Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Real Khan

#1576 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Real Khan »

JThomas wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
JThomas wrote:ah, opet se diskretno između redova provlače hrvatske hortikulturalne teze o hrvatstvu kotromanića i slično :lol:
Ne razumijem što je smiješno :roll:
JThomas wrote: i kraljevi engleske su etničkim porijeklom nijemci već zadnjih 300 godina, kroz cijeli srednji vijek su bili iz francuske, stewarti su bili škoti...pa nešto ne vidim da se neko tamo mnogo češe po gu*ici niti postavlja razne nebulozne teze oko toga.
Uglavnom se slažem.

Škoti su Škoti i nitko im to ne oduzima, i Škotska je postojala i prije Engleske.
Jednako vrijedi i za "Engleze".
Jezik je škotski, a znamo da je anglosaksonska velesila asimilirala pola
svijeta pa ih ne uzimam za dobar primjer.
sjećam se onog nekog kvaziistoričara koji je i kolumba pokušao proglasiti hrvatom :lol:

ma nek' se djeca igraju :lol:

evo pitam te ja, šta bi ti meni rekao i za šta bi me smatrao da kažem da je queen victoria bila njemica? a porijeklom jeste bila odatle.

e isto tako i za hrvatstvo kotromanića...
:thumbup: @JThomas, odlična replika! Kraljica Viktorija je bila iz Hanovera, ali to naravno ne znači da je Engleska u stvari "povijesno njemačka zemlja". Pitam se kada će pojedini forumaši razumjeti jednu notornu činjenicu: U SREDNJEM VIJEKU NISU POSTOJALE NACIJE KAKVIM IH DEFINIRAMO U MODERNOM SMISLU, i stoga TEMELJENJE TEORIJA NA NEKAKVOM POSTOJANJU "HRVATSKE" ili "SRPSKE" "NACIJE" U SREDNJEM VIJEKU JE U NAJMANJU RUKU NEOZBILJNO.
krivorijek

#1577 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by krivorijek »

:thumbup: @JThomas, odlična replika! Kraljica Viktorija je bila iz Hanovera, ali to naravno ne znači da je Engleska u stvari "povijesno njemačka zemlja". Pitam se kada će pojedini forumaši razumjeti jednu notornu činjenicu: U SREDNJEM VIJEKU NISU POSTOJALE NACIJE KAKVIM IH DEFINIRAMO U MODERNOM SMISLU, i stoga TEMELJENJE TEORIJA NA NEKAKVOM POSTOJANJU "HRVATSKE" ili "SRPSKE" "NACIJE" U SREDNJEM VIJEKU JE U NAJMANJU RUKU NEOZBILJNO.
Tacno tako!!! Prezivila je Bosna i crnje dane, pa ce preziviti i ove moderne nacije :lol:

A i jezike :lol:

A sve se gura u pravcu -> Bosna (ili nesto vezano za Bosnu) ne postoji :lol: hehe...koji tipovi
feral.tribune

#1578 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by feral.tribune »

Na 8 -oj stranici neko rece da je prvi korak ka normalizaciji drzave i standardizaciji jezika ukidanje imaena hercegovine iz imena drzave .......Naravno, to je to , to je kvaka , to je fora i caka koju grcevito drze neprijatelji Bosne .

Bosna = Bosanci = bosanski jezik .......to je smisao i sustina bosanskog opstanka !
metastasio

#1579 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by metastasio »

Po struci sam lingvist i rasprava oko ove teme je jalova, naucno neutemeljena, ali bih ipak dodao samo nekoliko onako čisto laičkih činjenica. Imenovanje jezika je nažalost političko pitanje, tu se lingvistika ne miješa i ne bi se trebala miješati. Ako određena jezička zajednica želi da svoj jezik imenuje kako njima odgovara, onda na to imaju svako političko pravo. Pa tako je i sa Srbima, Hrvatima i Bošnjacima u BiH.

Međutim, ja sam čovjek koji sam uvijek sklon da prvo oslušnem kako narod govori i da se osvrnem na jezičku praksu prije nego što mi iz neke lingvističke kuhinje, koje su na našim prostorima obično povezane s nacionalističkim oligarhijama, neki lingvist servira "rješenje". A činjenica je da se danas građanin Bosne i Hercegovine, bez obzira koje je nacionalnosti, jezički razlikuje od recimo građanina Hrvatske ili Srbije. Svi Bosanci upotrebljavaju neke riječi koje ne upotrebljavaju građani Srbije i Hrvatske, imaju neke intonacijske (prozodijske, akcenatske) i gramatičke osobenosti u jeziku i, što je lingvistički bitno, dijalekti kojima govore Bosanci i Hercegovci uglavnom nisu etnički uslovljeni. Evo i taj Dodik koji stoji u naslovu je u vrhuncu rasprave u Stankovićevoj emisiji neprestano govorio "bolan", a baš to "bolan" je nešto tipično bosansko, nešto što u svome jeziku nemaju ni građani Srbije ni građani Hrvatske.

