Pitanje ateistima
- Ateista
#1576 Re: Pitanje ateistima
Nego da se vratimo na slobodnu volju kao jedan veoma zanimljiv faktor.
Moje objasnjenje slobodne volje bi bilo iduce: Da osoba od svog rodjenja sama donosi odluke i bira izmedju "dobra" i "zla", izmedju vjerovanja i nevjerovanja, ali da te odluke zavise iskljucivo od te osobe i da nisu vezane ni za gene, ni za uticaj okoline, ni za bozije djelovanje, ni za slucajnost, nego da odluke dolaze iskljucivo od te osobe.
E sad, ako samo malo logicki razmislimo, vidjecemo da je to jedan veliki paradoks i da je tako nesto nemoguce, da ne postoji nacin cak ni za jedno savrseno i svemoguce bice da stvori osobu, zivotinju, kompjuterski program, bilo sta sto ce donositi potpuno samostalno odluke a da ga on prije toga ne programira na bilo koji nacin. da bi ta osoba, zivotinja, program, donijelo neku odluku i neki izbor, mora imati neke KRITERIJE I SISTEM VRIJEDNOSTI koji mu mora biri nametnut, programiran, stecen vremenom pod uticajem okoline, bilo sta, ali ne moze neko donijet odluku bez tog sistema vrijednosti.
Kada mi neko kaze kako je moguce da se rodi osoba ili napravi program kojem nisu vec unaprijed odredjeni sistemi vrijednosti i kriteriji a da on napravi odluku, onda cu prihvatiti mogucnost slobodne volje. Vrlo jednostavno, ako nema tih sistema vrijednosti onda nema na osnovu cega donijeti odluku. Ako ima sisteme vrijednosti, mora mu ih neko nametnuti. Da bi SAM izabrao te sisteme vrijednosti, mora opet IZABRATI i DONIJETI ODLUKU, sto opet dovodi do toga da za odluku mora imati sisteme vrijednosti jer nema na osnovu cega da donese odluku i sve tako u krug...
Moje objasnjenje slobodne volje bi bilo iduce: Da osoba od svog rodjenja sama donosi odluke i bira izmedju "dobra" i "zla", izmedju vjerovanja i nevjerovanja, ali da te odluke zavise iskljucivo od te osobe i da nisu vezane ni za gene, ni za uticaj okoline, ni za bozije djelovanje, ni za slucajnost, nego da odluke dolaze iskljucivo od te osobe.
E sad, ako samo malo logicki razmislimo, vidjecemo da je to jedan veliki paradoks i da je tako nesto nemoguce, da ne postoji nacin cak ni za jedno savrseno i svemoguce bice da stvori osobu, zivotinju, kompjuterski program, bilo sta sto ce donositi potpuno samostalno odluke a da ga on prije toga ne programira na bilo koji nacin. da bi ta osoba, zivotinja, program, donijelo neku odluku i neki izbor, mora imati neke KRITERIJE I SISTEM VRIJEDNOSTI koji mu mora biri nametnut, programiran, stecen vremenom pod uticajem okoline, bilo sta, ali ne moze neko donijet odluku bez tog sistema vrijednosti.
Kada mi neko kaze kako je moguce da se rodi osoba ili napravi program kojem nisu vec unaprijed odredjeni sistemi vrijednosti i kriteriji a da on napravi odluku, onda cu prihvatiti mogucnost slobodne volje. Vrlo jednostavno, ako nema tih sistema vrijednosti onda nema na osnovu cega donijeti odluku. Ako ima sisteme vrijednosti, mora mu ih neko nametnuti. Da bi SAM izabrao te sisteme vrijednosti, mora opet IZABRATI i DONIJETI ODLUKU, sto opet dovodi do toga da za odluku mora imati sisteme vrijednosti jer nema na osnovu cega da donese odluku i sve tako u krug...
- Ateista
#1577 Re: Pitanje ateistima
To su neovokomponovani i sestoaprilski muslimani (odnosi se na sve religije) koji su do prije rata glumili komuniste, i kad je taj sistem pao poceli pisati niz vjetar i odjednom postali vjernici...terapija wrote:A tko li, Boze..?beautyfool wrote:A ko su neo-muslimani ??terapija wrote:Sada je najbolje ici na odmor, jer je ramazan u Sarajevu postao mora, zahvaljujuci neo-muslimanima.
-
cistunac
#1578 Re: Pitanje ateistima
Dusho moja, meni ne gine pakao. Po poredjenjima i opisima iz prve ruke (Dante, Muhamed), pakao mi izgleda nekako laksi od dzehenema.beautyfool wrote:Samo da te upitam nestoa jel' to stvarno vjerujes da ce nekoga dzehenem zaobici samo zato sto nije vjerovao u njega?
-
andrija2007
#1579 Re: Pitanje ateistima
Kome se da nek pročita ovaj članak, ako već niste, nije mi jasno kako se objašnjava ovakva stvarnost, u zemlji gdje
se primjenjuje strogi šerijat: http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /090820051
P.S. Ovo pišem bez imalo zlobe i sa svim simpatijama za napaćeni afganistanski narod!
se primjenjuje strogi šerijat: http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /090820051
P.S. Ovo pišem bez imalo zlobe i sa svim simpatijama za napaćeni afganistanski narod!
