Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#1576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nenadjebivi
Sta je pitanje?
p.k.
Sta je pitanje?
p.k.
-
behavac
#1577 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne znam al evo jedno posto jos se nisam licno obracao:Pedja Kojovic wrote:nenadjebivi
Sta je pitanje?
p.k.
p.k. da li se slazes sa mojim prethodnim komentarom( da, ne u cemu ) ?
-
Pedja Kojovic
#1578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
behavac
Ustavno pravno vase objasnjenje je tacno.
Ja bih doduse dodao i politicki uslov i trazio referendum i zahtijevao vecinu vecu od kvalifikovane.
p.k.
Ja bih doduse dodao i politicki uslov i trazio referendum i zahtijevao vecinu vecu od kvalifikovane.
p.k.
- Socijalista
#1579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja evo jedno lukrativno pitanje, a vazi i za ostale stranke.
Sta ste uradili na tome da pridobijete glasace, koji do sada nisu nikad glasali ili nisu htjeli glasati ili su tek navrsili 18 godina. Imate li podataka o tome?
Danke
Sta ste uradili na tome da pridobijete glasace, koji do sada nisu nikad glasali ili nisu htjeli glasati ili su tek navrsili 18 godina. Imate li podataka o tome?
Danke
-
Pedja Kojovic
#1580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
socijalista
Zaista radimo sve ono sto mozemo u okviru zakona.
Prisutni smo na facebooku i drugim internet formama.
Najveci dio posla u tom smislu nose "Nasi mladi" dio organizacije sastavljen od clanova NS-a koji su se tome htjeli posvetiti a imaju manje od 35 godina.
Priliv mladih u NS u zadnjih nekoliko mjeseci je znacajan i stranka po prosjeku godina postaje sve mladja.
Izmedju otalog i zbog toga je 1. kongres Nase stranke otvorila Mirna Ljubovic, predsjednica mladih u kantonu Sarajevo. Ovo je njen govor na kongresu.
Moje ime je Mirna ljubovic i predsjednica sam foruma mladih kantona Sarajevo.
Da živimo u nekoj drugoj, sretnijoj, pravednijoj i boljoj zemlji ovaj bi govor bio otpočeo protokolarnim riječima i ja bih vam sada rekla da mi je pripala velika čast da vam se obratim i pročitala neki uobičajeni pozdravni govor koji bi počinjao sa- uvaženi gosti, delegati,… Ali, nažalost nije i neće biti tako.
Ja ću vam reći zašto sam ja ovdje…
Ja sam ovdje jer više ne mogu mirno da gledam kako nas nacionalisti dijele i ponižavaju, kako nas pljačkaju i kako se kockaju sa mojom i vašom, i budućnošću naše djece.
Ja sam ovdje jer vjerujem da je nemoralno stajati sa strane i pasivno posmatrati sve što nam se događa.
Ja sam ovdje jer mislim da su oni koji svoju građansku pasivnost pravdaju frazama
ništa se ne može promjeniti,
nikad se neće promjeniti,
nikad neće biti bolje,
u stvari isti kao i oni koji su na vlasti i koji nas već skoro 20 godina truju međunacionalnom mržnjom i podjelama.
Zbog toga vas neću protokolarno pozdraviti, zbog toga se neću zahvaljivati na časti koja mi je pripala nego ću ovo vrijeme iskoristiti da vam prenesem poruku naših mladih, a ona glasi.
Hoćemo sigurnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu.
Hoćemo Bosnu i Hercegovinu u kojoj djeca dolaze na svijet u moderno opremljenim porodilištima, hoćemo zemlju u kojoj su škole sigurne, tople, pod jednim, i to pod krovom koji ne prokišnjava.
Hoćemo zemlju u kojoj su svi građani ravnopravni na svakom njenom pedlju, i u kojoj na društvenoj ljestvici uspijevaju - ne rođaci i stranački poslušnici - nego oni koji znaju i oni koji su vrijedni.
Hoćemo da putujemo bez viza i studiramo u Evropi i svijetu.
Hoćemo da osjetimo ponos kada strancima kažemo:
“Ja sam iz Bosne I Hercegovine”.
Hoćemo mnogo toga---
Mi već godinama čekamo. Čekamo mir i razum i vlast koja će voditi računa o našim - a ne samo o svojim ličnim i stranačkim interesima.
Mi već godinama čekamo da dobijemo vlast kakvu mladi ove zemlje zaslužuju i sada, nakon skoro 20 godina čekanja nam je jasno.
Ta vlast ćemo biti mi – mladi.
Zato sam ja ovdje. Hvala.
Zaista radimo sve ono sto mozemo u okviru zakona.
Prisutni smo na facebooku i drugim internet formama.
Najveci dio posla u tom smislu nose "Nasi mladi" dio organizacije sastavljen od clanova NS-a koji su se tome htjeli posvetiti a imaju manje od 35 godina.
Priliv mladih u NS u zadnjih nekoliko mjeseci je znacajan i stranka po prosjeku godina postaje sve mladja.
Izmedju otalog i zbog toga je 1. kongres Nase stranke otvorila Mirna Ljubovic, predsjednica mladih u kantonu Sarajevo. Ovo je njen govor na kongresu.
Moje ime je Mirna ljubovic i predsjednica sam foruma mladih kantona Sarajevo.
Da živimo u nekoj drugoj, sretnijoj, pravednijoj i boljoj zemlji ovaj bi govor bio otpočeo protokolarnim riječima i ja bih vam sada rekla da mi je pripala velika čast da vam se obratim i pročitala neki uobičajeni pozdravni govor koji bi počinjao sa- uvaženi gosti, delegati,… Ali, nažalost nije i neće biti tako.
Ja ću vam reći zašto sam ja ovdje…
Ja sam ovdje jer više ne mogu mirno da gledam kako nas nacionalisti dijele i ponižavaju, kako nas pljačkaju i kako se kockaju sa mojom i vašom, i budućnošću naše djece.
Ja sam ovdje jer vjerujem da je nemoralno stajati sa strane i pasivno posmatrati sve što nam se događa.
Ja sam ovdje jer mislim da su oni koji svoju građansku pasivnost pravdaju frazama
ništa se ne može promjeniti,
nikad se neće promjeniti,
nikad neće biti bolje,
u stvari isti kao i oni koji su na vlasti i koji nas već skoro 20 godina truju međunacionalnom mržnjom i podjelama.
Zbog toga vas neću protokolarno pozdraviti, zbog toga se neću zahvaljivati na časti koja mi je pripala nego ću ovo vrijeme iskoristiti da vam prenesem poruku naših mladih, a ona glasi.
Hoćemo sigurnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu.
Hoćemo Bosnu i Hercegovinu u kojoj djeca dolaze na svijet u moderno opremljenim porodilištima, hoćemo zemlju u kojoj su škole sigurne, tople, pod jednim, i to pod krovom koji ne prokišnjava.
Hoćemo zemlju u kojoj su svi građani ravnopravni na svakom njenom pedlju, i u kojoj na društvenoj ljestvici uspijevaju - ne rođaci i stranački poslušnici - nego oni koji znaju i oni koji su vrijedni.
Hoćemo da putujemo bez viza i studiramo u Evropi i svijetu.
Hoćemo da osjetimo ponos kada strancima kažemo:
“Ja sam iz Bosne I Hercegovine”.
Hoćemo mnogo toga---
Mi već godinama čekamo. Čekamo mir i razum i vlast koja će voditi računa o našim - a ne samo o svojim ličnim i stranačkim interesima.
Mi već godinama čekamo da dobijemo vlast kakvu mladi ove zemlje zaslužuju i sada, nakon skoro 20 godina čekanja nam je jasno.
Ta vlast ćemo biti mi – mladi.
Zato sam ja ovdje. Hvala.
-
behavac
#1581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Po meni politicki uslov zavisi od velicine promjene.Pedja Kojovic wrote:behavac
p.k.
U slucaju amandmana smatram da je pravno potrebna vecina dovoljna tj nema potrebe za referendumom.
Dok u slucaj novog ustava nakon 2/3inskog potvrdjivana u parlamentu bilo bi pozeljno isti potvrditi na referendumu.
Licno mislim da promjene konkretnim amandmanima su dovoljne da dobije na funkcionalnosti, eliminisemo diskriminaciju u uskladimo se sa EU.
Sto je i bitno da je ovo dovoljno jer potpuno novi ustav i referendumi(pa pitanje na kojim nivoima) znatno komplikuju stvari a trenutno nema ni slaganja ni politicke volje za tako necim.
- Kapisla
#1582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pedi.............
Vaša stranka postaje i sve više liči na ovo vrijeme napolju. Turobno,dosadno,depresivno i svaki dan maltene isto. A i postova koji su interesantni je sve manje a tvoji odgovori su kao i vrijeme....predvidljivi. Možda bIh te trebao zvati MONOTONI PEDICA.......
Vaša stranka postaje i sve više liči na ovo vrijeme napolju. Turobno,dosadno,depresivno i svaki dan maltene isto. A i postova koji su interesantni je sve manje a tvoji odgovori su kao i vrijeme....predvidljivi. Možda bIh te trebao zvati MONOTONI PEDICA.......
