Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ramzess Veliki

#1576 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Ramzess Veliki »

_Reds_ wrote:
Ramzess Veliki wrote:
kabal1337 wrote:mislim da je uvijek super imati kompas i kartu, pa makar topogfaski isprintanu sliku sa google maps. Nikad se ne zna sa baterijama. A ovako sigurno neces zakazati.
Slazem se, I ja sam old fashion. A I da se ne zaborave osnove orijentacije. Jednom ce se desiti da se baterija na Garminu isprazni i sta onda ...
Zato uvijek ima power bank u rezervi.
A sta ako neka dobra zenska pita ima li ko powerbank da pregleda objave na instagramu pa sve potrosi?
Ili satelit ostane bez energije zbog nekog sitnog kvara zbog kojeg ipak moraju poslati astronome u svemir a sezona je godisnjih odmora?
ili Sunce ispali jako energetsko zracenje koje spali svu elektroniku?

:shock:
JaneEyre

#1577 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JaneEyre »

SmokingMan wrote:Koja je najbolja GPS aplikacija za učitavanje planinskih ruta?Skinuo sam .gpx rutu Unoljani-Lukomir,pa mi je potrebna pouzdana aplikacija...
Wikiloc :)
JaneEyre

#1578 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JaneEyre »

Giancarlo wrote:Postoji li u nasim planinarskim drustvima ili Pl. savezu BiH/FBiH neka vrsta planinarske knjizice u koju se mogu biljeziti osvojeni vrhovi ili toga vise nema ?
Kada si član planinarskog društva trebao bi da dobiješ tu knjižicu, ili da je kupiš vako za marku-dvije. Tako da probaj kupiti u nekom planinarskom društvu...

Inače, nakon što sam svoju izgubila :place1: fino se poslužila modernom tehnologijom: skineš aplikaciju peakhunter i sve u nekom digitalnom prostiru :) jest da nema one draži udaranja pečata...al nekad i to ispadne praktična zezancija: neki domovi nemaju pečata, na nekim vrhovima pečat malo teže udariti a vjetar/kiša razvaljuje nije ti do tebe, a kamoli do pečata itd...
_Reds_

#1579 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _Reds_ »

JaneEyre wrote:
Giancarlo wrote:Postoji li u nasim planinarskim drustvima ili Pl. savezu BiH/FBiH neka vrsta planinarske knjizice u koju se mogu biljeziti osvojeni vrhovi ili toga vise nema ?
Kada si član planinarskog društva trebao bi da dobiješ tu knjižicu, ili da je kupiš vako za marku-dvije. Tako da probaj kupiti u nekom planinarskom društvu...

Inače, nakon što sam svoju izgubila :place1: fino se poslužila modernom tehnologijom: skineš aplikaciju peakhunter i sve u nekom digitalnom prostiru :) jest da nema one draži udaranja pečata...al nekad i to ispadne praktična zezancija: neki domovi nemaju pečata, na nekim vrhovima pečat malo teže udariti a vjetar/kiša razvaljuje nije ti do tebe, a kamoli do pečata itd...
Na većini vrhova nema pečatam.

Imaš na planiranje.ba čelendž 2000+. Slika kao dokaz osvojenog vrha.
Namce

#1580 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Namce »

_Reds_ wrote:
JaneEyre wrote:

Na većini vrhova nema pečatam.

Imaš na planiranje.ba čelendž 2000+. Slika kao dokaz osvojenog vrha.
Pečatanje lagano izumire barem u praksi, dosta kutija u kojoj je pečat su razvaljene iz razno raznih razloga tako da je fotkanje neka sigurica a i što reče kolega iznad ima challenge 2000+ pa je zabavno i iz tog ugla.
Sa kojeg (BiH) vrha vam je najljepši pogled?
adda_sa

#1581 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by adda_sa »

Image
ako neko od forumasa ide da mi se javi na pp, da udruzimo snage... :D
_Reds_

#1582 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _Reds_ »

Koja je ruta ?

Sa strane Rakitnice ili Turova?
Namce

#1583 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Namce »

_Reds_ wrote:Koja je ruta ?

Iz Rakitnice
_deCKarD

#1584 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _deCKarD »

Kakva je ekipa u Avanturu, je bih se učlanio pa me zanima, vidim da su aktivni što je ekstra :-D

i uzeo bih opreme ako ko prodaje, gojzerice i rusak, i eventualno vjetrovku, šta još preporučujete da je must have :?:
_Reds_

#1585 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _Reds_ »

Ja sam kontao bas za vikend turu kruznu, Rakitnica- Baletine Vode - Mala Ćaba, a povratak preko Barica na Baletine Vode.