- Ateista
#1580 Re: Pitanje ateistima
Na to ces dobiti stereotipan odgovor kako to nisu pravi vjernici, naravno tako se govori kada nekom ne odgovara ponasanje tih "vjernika", a kada se govori o statistici i broju vjernika jedne religije gdje se pokusava dokazati kako je "moja religija masovnija od tvoje", u tu statistiku se ubrajaju i ovi "vjernici" koje u ovakvim slucajevima ne prihvataju kao vjernike. Sve kako im kad odgovara, kad im treba statstika onda su svi oni vjernici, kada im se postavi pitanje kakvi su to vjernici, onda oni nisu vjernici... tako to ide.andrija2007 wrote:Kome se da nek pročita ovaj članak, ako već niste, nije mi jasno kako se objašnjava ovakva stvarnost, u zemlji gdje
- int21
#1581 Re: Pitanje ateistima
Ateista wrote:Nego da se vratimo na slobodnu volju kao jedan veoma zanimljiv faktor.
Zasto se razlikujemo toliko kao osobe?
Upravo zato jer slobodna volja zavisi od KRITERIJA I SISTEMA VRIJEDNOSTI. Pa tako ti nasi sistemi usadjeni tokom razvoja uticu na nase odluke. Nadasve mislim da ih i odredjuju. I nista drugo ne utice na nase izbore. Jer da bi se nesto takvo prenosilo genima, neophodno bi bilo da se mijenja genetska struktura covjeka tokom njegovog zivota, sto nije slucaj.
Genetika moze da promjeni nasu slobodnu volju samo u slucaju mutacija koje dovode do nerazvijenosti mashine za obradu podataka, tj. mozga.
E sada, mora se uzeti u obzir da ta ista "slobodna volja" koje je generisana nekim sistemima vrijednosti, dalje utice na prihvatanje novih sistema ili prosirivanje istih. Nesto kao povratna sprega.
Primjer: Ako roditelji djecu nauce da se trebaju fino ponasati prema zivotinjama, i ne muciti ih, to utice na dalje postupke u zivotu tog djeteta, i utice na to kako ce se to dijete kasnije ponasati kad opazi nekog drugog da radi takve stvari.
Zato i jeste bitno sta ucimo djecu, i kakve im sisteme vrijednosti postavljamo. Jer ipak su roditelji na prvoj liniji kad djete spoznaje svijet.
- Ateista
#1582 Re: Pitanje ateistima
Pretpostavljam da se onda slazes sa mnom da su svi izbori koje jedna osoba donese iskljucivo posljedica kombinacije gena koje je naslijedio i uticaja okoline, u prvom redu roditelja, ali i svih drugih uticaja. Bilo koji od ova dva faktora da se promijeni, ta osoba vise ne bi bila ista osoba. Da su mu geni bili malo drugaciji, vjerovatno bi malo i drugacije reagovao na uticaje iz okoline pa bi bio druga osoba. Da je odrastao u drugacijoj sredini, opet bi bio druga osoba jer bi imao druge uticaje.int21 wrote:Ateista wrote:Nego da se vratimo na slobodnu volju kao jedan veoma zanimljiv faktor.
Zasto se razlikujemo toliko kao osobe?
Upravo zato jer slobodna volja zavisi od KRITERIJA I SISTEMA VRIJEDNOSTI. Pa tako ti nasi sistemi usadjeni tokom razvoja uticu na nase odluke. Nadasve mislim da ih i odredjuju. I nista drugo ne utice na nase izbore. Jer da bi se nesto takvo prenosilo genima, neophodno bi bilo da se mijenja genetska struktura covjeka tokom njegovog zivota, sto nije slucaj.
Genetika moze da promjeni nasu slobodnu volju samo u slucaju mutacija koje dovode do nerazvijenosti mashine za obradu podataka, tj. mozga.
E sada, mora se uzeti u obzir da ta ista "slobodna volja" koje je generisana nekim sistemima vrijednosti, dalje utice na prihvatanje novih sistema ili prosirivanje istih. Nesto kao povratna sprega.
Primjer: Ako roditelji djecu nauce da se trebaju fino ponasati prema zivotinjama, i ne muciti ih, to utice na dalje postupke u zivotu tog djeteta, i utice na to kako ce se to dijete kasnije ponasati kad opazi nekog drugog da radi takve stvari.
Zato i jeste bitno sta ucimo djecu, i kakve im sisteme vrijednosti postavljamo. Jer ipak su roditelji na prvoj liniji kad djete spoznaje svijet.
Mislim da nema nista trece, sve nase odluke su iskljucivo posljedica ova dva faktora, tako da i nema prave slobodne volje jer ni jedan od tih faktora ne biramo.
Zbog toga je i kaznjavanje nakon smrti potpuno besmisleno i neposteno.
Kaznjavanje u ovom zivotu podrzavam iz veoma jednostavnog razloga da bi se drustvo zastitilo od nekih ljudi, ali da nas kaznjava onaj koji nas je stvorio zato smo takvi kakve nas je stvorio ili nas prepustio slucaju gena i okoline je definitivno neposteno.
-
cistunac
#1583 Re: Pitanje ateistima
Da samo nadovezem na 'int21'
Ubijedjenja zajedno sa Lazima ustvari cine cuda. Ne poslanivi. A to je normalno i moguce jer ubijedjenja su odredjena i cvrsta vjerovanja... uvjerenja. Nesto u sta smo mi ponaosob apsolutno sigurni da ce se dogoditi, dogodilo, da postoji, da drugacije ne moze biti, i slicno. U nasem jeziku ‘vjerovanje’ se lako moze poistovjetiti sa religijom, ali ubijedjenja su dosta sirok pojam: vjera i vjerovanje ne moraju biti isti pojmovi.