-
StupskaBitanga
#1583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ni ne čudi me što je SDP odlučio sam izaći na izbore
Ja ovdje imam utisak da se ovi iz Naše stranke boje kazati stvari pravim imenom
Suzdržani su, kao što neko gore reče uspjehom na lokalnim izborima u SA i B.P lete a bojim se da će ih pad skupo koštati.
Nisam baš optimista da će Naša stranka moći nešto mega puno na izborima ali vidjećemo
Ja ovdje imam utisak da se ovi iz Naše stranke boje kazati stvari pravim imenom
Suzdržani su, kao što neko gore reče uspjehom na lokalnim izborima u SA i B.P lete a bojim se da će ih pad skupo koštati.
Nisam baš optimista da će Naša stranka moći nešto mega puno na izborima ali vidjećemo
-
Kontrast-x
#1584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobio sam utisak da mnogi koji daju, cak i svakodnevno komentare na ovu temu, smatraju da ce NS imati beznacajan rezultat na izborima. Neznam samo zasto toliko postova o tome ako tako misle. Logicno bi bilo da ova tema na forumu izgubi na aktuelnosti, jer smatraju da ovu stranku netreba uzimati za ozbiljno. Ali bas interesantno, sve se vise pise o tome, a to bi moglo znaciti bas suprotno, da oni koji ovde pisu protiv NS, da se malo i pribojavaju eventualnih rezultata na izborima.
- Realist-idealist
#1585 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kakvo politikanstvo! Covjek da se uhvati za glavu svaki put kad gleda kakvu retoriku koriste "gradjani". Nevjerovatna je kolicina implicitnog izvrtanja teza pojednostavljivanjem konteksta dogadjaja i stavljajuci sve tkz. nacionaliste u istu ravan, zanemarujuci usput cinjenicu da su neki nacionalisti branili drzavu dok su je drugi rusili.Pedja Kojovic wrote: Ja sam ovdje jer više ne mogu mirno da gledam kako nas nacionalisti dijele i ponižavaju, kako nas pljačkaju i kako se kockaju sa mojom i vašom, i budućnošću naše djece.
Ko biva, nije nas podijelila srbijanska agresija na BiH, nije nas podijlila atavisticka mrznja koju su Srbi u Bosni ispoljili prema svojim sunarodnjacima, nije nas podijelila i daljnja etnocentrizacija i teritorijalizacija bosne vec "nacionalisti", neki bauk i nejasna politicka kategorija u koju mozes da strpas svakoga ko ne gladi macku niz dlaku. Sta je i ko je ovdje nacionalista? SNSD? Ovdje je rijec o "liberalnim", socijal demokratama koliko je meni poznato. Oni su u posljednjem desetljecu izrasli u jaku opciju pa de facto drze vlast i dijele narod pa ne vidim odkuda onda da se prica o nacionalistima. Osim mozda ako je i samoj autorici ove izjave jasno da kod cetnika u RS-u politicka orijentacija je manje bitna od ideoloske koja stremi ka otcjepljenju RS-a? Zato i implicira (mada ne-svjesno) da su nas "nacionalisti" podijlili.
Gospodo, zasto ovakvu retoriku ne vidimo u Banjaluci? Odite, njima tamo palamudite o tome kako nas dijele po nacionalnim linijama. Ne, tamo se najbolje prodaje pupa hava politikanstvo a ovdje u Sarajevu, zbog jedne katastrofalne politicke (ne)kulture, moze da prodje ova pjesma koju pjevate. U jednom Sarajevu, gdje vlada najveci nivo tolerancije na cijelom teritoriju BiH, koju su cudnog li cuda, bosnjacki nacionalisti bastinili i uspostavili, nama se drze moralne lekcije i neki dojucerasnji anonimusi daju sebi za pravo da nam siluju mozak ovakvim manguplucima i glupostima.
-
Pedja Kojovic
#1586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
realist idealist
Meni su sve nacionalisticke stranke iste i lako ih prepoznam bez obzira na ime stranke.
Ovakva, sadasnja BiH je rezultat njihovog dvadesetogodisnjeg "zajednickog rada".
Vi mozda mislite da su srpski i hrvatski nacionalisti koji zastupaju separatisticke ideje vise stetni po BiH od bosnjackog nacionalizma. Mi ne mislimo tako i ta razlika izmedju nas i vas je fundamentelne prirode i objasnjava i vase prethodne postove na ovoj temi.Vecini gradjana je vec odavno jasno da nacionalizam u jednoj etnickoj grupi izaziva reakciju u drugoj i da svojim izjavama i potezima "hrane jedni druge" i funkcionisu kao sistem spojenih posuda.
Ermina Hajdera u Bosanskom Petrovcu zajednicki ruse SDA i SNSD. U Osmacima je SDA izdao instrukciju svojim glasacima da glasaju za SNSD a ni po koju cijenu za Nasu stranku, itd. Bosnjackim, srpskim i hrvatskim nacionaistima je jasno da bez nacionalista sa one druge ili trece strane nema ni njih na politickoj mapi. Naravno, ljudima se uvijek cini da su nacionalisti iz njegove ili njene etnicke grupe umjereniji i pozitivniji od onih s druge strane, pogotovo ako su svjesni da bi svoje nacionalisticke ciljeve mogli ostvariti ne "primitivnim, otvorenim, nacionalizmom" nego na jedan savremeniji, "gradjanski nacin", prostom primjenom prava demokratske vecine.
U svakom slucaju...
Vi glasajte za one stranke i ideje koje vam najvise odgovaraju. S obzirom na politicke stavove koje ste iznijeli na ovoj temi vi medju nacionalistickim strankama imate relativno sirok politicki izbor - od umjerenog do radikalnog.
Nasa stranka je stranka onih koji BiH vide kao demokratsku, sekularnu i decentralizovanu drzavu svih njenih gradana i naroda.
Ali da se vratimo temi, Nasa stranka, sve sto ste...
p.k.
p.s.
Sta i koliko o vama govori to sto me, u namjeri da diskreditirate moje stavove, nazivate "autorica" ja prepustam citaocima. Meni licno, govori skoro sve sto treba da znam.
Meni su sve nacionalisticke stranke iste i lako ih prepoznam bez obzira na ime stranke.
Ovakva, sadasnja BiH je rezultat njihovog dvadesetogodisnjeg "zajednickog rada".
Vi mozda mislite da su srpski i hrvatski nacionalisti koji zastupaju separatisticke ideje vise stetni po BiH od bosnjackog nacionalizma. Mi ne mislimo tako i ta razlika izmedju nas i vas je fundamentelne prirode i objasnjava i vase prethodne postove na ovoj temi.Vecini gradjana je vec odavno jasno da nacionalizam u jednoj etnickoj grupi izaziva reakciju u drugoj i da svojim izjavama i potezima "hrane jedni druge" i funkcionisu kao sistem spojenih posuda.
Ermina Hajdera u Bosanskom Petrovcu zajednicki ruse SDA i SNSD. U Osmacima je SDA izdao instrukciju svojim glasacima da glasaju za SNSD a ni po koju cijenu za Nasu stranku, itd. Bosnjackim, srpskim i hrvatskim nacionaistima je jasno da bez nacionalista sa one druge ili trece strane nema ni njih na politickoj mapi. Naravno, ljudima se uvijek cini da su nacionalisti iz njegove ili njene etnicke grupe umjereniji i pozitivniji od onih s druge strane, pogotovo ako su svjesni da bi svoje nacionalisticke ciljeve mogli ostvariti ne "primitivnim, otvorenim, nacionalizmom" nego na jedan savremeniji, "gradjanski nacin", prostom primjenom prava demokratske vecine.
U svakom slucaju...
Vi glasajte za one stranke i ideje koje vam najvise odgovaraju. S obzirom na politicke stavove koje ste iznijeli na ovoj temi vi medju nacionalistickim strankama imate relativno sirok politicki izbor - od umjerenog do radikalnog.
Nasa stranka je stranka onih koji BiH vide kao demokratsku, sekularnu i decentralizovanu drzavu svih njenih gradana i naroda.
p.k.
p.s.
Sta i koliko o vama govori to sto me, u namjeri da diskreditirate moje stavove, nazivate "autorica" ja prepustam citaocima. Meni licno, govori skoro sve sto treba da znam.
- Real Khan
#1587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ako mogu da se umiješam u razgovor...ja bih postavio potpitanje glede gore navedenog odgovora:Pedja Kojovic wrote:realist idealist
U svakom slucaju...
p.k.
p.s.
KAKO Naša stranka planira pobijediti nacionalističke stranke koje (naravno) "hrane jedna drugu" (jer im je to SISTEM tj. USTAV omogućio), a da ne mijenjamo taj sistem i Ustav? Pretpostavljam da ću opet dobiti odgovor "u okviru propisanih procedura na način predviđen Ustavom", ali hajdemo barem jedan korak dalje i recite mi KAKO onda planirate "nagovoriti" nacionaliste da sami odu sa scene? Oni sami sigurno neće reći: "e, jesmo pokvareni i nepošteni, u 3p.m....nego, haj'mo mi sa vlasti pa neka dođu pošteniji"... Ne znam da li ste u Našoj stranci analizirali Ustav, ali ste morali doći do zaključka da ovakav Ustav jednostavno GENERIRA nacionalizam i UBIJA građansku političku misao...ali vama kao građanskoj stranci uopće ne smeta takav Ustav, zar ne?
-
Pedja Kojovic
#1588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
real kahn
Naravno da se mozete ukljuciti u razgovor...
