Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Bosnolog

#1576 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Erzsebet wrote:Okej, vi živite slobodno u mraku i slavite dedu Aliju što nam je podario Bosnu i bosanski jezik, koji je potpuno isti kao hrvatski, srpski, crnogorski... jedite zlatnim kašikama, i što je najgore, budite članovi SDP-a, koji je postao više desničarska stranka nego CDA ovdje u Holandiji.

Bosnolože, bilo bi lijepo da nekad obratiš pažnju i na ono što ti napišem, a ne da ponavljaš jedne te iste fraze o velikosrbima i slične gluposti. Rekao sam ti da SAM I JA ŽRTVA, ali koliko god krivim Miloševića, toliko krivim i Aliju, jer mu je bio kompanjon, jer jedan bez drugog ne bi funkcionisali. To što ti to ne shvataš, ja ti ne mogu pomoći, ali je jadno da se kao takav zalažeš za SDP, ako sam dobro pročitao negdje u tvojim ranijim postovima.

Meni reći da se zalažem za Miloševićevu politiku je u najmanju ruku jadno i bijedno. Ne patim ja ideološki nizačim, ja sam davno pobjegao iz tog tamo mraka, ali nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti. Moji su umirali, ja više nikad neću, ni za jednu državu, ni za čiju ideologiju, ni za čiju dinastiju. Ti gini slobodno, ali kajaćeš se jednog dana.
Jao koje frustracije izbijaju iz tebe,probaj samaranje pred ogledalom nakon ustajanja.Kazu da onaj ko nece da vidi nesto,niko ga na to nece moci nagovoriti,.....Zivi u svojim tugoslovenskim iluzijama crnobijelog svijeta i zali se Zlobi sto nije uspjela Srboslavija.

Nakon sto je krepao Zloba u Hagu eto imas prilike da docekas svog novog anti americkog i antizapadnog junaka Gadafija,koji je takode arapski mesar poput balkanskog mesara Milosevica,......

Ja podrzavam sve probosanskohercegovacke stranke a SDP je jedna od najvecih kao i organizacije,udruzenja i pojedince,....ti si na suprotnoj i anti BH strani,samo toga nisi ni svijestan,to je ona za zaljenje,......

Kada te kakao sam kazes ne interesuje drzava BiH,pitam se od kuda bilo kakvo interesovanje i rasprave o njoj.Tebi je namjera da relativiziras zrtvu i dzelata umivanjem Milosevica kao i jegove zlocine i zlocince ?!.
Zivi svoj zivot u svom svijetu,to ti je moj iskren savjet i zamolit cu te da ne pljujes po zrtvama i najboljim sinovima BiH koji su dali svoje zivote braneci se o bolesne gamadi koju je cijeli svijet osudio ali su oni za tebe jednaki,...

Mene kada nesto ne interesuje jednostavno to prekrizim kao da ne postoji,prevrnem listi i idem dalje,.....Nema ja s takvima zaista sto raspravljati,jer su ne samo neiskreni vec i zlonamjerni.Djelujes mi poput Nemanje Kusturice a Dodiku trazi lobiste za Milosevicevu i Karadzicevu tvorevinu po njegovim predstavnistvima,tamo ces sigurno biti dobrodosao i mnogo bolje shvacen i prihvacen,.....
Erzsebet

#1577 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

Imaš li kakav argument?

Očigledno nemaš, jer orvelovski ponavljaš (ako znaš i ko je Orvel uopšte) jedne te iste rečenice i fraze.

Gdje sam ja to rekao da podržavam Miloševića? Gdje sam se svrstao na srspku stranu? Gdje sam ja to izjednačio ili relativizirao žrtvu i zločinca? Ako ti je Alija žrtva, onda si jedan od njegovih očigledno, ta mi priča liči na onu Bakirovu kada priča Željku Komšiću kako je bilo u ratu (čitaj: kod babe u kabinetu).

Bukvalno nijedan jedini argument nisi dao kroz cijelu raspravu, tvrdiš i da je Gadafi mesar, a isti taj Gadafi je primio hiljade naših izbjeglica, te ih nekoliko puta o trošku Libije ponovo pozivao u Tripoli. Taj isti Gadafi je milijarde maraka poslova dao našim firmama koje više nikad neće zakoračiti u Libiju zbog našeg glasa u Vijeću sigurnosti (i ako Gadafi izgubi ovaj američki rat, tek se tada tamo više nećemo vratiti).

Ti si hiljadu posto jedan obični balavac koji niti ima pojma o ratu, niti uopšte zna šta su žrtve i čega su one vrijedne. Alijine dinastije sigurno nisu i to će ti reći svaki iole obrazovan čovjek. Zbog takvih sam se ispisao iz SDP-a, čiji sam bio član, jer se on pretvorio u jednu običnu mahalsku stranku koja nema nikakve ljevičarske perspektive.

Šta znači biti ljevičar možeš pročitati u mnogim mojim tekstovima, ja se ovdje ne krijem kao ti, rekao sam davno svoje ime na forumu i postavljao brdo toga što sam objavljivao. Dalju raspravu ćemo nastaviti kad ti meni kažeš svoje ime, godine, pozadinu i zanimanje. Možeš i na pp, ja ću sigurno čuvati privatnost, mada sam prilično siguran da to nećeš uraditi, jer imaš dvadesetak godina i pojma nemaš ni šta je rat, ni šta su žrtve, ni šta je politika.

