Nema, cini ti se, mi ovdje govorimo o zracnij liniji. Sto se tice zajebanosti znas kako je ti islo, preko noci se izvuce i usteka negdje na niciju zemlju, Nisu, tamo su Anex. V. Bubanj, Svrakino, Mojmilo, P. Goranina itd...karanana wrote:ovo na remizi, ako je snajper sa hrasnog brda onda je to neki bas zajeban snajper.
mozda do kvadranta i nema 3 kilometra, ne znam koliko ima, ali do remize ima 100% 3 kilometra i vise od hrasnog brda. plus je morao potrefiti prostor izmedju nekoliko nebodera u hrasnom i na otoci. ja ne mogu da vjerujem da je sa hrasnog.
da nije gore sa onog brda koje se vidi na slici, desno od zgrada na otoci? jesu li bili tu?
Snajperisti u Sarajevu..
-
goran16v
#1576 Re: Snajperisti u Sarajevu..
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1577 Re: Snajperisti u Sarajevu..
97% ofrlje zrno.Dozer wrote:Hrasno brdo - Kvadrant = 900-1100 , zavisno odakle se gleda, ali je svejedeno i to vrlo daleko i na toj daljini, osim sa 12.7 ili 14.5, tako da je mogucnost namjernog pogotka mozda nekih 20% za PASP ili SVG, s tim da je meta totalno staticna i to bar 10 sec..
Veca vjerovatnoca je sa Soping nebodera, ali je najverovatnije da je to bilo neko ofrlje zrno. Bad luck...
Snajper ispred remize - ista stvar kao i gore. Osim ako nije radjeno s Otoke, Aneksa ili Alipasinog. Zuc, Mojmilo, Hrasno brdo...sve je to predaleko, osim za 12.7 ili 14.5. Medjutim, domet PASP-a ili SVG-a s bilo koje od ovih lokacija nije upitan jer ta zrna ce tu stici, ali preciznost.... khm...
Slučaj iz Hrasna 94. Tip se vozi u duji na trafo ulje i tup metak kroz krov i u sjedište. Pošto je bio sklon fantazijama poče širit priču kako ga je zaganjao lik sa šopinga, a on lijevo - desno i tako dalje....
Nas par provirili u auto i fakat oštečenje na vozačkom sjedištu i to sa desne strane. Pogledamo u krov na sredini rora.
Malo pročeprkamo po sjedištu i izvadimo PAM-ov metak.
Tad smo ga uhvatili u pilanu da je petokolonaš i da se vozio po grbavici, a da ga je neko sa šopinga zaganjao radi tala.
Svaki ispaljen metak mora negdje pasti. Nakon nekog vremena putanja postane nepravilna, mada je tane i dalje opasno.
Sjetite se djeteta pretprošle godine koje je nastradalo od zalutalog metka ispaljenog sa neke svadbe.
-
goran16v
#1578 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vjerovatno ofrlje zrno... Prije 15 min prolazim bas tuda i, ako sam dobro uspio da procjenim, kad se pogleda s te raskrsnice u pravu imedju 2 zuta nemodera u Hrasnom idi se prostor iznad Zeljinog stadiona, a mozda cak i nesto kuca. Koliko sam upratio sa Sopinga nema direkat pogled, blokiraju Vranicini neboderi a mozda cak i plavi u Hrasom.
- Dozer
#1579 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da...shoping nije opcija.
Ja sam malo pobrkao lokacije i otisao sam na Maltu
. Do mene. 
U Kvadrant, ako je "namjensko" zrno, nije mogao stici ni odakle drugo nego iz kuca pored/iznad stadiona. I to nije nemoguce jer je tu daljina, opet zavisno od lokacije, do 1000. Ali, i dalje mislim da je to bilo nesto zalutalo.
Ja sam malo pobrkao lokacije i otisao sam na Maltu
U Kvadrant, ako je "namjensko" zrno, nije mogao stici ni odakle drugo nego iz kuca pored/iznad stadiona. I to nije nemoguce jer je tu daljina, opet zavisno od lokacije, do 1000. Ali, i dalje mislim da je to bilo nesto zalutalo.
Last edited by Dozer on 03/06/2013 14:21, edited 1 time in total.
- arman1
#1580 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Oprošteno nemoj više.Dozer wrote:Da...nemoguce.
Ja sam malo pobrkao lokacije i otisao sam na Maltu. Do mene.
-
PM72
#1581 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer se počeo petljati "ispod crte".Dozer wrote:Da...shoping nije opcija.
Ja sam malo pobrkao lokacije i otisao sam na Maltu. Do mene.
