Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Prpa.ba

#1576 Re: Sarajevska zicara?

Post by Prpa.ba »

Ako moze ikako na svercerski GRAS-ov kupon da se vozi zicarom, ali da istovremeno ona bude uredjena i sigurna za razliku od svega ostalog finansiranog istim "moze li jeftino pasa" sistemom.. :mrgreen:
JanuaryJones

#1577 Re: Sarajevska zicara?

Post by JanuaryJones »

In many cases, advantageous rates for local residents are not officially announced at ticket offices. The calculation basis is either the nationality (non-Austrian citizens pay more) or the place of residence (those without a principal residence in the town pay more, regardless of their nationality).

Municipalities with a high frequency of tourists argue with better utilisation of facilities off-season. Politicians request that local residents should be able to use publicly owned facilities at a reduced rate. Private companies, like cablecar operators, reason the reductions with problems that occur due to tourism, like traffic load, noise pollution or higher prices in supermarkets, that locals have to live with.
Nigdje ih ne reklamiraju ali postoje karte za lokalne stanovnike i to je tako. Problem je što su ovi to na sav glas razglasili.
dozadnjekapi

#1578 Re: Sarajevska zicara?

Post by dozadnjekapi »

Da li u kabini ima kontrolor/obezbjeđenje? ... Nekako mi je prva asocijacija da muz i zena povedu malu djecu da se provozaju a kao suputnici ih zapadnu klošari koji će udarati, šarati, skakati i ljuljati kabinu, pa čak i pod prijetnjom noža tražiti pare ... ugođaj za porodicu upropašten djeci ostaju traume. Mislim da je ovo vrlo realan scenarij.
Qler

#1579 Re: Sarajevska zicara?

Post by Qler »

Ja opet mislim da je to vrlo nerealan scenarij... ali hajde...
strong69

#1580 Re: Sarajevska zicara?

Post by strong69 »

U Dubrovniku stranci placaju skuplju ulaznicu za obilazak zidina.
dozadnjekapi

#1581 Re: Sarajevska zicara?

Post by dozadnjekapi »

Qler wrote:Ja opet mislim da je to vrlo nerealan scenarij... ali hajde...
vidjećemo ... skontaj da kad to krene ... 7 minuta si zatvoren sa potencijalno takvim osobama ... zato pitam da li će neki nadzor biti u kabinama.
walk_M-A-N

#1582 Re: Sarajevska zicara?

Post by walk_M-A-N »

Kako Klix potkuhava i raspaljuje.
Nađu sagovornike koji laprdaju protiv zdravog razuma.
Pa bolje da su od foruma napravili članak nego dali ovim da pričaju gluposti, a izgleda nisu ni pročitali nešto.
Ne znam ko je gori, analitičar iz Tuzle koji inače ima grozne stavove ili ovi zaštitnici potrošača. Možda je ipak najgori zaštitnik potrošača KS, koga on štiti a ko ga plaća.
Ovo je narod inače priglup a još ispranog mozga ili navikao da priča šta mu se traži za neku jadnu donaciju.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzen ... /180328064
Last edited by walk_M-A-N on 29/03/2018 08:37, edited 1 time in total.
lajkujMe

#1583 Re: Sarajevska zicara?

Post by lajkujMe »

dozadnjekapi wrote:Da li u kabini ima kontrolor/obezbjeđenje? ... Nekako mi je prva asocijacija da muz i zena povedu malu djecu da se provozaju a kao suputnici ih zapadnu klošari koji će udarati, šarati, skakati i ljuljati kabinu, pa čak i pod prijetnjom noža tražiti pare ... ugođaj za porodicu upropašten djeci ostaju traume. Mislim da je ovo vrlo realan scenarij.
Da se razumijemo polazne stanice su pod video/fizickim obezbjeđenjem (valjda) ti ako krenes praviti takav belaj to se odmah zna i ne mozes pobjeci i sakriti se.
Napravi belaj ti vec uhapsen na stanici...
zateznistub

#1584 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

dozadnjekapi wrote:Da li u kabini ima kontrolor/obezbjeđenje? ... Nekako mi je prva asocijacija da muz i zena povedu malu djecu da se provozaju a kao suputnici ih zapadnu klošari koji će udarati, šarati, skakati i ljuljati kabinu, pa čak i pod prijetnjom noža tražiti pare ... ugođaj za porodicu upropašten djeci ostaju traume. Mislim da je ovo vrlo realan scenarij.
Zamisli, sjednes u kabinu... kreneš, i na po' puta pukne sajla i trehneš na park prinčeva... Mislim da je to vrlo realan scenarij :-) :oops:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1585 Re: Sarajevska zicara?