I opet ti kažem, uživaj u mraku, ja sam svoje svjetlo davno našao, tamo gdje te niko ne pita ni ko si, ni šta si, a kamoli da te tjera da prve komšije nazivaš dvijehiljadugodišnjim neprijateljima, i tako unedogled, zauvijek...
Erzsebet

#1578 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

Uostalom, pročitaj taj tekst o Kosovu koji sam gore postavio, ako uopšte misliš da ikad naučiš komunicirati. Da bi se s ljudima moglo razgovarati, moraš ih znati slušati, a ne pričati samo jedno, i ponavljati dovijeka, jer onda postaješ Mile Dodik sa svojim frazama o Republici Srpskoj.
BiH-x

#1579 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by BiH-x »

Hodidid wrote:Nije meni rahmetli Alija podario bosanski jezik nego moja mati a njoj opet njena. Vidim tebi je Gadafi idol. Isti onaj kojem se zivo jebalo dok nas je njegov haver Milosevic nemilosrdno ubijao po Bosni.Al nek je on svoju zelenu knjigu napisao to je bitno.
:thumbup: :thumbup:
Skijaš

#1580 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

Erzsebet wrote:
Skijaš wrote:
Erzsebet wrote:nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti.
Nije stvar u domovini nego u onom što ona predstavlja. Ako govorimo o BiH kao o jednoj od zemalja članica Savjeta Evrope, onda to nije vrijedno žrtve. Ako govorimo o BiH u kojoj treba da u harmoniji žive njeni narodi, vjere i tradicije, ako branimo toleranciju i suživot, to je itekako vrijedno žrtve. Bez te si ideološke podloge samo hedonista i nemaš ništa plemenito da ponudiš drugima osim sebičnog pogleda na svijet.

Kako god, ovo je tema o Kosovu. Pa da i ti i ja izbjegnemo banove i brisanja, predlažem ti da svoju kritiku na račun našeg otpora četništvu prebaciš na neku od drugih tema.
Ja nemam kritiku na otpor četništvu, štaviše mrzim četništvo možda i više nego vi. Ali takođe ne volim kada na četništvo odgovaramo balinlukom, to me još više ljuti, jer se radi o ljudima s kojim sam proveo skoro cijeli život. Tužan sam jer ne mogu pogledati dalje od svog praga. Vjeruj mi da nismo mi u svemu u pravu, pogotovo u ponavljanju jedne te iste priče tokom ovih zadnjih 20 godina, to više nigdje ne pali. Odavno nas i Srbiju gledaju u međunarodnim odnosima potpuno jednakima, ideologija žrtve je davno presušila i više apsolutno nigdje ne može upaliti.

Ono za šta se ja zalažem, kako u Bosni, tako i na Kosovu, i što promovišem kroz svoje tekstove, je da na kraju živimo u miru, bez toga da na Srbiju gledamo kao na najvećeg povijesnog neprijatelja, pogotovo ako na V. Britaniju gledamo kao na prijatelje, što je apsolutno apsurdno. Međunarodna zajednica, koga god ona predstavljala, je zadala Bosni toliko niskih udaraca da se nikad više nećemo oporaviti, a kad shvatimo da zajedno možemo mnogo više, možda se ponovo i počnemo organizovati sa bivšim jugoslovenskim republikama. Dotad ćemo biti niko i ništa, u međunarodnim i regionalnim okvirima, kao što je to Tito još davno izjavio.

A o Koosvu ću postaviti sada jedan svoj tekst, pa ćeš vidjeti šta ja ustvari mislim o tome.
Srbija jeste naš glavni neprijatelj i agresija iste na našu zemlju se nastavlja, iako za sada samo na naše pravosuđe ovim kidnapovanjima Ilije Jurišića, Ganića i Divjaka. Sve dok smo žrtve te osione politike Beograda, nema i ne može biti mira. Tebi je možda u redu da glumiš Gandija dok ti gaze po glavi i ti glumi Gandija. Ja ću pozdraviti nezavisnost Kosova, nezavisnost Crne Gore i poželjeti slabljenje utjecaja Beograda nad Novim Pazarom. Sve to, uključujući i nezavisnost Kosova je kazna za ideologe velikosrpske hegemonije, nije to nagrada Albancima, nego kazna Beogradu. I sve dok se Beograd petlja u naše stvari, sve dok nas ima koji ne smijemo preći granicu jer ne znamo hoćemo li poput Jurišića zbog politički motivisane optužnice završiti u Padinskoj Skeli, ja toj državi ne mogu da želim ništa dobro.

Crna Gora je takođe bila agresor, ali je došlo do promjene kursa i sada Crnoj Gori želim uspjeh i napredak. Hrvatskoj takođe, iako smo dosta lošeg doživjeli od Zagreba. Kada Srbija prihvati BiH za ravnopravnog partnera, Srbiji ću isto tako poželjeti sve najbolje. Srbima kao narodu svaka čast. Najebali su kroz istoriju više od Hrvata i Bošnjaka zajedno, ali političko vođstvo Srbije mora mijenjati kurs po pitanju BiH ako je nekom cilj da se stvori atmosfera za dijalog.
Bosnolog

#1581 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Erzsebet wrote:Imaš li kakav argument?