Nego,svi koji smo u ratu bili u Sarajevu,kao vojnici ili civili,smo svjedoci svakodnevnih zalutalih metaka.Od PAM-vih pa do onih iz pušaka.Samo prolete pored ili udare od asfalt,zgradu,auto itd.Onda počne šuplja,te snajperista ili te nanišanio sa "onog brda" a niđe veze.Jedne prilike sam stajao na mjestu sa kojeg su svakodnevno gađali.Lokacija Osmice,tačnije,stijena pored bivšeg restorana.Bunker ukopan u stijeni i gleda na grad.Ja sam se u ratu strunio trčeći radi tog bunkera.Sve sam kontao,ako izvirim još dva centimetra,onaj odozgo će me vidjeti i sastaviti drito u glavušu.Kad sam se konačno popeo na taj bunker
Jednom sam bio meta snajperiste sa Šopinga a stajao sam pored zgrade u Ivana Krndelja.Levat pušku zabacio na rame,naslonio se na zid i zapalio cigaru.Tek kad je sastavilo u zid (nekih dva metra iznad) skontao sam da me vidio sa Šopinga i skočio sam kao oparen.Udaljenost je bila poprilična,sigurno preko 800 metara ali me dobro naciljao.Srećom po mene,malo je podigao pušku.
- Zatamnjena stakla
#1582 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro pa si živ brate 
- Dozer
#1583 Re: Snajperisti u Sarajevu..
CInjenica. Mada, s osmica su znali oplesti po K. Tomislava. Licno bio prisutan kad je haveru kroz rukav jakne desne ruke proletilo zrno. Jedno, nije rafal, a pucanj se cuo odmah zatim, ali udaljeno. I garantujem da je bio PASP u pitanju. Jeste daleko, oko 1300, a bilo je ocito da je ciljano ispaljen. 30cm desno, i cao. Ovako, ni ogrebotina, samo supalj rukav.
Isto tako, jednom prilikom s haverom (zajednicki nam je PM
) idem od Ciglana, pa preko parka iza 2. gimnazije, ukoso prema K. Tomislava. Prvi pucanj smo culi, ali nismo vidjeli gdje je zrno zavrsilo. On meni govori - odakle i po kome ovo? Reko' - po nama. On se nacerio i govori - haj' ne rise, odakle ce nas ovdje gadjat ba? Reko' - s osmica. U to se cuje i drugi pucanj, ali vidjesmo i gdje udari - tacno u nasem pravcu, ali oplete u ivicu krova skole
.
On krenu u sprint prema skoli, u zaklon, ja i dalje nogu za nogom. Dere se on - trci budalo! Reko' - to je bilo to jarane (nije bilo nikakvo preseravanje ili qrcenje). On odozgo nema sanse da vidi gdje je pogodio, a mi ako ne reagujemo on ce prestati. I tako i bi. Vise ni jedan ne ispali
Ali, cinjenica je da je lik dobro nisanio, a i opaljivao. To je bio zajeb samo u 50-ak m na daljinaru ili jos samo malo podizanja koncanice.
Isto tako, jednom prilikom s haverom (zajednicki nam je PM
On krenu u sprint prema skoli, u zaklon, ja i dalje nogu za nogom. Dere se on - trci budalo! Reko' - to je bilo to jarane (nije bilo nikakvo preseravanje ili qrcenje). On odozgo nema sanse da vidi gdje je pogodio, a mi ako ne reagujemo on ce prestati. I tako i bi. Vise ni jedan ne ispali
Ali, cinjenica je da je lik dobro nisanio, a i opaljivao. To je bio zajeb samo u 50-ak m na daljinaru ili jos samo malo podizanja koncanice.
-
goran16v
#1584 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mog je poznanika na moje oci ofrlje zrno 7,62 naslo na Otoci na setalistu ispred nebodera gdje je sad Unicredit banka i to je toliko izgubilo brzinu da mu se samo zavuklo pod kozu. Naravno pucanj se nije cuo. S koje strane je uslo i kako je taj momak bio okrenut nema druge da je zalutalo negdje sa Zuci, eventualno Sokolje, Brijesce, Rajlovac.
Nekad u jesen '94 krenuli autom iz komande u bazu i to na naftnim isparenjima pa smo sprasili pravo glavnom cestom, negdje oko Primat cujem pucanj i samo osjetim kroz otvoren prozor vreo zrak pored obraza. E to je be bilo ublizu!
Nekad u jesen '94 krenuli autom iz komande u bazu i to na naftnim isparenjima pa smo sprasili pravo glavnom cestom, negdje oko Primat cujem pucanj i samo osjetim kroz otvoren prozor vreo zrak pored obraza. E to je be bilo ublizu!
