ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nemezis

#1576 Re: ZOBS

Post by nemezis »

supercali wrote:
nemezis wrote:
supercali wrote:Ne mogu se sjetiti tacno al mislim da sam ja u srijedu odradio tehnicki u cetvrtak predao u osiguranje a u utorak sledeci me zove iz osiguranja da mi je saobracajna tamo gdje sam radio tehnicki
Da budem otvoren radio tehnicki onaj kod strojorada do miljacke a osiguranje je triglav

Ps mogu oni svasta skontati i srediti al nekome nije u interesu kao sto neko prije napisa
Od četvrtka do utorka nisi imao saobraćajnu i to je tebi u redu?
meni licno jeste jer ne provodim u autu 365 dana
Shvati da nekima auto treba. Nisi ti mjerilo nečega.
preludezalude

#1577 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Nije stvar da li ti treba ili ne treba auto. Stvar je u tome sto ti zabranjuje upotrebu svoje legalno stecene imovine. U stvari oni nam bukvalno oduzmu saobracajnu na par dana i zabrane upotrebu vozila i to potpuno nelegalno.,
supercali

#1578 Re: ZOBS

Post by supercali »

nemezis wrote: Shvati da nekima auto treba. Nisi ti mjerilo nečega.
Treba i meni mnogo sta pa ne mogi dobiti dok ne izmjeni neko

Ajde fino procitaj ponovo i vidi gdje sam napisao da sam mjerilo necega?
Citaj malo bolje nije na odmet
supercali

#1579 Re: ZOBS

Post by supercali »

preludezalude wrote:Nije stvar da li ti treba ili ne treba auto. Stvar je u tome sto ti zabranjuje upotrebu svoje legalno stecene imovine. U stvari oni nam bukvalno oduzmu saobracajnu na par dana i zabrane upotrebu vozila i to potpuno nelegalno.,
Nije uopste nelegalno jer nigdje ni u kakvom zakonu ne pise saobracajna se mora produziti za 5 minuta
Oni ti mogu reci dodji za mjesec to nije nelegalno jer ga nista ne obavezuje da mora prije
Bilo bi dobro da pravnici koji to znaju bolje od mene objasne
Laplace

#1580 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Nigdje u zakonu ne piše ni da ja ne smijem postaviti sofru na autoputu pa fino ručati , i još poslije ćejfiti sa kafom, pa smijem li?
Niti piše u kom roku ti mora izdati rodni list, ali to ipak bude za nekoliko minuta (čak i dok se pisalo ručno, a više ne posla nego sa.vjerom saobraćajne).
goran16v

#1581 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Laplace wrote:Nigdje u zakonu ne piše ni da ja ne smijem postaviti sofru na autoputu pa fino ručati , i još poslije ćejfiti sa kafom, pa smijem li?
Niti piše u kom roku ti mora izdati rodni list, ali to ipak bude za nekoliko minuta (čak i dok se pisalo ručno, a više ne posla nego sa.vjerom saobraćajne).

Naravno da pise i naravno da ne smije, u definiciji autoputa pise za koje kategorije uzesnika je rezervisan i ko ne smije biti na njemu.
Takodjer, postoji Zakon u opstem upravom postupku, registracija/produzenje registracije jeste upravni postupak, u kojem pise sta je organ koji vodi postupak duzan da uradi i u kojem roku, u zavisnosti od potupka to moze biti, valjda 7, 15, 30 dana.
drug_profi

#1582 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ljudi bezveze je prica. Treba neko vrijeme nebitno koliko. Nes sad krive drine preko noci ispraviti. Rjesrnje je jednostavno ugraditi recenicu u zobs gdje ce se reci da je dozvoljeno voziti uz potvrdu o tehnickom, registraciji i vazecoj polisi osiguranja do 7 dana

