zbrgbl wrote:Evo da podjelim svoje iskustvo sa dhl-om i sportdirectom. Prije 4 dana sam platio robu sa sportdirecta, ukupna vrijednost sa postainom 95eura, i znao sam da ce roba proci proces carine i pdva, sto bi na tu vrijednost trebalo iznostiti nekih 50km, sto je i prihvatljiva cijena. Za siping je pisalo Internation Air Service, nigdje nije bio pomenut dhl, tek kada su mi poslali mail sa tracknig numberom da mogu pratiti kretanje paketa sam shvatio da je to poslano dhl-om, i to dhl expresom, kao da sam ja negdje naveo da mi je hitno i da mora da stigne za 2 dana

Juce sam dobio poziv od sluzbenice dhla iz banja luke, kaze imamo informaciju da treba da stigne paket na vase ime na aerodrom u sarajevo, pa nam posaljite kopiju licne karte, order confirmation i pojedinacno za svaki predmet sta je, majica sorc ili slicno( ne znaju ljudi engleski

). I posto sam ovih dana malo citao o tome kako dhl dere ljude, a i drug mi je rekao da bi na tu cijenu od 190km trebalo biti nekih 100tinjak km carine, pdva i njihovih usluga carinjenja i posaljem mail toj zaposlenici da pitam za cijenu njihovih usluga, da sam cuo da svoje nekakve usluge naplacuju 40km, ona mi salje sledece:
Od prije nekih dva mjeseca sve posiljke za fizicka lica se carine po istoj proceduri kao za pravna /document u prilogu/ na carinsku deklaraciju ciji su troskovi izrade 53,90 KM - taxa 20 KM, provizija na taxu 0,5 KM, prijava i pregled robe 20 KM + PDV, bankarska garancija 10 KM/.
Dakle, ovi troskovi nisu nesto sto naplacuje DHL, nego carina, odnosno drzava BIH.
E sad se ja pitam u kakvoj to drzavi zivimo, gdje na robu od 190km trebam po ovim ciframa patit jos 110km carine, i kome se ja sad mogu zaliti zato sto od strane sportdirecta nigdje nisam bio obavjesten da salju to kurirskom sluzbom a ne drzavnom postom, i da mogu imati nekakvih dodatnih izdataka sto se transporta tice? Kako je moguce da ako sam za siping naveo grad banja luku i svoju adresu, ta roba ne stize u banja luku na carinjenje, vec ostaje na aerodromu u sarajevu? i da li neko zna , posto mi je doticna rekla ako odbijem da platim to i da oni carine da ce paket biti poslan nazad, da li ce mi sportdirect vratiti novac i koji dio?