Dejtonskim sporazumom smo zarobili velikosrpstvo u okvire BiH i od tada ih se polako gusi prebacivanjem nadleznosti bez mrtvih i krvoprolica. Da smo se zadovoljili Dejtonskim sporazumom mi danas ne bi imali ni drzavnu policiju (koju Radoncic optuzuje za montiranje kriminala Dodiku), niti bi tri naroda (po ustavu) bili konstitutivni na tlu citave drzave. Dejtonski sporazum je prelazno rjesenje i konstantno ga se mijenja.
PA dobro, koje su to po tebi suštinske promjene Deytona i kako doći do kompromisa? Izvoli i ponudi neko rješenje koje je sprovodivo pa makar i ne mora sve tri strane zadovoljiti 8 ali da se na kraju svi slože), samo mi reci koje rješenje je to sprovodivo?
Moj erješenje je ostavljanje stanja kakvo jeste uz održavanja procesa makar kosmetičkih promjena ( bitno je samo d aproces en stane kao trenutno) i fokusiranje na ekonomsku problematiku koja nipošto ne ovisi o ustavu. Niti jedan ekonomski problem u FbIH nije uzrokovan Dodikom ili RS-om.
Velikosrpstvo treba nastaviti dalje gusiti, ne obazirati se na njihove prijetnje a ako pokusaju nesto na silu, bice razvaljeni. Jako jednostavno.
Bošnjake velikosrpstvo trenutno zanima kao i amerikance neonacisti. Bošnjaci u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću Mostaru ne vide nikakvu perspektivu za svoju budućnost, žive od danas do sutra, bolesni su a nemaju stručnjaka kojim bi otišli da se liječe, jedemo otrovanu hranu, nemamo nikakvu socialnu politiku, kriminal i korupcija kipe na sve strane, maloljetna delikvencija cvjeta, ulice ne samo da ne gradimo već ih nismo u stanju ni zakrpiti, i ti meni govoriš da je ovdje velikosrpstvo problem?? Pa u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli Mostaru nema ni 5% Srba a ja sada da se njima bavim??
Ti se u rad suda BiH ne bi trebao mijesati. Drzavnom sudu trebas dati podrsku, a ako (kao i Radoncic) podrivas integritet tog suda, potvrdjujes Dodikove teze da se radi o politickom sudu.
Pa zbog čega čovjeka ( dodika) naši mediji etiketiraju najmonstruoznijim nazivima ako poštuju taj sud koji niti jedni presudu niti prijavu protiv njega nijed podnio? Toliko o našoj legislativnoj svijesti i poštovanju prema najvišoj sudskoj instanci, i sada s ečudimo što taj sud i Dodik ne poštuje?
Znaci nemas odgovor. E ako nemas odgovor, nemoj osnivati stranku i tvrditi okolo da imas odgovor..
Da si imalo upućen u plan i program te stranke a ne unaprijed navijačko torski da pripadnike iste napadaš onda nebi tako nešto tvrdio. Rekao sam ti da SBB nudi ekonomske programe ( a milion puta je konceptualno napomenuto koji su) ne osvrćući se na ustavnopravnu problematiku koja ekonomskim procesima ne predstavlja nikakvu prepreku, upravo zbog decentraliziranog ustrojstva ove države.
Ja ne kazem da treba ukinuti manji entitet, nego da treba ili prestati sa zloupotrebama entitetskog glasanja ili entitetsko glasanje ustavom ograniciti.
PA ok, ali kako ćeš to sprovesti? To i Haris poput papagaja godinama ponavlja, ali me zanima, kako ćeš i čime usloviti dodika da to prihvati? Ako to nisi u stanju, onda ne maži ljudima oči praznim obećavanjima i osvrni se na ono što je realno ostvarivo.
Insistiranje na funkcionalnosti BiH nije odrzavanje velikosrpstva u zivotu, EU i NATO traze pojednostavljivanje procesa odlucivanja u BiH a zbog zloupotreba entitetskog glasanja. Zelis li ti funkcionalnu BiH ? Zelis. Za to je potrebno ili prestati sa zloupotrebama entitetskog glasanja ili entitetsko glasanje ustavom ograniciti. Treceg nema.
JA tražim samo noramlan posao, sa redovnom platom i put kojim mogu doći do posla a da me ne tjera svako mjesec dana kod mehaničara.
Ne pravdam nesposobnjakovice u FBiH, ali sam ti objasnio da za znacajan napredak mora doci do jacanja drzavnih organa. Zasto tvoje (i Radoncicevo) insistiranje na ovako slaboj BiH, cak bezobrazno predstavljanje ove slabosti drzave prihvatljivim rjesenjem), to ti najbolje znas.
Ovo jeste slaba BiH ali su jaki entiteti i kantoni koji bi trebali biti nosioci ove države i političkoekonomskih reformi vezanih za nju. Ako nismo uz stanju da jedan kanton stavimo na noge, kako ćeo onda držvau? PA ovdje opčinski načelnici otvoreno poduzetnike reketiraju i mi nismo u stanju da se sa njima obračunamo a želimo to s apremijerom jednog entiteta iza kojeg stoji najmanje 60% tamošnjeg stanovništva? Taj tvoj idealizam je još pogubniji dugoročno gledajući od bilo kakvog militantizma, pa vidiš dokle nas je to utopističko gledanje dovelo??