Ubijedjenje je sistem uvjerenja koji svi mi posjedujemo i u osnovi ih mozemo podijeliti na generalna i individualna. Po generalnom znamo da ce nakon zalaska Sunca kad-tad doci i do njegovog izlaska. Kod individualnih sa kojim je vezana i vjera, pojavljuju se mnogi faktori koji na njih uticu: vlastiti odgoj, drustvo, vlastito uzdizanje, kao i sklop unutarnjih vrijednosti. Recimo, ako smo po unutarnjim vrijednostima plasljivi, nece nam na pamet pasti da postanemo padobranci ili lovci na krokodile.
Ono sto je najvaznije da se podsjetimo oko jedne interesantne osobine mozga. a to je da mozak NE MOZE da razdvoji nesto stvarno od neceg zamisljenog. Zato je normalno da pojedinci koji zive u istom drustvu mogu da imaju potpuno oprecne stavove i poglede oko potpuno identicnih dogadjaja kojima su prisustvovali.
Ubijedjenja isto cine da su neki od nas dobri i drustveno moralni pa se tako i ponasaju, dok drugi mogu biti lopovi ili ubice. Individualna ubijedjenja razdvajaju vjernike od ateista. Po ubijedjenjima se moze postati duboki vjernik, placeni ubica ili ekstremni komunista. Proces cesto ide postepeno ali moze i vrlo brzo ako za isti postoje uslovi. Zato kao i u svakoj situaciji i zavisno od stepena ubijedjenja, ima recimo vjernika koji prihvataju da postoji nekakav bog i mozda ce jednom godisnje otici u crkvu. Ima ih opet koji ne bi presli ulicu bez da se pomole.
Ubijedjenja se mogu lako steci, stalno ucvrscavati, ali i drasticno mijenjati. To se postize time da se odredjeno ubijedjenje pocne dublje ispitivati i time bazni elementi dovoditi u sumnju. Uzmite nesto banalno kao navijanje za odredjeni sportski klub koje ste recimo praktikovali nekada u mladosti. Siguran sam da ste svoj stav ranije znali da branite ‘dusom i srcem’ a danas kada se toga sjetite, cak vam je i neprijatno zasto ste se tako ponasali! Razlog za ovo novo ubijedjenje je nastao time da ste postavljanjem pitanja i trazenjem odgovora dosli do drugih saznanja i vrednovanja, i time olabavili veze oko tog ubijedjenja. Nekada su ubijedjenja stajala cvrsto kao stol na cetiri noge, pa ste onda skinuli jednu nogu cime je stol postao nestabilan, a sa daljnjim analizama unistili ste mu i drugu nogu pa stol vise to nije mogao da vrsi svoju funkciju. Nesto slicno se dogadjalo sa idealima komunista koji su se recimo nakon 1948 godine razocarali u nas sistem obzirom da su dio svog zivota cvrsto vezali sa idealima Lenjina i Staljina. Neki su bas zbog takvih vlastitih ubijedjenja proveli dosta vremena suncajuci se na Golom otoku.
Imajuci u vidu cinjenicu da mozak nije u stanju da razluci da li se nesto stvarno dogodilo ili ne, to su religiozni tvorci materijala vrlo dobro iskoristili. Stvoreni su imidzi likova i dogadjaja. A da bi se izbjeglo svako razmisljanje o tome sto bi moglo da dovede stvari u sumnju, Biblija savjetuje vjernicima da zive u nadi i da se ponasaju kao djeca: nemojte nista da razmisljate svojim glavama i sve ce biti OK. Budite ciste duse i naivni. Da bi to ucvrstili, postoji bezbroj prica oko patnji drugih koji su vjerovali u svog boga ili u Isusa. Dirljive su izmisljene price oko ranih hriscana koji su umirali na lomaci jer nisu htjeli da se odreknu vjere. Naravno da vjerujem da su patili i stradali samim time sto su bili hriscani sto ni danas u svijetu nije nista novo: pa i danas mozes da stradas jer si krsten u ‘drugoj’ crkvi. Medjutim, budite posteni sami sa sobom pa odgovorite kako bi reagovali ako bi vas neko postavio u situaciju gdje drzi pistolj priljubljen na vasu slijepoocicu prijeteci da ce povuci obarac ukoliko se u odmah ne odreknete necega. Malo je onih koji se odredjenih ubijedjenja ne bi odrekli. Siguran sam da se neki od dubokih vjernika ne bi ni u smrtnoj situaciji odrekao Isusa jer bi bio uvjeren da ga Isus u tom momentu ‘vidi’ ovu situaciju pa ce nesto uciniti. Ili ce taj duboki vjernik jedva cekati da se kosmar zavrsi i da stane licem u lice pred Isusa. Na zalost, ako onaj ko drzi pistolj povuce obarac, nema ni ovog svijeta a najmanje nekog drugog, ali da je ta sirota osoba prestala da dise u nadi, to stoji. Zasto u tom momentu Bog nije reagovao i zaustavio metak—pa ocito je da se u tom momentu vrsi grozna nepravda—to je naravno znak da si kao vjernik toliko zgrijesio da ni On nece vise da ti pomogne. Cak i kada zatvore grupu odraslih i djece u bogomolju pa je zapale. Ja lijepe li Njegove ljubavi i brige…
U svima nama pa i zivotinjama je jaci nagon za samoodrzanje nego prepustanje ‘sudbini.’ Naravno, ima i onih koji jedva cekaju da se sastanu sa Isusom i zive sa njim beskonacno, ali ti sigurno propustaju i dosta lijepog na ovom svijetu. Bijeg u fantaziju nije prirodno rjesenje ali je najlakse. Borba za zivot i nagrade koje ista donosi, jesu.