Vi ste u pravu. Nacionalisti nece sami otici sa vlasti. Dapace.
Oni ce tvrditi da se njihovim odlaskom ugrozavaju nacionalni interesi etnicke grupe koju oni navodno predstavljaju.
Nacionalisti se mogu skinuti sa vlasti samo najmocnijim "oruzjem", a to oruzje je glasacki listic koji u svojim rukama drzi svaki registrovani glasac u BiH.
Nije tacno da nama sadasnji Ustav "ne smeta". Mi smatramo da se on mora mjenjati i principe tih promjena smo definisali u "Prijedlogu ustavnih principa" koje mozete naci na nasoj web stranici.
p.k.
Naravno da se mozete ukljuciti u razgovor...
Vi ste u pravu. Nacionalisti nece sami otici sa vlasti. Dapace.
Oni ce tvrditi da se njihovim odlaskom ugrozavaju nacionalni interesi etnicke grupe koju oni navodno predstavljaju.
Nacionalisti se mogu skinuti sa vlasti samo najmocnijim "oruzjem", a to oruzje je glasacki listic koji u svojim rukama drzi svaki registrovani glasac u BiH.
Nije tacno da nama sadasnji Ustav "ne smeta". Mi smatramo da se on mora mjenjati i principe tih promjena smo definisali u "Prijedlogu ustavnih principa" koje mozete naci na nasoj web stranici.
p.k.
- buzzer
#1589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ako mogu da se umjesam u razgovor, ja bih prokomentarisao tvoje potpitanje / postavio potpitanje na potpitanjeReal Khan wrote: Ako mogu da se umiješam u razgovor...ja bih postavio potpitanje glede gore navedenog odgovora:
KAKO Naša stranka planira pobijediti nacionalističke stranke koje (naravno) "hrane jedna drugu" (jer im je to SISTEM tj. USTAV omogućio), a da ne mijenjamo taj sistem i Ustav? Pretpostavljam da ću opet dobiti odgovor "u okviru propisanih procedura na način predviđen Ustavom", ali hajdemo barem jedan korak dalje i recite mi KAKO onda planirate "nagovoriti" nacionaliste da sami odu sa scene? Oni sami sigurno neće reći: "e, jesmo pokvareni i nepošteni, u 3p.m....nego, haj'mo mi sa vlasti pa neka dođu pošteniji"... Ne znam da li ste u Našoj stranci analizirali Ustav, ali ste morali doći do zaključka da ovakav Ustav jednostavno GENERIRA nacionalizam i UBIJA građansku političku misao...ali vama kao građanskoj stranci uopće ne smeta takav Ustav, zar ne?
KAKO bilo koja stranka moze pobijediti nacionalisticke stranke koje hrane jedna drugu (jer im je to SISTEM, tj. USTAV omogucio) ako ce ocekivati od vladajucih nacionalista da kazu: "e, jesmo pokvareni i nepošteni, u 3p.m....nego, haj'mo mi sa vlasti pa neka dođu pošteniji"..., tj ako ce ocekivati da oni koji su kreirali takav USTAV koji jednostavno GENERIRA nacionalizam i UBIJA građansku političku misao... odluce da isti reformisu i ucine ga normalnim, funkcionalnim?
od jednog briljantnog analiticara i savjetnika za cije se usluge bore zainteresirani sirom i diljem dunjaluka ocekuje se ostroumnije razmisljanje, zar ne?
- Real Khan
#1590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma bravo majstorebuzzer wrote:ako mogu da se umjesam u razgovor, ja bih prokomentarisao tvoje potpitanje / postavio potpitanje na potpitanjeReal Khan wrote: Ako mogu da se umiješam u razgovor...ja bih postavio potpitanje glede gore navedenog odgovora:
KAKO Naša stranka planira pobijediti nacionalističke stranke koje (naravno) "hrane jedna drugu" (jer im je to SISTEM tj. USTAV omogućio), a da ne mijenjamo taj sistem i Ustav? Pretpostavljam da ću opet dobiti odgovor "u okviru propisanih procedura na način predviđen Ustavom", ali hajdemo barem jedan korak dalje i recite mi KAKO onda planirate "nagovoriti" nacionaliste da sami odu sa scene? Oni sami sigurno neće reći: "e, jesmo pokvareni i nepošteni, u 3p.m....nego, haj'mo mi sa vlasti pa neka dođu pošteniji"... Ne znam da li ste u Našoj stranci analizirali Ustav, ali ste morali doći do zaključka da ovakav Ustav jednostavno GENERIRA nacionalizam i UBIJA građansku političku misao...ali vama kao građanskoj stranci uopće ne smeta takav Ustav, zar ne?.
KAKO bilo koja stranka moze pobijediti nacionalisticke stranke koje hrane jedna drugu (jer im je to SISTEM, tj. USTAV omogucio) ako ce ocekivati od vladajucih nacionalista da kazu: "e, jesmo pokvareni i nepošteni, u 3p.m....nego, haj'mo mi sa vlasti pa neka dođu pošteniji"..., tj ako ce ocekivati da oni koji su kreirali takav USTAV koji jednostavno GENERIRA nacionalizam i UBIJA građansku političku misao... odluce da isti reformisu i ucine ga normalnim, funkcionalnim?
od jednog briljantnog analiticara i savjetnika za cije se usluge bore zainteresirani sirom i diljem dunjaluka ocekuje se ostroumnije razmisljanje, zar ne?
A sad' ozbiljno: Nisam još uvijek zadovoljan odgovorom Peđe Kojevića jer ova stranka samo konstatuje ono što i moja nana zna. Ja sam pitao na koji način ONI planiraju otjerati nacionaliste ukoliko ne diraju Dejtonski Ustav... Dakle, kako mijenjati pravila bez mijenjanja pravila? Ili, kako "privoliti" nacionaliste da se "samoukinu"? Koliko sam ja upoznat, Naša stranka bi mijenjala Ustav samo ukoliko se postigne konsenzus među svima (što je u ovakvom uređenju nerealno za očekivati).
Ako je taktika zamišljena da Naša stranka osvoji apsolutnu vlast i to u oba entiteta istovremeno (što je daleko iznad očekivanja u sferi SF romana) pa da onda nešto mijenjaju, moje je pitanje ŠTA ONI ŽELE MIJENJATI? Ovo pitanje i odgovor koji sam dobio meni služi za analizu, ali sad' kada vidim da si me provalio
A KAKO BILO KOJA STRANKA može to uraditi, ja sam već govorio da jedna stranka sama ne može ništa učiniti, jer ako valja u FBiH automatski ne valja u RS-u. To je zaključano Dejtonskim sporazumom i njegovim Annexom 4 (Ustav BiH). Međutim, Našoj stranci ne pada na pamet da postave pitanje a kamoli pokrenu akciju na mijenjanju Ustava. Kada budem vidio Našu stranku u BL sa hiljadama pristalica i simpatizera koji kliču Bojanu, Peđi, Danisu, Dini Mustafiću... a da ih Ravnogorci i vladajući nacional-socijalisti ne izdegeneče (zajedno sa demokratskom policijom tog entiteta), počet ću vjerovati i u nevjerovatno.