Tek na standardnojezičkom nivou, kojeg određuje politika, javljaju se razlike. Zato mislim da je s čisto lingvističke tačke gledišta šteta što se građani BiH nisu uspjeli dogovoriti da razviju zajedničku normu jezika kojim govore. Jer po meni je nelogično da bosanski Hrvat prihvata standardnojezičku normu kakva se kroji u Zagrebu, a uopće ne učestvuje u njenom kreiranju ili se u toj normi hrvatskog jezika ne uvažava književnojezička tradicija bh Hrvata. Sa bosanskohercegovačkim Srbima je situacija donekle drugačija jer u srpskom jeziku postoji i ijekavski varijetet kojim pričaju bh Srbi.
elSaik

#1580 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by elSaik »

Ukoliko nešto ne postoji, zašto se mnogi toliko trude da dokažu da ne postoji...?
exliberal

#1581 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by exliberal »

Mi pricamo ovdje da Dodik grabi prema otcjepljenju....a pogledajmo sta se komentarise na vijest da je policija sprijecila sukobe u Mostaru ...NACIONALNE SUKOBE IZMEDJU MALOLJETNIKA!
i sto je jos gore pogledajte komentare ispod ......bez ljutnje imam osjecaj da bi bilo lakse naci zajednicki jezik izmedju bosnjaka i srba nego hrvata i bosnjaka.
zavrzlama

#1582 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by zavrzlama »

Meni se cini da Dodik trazi razlog za istupanje njegovog tora iz BIH i neki vid samoizolacije od medjunarodne zajednice i institucija BIH...a MZ i probosanski politicari se prave kao da ne razumiju i ne shvataju Dodika sasvim ozbiljno i kao uracunljiva tipa...na kraju ce Dodik poceti i fizicki da napada neistomisljenike nebi li uspio uvjeriti ove iz medjunarodne zajednice u ozbiljnost njegovih prijetnji i namjera...koliko je Dodik jak medju srbima je i posljednji bezuspjesan pokusaj da se smijeni Bosic iz SDS-a a ponovo instalira Cavic i Kalinic,jer Dodik suvereno preko mentora iz srbije drzi sve politicke i ekonomske konce u manjem entitetu..Dodikovo ponasanje je ustvari licna karta srpske politike u Beogradu..sta se krije iza Dodikove bahatosti:

Krije se sinhronizovani plan srbije i Dodika da Srbija krene u podjelu Kosova a Dodik pojaca secesionizam u rs-u u nadi da ce MZ morati popustiti na jednoj strani jer velikosrbi i SANU nemogu da podnesu i da Kosovo koplemtno ode iz srbije i da rs ostane zauvijek u cjelovitoj BIH...za ovaj plan je vjerovatno izlobiran jedan dio evropskih vlada..na realizaciju ovog plana se ceka zbog sukoba USA i Evrope u razlicitim pogledima na sudbinu Balkana..kad USA i Evropa(francuzi i Englezi) se konacno dogovore tad ce neko i zaplatiti u toruglu BIH/Srbija/Kosovo...
krivorijek

#1583 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by krivorijek »

metastasio wrote:Po struci sam lingvist i rasprava oko ove teme je jalova, naucno neutemeljena, ali bih ipak dodao samo nekoliko onako čisto laičkih činjenica. Imenovanje jezika je nažalost političko pitanje, ...
Uz sve duzno postovanje, ja se sa ovim ne bih slozio. Mislim da je na lingvistima, kao ekspertima i, na kraju krajeva, kao najkompetentijim ljudima po ovom pitanju, da imenuju jezik. Ako su u stanju proucavati jezik, studirati finese i pisati gramatiku i rijecnike, onda su valjda u stanju i znati reci kako se zove to na cemu rade toliko strastveno!?

Prepustati politicarima da etiketiraju nesto o cemu u biti pojma nemaju je u najmanju ruku nelogicno.

