ja koristim forklift 2dzemmo wrote:zanima me program kao sto je Win Commander na Windowsu,
nasao sam ovaj link http://mac.appstorm.net/roundups/utilit ... -x-finder/
jedino sta mi je bitno je opcija kad radim copy/paste foldera
ima li opcija replace u smislu da mogu ici na skip, replace...
npr: folder od 100GB hocu da prebacim na Hard kao back-up - jednom sedmicno
zelim da prebacim samo promjene, fajlove koji su novi ili koji su promjenili velicini
nadam se da vas nisam zbunio
Apple Mac - All about
Moderator: Benq
-
Yamahalac
#1576 Re: Apple MAC all about
-
Richard Peti
-
DYD666
#1578 Re: Apple MAC all about
Da, super program, ali sam ga koristio samo za FTP servere pa nisam znao ima ili ovo sto dzemmi trebaYamahalac wrote: ja koristim forklift 2
-
Yamahalac
#1579 Re: Apple MAC all about
Sync ToDYD666 wrote:Da, super program, ali sam ga koristio samo za FTP servere pa nisam znao ima ili ovo sto dzemmi trebaYamahalac wrote: ja koristim forklift 2
Folder synchronization compares source and target folders (even remote ones) identifying matching, modified, new and deleted files.
http://www.binarynights.com/
-
Yamahalac
#1580 Re: Apple MAC all about
ima boljazoom66 wrote:![]()
![]()

- amidzazeher
- Romanista 101%
#1582 Re: Apple MAC all about
imao sam na MAC-u neke privatne snimke ovog ljeta sa familijom, zadnji put prije mjesec dana sam gledao a danas kada sam opet zelio da pogledam nema ih nigdje...kao da ih je neko izbrisao ali slike sve stoje...kako je to moguce i da li postoji mogucnost da opet te snimke vratim i na koji nacin...
u zadnjih mjesec dana nisam imao nikakvih problema na njemu osim sto sam instalirao macKeeper koji je 2 puta izvrsio scaning i pocistio neke probleme sto je usporavalo rad na njemu, da li je mozda on izbrisao te videe koje sam imao??
u zadnjih mjesec dana nisam imao nikakvih problema na njemu osim sto sam instalirao macKeeper koji je 2 puta izvrsio scaning i pocistio neke probleme sto je usporavalo rad na njemu, da li je mozda on izbrisao te videe koje sam imao??
- amidzazeher
#1583 Re: Apple MAC all about
Koristis li Time Machine? Ili bilo kakav back up?Romanista 101% wrote:imao sam na MAC-u neke privatne snimke ovog ljeta sa familijom, zadnji put prije mjesec dana sam gledao a danas kada sam opet zelio da pogledam nema ih nigdje...kao da ih je neko izbrisao ali slike sve stoje...kako je to moguce i da li postoji mogucnost da opet te snimke vratim i na koji nacin...
A cim si napisao da si instalirao Mac Keeper sve mi je bilo jasno, ne znam sta ce ti to samo problemi sa njim!
Ako vec mislis da imas problema sa mac-om onda se to radi na drugi nacina a nikako sa mackeeperom i ja pretpostavljam da ti je on tu nesto zahebao!
Samo kad citam o problemima oko uninstall-a ovog ko fol AV programa sve mi bude jasno!
http://applehelpwriter.com/2011/09/21/h ... r-malware/
Kad vec imas to na macu nadjoh na netu mozda ti pomogne, mada sve na tvoju odgovornost!
http://www.macstories.net/reviews/mackeeper/ i idi na pasus Undelete
"Undelete is another thing you’d like to try out: you know that even if you trash something, that something - in many cases – will be still available on your hard drive and if you really want, you can get it back?"
- mO k3
#1584 Re: Apple MAC all about
imao sam i ja isti problem odjednom nema slika... ali hvala bogu osiguram slike 3 puta...
- Sheikha
#1585 Re: Apple MAC all about
Pozdrav svima
Da li poznajete neku stranicu, ili mozda cak app koja radi prevode tekstova na nas jezik?