Dakle, ono što treba raditi svaka stranka, pogotovo građanske orjentacije, jeste da se bore svim sredstvima protiv podjele na etničke torove poput ova dva entiteta i da pokreću mase u tom pravcu. Međutim, od takve (radikalne) akcije nema ništa jer ova građanska stranka se ponaša KONFORMISTIČKI, kao da je BiH uređena kao Švedska ili Holandija i nema problema. Ja sam samo izrazio razočarenje ovim "projektom" i nije to nikakva "analiza", moj @buzzeru
- Suti i trpi
#1591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U svom ovom sivilu koje nas sistematski unistava (u svakom smislu), u NS uocavam mali izvor svjetla koji mi daje neku minimalnu nadu... Nada nije velika, ali dok je ima, treba se nadat. Ti ljudi (koje sam mogo upratit na TV), za razliku od ostalih politicara, svojom pojavom i svojim stavom odaju utisak posteni i karakterni ljudi. Ne primjecujem na njihovom licu i u njihovim rijecima aroganciju koja izbija iz Mujezinovica, patetiku Tihica, frustiranost i negativni naboj Silajdzica, licimjerstvo Spirica, bahatost Dodika, prefrganost Jovica, lazni moral i laznu brigu za obicnim covjekom Lagumdzije, drskost Komsica itd itd... Ti mali detalji na njihovim licima i ton kojim izgovaraju populuisticke fraze, jasno nam daju do znanja da ne misle to sto govore. Da li bi ljude iz NS iskvarila vlast, da li bi ih moc ucinila bezobzirnim, bahatim, licimjernim, arogantnim,... lopovima, prevarantima, neradnicima...?? Na to nema odgovora. Ali, mislim da im treba dat sansu, jer od ovih vladajucih nikako ne mogu bit gori. Vjerujem da ih vlast nebi iskvarila, jer su ti ljudi pretezno umjetnici, sa malo prefinjenijim i nadam se romanticnim pogledom na ovaj jedan zivot koji nam priroda poklanja. Vjerujem da bi imali osjecaja za ljude, jer su u stranci pretezno urbani ljudi, sa sirim pogledima na svijet. Naravno, biti urban, ne znaci biti dobar i posten. Ali, kada vidim ove nase krkane sto trenutno vladaju, dolazim do utiska da su to obicni primitivci (u dusi), koji su samo djelimicno kamuflirani skupim odjelima i prividnom emancipacijom. Njihov krkanski mentalitet ima osjecaja samo za sebe i svoje najblize, dok ih brige, patnje i problemi ostalih uopste ne doticu. Njihovi djedovi i ocevi su vodili borbu oko medje, pa sada oni nastavljaju malo produktivniju borbu, borbu za moc i pare. Njih samo zanima ko ce bit mocniji i ko ce imat vise para, vila i ostalih nekretnina. To je njima prestiz i smisao zivota, nista drugo ih ne zanima. Urban covjek, koji je djelio sve sa svojim drugarima, u sebi ima taj osjecaj da djeli i pomaze. Krkana, kao sto su nasi vladari, ima jako puno u nasoj drzavi. Svi vi imate puno primjera krkanskog mentaliteta sve od vlasti, pa do obicnog covjeka. Na taj krkanski mentalitet osim onog nasljednog uticu i nepismenost, primitivizam, sovinizam,.. koji preplavljuju nase gradove i sela. 'Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje' - kakav narod, takva vlast. Sve mi to daje jako malu nadu za buducnost, jer sam gotovo ubjedjen da ce emancipovani krkani ponovo obmanuti zaostale krkane i tako mracit i sistematski unistavat i naredne cetri godine. Meni je potpuno jasno da krakni vole politicare profila Sadika Bahtica, Fuada Kasumovica, Sadika Ahmetovica, premijera USK itd itd. Meni ne smeta sto oni glasaju za ljude slicne sebi, ali mi smeta sto su pasivni oni koje ti isti 15 godina dovode do ocaja. Kukamo, a nista ne poduzimamo. Ja prvi nikad nisam glaso, mislio sam da nema alternative, da su svi isti. Bilo je, bila je LDS, bila je Stranka mladi, pa i SDP, BPS, BOS itd. U svakom slucaju ne mogu bit gori od ovih, pa ako vec moramo birat izmedju veceg i manjeg zla, onda bolje izabrat manje zlo. Sada mi je NS povratila malu dozu optimizma i njima pripada moj prvi glas. Razgovaro sam sa nekim poznanicima (koji su jednom ili nisu nikako glasali) na temu NS i pito ih za njihovo misljenje. Svi kazu da su dobri u svome poslu, da imaju moralni kredibilitet, ali... Nisu oni za politike, ne poznaju to podrucje, njih iskljucivo zanima vece ulaganje u umjetnost, nebi se oni trudili previse.... I hajde, sve da su te sumnje opravdane (u sta ne vjerujem), sta se moze reci za ove sto sada vladaju!? 'Boze sacuvaj, nedo bog nikome!' Ja bih bio sretan da vlast formira bilo ko drugi, samo da ne gledam ove lopove, prevarante, licimjere, demagoge... Siguran sam da su oni najgore sto imamo na politickoj sceni.
Nasa stranka mi djeluje kao izrazito fleksibilna partija, koja bi se mogla dogovorit sa svakim ko ima realne zahtjeve za dogovor. Takve partije su NEOPHODNE zemlji sa drzavnim uredjenjem kao sto je BiH. I Svica je komplikovana i slozena drzava, pa opet pronalaze perfektna politicka rjesnje, sto automatski znaci da su fleksibilni, spremni i otvoreni za dogovor, koji ce koristit svima, a nece ugrozit nikakog. Kod nas se opet potenciraju dogovori koji ce nekom koristit, a nekog ojadit. Znaci, klasicno nadmudrivanje, podmetanje i spletkarenje. Nasa politika je kao sahovska tabla, na kojoj dvoboj vode dva podjednako losa igraca... Nekad pobjedi jedan, nekad drugi, a najcesce je nerjeseno. Znaci, kakav god ishod bude, nama se crno pise, i zbog toga smo ovako daleko dogurali u Evropskim integracijama. Bosnom i Hercegovinom vlada izrazeni i pritajni nacionalizam i sovinizam (naglasavam razliku izmedju ova dva pojma da nebi doslo do zabune). Preko 90% nase drzave cine Bosnjacki, Srpski i Hrvatski nacionalisti. Prvi zele unitarnu BiH, u kojoj ce Bosnjaci bit dominantni i tako kreirat politiku po svojoj zelji. Teoretski, Bosnjaci bi mogli sami formirat vlast, a u svakom slucaju bi mogli iskljucit ili Srbe ili Hrvate, ovisno od toga koji im budu vise podilazili. Srbi i Hrvati nebi imali sanse da preglasaju Bosnjake. Drugi opet zele samostalnu RS ili u najgorem slucaju drzavu u drzavi. Dakle, zele imat sto manje dodirne tacki sa Bosnjacima i Hrvatima. Treci opet zele Hrvatski entitet ili u najgorem slucaju potpunu izjednacenost sa Bosnjacima u parlamentu Federacije, bez ikakve mogucnosti preglasavanja. Ovo su stvarne zelje, koje vecina ne zeli da prizna, iako je svakome ko ima i malo mozga ovo savrseno jasno. Dakle, nazalost, 90% stanovnistva ove drzave ima upravo ovakve ambicije, sto za rezultat ima ovakve politicare. To je tuzna istina. Zato, nemojte kukat, stavili ste borbu za teritoriju i moc, ispred borbe za prosperitet i bolji zivot. Sa ovakvim ambicijama, u nasoj drzavi ce se uvijek vodit politicki rat, koji ce za rezultat imat vjecno siromastvo i nazadovanje za civilizovanim svjetom. Nadate se da ce stranci nesto nametnut? Ja mislim da nece. A sve i da nametnu, kakav ce to efekat imat na duge staze? Jugoslavija se u krvi raspala, iako je imala znatno bolje temelje, od eventualno nasilno unitarno uspostavljene BiH. Pametan uci od tudji gresaka, dok smo mi tolike budale da ne mozemo naucit na vlastitim. Mislim da bi Nasa stranka bila najbolji odgovor za politiku koju sprovodi Milorad Dodik (iako se nadam da ce ga vlast zaobic nakon izbora). Dodiku veliku popularnost u RS donose upravo Bosnjacki politicari (Silajdzic najvise), koji cesto ulaze sa njim u klinc, sto dovodi do velikog odusevljenja u RS. Takvim stavom Dodik salje laznu poruku svome narodu, 'niko ne smije da vas dira, ja stojim na braniku RS i srpskog naroda'. Istu takvu poruku salju Silajdzic i Tihic svome, kao i Covic i Ljubic svome narodu. Mi smo izgleda dovoljno glupi da padamo na te jeftine fore. Ta svakodnevna prepucavanja zaista imaju efekta, uspjevaju nam sklonit pogled sa zivotnih pitanja, koja su vise nego ugrozena. Dok smo mi omadjijani i silovani u mozak, oni mogu nesmetano da kradu i unistavaju sve sto vrijedi u ovoj drzavi. Mi to samo pasivno posmatramo uz redovnu kuknjavu. I kada dodjemo do faze da se pobunimo, oni izmisle neki medju-nacionalni problem i tako ovce vrate u svoje torove. Mi onda navijamo za svoje i napadamo ljute protivnike. I tako ukrug. Ne mozemo shvatit ovako zaglupljeni, primitivni, nepismeni i silovani u mozak. Jednostavno, ne znam kako da opisem stanje u kojem se nalazimo. Sta god negativno napiso, necu pogrjesit. Kada bi Nasa stranka dosla na vlast, vjerujem da nebi dala priliku Dodiku i njemu slicnim, da ostvaruju jeftine pojene kod gradjana i tako prikrivaju drski kriminal. Vjerujem da bi sve snage bacili na ekonomiju, a ovu visu politiku ostavili za neka bolja vremena... Neka to rjesavaju neke pametnijie i ratom neopterecene generacije. Mi smo zelimo da nam ovaj zivot skroz ne propadne. Ja vjerujem u samo jedan zivot, pa se rastuzim na pomisao da cu ga provest u getu, bombardovan negativnostima sa svih strana. Kako meni moze biti dobro, ako oko sebe gledam ljude kako se pate? Izgubili smo ono ljudsko u sebi, sve vise licimo majmunima, svojim drevnim precima...
Dosta zamjerim Nasoj stranci i ostalim opozicionim strankama na njihovom angazmanu... Mislim da bi morali ulozit puno vise truda u osvjescivanju naroda. Sve mi to djeluje nekako stihijski, pa cak i nezainteresovano. Nas narod je takav, ne shvata na prvu, mora se vise puta ponovit da bi doslo do mozga. Pogledajte Mujezinovica, covjek u svakom javnom nastupu kuka kako ima malu platu... Vjerujem da se neki jadnik i sazalio na njega i da ga smatra za velikog covjeka, koji podnosi veliku materijalnu zrtvu za dobrobit naroda i drzave. Naravno, od vas najmanje ocekujem jeftine udarce, ali ne mogu se otet utisku da se morate trudit puno vise. Ako vam je zaista stalo do ovog naroda i ove drzave, obustavite djelimicno vase (umjetnicke) karijere (mislim na clanove koji se bave umjetnoscu i koji imaju veliki moralni kredibilitet i uticaj u narodu) na neko vrijeme i svim silama pomozite ovom narodu i ovoj drzavi, jer je ovo posljednji voz za mnoge ljude... Jednostavno, ne vidim neke konkretne akcije na terenu. Zasto se ne potrudite da privolite ljude kao sto su Batko ili Josip Pejakovic (i mnoge druge koji su pokazali da su LJUDI) da vas javno podrze na neki nacin ili da ucine nesto konkretno u promociji stranke. Sigurno da bi bilo kakvo politicko aktiviranje imalo los uticaj na popularnost tih ljudi i na njihove karijere, ali valjda postoji neki visi interes i zelja da se ovo ludilo konacno zavrsi. Nas narod uvijek trazi dlaku u jajetu i na sve nacine osporava ono sto je pozitivno. Sve ima svoje prednosti i mane. Nista nije savrseno. Treba odabrat ono sto sadrzi vise pozitivnog nego negativnog.
