Iako je povučena odluka
Stotine građana se pojavilo na protestima pred Vladom KS
Više od 200 ljudi okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) negodujući zbog odluke kantonalne vlade o poskupljenju vode i grijanja. Podršku ovoj neformalnoj grupi pružili su i predstavnici opozicije Skupštine Kantona te brojne nevladine organizacije.
Vlada Kantona Sarajevo
- dzeno123
#1576 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Pocelo je pocelo. Cuvajte se crveni kmeri, imali ste godinu dana da nesto napravite a niste prstom makli.
- cappy_tempo
#1577 Re: Fikret Musić - Vlada KS
neki nisu ni 20 godina pa se nije ovolika frka stvarala. SDU jedva doceko da sere po sdp-u,a cudi me sto nije ovoliko srao na sda i sbihdzeno123 wrote:Pocelo je pocelo. Cuvajte se crveni kmeri, imali ste godinu dana da nesto napravite a niste prstom makli.
Iako je povučena odluka
Više od 200 ljudi okupilo se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) negodujući zbog odluke kantonalne vlade o poskupljenju vode i grijanja. Podršku ovoj neformalnoj grupi pružili su i predstavnici opozicije Skupštine Kantona te brojne nevladine organizacije.
-
žuta
#1578 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Nisu samo plate u pitanju treba smanjiti i poreze na plaće jer otpuštanje nije rješenje pravimo veću sirotinju
treba smanjit poreze i kao što neko napisa neće od naše love kupovat paketiče za djecu i mi imamo djecu pa im sami kupujemo
treba smanjit poreze i kao što neko napisa neće od naše love kupovat paketiče za djecu i mi imamo djecu pa im sami kupujemo
- veljaca
#1579 Re: Fikret Musić - Vlada KS
žuta wrote:Nisu samo plate u pitanju treba smanjiti i poreze na plaće jer otpuštanje nije rješenje pravimo veću sirotinju
Da znaju kao sto ne znaju - ovo je kljuc mnogih problema .....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1580 Re: Fikret Musić - Vlada KS
slušao sam fikreta na nekom "izlaganju"
odmah sam rekao na forumu da je najslabija karika od svih eksponiranih sdpovaca
odmah sam rekao na forumu da je najslabija karika od svih eksponiranih sdpovaca
- seln
#1581 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Pazi da i vama ne zakucaju na vrata za neisplacene plate.dzeno123 wrote:Pocelo je pocelo. Cuvajte se crveni kmeri, imali ste godinu dana da nesto napravite a niste prstom makli.
Iako je povučena odluka
- dzeno123
#1582 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Bujrum a ti kapak.seln wrote:Pazi da i vama ne zakucaju na vrata za neisplacene plate.dzeno123 wrote:Pocelo je pocelo. Cuvajte se crveni kmeri, imali ste godinu dana da nesto napravite a niste prstom makli.
Iako je povučena odluka
Last edited by dzeno123 on 10/11/2011 16:06, edited 1 time in total.
- dzeno123
#1583 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Vise je postalo pateticno to prebacivanje odgovornosti.cappy_tempo wrote:neki nisu ni 20 godina pa se nije ovolika frka stvarala. SDU jedva doceko da sere po sdp-u,a cudi me sto nije ovoliko srao na sda i sbihdzeno123 wrote:Pocelo je pocelo. Cuvajte se crveni kmeri, imali ste godinu dana da nesto napravite a niste prstom makli.
Iako je povučena odluka
-
mirzarb
#1584 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Sad nam ni ovako ne valja?
Ljudi donijeli drastične mjere, narod (glasači) protestuju , oni promjene odluku i sada lafo kao "prepali se" umjesto da se kaže da slušaju narod.
Samo naprijed SDP !
Ljudi donijeli drastične mjere, narod (glasači) protestuju , oni promjene odluku i sada lafo kao "prepali se" umjesto da se kaže da slušaju narod.
Samo naprijed SDP !
- jazzer
#1585 Re: Fikret Musić - Vlada KS
SDP: Slusali smo glas naroda!!mirzarb wrote:Sad nam ni ovako ne valja?
Samo naprijed SDP !
OSTALI: Prepale se pi.ke!!!
Ne ulazim ko je u pravu al mi je drago da do pokupljenja, bar za sada, nece doci.
