FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#1576 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Ma kontam i ja tražiti neki malo bolji, ne bih ove zamjenske kineske, ima ih svuda...nemam vremena za zaredati po imeniku i zvati, pa sam kontao da neko nije ovdje imao sličan slučaj...
pitao sam ovog lika na piku, ima tamo konverzacija sa njim...i njegov je neki hajvan-tajvan, plus se moraju provjeriti pinovi...
lavic

#1577 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by lavic »

Ako ti je skup original, onda za kvalitetan zamjenski se moras potrudit da ga kupis, ali ako je Bosch ili Magneti Marreli priblizno para onda uzmi original, jer je to bitan dio, zamisli pretices a los senzor crkne u pola puta.
babin_sin

#1578 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by babin_sin »

Pozz
da li bi mi neko, ko ima FIAT Stilo karavan, dizel, mogao reći detalje o autu, tipa potrošnja, održavanje, kvalitet, cijene dijelova itd?
planiram uskoro kupiti auto i za sada je najvjerovatnije da ce to biti Stilo, pa me zanima kakav je
hvala unaprijed
johntra

#1579 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

lavic wrote:Ako ti je skup original, onda za kvalitetan zamjenski se moras potrudit da ga kupis, ali ako je Bosch ili Magneti Marreli priblizno para onda uzmi original, jer je to bitan dio, zamisli pretices a los senzor crkne u pola puta.
ma i nije skup original, ali prvo moram vidjeti da li je u pitanju senzor radilice...90 posto da jeste, ali uvijek ima tih 10 posto, te zbog toga hoću da uzmem šta jeftinije i da probam kako će se onda auto ponašati...nisam siguran, ali mislim da je upravo Magneti Marelli u ovlaštenom servisu, a lik mi je i rekao da oni idu, jer se ti senzori na neki način istroše..haman ispada da im to na 1,6 motorima dođe kao fabrička greška...
johntra

#1580 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

babin_sin wrote:Pozz
da li bi mi neko, ko ima FIAT Stilo karavan, dizel, mogao reći detalje o autu, tipa potrošnja, održavanje, kvalitet, cijene dijelova itd?
planiram uskoro kupiti auto i za sada je najvjerovatnije da ce to biti Stilo, pa me zanima kakav je
hvala unaprijed
druže, ja imam benzinca, sa dizelima nikad nisam imao dodira, ali potvrdit će ti dosta raje da su JTD motor dobri...jedino što trebaš gledati je kilometraža i bez provjere iste ne uzimaj auto...JTD imaju standardnih mana kao i svi moderni dizeli, a to su zaprljanja EGR ventila i slično, ali to je ništa zabrinjavajuće...
što se tiče ostalih potrošnih dijelova, ono što sam ja mijenjao kod sebe u posljednje vrijeme:
aksijalni ležajevi se kreću od 35 do 40 KM komad, amortizere Monroe plaćao 90 KM (prije dvije godine), ulje Selenia 20K 19 KM litar, kod tebe ide Selenia Diesel, ono je možda dvije marke skuplje...filter ulja od pet do sedam KM, filter zraka od 12 do 15, filter klime od 15 do 20...sve zavisi kako se uganjaš sa cijenama....prije dvije godine sam zamijenio i lafete, bile su oko 150 KM komad, sad ne znam...
generalno, auto je prihvatljivo za održavanje i lagano za koristiti...udoban, prostora ima dosta, a kod mene je sa pet vrata, karavan ima sigurno i više, oprema na nivou i tako...pitaj još, vjerovatno sam nešto zaboravio...
Bakir1

#1581 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Bakir1 »

vedo vidi ovo:
FERARI F 142 M1 - PUTNIČKI AUTOMOBIL 2011 4499 419 BENZIN
458 italija registrovan u 5 mjesecu :D
a onaj sls je tek u maju registrovan
johntra

#1582 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

ccc...pa odakle ovom narodu pare...istraži to malo bolje odakle je, da ga safatamo iza ćoška... :D
lavic