-
PM72
#1585 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer,
Jel' to bio "bankar"?
U septembru 1992 sam bio svjedok šta znači dobar strelac iliti snajperista.Radnja se dešavala u Doglodima.Išli smo na smjenu u Otes kad je pored nas stao žuti golf 1.Istrčao je Jozo Andžić i paničnim glasom tražio vode i zavoja.Njegov suvozač je bio pogođen sa zgrade TAT-a.Vadimo mi čovjeka iz auta a on jauče ko da ga gule.Imao je pancir i dok smo ga skidali čovjek zapomaže,kuka,plače...Pogodio ga je tačno kod srca,poderao prvi sloj kevlara i udario u zaštitnu čeličnu ploču na panciru.Kad smo ga skinuli,sve mu na prsima pomodrilo.Metak mu je slomio par rebara (to smo poslije saznali).Uglavnom,čovjek je ostao živ (pripadnik Laste
) i malo se smirio kad je vidio da neće "na ahiret".Udaljenost je bila nekih 300 metara a auto u pokretu.Dakle,dobar strelac,ne dobar nego odličan.
Jel' to bio "bankar"?
U septembru 1992 sam bio svjedok šta znači dobar strelac iliti snajperista.Radnja se dešavala u Doglodima.Išli smo na smjenu u Otes kad je pored nas stao žuti golf 1.Istrčao je Jozo Andžić i paničnim glasom tražio vode i zavoja.Njegov suvozač je bio pogođen sa zgrade TAT-a.Vadimo mi čovjeka iz auta a on jauče ko da ga gule.Imao je pancir i dok smo ga skidali čovjek zapomaže,kuka,plače...Pogodio ga je tačno kod srca,poderao prvi sloj kevlara i udario u zaštitnu čeličnu ploču na panciru.Kad smo ga skinuli,sve mu na prsima pomodrilo.Metak mu je slomio par rebara (to smo poslije saznali).Uglavnom,čovjek je ostao živ (pripadnik Laste
-
goran16v
#1586 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kad smo vec kod zgrade TAT-a, u tom krugu su i danas njihove transeje i jedan polusruseni bunker u nekakvoj kucari koja lici na portirnicu ili benz. pumpu i to dio kruga kod tzv male kapije koji gleda prema Pijacnoj. Tek ovih dana se to cisti jer je neko kupio prvu zgradu do ograde.PM72 wrote:Dozer,
Jel' to bio "bankar"?![]()
U septembru 1992 sam bio svjedok šta znači dobar strelac iliti snajperista.Radnja se dešavala u Doglodima.Išli smo na smjenu u Otes kad je pored nas stao žuti golf 1.Istrčao je Jozo Andžić i paničnim glasom tražio vode i zavoja.Njegov suvozač je bio pogođen sa zgrade TAT-a.Vadimo mi čovjeka iz auta a on jauče ko da ga gule.Imao je pancir i dok smo ga skidali čovjek zapomaže,kuka,plače...Pogodio ga je tačno kod srca,poderao prvi sloj kevlara i udario u zaštitnu čeličnu ploču na panciru.Kad smo ga skinuli,sve mu na prsima pomodrilo.Metak mu je slomio par rebara (to smo poslije saznali).Uglavnom,čovjek je ostao živ (pripadnik Laste) i malo se smirio kad je vidio da neće "na ahiret".Udaljenost je bila nekih 300 metara a auto u pokretu.Dakle,dobar strelac,ne dobar nego odličan.
- Nekako s proljeća
- Dozer
#1588 Re: Snajperisti u Sarajevu..
PM
Jes'
A sto se tice tog pogotka s oko 300m u vozaca, u autu u pokretu, i to u prsa, meni to govori da je auto bilo u poziciji frontalno dolazece mete. Ako je bilo 7.9 zrno, a 99% jeste, njegova je sreca sto je imao plocu u panciru. Bez nje, na toj daljini, zrno bi se vjerovatno vadilo iz zadnjeg sjedista
.
A strijelac nije bio los. Odlican bih rekao tek kada to isto ponovi i na 500 ili 600, i na kosu ili bocno dolazecu istu metu
. Ipak 7.9 zrno iz PASP-a na 300 stize za oko 0,7-0,8 sec, sto znaci da je dovoljno samo fiksirati nisansku tacku i na vrijeme povuci obarac. U navedenom slucaju - potegli cim hauba udje na koncanicu 
Na 500 - 600 sve se ovo vec uduplava i tek tu dolazi stvarna vjestina do izrazaja
Ali, generalno takvi pogotci, kakav je naveden, bili su rijetkost.