- Alfons Kauders
#1586 Re: Fikret Musić - Vlada KS
da rezimiramo...
2 dana se pise o poskupljenjima... kojih eto nece ni biti...
a niko, ni vlada ni protivnici poskupljenja nisu ni pomenuli kako ce se namiriti te pare bez poskupljenja... racionalizacija u firmama? bujrum, i bilo je vrijeme... ali to nije dovoljno, ni blizu... pogotovo ne kratkorocno...
sta onda ostaje... nabijamo jos duga, koji ce se pokriti zaduzenjima... koja ce dizati insolventna preduzeca pod jako nepovoljnim uslovima... ili ce se vlast zaduziti, i nastaviti staru praksu... samo sto mnogi zaboravljaju sta se vec desilo sirom evrope - veci nivo zaduzenosti znaci i vece kamate...
tako da cemo na kraju, za nekoliko godina, doci u situaciju da je placanje tih jebenih kamata i servisiranje duga skuplje nego povecanje cijene... i nece biti skuplje posiditi lovu samo da se zacepe rupe u tim preduzecima, vec ce biti skuplje dici kredite za igradnju novih saobracajnica, infrastrukture, privrednih objekata... lova ce biti skuplja, bilo da neko dize pet milja da sredi crijep i fasadu na kuci ili pet miliona da pravi fabriku kiselog kupusa
ali kod raja razmislja od danas do sutra, politicari od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa, pa ih zaboli neka stvar sta ce biti za 5, 10 ili 15 godina...
ovo je veeeeliki minus za sdp... niti su obrazlozili odluku o poskupljenju, da narodu jasno prezentiraju cinjenice i dugorocne rizike kojim se izlazemo... nisi su obrazlozili povlacenje odluke, tj kako ce rijesiti te gubitke.... ovako su samo odlozili neminovno... diletanti na djelu
2 dana se pise o poskupljenjima... kojih eto nece ni biti...
a niko, ni vlada ni protivnici poskupljenja nisu ni pomenuli kako ce se namiriti te pare bez poskupljenja... racionalizacija u firmama? bujrum, i bilo je vrijeme... ali to nije dovoljno, ni blizu... pogotovo ne kratkorocno...
sta onda ostaje... nabijamo jos duga, koji ce se pokriti zaduzenjima... koja ce dizati insolventna preduzeca pod jako nepovoljnim uslovima... ili ce se vlast zaduziti, i nastaviti staru praksu... samo sto mnogi zaboravljaju sta se vec desilo sirom evrope - veci nivo zaduzenosti znaci i vece kamate...
tako da cemo na kraju, za nekoliko godina, doci u situaciju da je placanje tih jebenih kamata i servisiranje duga skuplje nego povecanje cijene... i nece biti skuplje posiditi lovu samo da se zacepe rupe u tim preduzecima, vec ce biti skuplje dici kredite za igradnju novih saobracajnica, infrastrukture, privrednih objekata... lova ce biti skuplja, bilo da neko dize pet milja da sredi crijep i fasadu na kuci ili pet miliona da pravi fabriku kiselog kupusa
ali kod raja razmislja od danas do sutra, politicari od izbornog ciklusa do izbornog ciklusa, pa ih zaboli neka stvar sta ce biti za 5, 10 ili 15 godina...
ovo je veeeeliki minus za sdp... niti su obrazlozili odluku o poskupljenju, da narodu jasno prezentiraju cinjenice i dugorocne rizike kojim se izlazemo... nisi su obrazlozili povlacenje odluke, tj kako ce rijesiti te gubitke.... ovako su samo odlozili neminovno... diletanti na djelu
- Control panel
#1587 Re: Fikret Musić - Vlada KS
meni nije drago. ja i dalje placam ko budala plin a ovi koji su na toplanam imaju subvenciju. jeli to u redu. a kad sve saberes nezadrzivo idemo u propast sa ovako postavljenim sistemom koji radi 15tak godina.jazzer wrote:SDP: Slusali smo glas naroda!!mirzarb wrote:Sad nam ni ovako ne valja?
Samo naprijed SDP !