#1583 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by lavic »

johntra wrote:
lavic wrote:Ako ti je skup original, onda za kvalitetan zamjenski se moras potrudit da ga kupis, ali ako je Bosch ili Magneti Marreli priblizno para onda uzmi original, jer je to bitan dio, zamisli pretices a los senzor crkne u pola puta.
ma i nije skup original, ali prvo moram vidjeti da li je u pitanju senzor radilice...90 posto da jeste, ali uvijek ima tih 10 posto, te zbog toga hoću da uzmem šta jeftinije i da probam kako će se onda auto ponašati...nisam siguran, ali mislim da je upravo Magneti Marelli u ovlaštenom servisu, a lik mi je i rekao da oni idu, jer se ti senzori na neki način istroše..haman ispada da im to na 1,6 motorima dođe kao fabrička greška...
Isto problem ima i stari megane sa 1.6 benzincima.
johntra

#1584 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

izgleda da su im senzori i bobine zajednička stavka potrošnog materijala... :D
530i

#1585 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

fiatisti,
gdje se nalazi broj šasije kod punta 1...ispod haube nije. Kažu negdje na podu, ali ovome je pod rađen nažalost, pa je sad to malo upitno...kakve su zakonske odrednice po pitanju limarije oko toga?
sparky

#1586 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by sparky »

broj bi morao da bude ispod suvozaceve desne noge.nema veze sto je radjen pod. dignes prostirac ispod nogu,ima mala kao kuticija,otvoris poklopac i pise ti broj. jedino ako neka pametnica nije i to zavarila,mada sumnjam da mu je pod bio toliko los da je do toga doslo.
dakle suvozaceva strana blize pragu.
:run:
530i

#1587 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Ok...znači ispod tog poklopca stoji ZFA176 itd....
Ima li nekih zakonskih ograničenja koliko se blizu smije dirati lim oko tog broja? Auto definitivno nije prekucavano, samo je pod rađen...pločica na svom mjestu, podaci se poklapaju i preko interneta, nema šta...
citroen xm

#1588 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Ako ti je tolika briga, odeš u sup i oni ti izdaju PUS broj. Kad dobiješ PUS broj možeš taj od šasije komotno i skinuti. ;-)
sparky

#1589 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by sparky »

ne znam stvarno kako ide oko zakona ali mislim da se taj dio ne dira jer je utisnut u nosivi dio poda.
530i

#1590 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

PUS mi je već komplikacija + dodatni trošak...otići ću pogledati to detaljnije za koji dan...
citroen xm

#1591 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by citroen xm »

Znam da je Punto mlad automobil, ali prilikom restauracije starih autobila vlasnici se često susreću sa pojavom da je čitav komad lima zajedno sa brojem šasije istrunuo. Tada se u policiji sasvim legalno dobija PUS broj koji služi umjesto broja šasije. Naravno da je najbolje ako je ostao taj broj netaknut od strane korozije.
sedo

#1592 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by sedo »

Imam punta 2003. godište, dvoja vrata. Nedavno dođem ujutro do auta, brave na vratima oštećene, ne mogu ključem otključati...tražio nove, teško ide, a nema ih ni na otpadima...Ako neko može pomoći - GDJE MOGU KUPITI POLOVNE BRAVE ZA 2 VRATA.
testovi

#1593 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

surda semizovac http://www.pik.ba/profil/surda/ 062/127-951
ja sam kod njeg uzeo

ili ugradi daljinsko i zaboravi na brave
sparky

#1594 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by sparky »

062 281 267
Lolo
otpad u Brijescu,jel rajlovacka cesta ili kako se vec zove,sa desne strane kad ides iz grada,prekoputa turkoila.

nakon sto su mi polomili brave (punto 1) on mi je zamijenio uloske i ostao je moj kljuc,usput je popravio i steku koju su slomili.