Jes'
A sto se tice tog pogotka s oko 300m u vozaca, u autu u pokretu, i to u prsa, meni to govori da je auto bilo u poziciji frontalno dolazece mete. Ako je bilo 7.9 zrno, a 99% jeste, njegova je sreca sto je imao plocu u panciru. Bez nje, na toj daljini, zrno bi se vjerovatno vadilo iz zadnjeg sjedista
A strijelac nije bio los. Odlican bih rekao tek kada to isto ponovi i na 500 ili 600, i na kosu ili bocno dolazecu istu metu
Na 500 - 600 sve se ovo vec uduplava i tek tu dolazi stvarna vjestina do izrazaja
-
goran16v
-
PM72
#1590 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer,
Pomenuti golf vraćao se sa Otesa kroz Doglode,tačnije naselje Bare (prije podvožnjaka kod Pijačne).Nije mu dolazio frontalno a Jozo je pičio punim gasom.Udaljenost nekih 400 metara.Od zgrade TAT-a do pruge imaš 200 - 250 metara a tek iza pruge je bila naša linija.Pošto ti znaš dobro taj teren ne trebam ti objašnjavati detalje.Strelac je bio ne dobar nego odličan.Pucao je iz šuba pri vrhu zgrade koja je bila prilično izbušena.Uglavnom,nisam puno zvjerao niti ga tražio
,nastojao sam što prije proći tih 300 "kritičnih" metara prema Otesu.
Gorane,
U TAT-u nisu nikad bili tranšeji nego su to sad prokopali ovi što traže bakar u elektroinstalacijama.Taj "polusrušeni bunker" bio je portirnica a ne pumpa,radila je do prije neku godinu.
Pomenuti golf vraćao se sa Otesa kroz Doglode,tačnije naselje Bare (prije podvožnjaka kod Pijačne).Nije mu dolazio frontalno a Jozo je pičio punim gasom.Udaljenost nekih 400 metara.Od zgrade TAT-a do pruge imaš 200 - 250 metara a tek iza pruge je bila naša linija.Pošto ti znaš dobro taj teren ne trebam ti objašnjavati detalje.Strelac je bio ne dobar nego odličan.Pucao je iz šuba pri vrhu zgrade koja je bila prilično izbušena.Uglavnom,nisam puno zvjerao niti ga tražio
Gorane,
U TAT-u nisu nikad bili tranšeji nego su to sad prokopali ovi što traže bakar u elektroinstalacijama.Taj "polusrušeni bunker" bio je portirnica a ne pumpa,radila je do prije neku godinu.
- Dozer
#1591 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Cek' da vidim jesam li upratio... Isli su iz Dogloda u pravcu TAT-a, lijevo im je dolazio SIMES, a desno carapara i u produzetku Azici? A pogodjen je suvozac, a ne vozac?
-
PM72
#1592 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Išli su iz Otesa prema Stupu i na dijelu ceste kroz naselje Bare,primili pogodak sa TAT-a.Dakle,suvozač je pogođen a on dođe sa desne strane,baš kao i zgrada TAT-a.Simes je bio još naprijed,čarapara lijevo.To je bilo prije onih sranja oko Delminijuma,oko 15 septembra 1992.Dozer wrote:Cek' da vidim jesam li upratio... Isli su iz Dogloda u pravcu TAT-a, lijevo im je dolazio SIMES, a desno carapara i u produzetku Azici? A pogodjen je suvozac, a ne vozac?
- Dozer
#1593 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Stani malo, ba...
Gledano iz TAT-a Otes je lijevo, Azici ravno, a Doglodi udesno, tj. Azici dodju izmedju Otesa i Dogloda. Ako su isli iz Otesa prema Stupu, onda nikako nisu isli preko Dogloda, nego preko Azica i tada su bili frontalno dolazeca meta, a ako su isli preko Dogloda onda su prema TAT-u dolazili s desna i ukoso.
U svakom slucaju, daljina na kojoj ih je gadjao nije veca od 400, a vjerovatno je manja. I, da, on nije pogodio onoga koga je gadjao, a to je vozac jer je vozac uvijek glavni cilj. To ce reci da je - promasio metu, a slucajno pogodio suvozaca
Gledano iz TAT-a Otes je lijevo, Azici ravno, a Doglodi udesno, tj. Azici dodju izmedju Otesa i Dogloda. Ako su isli iz Otesa prema Stupu, onda nikako nisu isli preko Dogloda, nego preko Azica i tada su bili frontalno dolazeca meta, a ako su isli preko Dogloda onda su prema TAT-u dolazili s desna i ukoso.
