Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kabal1337 wrote:mislim da je uvijek super imati kompas i kartu, pa makar topogfaski isprintanu sliku sa google maps. Nikad se ne zna sa baterijama. A ovako sigurno neces zakazati.
Slazem se, I ja sam old fashion. A I da se ne zaborave osnove orijentacije. Jednom ce se desiti da se baterija na Garminu isprazni i sta onda ...
Zato uvijek ima power bank u rezervi.
A sta ako neka dobra zenska pita ima li ko powerbank da pregleda objave na instagramu pa sve potrosi?
Ili satelit ostane bez energije zbog nekog sitnog kvara zbog kojeg ipak moraju poslati astronome u svemir a sezona je godisnjih odmora?
ili Sunce ispali jako energetsko zracenje koje spali svu elektroniku?
SmokingMan wrote:Koja je najbolja GPS aplikacija za učitavanje planinskih ruta?Skinuo sam .gpx rutu Unoljani-Lukomir,pa mi je potrebna pouzdana aplikacija...
Giancarlo wrote:Postoji li u nasim planinarskim drustvima ili Pl. savezu BiH/FBiH neka vrsta planinarske knjizice u koju se mogu biljeziti osvojeni vrhovi ili toga vise nema ?
Kada si član planinarskog društva trebao bi da dobiješ tu knjižicu, ili da je kupiš vako za marku-dvije. Tako da probaj kupiti u nekom planinarskom društvu...
Inače, nakon što sam svoju izgubila fino se poslužila modernom tehnologijom: skineš aplikaciju peakhunter i sve u nekom digitalnom prostiru jest da nema one draži udaranja pečata...al nekad i to ispadne praktična zezancija: neki domovi nemaju pečata, na nekim vrhovima pečat malo teže udariti a vjetar/kiša razvaljuje nije ti do tebe, a kamoli do pečata itd...
Giancarlo wrote:Postoji li u nasim planinarskim drustvima ili Pl. savezu BiH/FBiH neka vrsta planinarske knjizice u koju se mogu biljeziti osvojeni vrhovi ili toga vise nema ?
Kada si član planinarskog društva trebao bi da dobiješ tu knjižicu, ili da je kupiš vako za marku-dvije. Tako da probaj kupiti u nekom planinarskom društvu...
Inače, nakon što sam svoju izgubila fino se poslužila modernom tehnologijom: skineš aplikaciju peakhunter i sve u nekom digitalnom prostiru jest da nema one draži udaranja pečata...al nekad i to ispadne praktična zezancija: neki domovi nemaju pečata, na nekim vrhovima pečat malo teže udariti a vjetar/kiša razvaljuje nije ti do tebe, a kamoli do pečata itd...
Na većini vrhova nema pečatam.
Imaš na planiranje.ba čelendž 2000+. Slika kao dokaz osvojenog vrha.
Na većini vrhova nema pečatam.
Imaš na planiranje.ba čelendž 2000+. Slika kao dokaz osvojenog vrha.
Pečatanje lagano izumire barem u praksi, dosta kutija u kojoj je pečat su razvaljene iz razno raznih razloga tako da je fotkanje neka sigurica a i što reče kolega iznad ima challenge 2000+ pa je zabavno i iz tog ugla.
Sa kojeg (BiH) vrha vam je najljepši pogled?
Ja sam kontao bas za vikend turu kruznu, Rakitnica- Baletine Vode - Mala Ćaba, a povratak preko Barica na Baletine Vode.
A prevoz se isplatiti platiti, kad bi te dovukao u Raktinicu, pa čekao u Turovima, preko Male Ćabe na jezera i u Turove, ili obrnuto još ljepša, Turovi - Veliko jezero - Crno Jezero - Leljen - Hercegovačka vrata - Mala Ćaba - Đevigrad - Opaljeni Kuk - Barice - Baletine Vode - Rakitnica. Ovo je jedna od najljepših tura inače kod nas.
_Reds_ wrote:Ja sam kontao bas za vikend turu kruznu, Rakitnica- Baletine Vode - Mala Ćaba, a povratak preko Barica na Baletine Vode.
A prevoz se isplatiti platiti, kad bi te dovukao u Raktinicu, pa čekao u Turovima, preko Male Ćabe na jezera i u Turove, ili obrnuto još ljepša, Turovi - Veliko jezero - Crno Jezero - Leljen - Hercegovačka vrata - Mala Ćaba - Đevigrad - Opaljeni Kuk - Barice - Baletine Vode - Rakitnica. Ovo je jedna od najljepših tura inače kod nas.
Inače kružne ture su meni najljepše ali su nezgodne zbog prevoza tako i ta tvoja koju spominješ, extra je ali nije jeftina odnosno zavisi od broja osoba koje idu.
_Reds_ wrote:Ja sam kontao bas za vikend turu kruznu, Rakitnica- Baletine Vode - Mala Ćaba, a povratak preko Barica na Baletine Vode.
Inače kružne ture su meni najljepše ali su nezgodne zbog prevoza tako i ta tvoja koju spominješ, extra je ali nije jeftina odnosno zavisi od broja osoba koje idu.
Hocu ti reci kad Avnatur vec naplacuje onda je trebao takvu turu da organizuje.
Za turu na kojim se vraćam na iste tačku mi ne treba niko, tj. organizuješ se vlastitim autom.