Na zalost, kada duboki vjernici slijede svaku rijec—tacnije, ne slijede je i ako misle da to cine—onda se ne treba cuditi da ima i takvih koji ce mirne savijesti pociniti zlocin ili prouzrokovati krvoprolice u ime svog boga.
Ubijedjenja zajedno sa Lazima ustvari cine cuda. Ne poslanivi. A to je normalno i moguce jer ubijedjenja su odredjena i cvrsta vjerovanja... uvjerenja. Nesto u sta smo mi ponaosob apsolutno sigurni da ce se dogoditi, dogodilo, da postoji, da drugacije ne moze biti, i slicno. U nasem jeziku ‘vjerovanje’ se lako moze poistovjetiti sa religijom, ali ubijedjenja su dosta sirok pojam: vjera i vjerovanje ne moraju biti isti pojmovi.
Ubijedjenje je sistem uvjerenja koji svi mi posjedujemo i u osnovi ih mozemo podijeliti na generalna i individualna. Po generalnom znamo da ce nakon zalaska Sunca kad-tad doci i do njegovog izlaska. Kod individualnih sa kojim je vezana i vjera, pojavljuju se mnogi faktori koji na njih uticu: vlastiti odgoj, drustvo, vlastito uzdizanje, kao i sklop unutarnjih vrijednosti. Recimo, ako smo po unutarnjim vrijednostima plasljivi, nece nam na pamet pasti da postanemo padobranci ili lovci na krokodile.
Ono sto je najvaznije da se podsjetimo oko jedne interesantne osobine mozga. a to je da mozak NE MOZE da razdvoji nesto stvarno od neceg zamisljenog. Zato je normalno da pojedinci koji zive u istom drustvu mogu da imaju potpuno oprecne stavove i poglede oko potpuno identicnih dogadjaja kojima su prisustvovali.
Ubijedjenja isto cine da su neki od nas dobri i drustveno moralni pa se tako i ponasaju, dok drugi mogu biti lopovi ili ubice. Individualna ubijedjenja razdvajaju vjernike od ateista. Po ubijedjenjima se moze postati duboki vjernik, placeni ubica ili ekstremni komunista. Proces cesto ide postepeno ali moze i vrlo brzo ako za isti postoje uslovi. Zato kao i u svakoj situaciji i zavisno od stepena ubijedjenja, ima recimo vjernika koji prihvataju da postoji nekakav bog i mozda ce jednom godisnje otici u crkvu. Ima ih opet koji ne bi presli ulicu bez da se pomole.
Ubijedjenja se mogu lako steci, stalno ucvrscavati, ali i drasticno mijenjati. To se postize time da se odredjeno ubijedjenje pocne dublje ispitivati i time bazni elementi dovoditi u sumnju. Uzmite nesto banalno kao navijanje za odredjeni sportski klub koje ste recimo praktikovali nekada u mladosti. Siguran sam da ste svoj stav ranije znali da branite ‘dusom i srcem’ a danas kada se toga sjetite, cak vam je i neprijatno zasto ste se tako ponasali! Razlog za ovo novo ubijedjenje je nastao time da ste postavljanjem pitanja i trazenjem odgovora dosli do drugih saznanja i vrednovanja, i time olabavili veze oko tog ubijedjenja. Nekada su ubijedjenja stajala cvrsto kao stol na cetiri noge, pa ste onda skinuli jednu nogu cime je stol postao nestabilan, a sa daljnjim analizama unistili ste mu i drugu nogu pa stol vise to nije mogao da vrsi svoju funkciju. Nesto slicno se dogadjalo sa idealima komunista koji su se recimo nakon 1948 godine razocarali u nas sistem obzirom da su dio svog zivota cvrsto vezali sa idealima Lenjina i Staljina. Neki su bas zbog takvih vlastitih ubijedjenja proveli dosta vremena suncajuci se na Golom otoku.
Imajuci u vidu cinjenicu da mozak nije u stanju da razluci da li se nesto stvarno dogodilo ili ne, to su religiozni tvorci materijala vrlo dobro iskoristili. Stvoreni su imidzi likova i dogadjaja. A da bi se izbjeglo svako razmisljanje o tome sto bi moglo da dovede stvari u sumnju, Biblija savjetuje vjernicima da zive u nadi i da se ponasaju kao djeca: nemojte nista da razmisljate svojim glavama i sve ce biti OK. Budite ciste duse i naivni. Da bi to ucvrstili, postoji bezbroj prica oko patnji drugih koji su vjerovali u svog boga ili u Isusa. Dirljive su izmisljene price oko ranih hriscana koji su umirali na lomaci jer nisu htjeli da se odreknu vjere. Naravno da vjerujem da su patili i stradali samim time sto su bili hriscani sto ni danas u svijetu nije nista novo: pa i danas mozes da stradas jer si krsten u ‘drugoj’ crkvi. Medjutim, budite posteni sami sa sobom pa odgovorite kako bi reagovali ako bi vas neko postavio u situaciju gdje drzi pistolj priljubljen na vasu slijepoocicu prijeteci da ce povuci obarac ukoliko se u odmah ne odreknete necega. Malo je onih koji se odredjenih ubijedjenja ne bi odrekli. Siguran sam da se neki od dubokih vjernika ne bi ni u smrtnoj situaciji odrekao Isusa jer bi bio uvjeren da ga Isus u tom momentu ‘vidi’ ovu situaciju pa ce nesto uciniti. Ili ce taj duboki vjernik jedva cekati da se kosmar zavrsi i da stane licem u lice pred Isusa. Na zalost, ako onaj ko drzi pistolj povuce obarac, nema ni ovog svijeta a najmanje nekog drugog, ali da je ta sirota osoba prestala da dise u nadi, to stoji. Zasto u tom momentu Bog nije reagovao i zaustavio metak—pa ocito je da se u tom momentu vrsi grozna nepravda—to je naravno znak da si kao vjernik toliko zgrijesio da ni On nece vise da ti pomogne. Cak i kada zatvore grupu odraslih i djece u bogomolju pa je zapale. Ja lijepe li Njegove ljubavi i brige…
U svima nama pa i zivotinjama je jaci nagon za samoodrzanje nego prepustanje ‘sudbini.’ Naravno, ima i onih koji jedva cekaju da se sastanu sa Isusom i zive sa njim beskonacno, ali ti sigurno propustaju i dosta lijepog na ovom svijetu. Bijeg u fantaziju nije prirodno rjesenje ali je najlakse. Borba za zivot i nagrade koje ista donosi, jesu.