Google Translate to bas "traljavo" odradi
Da li poznajete neku stranicu, ili mozda cak app koja radi prevode tekstova na nas jezik?
Google Translate to bas "traljavo" odradi
-
DYD666
#1586 Re: Apple MAC all about
Ništa pametno, većina ih se svakako "kači" na Google engine...
-
DYD666
#1587 Re: Apple MAC all about
Merge folder contents instead of overwriting
This feature works similarly “Keep both files”, but it’s specifically for when you try and move a folder into a location with a pre-existing folder of the same name. As well as the normal options of overwriting the whole folder or cancelling, you can now choose to merge the contents of the folders by clicking Keep both.
There are a couple of quirks to watch out for with this though. Annoyingly, it only seems to work when copying a folder, not when moving one. This means that you either have to hold down the Option key when dragging the folder, or use the Command-Option-V. In addition, you have to watch out when merging folders containing files of the same name. If you do so, instead of the option to Keep both, you can now only choose to Keep newer, which means in each case where two files conflict, the file that was most recently modified will be chosen to overwrite the older one.
This feature works similarly “Keep both files”, but it’s specifically for when you try and move a folder into a location with a pre-existing folder of the same name. As well as the normal options of overwriting the whole folder or cancelling, you can now choose to merge the contents of the folders by clicking Keep both.
There are a couple of quirks to watch out for with this though. Annoyingly, it only seems to work when copying a folder, not when moving one. This means that you either have to hold down the Option key when dragging the folder, or use the Command-Option-V. In addition, you have to watch out when merging folders containing files of the same name. If you do so, instead of the option to Keep both, you can now only choose to Keep newer, which means in each case where two files conflict, the file that was most recently modified will be chosen to overwrite the older one.
-
breuer
#1588 Re: Apple MAC all about
nekako sam iskljucio gornji red tipki...tako da ne mogu koristiti manipulacije zvučnika ( mute, pojačavanje i sl. ) molim pomoč kako da odblokiram taj segment tastature 
- Chemist
#1589 Re: Apple MAC all about
System Prefrences - Keyboard - Iskljuciti opciju "Use all F1, F2, etc. keys as standard function keys"
Ukoliko ti je ova opcija ukljucena pritisnes tipku fn i onda imas pristup funcijama na tim tipkama i vice versa naravno
Ukoliko ti je ova opcija ukljucena pritisnes tipku fn i onda imas pristup funcijama na tim tipkama i vice versa naravno
-
breuer
#1590 Re: Apple MAC all about
hvala
mozda nisam napomenupo da koristim windows na mak-u, pa ako moze taj slučaj 
- mrtva kokoš
#1591 Re: Apple MAC all about
apple-ljupci, da li se isplati zamjena toshibe satellite L 555 17" 2.13, i3 procesora, 320 G HD, 4 RAM-a memorije za MacBook 13" 2.2GHZ 120GB, 4 RAM-a.
mislim kontam svakako mijenjati za manji laptop, posto me ovaj slomi, pa imam neku ponudu za ovaj. da li je ova ponuda ok i moze li se dogradjivati HD...
hvala...
mislim kontam svakako mijenjati za manji laptop, posto me ovaj slomi, pa imam neku ponudu za ovaj. da li je ova ponuda ok i moze li se dogradjivati HD...
hvala...
-
DYD666
#1592 Re: Apple MAC all about
Obicni "plasticni" MacBook? Ne znam bas...hdd mozes dodati, ako ti nije frljavo sa 17" sletiti na 13"
Mac je Mac, OSX je OSX ali plastika je plastika
(mada ni ta toshiba nije rocksolid vjerujem)
Mac je Mac, OSX je OSX ali plastika je plastika
(mada ni ta toshiba nije rocksolid vjerujem)
- mrtva kokoš
#1593 Re: Apple MAC all about
ma bas se dvoumim. jedini razlog je sto bih je mijenjao jeste sto se slomih nosajuci, a inace ne bih...
a i to me malko pecka, da mi ne bude premali ekran, mozda je najbolje da sacekam da naleti kakva 15"

a i to me malko pecka, da mi ne bude premali ekran, mozda je najbolje da sacekam da naleti kakva 15"
-
DYD666
#1594 Re: Apple MAC all about
Vidi kod nekoga da malo isprobas MacBook pa ocjeni iz prve ruke za velicinu ekrana i sl...