Očigledno nemaš, jer orvelovski ponavljaš (ako znaš i ko je Orvel uopšte) jedne te iste rečenice i fraze.

Gdje sam ja to rekao da podržavam Miloševića? Gdje sam se svrstao na srspku stranu? Gdje sam ja to izjednačio ili relativizirao žrtvu i zločinca? Ako ti je Alija žrtva, onda si jedan od njegovih očigledno, ta mi priča liči na onu Bakirovu kada priča Željku Komšiću kako je bilo u ratu (čitaj: kod babe u kabinetu).

Bukvalno nijedan jedini argument nisi dao kroz cijelu raspravu, tvrdiš i da je Gadafi mesar, a isti taj Gadafi je primio hiljade naših izbjeglica, te ih nekoliko puta o trošku Libije ponovo pozivao u Tripoli. Taj isti Gadafi je milijarde maraka poslova dao našim firmama koje više nikad neće zakoračiti u Libiju zbog našeg glasa u Vijeću sigurnosti (i ako Gadafi izgubi ovaj američki rat, tek se tada tamo više nećemo vratiti).

Ti si hiljadu posto jedan obični balavac koji niti ima pojma o ratu, niti uopšte zna šta su žrtve i čega su one vrijedne. Alijine dinastije sigurno nisu i to će ti reći svaki iole obrazovan čovjek. Zbog takvih sam se ispisao iz SDP-a, čiji sam bio član, jer se on pretvorio u jednu običnu mahalsku stranku koja nema nikakve ljevičarske perspektive.

Šta znači biti ljevičar možeš pročitati u mnogim mojim tekstovima, ja se ovdje ne krijem kao ti, rekao sam davno svoje ime na forumu i postavljao brdo toga što sam objavljivao. Dalju raspravu ćemo nastaviti kad ti meni kažeš svoje ime, godine, pozadinu i zanimanje. Možeš i na pp, ja ću sigurno čuvati privatnost, mada sam prilično siguran da to nećeš uraditi, jer imaš dvadesetak godina i pojma nemaš ni šta je rat, ni šta su žrtve, ni šta je politika.

I opet ti kažem, uživaj u mraku, ja sam svoje svjetlo davno našao, tamo gdje te niko ne pita ni ko si, ni šta si, a kamoli da te tjera da prve komšije nazivaš dvijehiljadugodišnjim neprijateljima, i tako unedogled, zauvijek...
S tobom raspravljati je sizisovanje,ti si dovoljno rekao sve o sebi svojim stavovima,iskreno me ne insteresuje ko si uopste jer smatram da su takvi poput tebe opasniji po BiH od Dodika i velikosrba,S njima znamo na cemu smo a ti si onaj sto stoji sa strane koji ce im priskociti i pripomoci,tako da bih se zbog tvojih stavova vise plasio jer nakon svega sto se zna o proslim dogadajima,presudama i dokazima i dalje zivis u svom svijetu,ponizavanja odbrane i opstojnosti BiH,bosanskog jezika a posebno bosnjackog naroda kojeg bi devedesetih godina najrade poslao da ratuje za Seseljeve granice Srboslavije,..... http://www.e-novine.com/feljton/48424-a ... Drine.html

Na SDA sam alergican jos iz predratnih dana,o cemu sam pisao na ovom forumu bezbroj puta,Aliju smatram naivnim i nedoraslim vremnskim izazovima okruzenja u kojom se RBIH nasla sa svima oko njega,ali je ipak uspio da okupi sve probosanske stranke i branioce, (za razliku velikosrpskih poput SDS zlocinackoteroristickih stranaka kao i HDZ Tudmanovsko-Bobanovskih).Probosanskohercegovacke snage su na kraju ostale cista obraza i ruku ali ogromnom placenom cijenom odbrane i opstanka BiH,cemu je naivni i neosvjesceni a prije svega bosjnacki narod kumovao jer su nosali Titine slike po ulicam Sarajeva i pjevali miru i bratsvu i jedinstvu dok su ih Karadzicevi fasisti snajperima ubijali iz Holiday inn-a i haubicama sa okolnih sarajevskih brda,
Image
Odlicno znam dogadanja iz predratnog i ratnog perioda jer sam bio jedan od aktera jos od pripereme odbrane RBiH kroz PL RBiH,.Stoga si oko godina vise nego fulio samim time sto sam bio ucesnik i svjedok svog velikoskog zla iz prve ruke jos od Hrvatske, gdje sam bio poceo raditi nakon studija,kada sam tek trebao da zivim zivot najljepsih godina tek zapocete poslovne i zivotne karijere,Tada je najveci broj mojih vrsnjaka te generacije igubilo zivote braneci Hrvatsku a potom BiH,da bi ti po njima i njoj urinirao izjednacavajuci ih sa velikosrpskim ubicama i Milosevicem kojeg poredis sa Alijom,koji je takode bio napadnut a zrtva kao sto su bili napadnuti,Slovenci, Kosovari,Hrvati i svi koji su im stali na putu granica Srboslavije,...... http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ

Sto se tice diktatora i zlikovca Gadafija,taj tvoj idol se qurcio jos u vrijeme Reganove administracije pa dobio avio udare kada je izgubio kcerku On je srusio PAN-AM http://www.google.com/search?q=panam+10 ... =firefox-a putnicki avion teroristickim akcijama kada je stradalo nekoliko stotina nevinih civila,cime je uzrokovo tridesetgodisnje sankcije svom narodu,progonio politicke neistomisljenike iz svoje zemlje a mnoge ubio,....Sada diktator bije svoj narod i dovodi placenike cak iz Srbije sa kojom je surovao i pomagao dok nam je ta ista MIloseviceva Srbija ravnala gradove i trpala nevine u masovne grobnice,...