Nasa stranka mi djeluje kao izrazito fleksibilna partija, koja bi se mogla dogovorit sa svakim ko ima realne zahtjeve za dogovor. Takve partije su NEOPHODNE zemlji sa drzavnim uredjenjem kao sto je BiH. I Svica je komplikovana i slozena drzava, pa opet pronalaze perfektna politicka rjesnje, sto automatski znaci da su fleksibilni, spremni i otvoreni za dogovor, koji ce koristit svima, a nece ugrozit nikakog. Kod nas se opet potenciraju dogovori koji ce nekom koristit, a nekog ojadit. Znaci, klasicno nadmudrivanje, podmetanje i spletkarenje. Nasa politika je kao sahovska tabla, na kojoj dvoboj vode dva podjednako losa igraca... Nekad pobjedi jedan, nekad drugi, a najcesce je nerjeseno. Znaci, kakav god ishod bude, nama se crno pise, i zbog toga smo ovako daleko dogurali u Evropskim integracijama. Bosnom i Hercegovinom vlada izrazeni i pritajni nacionalizam i sovinizam (naglasavam razliku izmedju ova dva pojma da nebi doslo do zabune). Preko 90% nase drzave cine Bosnjacki, Srpski i Hrvatski nacionalisti. Prvi zele unitarnu BiH, u kojoj ce Bosnjaci bit dominantni i tako kreirat politiku po svojoj zelji. Teoretski, Bosnjaci bi mogli sami formirat vlast, a u svakom slucaju bi mogli iskljucit ili Srbe ili Hrvate, ovisno od toga koji im budu vise podilazili. Srbi i Hrvati nebi imali sanse da preglasaju Bosnjake. Drugi opet zele samostalnu RS ili u najgorem slucaju drzavu u drzavi. Dakle, zele imat sto manje dodirne tacki sa Bosnjacima i Hrvatima. Treci opet zele Hrvatski entitet ili u najgorem slucaju potpunu izjednacenost sa Bosnjacima u parlamentu Federacije, bez ikakve mogucnosti preglasavanja. Ovo su stvarne zelje, koje vecina ne zeli da prizna, iako je svakome ko ima i malo mozga ovo savrseno jasno. Dakle, nazalost, 90% stanovnistva ove drzave ima upravo ovakve ambicije, sto za rezultat ima ovakve politicare. To je tuzna istina. Zato, nemojte kukat, stavili ste borbu za teritoriju i moc, ispred borbe za prosperitet i bolji zivot. Sa ovakvim ambicijama, u nasoj drzavi ce se uvijek vodit politicki rat, koji ce za rezultat imat vjecno siromastvo i nazadovanje za civilizovanim svjetom. Nadate se da ce stranci nesto nametnut? Ja mislim da nece. A sve i da nametnu, kakav ce to efekat imat na duge staze? Jugoslavija se u krvi raspala, iako je imala znatno bolje temelje, od eventualno nasilno unitarno uspostavljene BiH. Pametan uci od tudji gresaka, dok smo mi tolike budale da ne mozemo naucit na vlastitim. Mislim da bi Nasa stranka bila najbolji odgovor za politiku koju sprovodi Milorad Dodik (iako se nadam da ce ga vlast zaobic nakon izbora). Dodiku veliku popularnost u RS donose upravo Bosnjacki politicari (Silajdzic najvise), koji cesto ulaze sa njim u klinc, sto dovodi do velikog odusevljenja u RS. Takvim stavom Dodik salje laznu poruku svome narodu, 'niko ne smije da vas dira, ja stojim na braniku RS i srpskog naroda'. Istu takvu poruku salju Silajdzic i Tihic svome, kao i Covic i Ljubic svome narodu. Mi smo izgleda dovoljno glupi da padamo na te jeftine fore. Ta svakodnevna prepucavanja zaista imaju efekta, uspjevaju nam sklonit pogled sa zivotnih pitanja, koja su vise nego ugrozena. Dok smo mi omadjijani i silovani u mozak, oni mogu nesmetano da kradu i unistavaju sve sto vrijedi u ovoj drzavi. Mi to samo pasivno posmatramo uz redovnu kuknjavu. I kada dodjemo do faze da se pobunimo, oni izmisle neki medju-nacionalni problem i tako ovce vrate u svoje torove. Mi onda navijamo za svoje i napadamo ljute protivnike. I tako ukrug. Ne mozemo shvatit ovako zaglupljeni, primitivni, nepismeni i silovani u mozak. Jednostavno, ne znam kako da opisem stanje u kojem se nalazimo. Sta god negativno napiso, necu pogrjesit. Kada bi Nasa stranka dosla na vlast, vjerujem da nebi dala priliku Dodiku i njemu slicnim, da ostvaruju jeftine pojene kod gradjana i tako prikrivaju drski kriminal. Vjerujem da bi sve snage bacili na ekonomiju, a ovu visu politiku ostavili za neka bolja vremena... Neka to rjesavaju neke pametnijie i ratom neopterecene generacije. Mi smo zelimo da nam ovaj zivot skroz ne propadne. Ja vjerujem u samo jedan zivot, pa se rastuzim na pomisao da cu ga provest u getu, bombardovan negativnostima sa svih strana. Kako meni moze biti dobro, ako oko sebe gledam ljude kako se pate? Izgubili smo ono ljudsko u sebi, sve vise licimo majmunima, svojim drevnim precima...
Dosta zamjerim Nasoj stranci i ostalim opozicionim strankama na njihovom angazmanu... Mislim da bi morali ulozit puno vise truda u osvjescivanju naroda. Sve mi to djeluje nekako stihijski, pa cak i nezainteresovano. Nas narod je takav, ne shvata na prvu, mora se vise puta ponovit da bi doslo do mozga. Pogledajte Mujezinovica, covjek u svakom javnom nastupu kuka kako ima malu platu... Vjerujem da se neki jadnik i sazalio na njega i da ga smatra za velikog covjeka, koji podnosi veliku materijalnu zrtvu za dobrobit naroda i drzave. Naravno, od vas najmanje ocekujem jeftine udarce, ali ne mogu se otet utisku da se morate trudit puno vise. Ako vam je zaista stalo do ovog naroda i ove drzave, obustavite djelimicno vase (umjetnicke) karijere (mislim na clanove koji se bave umjetnoscu i koji imaju veliki moralni kredibilitet i uticaj u narodu) na neko vrijeme i svim silama pomozite ovom narodu i ovoj drzavi, jer je ovo posljednji voz za mnoge ljude... Jednostavno, ne vidim neke konkretne akcije na terenu. Zasto se ne potrudite da privolite ljude kao sto su Batko ili Josip Pejakovic (i mnoge druge koji su pokazali da su LJUDI) da vas javno podrze na neki nacin ili da ucine nesto konkretno u promociji stranke. Sigurno da bi bilo kakvo politicko aktiviranje imalo los uticaj na popularnost tih ljudi i na njihove karijere, ali valjda postoji neki visi interes i zelja da se ovo ludilo konacno zavrsi. Nas narod uvijek trazi dlaku u jajetu i na sve nacine osporava ono sto je pozitivno. Sve ima svoje prednosti i mane. Nista nije savrseno. Treba odabrat ono sto sadrzi vise pozitivnog nego negativnog.
- buzzer
#1592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
u parlamenima sjede ljudi kojima na pamet ne pada borba svim sredstvima protiv podjele na etnicke torove, koji vlast crpe iz produbljivanja jaza i utvrdjuju upravo u etnickim torovima. jedina mogucnost je izglasati ljude kojima takva borba pada na pamet. kada koalicija zainteresiranih stranaka bude imala 2/3 u parlamentima, promjene ce biti moguce. ocekivati od ns da budu szbih bi znacilo ocekivati od njih da se samoukinu. a to je moj @real kane cisti KONFORMIZAM, odnosno mirenje sa statusom quo. na sljedecim izborima ce ucestvovati djeca rodjena u prvoj ratnoj godini, djeca koja nicim nisu kriva za atmosferu u kojoj su odrasli, ali ce pod uticajem aktuelnih snaga nastaviti "svijetlu tradiciju", ukoliko im se ne da mogucnost da biraju ljude koji ce se baviti mogucim, umjesto laznom borbom za nemoguce vuci i njih i sve nas za nos.Real Khan wrote:Ma bravo majstoreNapokon si me provalio
Ne znam šta ću sad'
![]()
A sad' ozbiljno: Nisam još uvijek zadovoljan odgovorom Peđe Kojevića jer ova stranka samo konstatuje ono što i moja nana zna. Ja sam pitao na koji način ONI planiraju otjerati nacionaliste ukoliko ne diraju Dejtonski Ustav... Dakle, kako mijenjati pravila bez mijenjanja pravila? Ili, kako "privoliti" nacionaliste da se "samoukinu"? Koliko sam ja upoznat, Naša stranka bi mijenjala Ustav samo ukoliko se postigne konsenzus među svima (što je u ovakvom uređenju nerealno za očekivati).
