Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
- SinjaD
#1576 Re: Kviz "Književnost"
Kveščn:
Jedini roman te spisateljice, objavljen prije više od 160 godina, govori o silnoj,strašnoj, besmrtnoj ljubavi.
Jedini roman te spisateljice, objavljen prije više od 160 godina, govori o silnoj,strašnoj, besmrtnoj ljubavi.
- elizabeth a
#1577 Re: Kviz "Književnost"
Da nisu Orkanski visovi? 
- SinjaD
#1578 Re: Kviz "Književnost"
Naravnoelizabeth a wrote:Da nisu Orkanski visovi?
- elizabeth a
#1579 Re: Kviz "Književnost"
Prepuštam postavljanje pitanja nekom drugom, zaista nemam vremena 
- SinjaD
#1581 Re: Kviz "Književnost"
Evo Elizabet ti prepušta postavljanje pitanjafuneral blues wrote:zakasnila
-
funeral blues
#1582 Re: Kviz "Književnost"
Londonski advokat istražuje neobičnu vezu između svog prijatelja doktora i jednog mizantropaSinjaD wrote:Evo Elizabet ti prepušta postavljanje pitanjafuneral blues wrote:zakasnila
Nisam baš inspirisana danas
-
John Cleese
#1583 Re: Kviz "Književnost"
"Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde", Robert Louis Stevenson 
-
funeral blues
#1584 Re: Kviz "Književnost"
Konačno vala KližeJohn Cleese wrote:"Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde", Robert Louis Stevenson
-
John Cleese
#1585 Re: Kviz "Književnost"
Jedno lagano za vas, pa odoh radit'
Dragi profesore, bio si ovde za trenutak, ali dovoljno dugo da vidiš kako mrtvujemo. I moraš priznati, nije nam loše kao što se priča. Da nemamo osobine živih ljudi, bilo bi nam mnogo bolje. Veruj mi, profesore, nikad se za života ne bih usudio da ti držim posmrtni govor, jer šta reći čoveku kad ne znaš kud ide; pričati pokojniku hvalospeve nije pametno - to se čoveku kaže dok je živ. Zato nam umiru samo dobri ljudi, a živimo medju pokvarenjacima. Pošto veoma dobro znam gde se vraćaš, usudjujem se da ti održim predživotni govor!
Šta je ovo i ko je ovo napisao?
Dragi profesore, bio si ovde za trenutak, ali dovoljno dugo da vidiš kako mrtvujemo. I moraš priznati, nije nam loše kao što se priča. Da nemamo osobine živih ljudi, bilo bi nam mnogo bolje. Veruj mi, profesore, nikad se za života ne bih usudio da ti držim posmrtni govor, jer šta reći čoveku kad ne znaš kud ide; pričati pokojniku hvalospeve nije pametno - to se čoveku kaže dok je živ. Zato nam umiru samo dobri ljudi, a živimo medju pokvarenjacima. Pošto veoma dobro znam gde se vraćaš, usudjujem se da ti održim predživotni govor!
Šta je ovo i ko je ovo napisao?
-
John Cleese
#1587 Re: Kviz "Književnost"
"Sabirni centar", Dušan Kovačević

-
funeral blues
#1588 Re: Kviz "Književnost"
'Sabirni centar', Dušan Kovačević
Janko drži govor na 'onom svijetu' (ili je to limb
) profesoru koju nakon kliničke smrti oživi 
edit:opet zakasnih..
Ako neko ima kakvu ideju nek postavi pitanje
Janko drži govor na 'onom svijetu' (ili je to limb
- SinjaD
#1589 Re: Kviz "Književnost"
Nisam čitala, al sam gledalafuneral blues wrote:'Sabirni centar', Dušan Kovačević
Janko drži govor na 'onom svijetu' (ili je to limb) profesoru koju nakon kliničke smrti oživi
(Balkanski špijun od istog autora THE FILM
Džone, nisi morao tako brzo da nam daš odgovor. Dosjetili bi se mi
Evo pitanje, laganica:
Roman-krimić,triler,bestseler.
Neću o radnji romana već o glavnoj ličnosti (jednoj od):
Ona je atipična heroina, neprilagođena, istetovirana, mršavica, nadprosječno inteligentna, vrhunska hakerka, pretrpjela je mnogo toga i ne vjeruje nikome.
Njeno ime, ime pisca i romana (prvog).
- sadmire
#1590 Re: Kviz "Književnost"
Nisam čitala, al sam gledalaSinjaD wrote:funeral blues wrote:'Sabirni centar', Dušan Kovačević
Janko drži govor na 'onom svijetu' (ili je to limb) profesoru koju nakon kliničke smrti oživi
(Balkanski špijun od istog autora THE FILM
Džone, nisi morao tako brzo da nam daš odgovor. Dosjetili bi se mi
Evo pitanje, laganica:
Roman-krimić,triler,bestseler.
Neću o radnji romana već o glavnoj ličnosti (jednoj od):
Ona je atipična heroina, neprilagođena, istetovirana, mršavica, nadprosječno inteligentna, vrhunska hakerka, pretrpjela je mnogo toga i ne vjeruje nikome.
Nisam citao, al bih ovako na prvu rekao da je to Stieg Larson. The girl with the dragon tatoo! To zbog tetovaze!?
- SinjaD
#1591 Re: Kviz "Književnost"
Jeste Sadmire!