Ne ulazim ko je u pravu al mi je drago da do pokupljenja, bar za sada, nece doci.
odmah smijeniti direktore, (ako zakon dozvoljava)
otpustiti visak radnika,
ostatku smanjiti platu na minimalac dok ne vrate sav akumulirani gubitak
utvrditi tacan broj invalida rada iponovo ih poslati na reviziju ili u penziju ko ne moze raditi ides u invalidsku penziju.
oni koji ne placaju racune natjerati da plate, (policija, tuzilastvo i sud)
svakodnevna kontrola rada u firmi (sprjecavanje ustaljene prakse da se krade sta stigne)
ovo mora dati rezultate
- poznanik
#1588 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Vlada KS ne imenuje direktore javnih preduzeća, niti ima mandat da ih smjenjuje. Ta odluka je na nadzornim odborima i skupštinama JP kojima se podnosi izvještaj... Vlada može, kroz ministarstva, zahtijevati inspekciju - kontrolu u provođenju određenih zakona i propisa koji reguliraju rad tog javnog preduzeća, kao i njegovu vanrednu reviziju finansijskog poslovanja, a nakon ev. uočenih prekršaja ili krivičnih djela, zahtijevati odgovornost. Kada makar i jedan direktor JP bude sudski procesuiran zbog nesavjesnog poslovanja ili sličnih razloga, ostali će preispitati svoje poslovanje... Do danas nikad niko nije direktora javnog preduzeća, koji je u svom mandatu napravio milionska dugovanja i oštetio to javno preduzeće, pozvao na odgovornost.Control panel wrote:...
otpustiti visak radnika,
utvrditi tacan broj invalida rada iponovo ih poslati na reviziju ili u penziju ko ne moze raditi ides u invalidsku penziju.
svakodnevna kontrola rada u firmi (sprjecavanje ustaljene prakse da se krade sta stigne)
ovo mora dati rezultate
Vlada KS mora konačno prestati sa finansijskim injekcijama javnim preduzećima, sa davanjima nepovratnih grantova i na taj način kupovinom socijalnog mira i podrške zaposlenih u tim javnim preduzećima. Jedino tako će se iskristalizirati umijeće u poslovanju, sposobnost od nesposobnosti uprava JP, umanjiti korupcija i postići odgovornost.
Javna preduzeća treba privatizirati koliko god je to moguće, i koncesijama dati pravo drugim firmama na korištenje državne infrastrukture, bez koje je nemoguće poslovanje JP.
- veljaca
#1589 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Samo bih dodao da ti mozes uticati na placanje ( preko kolicine ) plina, a ovi preko Toplana - ne mogu uticati na placanje - jer nemaju registriranje potrosnje ( mjerace ) da bi mogli ustedjeti. To je razlika ....Control panel wrote:meni nije drago. ja i dalje placam ko budala plin a ovi koji su na toplanam imaju subvenciju. jeli to u redu. a kad sve saberes nezadrzivo idemo u propast sa ovako postavljenim sistemom koji radi 15tak godina.jazzer wrote:SDP: Slusali smo glas naroda!!mirzarb wrote:Sad nam ni ovako ne valja?
Samo naprijed SDP !
otpustiti visak radnika,
ovo mora dati rezultate
-
nuki_cika
#1590 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Jest,direktora imenuje nadzorni odbor,a ko imenuje nadzorni odbor?poznanik wrote:Vlada KS ne imenuje direktore javnih preduzeća, niti ima mandat da ih smjenjuje. Ta odluka je na nadzornim odborima i skupštinama JP kojima se podnosi izvještaj... Vlada može, kroz ministarstva, zahtijevati inspekciju - kontrolu u provođenju određenih zakona i propisa koji reguliraju rad tog javnog preduzeća, kao i njegovu vanrednu reviziju finansijskog poslovanja, a nakon ev. uočenih prekršaja ili krivičnih djela, zahtijevati odgovornost. Kada makar i jedan direktor JP bude sudski procesuiran zbog nesavjesnog poslovanja ili sličnih razloga, ostali će preispitati svoje poslovanje... Do danas nikad niko nije direktora javnog preduzeća, koji je u svom mandatu napravio milionska dugovanja i oštetio to javno preduzeće, pozvao na odgovornost.Control panel wrote:...
otpustiti visak radnika,
ovo mora dati rezultate
Vlada KS mora konačno prestati sa finansijskim injekcijama javnim preduzećima, sa davanjima nepovratnih grantova i na taj način kupovinom socijalnog mira i podrške zaposlenih u tim javnim preduzećima. Jedino tako će se iskristalizirati umijeće u poslovanju, sposobnost od nesposobnosti uprava JP, umanjiti korupcija i postići odgovornost.