Ako je taktika zamišljena da Naša stranka osvoji apsolutnu vlast i to u oba entiteta istovremeno (što je daleko iznad očekivanja u sferi SF romana) pa da onda nešto mijenjaju, moje je pitanje ŠTA ONI ŽELE MIJENJATI? Ovo pitanje i odgovor koji sam dobio meni služi za analizu, ali sad' kada vidim da si me provalio, odoh poderati sve i poslati u Recycle Bin...
A KAKO BILO KOJA STRANKA može to uraditi, ja sam već govorio da jedna stranka sama ne može ništa učiniti, jer ako valja u FBiH automatski ne valja u RS-u. To je zaključano Dejtonskim sporazumom i njegovim Annexom 4 (Ustav BiH). Međutim, Našoj stranci ne pada na pamet da postave pitanje a kamoli pokrenu akciju na mijenjanju Ustava. Kada budem vidio Našu stranku u BL sa hiljadama pristalica i simpatizera koji kliču Bojanu, Peđi, Danisu, Dini Mustafiću... a da ih Ravnogorci i vladajući nacional-socijalisti ne izdegeneče (zajedno sa demokratskom policijom tog entiteta), počet ću vjerovati i u nevjerovatno.
Dakle, ono što treba raditi svaka stranka, pogotovo građanske orjentacije, jeste da se bore svim sredstvima protiv podjele na etničke torove poput ova dva entiteta i da pokreću mase u tom pravcu. Međutim, od takve (radikalne) akcije nema ništa jer ova građanska stranka se ponaša KONFORMISTIČKI, kao da je BiH uređena kao Švedska ili Holandija i nema problema. Ja sam samo izrazio razočarenje ovim "projektom" i nije to nikakva "analiza", moj @buzzeru
ima jos jedna varijanta. hajd ti nasavjetuj ove sto ih savjetujes kako da reformisu dejtonski ustav, pa da gradjanske stranke mogu nomalno da djeluju. mozes ti to, 100%.
- Dozer
#1593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Od kad ja sve ovo govorim, ali me niko ne slusa...
Poenta ovih izbora, a ja bih ih slobodno nazvao istorijskim s obzirom na generalno stanje u drzavi i ogromno nezadovoljstvo naroda, i jeste da se sve ove opozicione stranke sakupe i pokusaju dobiti tu nesretnu dvotrecinsku vecinu u parlamentu.
Tada bi vrata promjena bila odskrinuta i moglo bi se konacno pristupiti promjenama ovog blesavog Ustava.
To bi znacilo da bi se moglo krenuti u ukidanje etnickog glasanja, ukidanje famoznog (i pogresno imenovanog) nacionalnog kljuca, moglo bi se poceti sa promjenama koje se ticu pozicija i stvaranja sistema "sposobni, a ne podobni", itd. itd.
Medjutim, a i ovo govorim odavno, cak i da se dobije ta dvotrecinska vecina, sve gornje promjene ce opet ici strasno tesko i tu bi se moglo ocekivati sve i svasta. Previse je razloga za ovaj pesimizam, a samo neki od njih leze u cinjenicama:
- etno-vjerske kleptokrate su u proteklih 20 godina sebi stvorile jedno carstvo u kojem vladaju
- stvorili su sebi jednu kvalitetnu, kako ja to volim nazvati, "Kontrolnu mrezu" koja se ogleda u kontrolisanju svih mogucih pora drustva - od ekonomskih, u smislu malih, srednjih i velikih preduzeca, preko vojnih i policijskih, pa do sudskih i zakonodavnih
- stvorili su i idealnu spregu kriminala i vlasti (svi kriminalci, bilo kojeg kalibra, rade za nekoga iz vlasti. Od droge, pa nanize)
Sve ovo zajedno znaci jednu ogromnu kolicinu novca koji je u igri i sa kojim upravo danas vladajuce stranke raspolazu.
Ako neko misli da ce se oni tek tako lako odreci svega toga sto su gradili 20 godina, taj se grdno vara.
"Preuzimanje" parlamenta mozda nije i nece biti toliki problem, koliko ce to biti smjene jedne cijele bulumente etno-kleptokrata sa vlasti i iz fotelja.
Koliko prizeljkujem da se ta promjena vlasti konacno desi, toliko sam i svjestan da bi se slucajevi ala Dzindjic u tom slucaju poceli desavati na svakom koraku, a to bi onda definitivno expresnim putem i brzinom vodilo u jedan opsti haos, pa mozda i novi rat.
Mozda sam prevelik pesimista...ali,...
Poenta ovih izbora, a ja bih ih slobodno nazvao istorijskim s obzirom na generalno stanje u drzavi i ogromno nezadovoljstvo naroda, i jeste da se sve ove opozicione stranke sakupe i pokusaju dobiti tu nesretnu dvotrecinsku vecinu u parlamentu.
Tada bi vrata promjena bila odskrinuta i moglo bi se konacno pristupiti promjenama ovog blesavog Ustava.
To bi znacilo da bi se moglo krenuti u ukidanje etnickog glasanja, ukidanje famoznog (i pogresno imenovanog) nacionalnog kljuca, moglo bi se poceti sa promjenama koje se ticu pozicija i stvaranja sistema "sposobni, a ne podobni", itd. itd.
Medjutim, a i ovo govorim odavno, cak i da se dobije ta dvotrecinska vecina, sve gornje promjene ce opet ici strasno tesko i tu bi se moglo ocekivati sve i svasta. Previse je razloga za ovaj pesimizam, a samo neki od njih leze u cinjenicama:
- etno-vjerske kleptokrate su u proteklih 20 godina sebi stvorile jedno carstvo u kojem vladaju
- stvorili su sebi jednu kvalitetnu, kako ja to volim nazvati, "Kontrolnu mrezu" koja se ogleda u kontrolisanju svih mogucih pora drustva - od ekonomskih, u smislu malih, srednjih i velikih preduzeca, preko vojnih i policijskih, pa do sudskih i zakonodavnih
- stvorili su i idealnu spregu kriminala i vlasti (svi kriminalci, bilo kojeg kalibra, rade za nekoga iz vlasti. Od droge, pa nanize)
Sve ovo zajedno znaci jednu ogromnu kolicinu novca koji je u igri i sa kojim upravo danas vladajuce stranke raspolazu.
Ako neko misli da ce se oni tek tako lako odreci svega toga sto su gradili 20 godina, taj se grdno vara.
"Preuzimanje" parlamenta mozda nije i nece biti toliki problem, koliko ce to biti smjene jedne cijele bulumente etno-kleptokrata sa vlasti i iz fotelja.
Koliko prizeljkujem da se ta promjena vlasti konacno desi, toliko sam i svjestan da bi se slucajevi ala Dzindjic u tom slucaju poceli desavati na svakom koraku, a to bi onda definitivno expresnim putem i brzinom vodilo u jedan opsti haos, pa mozda i novi rat.
Mozda sam prevelik pesimista...ali,...
- Real Khan
#1594 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@buzzeru, Peđa, anyone... Gdje to piše da je Naša stranka za bilo kakvu BORBU...i gdje piše da je Naša stranka uopće zainteresirana za MIJENJANJE sadašnjeg dvoentitetskog (i samim tim diskriminatornog) uređenja?buzzer wrote:jedina mogucnost je izglasati ljude kojima takva borba pada na pamet. kada koalicija zainteresiranih stranaka bude imala 2/3 u parlamentima, promjene ce biti moguce.
I zadnji put pitam Peđu: KAKVE konkretne PROMJENE Naša stranka nudi...a da pri tom ne "žbarka" u dvoentitetsko i diskriminatorno uređenje države?
Je li nam nude put u EU? Sve ostale stranke ne da nude, nego se kunu mrtvim ocem da ćemo odmah u EU ako glasamo za njih...
Je li to nude jaku ekonomiju? Sve ostale stranke se kunu u jaku ekonomiju i KAŽU da će zaposliti ne desetine nego stotine hiljada radnika do kažeš "keks"...
ŠTA?! KAKO?! ČIME?! NA KOJI NAČIN?! S KIM u drugom entitetu?! To se treba odgovoriti KONKRETNO a ne slati raju na web stranicu stranke (znali smo valjda i ranije ukucati 3xw....)
- Realist-idealist
#1595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prvo, da se izvinem Pedja, kada sam rekao "autorica" mislio sam stvarno na autoricu ove izjave a ne na tebe. Ako procitas vidjeces da je to njena izjava samo sam je citirao pod tvojim imenom. Moja greska, trebao sam naglasiti da je to njena izjava.Pedja Kojovic wrote:realist idealist
Sad nazad na temu. Ne slazem se da je sadasnja BiH rezultat "njihovog" dvadesetogodisnjeg "zajednickog rada". Ta izjava je ako ne maliciozna onda barem prikriva mnogo vise nego sto otkriva. Prije svega, posto aludiras i na SDA, dozvoli da kazem da je SDS, potpomognut Srbijom, iskoristila svoj nacionalizam u najcrnje ciljeve i napao Bosnu i Hercegovinu! SDA ju je branila! i to je neporeciva istina. Njihov "zajednici rad" se u tom periodu sastojio jedino iz toga da je SDA cuvala dok je SDS rusio suverenitet ove drzave.