Post by Matijevic_Vlado »

Svaka kabina ce imati po jednog policajca plus zastitara.
Evo i ovdje se vidi koliko su ljudi navikli na socijalu, cuj puno 6 povratna, pa ide prica eto da je 4 isao bih svaki dan, ma sta svaki isao bih 2-3 puta na dan.
zateznistub

#1586 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

Matijevic_Vlado wrote:
Svaka kabina ce imati po jednog policajca plus zastitara.
Evo i ovdje se vidi koliko su ljudi navikli na socijalu, cuj puno 6 povratna, pa ide prica eto da je 4 isao bih svaki dan, ma sta svaki isao bih 2-3 puta na dan.
Minimum
azurna_obala

#1587 Re: Sarajevska zicara?

Post by azurna_obala »

Svaki dan gledam žičaru, sad im je taj probni rad, mene malo panika uhvati na pomisao da se vozim, visoko :zoka:
Mislim da je povratna karta od 6 KM sasvim ok, neću se svaki dan vozati.
Radar71

#1588 Re: Sarajevska zicara?

Post by Radar71 »

azurna_obala wrote:Svaki dan gledam žičaru, sad im je taj probni rad, mene malo panika uhvati na pomisao da se vozim, visoko :zoka:
i mene isto :-?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1589 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

zateznistub wrote: Zamisli, sjednes u kabinu... kreneš, i na po' puta pukne sajla i trehneš na park prinčeva... Mislim da je to vrlo realan scenarij :-) :oops:
taman na rucak,izadjes iz kabine i narucis teletinu ispod saca :D
azurna_obala

#1590 Re: Sarajevska zicara?

Post by azurna_obala »

Radar71 wrote:
azurna_obala wrote:Svaki dan gledam žičaru, sad im je taj probni rad, mene malo panika uhvati na pomisao da se vozim, visoko :zoka:
Mogli bismo skupa onda :mrgreen:
Radar71

#1591 Re: Sarajevska zicara?

Post by Radar71 »

azurna_obala wrote:
Radar71 wrote:
Mogli bismo skupa onda :mrgreen:
dogovoreno :D
zateznistub

#1592 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

bitanga_sa_otesa wrote:
zateznistub wrote: Zamisli, sjednes u kabinu... kreneš, i na po' puta pukne sajla i trehneš na park prinčeva... Mislim da je to vrlo realan scenarij :-) :oops:
... i litara točenog...
Thorgerson

#1593 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Ljudi ali fakat, ispostovali su sa ovom cijenom od 6 KM ako bude ta cijena. To je stvarno mizerija, nemojte srat.

Bi dobro bilo da se pronadje neki sistem da se strancima, dijaspori naplati barem malo simbolicno vise. Mislim 3 EUR je fkt smijesno, budimo realni. Al opet ne mislim da sad treba strancima naplatiti 3 puta vise. :-)

Ja bih strancima stavio 10 KM, to je 5 EUR i to je sasvim ok cijena i mislim da ih uopste ne bi interesovalo to sto placaju 2 EUR vise. Za 2 EUR vani ne mozes ni kafu popit.

Inace, ovaj prijedlog Rešidata mi se ne svidja. Jer tu opet forsira samo gradjane Sarajeva, a nekoga iz Bihaca stavlja u grupu sa strancima npr. Kupis tu kartu od 5 voznji 20 KM. Ok, za nas, stanovnike ovog grada. A sta cemo evo dodje covjek iz Bihaca, Brckog, Banja Luke hoce malo na zicaru hop 20 KM cijena, 4 clana porodice ...80 KM. Mislim kolika je sansa da ce taj covjek dolaziti 5 puta u Sarajevo godisnje?