Sve sto smo radili sa Gadafiem u zadnjih desetak-petnaest godina je bio obostrani interes,kao i za vrijeme komunizma....Nakon sto smece bude uklonjno nasa zemlja ce imati bolju saradnju sa novom nadam se demokratskom vladom i libijskim narodom,Mnoge libijce koji su protjerani iz vlastite zemlje sam sreo i cuo iz njihovih usta zlo koje im je tvoj idol cinio,.....Njega takode masovno podrzavaju najveci cetnici u Srbiji tako da ste u tome kao i drugim stavovima poput agresije na BiH istomisljenici,.....

Sto se tice tvog pisanja mozes pisati beskonacne memoare,svojim stavovima si sve to pipiskio da si se slobodno mogu reci prblizio Nemanji Kustirici i Neletu Karajlicu,.....

Svako naglabanje s tobom je uzaludno gubljenej vremena.Bosna je odbranjena kada je bilo najteze,opstala je i opstat ce bez obzira koliko bilo takvih koji po njoj urinirali,...

Bosnu u mraku drze velikosrpske i slicne zapadno kamenjarske ideoloske hulje,koji su jadni i mracni politicko frustrirajuci gubitnici,koje ce BiH nadzivjeti kao mnoge dosadsnje dusmane,..... ;-)

Stanje u BIH je samo posljedica tih ideologija zla ,kada planirase i pokusase unistit jedan narod a neovisnu drzavu RBiH pokusase rascerupati ne uvazavajuci referendumsku demokratsku volju BH gradana na koju bi se sada pozivali i izdvajali genocidni Ausvic,nakon sto su goloruke komsije pobili,protjerali i u masovne grobnice pokopali,....

Uzivaj u svojoj svijetlosti koja je izgleda toliko jaka da si totalno zaslijepio ne samo vidno nego i ideoloski pa sada lutas u vlastitom zacaranom krugu vlastitih frustracija,.......

Dobro je da su pojedinci sa takvim iskrivljenim i zlonamjernim vizijama napustili SDP,nisi jedini ima ih jos sa slicnim stavovima koji takode navijaju protiv SDP-a i svakodnecno aplaudiraju svakim potezom anti BH retrogradnih snaga poput Dodikovih i Covicevih bosnomrzitelja i rusitelja.Takvih je najvise u NS (Nicijoj odnosno Necijoj Stranci pa me ne bi izneadilo da si i ti jedan od njihovih superkosmickih nadperjanica i SDP kakatora)

Neovisno Kosovo je samo placena cijena velikosrpske avanture zla "Srbije do Tokija",... ;-)
Blejac

#1582 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Blejac »

Kosovo nece dobiti potpunu nezavisnost dok ga Srbija ne prizna kao samostalnu drzavu kao i velike sile kao Rusija,Kina,Indija..To je samo moje misljenje.
spreca

#1583 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by spreca »

Bilo kako bilo Srbija je izgubila kosovo zauvijek a to je i htjela.Kosovo je dans nezavisna drzava onoliko koliko mu treba.Kosovo je preuzelo cuvanje granice prema Makedoniji a uskoro ce stati na sve svoje granice i tu je stvar zavrsena.
Bosnolog

#1584 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

18. 06. 2011. 15:08h | Beta
Francuska: KiM možda pre Srbije u EU

Francuski ambasador na Kosovu i Metohiji Žan Fransoa Fitu ocenio je da Srbija neće moći da blokira članstvo samoproglašene države Kosova u Evropskoj uniji.

Francuska ne traži da prznamo Kosovo, aveć da ga pustimo u EU

"Ne znam da li će Srbija biti članica EU pre Kosova. Niko ne zna da li će se obe pridruživati EU istog dana, ali obe će biti članice", rekao je Fitu u intervjuu za današnji prištinski dnevnik "Koha Ditore".

Fitu je naveo da od reformi zavisi koja će "zemlja" ići brže prema EU, ali da "neće biti učlanjenja jednog koje će onemogućiti učlanjenje drugog".

"Mi ne tražimo priznavanje, ali tražimo da se ne sprečava članstvo Kosova u EU", rekao je francuski ambasador, dodajući da EU u svakom slučaju nikako ne želi "drugi Kipar unutar Unije i da je oko toga sasvim jasna".

Fitu je naglasio da dijalog treba da služi "kao magnet ka EU za obe zemlje" i da služi "boljim odnosima".

Kada je reč o severu Kosmeta, francuski ambasador je rekao da je "Ahtisarijev predlog najbolji aranžman". "Dijalog može da donese sporazume o trgovini, slobodu kretanja, sporazume koji se tiču svakodnevnog života građana", rekao je Fitu.