Javna preduzeća treba privatizirati koliko god je to moguće, i koncesijama dati pravo drugim firmama na korištenje državne infrastrukture, bez koje je nemoguće poslovanje JP.
-
StupskaBitanga
#1591 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Evo šta se zapravo desilo
LAGUMDŽIJA SPRIJEČIO POSKUPLJENJE VODE I GRIJANJA: 'Ako SDA bude insistirala na poskupljenju, mora naći nove partnere ili će ih naći SDP'
Petak | 11.11.2011.
Jučerašnja odluka Vlade Kantona Sarajevo da povuče sramni nalog za poskupljenje vode i grijanja za 25, odnosno 33 posto, direktno je rezultat zahtjeva predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije
Puni konsenzus
Lagumdžija, koji se nalazi na putu u Americi, preko potpredsjednika SDP-a Željka Komšića i generalnog sekretara stranke Nermina Nikšića ultimativno je zatražio povlačenje odluke o poskupljenju, jer bi ugrozila egzistenciju velikog broja građana Sarajeva. Stav vrha SDP-a bio je nedvosmislen. O nedopustivosti poskupljenja postignut je puni konsenzus.
Takva poruka saopćena je jučer ujutro i premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću na sastanku kojem su, osim Komšića i Nikšića, prisustvovali šef Lagumdžijinog kabineta Jasenko Selimović i ministar obrazovanja i nauke Emir Suljagić. Rečeno je da je odluka o poskupljenju bila nepripremljena te da "ovo,
- Musiću je kazano da nije način da direktori iz SDA, koji su doveli do gubitaka u "Toplanama" i "Vodovodu i kanalizaciji", sve nas prave budalama. Jasno je rečeno da se odluka mora povući ili će SDP izaći u javnost i reći da ne stoji iza svega, da se radi o ishitrenoj odluci u koju su SDP uvukli kojekakvi SDA-ovci, koji su i doveli do ovoga. Također, rečeno je da, ako odluka ne bude povučena, SDP-ovi ljudi koji stoje iza nje više neće biti u Vladi KS, to jest SDP će naći načina da dovede nove ljude da to promijene - kazao je "Avazov" sagovornik blizak SDP-u i Vladi KS.
Musićeva greška
Konkretno, tvrdi isti izvor, premijeru Musiću saopćeno je da "mora povući odluku o poskupljenju" te da će, "ako je ne provede, bit doveden novi čovjek koji će to uraditi". Musić je, navodno, rekao da je shvatio svoju grešku i da se mora s njom nositi.
Kako saznajemo, SDP-ovci su poručili da ih ne interesira hoće li ministar prostornog uređenja i okoliša Abid Jusić podnijeti ostavku te da je to stvar SDA. Također, ako SDA bude insistirala na odluci o poskupljenju, iz SDP-a im je poručeno da će "morati naći nove partnere ili će ih naći SDP".
Smjene na čelu "Toplana" i VIK-a
U SDP-u će insistirati da na čelo "Toplana" i "Vodovoda i kanalizacije" (VIK) dođu novi ljudi. To je jučer nedvosmisleno kazano i na sjednici Vlade KS. Oni koji su doveli do gubitaka i u crno zavili te kompanije, poručeno je, moraju odgovarati, a ne da, jednostavno, ispostavljaju fakturu građanima.
Avaz/** No links ** PORTAL/a.k.
Delalić postanu uzori sarajevskim tinejdžerima
- Control panel
#1592 Re: Fikret Musić - Vlada KS
jest ali ja koliko god da potrosim moram sve da platim. a onaj ko je na toplanama sa sirom otvorenim prozorima zimi i u kratkoj majici u stanu ima subvenciju.veljaca wrote:
Samo bih dodao da ti mozes uticati na placanje ( preko kolicine ) plina, a ovi preko Toplana - ne mogu uticati na placanje - jer nemaju registriranje potrosnje ( mjerace ) da bi mogli ustedjeti. To je razlika ....
jeli to u redu, ako jeste onda se izvinjavam.
- dzeno123
#1593 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Zlatko, iako nisam tvoj simpatizer, sve pohvale za ovu odluku. Zasto da narod ispasta zbog marifetluka i mesetarenja proslih vlada?