Ono sto bih ja uradio jeste da bih indirektno strancima uzimao lovu. Dakle, ostavio bih istu cijenu zicare za sve 6 KM i gotovo. Ali bi kafa npr. na terasi na Vidikovcu bila 4-5 KM, sokovi po 6 KM itd. Znam da JP Sarajevo nece drzati te kafane gore, ali hoce naplacivati kiriju - tako da se nadam da je cijena te kirije paprena, sto ce prisiliti vlasnika restorana da dignu cijene.

A npr. ispred zicare ili gdje vec ima mjesta neka stave coffe/tea to go. Pa ako hoces da sjedis na terasi i divis se pogledu izvoli 4 KM plati, ako neces plati 2 KM uzmi kafu za ponijet i hodaj po sumi. :D

Isto tako sto vise suvenira i tih gluposti ali opet ne stavljati ni tu neke enormne sume, znaci nesto normalno sto ce stranac sigurno kupiti. I nesto privlacno. Tipa mala kabina koja ide uz Trebevic i tako, nesto sto ce privuci paznju i sto ce raja kupovati. Privjesak za kljuc mala kabina i tako te gluposti...

Itd sta ja znam staviti tu jos nekih stvari, koje su mamipara za strance. I ovaj Residat drzi turisticku agenciju dakle bavi se turizmom i genijalac je dosao samo na ovu ideju. Ono...svaka cast Ajnstajn. :-)
supercali

#1594 Re: Sarajevska zicara?

Post by supercali »

Pa nama je 6 maraka strancima je 6 eura :mrgreen:
dozadnjekapi

#1595 Re: Sarajevska zicara?

Post by dozadnjekapi »

stavis strancima vecu cijenu ... eto odmah i ćevabđija, buregđija, nargilhanđija ... svi će jedva dočekat da strancu povećaju cijene svojih proizvoda i usluga.
muha_sa

#1596 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

u ovakvim se navozah :D
Image

bogme se i "šerbetilo" u "Vidikovcu"
Image

neka žicare :thumbup: treba nam žicara--al nam treba i sadržaj pa makar nešto slicno nekdašnjem "Vidikovcu"
shake69

#1597 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

Kazu otvorenje zicare u petak 6 aprila u 13 sati!? Pa kako to, Skaka nece moci na dzumu!? :?
Logovan

#1598 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

Thorgerson wrote:Ljudi ali fakat, ispostovali su sa ovom cijenom od 6 KM ako bude ta cijena. To je stvarno mizerija, nemojte srat.

Bi dobro bilo da se pronadje neki sistem da se strancima, dijaspori naplati barem malo simbolicno vise. Mislim 3 EUR je fkt smijesno, budimo realni. Al opet ne mislim da sad treba strancima naplatiti 3 puta vise. :-)

Ja bih strancima stavio 10 KM, to je 5 EUR i to je sasvim ok cijena i mislim da ih uopste ne bi interesovalo to sto placaju 2 EUR vise. Za 2 EUR vani ne mozes ni kafu popit.

Inace, ovaj prijedlog Rešidata mi se ne svidja. Jer tu opet forsira samo gradjane Sarajeva, a nekoga iz Bihaca stavlja u grupu sa strancima npr. Kupis tu kartu od 5 voznji 20 KM. Ok, za nas, stanovnike ovog grada. A sta cemo evo dodje covjek iz Bihaca, Brckog, Banja Luke hoce malo na zicaru hop 20 KM cijena, 4 clana porodice ...80 KM. Mislim kolika je sansa da ce taj covjek dolaziti 5 puta u Sarajevo godisnje?
Ma 6 KM je odlična cijena. :thumbup: :thumbup: Neće se niko svaki dan voziti pa da mu je previše. Za strance ne treba pretjerivati, ne treba biti bezobrazan prema njima sa cijenom od 20 KM, staviti im 10 KM kao što ti reče i to je to.

Rešidatov prijedlog je fakat dno dna. :roll:
muha_sa

#1599 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

to ce na blagajni bit licna il pasoš na pregled :? :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1600 Re: Sarajevska zicara?

Post by mali_milojica »

zateznistub wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
... i litara točenog...
I :violina: na uvce
Post Reply