Na zalost, kada duboki vjernici slijede svaku rijec—tacnije, ne slijede je i ako misle da to cine—onda se ne treba cuditi da ima i takvih koji ce mirne savijesti pociniti zlocin ili prouzrokovati krvoprolice u ime svog boga.
- Ateista
#1584 Re: Pitanje ateistima
@travar - nisam vidio nikakav komentar na ovaj moj post? Nemas nista da kazes, zasto je nisko to sto ateisti iznose svoje misljenje sa kojim se vjernici ne slazu i to dozivljvaju kao pljuvanje, a nije nisko to sto vjernici pljuju po ateistima i vjeruju u knjigu koja pljuje po ateistima?Ateista wrote:Nisko je ono sto religija radi, siri svoju propagandu na sve moguce nacine i ljudima ne ostavlja izbor.travar wrote:Neću i nemam potrebu da dokazujem bilo kome bilo šta, a pogotovo da Bog postoji, pogotovo ne vama.
ALi jednostavno se ospem od komentara kakvi se mogu naći na ovoj i na 90% tema o Bogu i religiji uopšte, i ono u čemu leži ironija jeste da isti dolaze od tzv. prosvijetljenih ljudi koji su spoznali život i koji su slobodni od grupne hipnoze vjernika, koji bi da šire toleranciju i ljubav jer eto religija je zlo.
Nisko.
Ja samo pokusavam da iznesem svoje misljenje i napravim ravnotezu jer je religijska propaganda prejaka, a vidim i da uspijeva, javlja se sve vise ateista ili bar onih koji nisu sigurni ali ne prihvataju religijske dogme zdravo za gotovo.
Isto tako mislim da je nisko to sto religije pljuju po ateistima, sto ih smatraju nizim bicima koja nisu vrijedna, sto se smatra da je nase nevjerovanje gore od najgorih zlocina i slicno, to je ono sto je nisko.
Zasto mislis da je jedno nisko a drugo nije, zasto mislis da vi imate pravo da budete uvrijdjeni sto mi iznosimo svoje misljenje da bog ne postoji i da ako postoji nije posten, a mi nemamo pravo da budemo uvrijedjeni od strane vjerskih knjiga koje na takav agresivan nacin govore protiv ateista?
Ocekujem odgovor.
- terapija
#1585 Re: Pitanje ateistima
upravo:Ateista wrote: Pretpostavljam da se onda slazes sa mnom da su svi izbori koje jedna osoba donese iskljucivo posljedica kombinacije gena koje je naslijedio i uticaja okoline, u prvom redu roditelja, ali i svih drugih uticaja. Bilo koji od ova dva faktora da se promijeni, ta osoba vise ne bi bila ista osoba. Da su mu geni bili malo drugaciji, vjerovatno bi malo i drugacije reagovao na uticaje iz okoline pa bi bio druga osoba. Da je odrastao u drugacijoj sredini, opet bi bio druga osoba jer bi imao druge uticaje.
Mislim da nema nista trece, sve nase odluke su iskljucivo posljedica ova dva faktora, tako da i nema prave slobodne volje jer ni jedan od tih faktora ne biramo.
Zbog toga je i kaznjavanje nakon smrti potpuno besmisleno i neposteno.
Kaznjavanje u ovom zivotu podrzavam iz veoma jednostavnog razloga da bi se drustvo zastitilo od nekih ljudi, ali da nas kaznjava onaj koji nas je stvorio zato smo takvi kakve nas je stvorio ili nas prepustio slucaju gena i okoline je definitivno neposteno.
genotip vs. fenotip
Ko ovo "svari", sve mu je jasno i obratno.
Last edited by terapija on 20/08/2009 15:50, edited 2 times in total.
- int21
#1586 Re: Pitanje ateistima
Da, slazemo se. Samo ja smatram da je to samo jedan faktor. A to je okolina.
Jer kao sto rekoh, da bi se prenosile takve stvari putem gena, bilo bi neophodno da se DNK mijenja. A ja koliko znam, ne mjenja se. Ja smatram da se samo fizicke osobine nasljedjuju putem DNK. Jer pazi ovo:
Da bi se nefizicke osobine prenosile putem DNK, prvo, DNK bi se morao modificirati tokom vremena, a drugo, za tu svaku nefizicku osobinu morao bi postojati gen. Sto znaci da ako mi je dijete sklono matematici zato sto sam i ja, morao bih postojati gen ili skupina gena koja bi sluzila za matematiku. A to bi bilo malo previse cak i za jednu tako slozenu strukturu kao sto je DNK.
Ali to je samo moje misljenje. Ne znaci da mora biti ispravno.