Upitan oko opcija specijalnog statusa za sever Kosmeta, kao što je slučaj Južnog Tirola, on je odgovorio da se "dijalog ne vodi po ovom pitanju".

"Sever je deo Kosova. Građani severa zaslužuju da budu dobrodošli u državi Kosova i Kosovo zaslužuje da bude suverena država u svojim granicama. Ne znam kakve ćemo aranžmane imati posle deset godina ali trenutno postoji samo Ahtisarijev aranžman", rekao je francuski ambasador na Kosovu. http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... rbije-u-EU
konrad

#1585 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by konrad »

Skijaš wrote:
Erzsebet wrote:nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti.
Nije stvar u domovini nego u onom što ona predstavlja. Ako govorimo o BiH kao o jednoj od zemalja članica Savjeta Evrope, onda to nije vrijedno žrtve. Ako govorimo o BiH u kojoj treba da u harmoniji žive njeni narodi, vjere i tradicije, ako branimo toleranciju i suživot, to je itekako vrijedno žrtve.
Pa zar nije sada sve suprotno tome ? Cemu onda zrtve ?
Erzsebet

#1586 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

konrad wrote:
Skijaš wrote:
Nije stvar u domovini nego u onom što ona predstavlja. Ako govorimo o BiH kao o jednoj od zemalja članica Savjeta Evrope, onda to nije vrijedno žrtve. Ako govorimo o BiH u kojoj treba da u harmoniji žive njeni narodi, vjere i tradicije, ako branimo toleranciju i suživot, to je itekako vrijedno žrtve.
Ja sam prestao komunicirati na ovoj temi, ali evo čovjek je sve rekao :). O tome se radi, zbog čega su ljudi umrli? Ako je zbog ovog što imamo, onda sigurno nije vrijedno, a svi znamo da još dugo neće biti bolje, ni u kojem smislu.
Skijaš

#1587 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Skijaš »

konrad wrote:
Skijaš wrote:
Pa ovaj sukob sa neprijateljima suživota još nije završen. Pričaćemo za 10-20 godina. Ovo je jedan od onih procesa koji bez rata traje dugo i pobjedu se ne može očekivati u roku od nekoliko godina.

A ti Softiću samo nastavi pisati tekstove o tom kako mrziš ovu zemlju. Što više pišeš, to mi je jasnije zašto se ti i ja ne možemo složiti. I tema je Kosovo. Ako želite braniti glupu tezu da je Sarajevo trebalo biti četnički vazal, otvorite drugu temu.
vee-jay

#1588 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vee-jay »

Erzsebet wrote:
konrad wrote:
Skijaš wrote: quote="Erzsebet"
nikad neću prihvatiti da me prave budalom i da mi govore da za domovinu treba umrijeti.
/quote
Ja sam prestao komunicirati na ovoj temi, ali evo čovjek je sve rekao :). O tome se radi, zbog čega su ljudi umrli? Ako je zbog ovog što imamo, onda sigurno nije vrijedno, a svi znamo da još dugo neće biti bolje, ni u kojem smislu.
50 godina komunizma, 5 godina rata, 20 godina ultranacionalizma i cak otvorenog fasizma, a ni prije svega toga Bosna nije bila raj na zemlji. Tvoja spika bila bi za razumjeti kad bi zemlja bila sajba. Ovako kapa dole i svaka cast svima koji danas zive u BiH pored koljaca i ubica i opet se ne predavaju, ni BiH ni ono sto ju cini. Od nekoga ko zivi u Amsterdamu i prozivljava "rise of the nationalism" u jednoj puno civilizovanoj i demokratskoj drzavi mogao bi se ocekivati veci stupanj strpljenja i razumjevanja.
Erzsebet

#1589 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

Ti slobodno gini za ideale Izetbegovića i sličnih, ja ću se smijati iz Holandije :).

Btw, nije baš etično spominjati nečije ime na forumu, čak i ako sam on ili ona to urade. Dugo si na forumu, iako imaš novi nick, tako da bi to trebao znati. Što se teksta tiče, da si ga pročitao, shvatio bi da ja zapravo volim BiH. Ako ga jesi pročitao, onda si zloban i ništa drugo. Uživaj u zlobi, zato i mrzim BiH u pojedinim momentima, jer je cijelu jebenu zemlju prekrila zloba, zavist, jad i bijeda.
Bosnolog

#1590 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

Skijaš wrote:
Pa ovaj sukob sa neprijateljima suživota još nije završen. Pričaćemo za 10-20 godina. Ovo je jedan od onih procesa koji bez rata traje dugo i pobjedu se ne može očekivati u roku od nekoliko godina.