To bi bilo isto kao kad bi kakav astronom prepustio politicaru da mu imenuje nekakvu 1000 strana debelu studiju o univerzumu.
JThomas

#1584 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by JThomas »

u balkanskoj praksi, nažalost jeste 99% političko pitanje, a 1% naučno.

još prije 20 godina bio je srpskohrvatski, a sad su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski.

da li su razlike između tih jezika nastale u tako kratkom međuvremenu, ili su to ipak politički uslovljene odluke?
zavrzlama

#1585 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by zavrzlama »

nokia6170 wrote:sustina srpske politike se svodi na jednu izjavu jednog cetnickog vojvode koju sam procitao prije par godina u hrvatskom globusu ili nekim slicnim novinama, i ta recenica mi se ucrtala u glavu i oslikava sustinu svog sranja spocetka devedestih godina:

vojvoda rece: "nas najveci uspjeh je sto u zadnjem ratu nismo dozvolili da se srbi podijele na cetnike i partizane kao 1941. godine".
I hrvati i bosnjaci su u jednom razdoblju rata koristili olos i sljam(ustastvo,mudzahedine) u svojoj borbi za opstanak i drzavu ali nikad nisu iste smatrali necim opsteprihvatljivim sa cime se trebaju identifikovati njihovi narodi i danas ove pojave su rijetki izuzeci i nemaju podrsku masa...nazalost srbi kao narod su cak i Ustavno i institucijalno prihvatili cetnistvo i sovinizam kao glavnu identifikaciju i nacin zivota srpskog naroda i tu lezi sav problem i za srbe i sve nas druge koji dijelimo zivotni prostor i drzavu...prevedeno: srpskom su narodu u cilju stvaranja velike srbije od strane vjerskih i politickih elita nametnuti najsramniji moralni i ljudski kodeksi i standardi vrijednosti ,jer se samo takvim moralnim izopacenim vrijednostima moglo krenuti u suludu ideju o stvaranju te velike srpske drzave na nacin da se zatre sve sto nije srpsko..
krivorijek

#1586 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by krivorijek »

JThomas wrote:u balkanskoj praksi, nažalost jeste 99% političko pitanje, a 1% naučno.

još prije 20 godina bio je srpskohrvatski, a sad su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski.

da li su razlike između tih jezika nastale u tako kratkom međuvremenu, ili su to ipak politički uslovljene odluke?
Nazalost je to tako, ne osporavam ja to. Samo ne bi trebalo to tako da bude.

Ali eto...ima i lingvista koji saginju glavu jos uvijek.

Neki iz navike, a neki bogami i zato sto su u tijesnoj vezi sa politikom (sad zamisli bilo kakvog eksperta u tijesnoj vezi sa politikom, npr. hirurga, i kakve to ima veze sa garniturom koja se mijenja (ili ne) svake 4 godine, pa ces me shvatiti).
nigdje.nikog

#1587 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by nigdje.nikog »

krivorijek wrote: Tacno tako!!! Prezivila je Bosna i crnje dane, pa ce preziviti i ove moderne nacije :lol:
Jesi li siguran u ovo sto govoris ?!

Sta mislis da malo odmoris, uhvatio te je forumitis
krivorijek

#1588 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by krivorijek »

nigdje.nikog wrote:
krivorijek wrote: Tacno tako!!! Prezivila je Bosna i crnje dane, pa ce preziviti i ove moderne nacije :lol:
Jesi li siguran u ovo sto govoris ?!

Sta mislis da malo odmoris, uhvatio te je forumitis
Zasto?

Siguran sam 100%!!!

Znas zasto: Bosna nije teritorijalno-nacionalno-nesto, nego stanje duha.

Pisao sam ja i druge stvari, i prije i poslije ovoga, pa ako ti se ucinilo i malo pretjerano (sa ovim ismijavanjima, itd), procitaj sve pa donesi sud.

A forumitis ... ima i toga ... dode i prode ... nije problem.
metastasio

#1589 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by metastasio »

krivorijek, bez obzira koliko shvatao ono što želiš reći, ipak te moram razočarati. Lingvistima nije zadatak da imenuju jezik kojim određena zajednica govori. To se protivi načelima demokratije. Pitanje naziva i upotrebe jezika se u većini država regulira ustavom, a ustav donosi odnosno mijenja skupština, dakle izabrani politički predstavnici nekog naroda ili države. Na kraju krajeva, upotreba određenog jezika je za razliku od astronomije društveno i politički relevantno pitanje. Lingvistika nažalost nije egzaktna, već društvena nauka i u nekim pitanjima se mora pokoravati volji politike.