Drugo, nakon rata Srbi su izabrali SDS da ih predstavlja tako da koalicija koja je nastupila nije rezultat zajednice zelje i istih ciljeva niti kakvog nacionalistickog mracnjastva na strani SDA vec real-politike koja ne dozovljava da se ignorira jedna glavna stranka-predstavnica jednog naroda. To sto je ta ista strnka bila dozvoljena u postratnom kontekstu nije problem drugih stranaka. I vi bi ste, da ste kojim slucajem tada predstavljali dio bosanaca, morali uci u koaliciju s njima.
Trece, nacionalizam koji je i suvise izvikan na ovom forumu ne mora biti nuzno losa stvar. Ja ne glasam za SDA ali nepravedno bi bilo da im spocitavam iste politicke ciljeve i istu ideolosku vodilju koja je paralelna sa SDS-ovom. Vase simplifikacije mene ne iznenadjuju a jasno je da takvu vrstu serviranog dogmatizma, koji se zasniva na anti-nacionalistickoj retorici, mozete prodavati samo jednoj grupici ljudi u ovoj zemlji.
Opet, nije mi namjera da branim danasnju SDA, ono sto oni rade radili bi ste i vi sutra za politicke ciljeve naravno, praveci koalicije i dogovore ispod ruke sa liberalima a ne sa desnicarima kao sto rade oni. Politika je umjetnost moguceg pa se rejtnig cuva na svaki moguci nacin, slicno kao sto vi pokusavate graditi svoj rejtnig djelimicno na pr. rusenjem SDP-a bez obzira sto je stranka liberalnije orijentacije. Ne zelim da ulazim u '"politiku" politike vec da naglasim da, bez obzira na svu korupciju i nedosljednost koja vlada u stranci SDA, neprihvatljivo je i nemoralno stavljati znak jednakosti izmedju te stranke i stranaka koje su radile na rusenju ove zemlje. A to vi upravo radite, to je radio i SDP svoje vremeno - isprobana predizborna taktika.Ermina Hajdera u Bosanskom Petrovcu zajednicki ruse SDA i SNSD. U Osmacima je SDA izdao instrukciju svojim glasacima da glasaju za SNSD a ni po koju cijenu za Nasu stranku, itd. Bosnjackim, srpskim i hrvatskim nacionaistima je jasno da bez nacionalista sa one druge ili trece strane nema ni njih na politickoj mapi. Naravno, ljudima se uvijek cini da su nacionalisti iz njegove ili njene etnicke grupe umjereniji i pozitivniji od onih s druge strane, pogotovo ako su svjesni da bi svoje nacionalisticke ciljeve mogli ostvariti ne "primitivnim, otvorenim, nacionalizmom" nego na jedan savremeniji, "gradjanski nacin", prostom primjenom prava demokratske vecine.
I SDA se zalaze za iste principe. Nacelno, i SNSD. Opet nista niste objasnili tom izjavom. Ja se takodjer zalazem za sekularnu, demokratsku i decentraliziranu Bosnu i Hercegovinu pa opet necu glasati ni za vas ni za SDA.U svakom slucaju...
Ovo sam objasnio ranije, izvinjavam se na zabuni. Vasa kolegica je dala tu izjavu a ja sam je citirao pod vasim imenom bez da naglasim da su to njene rijeci koje prenosim od vas.Ali da se vratimo temi, Nasa stranka, sve sto ste...
p.k.
p.s.
pozdrav
- buzzer
#1596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
POLITIČKI PRINCIPI ZA USTAVNO UREĐENJE BOSNE I HERCEGOVINEReal Khan wrote:@buzzeru, Peđa, anyone... Gdje to piše da je Naša stranka za bilo kakvu BORBU...i gdje piše da je Naša stranka uopće zainteresirana za MIJENJANJE sadašnjeg dvoentitetskog (i samim tim diskriminatornog) uređenja?buzzer wrote:jedina mogucnost je izglasati ljude kojima takva borba pada na pamet. kada koalicija zainteresiranih stranaka bude imala 2/3 u parlamentima, promjene ce biti moguce.
1. Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao demokratska, multietnička, složena, funkcionalna i decentralizirana država sa tri nivoa vlasti: lokalnim, regionalnim/entitetskim i državnim. Nadležnosti ta tri nivoa trebaju biti usklađene sa političkom praksom Evropske unije, pri čemu lokalnu vlast treba urediti prema principima lokalne samouprave koji vladaju u Evropskoj uniji, regionalnu/entitetsku također prema principima karakterističnim za prakse zemalja članica EU, a državnu vlast prilagoditi u potpunosti potrebama integracije u EU.
2. Naša stranka smatra da se izborni zakon treba postaviti tako da BiH bude tretirana kao jedinstvena izborna cjelina, a u izbornom zakonu ne smiju se kolektivna prava ni u kojem pogledu nadrediti individualnim.
3. U budućoj ustavnoj organizaciji BiH postojeću praksu ostvarivanja prava tri konstitutivna naroda na principima podjele teritorija isključivo po etničkom kriterijima neophodno je zamijeniti praksom koja će etnička prava ostvarivati unutar institucija. Stoga Naša stranka predlaže da se prava tri konstitutivna naroda ostvaruju prema principima institucionalne ravnopravnosti i institucionalne autonomije na sve tri razine vlasti u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, te javnim i državnim institucijama. Međuetnička ravnopravnost treba biti ostvarena prema načelu potpunog i do kraja izvedenog pariteta na cjelokupnom teritoriju BiH. Samo na taj način moguće je prevladati sadašnju praksu etničke dominacije, diskriminacije i marginalizacije, pri čemu logika etnoteritorijalnog cijepanja zemlje proizvodi tzv. konstitutivne manjine i konstitutivne većine.
. . . http://nasastranka.ba/index.php?option= ... &Itemid=77
- Real Khan
#1597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
OK, onda mi odgovorite šta to Naša stranka nudi NOVO u odnosu na ove ispod...?buzzer wrote:POLITIČKI PRINCIPI ZA USTAVNO UREĐENJE BOSNE I HERCEGOVINEReal Khan wrote:@buzzeru, Peđa, anyone... Gdje to piše da je Naša stranka za bilo kakvu BORBU...i gdje piše da je Naša stranka uopće zainteresirana za MIJENJANJE sadašnjeg dvoentitetskog (i samim tim diskriminatornog) uređenja?buzzer wrote:jedina mogucnost je izglasati ljude kojima takva borba pada na pamet. kada koalicija zainteresiranih stranaka bude imala 2/3 u parlamentima, promjene ce biti moguce.
1. Bosna i Hercegovina treba biti uređena kao demokratska, multietnička, složena, funkcionalna i decentralizirana država sa tri nivoa vlasti: lokalnim, regionalnim/entitetskim i državnim. Nadležnosti ta tri nivoa trebaju biti usklađene sa političkom praksom Evropske unije, pri čemu lokalnu vlast treba urediti prema principima lokalne samouprave koji vladaju u Evropskoj uniji, regionalnu/entitetsku također prema principima karakterističnim za prakse zemalja članica EU, a državnu vlast prilagoditi u potpunosti potrebama integracije u EU.
2. Naša stranka smatra da se izborni zakon treba postaviti tako da BiH bude tretirana kao jedinstvena izborna cjelina, a u izbornom zakonu ne smiju se kolektivna prava ni u kojem pogledu nadrediti individualnim.
3. U budućoj ustavnoj organizaciji BiH postojeću praksu ostvarivanja prava tri konstitutivna naroda na principima podjele teritorija isključivo po etničkom kriterijima neophodno je zamijeniti praksom koja će etnička prava ostvarivati unutar institucija. Stoga Naša stranka predlaže da se prava tri konstitutivna naroda ostvaruju prema principima institucionalne ravnopravnosti i institucionalne autonomije na sve tri razine vlasti u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, te javnim i državnim institucijama. Međuetnička ravnopravnost treba biti ostvarena prema načelu potpunog i do kraja izvedenog pariteta na cjelokupnom teritoriju BiH. Samo na taj način moguće je prevladati sadašnju praksu etničke dominacije, diskriminacije i marginalizacije, pri čemu logika etnoteritorijalnog cijepanja zemlje proizvodi tzv. konstitutivne manjine i konstitutivne većine.
. . . http://nasastranka.ba/index.php?option= ... &Itemid=77
SDP:
SDA:Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine svojim inoviranim Programom nudi viziju izlaska iz ovog katastrofičnog stanja - na konceptu izgradnje i razvojaBosne i Hercegovine kao moderne demokratske države po evropskim standardima u ujedinjenoj Evropi.