- Optimus Prime
#1587 Re: Pitanje ateistima
Ali moras priznati da i fizicke osobine i talenti( pa i stepen inteligencije) koji koji se manifestiraju u nasim genima itekako imaju utjecaja na odluke koje donosimo.int21 wrote:Mislim da nema nista trece, sve nase odluke su iskljucivo posljedica ova dva faktora, tako da i nema prave slobodne volje jer ni jedan od tih faktora ne biramo.
Jer kao sto rekoh, da bi se prenosile takve stvari putem gena, bilo bi neophodno da se DNK mijenja. A ja koliko znam, ne mjenja se. Ja smatram da se samo fizicke osobine nasljedjuju putem DNK. Jer pazi ovo:
Da bi se nefizicke osobine prenosile putem DNK, prvo, DNK bi se morao modificirati tokom vremena, a drugo, za tu svaku nefizicku osobinu morao bi postojati gen. Sto znaci da ako mi je dijete sklono matematici zato sto sam i ja, morao bih postojati gen ili skupina gena koja bi sluzila za matematiku. A to bi bilo malo previse cak i za jednu tako slozenu strukturu kao sto je DNK.
Gene niko ne moze da bira.
- int21
#1588 Re: Pitanje ateistima
Fizicke osobine da. Nemoze neko ko ima predispozicije da bude debeljuca, da bude atleticar. Mozda i moze ali uz mnogo vise truda. Sto se tice inteligencije, tu se djelimicno slazem, jer ako imamo fizicke smetnje koje uticu na inteligenciju onda da. Inace mislim da se to ne prenosi genima. A za talente, ja licno smatram da je to izmisljotina. Ali kao sto rekoh, to je samo moje misljenje.Optimus Prime wrote:Ali moras priznati da i fizicke osobine i talenti( pa i stepen inteligencije) koji koji se manifestiraju u nasim genima itekako imaju utjecaja na odluke koje donosimo.int21 wrote:Mislim da nema nista trece, sve nase odluke su iskljucivo posljedica ova dva faktora, tako da i nema prave slobodne volje jer ni jedan od tih faktora ne biramo.
- Optimus Prime
#1589 Re: Pitanje ateistima
Pa kako objasnjavas da su sinovi mnogih uspjesnih fudbalera takodjer vrlo uspjesni fudbaleri ili u najmanju ruku dobri fudbaleri.int21 wrote:
Fizicke osobine da. Nemoze neko ko ima predispozicije da bude debeljuca, da bude atleticar. Mozda i moze ali uz mnogo vise truda. Sto se tice inteligencije, tu se djelimicno slazem, jer ako imamo fizicke smetnje koje uticu na inteligenciju onda da. Inace mislim da se to ne prenosi genima. A za talente, ja licno smatram da je to izmisljotina. Ali kao sto rekoh, to je samo moje misljenje.
Nije ni bitno. Ono sto sam htio spomenuti u kontekstu price o raju i paklu je to da se mnogi ljudi ponasaju neadekvatno bas iz razloga sto imaju neke komplekse koji su povezani sa fizickim izgledom ili nedostatkom talenta. uglavnom zbog gena.
Zbog toga sam i spomenuo Hitlera posto je lik bio veliki kompleksas.
- Ateista
#1590 Re: Pitanje ateistima
NIsam ni ja neki strucnjak za genetiku, ali mislim da postoje predispozicije, ne samo fizicke vec i psihicke, kao recimo sklonost matematici, muzici, i slicnim stvarima. Slazem se da se ona ne mogu mijenjati tokom zivota na nivou DNK, ali neke predispozicije se mogu iskoristiti a neke ne, tako da neko dijete koje ima talenat za matematiku ce puno lakse i sa manje truda shvatiti neke stvari nego neko dijete koje se puno vise trudi ali nema talenta. Isto tako, neko moze imati talenat ali ga ne iskoristiti tako sto nikad nece ni pokusati da se bavi matematikom, tako da su bitna oba faktora.int21 wrote:Mislim da nema nista trece, sve nase odluke su iskljucivo posljedica ova dva faktora, tako da i nema prave slobodne volje jer ni jedan od tih faktora ne biramo.
Smatram da ima jako puno faktora koji se naslijedjuju, sto ne znaci da i roditelji moraju imati te osobine (mozda kod njih ti geni nisu bili aktivni) ali kod djece dodju do izrazaja.
Isto tako mozemo uzeti za primjer osobe koje se rode sa psihickim poremecajima koji im obiljeze kompletan razboj i onemogucavaju normalno funkcionisanje.
Jos jedna stvar, cak i fizicke predispozicije jako uticu na covjekove odluke, one mogu biti jedan od razloga za necije komplekse ili samopouzdanje. Ako se neko rodi recimo slijep, to na puno nacina odredjuje njegov dalji tok zivota i utice na mnoge odluke, a ima jos toliko sitnih stvari koje na neki nacin uticu, manje ili vise, ali uticu na dalji razvoj covjeka.
Optimus je pomeuo Hitlera i njegove fizcke predispozicije koje su jedan od razloga za njegove komplekse i teznje prema arijevskoj rasi (totalna suprotnost od onoga sto je on). Kad se tu doda aslijedjenje psihicke osobine, vjerovatno neka vrsta poremecaja zbog kojeg je bio toliko odlucan u svojim stavovima i zbog cega je bio spreman sve da uradi, pa kada se uzme u obzir njegovo odrastanje i sve kroz sta je prosao, to dovodi do osobe kao sto je on. Mislim da je uradjena i jako komleksna analiza njegovog zivota i razloga zbog kojih je postao takav kkav je bio, ja to iznosim samo onako otprilike jer nisam upoznat sa detaljima.
