatori:
Udruzenje “Tenda per la Pace e i Diritti-Peace and Human Rights Tent”
Predrag Matvejevic (pisac)
Paolo Rumiz (novinar i pisac)
Melita Richter (sociolog)
Giacomo Scotti (pisac)
Alda Radaelli (novinarka)
Azra Nuhefendic (novinarka)
Maria Bacchi (historicar)
Lisa Clark e Albino Bizzotto (udruzenje “Beati i Costruttori di Pace)
Franco Juri (novinar)
Marina Guglielmi (zastupnik u Provincia di Trieste)
Marco Marincic (zastupnik u Provincia di Gorizia)
Carla Melli (savjetnik u Provincia Trieste)
Soul_Sista

#1593 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Soul_Sista »

tempora wrote:Vijest o hapsenju gospodina Divjaka me nije zacudila, naprotiv, po scenariju, u posljednih 20 godina, moglo se cak i predvidjeti. Pa se pitam, citajuci silne komentare pod "nevjerovatno" i "nemoguce" - jesmo li mi to zaista kratke pameti i da li nam je fundament zivljenja hronicno obolio?

Ma koliko se ja nadala, da ce ova agonija izazvana hapsenjem gospodina Divjaka, prvenstveno za njega, a potom za sve nas, koji smo u mislima uz njega, brzo proci, te da ce sto prije biti oslobodjen- bojim se, tj sigurna sam da ovo nije kraj mrcvarenja i unistavanja svega sto je bilo bosansko. Od strane Srbije, RS-a, "nase vlasti" i svih nas, koji smo godinama bili inferiorni na sve terore poslijeratnog vremena.

Jovan je samo jedna zrtva, od mnogih poslijeratnih, koje su nas za vjecnost buducih generacija uvukle u bolesnu "civilizaciju" postojanja. Njegovih oslobadjanjem,nece nista stati niti prestati. Ako neko misli drukcije, taj neka i dalje raspreda o tome koliko ce koja bosanska kompanija, finansijski podrzati odbranu gospodina Divjaka.

Malo je dublja i komplikovanija problematika i njeno rjesavanje od finansijske ( pojedinacne ili kolektivne) pomoci jednog slucaja. Vec odavno smo mi uvuceni i dopustili da budemo inferiorni prema svemu sto se u poslijeratnim godinama desilo.
Dokazali su to mnogi slucajevi, pojedinacni i kolektivni, povec od onog o tuzbi o genocidu, pa od onog o precutnom unistavanju kompletne dokumentacije svjedocanstava o genocidu u Hagu, hapsenju Jurisica, usamljenoj borbi Hasana Nuhanovica, dokazivanju zrtava i njihovom pobijanju itd itd. Primjra je jako puno, a jako malo pobjeda koje bi smo si kolektivno mogli pripisati. U svim tim silnim zbivanjima, mogli smo pokazati drukcije, ali nismo.

Nasa inteligencija godinama spava, sacica aktivista koji u zemlji i svijetu ponesto pokusavaju, na kraju odustajuci i okrecuci se goloj egzistenciji. Od vlasti nicemu se nadati. I necemo valjda biti ludi, pa ocekivati da ce kojekakve bosanske kompanije iznikle na pljackama, prevarama i iskoristavanju naroda imati nekakav kompas za pravdu i odjednom biti spremne za nekakvu borbu za pravdu??? Nemojmo biti djeca.

Gospodinu Jurisicu treba i mora se dati svaka podrska. Od moralne, finansijske i svake druge. To je duznost svih nas koji smo zivi. I koji na neki nacin mozemo. No ta podrska je zasnovana na Sarajevu. Sto je opet dokaz koliko smo daleko od ispravne buducnosti ( ako ista uopste postoji).