-
Kruler
#1595 Re: Apple MAC all about
Ja trenutno koristim MBP 15'' i mogu ti reci da mi je nakon par godina sa 13'' malo prevelik (tipke na tastaturi su malo previše razmaknute). Srećom, nije mnogo teži.šime.sparina wrote:ma bas se dvoumim. jedini razlog je sto bih je mijenjao jeste sto se slomih nosajuci, a inace ne bih...
a i to me malko pecka, da mi ne bude premali ekran, mozda je najbolje da sacekam da naleti kakva 15"![]()
Za prenosnik bi za mene MBA 13'' bio idealan. Mali, lagan, baterija dugo traje. Nikada mi se nije desila situacija da nosim 13'' sa sobom i da mi treba veći monitor. Kada sam kući ili u kancelariji spojim eksterni monitor čisto jer je zgodno raditi na dva ekrana.
-
stari_sarajevski_gospodin
#1596 Re: Apple MAC all about
Last edited by stari_sarajevski_gospodin on 25/11/2011 03:44, edited 1 time in total.
- GAU8
#1597 Re: Apple MAC all about
Koliko je meni poznato Apple-ov keyboard je identican na 13 i 15 verziji pa cak i na 17". samo sto na 15" imas zvucnike sa strana, koji su jos veci na 17"Kruler wrote:Ja trenutno koristim MBP 15'' i mogu ti reci da mi je nakon par godina sa 13'' malo prevelik (tipke na tastaturi su malo previše razmaknute). Srećom, nije mnogo teži.šime.sparina wrote:ma bas se dvoumim. jedini razlog je sto bih je mijenjao jeste sto se slomih nosajuci, a inace ne bih...
a i to me malko pecka, da mi ne bude premali ekran, mozda je najbolje da sacekam da naleti kakva 15"![]()
Za prenosnik bi za mene MBA 13'' bio idealan. Mali, lagan, baterija dugo traje. Nikada mi se nije desila situacija da nosim 13'' sa sobom i da mi treba veći monitor. Kada sam kući ili u kancelariji spojim eksterni monitor čisto jer je zgodno raditi na dva ekrana.
-
Kruler
#1598 Re: Apple MAC all about
I ja sam to mislio, i sad kada pogledam dvije tastature, identične su. Međutim, neka razlika postoji jer je osjećaj kada kucam različit. Kao da je na 15'' razmak između tipki sasvim malo veći zbog čega sam opasno fulao tipke u početku.GAU8 wrote:Koliko je meni poznato Apple-ov keyboard je identican na 13 i 15 verziji pa cak i na 17". samo sto na 15" imas zvucnike sa strana, koji su jos veci na 17"
- GAU8
#1599 Re: Apple MAC all about
Moze biti da je do polozaja zglobova sake kod tipkanja. Na vecim modelima ima vise prostora za to i moze se komfornije smjestiti ruka.Kruler wrote:I ja sam to mislio, i sad kada pogledam dvije tastature, identične su. Međutim, neka razlika postoji jer je osjećaj kada kucam različit. Kao da je na 15'' razmak između tipki sasvim malo veći zbog čega sam opasno fulao tipke u početku.GAU8 wrote:Koliko je meni poznato Apple-ov keyboard je identican na 13 i 15 verziji pa cak i na 17". samo sto na 15" imas zvucnike sa strana, koji su jos veci na 17"
-
Chiefukan
#1600 Re: Apple MAC all about
Zanima me moze li se kod nas slucajno instalirati, odnosno upgradeovati Snow Leopard na Lion, putem App Store-a? Postoji li kakav način?