Ovo što kaže JThomas je istina, a opet jedan drugi, bolni problem. Bolni problem balkanske nauke o jezicima je činjenica da su se lingvisti previše počeli baviti politikom i pitanjima standardizacije jezika, a premalo onim suštinskim lingvističkim stvarima kao što je opis jezika kao sistema. Tako recimo sva tri jezika nastala raspadom bivšeg sh/hs jezika nisu na planu opisa gramatičkih fenomena puno evoluirali od 80-tih godina, ali su na planu standardizacije, znači normiranja otišli i predaleko jer se upravo u tim segmentima nauke o jeziku najviše uvukla politika, a naši jezikoslovci su postali proponentima određenih političkih opcija.
behavac

#1590 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

Real Khan wrote: @behavac, vidiš da nadolaziš na prava pitanja. Polako, za koju godinu ćeš u potpunosti razumjeti zašto je 25. novembar 1943. važan za Bosnu i Hercegovinu i za svakog njenog građanina. Da ti čika Khan objasni, da te drugi ne šaltaju: Ovo nema apsolutno nikakve veze sa ideologijom socijalizma, nego se radi o nečemu daleko iznad toga. Taj datum je važan jer je na taj dan obnovljena samostalnost i državnost Bosne i Hercegovine i tako je dakle država-republika BiH ponovo proglasila svoj suverenitet. Taj suverenitet je 29. novembra 1943. (dakle, 4 dana kasnije) ugradila slobodnom voljom većine građana u državnu zajednicu koja se zvaše Jugoslavija. Zato je 1. marta 1992. slobodnom voljom većine građana Bosna i Hercegovina potpuno legalno VRATILA SVOJ SUVERENITET koji je 1943. UGRADILA u državnu zajednicu - Jugoslaviju.
Ono što se dešavalo nakon 1. marta 1992. svakako ne služi na čast jednom narodu (Srbima) koji je u velikoj mjeri gajio pozitivne antifašističke tekovine civilizacije. Sa tim i takvim dijelom srpskog naroda se moglo odlično živjeti (i moglo bi opet). Međutim, nešto se desilo unutar tog naroda što ga je okrenulo na puteve i tekovine anticivilizacije, kleronacionalizma i šovinizma protiv kojih se zdušno i časno borio u velikoj mjeri tokom 2. svjetskog rata zajedno sa drugim narodima (možeš li pojmiti koliko je ta borba bila plemenitija nego ona iz perioda 1992-1995). Šta se zapravo desilo u tom narodu, mislim da bi trebali istražiti neki objektivni ljudi, po mogućnosti pripadnici tog istog naroda. Iskreno se nadam da ćeš recimo TI početi istraživati šta se desilo i gdje ste zglajzali u historijskom razvoju...
Ma ne brini ti za mene. Sve ja razumijem.
Zato sam i rekao da 25.11. treba da ostane praznik antifasticke borbe u BIH al to nije dan danasnje BIH, vec njega tek trebamo dogovoriti.
Moj je prijedlog bio 21.11 il 23.11 al mogao bi i neki drugi.
I ja to nisam ni povezivao sa socijalizmom iako su to bili partizani koji se jesu zalagali za socijalizam.
Ali to nije bitno, ovdje je poenta u antifasistickoj borbi protiv okupatora s tim da je uopste bilo i antifasista koji nisu bili za socijalizam vec demoktriju i kapitalizam. Ovo mala digresija samo da pojsnimo neke stvari.
Druga stvar tad jeste definisana BIH al iskljucivo sa namjerom da postane dio Jugoslavije, nije se uopste raspravljalo o nekoj nezavisnosti prema tome ne stoji ni prica o obnovi suvereniteta jer ona nije bila ni prije ni poslije nezavisna drzava.
A 1. marta u republici 3 konstitutivna naroda gdje je bitne odluke donose koncezusom jedan narod je preglasan i to nikako ne stoji na cast ta dva naroda a takodje nezavisnost je proglasena bez saglasnosti svih republika SFRJ.
Tako da ni to nije legalno.
A poslije desavanja su isla lancano al ovo je ipak bio razlog pocetka.
I istina da je bilo mnogo stvari koje ne idu na cast srpskom narodu i ja cu to uvijek istaci kao pripadnik tog naroda al i na ostalima je da to urade.
Jer ne mogu ja kritikovati druge narode, ja mogu samo svoj a ostali njihove.
I da se ne lazemo etnicko ciscenje RS-a je sramota za srpski narod ali takodje etnicko ciscenje Federacije i Hrvatske je sramota Bosnjackog i Hrvatskog naroda ali to je na njima da se odrede prema tim dogadjajima.