I nemojmo Jovanovu nacionalnu pripadnost koristiti kao nekakvu znacku kojom cemo dokazivati svoju neutralnost. Jovan je covjek. I sa njim se brani covjecnost. On nije nikakav dzoker u rukavu, koji bi neki koristili kako bi prikazali nekakvu multietnicnost, toleranciju ili sto vec.
Jovan je covjek, koji je u najgorem vremenu branio covjecanstvo i njegovo postojanje bez osvrta na okove koje nalazu bolesne nacije.
Poslije te vrlo vazne presude o nasoj kolektivnoj historiji nas koji poticemo iz Bosne i Hercegovine, meni ovo sto se desava i sto ce se SIGURNO opet ponovoti, pitanje je samo ko ce biti na potjernoj listi, nije nesto ni novo ni iznenadjujuce. U koje se svrhe desava bas u ovom momentu to znaju oni koji pokrecu ove ujdurme, ali da smo mi sami sebi pokazali i dokazujemo da dopustamo i ne znamo bolje...ni to me ne iznenadjuje. Vrlo lako moguce da ce ovih slucajeva biti jos, rijesavat ce se kao i do sad ali se nikad sustinski problem nece rijesiti a on se rijesava na nivou drzave...koja je i rascjepkana i sastoji se od vise politika koje su suprostavljene...i tako dalje i tako u krug. Zapravo, ne pisem nista novo, samo zelim da se slozim sa tobom da je problem puno slozeniji nego slucaj Ganic, Ilija, Jovo i sljedeci?
valterbranisarajevo

#1594 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by valterbranisarajevo »

U Dobrovoljačkoj je definitivno došlo do obostrane razmjene vatre odnosno sukoba između ARBiH i vojske SRJ. To je vjerovatno bio i razlog zašto Hag poslije istrage nije podizao optužnice. Klasični ratni sukob dvije vojske nije ratni zločin, a prema tome nema ni komandne odgovornosti. U svakom ratu i borbama ipak ginu vojnici i to nikada nije ni bilo moguće okarakterisati kao ratni zločin. (Ja pucam na tebe, ti na mene-pa koga strefi)

Ganićeva odbrana je dokazala da nije bilo nikakvog pismenog sporazuma o povlačenju tih jedinica iz Sarajeva.

Inače to više nije bila JNA, jer je Savezna repubilika Jugoslavija formirana 27.4.1992 pa su prema tome svi oficiri i vojnici bivše JNA koji je nisu napustili prije tog datuma postali pripadnici ove nove vojske, koja je samim tim bila strana vojna formacija na teritoriji BiH. Naređenja su primali iz novoosnovanog generalštaba vojske SRJ iz Beograda. Uostalom svi iz Dobrovoljačke su kasnije nastavili vojnu službu u toj vojsci i penzionisani od strane SRJ.

Tužilaštvo BiH definitivno treba da zatvori slučaj Dobrovoljačka tako što će ispitati da li je svih 6 pripadnika vojske SRJ poginulo u razmjeni vatre odnosno borbi. Ukoliko se utvrdi da je neko od njih ubijen poslije zarobljavanja - direktne izvršioce ubistva ili ubistava treba procesuirati i slučaj staviti AD ACTA zauvijek.
iPod

#1595 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110307097
Fondacija "Pravda za BiH"
"Ponudit ćemo kauciju za Jovana Divjaka"
Fondacija "Pravda za BiH" će u narednim danima ponuditi kauciju za Jovana Divjaka kako bi bio pušten iz pritvora, kazala je za BIRN-Justice Report Fadila Memišević, članica ove fondacije.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Memišević ističe da je Fondaciji "Pravda za BiH", koja je finansirala tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore, ostalo milion i 270 hiljada KM, koje su spremni ponuditi kao kauciju za puštanje Jovana Divjaka iz pritvora.

"Mi imamo mogućnost da položimo kauciju za Jovana Divjaka. Sada smo predali u Ministarstvu pravde naše normativne akte i očekujmo parafiranje i saglasnosti. Dobili smo već usmenu saglasnost, tako da je to samo pitanje dana. Nadam se da ćemo to uspjeti uraditi do 18. marta. Imam neke naznake da bi Divjak nakon kaucije mogao biti pušten da se vrati u BiH i brani sa slobode", kazala je Memišević.

Memišević je dodala da ukoliko ne bude prihvaćena kaucija, postoji mogućnost da se sredstva Fondacije "Pravda za BiH" ulože u odbranu generala Divjaka, odnosno angažovanje pravnog stručnjaka iz BiH.

Penzionisani general Armije BiH uhapšen je 3. marta u Austriji po potjernici koju je za njim raspisala Republika Srbija zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka, kada je stradalo više osoba.

Sud u Austriji je Divjaku u petak, 4. marta, odredio pritvor koji može trajati narednih 14 dana.

