Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sorcerer

#1576 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sorcerer »

L00d wrote:
eh eto ti znas ko je kupio novu, a ko nije .
pa ne zivim ja u bangladesu ,vec u sarajevu,znam vrlo dobro sta se desava ovdje...
ili je protekt ili je ocam dobra ima sare vidi se tek im sesta godina. ili su naprijed 13'' sava lubenica sara vidi se al se ne moze opipat, a nazad sedamnaje celstonke
mozel zamjena za nesto s mog profila ...i sl
sabih05

#1577 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabih05 »

Edisontije wrote:Upravo došli s Trebevića CONTINENTAL TS 850
195x65x15 astra H.
Odlične gume moje preporuke. ;-)
+1

Kod mene su TS850, dimenzija 205/55/16. Preporucujem svima.
sabih05

#1578 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabih05 »

M@RKO wrote:Nije mi jasno kako ovu savu hvalite kao da je najbolja guma.. Nazalost i meni je trenutno na autu jer su nove gume dosle uz auto, pa nisam uzeo druge, ali ko je ikad probao neke druge gume zna da je sava smece. Tigar je za Savu izmislio gumu :)
Imam S3 na jednom autu. Drugi put sam ih uzeo (komplet 4 komada), jer sam bio zadovoljan sa njima ranije. Meni su prilicno dobre, mislim za tu cijenu.

Tigar nikad vise (205/55/16). Sada je tu TS850.
febo_acm

#1579 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by febo_acm »

Puče Mišelinka A4 danas :D Ima li neka preporuka za dobrog vulkanizera? Kolko to otprilike košta :D Nikad mi za ovih 8-9 godina nije pukla guma.
skafiskafsnjak

#1580 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

sorcerer wrote:
L00d wrote:
eh eto ti znas ko je kupio novu, a ko nije .
pa ne zivim ja u bangladesu ,vec u sarajevu,znam vrlo dobro sta se desava ovdje...
ili je protekt ili je ocam dobra ima sare vidi se tek im sesta godina. ili su naprijed 13'' sava lubenica sara vidi se al se ne moze opipat, a nazad sedamnaje celstonke
mozel zamjena za nesto s mog profila ...i sl
Pa nije ti ovaj forum sarajevo .... a vala, Sarajevo nije BiH, kao sto vecina vas misli.

PS: evo ja imam 4 zimske (druga zima) , i 2 ljetne ( bice im drugo ljeto) i 2 cu morati kupiti ... NOVE
sorcerer

#1581 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sorcerer »

L00d wrote:
Pa nije ti ovaj forum sarajevo .... a vala, Sarajevo nije BiH, kao sto vecina vas misli.
naravno da jeste sarajevo....zvao se sarajevo-x, a ne bih-x...
p.s. ja nisam placen da mislim....
Stalker

#1582 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Stalker »

M@RKO wrote:Nije mi jasno kako ovu savu hvalite kao da je najbolja guma.. Nazalost i meni je trenutno na autu jer su nove gume dosle uz auto, pa nisam uzeo druge, ali ko je ikad probao neke druge gume zna da je sava smece. Tigar je za Savu izmislio gumu :)
Samo informacija za ove koji znaju sve....Sava s3 ja na 5-om mjestu ADAC TESTA ZIMSKIH GUMA ZA 2012 naravno da postoji bolje ,ali ne za ovu cijenu i ne za manju cijenu. http://www.presretac.com/zanimljivo/tes ... -2012.html
Last edited by Stalker on 09/12/2012 20:13, edited 2 times in total.
Zux

#1583 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zux »

Cisto laprdanje je da Sava S3 ne valja. Vozio sam s njima na Meganu tri sezone, a treca im je bila ona prosla zima pri cemu sam se vracao s puta iz Njemacke po nehumanim uslovima i nigdje ni blizu krizi ili ne daj Boze necemu gorem nisam bio. Prije toga na Meganu 2 ista prica. Znam dosta ljudi koji su prezadovoljni ovom gumom, bilo da je Octavia, Audi A4 ili neka treca vozilica. Ne radi se o likovima koji stede nego su jednostavno zadovoljni, a probane su mnoge druge, predjeno je stotine hiljada km i ni po cemu S3 guma nije dramaticno losija od ostalih, posebno na snijegu. Ima malo i do vozaca...

Sad sam se na novom autu odlucio za Continental TS830 cija je cijena u ovoj dimenziji bila skoro ista kao Sava HP. Nisam ih jos dovoljno kvalitetno testirao po snijegu, ali testovi ih hvale.
skafiskafsnjak

#1584 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

sorcerer wrote:
L00d wrote:
naravno da jeste sarajevo....zvao se sarajevo-x, a ne bih-x...
p.s. ja nisam placen da mislim....
sam si rekao... ZVAO !

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
sorcerer

#1585 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sorcerer »

L00d wrote: sam si rekao... ZVAO !
sad se zove klix,ti si iz klixa? gdje je to?
skafiskafsnjak

#1586 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

oj inteligencije majko moja....

mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1587 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali_milojica »

Stalker wrote:
Samo informacija za ove koji znaju sve....Sava s3 ja na 5-om mjestu ADAC TESTA ZIMSKIH GUMA ZA 2012 naravno da postoji bolje ,ali ne za ovu cijenu i ne za manju cijenu. http://www.presretac.com/zanimljivo/tes ... -2012.html
Pa ona i valja samo u ovim dimenzijama. A to su 13-ka i 14-ka. Vec na vecim dimenzijama,15-ka i vece zaostaje za ostalim proizvođacima. Mislio sam na Michelin,GY,Conti,Pirelli.
sorcerer

#1588 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sorcerer »

L00d wrote:oj inteligencije majko moja....

uredno svi pljujete po sarajevu ,al svi ste tu da citate i mahalate ...