U svakom slucaju, daljina na kojoj ih je gadjao nije veca od 400, a vjerovatno je manja. I, da, on nije pogodio onoga koga je gadjao, a to je vozac jer je vozac uvijek glavni cilj. To ce reci da je - promasio metu, a slucajno pogodio suvozaca
-
PM72
#1594 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Handriš ti mene...Dozer wrote:Stani malo, ba...
Sa Otesa prema Stupu su vodile dvije ceste.I sad vode.
-
goran16v
#1595 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Igrom slucaja u krugu TAT-a sam od 2001. godine 3 x imao (i jos uvijek ima) kancelarije i ovo sto meni lici na poluzatrpane transeje (i ja sam pomislio da su tragaci za bakrom, ali mi je malo vjerovatno da su stemali asfalt i betonske temelje da povuku kabl) je od mog prvog dolaska tamo.PM72 wrote: Gorane,
Nije to ta portirnica. Ta na koju mislis je TAT-ova na auto kapiji opuhana do 2006 na ovamo (kad su TAT preuzeli slovenci, skinuli glavnu kapiju i povukli portire). Ovaj objekat na koji ja mislim je unutar kruga, kad prodjes pored te opuhane portirnice, skrenes desno i poslije jedno 100-njak metara i sa desne strane puta. Osim sto je klasicno razoren za 1. liniju (popucale i popadale betonske ploce i zidovi, spaljen, izresetan) oko njega se jos uvijek nesto sto jako lici na grudobrane i nasipe. Prakticno do jugoistocne ograde kruga (koja gleda prema gradu tj. Pijacnoj i Hladnjaci) ispred tog "bunkera" nema nijada drugi objekat, tek jedna zgrada koja gleda poludesno koja se upravo cisti.
-
PM72
#1596 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U krugu Energoinvesta je bio jedno vrijeme UN a oni su imali bunkere sa svih strana,još imaš uokolo one njihove zajebane bodljikave žice.
-
taxidriver
#1597 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Neka te ba !Dozer wrote:PM
Jes'
A sto se tice tog pogotka s oko 300m u vozaca, u autu u pokretu, i to u prsa, meni to govori da je auto bilo u poziciji frontalno dolazece mete. Ako je bilo 7.9 zrno, a 99% jeste, njegova je sreca sto je imao plocu u panciru. Bez nje, na toj daljini, zrno bi se vjerovatno vadilo iz zadnjeg sjedista.
A strijelac nije bio los. Odlican bih rekao tek kada to isto ponovi i na 500 ili 600, i na kosu ili bocno dolazecu istu metu. Ipak 7.9 zrno iz PASP-a na 300 stize za oko 0,7-0,8 sec, sto znaci da je dovoljno samo fiksirati nisansku tacku i na vrijeme povuci obarac. U navedenom slucaju - potegli cim hauba udje na koncanicu
- Dozer
#1598 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E, tako mozePM72 wrote:Handriš ti mene...Dozer wrote:Stani malo, ba...
U svakom slucaju, daljina na kojoj ih je gadjao nije veca od 400, a vjerovatno je manja. I, da, on nije pogodio onoga koga je gadjao, a to je vozac jer je vozac uvijek glavni cilj. To ce reci da je - promasio metu, a slucajno pogodio suvozaca![]()
Sa Otesa prema Stupu su vodile dvije ceste.I sad vode.Obje ceste prolaze kroz Bare (koje nazivaju i Bare kod Stupa).Doglodi su područje oko Delminijuma a Azići od podvožnjaka kod TAT-a pa sve do vatrogasnog doma i Save.Tamo je Stup.Valjda se oko toga slažemo.Pomenuti pogodak se desio u Azićima,na putu pored pruge.Dolazili su sa lijeve strane (gledano iz TAT-a).Za mene kao nikakvog strijelca,pogoditi čovjeka u autu koji ide punom brzinom je ipak majstorluk.
Osim za "majstorluk". Tvrdim ti da je on promasio ono sto je pokusao pogoditi (vozaca), a samo je srecom potrefio suvozaca
- arman1
#1599 Re: Snajperisti u Sarajevu..
620 m , tanđara sa optikom, zbijena grupa u laganom trku (7-8 ljudi pod opremom) okomito na pravac dejstva. Gađano u sredinu grupe, pogođen zadnji u nogu, metak prebio butnu kost(po navodu osmatrača).
Zvući smiješno ali....
Zvući smiješno ali....
- Cyrax
#1600 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Misljenja sam da je vise bio "nafakali" pucanj nego majstorluk.
Kako god najbitnije je da je rezultat samo polomljena rebra
Kako god najbitnije je da je rezultat samo polomljena rebra