...debelim prstima s male tastature...
azdralovic

#1583 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

drugi profil wrote:Ljudi bezveze je prica. Treba neko vrijeme nebitno koliko. Nes sad krive drine preko noci ispraviti. Rjesrnje je jednostavno ugraditi recenicu u zobs gdje ce se reci da je dozvoljeno voziti uz potvrdu o tehnickom, registraciji i vazecoj polisi osiguranja do 7 dana

ugradilo bi se da se svijet oko Sarajeva vrti... u drugim gradovima bude isti dan sve gotovo... i da dolaze mi iz osiguranja na vrata ako treba da zavrse sve za mene :)
drug_profi

#1584 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa sta je sad? jel se vrti il ne vrti? Ili zavisi kad je korisno kao argument za raspravu?

nemezis

#1585 Re: ZOBS

Post by nemezis »

supercali wrote:
nemezis wrote: Shvati da nekima auto treba. Nisi ti mjerilo nečega.
Treba i meni mnogo sta pa ne mogi dobiti dok ne izmjeni neko

Ajde fino procitaj ponovo i vidi gdje sam napisao da sam mjerilo necega?
Citaj malo bolje nije na odmet
Time što ti možeš bez auta pravdaš zadržavanje saobraćajne tri dana i smatraš da je to u redu ne uzimajući u obzir da neko ne moze bez auta tri dana.
Ljudi se ovdje žale na nesto, ti kontriras a onda kažeš "dok ne izmijeni neko".

Dakle, odluči se, je li treba mijenjati ili ne. Ako misliš da ne treba, nisi u pravu jer nekome treba auto svaki dan. Ako misliš da treba, ne kontriraj ljudima koji se žale na sadašnje stanje.
supercali

#1586 Re: ZOBS

Post by supercali »

pa evo meni ne treba i ne zalim se sto zadrze 3 dana i ne trudim se da mjenjam
kome treba nek mjenja nek trazi izmjene ja cu ga podrzati al da ja trcim i trazim izmjene za nekog drugog ne pada mi napamet
preludezalude

#1587 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

supercali wrote:
preludezalude wrote:Nije stvar da li ti treba ili ne treba auto. Stvar je u tome sto ti zabranjuje upotrebu svoje legalno stecene imovine. U stvari oni nam bukvalno oduzmu saobracajnu na par dana i zabrane upotrebu vozila i to potpuno nelegalno.,
Nije uopste nelegalno jer nigdje ni u kakvom zakonu ne pise saobracajna se mora produziti za 5 minuta
Oni ti mogu reci dodji za mjesec to nije nelegalno jer ga nista ne obavezuje da mora prije
Bilo bi dobro da pravnici koji to znaju bolje od mene objasne
A gdje pise da smije "oduzeti" saobracajnu radi produzenja registracije i zabraniti voznju vozila iako je sve regularno placeno, tehnicki ispravno i osigurano? I nije stvar u tome koliko oni zadrze saobracajnu, vec je stvar u tome da to vozilo ima zabranu koristenja za taj period. ZA TAJ DIO JA GOVORIM DA JE NELEGALAN. Znam da zakon kaze da bez saobracajne ne smijes voziti i to se potpuno slazem. Ali kad oni zadrze saobracajnu u MUP-u ne nekoliko dana dok je ovjere i u tom periodu ti zabrane upotrebu tog vozila iako si ti PLATIO tj dao novac (kroz razne dadzbine, putarine, osiguranje, tehnicki pregled) za upotrebu tog vozila punih godinu dana.... Mislim da je to krsenje ljudskih prava, krsenje slobode kretanja... tj NELEGALNO. Prvo platis da mozes koristiti auto, pa onda oni kazu: e sad ne smijes 5 dana koristiti auto jer mi moramo ovjeriti saobracajnu.
goran16v