Divjaka je na prvom pojavljivanju pred sudom zastupao službeni advokat, kazao je Justice Reportu ambasador BiH u Austriji, Haris Hrle.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1596 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Chmoljo »

iPod wrote:
To nisam fakat znao, ali sve u svemu, malo ih je ispravnih bilo, Scwarz Schiling, izgleda da je prespavao sve vrijeme dok je boravio u BiH, imao sam osjecaj, da ga samo probude onako bunovnog i pred kamere kad treba dati intervju.
ma Ivanić lopinaš :mrgreen: lafo će on nekoga smijeniti :mrgreen: ... ali da im je zavrtao ruke oko reforme policije, bogami jeste...

ih... kakvih se sve detalja sazna... sve zaboravim cijenjeno forumsko pučanstvo obavijestiti da se pođahkad znalo i sasvim ozbiljno u NSRS pričati o secesiji... :D

tom je prilikom prekinut prenos, poslanici su se zatvorili, a Mile skrušeno rekao: "Ja bih, ali kako?" :mrgreen:

i fakat nije rekla-kazala... :wink:

al eto, kad se ne može ovako, onda se može pošten svijet maltretirati :roll: a komentar onog Bursaća, sa sve onim potcrtanim da su se Divjaka mnoge naše "patriote" sa mukom sjetile, potpisujem od do. :oops:
sfrj

#1597 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by sfrj »

Jovo Srbine, Montevideo je uz tebe!

Pokličima "Jovo,Srbine!", građani Sarajeva su, na mirnim protestima u subotu, izrazili svoje nezadovoljstvo lišavanjem slobode penzionisanog generala Jovana Divjaka.
Jovan Divjak je, pored toga što je penzionisani general, pri tome i Srbin. Srbi su, koliko se zna, gostoljubivi ljudi koji brane svoje i poštuju tuđe. Koji cijene komšiluk više od rodbine. Pravdoljubiv narod koji je iznad svega ponosan i častan. Poput Jovana Divjaka.

Jovan Divjak je proveo rat u opkoljenom Sarajevu, svojim znanjem i umijećem pomagao je svojim izmučenim sugrađanima, trpio profesionalne i lične pritiske od bošnjačkih nacionalista, a od srpskih još i više. Prvi su sumnjali u njega - kad je izdao ,,svoje“, onda će i ,,naše“. Drugi su ga proglasili najvećim srpskim izdajicom i kopiletom. Izdržao je to Jovan. A onda, poslije klanice, slušajući negdje radio, čuo je kako je ražalovan i penzionisan. I ništa ni od tapkanja po ramenu, ni od pljuvanja. Primirili se.

A onda, 15 godina poslije, u sveobuhvatnoj akciji srbijanskog tužilaštva pod kodnim nazivom: ,,Izblamiraj svoje pravosuđe koliko možeš“, biva zatočen u Beču. Inače, ova akcija se sprovodi, koliko zdrav razum može zaključiti, u cilju konačne amnestije ,,druge strane“. Tako je bilo sa Ilijom Jurišićem, Ejupom Ganićem, Tihomirom Purdom, pa se očekuje da će i Jovan Divjak za koji mjesec i zvanično, od strane Republike Srbije, biti slobodan čovjek.

Nego, sve bi to bilo u redu i normalno da se nisu pojavili niotkud nacionalisti, koji za generala zahtijevaju smrt, kamenovanje, doživotni zatvor i ine stvari.
Srpski mediji, većinom, kliču kako je sad pravo vrijeme da se ,,završi sa Divjakom“, šta god to značilo. Milorad Dodik se čudom ne može načuditi što Jovan nije ranije dospio u bukagije, mada mu general nije bio ni u malom mozgu do petka ujutro. Ali, sad je dobrodošao.

Nacionalisti sa one strane Drine već prijete da će na ,,sve načine“ osuditi akciju srbijanskog pravosuđa i natjerati isto da ,,odistinski“ hapsi ljude.
Društvene mreže vrište od mladobošnjaka koji brane lik i djelo Jovino, i pravosrba koji čekaju konačno linčevanje generala. To što je Divjak Srbin, a situaciji izvrnuta naglavačke u bosanskohercegovačkom loncu besmisla, samo daje na još većem nacionalističkom zanosu. Jer, zaboga, pravi srpski nacionalista od balije i ustaše može mrziti više samo Srbina izdajicu. Kako bi se stvari istjerale na nacionalni čistac, pokrenuta je i velika rodoslovna potraga u prebrojavannju Jovanovih srpskih krvnih zrnaca. Pošto je dokazano da je Divjak Srbin, svaki pravi nacionalista može zaključiti da on Brankovićev potomak.