I mislim da se vise manje zna sta se ovdje desavalo na svim strana i mi mozemo samo naci kompromis za buducnost da se vise nikad ne ponovi...
Wolfheart

#1591 Re: Dodik: "Bosanski jezik ne postoji"

Post by Wolfheart »

Hodidjed wrote:Fra. Ivan Frane Jukic - 18. vijek: Mi Bosnjaci njekad slavan narod danas jedva da smo zivi; nas samo k'o ocenutu glavu sa stabla slavanjskog gledaju prijatelji naukah i zale nas. Vrime je da se probudimo i da nasa serca ocistimo od predrasudah, dajte pehar te carpite, fatajmo se knjiga i casopisa. Gledajmo sta su drugi uradili i ucinimo isto da i nas narod osvijetli svjetlo istine. (zagovarac Bosnjastva sa 3 vjere)
Kao sto rekoh na jednoj temi...Bosna je bila, i bice...ali sad... sad je vrijeme kaosa doslo.

Zar je stvarno bitno kako se zove jezik? Sadasnji srbi, crnogorci, hrvati i bosanci govore istim jezikom.
dallton

#1592 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

@behavac, opet ista prica, svi su isti blablablabla...Nisu svi isti, jedino je Dr. dzemila dabic izjavio "muslimanski narod u nestanak" i takodje njemu se sudi za srebrenicu i ostalo, a ostalima se ne sudi za to...
vaca

#1593 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by vaca »

dallton wrote:@behavac, opet ista prica, svi su isti blablablabla...Nisu svi isti, jedino je Dr. dzemila dabic izjavio "muslimanski narod u nestanak" i takodje njemu se sudi za srebrenicu i ostalo, a ostalima se ne sudi za to...
Kljucni dio tvoje izjave je 'njemu se za to sudi'...

"Nisu svi isti" je 'tvoja istina' koja na svu srecu nije relevantna po ostatak bh zivlja. Prema ustavu i zakonu isti smo koliko got tebi od toga bila muka.
dallton

#1594 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by dallton »

vaca wrote:
dallton wrote:@behavac, opet ista prica, svi su isti blablablabla...Nisu svi isti, jedino je Dr. dzemila dabic izjavio "muslimanski narod u nestanak" i takodje njemu se sudi za srebrenicu i ostalo, a ostalima se ne sudi za to...

"Nisu svi isti" je 'tvoja istina' koja na svu srecu nije relevantna po ostatak bh zivlja. Prema ustavu i zakonu isti smo koliko got tebi od toga bila muka.
Nigdje veze...cisto usporedbe radi jesu li i krajisnik i plavsicka isti ko svi ostali?
nokia6170

#1595 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by nokia6170 »

behavac:

hajd oko dana drzavnosti mozemo voditi polemike zbog subjektivnog poimanja drzavnosti itd...ali de mi reci sta cemo sa danom nezavisnosti nase drzave i sa danom prijemom u UN? hocemo ignorisati ta dva bitna datuma svake drzave u svijetu?

neke stvari se mogu staviti pod upitnik, al neke faktografske ni pod razno, ma kome one isle u prilog u dnevno-politickim okolnostima.

fakti su fakti, svidjeli se oni nekom ili ne.
behavac

#1596 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

nokia6170 wrote:behavac:

hajd oko dana drzavnosti mozemo voditi polemike zbog subjektivnog poimanja drzavnosti itd...ali de mi reci sta cemo sa danom nezavisnosti nase drzave i sa danom prijemom u UN? hocemo ignorisati ta dva bitna datuma svake drzave u svijetu?

neke stvari se mogu staviti pod upitnik, al neke faktografske ni pod razno, ma kome one isle u prilog u dnevno-politickim okolnostima.