A prevoz se isplatiti platiti, kad bi te dovukao u Raktinicu, pa čekao u Turovima, preko Male Ćabe na jezera i u Turove, ili obrnuto još ljepša, Turovi - Veliko jezero - Crno Jezero - Leljen - Hercegovačka vrata - Mala Ćaba - Đevigrad - Opaljeni Kuk - Barice - Baletine Vode - Rakitnica. Ovo je jedna od najljepših tura inače kod nas.
Namce

#1586 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Namce »

_Reds_ wrote:Ja sam kontao bas za vikend turu kruznu, Rakitnica- Baletine Vode - Mala Ćaba, a povratak preko Barica na Baletine Vode.

A prevoz se isplatiti platiti, kad bi te dovukao u Raktinicu, pa čekao u Turovima, preko Male Ćabe na jezera i u Turove, ili obrnuto još ljepša, Turovi - Veliko jezero - Crno Jezero - Leljen - Hercegovačka vrata - Mala Ćaba - Đevigrad - Opaljeni Kuk - Barice - Baletine Vode - Rakitnica. Ovo je jedna od najljepših tura inače kod nas.
Inače kružne ture su meni najljepše ali su nezgodne zbog prevoza tako i ta tvoja koju spominješ, extra je ali nije jeftina odnosno zavisi od broja osoba koje idu.
_Reds_

#1587 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _Reds_ »

Namce wrote:
_Reds_ wrote:Ja sam kontao bas za vikend turu kruznu, Rakitnica- Baletine Vode - Mala Ćaba, a povratak preko Barica na Baletine Vode.

Inače kružne ture su meni najljepše ali su nezgodne zbog prevoza tako i ta tvoja koju spominješ, extra je ali nije jeftina odnosno zavisi od broja osoba koje idu.
Hocu ti reci kad Avnatur vec naplacuje onda je trebao takvu turu da organizuje.

Za turu na kojim se vraćam na iste tačku mi ne treba niko, tj. organizuješ se vlastitim autom.

Pa kaj kombi ili šta već koji vozi, može da te dovuče u Turove i čeka poslije u Rakitnici.
dobar osjecaj

#1588 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by dobar osjecaj »

_deCKarD wrote:Kakva je ekipa u Avanturu, je bih se učlanio pa me zanima, vidim da su aktivni što je ekstra :-D

i uzeo bih opreme ako ko prodaje, gojzerice i rusak, i eventualno vjetrovku, šta još preporučujete da je must have :?:
Sve to sto te zanima imas na brojnim planinarskim sajtovima s nasih govornih podrucja, FB i drugim sadrzajima i privatnim blogovima tipa ovog: https://planinarenje.wordpress.com/sta-poneti/
Koristene odjece i obuce za planinarenje imas i u raznim FB grupama i na OLX-u.
Za ekipu u Avanturu, Nomadima ili bilo kojem drugom od brojnih planinarskih drustava je nezahvalno dati ti misljenje i preporuku. Nekom odgovara, nekom ne. Ja sam isla s razlicitim grupama i to mi je tada bilo ok. Sad planinarim samo sa svojim drustvom.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1589 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

Namce wrote:
_Reds_ wrote:Koja je ruta ?

Iz Rakitnice
svi sada idu iz Rakitnice jer je lakše
adda_sa

#1590 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by adda_sa »

_deCKarD wrote:Kakva je ekipa u Avanturu, je bih se učlanio pa me zanima, vidim da su aktivni što je ekstra :-D

ne znam kakva je ekipa,nisam jos nikad isla sa njima. uvijek kada okace neki event na fb ili ig ja vec imam nekih obaveza.ovo je prvi put da mi se potrefilo da sam slobodna kao pticica... a i ruta ne djeluje suvise zahtjevna... rekord mi je 11km u jednom smjeru, ovo bi trebalo biti mnogo lakse..
JoseMujica

#1591 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

adda_sa wrote:

ne znam kakva je ekipa,nisam jos nikad isla sa njima. uvijek kada okace neki event na fb ili ig ja vec imam nekih obaveza.ovo je prvi put da mi se potrefilo da sam slobodna kao pticica... a i ruta ne djeluje suvise zahtjevna... rekord mi je 11km u jednom smjeru, ovo bi trebalo biti mnogo lakse..
imaš 4 sata do vrha s te strane...total je nekih 18km.....a najvažnije ima vode na početku, nakon sat hodanja i nekih 150m visinske ispod samog vrha

ovo je taj djir:

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/t ... v-30469563
El_comadante

#1592 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by El_comadante »

da postoji, ako ideš sa PSD onda ti i udare pečat da si bio.
baja

#1593 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

El_comadante wrote:
to ti je nekad bilo pečat u kutiji na vrhu, pa ga udaris u svoju knjizicu.
Stalno hodam a ne znam nikoga ko vodi racuna o tome na taj nacin.
Na kraju krajeva vecinom su te kutije na vrhovima unistene, a pecati pokradeni ili baceni (to smo mi).