A ona je Lizbet Salander i sjajna je.
Naslov romana je Muškarci koji mrze žene (eng. prevod The girl with the dragon tatoo - niđe veze)
Ako voliš pročitati dobar krimić, realan, uzbudljiv, inteligentan - pročitaj ovu trilogiju.
Naslov romana je Muškarci koji mrze žene (eng. prevod The girl with the dragon tatoo - niđe veze)
Ako voliš pročitati dobar krimić, realan, uzbudljiv, inteligentan - pročitaj ovu trilogiju.
- sadmire
#1592 Re: Kviz "Književnost"
hvala na preporuci, vec pribiljezeno! Inace sam ljubitelj romana sa pobrojanim karakteristikama, tako da cu ga sigurno potraziti.SinjaD wrote:Jeste Sadmire!
Evo od mene jedno za insidere, nije lagano!
Silnom rukom kuca mećava na vrata
Silnim trkom bježi dan
Uzalud me mamiš očima od zlata
Uzalud mi pružaš dlan
Moja duša zebe
Traži vatru pakla
Da zaroni sve do dna
Zato trebam tebe
Da bi me pomakla
Jedan korak izvan sna
Ko je ovo napisao?
Stihovi su dio pjesme Korak izvan sna iz albuma Balade lakih nota, a pojavljuju se i u jednom romanu ovog pisca u kome je glavni lik Dijana!?
- sadmire
#1593 Re: Kviz "Književnost"
zaboravih reci da mi se svidja naslov naseg prevoda!SinjaD wrote:Jeste Sadmire!
- sadmire
#1594 Re: Kviz "Književnost"
evo hint, nadam se da moze pomoci!?sadmire wrote:hvala na preporuci, vec pribiljezeno! Inace sam ljubitelj romana sa pobrojanim karakteristikama, tako da cu ga sigurno potraziti.SinjaD wrote:Jeste Sadmire!
Evo od mene jedno za insidere, nije lagano!
Silnom rukom kuca mećava na vrata
Silnim trkom bježi dan
Uzalud me mamiš očima od zlata
Uzalud mi pružaš dlan
Moja duša zebe
Traži vatru pakla
Da zaroni sve do dna
Zato trebam tebe
Da bi me pomakla
Jedan korak izvan sna
Ko je ovo napisao?
Stihovi su dio pjesme Korak izvan sna iz albuma Balade lakih nota, a pojavljuju se i u jednom romanu ovog pisca u kome je glavni lik Dijana!?
Pisac je rodjen 1942. godine u Zenici, a bavi se i muzikom!
Krajem 60-ih napisao je par djela (pjesme i proza) a nakon stvaralacke pauze od nekih 30 godina, napisao je nekoliko romana koje je izdala jedna rijecka izdavacka kuca.
- sadmire
#1595 Re: Kviz "Književnost"
evo odgovor da ne blokiram kviz!
Željko Antunović.
Slucajno sam nabasao na ovog pisca, do sada procitao dva njegova romana, "Dijanini krugovi" i "Rijecko sentimentalno putovanje" i istinski uzivao citajuci ga!
U sredistu oba romana su muzicari i njihov svijet, potraga za vlastitim identitetom i srecom i neobicna ljubavna prica koja nema sretan kraj.
Mozda nije neka velika knjizevnost, ali sadrzi dosta situacija i misli u kojima se mogu pronaci. Sigurno cu potraziti jos njegovih romana.
Željko Antunović.
Slucajno sam nabasao na ovog pisca, do sada procitao dva njegova romana, "Dijanini krugovi" i "Rijecko sentimentalno putovanje" i istinski uzivao citajuci ga!
U sredistu oba romana su muzicari i njihov svijet, potraga za vlastitim identitetom i srecom i neobicna ljubavna prica koja nema sretan kraj.
Mozda nije neka velika knjizevnost, ali sadrzi dosta situacija i misli u kojima se mogu pronaci. Sigurno cu potraziti jos njegovih romana.
-
funeral blues
#1596 Re: Kviz "Književnost"
Željko Antunović?
Uf al kasnim

Uf al kasnim
- SinjaD
#1597 Re: Kviz "Književnost"
Već si spominajo tu knjigu Dijanini krugovi, čini mi se na svom februarskom spiskusadmire wrote:evo odgovor da ne blokiram kviz!
Željko Antunović.
- sadmire
#1598 Re: Kviz "Književnost"
Tako je, tek nedavno sam ga 'otkrio', a oni stihovi se pojavljuju u njoj kao sastavni dio oko kojeg se gradi prica.SinjaD wrote:Već si spominajo tu knjigu Dijanini krugovi, čini mi se na svom februarskom spiskusadmire wrote:evo odgovor da ne blokiram kviz!
Željko Antunović.
jucer sam bas zavrsio ovu drugu, relativno brzo sam je procitao iako ima 350 strana jer je fino ispripovijedana i vuce te da citas dalje!
- sadmire
#1599 Re: Kviz "Književnost"
ipak je bio 'laksi' od onog tvog Kineza!?funeral blues wrote:Željko Antunović?
Uf al kasnim![]()
-
funeral blues
#1600 Re: Kviz "Književnost"
Pa tu su negdjesadmire wrote:ipak je bio 'laksi' od onog tvog Kineza!?funeral blues wrote:Željko Antunović?
Uf al kasnim![]()