Pa eto vidis da mozemo naci zajednicku rijec ako vodimo polemiku.
Znaci 25.11 moze ostati praznik ali kao dan antifasiticke borde a dan drzavnosti nek bude neki drugi, kao npr 23.11. il nesto trece.
Upravo zbog subjektivnog poimanja drzavnosti.
I prakticno vise nam i nije potrebno praznika ovog tipa, naravno tu ce biti 1 maj,nova godina, bozic, vaskrs, ramazani...
Al ako ti inasistiras da postoji i dan nezavisnosti moze i to samo moramo se i tu dogovoriti datum.
Ako mislis na 1 mart to jeste fakat ali bas kao fakat da je jedan narod tad preglasan je neprihvatljiv znaci i tu ce morati drugi datum, recimo 21.5 ako znas zasto tad.
Last edited by behavac on 25/11/2008 10:49, edited 1 time in total.
vaca

#1597 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by vaca »

dallton wrote:
vaca wrote:

Nigdje veze...cisto usporedbe radi jesu li i krajisnik i plavsicka isti ko svi ostali?
Da, pred zakonom su isti. Ako cemo da govorimo o emocijama koje ti gajis prema njima ili prema odredjenoj naciji mozemo preci na lj&s ili bez cenzure.
nokia6170

#1598 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by nokia6170 »

behavac wrote:
nokia6170 wrote:behavac:

Pa eto vidis da mozemo naci zajednicku rijec ako vodimo polemiku.
Znaci 25.11 moze ostati praznik ali kao dan antifasiticke borde a dan drzavnosti nek bude neki drugi, kao npr 23.11. il nesto trece.
Upravo zbog subjektivnog poimanja drzavnosti.
I prakticno vise nam i nije potrebno praznika ovog tipa, naravno tu ce biti 1 maj,nova godina, bozic, vaskrs, ramazani...
Al ako ti inasistiras da postoji i dan nezavisnosti moze i to samo moramo se i tu dogovoriti datum.
Ako mislis na 1 mart to jeste fakat ali bas kao fakat da je jedan narod tad preglasan je neprihvatljiv znaci i tu ce morati drugi datum, recimo 21.5 ako znas zasto tad.
pa gledaj znas kako nasa ide prica...evo iz mog ugla posmatran kompromis...sta je kompromis..kompromis je kad nesto treba tek treba da se definise kao nesto zajednicko svima nama, gdje svak ponesto gubi, a svi zajednicki nesto dobijamo i onda se svi zajednicki zalazemo za to sto dobijamo i gdje to sto gubimo pada u neki drugi plan, a ovo sto dobijamo ide u prvi plan.

to je moja neka simplificirana definicija kompromisa i nacina na koji ja razmisljam o kompromisu.

ali ovdje imas situaciju da su stvari vec definisane pravno i da postoje i da su pravno obavezujuce, dakle ovdje se ne radi o situaciji koja nije definisana pa se mi sad nesto zajednicki dogovaramo.

e sad preslikano na bosnu i njene prilike...dodjemo na to da bosna kao drzava opet treba da se po koji put odrekne necega svoga naustrb svoje administrativne jedinice koja se zove republika srpska...1995. godine se odrekla unitarnog uredjenja, zastave, himne itd....a evo sad se trazi da se bosna odrekne i svojih praznika koji upravo cine bice te iste bosne i hercegovine.

to ga dodjes kao da vi srbi, odnosno rs srbi, trazite od mene da se odreknem svog datuma rodjenja i da mi se napise novi rodni list.

moje rodjenje i rodjenje bosne i hercegovine su dva nepromijenjena datuma, nebitno kako sam ja ili bosna nastali, iz ljubavi ili nekog puke slucajnosti nekoristenja zastite i slicno, odnosno jednog demokratskog nacina kao sto je glasanje, odnosno kako ti kazes preglasavanje, koje je opet vrlo demokratko nacelo koje i dan danas rs vrlo cesto koristi prilikom donosenja zakona u rs-u itd.

p.s. slikovita personifikacija mene i drzave ne znaci da svojatam bosnu samo za sebe, da ne bude opet kojim slucajem pogresno protumaceno kao pokusaj dominacije i slicno.
behavac

#1599 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by behavac »

nokia6170 wrote: pa gledaj znas kako nasa ide prica...evo iz mog ugla posmatran kompromis...sta je kompromis..kompromis je kad nesto treba tek treba da se definise kao nesto zajednicko svima nama, gdje svak ponesto gubi, a svi zajednicki nesto dobijamo i onda se svi zajednicki zalazemo za to sto dobijamo i gdje to sto gubimo pada u neki drugi plan, a ovo sto dobijamo ide u prvi plan.

to je moja neka simplificirana definicija kompromisa i nacina na koji ja razmisljam o kompromisu.

ali ovdje imas situaciju da su stvari vec definisane pravno i da postoje i da su pravno obavezujuce, dakle ovdje se ne radi o situaciji koja nije definisana pa se mi sad nesto zajednicki dogovaramo.