Te knjizice su se mogle nekad uzeti u drustvu ili savezu, ali mislim da vise nema.
Slika na FB je danas mjera :)
El_comadante

#1594 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by El_comadante »

baja wrote:
El_comadante wrote:
to ti je nekad bilo pečat u kutiji na vrhu, pa ga udaris u svoju knjizicu.
Stalno hodam a ne znam nikoga ko vodi racuna o tome na taj nacin.
Na kraju krajeva vecinom su te kutije na vrhovima unistene, a pecati pokradeni ili baceni (to smo mi).

Te knjizice su se mogle nekad uzeti u drustvu ili savezu, ali mislim da vise nema.
Slika na FB je danas mjera :)
ja sam uzeo u svom PSD, a ovi moji iz PSD imaju nekakav pečat sa sobom nosaju i udare.
_Reds_

#1595 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by _Reds_ »

Ono što se ja sjećam u posljednje vrijeme da sam negdje našao pečat je bio Krvavac.
baja

#1596 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

El_comadante wrote:
ja sam uzeo u svom PSD, a ovi moji iz PSD imaju nekakav pečat sa sobom nosaju i udare.
:thumbup: prvi put cujem da i to ima :D
_Reds_ wrote:Ono što se ja sjećam u posljednje vrijeme da sam negdje našao pečat je bio Krvavac.
ja ga vala i ne trazim :)
SmokingMan

#1597 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Imas finih stvari na popusti u intersportu,sport vision,etc...,uvijek se nešto može naći ekstra.Realno,ono što bi ja izostavio su štapovi,i smatram ih manje više bespotrebnim.Cipele za planinarenje u ovome periodu su pod moranjem,vjetrovka,neke solidne tole namjenski za planinarenja,neka su vodonepropusne,obavezno,šešir za planinarenja,šupljikavi radi protoka zraka.Ruksak od 45 l za svaki slučaj,kabanica,dobra lampa,prva pomoć (obavezno,kutiju kalitetnog magneziji citrata u prahu (ili ampule) u slučaju pojave grčeva).kada budeš imao viška para obavezno kupi šator.. :thumbup:
JoseMujica

#1598 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

SmokingMan wrote:

Imas finih stvari na popusti u intersportu,sport vision,etc...,uvijek se nešto može naći ekstra.Realno,ono što bi ja izostavio su štapovi,i smatram ih manje više bespotrebnim.Cipele za planinarenje u ovome periodu su pod moranjem,vjetrovka,neke solidne tole namjenski za planinarenja,neka su vodonepropusne,obavezno,šešir za planinarenja,šupljikavi radi protoka zraka.Ruksak od 45 l za svaki slučaj,kabanica,dobra lampa,prva pomoć (obavezno,kutiju kalitetnog magneziji citrata u prahu (ili ampule) u slučaju pojave grčeva).kada budeš imao viška para obavezno kupi šator.. :thumbup:
ko hoće koljena da čuva štapovi itekako valjaju, a ruksak od 45L je prevelik za dnevne ture ....samo će ga čoek pretrpat bespotrebnim stvarima
SmokingMan

#1599 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by SmokingMan »

Pa ko kaže da ga treba pretrpavati,dodatni prostor je poželjan,nikada se ne zna za sve šta..... :D

Koljena se troše svakako,sa ili bez štapova,blaži ili veći uspon.... :thumbup:
JaneEyre

#1600 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JaneEyre »

JoseMujica wrote:
SmokingMan wrote:

ko hoće koljena da čuva štapovi itekako valjaju, a ruksak od 45L je prevelik za dnevne ture ....samo će ga čoek pretrpat bespotrebnim stvarima
štapove obavezno, pa makar i skupljene pa ih zakačit za ruksak. Dobro dođu u slučaju nepredviđenog umora, ili ne daj bože kakve blaže povrede, uganuća i sl.
Post Reply