To je vizija nove Bosne i Hercegovine, Bosne i Hercegovine u kojoj je - nasuprot dejtonskoj Bosni i Hercegovini i naraslim nacionalističkim tendencijama koje prijete i vode ka disoluciji Bosne i Hercegovine - građanin okosnica i osnovni politički subjekt, oslobođen svih vidova ekonomske i političke potčinjenosti, u kojoj su građanska prava i slobode na nivou evropskih i svjetskih standarda, i gdje svaki pojedinac ima šansu za život dostojan čovjeka. U državi Bosni i Hercegovini nosioci suvereniteta su građani, a narodi jednakopravni i konstitutivni i kao kolektiviteti učestvuju u strukturi vlasti. Suverenitet građana i jednakopravnost naroda garantira politički poredak u Bosni i Hercegovini zasnovan na višepartijskoj parlamentarnoj demokratiji, Ustavom definiranim principima proporcionalnosti, pariteta i konsenzusa. Bosna i Hercegovina treba biti decentralizirana država sa visokim stepenom regionalne i lokalne samouprave, inspirirana evropskim konceptom regionalizacije.
SBiH:SDA smatra da je neophodno što prije pristupiti provođenju ustavne reforme sa ciljem integracije zemlje, uspostave efikasnijih i jeftinijih institucija koje mogu funkcionirati na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine i raditi na bržem ispunjavanju uvjeta za članstvo naše zemlje u evroatlantskim strukturama. Prije odlaska OHR moramo na ustavan način u bh. institucije ugraditi insrtrumente deblokade njihovoga rada i sprečavanja antidejtonskih akitvnosti.
SDA se zalaže za uređenje Bosne i Hercegovine kao Republike – pravne, građanske, demokratske i regionalizirane države sa tri nivoa vlasti – lokalni, regionalni i državni i teritorijalnom organizacijom na temelju ekonomskih, geografskih i historijskih kriterija.
U skladu sa ustavnom i postprijemnom obavezom članstva u Vijeću Evrope neophodno je uskladiti Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
Sarajevo kao glavni grad države u okviru šireg regiona, trebalo bi da obuhvati najmanje 10 predratnih općina sa područja oba entiteta.
Raspodjela nadležnosti između ovih nivoa bila bi regulirana u skladu sa Evropskom konvencijom o lokalnoj samoupravi i Poveljom o evropskim regijama. Funkcioniranje državnog nivoa bilo bi uređeno kao u sličnim demokratskim multietničkim zemljama i prilagođeno bh. specifičnostima.
Do promjene Ustava treba doći intenzivnim razgovorima bh. političkih subjekata uz učešće vladinog i nevladinog sektora jer se jedino tako može osigurati neophodni konsenzus. U tom procesu bit će nam potrebna pomoć Venecijanske komisije i sličnih međunarodnih pravnih institucija. Imajući u vidu položaj i odgovornost OHR u provođenju Dejtonskog sporazuma bit će potrebno i učešće OHR, kao i pomoć i podrška drugih zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.
SNSD:Prema jedinstvenoj viziji STRANKE ZA BiH, država će priznavati i promovirati regionalnu i lokalnu autonomiju,
decentralizaciju državnih službi, i zakonodavne principe i metode koji ispunjavaju evropske standarde regionalne i lokalne autonomije i decentralizacije. Regije unutar države će se formirati prema geografskim, ekonomskim, saobraćajnim i kulturnim kriterijima, i neće narušavati suverenitet države preuzimajući neke od njenih uobičajenih suverenih prerogativa, iako će imati zakonodavnu moć u vezi sa pitanjima koja nisu regulirana od strane države. Regije i općine će imati autonomne izvore finansiranja i moći će uspostavljati svoje poreze i prihode, ali neće moći naplaćivati uvozne ili izvozne carine, niti carine na tranzit između regija i općina, niti usvajati takve odredbe koje na bilo koji način mogu ometati kretanje osoba i dobara između regija, niti ograničiti pravo na rad i mjesto stanovanja na bilo kojem dijelu državne teritorije. Regionalni interesi biće također zastupljeni u Gornjem domu državnog
Parlamenta, na principu jednake zastupljenosti svake regije, za razliku od Donjeg doma, u kojem će proporcionalno biti zastupljeni građani. Vlast u državi biće dosljedno razgraničena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, te na državnu,
regionalnu i lokalnu.
Da ne nabrajam sve ostale stranke, uglavnom na njihovim web stranicama čitam manje-više isto ono što piše i na web stranici Naše stranke...Pitanje je: ŠTA to Naša stranka nudi a da nije pobrojano u programima SDP, SDA, SBiH i SNSD? Kao što ranije rekoh, sve su ove stranke za decentralizaciju sa tri nivoa vlasti, europske integracije, ljudska prava, ekonomski prosperitet, itd. tako da kada čitam njihove programe, na neki čudan način mi dođe da se učlanim u svaku od njihОпштим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини (Мировни споразум) окончан је трагични сукоб у регион И установљена БиХ као заједничка држава два ентитета и три конститутивна народа. Посвећеност миру, правди, толеранцији и помирењу кроз поштене поступке, сматрамо оквиром за функционисање оба ентитета и њиховом одговорношћу за ефикасно функционисање БиХ. Равнотежа успостављена Мировним споразумом, омогућава заштиту националног интереса сва три конститутивна народа, уз поштовање људских права по међународним стандардима.
...БиХ ћемо изграђивати као заједничку државу установљену Мировним споразумом, а
дограђиваћемо је на основу враћања међусобног повјерења и на заједничким интересима. На
таквим темељима може функционисати БиХ и њени ентитети, а ми ћемо бити упорни и стрпљиви.
...СНСД је по свом унутрашњем демократском карактеру и програму, високом степену толеранције и способности изналажења рјешења, али и одлучности у одбрани темељних принципа, потпуно спреман за ове изазове.
СНСД ће у заједничким органима БиХ креирати атмосферу ефикасне и рационалне државе, чији циљ није централизација, сама по себи и по сваку цијену, већ уважавање сложености унутрашњег хабитуса Босне и Херцеговине и захтјева нових европских интеграција.
- Dozer
#1598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U tome i jeste najveci problem...
Obecanja, obecanja, i tako zadnjih 15 godina... rezultati = 0.
RealK je u pravu, i dobro je da je postirao ove izvadke iz programa raznih stranaka. Manje-vise, sve ista prica.
Ali, niko ni u jednom jedinom dijelu decidno ne spominje ni promjene Ustava, iako svi govore da je upravo Ustav najveci problem u ovoj zemlji.
Niko ni jednog jedinog momenta nije spomenuo ukidanje entiteskog glasanja koje je jedan od produkata istog tog nakaradnog Ustava, a svo zalaganje za gradjasnku drzavu se svodi na verbalno pljuckanje postojeceg stanja, i opet- prazna obecanja bez ikakvih konkretnih koraka koji bi se preduzeli...
Tesko ce i jedna opoziciona stranka dobiti dovoljno glasova ako se konacno ne oglasi sa jasnim i nedvosmislenim koracima kojima misli napraviti ovu drzavu boljom.
A to se prvenstveno odnosi na korake za promjene Ustava, nakon cega sve ostalo dolazi samo po sebi.
RealK je u pravu, i dobro je da je postirao ove izvadke iz programa raznih stranaka. Manje-vise, sve ista prica.
Ali, niko ni u jednom jedinom dijelu decidno ne spominje ni promjene Ustava, iako svi govore da je upravo Ustav najveci problem u ovoj zemlji.
Niko ni jednog jedinog momenta nije spomenuo ukidanje entiteskog glasanja koje je jedan od produkata istog tog nakaradnog Ustava, a svo zalaganje za gradjasnku drzavu se svodi na verbalno pljuckanje postojeceg stanja, i opet- prazna obecanja bez ikakvih konkretnih koraka koji bi se preduzeli...
Tesko ce i jedna opoziciona stranka dobiti dovoljno glasova ako se konacno ne oglasi sa jasnim i nedvosmislenim koracima kojima misli napraviti ovu drzavu boljom.
A to se prvenstveno odnosi na korake za promjene Ustava, nakon cega sve ostalo dolazi samo po sebi.
-
zavrzlama
#1599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
[/quote]Da ne nabrajam sve ostale stranke, uglavnom na njihovim web stranicama čitam manje-više isto ono što piše i na web stranici Naše stranke...Pitanje je: ŠTA to Naša stranka nudi a da nije pobrojano u programima SDP, SDA, SBiH i SNSD? Kao što ranije rekoh, sve su ove stranke za decentralizaciju sa tri nivoa vlasti, europske integracije, ljudska prava, ekonomski prosperitet, itd. tako da kada čitam njihove programe, na neki čudan način mi dođe da se učlanim u svaku od njihŠta to nudite da se učlanim i kod vas?
nudi potreban predah velikosrbima, jer se stvari pocele izvoditi na cistac i opstanak dvoentiteskog uredjena je doveden u pitanje konstantnim velikosrpskim srljanjem u secesiju...NS bi svojim djelovanjem kupila predah i vrijeme za velikosrbe, jer trenutna je geo- politicka situacija takva da se secesija od BIH treba zalediti na odredjen rok,ne da narodi dodju tobe i velikosrbi odustanu od podjele BIH,nego da se zaustavi urusavanje vec spomenutog dvoentiotetskog uredjenja..
- buzzer
#1600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pa zar i ti sine @Dozeru da se priklonis ovim profesionalnim postavljacima "neugodnih"Dozer wrote:U tome i jeste najveci problem...
evo odgovora:
procitaj vise na http://nasastranka.ba/index.php?option= ... &Itemid=77
Last edited by buzzer on 26/04/2010 17:50, edited 1 time in total.