A ti Softiću samo nastavi pisati tekstove o tom kako mrziš ovu zemlju. Što više pišeš, to mi je jasnije zašto se ti i ja ne možemo složiti. I tema je Kosovo. Ako želite braniti glupu tezu da je Sarajevo trebalo biti četnički vazal, otvorite drugu temu.
:thumbup:
Erzsebet

#1591 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Erzsebet »

vee-jay wrote: 50 godina komunizma, 5 godina rata, 20 godina ultranacionalizma i cak otvorenog fasizma, a ni prije svega toga Bosna nije bila raj na zemlji. Tvoja spika bila bi za razumjeti kad bi zemlja bila sajba. Ovako kapa dole i svaka cast svima koji danas zive u BiH pored koljaca i ubica i opet se ne predavaju, ni BiH ni ono sto ju cini. Od nekoga ko zivi u Amsterdamu i prozivljava "rise of the nationalism" u jednoj puno civilizovanoj i demokratskoj drzavi mogao bi se ocekivati veci stupanj strpljenja i razumjevanja.
Ja živim u Amsterdamu odnedavno, a svojih 27 godina sam dao našoj zemlji. Više joj ni dana ne dam, saburli Bošnjak vazda ima strpljenja, pa zbog toga mu život prođe u četiri zida. Hvala na ponudi, ali ja za to nemam vremena.

Btw, u tih 50 godina strašnog komunizma i mraka, kako ga mnogi nazivaju, imali smo olimpijadu, nekoliko prvenstava u različitim sportovima, bili prvaci Jugoslavije u fudbalu, prvaci Evrope u košarci i rukometu, itd. Moji roditelji koji su bili radnici su ukupno imali 3500 KM platu, što je ekvivalentno današnjih 3500 eura, možda i više, svake godine su vozili po Evropi novim francuskim i njemačkim automobilima, a niko ih nije pitao kako se zovu, ko su, odakle su. Imali smo dvije vikendice, sad imamo kar.inu. Dabogda se vratilo sutra takvo doba mraka.
Bosnolog

#1592 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Bosnolog »

BiH-x

#1593 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by BiH-x »

Skijaš wrote:A ti Softiću samo nastavi pisati tekstove o tom kako mrziš ovu zemlju. Što više pišeš, to mi je jasnije zašto se ti i ja ne možemo složiti. I tema je Kosovo. Ako želite braniti glupu tezu da je Sarajevo trebalo biti četnički vazal, otvorite drugu temu.
:thumbup:
konrad

#1594 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by konrad »

Skijaš wrote:
Sta kazes, jos 10-20 godina i kada dodamo jos ovih vec proteklih 20 godina, to je nekih tricavih 30-40 godina, da bi se mozda doslo do onoga sto je vec bilo. To bez rata.
A ko biva sa ratom bi trajalo krace :-)
Kolega zar se nije vec probalo sa ratom ?
detroit-mercy

#1595 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by detroit-mercy »

Erzsebet wrote:
vee-jay wrote: 50 godina komunizma, 5 godina rata, 20 godina ultranacionalizma i cak otvorenog fasizma, a ni prije svega toga Bosna nije bila raj na zemlji. Tvoja spika bila bi za razumjeti kad bi zemlja bila sajba. Ovako kapa dole i svaka cast svima koji danas zive u BiH pored koljaca i ubica i opet se ne predavaju, ni BiH ni ono sto ju cini. Od nekoga ko zivi u Amsterdamu i prozivljava "rise of the nationalism" u jednoj puno civilizovanoj i demokratskoj drzavi mogao bi se ocekivati veci stupanj strpljenja i razumjevanja.
Ja živim u Amsterdamu odnedavno, a svojih 27 godina sam dao našoj zemlji. Više joj ni dana ne dam, saburli Bošnjak vazda ima strpljenja, pa zbog toga mu život prođe u četiri zida. Hvala na ponudi, ali ja za to nemam vremena.

Btw, u tih 50 godina strašnog komunizma i mraka, kako ga mnogi nazivaju, imali smo olimpijadu, nekoliko prvenstava u različitim sportovima, bili prvaci Jugoslavije u fudbalu, prvaci Evrope u košarci i rukometu, itd. Moji roditelji koji su bili radnici su ukupno imali 3500 KM platu, što je ekvivalentno današnjih 3500 eura, možda i više, svake godine su vozili po Evropi novim francuskim i njemačkim automobilima, a niko ih nije pitao kako se zovu, ko su, odakle su. Imali smo dvije vikendice, sad imamo kar.inu. Dabogda se vratilo sutra takvo doba mraka.
Mislim da je to nevezano za temu o Kosovu sta su ti roditelji imali. Ali, kakve veze imaju tvoje dvije vikendice, francuska i njemacka auta, putovanja po Evropi sa svime sto se je desilo u BiH.
Ja jaro razumijem tvoje ogorcenje, ali valjda znas ili pamtis da se mi nismo jarane jedno jutro probudili dignutih cuna i odlucili da srusimo Jugu i sav rahatluk koji smo imali. Koliko ja pamtim dogadjaji su isli drugim tokom, nas u Bosni u principu niko nije nista ni pitao.
Ne znam da li mislis, posto vidim da si zagovornik te teze, da smo ostali sa Slobom da bi i dalje vozali nemacka i francuska auta, spartali po Evropi imali 3,500 Eura place i dalje imali po dvije vikendice i td., nesto ne vidim da ovi sto ostadose pod Slobom da zive tako, nego tu negdje kao i mi :mrgreen: .
Ja zna da se sada javljaju dileme tipa SBKBB, ali to su sve dileme, stvar se desavaju sa razlogom i mislim da je neukusno optuzivati nas u BiH za rusenje rahatluka u Jugi. To bi bilo isto kao reci Makedoncima, jebo vam pas mater sto srusiste onakav rahatluk (mada su Makedonci dobro prosli u odnosu na nas) iako u principu Makednoce niko ni za sta nije pitao, kao ni nas uostalom.
Nekako me uvijek zadive ljudi sa nasih prostora, svi su prije rata vozali bijesna auta, imali vikendice, spartali po Evropi i svijetu uzduz i poprijeko, ukratko bili gazde :mrgreen:.
Mada ja to bas i ne pamtim da je bilo tako :skoljka: .
Mx