e sad preslikano na bosnu i njene prilike...dodjemo na to da bosna kao drzava opet treba da se po koji put odrekne necega svoga naustrb svoje administrativne jedinice koja se zove republika srpska...1995. godine se odrekla unitarnog uredjenja, zastave, himne itd....a evo sad se trazi da se bosna odrekne i svojih praznika koji upravo cine bice te iste bosne i hercegovine.

to ga dodjes kao da vi srbi, odnosno rs srbi, trazite od mene da se odreknem svog datuma rodjenja i da mi se napise novi rodni list.

moje rodjenje i rodjenje bosne i hercegovine su dva nepromijenjena datuma, nebitno kako sam ja ili bosna nastali, iz ljubavi ili nekog puke slucajnosti nekoristenja zastite i slicno, odnosno jednog demokratskog nacina kao sto je glasanje, odnosno kako ti kazes preglasavanje, koje je opet vrlo demokratko nacelo koje i dan danas rs vrlo cesto koristi prilikom donosenja zakona u rs-u itd.

p.s. slikovita personifikacija mene i drzave ne znaci da svojatam bosnu samo za sebe, da ne bude opet kojim slucajem pogresno protumaceno kao pokusaj dominacije i slicno.
Da krenem otpozadi.
Shvatat tvoju metaforu i mogu reci da je poredjenje ok.
Pa sa dodam nesto na to.
Niko tebi ne oduzima tvoj dan rodjenja ali ne mozes ti traziti da ja uzmem za sebe tvoj dan rodjenja jer ja sam rodjen drugog dana.
A problem ovdje je sto se mi na neko takmicenje prijavljujemo gdje se moze upisati samo dan pa posto niko nece od drugog jedina opcija je neki treci dan.

Druga strav sto se tice kompromisa to stoji kako si ga definisao, i ja isto mislim.
Medjutim situacija ipak nije kako ti kazes. Da se ovi praznici slave u oba entiteta pa da sad RS hoce da ti promjeni bilo bi kako ti kazes, medjutim kao sto i sam znas to nije tako.
Konkretno drzavni zakon o tome ne postoji i Republika Srpska to ne slavi.
Sad ti ces reci postoji stari zakon i kontinuitet pravnih propisa.
Istina da postoji ali ocigledno nije pravno obavezujuci jer se ne provodi, a ako jeste pa ga RS krsi onda te opet pitam, a nisi odgovorio, zasto niko ne tuzi RS pa da pocne sa provodjenjem ovog zakona i praznika.
Takodje to nije dio samog ustava vec je aneks na ustav i mislim da ipak tu pravnih nejasnoca.
Poenta je da RS ovo ne slavi niti ce slaviti dok se ne donese drzavni zakon, a koji se mora donijeti koncezusom.
Prema tome ovo je realna situacija i taj aneks ustava ocigledno ne utice puno na to.
Tako da je ovo pocetna situacija.
Znaci RS to ne slavi niti mora uopste slaviti a ni ne zeli pretjerano, FBIH slavi zeli i hoce za cijelu BIH, onda je kompromis da se slavi, i to isti dan u cijeloj BIH tj oba Entiteta ali drugi datum.
Tako da ti nisi pogrijesio u definiciji kompromisa ali jesi pogijesio u pocetnim tj trenutnim pozicijama.
nokia6170

#1600 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by nokia6170 »

behavac wrote:
nokia6170 wrote: pa gledaj znas kako nasa ide prica...evo iz mog ugla posmatran kompromis...sta je kompromis..kompromis je kad nesto treba tek treba da se definise kao nesto zajednicko svima nama, gdje svak ponesto gubi, a svi zajednicki nesto dobijamo i onda se svi zajednicki zalazemo za to sto dobijamo i gdje to sto gubimo pada u neki drugi plan, a ovo sto dobijamo ide u prvi plan.

Da krenem otpozadi.
Shvatat tvoju metaforu i mogu reci da je poredjenje ok.
Pa sa dodam nesto na to.
Niko tebi ne oduzima tvoj dan rodjenja ali ne mozes ti traziti da ja uzmem za sebe tvoj dan rodjenja jer ja sam rodjen drugog dana.
A problem ovdje je sto se mi na neko takmicenje prijavljujemo gdje se moze upisati samo dan pa posto niko nece od drugog jedina opcija je neki treci dan.

