BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Gojeni H

#1576 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

The 51st State wrote:steta je sto ne proizvodimo i pjesadijsko naorazanje iz razloga sto imamo odlicne kapacitete za proizvodnju municije, mislim sa tim paketom da bi bili mnogo konkurentniji na svjetskom trzistu, mada kad je to u pitanju velika je guzva sa mnogo kvalitetnih proizvoda.
Prije nekih 15-16 godina Amerikanci za koje sam radio su bili zainteresovani za kupovinu "necega" u Hadzicima i za obnovu proizvodnje municije.
Peh je bio sto su "posrednici" bili Delimustafici. S obzirom da su ljudi vrlo brzo saznali za reputaciju ove neugledne familije, odustali su od bilo kakvih daljih razgovora.
dragan.s

#1577 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragan.s »

kojetou wrote:...
Recimo po meni je vece bogatstvo sto se u Travniku mogu proizvesti razni minobacaci; u velikim kolicinama nego puske. Na kraju krajeva za pusku je lagano; drzis je u podrumu ako nekada zatreba a pored toga i drzava ima oko 60.000 cijevi u skladistima tako da je mala vjerovatnoca da neces moci obezbijediti pusku za svakoga ko je zeli.
Minobacači se mogu proizvoditi svugdje ako imaš dovoljno kvalitetnih bešavnih cijevi. Bivša država je imala čeličanu u Sisku koja je jedina ima tu proizvodnju (pored ostalih stvari). Država ju je ciljno napravila samo zbog toga.
Ostatak minobacača se manje-više može proizvoditi svugdje.
U Travniku se nisu radile bešavne cijeve već se samo kompletirao i upucavao minobacač.
TheMule

#1578 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Sto se tice pusaka, zar najjednostavnije nebi bilo kupiti licencu za Kalasnikov, i jednostavno ga preraditi u 5.56 NATO i to proizvoditi za OS, rezervu, a i za izvoz?
sinuhe

#1579 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by sinuhe »

Za izvoz bi vec trebali imati vlastitu pusku, a moze se dogovoriti sa HK proizvodnja puske za domacu vojsku kao Svedjani i valjda Turci. Problem sa domacom puskom je onda sto je nepoznata, nedokazana i niko je nece :D
madner

#1580 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

TheMule wrote:Sto se tice pusaka, zar najjednostavnije nebi bilo kupiti licencu za Kalasnikov, i jednostavno ga preraditi u 5.56 NATO i to proizvoditi za OS, rezervu, a i za izvoz?
Kasnis 30 godina, to ti je M-80 Zastavina.
TheMule

#1581 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

^Nije to neka revolucionarna ideja, znam, ali bi kapacitet da se tako nesto proizvodi dobro doso itekako.
madner

#1582 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Inace trebala je imati optiku slicnu G36 i istu je trebao praviti Zrak.
TheMule

#1583 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

madner wrote:Inace trebala je imati optiku slicnu G36 i istu je trebao praviti Zrak.
Nisam nikad gledo kroz g36, ali sam cito da nisu nesto previse dobri, kao nisani su preveliki i nemas dobru preglednost okolo. Ja bih stavio nesto jednostavno sto se tice optike.
The 51st State

#1584 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

madner wrote:Inace trebala je imati optiku slicnu G36 i istu je trebao praviti Zrak.
tacno, plus zrak, dobijes zaokruzen proces u zemlji, fakat ne znam kako to dosad nije niko pokrenuo, pa nije razvoj satelita, obicna metaloprerada, doduse sa dosta specificnih zahtjeva ali nista sto je aman zaman...
kontam bolje da na to bace par miliona maraka, koliko bi razvoj trebo kostati (spekulisem), pa ako prodje na trecim trzistima dobro i jeste, a i ako ne tu su nacrti i procesi savladani za ne daj Boze...
ins

#1585 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

dragan.s wrote: Minobacači se mogu proizvoditi svugdje ako imaš dovoljno kvalitetnih bešavnih cijevi. Bivša država je imala čeličanu u Sisku koja je jedina ima tu proizvodnju (pored ostalih stvari). Država ju je ciljno napravila samo zbog toga.
Ostatak minobacača se manje-više može proizvoditi svugdje.
U Travniku se nisu radile bešavne cijeve već se samo kompletirao i upucavao minobacač.
Sve navedeno je potpuno netacno, blago receno :roll:

Nije vrijedno cak ni ozbiljnog demantiranja...
dragan.s

#1586 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragan.s »

ins wrote:
Sve navedeno je potpuno netacno, blago receno :roll:

Nije vrijedno cak ni ozbiljnog demantiranja...
Šta nije tačno?
Da su za proizvodnju minobacača potrebne specijalne bešavne cijevi sposobne da izdrže veliki broj opaljenja? Mislim, može se raditi i sa običnim cijevima, ali je onda veća opasnost po posadu nego po neprijatelja. Negdje sam pročitao da su tokom rata u Željezari u Zenici pokušavali da prave minobacače i brzo odustali.
Nije tačno da je jedina fabrika specijalnih bešavnih cijevi u ex-YU bila u Sisku i da se kompletna namjenska industrija bivše države od tamo snabdjevala? Raspitaj se malo.
Da li je u Travniku postojala čeličana sposobna da proizvodi bešavne cijevi ili su se tamo minobacači samo dovršavali?
pirpa

#1587 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by pirpa »

burekodsira

#1588 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

danas je boravila jedna turska delegacija iz opcine Kirkale u GZ radi upoznavanja i saradnje sa privrednicima Gorazda, a posto se kod njih nalazi najveca vojna industrija Turske, ponudili su gorazdanskoj Pobjedi Sport da otkupe cjelokupnu proizvodnju za narednih pet godina
kojetou

#1589 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kojetou »

burekodsira wrote:danas je boravila jedna turska delegacija iz opcine Kirkale u GZ radi upoznavanja i saradnje sa privrednicima Gorazda, a posto se kod njih nalazi najveca vojna industrija Turske, ponudili su gorazdanskoj Pobjedi Sport da otkupe cjelokupnu proizvodnju za narednih pet godina
Izvor?
oridjidji

#1590 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by oridjidji »

odsluzili iko ovdje vojni rok ili svi seru, a da uniforme nisu okusili :D
burekodsira

#1591 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

kojetou wrote:
burekodsira wrote:danas je boravila jedna turska delegacija iz opcine Kirkale u GZ radi upoznavanja i saradnje sa privrednicima Gorazda, a posto se kod njih nalazi najveca vojna industrija Turske, ponudili su gorazdanskoj Pobjedi Sport da otkupe cjelokupnu proizvodnju za narednih pet godina
Izvor?
dnevnik gorazdanske televizije, imas na youtube, mrsko mi traziti
argyle

#1592 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

burekodsira wrote:
kojetou wrote:
Izvor?
dnevnik gorazdanske televizije, imas na youtube, mrsko mi traziti
4:49

:thumbup:
Izvoz vojne industrije povećan za 110 posto

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da je u protekle dvije godine izvoz vojne industrije povećan za 110 posto i da u tome najveći udio ima preduzeće Igman iz Konjica, koje za ovu godinu ima potpisan ugovor u vrijednosti od 19 miliona eura.

Nikišić je tokom obilaska pogona Igmana rekao novinarima da poslije realizacije tog ugovora slijedi novi za još četiri godine, što znači posao za oko hiljadu radnika.

"Federalna Vlada ima plan za pomoć i ostalim fabrikama namjenske industrije, jer tu imamo stručnu radnu snagu, kapacitete, tehnologiju i tržište", rekao je Nikšić.

Nikišić i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić razgovarali su danas sa članovima Uprave i direktorom Igmana Džahidom Muratbegovićem i tom prilikom izrazili su zadovoljstvo postignutim uspjesima ove kompanije.

Osmić je rekao da je zadovoljan svim što je vidio u preduzeću Igman u Konjicu. Muratbegović je rekao da je u toku 2012. godine realizovan ugovor od 37.609.357 dolara i da je sva roba bila za strano tržište.

Ugovor je realizovan uz pomoć kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH za obrtna sredstva u iznosu od 7.700.000 KM koja su vraćena prije roka, uz ostatak dohotka od skoro dva miliona KM.
Tacticus

#1593 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

TheMule wrote:
Nisam nikad gledo kroz g36, ali sam cito da nisu nesto previse dobri, kao nisani su preveliki i nemas dobru preglednost okolo. Ja bih stavio nesto jednostavno sto se tice optike.
fantasticna puska, ima crvenu tackicu u nisanu i samo trebas crvenom tackicom naciljati metu i okinuti okidac, unutar nisana se izracunava daljina i elevacija cjevi i tako se podesava crventa tackica

a nisani se koriste kada je neprijatelj preko 50 metara, u suprotnom nema potrebe koristiti nisan, a i bio bi nepotreban jer na tim distancama sa oruzijem takve stabilnosti i sa tako malim rasipanjem dovoljno je uperiti pusku u pravcu neprijatelja
Tacticus