#1596 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

27.06.2011

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15 ... 2-xml-mrss

SPORT | 27.06.2011

Fatmire Bajramaj - od izbjegličkog djeteta do svjetske prvakinje

Image

Fatmire Bajramaj
Ona je simbol nove generacije njemačkih nogometašica: lijepa je, mlada, uspješna i samouvjerena - a povrh toga još i primjer uspješne integracije stranaca. A u Njemačku je došla kao dijete izbjegličke familije s Kosova.

Fatmire "Lira" Bajramaj je sigurno jedan od najvrjednijih izvoznih proizvoda Kosova. U izboru za najbolju nogometašicu svijeta u 2010. godini, našla se na trećem mjestu, iza Birgit Prinz i Brazilke Marte. Tek su joj 23 godine, a u vitrini već ima brojne titule, među njima i one najvrjednije - svjetske prvakinje i pobjednice Lige prvaka.

A da je bila poslušna kćer, ne bi ni bila postala nogometašica. "Za djevojke nije nogomet", govorio joj je na početku otac. "Lira" je dvije godine morala potajice igrati. Prvo sa svojim mlađim bratom Flakronom i drugim dječacima, onako, iz zabave, a onda i u ekipi za dječake. Majka je uvijek znala za strast svoje kćeri. "Otac ništa nije znao", priča Fatmire: "Kasnije mi je trebao potpis roditelja, ali tata nije htio potpisati nego je rekao: trebaš ići na ples, a na na nogomet. Ipak sam nastavila igrati. A kada je vidio kako dobro igram, svidjelo mu se. Danas jedva čeka da vidi moje utakmice".

Bajramaj u tipičnoj akciji
Način da se zaradi "džeparac"

Fatmire Bajramaj je došla na svijet kao drugo dijete automehaničara i domaćice u kosovskom selu Đurakovcu. Ima još jednog mlađeg i jednog starijeg brata. Obitelj je na Kosovu živjela do 1989. godine. Kada je toj pokrajini ukinuta autonomija, obitelj je odlučila pobjeći u Njemačku i nastanila se u Remscheidu na zapadu zemlje. Nogomet je Fatmire počela igrati kao šestogodišnjakinja u Giesenkirchenu, a kasnije nastavila u Mönchengladbachu dok je jednog dana, kada je imala 16 godina, nije vidio jedan trener. Njemu se svidjelo kako igra i pitao je bi li htjela s nogometom zaraditi "malo novca". "Ne znam, rekla sam, moram pitati oca", prisjeća se. Otac joj je dozvolio da ode na probni trening u Duisburg, nakon čega je potpisala ugovor.

"Malo novca" je u Duisburgu "Lira" zarađivala skoro šest godina, od 2004. do 2009. S Duisburgom je 2009. osvojila UEFA-in Womens Cup kao i Kup Njemačkog nogometnog saveza (DFB-a). U sezoni 2009/2010 je promijenila klub i počela igrati za Turbine iz Potsdama. S njim je odmah i osvojila prvenstvo i titulu pobjednica Lige prvaka. Time je, kaže, ostvarila jedan od svojih snova.

Naslovna stranica autobiografija Farmire Bajramaj

Od iduće sezone njezin "nogometni dom" bit će Frankfurt. Tamo će igrati za 1. FFC Frankfurt, no prije toga na ostvarenje čeka još jedan san: osvajanje titule svjetskih prvakinja u vlastitoj zemlji, u zemlji u kojoj je odrasla. "Svi stadioni će biti puni, nadamo se da će to biti nešto kao 'ljetna bajka' na muškom prvenstvu", kaže.

Socijalno angažirana reprezentativka

"Lira" Bajramaj igrala je za mlade reprezentacije Njemačke u svim kategorijama. Za A-reprezentaciju je prvi put zaigrala 20. listopada 2005. protiv Škotske. Najveći uspjeh koji je s doživjela s njemačkom vrstom bila je pobjeda u finalu SP-a u Kini prije četiri godine. Tada je svjetske prvakinje u Frankfurtu dočekalo 20.000 navijača. Fatmire je bila jako ponosna, a i njezin otac. "Među 20.000 navijača su bili moj tata, moja mama i moj dečko. Bila sam oduševljena. Tata je plakao. Zašto plačeš, pitala sam ga, a on mi je rekao: Drago mi je da te vidim."

Otac joj je govorio: "Za djevojke nije nogomet."

Fatmire Bajramaj je ime koje se rado spominje kada se priča o uspješnoj integraciji. Ona sama kaže da joj je nogomet puno pomogao da se integrira. Zahvaljujući sportu, kaže, puno je lakše naučila jezik i svladavala druge školske zadaće. "Theo Zwanziger (predsjednik Njemačkog nogometnog saveza, op.a.) često me poziva na manifestacije na temu integracije i kaže: Lira, dođi, ti si u sportu lice Njemačke, ti si uzor malim djevojčicama!", priča.