- terapija
#1591 Re: Pitanje ateistima
jedva sredih onaj post gore:Optimus Prime wrote:Ali moras priznati da i fizicke osobine i talenti( pa i stepen inteligencije) koji koji se manifestiraju u nasim genima itekako imaju utjecaja na odluke koje donosimo.int21 wrote:Mislim da nema nista trece, sve nase odluke su iskljucivo posljedica ova dva faktora, tako da i nema prave slobodne volje jer ni jedan od tih faktora ne biramo.
Znaci: imamo genotip sto je ono sto se nalazi unutar svake nase celije, i fenotip kao rezultat tog genotipa - njegovo fizicko ispoljavanje.
- int21
#1592 Re: Pitanje ateistima
Pa jednostavno. Jedinim faktorom gorespomenutim, uticajem okoline.Optimus Prime wrote:Pa kako objasnjavas da su sinovi mnogih uspjesnih fudbalera takodjer vrlo uspjesni fudbaleri ili u najmanju ruku dobri fudbaleri.int21 wrote:
Fizicke osobine da. Nemoze neko ko ima predispozicije da bude debeljuca, da bude atleticar. Mozda i moze ali uz mnogo vise truda. Sto se tice inteligencije, tu se djelimicno slazem, jer ako imamo fizicke smetnje koje uticu na inteligenciju onda da. Inace mislim da se to ne prenosi genima. A za talente, ja licno smatram da je to izmisljotina. Ali kao sto rekoh, to je samo moje misljenje.
Jer pazi, da bi genetski prenio talenat, morao bih modificirati gene, jer nisu svi u porodicno stablu bili talentovani za to i to.
Zanci struktura DNK bi se morala mijenjati, i to znatno. Ne samo jedan gen za odlican dobar ili onako talentovan. A kao sto rekoh, DNK se ne mijenja. Odredjena je prilikom zaceca, i ne mjenja se vise.
E sad uzmi u obzir da se DNK nije promjenio recimo zadnjih 5000 godina, ili se minorno promjenio. Kako bi ti objasnio prenos talenta, recimo za fudbal, koji se igra nekoliko stotina godina(neznam ovo tacno)?? Uz nepromjenjivu DNK strukturu tokom zivota.
- Ateista
#1593 Re: Pitanje ateistima
Mislim da tu stvarno nisi u pravu jer mislim da je to za predispozicije dokazano da se ljudi radjaju sa njima, ali nije ni bitno, slazemo se u poenti a to je su nasi izbori samo posljedica faktora na koje ne mozemo uticati, sto iskljucuje mogucnost postojanja slobodne volje.int21 wrote:
- Ateista
#1594 Re: Pitanje ateistima
Moze li malo opsirnije, poznati su mi ti pojmovi ali se ne sjecam sta znace?terapija wrote: jedva sredih onaj post gore:
Znaci: imamo genotip sto je ono sto se nalazi unutar svake nase celije, i fenotip kao rezultat tog genotipa - njegovo fizicko ispoljavanje.
- Optimus Prime
#1595 Re: Pitanje ateistima
Pa zasto ja nisam postao fudbaler? Kao djete sam svaki dan igrao lopte vise sati dnevno.int21 wrote:Pa jednostavno. Jedinim faktorom gorespomenutim, uticajem okoline.Optimus Prime wrote:Pa kako objasnjavas da su sinovi mnogih uspjesnih fudbalera takodjer vrlo uspjesni fudbaleri ili u najmanju ruku dobri fudbaleri.int21 wrote:
Jer pazi, da bi genetski prenio talenat, morao bih modificirati gene, jer nisu svi u porodicno stablu bili talentovani za to i to.
Zanci struktura DNK bi se morala mijenjati, i to znatno. Ne samo jedan gen za odlican dobar ili onako talentovan. A kao sto rekoh, DNK se ne mijenja. Odredjena je prilikom zaceca, i ne mjenja se vise.
E sad uzmi u obzir da se DNK nije promjenio recimo zadnjih 5000 godina, ili se minorno promjenio. Kako bi ti objasnio prenos talenta, recimo za fudbal, koji se igra nekoliko stotina godina(neznam ovo tacno)?? Uz nepromjenjivu DNK strukturu tokom zivota.
Nesto kao nasljediv talenat za fudbal naravno ne postoji, ali se fizicke osobine koje su potrebne da bi bio vrhunski sportista itekako mogu nasljediti.
Prvobitno struktura tijela i kostiju, te nervni sistem.
Last edited by Optimus Prime on 20/08/2009 16:03, edited 1 time in total.
- int21
#1596 Re: Pitanje ateistima
Tu si u pravu.Ateista wrote:Mislim da tu stvarno nisi u pravu jer mislim da je to za predispozicije dokazano da se ljudi radjaju sa njima, ali nije ni bitno, slazemo se u poenti a to je su nasi izbori samo posljedica faktora na koje ne mozemo uticati, sto iskljucuje mogucnost postojanja slobodne volje.int21 wrote:
A onda kao posljedica nedostatka slobodne volje, onda pada i prica o Bogu kao bicu koje je velikodusno, dobro, a posebno nije pravedno i tako dalje i tako blize......
A sad sto se ovi protivnici bune, pa valjda zato sto im nadjemo rupe u teoriji pa nemogu to da podnesu. To znam iz iskustva. Nekada davno sam se dopisivao sa onim likom Miroljubom Petrovicem. Onaj totalitarni kreacionista sto je imao emisije na TVSA.