Pa kaj kombi ili šta već koji vozi, može da te dovuče u Turove i čeka poslije u Rakitnici.
_deCKarD wrote:Kakva je ekipa u Avanturu, je bih se učlanio pa me zanima, vidim da su aktivni što je ekstra
i uzeo bih opreme ako ko prodaje, gojzerice i rusak, i eventualno vjetrovku, šta još preporučujete da je must have
Sve to sto te zanima imas na brojnim planinarskim sajtovima s nasih govornih podrucja, FB i drugim sadrzajima i privatnim blogovima tipa ovog: https://planinarenje.wordpress.com/sta-poneti/
Koristene odjece i obuce za planinarenje imas i u raznim FB grupama i na OLX-u.
Za ekipu u Avanturu, Nomadima ili bilo kojem drugom od brojnih planinarskih drustava je nezahvalno dati ti misljenje i preporuku. Nekom odgovara, nekom ne. Ja sam isla s razlicitim grupama i to mi je tada bilo ok. Sad planinarim samo sa svojim drustvom.
_deCKarD wrote:Kakva je ekipa u Avanturu, je bih se učlanio pa me zanima, vidim da su aktivni što je ekstra
i uzeo bih opreme ako ko prodaje, gojzerice i rusak, i eventualno vjetrovku, šta još preporučujete da je must have
ne znam kakva je ekipa,nisam jos nikad isla sa njima. uvijek kada okace neki event na fb ili ig ja vec imam nekih obaveza.ovo je prvi put da mi se potrefilo da sam slobodna kao pticica... a i ruta ne djeluje suvise zahtjevna... rekord mi je 11km u jednom smjeru, ovo bi trebalo biti mnogo lakse..
ne znam kakva je ekipa,nisam jos nikad isla sa njima. uvijek kada okace neki event na fb ili ig ja vec imam nekih obaveza.ovo je prvi put da mi se potrefilo da sam slobodna kao pticica... a i ruta ne djeluje suvise zahtjevna... rekord mi je 11km u jednom smjeru, ovo bi trebalo biti mnogo lakse..
imaš 4 sata do vrha s te strane...total je nekih 18km.....a najvažnije ima vode na početku, nakon sat hodanja i nekih 150m visinske ispod samog vrha
da postoji, ako ideš sa PSD onda ti i udare pečat da si bio.
to ti je nekad bilo pečat u kutiji na vrhu, pa ga udaris u svoju knjizicu.
Stalno hodam a ne znam nikoga ko vodi racuna o tome na taj nacin.
Na kraju krajeva vecinom su te kutije na vrhovima unistene, a pecati pokradeni ili baceni (to smo mi).
Te knjizice su se mogle nekad uzeti u drustvu ili savezu, ali mislim da vise nema.
Slika na FB je danas mjera
to ti je nekad bilo pečat u kutiji na vrhu, pa ga udaris u svoju knjizicu.
Stalno hodam a ne znam nikoga ko vodi racuna o tome na taj nacin.
Na kraju krajeva vecinom su te kutije na vrhovima unistene, a pecati pokradeni ili baceni (to smo mi).
Te knjizice su se mogle nekad uzeti u drustvu ili savezu, ali mislim da vise nema.
Slika na FB je danas mjera
ja sam uzeo u svom PSD, a ovi moji iz PSD imaju nekakav pečat sa sobom nosaju i udare.
Imas finih stvari na popusti u intersportu,sport vision,etc...,uvijek se nešto može naći ekstra.Realno,ono što bi ja izostavio su štapovi,i smatram ih manje više bespotrebnim.Cipele za planinarenje u ovome periodu su pod moranjem,vjetrovka,neke solidne tole namjenski za planinarenja,neka su vodonepropusne,obavezno,šešir za planinarenja,šupljikavi radi protoka zraka.Ruksak od 45 l za svaki slučaj,kabanica,dobra lampa,prva pomoć (obavezno,kutiju kalitetnog magneziji citrata u prahu (ili ampule) u slučaju pojave grčeva).kada budeš imao viška para obavezno kupi šator..
Imas finih stvari na popusti u intersportu,sport vision,etc...,uvijek se nešto može naći ekstra.Realno,ono što bi ja izostavio su štapovi,i smatram ih manje više bespotrebnim.Cipele za planinarenje u ovome periodu su pod moranjem,vjetrovka,neke solidne tole namjenski za planinarenja,neka su vodonepropusne,obavezno,šešir za planinarenja,šupljikavi radi protoka zraka.Ruksak od 45 l za svaki slučaj,kabanica,dobra lampa,prva pomoć (obavezno,kutiju kalitetnog magneziji citrata u prahu (ili ampule) u slučaju pojave grčeva).kada budeš imao viška para obavezno kupi šator..
ko hoće koljena da čuva štapovi itekako valjaju, a ruksak od 45L je prevelik za dnevne ture ....samo će ga čoek pretrpat bespotrebnim stvarima
ko hoće koljena da čuva štapovi itekako valjaju, a ruksak od 45L je prevelik za dnevne ture ....samo će ga čoek pretrpat bespotrebnim stvarima
štapove obavezno, pa makar i skupljene pa ih zakačit za ruksak. Dobro dođu u slučaju nepredviđenog umora, ili ne daj bože kakve blaže povrede, uganuća i sl.