Sent from my AK47i using mihajlopupin 1
skafiskafsnjak

#1589 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

ne pljujem, samo pokusavam reci da nije svako na ovom forumu iz Sarajeva kako ti tvrdis....
skafiskafsnjak

#1590 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

sto se guma tice...imam Michelin pa3... 205/55/r16. Prosle godine se klizao i slajdro dok lance nisam stavio...

sorcerer

#1591 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sorcerer »

L00d wrote:ne pljujem, samo pokusavam reci da nije svako na ovom forumu iz Sarajeva kako ti tvrdis....
izvinjavam se na mojoj nesmotrenosti,mada situacija nije puno bolja od navedene diljem nase lijepe BiH....
LeKo

#1592 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

Sava je za moje potrebe OK guma, prema iskustvu i usporedbi s drugim proizvođačima čije sam gume koristio u dimenziji 195/65/15, to bi izgledalo ovako:

1. Dunlop Winter response
2. GY UG7
3. Sava S3, Barum polaris 2
4. Uniroyal MS66 Rain expert

Ostale nisam koristio i ne bih komentarisao, za Tigar sam od više ljudi čuo da su bolje od Save, ali ja još uvijek ne znam.
Don Zivconi

#1593 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Don Zivconi »

LeKo wrote:
Sava je za moje potrebe OK guma, prema iskustvu i usporedbi s drugim proizvođačima čije sam gume koristio u dimenziji 195/65/15, to bi izgledalo ovako:

2. GY UG7

Ostale nisam koristio i ne bih komentarisao, za Tigar sam od više ljudi čuo da su bolje od Save, ali ja još uvijek ne znam.
ja bih samo rekao za tigrove gume da su dobre ako imaju kandje a bez njih :-?
branimir stulic

#1594 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by branimir stulic »

Barum Polaris.... dobre. POred hotela Saray - bez problema. Ranije sam imao SAVA... i bilo je cudnih dogadjanja na istoj dionici.
Last edited by branimir stulic on 11/12/2012 11:28, edited 1 time in total.
M@RKO

#1595 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by M@RKO »

LeKo wrote:

2. GY UG7

Naravno svako zna svoje potrebe i ako ih ta guma zadovoljava to je i vise nego ok..
Tigar i Sava su dobri za manje dimenzije.. 13ke, 14ke.. Konkretno za moje auto 155/70 r13 ili 165/70 r 13 su i vise nego dobre.. Naravno najbolja guma je nova guma.. Meni prosle godine po onom snijegu auto nije nigdje ni pomislio da stane sa tigar gumama, koje su posteno govoreci cak i lose bile (5-6) mm sare.. Tako da na osnovu mog licnog iskustva glas ide Tigru, ali svako zna svoje potrebe i mogucnosti :thumbup:
530i

#1596 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Nisu Sava, Tigar i slični dobri toliko ni na manjim dimenzijama, samo niko ih ne stavlja na golfa jedinicu (naprimjer), niti ih prži autoputem 150 na sat...i na manjim autima se osjeti boljitak dobrih guma, samo ljudi na takvim autima generalno nemaju mogućnosti, a ni želje da iskušavaju maksimalne performanse guma, pa su njima dobre i save i tigar...
Filter

#1597 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

hankook se jucer i danas pokazao odlican.
ni po snijegu ni po ledu nije bilo problema
drndalo

#1598 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

branimir stulic wrote:Barum Polaris.... dobre. POred hotela Saray - bez problema. Ranije sam imao SAVA... i bijo je cudnih dogadjanja na istoj dionici.
Da nije do toga sto su stare ostarile, a ove nove ? ;-)
strong69

#1599 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by strong69 »

Good Year UG8. Zatekao sam se u Srbiji za vrijeme najvecih padavina na podrucju Zlatara na putu za Uzice i BG i prosao sve bez problema. Prakticno sam prvi prolazio kroz snijeg od 20-ak cm. Bez proklizavanja, zanosenja zadnjeg kraja.
Zux

#1600 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Zux »

530i wrote:Nisu Sava, Tigar i slični dobri toliko ni na manjim dimenzijama, samo niko ih ne stavlja na golfa jedinicu (naprimjer), niti ih prži autoputem 150 na sat...i na manjim autima se osjeti boljitak dobrih guma, samo ljudi na takvim autima generalno nemaju mogućnosti, a ni želje da iskušavaju maksimalne performanse guma, pa su njima dobre i save i tigar...
Opet, imam potpuno drugacije iskustvo. Sava 16-ke na Meganu 3, "przeno" na autoputu i kod nas i u Njemackoj (znamo svi sta se moze na autoputu u Njemackoj). Prosle zime po onom kijametu i mecavi kroz Sloveniju i Hrvatsku na neociscenom autoputu 110-130 km/h bez ni priblizno krizne situacije. Kao sto vec rekoh gore, to im je bila 3. zima.

Isto iskustvo i nekih drugih ljudi na autima tipa Octavie, Audija A4, Mazda 3 itd.

Ne tvrdim da su S3 najbolje gume, ali ne stoji ni prica da nista ne valjaju jer to jednostavno nije istina.
Post Reply