#1588 Re: ZOBS

Post by goran16v »

preludezalude wrote: A gdje pise da smije "oduzeti" saobracajnu radi produzenja registracije i zabraniti voznju vozila iako je sve regularno placeno, tehnicki ispravno i osigurano? I nije stvar u tome koliko oni zadrze saobracajnu, vec je stvar u tome da to vozilo ima zabranu koristenja za taj period. ZA TAJ DIO JA GOVORIM DA JE NELEGALAN. Znam da zakon kaze da bez saobracajne ne smijes voziti i to se potpuno slazem. Ali kad oni zadrze saobracajnu u MUP-u ne nekoliko dana dok je ovjere i u tom periodu ti zabrane upotrebu tog vozila iako si ti PLATIO tj dao novac (kroz razne dadzbine, putarine, osiguranje, tehnicki pregled) za upotrebu tog vozila punih godinu dana.... Mislim da je to krsenje ljudskih prava, krsenje slobode kretanja... tj NELEGALNO. Prvo platis da mozes koristiti auto, pa onda oni kazu: e sad ne smijes 5 dana koristiti auto jer mi moramo ovjeriti saobracajnu.
Pa kako ce ti produziti saobracajnu ako je ne "oduzme"?!?!?
Sve sto si napisao stoji, ali to ne mjenja cinjenicu da ZOBS ne predvidja nikakve alternative i da tu nema nista nelegalno. Da li je to ispravno, da li je to neko namjero izostavio ili je slucajno ispusteno ne bih da spekulisem.
preludezalude

#1589 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Zavrsi posao odmah. Nema razloga da ti zabrani upotrebu vozila i zadrzava tvoju saobracajnu ako nisi napravio nikakav prekrsaj.
supercali

#1590 Re: ZOBS

Post by supercali »

Zanima me je li iko tuzio mup cips ideeeea ili ko je vec odgovoran za to zbog zadrzavanja saobracajne i nemogucnosti upravljanja vozilom
drug_profi

#1591 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

supercali wrote:Zanima me je li iko tuzio mup cips ideeeea ili ko je vec odgovoran za to zbog zadrzavanja saobracajne i nemogucnosti upravljanja vozilom
Naravno da nije jer se ne isplati.

goran16v

#1592 Re: ZOBS

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Zavrsi posao odmah. Nema razloga da ti zabrani upotrebu vozila i zadrzava tvoju saobracajnu ako nisi napravio nikakav prekrsaj.
Kako ce zavrsiti posao odmah, doneses uplatnice, potvrdu o teh. pregledu i policu AO i da ti odmah ovjeri saobracajnu?!?!
drug_profi

#1593 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Jel to sarkazam ili ja ne kontam.

preludezalude

#1594 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ni ja.
preludezalude

#1595 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

supercali wrote:Zanima me je li iko tuzio mup cips ideeeea ili ko je vec odgovoran za to zbog zadrzavanja saobracajne i nemogucnosti upravljanja vozilom
Ma tesko da ce se neko odluciti na taj korak. Prevelika je to zajebancija a nema koristi opipljive. To bi bas trebalo neko da tjera mak na konac. Ali, kad se to desi prvi put, promjenit ce oni sistem ovjere ili ce uvesti u zakon neku dopunu za upravljanje vozilom dok traje proces ovjere saobracajne.
zLatk0

#1596 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

Ovaj prijedlog je trebalo uputiti dok je bila javna rasprava u vezi zakona tj izmjena zobs-a. Koliko se sjecam, rasprava je zavrsila (ako grijesim, jos bolje) tako da sad jedino moze kroz stranke da se tako nesto uputi jer bi trebalo da ide na parlamente - uglavnom treba vidjeti dokle su izmjene stigle u proceduri usvajanja izmjena zakona.
goran16v

#1597 Re: ZOBS

Post by goran16v »

drugi profil wrote:Jel to sarkazam ili ja ne kontam.

Nije sarkazam, najobicnije pitanje, kako odmah?!
supercali

#1598 Re: ZOBS

Post by supercali »

drugi profil wrote:
Naravno da nije jer se ne isplati.

A isplati se ovdje palamuditi kako ne valja?
A kad treba nesto konkretno niko da se pomjeri
friskyoreo

#1599 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

U Brkom CIPS ti izda potvrdu da si predao zahtjev za produzenje, osiguranje da policu, kopiras saobracajnu i s tim mozes voziti bez problema. Ali vecini slucajeva sve se zavrsi za jedan dan...
supercali

#1600 Re: ZOBS

Post by supercali »

U brcom imas auta koliko?
Post Reply