Druga strav sto se tice kompromisa to stoji kako si ga definisao, i ja isto mislim.
Medjutim situacija ipak nije kako ti kazes. Da se ovi praznici slave u oba entiteta pa da sad RS hoce da ti promjeni bilo bi kako ti kazes, medjutim kao sto i sam znas to nije tako.
Konkretno drzavni zakon o tome ne postoji i Republika Srpska to ne slavi.
Sad ti ces reci postoji stari zakon i kontinuitet pravnih propisa.
Istina da postoji ali ocigledno nije pravno obavezujuci jer se ne provodi, a ako jeste pa ga RS krsi onda te opet pitam, a nisi odgovorio, zasto niko ne tuzi RS pa da pocne sa provodjenjem ovog zakona i praznika.
Takodje to nije dio samog ustava vec je aneks na ustav i mislim da ipak tu pravnih nejasnoca.
Poenta je da RS ovo ne slavi niti ce slaviti dok se ne donese drzavni zakon, a koji se mora donijeti koncezusom.
Prema tome ovo je realna situacija i taj aneks ustava ocigledno ne utice puno na to.
Tako da je ovo pocetna situacija.
Znaci RS to ne slavi niti mora uopste slaviti a ni ne zeli pretjerano, FBIH slavi zeli i hoce za cijelu BIH, onda je kompromis da se slavi, i to isti dan u cijeloj BIH tj oba Entiteta ali drugi datum.
Tako da ti nisi pogrijesio u definiciji kompromisa ali jesi pogijesio u pocetnim tj trenutnim pozicijama.

sad si upao u jednu vrlo opasnu zamku u svom izlaganju relativizirajuci anex kao nesto sto je obavezujuce ili ne...jer izrekavsi d aje to samo annex, a ne ustav...onda ja tebi isto tako mogu reci...da je sam taj ustav ustvari jedan annex i to broj 4 i nista vise i da nije pravno obavezujuci vec da se samo pika osnovni dejt. mir. sporazum.

ne igraj se sa pravnom snagom necega odakle i sam crpis svoju pravnu snagu.

a sto se tice kontinuiteta pravnih propisa, naravno da cu to uvijek naglasavati, jer ja cu da postujem annexe od pocetka do kraja, a ne samo parcijalno postivanje kako rs zagovara, pa postuje ono sto joj se svidja, a one dijelove dejtona koji joj ne idu u prilog relaxirano ignorise i pravi se kao da ne postoje i kao da nisu obavezujuci u istoj onoj mjeri kao i oni dijelovi dejtona koje sama rs zagovara.

hoces mi jos reci da je jedan anex bitniji, a drugi manje bitniji, odnosno obavezujuci od nekog drugog?

kontinuitet pravnih propisa itekako postoji i to je pravno obavezujuca stavka i ustava bih i cjelokupnog mir. sporazuma...to sto se ona ne postuje, ne znaci da ona i dalje nije pravno obavezujuca i samo zato sto je neko odlucio da je ne postuje, mi sad moramo iz pragmaticnih razloga da usvajamo nesto novo.

rs u mnogo cemu krsi dejt. mir. sporazum..od annexa 4, annexa 7, annexa 10, annexa 9 itd...nekad svremena na vrijeme, a nekad konstatno...izmedju ostalog krsi konstantno upravo taj dio annex 2 ustava bih i clan 2 ustava bih koji govore o kontinuitetu drzave i njenih propisa.

ja odavno vec isticem, nemojte se iznenaditi kada neko nesto sutra nametne upravo sa obrazlozenjem da je rs sama krsila nesto u sta se svo vrijeme zaklinje, a to je dejt. mir. sporazum...licemjerna je rs, a to svi znaju, samo polako, da ne skocite sami sebi svojim ponasanjem u stomak.

p.s. a sto se tice rodjenja i datuma rodjenja..pa gledaj prijatelju, bosna i hercegovina je jednom stekla nezavisnost i jednom primljena u UN, nije primljena na tri datuma...dakle bosna i hercegovina moze slaviti samo jedan rodjendan i on se zna kad je vec od 1992. godine.

to su fakti i to to vrlo dobro znas, samo se pravis mutav jer znamo i ja i ti zasto se pravis mutav...a jedini razlog sto se pravis mutav kao i vecina stanovnika rs-a, je sto bi svako slavljenje datuma od prije 1995. godine bilo u suprotnosti sa politicko-vojnom aktvnoscu bosanskih srba i znacilo bi negiranje samih tih aktivnosti i stavljalo bi znak upitnik na mnogim stvarima kada je rs u pitanju.
Locked