#1594 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:@kojetu
Od kud ti podatak da drzava ima 60 000 pusaka u skladistima. Meni se to cini nekako malo. Po meni bi minimum trebao biti 100 000 pusaka.
100 000 pusaka (naravno automatskih) je mozda imala armija na najvecem vrhuncu i samom kraju rata
155_mm

#1595 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tacticus wrote:
Od kud ti podatak da drzava ima 60 000 pusaka u skladistima. Meni se to cini nekako malo. Po meni bi minimum trebao biti 100 000 pusaka.
100 000 pusaka (naravno automatskih) je mozda imala armija na najvecem vrhuncu i samom kraju rata
pa zar se nije pricalo da su ameri i SFOR izvezli iz BiH preko 200.000 komada raznih derivata kalasnjkova. navodno za irak otislo.
koliko se sjecam sama TO BiH je imala nesto oko 250.000-300.000 dugih cijevi (bilo je tu svega i svacega) od kojih su najmanji broj zgrabili bosnjaci. tako da to nije neki "logisticki podvig" imati 100.000 dugih cijevi. mislim da je neodgovorno ako su nas sveli na tih jadnih 60.000 dugih cijevi u u slucaju nove odbrane bosne.
TheMule

#1596 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Tacticus wrote:
TheMule wrote:
fantasticna puska, ima crvenu tackicu u nisanu i samo trebas crvenom tackicom naciljati metu i okinuti okidac, unutar nisana se izracunava daljina i elevacija cjevi i tako se podesava crventa tackica

a nisani se koriste kada je neprijatelj preko 50 metara, u suprotnom nema potrebe koristiti nisan, a i bio bi nepotreban jer na tim distancama sa oruzijem takve stabilnosti i sa tako malim rasipanjem dovoljno je uperiti pusku u pravcu neprijatelja
Kako crvena tacka zna elevaciju i daljinu? Zar nije podesena za 100 metara kao i obicni nisan?
respo

#1597 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by respo »

nego kakvi smo mi s ovim arsenalom
smijemo li se kuriciti ko onaj pokemon iz sjeverne koreje? :mrgreen:
155_mm

#1598 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

respo wrote:nego kakvi smo mi s ovim arsenalom
smijemo li se kuriciti ko onaj pokemon iz sjeverne koreje? :mrgreen:
pa kurcili su se nasi istocni susjedi pa smo vidjeli kako se prodje kad se na vrijeme ne otkurci.
inace arsenal nam je potreban za bioloski opstanak a ne za kurcenje.
Tacticus

#1599 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

155_mm wrote:
Tacticus wrote:
pa zar se nije pricalo da su ameri i SFOR izvezli iz BiH preko 200.000 komada raznih derivata kalasnjkova. navodno za irak otislo.
koliko se sjecam sama TO BiH je imala nesto oko 250.000-300.000 dugih cijevi (bilo je tu svega i svacega) od kojih su najmanji broj zgrabili bosnjaci. tako da to nije neki "logisticki podvig" imati 100.000 dugih cijevi. mislim da je neodgovorno ako su nas sveli na tih jadnih 60.000 dugih cijevi u u slucaju nove odbrane bosne.
da preko 200 000 cijevi raznog nauruzanja od SVIH strana

TO je imala preko 250 000 cjevi ali od M-48, automata M-49/56, mitraljeza M-53, poluautomatska puska M-59/66 do 50-60 000 M-70 automatskih pusaka i nekoliko puskomitraljeza M-72

i vec sam jednom pisao da najveci dio tih pusaka je dobro isluzen, ali slicna situacija je i kod susjeda

jednostavno vise niko u regionu nema veliki arsenal oruzija
155_mm

#1600 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tacticus wrote:
i vec sam jednom pisao da najveci dio tih pusaka je dobro isluzen, ali slicna situacija je i kod susjeda

jednostavno vise niko u regionu nema veliki arsenal oruzija
ma problem je sto susjedi mogu lakse doci do oruzja u slucaju potrebe nego probosanske snage. opasnost da se ponovo nadjemo u potpunoj blokadi je veoma vjerovatna. zbog toga je potrebno imati opremu za bar 100.000 vojnika. za odbranu je dovoljna solidno opremljena pjesadija potpomognuta sa solidnom artiljerijom a to bi se moglo itekako imati cak i pod ovim politickim i ekonomskim uslovima.
Post Reply