Inače, za one koji ne znaju, Divjak je optužen za zločin u Dobrovoljačkoj ulici kada su ,kako srbijansko pravosuđe navodi, ubijena 42, a ranjena 73 vojnika, oficira i civila različitih nacionalnosti.
Ova optužnica je tako jadno sklepana da ima više tumačenja od lošeg horoskopa.

Da li je Divjak optužen što je izazvao masakr, što ga nije spriječio, što je pokušao ali nije uspio da ga spriječi, što je podstrekivao pokolj, što nije dovoljno urlikao "Ne pucajte" to samo Gospod i možda Bruno Vekarić znaju. Možda.

Zanimljiv je i izlaz iz ove, milijardite po redu, krize u Bosni i Hercegovini. Većina nacionalista, na obje strane grudvališta, gotovo jednoglasno se slažu da je jedino riješenje u starom dobrom klanju. Ovaj zulum od mira se više ne da trpjeti, jednoglasni su balavci po forumima. Na ove konstatacije, roditelji ih blagonaklono maze po glavi, a blagonaklone su i Javne tele. kuće koje su se zaželjele ,,Na braniku otadžbine“.

Ko ti dade majicu, Sergej?

U čitavom ovom ,,Jovan horor pictures show-u“, nekako se trefio i Sergej Trifunović. Glumac je u subotu, promovišući megapopularni Bjelogrlićev uradak ,,Montevideo“ u Sarajevu, nosio majicu sa likom Jovana Divjaka.
Naravno da poslije ovoga nikad neće zaigrati u Kustinom filmu, neće biti dobrodošao u srbijanskim secikesa-misijama u Srpskoj, nacionalisti u matici će ga dočekati na, nadajmo se samo figurativni, nož, bez obzira što je njegov čin, možda i nesvjestan.

Sergej se dan-dva poslije sabrao, pa je medijima sitno slovo napisao. "Bili smo na žurci povodom filma 'Montevideo', u Meeting Point kinu u Sarajevu. Igralo se, zabavljalo, pevalo, ja sam se oznojio i hteo da odem u hotel da promenim majicu. Neko mi je u gužvi rekao: 'Nema potrebe, imamo par majica' i dobacio mi neku crnu u najlon kesi. Ja sam izvadio, pogledao, na njoj je bila silueta nekog ljudskog lika.

Na majici ništa nije pisalo! Mene je lik podsetio na papu Wojtyłu, pa sam ga u šali upitao 'Jel' to papa?' - 'Nije, ovaj ti je pravoslavni', dobacio je taj neko, kroz smeh, ja sam se na brzinu presvukao, atmosfera je bila vrlo prijateljska i ni na kraj pameti mi nije palo da bi moglo biti ikakvih problema. Za Jovu Divjaka sam prvi put u životu čuo to jutro, kad smo iz Mostara kretali za Sarajevo i kad je neko javio da su u Sarajevu demonstracije zbog njegovog hapšenja.
Istu noć, kasnije, na partiju povodom filma, ta informacija mi nije bila ni blizu mozga, niti je bilo razloga da posle uspešne filmske premijere, na kojoj su nam bili dragi sarajevski prijatelji, iko i razmišlja o događajima od tog jutra koji ionako imaju veze sa politikom.
Ne znam, dakle, ni ko je čovek, ni šta je uradio! Kasnije su mi samo rekli da je bio kratko vreme komandant odbrane grada i da ga terete za zločin. Izvinjavam se ako sam ovim aktom bilo koga povredio, zaista nije bilo namere", navodi se u reakciji glumca Sergeja Trifunovića.

Džaba Sergej, mlijeko se već prosulo po serbskom itisonu.

Kontrareakciju nije trebalo dugo čekati. Na dnevniku RTRS-a, voditeljka je zabrinuto rekla kako će Sergej, pazite sad, ,,morati objasniti svoj postupak i izviniti se“. Bogami se Sergej, glede serbskih odnosa, prontno i izvinio.

Kako sajber-naci mladež nikad na spava, na Fejsu je osvanula grupa ,,Bojkotovati premijeru filma "Montevideo, Bog te video". Vjerovatno poradi Trifunovićeve majice. Ono, jest da je premijera bila iiiihaj, ali opet dobro zvuči, valjda.
Gro mladih desno ponešenih je izrazilo svoje razočarenje pošto je film dobar i gledali su ga, ali da su znali da će Sergej nositi majicu, ne bi ga gledali. Kunu se i u Amfilohija i u Nikolaja Velimirovića. Eh, da je babi...