- strong69
#1594 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Sta cemo sada Zlatko sa ovim Musicem? On bi prihvatio ovo da nije bilo tebe...
Politika me u zivotu uvijek pratila u stopu...
A tek ova sarajevska retorika i namazanost... Sve za narod i raju
Politika me u zivotu uvijek pratila u stopu...
A tek ova sarajevska retorika i namazanost... Sve za narod i raju
- JohnnyS.
#1595 Re: Fikret Musić - Vlada KS
meni je onaj music mlakonja pravi. nesposoban bas. damir hadzic ima afere ali mislim da bi on bio najbolji premier. kod njega ne bi bilo odluka koje se povlace. uzeo bi on sebi ali bi i nesto napravio. a ovaj music imam osjecaj ne zna ni sebi ni drugom.
al ko sam ja da im sudim.
al ko sam ja da im sudim.
-
maher
#1596 Re: Fikret Musić - Vlada KS
zanimljivo da niko ne postavlja pitanje: ko je lagumdzija da on odredjuje moze li nesto poskupiti ili ne...
da li ce ovaj princip odredjivanja cijena vaziti u svim resorima,
odnosno da li ce tako uticati na cijenu skolarine na ekonomskom fakultetu kojeg takodjer dotira kanton
ili na primjer cijenu zdravstvenih usluga
ili visinu kazni za saobracajne prekrsaje koji takodjer pune budzet...
vrlo zanimljiv presedan...ne znam da li iko na svijetu to moze uraditi...otkako nema gadafija
da li ce ovaj princip odredjivanja cijena vaziti u svim resorima,
odnosno da li ce tako uticati na cijenu skolarine na ekonomskom fakultetu kojeg takodjer dotira kanton
ili na primjer cijenu zdravstvenih usluga
ili visinu kazni za saobracajne prekrsaje koji takodjer pune budzet...
vrlo zanimljiv presedan...ne znam da li iko na svijetu to moze uraditi...otkako nema gadafija
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1597 Re: Fikret Musić - Vlada KS
studiranje nije obavezno
a i imaš izbor
problem s grijanjem je što nemaš izbora i što su penzići najugroženiji
a i imaš izbor
problem s grijanjem je što nemaš izbora i što su penzići najugroženiji
- veljaca
#1598 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Ja bih volio da platim onoliko koliko potrosim. Ti sa plinom to mozes - oni koji se griju preko toplana ne uticu na placanje. Ne mogu ustedjeti ( recimo grijati samo pola stana ) a da ne govorim da ne znaju da li stvarno potrose onoliko koliko plate. U tome je, po meni, glavni problem ...Control panel wrote:jest ali ja koliko god da potrosim moram sve da platim. a onaj ko je na toplanama sa sirom otvorenim prozorima zimi i u kratkoj majici u stanu ima subvenciju.veljaca wrote:
Samo bih dodao da ti mozes uticati na placanje ( preko kolicine ) plina, a ovi preko Toplana - ne mogu uticati na placanje - jer nemaju registriranje potrosnje ( mjerace ) da bi mogli ustedjeti. To je razlika ....
jeli to u redu, ako jeste onda se izvinjavam.
Isto tako ima dijelova grada gdje je grijanje lose - ali placaju punu cijenu ....
I ne bih volio da se ova diskusija svede na plin versus centralno ...
Ja sa samo zalazem da platim onoliko koliko potrosim - i po mogucnosti sto jeftinije ...
- poznanik
#1599 Re: Fikret Musić - Vlada KS
...u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.veljaca wrote:...Ja sa samo zalazem da platim onoliko koliko potrosim ...
-
The Realist
#1600 Re: Fikret Musić - Vlada KS
Bez želje za svađom, ja bih dodao da ti ako hoćeš da ti je iole toplo i ne možeš baš da uštediš. Grijem kupatilo, jednu sobu i kuhinju/trpezariju (spojeni), sve zajedno 40 kvadrata i dolazilo mi je minimalno 160KM ako sam iole htio da bude malo toplije.veljaca wrote:[
Napravili smo neke izmjene i nadamo se da će to smanjiti cijenu, ali to tek treba da vidimo, a.B.d..
Ovo je bilo prije ovog poskupljenja plina....