Od srpnja 2007. je mlada nogometašica u sportskoj grupi Bundeswehra pod ugovorom na određeno vrijeme. 2009. je objavila autobiografiju: "Od izbjeglice do svjetske prvakinje". Bila je veleposlanica World Visiona i Europske godine 2010. za borbu protiv siromaštva i socijalne izolacije.

Do sada je odigrala 43 utakmice za reprezentaciju i s osam golova je jedan od stupova nacionalne vrste. Dani koji slijede će pokazati hoće li joj poći za rukom ostvariti trenutno najveći san...

Autor: Bahri Cani (dd)

Odg. ur.: Z. Arbutina
tbv

#1597 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by tbv »

Draskovic priznaje nezavisnost Kosova
28.06.2011. "Mnogi u Srbiji neće danas da vide da na Kosovu više od 90 posto građana nisu Srbi i da ne prihvataju Srbiju kao svoju državu i da na toj teritoriji nema znakova državnog prisustva Srbije", ukazao je on i naveo da se proglašavanjem Rezolucije UN 1244 za tapiju suvereniteta Srbija "hvata za jednu paučinu".

"Pricati o suverenitu a suvereniteta nema i voditi politiku odbrane onoga što nema, nije dobro za Srbiju, srpski naord i Srbe na Kosovu", poručio je Drašković.
vonSchtigliz

#1598 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by vonSchtigliz »

Smijesan video na youtube a tice se teme Serbian Kid angry about Kosovo Independence, swearing in Chat rooms` http://www.youtube.com/watch?v=ir-AEQ7q ... dded#at=34 :-) :mrgreen:
Mx

#1599 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

Prvi dogovor Beograda i Prištine

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... stine.html

Autor Srna 2011-07-02 19:38:00

Image
Borisav Stefanović

U ranijim izjavama predstavnici Beograda i Prištine imali su oprečne stavove
Delegacije Beograda i Prištine na današnjem sastanku u Briselu postigle su dogovor o slobodi kretanja, matičnim knjigama i prihvatanju diploma, javljaju srbijanski mediji. Očekuje se da posrednik u dijalogu visoki evropski diplomata Robert Kuper da zvanično saopštenje o postignutim dogovorima, kao i da šef beogradskog pregovaračkog tima Borisav Stefanović novinari da dodatne informacije.

U ranijim izjavama predstavnici Beograda i Prištine imali su oprečne stavove o tome šta će ti sporazumi konkretno značiti. Stefanović je odbacio ranije tvrdnje šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da će Beograd priznati pečat kosovske carine, pasoše, lične karte i registarske tablice. On je ranije rekao da neće biti nikakvog potpisivanja sporazuma, niti bilo kakvog dovođenja dvije strane na istu ravan, već će, kako je naveo, dvije vlade sprovoditi dogovoreno uz monitoring Evropske unije, koja će oformiti radne grupe.

Govoreći šta će sve biti obuhvaćeno dogovorom, Stefanović je ranije rekao da će Srbi sa Kosova i Metohije moći slobodno da se kreću po čitavoj pokrajini i da bez problema prelaze administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Stefanović je rekao da će Srbija kao država će nastaviti da vodi evidenciju o katastru i matičnim knjigama rođenih, kao i da će Srbi sa Kosova i Metohije moći da koriste i broj mobilne telefonije 064 i struju iz
srpskih elektrana.

Šef pregovaračkog tima Beograda negirao je da će građanima Kosova biti dozvoljeno da putuju sa kosovskim pasošima kroz Srbiju, kao i sa kosovskim tablicama. Pregovori Beograda i Prištine započeti su 8. marta. Do sada je razgovarano o matičnim knjigama, katastaru, aviosaobraćaju, telekomunikacijama, carinskim pečatima i predsedavanju Ceftom.
Last edited by Mx on 03/07/2011 20:17, edited 1 time in total.
Mx

#1600 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Mx »

Kosovo
Image

Kosovska perspektiva: Beograd napravio prvi korak ka priznanju

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... nanju.html

Autor Srna 2011-07-02 21:40:00

Image
Edita Tahiri

Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, kaže Edita Tahiri
Šefica prištinske delegacije za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ocijenila je da je današnjim sporazumima dvije strane u Briselu učinjen "prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova".
"Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, i danas je napravljen prvi korak Srbije ka tome", rekla je Tahiri za Radio-televiziju Kosova nakon razgovora u Briselu. Ona je navela da se dogovori zasnivaju na principu reciprociteta, što znači da sve što će važiti za građanina Kosova, važiće i za svakog građanina Srbije koji putuje na Kosovo, te dodala da će njihovo sprovođenje garantovati i nadzirati Evropska unija.

"Ovo su možda prvi historijski sporazumi dvije zemlje i mislim da su oni postignuti zato što obje države imaju za cilj učlanjenje u EU. Ovim sporazumima Kosovo i Srbija su ispunile neke od uslova i vrijednosti koje vode ka EU", rekla je Tahiri.
Post Reply