Nije ni Sergej znao, ali mu je te noći bio jako dobar propagandno-ideološki pamučni materijal u Sarajevu. A i, kako reče, neko mu je ,,dobacio majicu“.

Nego, kako riješiti sad tu kinematografsko-političku dilemu u kinima u Srpskoj i Srbiji. Da li da se gleda ,,Montevideo, Bog te video“ poslije Sergejeve majice? Možda da se gleda film, ali sa majicama tipa -Mrzim Sergeja, ili Jovo-mjesto ti je u zatvoru.
Eto kako modni detalji mogu izazvati buretinu, uragan čak.

Podrumaši, sve vam je u šaci!

Za to vrijeme, sarajevska mahala jednakom mjerom uzvraća udarac. Već se pojavilo na hiljade Jovana Divjaka na Fejsu. ,,Svi smo mi Jovo“, ,,Jovo, Srbine, Sarajevo je uz tebe“, odjekuje sa obe strane Miljacke. Probudili su se podrumaši da podrže Divjaka. Bilo je dosta onih koji su se morali podsjetiti ko je taj starac, prije nego što su grudvama zasuli srbijansku ambasadu.
Sva servilnost je isplivala da brani čovjeka koji je poslednjih 15-ak godina čamio u nekoj polu-nvo paučini. I ko ne zna, sad zna za Jovu.

E, Jovo, Srbine, pa što nisi presjedao u Stambolu, ništa od ovoga se ne bi desilo! Ovako je ,,Montevideo“, od narodne zabave, preko noći postao andergraund film. A, Sergej se za kratko, od Crnog Gruje, pretvorio opet u Stršljena. Ali, priznajmo, u toj ulozi i jeste najbolji.

Nego, priča li iko da već 6 mjeseci u Bosni i Hercegovini nije formirana vlast?

6uka.com
Jara

#1598 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by Jara »

Prvo, apropos bojkota: teško ga je potpuno izvesti jer se u BiH prodaje roba iz Hrvatske i Slovenije koju su te zemlje uvezle iz Srbije.
Drugo: ako komentarišete nekog Vasića, uz prezime obavezno staviti i ime (što neki ne urade) da se ne brka Miloš :thumbup: :thumbup: sa Rajkom. :x
(I mene zbunilo u početku jer ne stignem upratiti sve ovdje napisano.)
Treće: skandalozno :D je da se ovdje do sada nisu otkrili niti kaznili oni kojima je Divjak vikao "ne pucaj", pa sad anamo oni svu krivicu svališe na njega, ni krivog ni dužnog.
iPod

#1599 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

Sad skontah, kad sam pregledao onaj prilog sa HRT-a dje Divjak kaze da je za trenutno stanje u drzavi kriv SDP i politika koju vodi ta stranka, pa je mozda to razlog zasto se niko iz uprave Grada nije pojavio na mirnom protestu povodom hapsenja generala Divjaka, to je bilo na prijemu u Predjsednistvu BiH, HRT razgovarao sa Zlatko, Tihicem, Divjakom, Jurisicem iz HSP-a i ostalim.
iPod

#1600 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Post by iPod »

Jara wrote:Prvo, apropos bojkota: teško ga je potpuno izvesti jer se u BiH prodaje roba iz Hrvatske i Slovenije koju su te zemlje uvezle iz Srbije.
Drugo: ako komentarišete nekog Vasića, uz prezime obavezno staviti i ime (što neki ne urade) da se ne brka Miloš :thumbup: :thumbup: sa Rajkom. :x
(I mene zbunilo u početku jer ne stignem upratiti sve ovdje napisano.)
Treće: skandalozno :D je da se ovdje do sada nisu otkrili niti kaznili oni kojima je Divjak vikao "ne pucaj", pa sad anamo oni svu krivicu svališe na njega, ni krivog ni dužnog.
A koga da optuze ? , kada je to dio zavjere koja se zeli podvaliti svima nama, jer su se pripadnici JNA poubijali izmedju sebe, nasi nisu pucali ;)

na ovakav nacin funkcionise srpska propaganda, ako mogu oni 'anamo' mozemo i mi, siguran sam jos bolje
Post Reply