Na njegovom forumu mu ja postavio pitanje, nesto oko njegove neke teorije. I on obrise post. Ja opet, i on opet obrise. I posalje mi PM da mu takve nedostatke u njegovoj teoriji ne saljem na forum nego PM ili mail. Ja sam se tri dana smijao ko budala.....
- Ateista
#1597 Re: Pitanje ateistima
Mislim da mi svi nosimo jako puno gena koji su aktivni ili neaktivni, koji su manje ili vise dominantni (ne znam bas strucne nazive za ovo ali tako nekako funckionise). Oplodjavanjem jajne celije spermatozoidom se prenosi dio gena sa oca i dio gena sa majke, mozda cak i svi, nisam siguran, ali samo dio njih postane aktivan. Zato ne mora znaciti da ce sin fudbalera biti talentovan za fudbal, ali su vece sanse.int21 wrote:Pa jednostavno. Jedinim faktorom gorespomenutim, uticajem okoline.Optimus Prime wrote:Pa kako objasnjavas da su sinovi mnogih uspjesnih fudbalera takodjer vrlo uspjesni fudbaleri ili u najmanju ruku dobri fudbaleri.int21 wrote:
Isto tako, mislim da ne postoji bukvalno gen za fudbal, to je vjerovatno samo kombinacija odredjenih gena koji nisu vezani iskljucivo za fudbal vec za razne osnovne sposobnosti (koordinacija, pokretljivost, snaga, izdrzljivost i mnoge druge osobine) i onda postoje dobre kombinacije tih gena koji svi zajedno omogucavaju da neko moze imati talenat za fudbal.
Slazem se da je i tu ogroman uticaj okoline, recimo sto dijete fudbalera najvjerovatnije od malena ima kontakt sa loptom, ali mislim da predispozicije daju gornje granice do kojih osoba moze doci u nekim stvarima, a do uticaja okoline je hoce li se razviti do tih granica ili ne.
- Ateista
#1598 Re: Pitanje ateistima
int21 wrote:Tu si u pravu.Ateista wrote:Mislim da tu stvarno nisi u pravu jer mislim da je to za predispozicije dokazano da se ljudi radjaju sa njima, ali nije ni bitno, slazemo se u poenti a to je su nasi izbori samo posljedica faktora na koje ne mozemo uticati, sto iskljucuje mogucnost postojanja slobodne volje.int21 wrote:
A onda kao posljedica nedostatka slobodne volje, onda pada i prica o Bogu kao bicu koje je velikodusno, dobro, a posebno nije pravedno i tako dalje i tako blize......
A sad sto se ovi protivnici bune, pa valjda zato sto im nadjemo rupe u teoriji pa nemogu to da podnesu. To znam iz iskustva. Nekada davno sam se dopisivao sa onim likom Miroljubom Petrovicem. Onaj totalitarni kreacionista sto je imao emisije na TVSA.
Na njegovom forumu mu ja postavio pitanje, nesto oko njegove neke teorije. I on obrise post. Ja opet, i on opet obrise. I posalje mi PM da mu takve nedostatke u njegovoj teoriji ne saljem na forum nego PM ili mail. Ja sam se tri dana smijao ko budala.....
Na temu slobodne volje sam i otvorio svoju prvu temu na ovom forumu pod nazivom "pitanje za vjernike", mozes je potraziti ako nije obrisana (bila je jos jedna poslije sa istim nazivom ali nije moja), tu mozes vidjeti kako se oni koji nemaju odgovor stalno vrte u krug sa istim odgovorima koji nemaju smisla, a najposteniji su mi bili oni koji su na kraju rekli kako se bog i njegovo djelovanje ne mogu objasniti logikom...
- int21
#1599 Re: Pitanje ateistima
Dobro. Fizicke osobine daju predispoziciju. Ali to ne znaci da neko drugo dijete nece da "povuce" takve iste fizicke osobine odnosno kombinaciju istih od nekog dalekog rodjaka, i da ima iste predispozicije kao i dijete fudbalera.
Ali kombinacija tih gena ne daje mu samo prednost ili talenta za fudbal, nego i ostale sportove u kojima su te karakteristike bitne. Sto znaci, da ima uticaj ali ne toliko znatan. I jos ako uzmemo u obzir da postoje talentovani ljudi koji nisu iskoristili taj dar, onda zakljucimo da je ipak nesto drugo uticalo na njihove odluke.
A o inteligneciji i da ne govorim. Jer smatram da se mi svi rodimo praznog mozga, i procesima za ucenje i oponasanje. Stvar je samo u uticaju okoline, prvenstveno roditelja, kako ce da pomognu djetetu u psihickom razvoju.
Ali kombinacija tih gena ne daje mu samo prednost ili talenta za fudbal, nego i ostale sportove u kojima su te karakteristike bitne. Sto znaci, da ima uticaj ali ne toliko znatan. I jos ako uzmemo u obzir da postoje talentovani ljudi koji nisu iskoristili taj dar, onda zakljucimo da je ipak nesto drugo uticalo na njihove odluke.
A o inteligneciji i da ne govorim. Jer smatram da se mi svi rodimo praznog mozga, i procesima za ucenje i oponasanje. Stvar je samo u uticaju okoline, prvenstveno roditelja, kako ce da pomognu djetetu u psihickom razvoju.
- int21
#1600 Re: Pitanje ateistima
Odoh sada da ne gnjavim. Sad ce mi kraj radnog vremena.
Pozdrav za vjernike i nevjernike i one trece koji neznaju sta su

Pozdrav za vjernike i nevjernike i one trece koji neznaju sta su