cini mi se da sam sve platio oko 20km sa rukama.
johntra

#1595 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

eto, ako nekoga interesuje sređen je senzor radilice na Stilu...kupljen Marellijev kod Školjića za 55 KM...zamijenjen, a usput odrađena zamjena remena alternatora i klime...cijene toga ne znam, majstor kupio... :D
ElRe

#1596 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

johntra

#1597 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

ma ne vjerujem da je taj... :D
možda i jeste, ali i senzor mi je kupio majstor, a mene je samo interesovala njegova cijena...mislim da je taj Školjić negdje dole u Nedžarićima ili oko Aerodromskog...možda mu se tako radnja ne zove... :D
provjerit ću, pa javim...
Ringhio

#1598 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Ringhio »

Pozdravljam

Ima li iko ovdje da vozi Grande Punta ili da zna te neke " cake " oko njega.

Odavno ga snimam, ali nemam nista o njemu sto se tice masine, elektronike, odrzavanja, performansi. Auto mi ima lijepu liniju i lijepo izgleda, ali opet ne vidjam ga bas puno na ovim nasim cemernim cestama Bosanskim.

Dizelski motori mi se ne svidjaju, dizel kao pogonsko gorivo mi se ne svidja u opste tako i kad bi ga uzimao ganjao bih benzinca.

Ima li ko da mi pojasni par tih stvarcica oko ovog auta.
xamp

#1599 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by xamp »

Ringhio wrote:Pozdravljam

Odavno ga snimam, ali nemam nista o njemu sto se tice masine, elektronike, odrzavanja, performansi. Auto mi ima lijepu liniju i lijepo izgleda, ali opet ne vidjam ga bas puno na ovim nasim cemernim cestama Bosanskim.

Dizelski motori mi se ne svidjaju, dizel kao pogonsko gorivo mi se ne svidja u opste tako i kad bi ga uzimao ganjao bih benzinca.

Auto pravo lijepo izgleda a i vjerujem da je kvalitetno... Ali samim tim da nema neko normalno zastupnistvo za Fiat u Sarajevu, i Bosni, ja bih preskocio to auto... Vozim Punto MK2 1.9 JTD, i zelim da uzmem novije auto, i kontao sam taj Fiat, al kad malo bolje razmislim, treba ga preskakat dok ne dodje dobro zastupnistvo ovdje...
Ringhio

#1600 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Ringhio »

xamp wrote:
Ringhio wrote:Pozdravljam

Auto pravo lijepo izgleda a i vjerujem da je kvalitetno... Ali samim tim da nema neko normalno zastupnistvo za Fiat u Sarajevu, i Bosni, ja bih preskocio to auto... Vozim Punto MK2 1.9 JTD, i zelim da uzmem novije auto, i kontao sam taj Fiat, al kad malo bolje razmislim, treba ga preskakat dok ne dodje dobro zastupnistvo ovdje...
Vjerujem da zastupnistvo ne moze biti losije od onoga koje Hyundai ima. A accenta trenutno vozim. Nemam bas problema sa dijelovima njega sto se tice. Ja kad sam ga uzimao narod me poprijeko gledo, kupi WW, Opela, BMW-a sta ce ti to korejsko smece. I eto korejsko smece je kod mene vec 3 godine, i hvala Bogu nikad strasnog problema s njim nisam imao. Dijelovi se nalaze bez problema. Jedino sto mi je bilo zeznuto naci su brave za njega, plasticne one " steke ". One su bile muka za pronaci, ali sam ih nasao. Skoro radio veliki, mali, srednji, i supersonicni servis na njemu, zamjenio kompletno podvozje, kocnice, ulja sva, filtere sve, svjecice i remenja. Josh pride kupio i 2 gume i sve me totala ispalo 1200 marki, s rukama 200 1400. Da zvizdis.

Taj fiat mi se pravo svidja, onako kad ga pogledas s prijeda, baca malo na Aston Martin Vantage-a :) Ja ga zovem mini Aston.

Puste zelje pusti snovi :)
Post Reply