Dešavanja u Srbiji
-
Benighted
#1577 Re: Desavanja u Srbiji
ova brineta s desna ima lijep osmijeh 
-
simi5
#1578 Re: Desavanja u Srbiji
Umesto pesak ja ću pokušati da odgovorim. Biće istovremeno parlamentarni i lokalni izbori 11.5.Umjetnik a wrote:hajde pesak
malo nam daj uvid u te koalicije za izbore
SRS opet nudi savezništvo sa vojom vampirom
DS još nije suguran
kako to ide
gdje je tu LDP
p.s.
šta miliš o stranci G17plus
Na parlamentarnim postoje dve velike frakcije, jedna je za približavanje EU iako je deo država iz EU priznao državu Kosovo. Razlozi su pragmatični, u nivou ekonomskih i društvenih nužnosti. S druge strane ovaj blok zagovara stav da je Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije i zalagaće se kroz spoljnju politiku za takav odnos u svetu. Na čelu koalicije kao najača stranka je DS koja je najavila da Koštunica više nikako ne može biti premijer.
.Generalni sekretar SDP-a Mirsad Jusufović rekao je Beti da je Glavni odbor te stranke na sednici na Zlataru kod Nove Varoši potvrdio dogovor predsednika SDP-a Rasima Ljajića i predsednika DS Borisa Tadića.
On je dodao i da je na sednici utvrđen način izlaska na predstojeće lokalne izbore u šest šandžačkih opština.
Prema njegovim rečima, SDP će u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu imati zajedničku listu sa DS, G17 Plus, Sandžačkom alternativom (SA) i Strankom Zeleni.
"Opštinski odbori SDP-a u Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju imaju punu slobodu da formiraju koalicije po nahođenju, ili da ih uopšte ne prave", rekao je Jusufović.
U ozbiljnim pregovorima su i G17, koja ima podršku ispod cenzusa, ponuđeno im je 15% mandata na svim nivoima i učešća u vladi ali oni traže 25% što je nerealno. Takođe su u toku pregovori sa SPO i LSV. Verovatno je da će u ovu koaliciju ući još manjinskih stranaka Mađara, Roma,... Procenjuje se da ova lista sad ima 44% podrške među biračima .
Drugu frakciju čine stranke koje ne žele saradnju sa EU ako se zemlje EU ne odreknu priznanja Kosova. Tu grupu predvodi SRS, koja je ponudila postizbornu koaliciju DSS i NS ali uz izričitu ogradu da premijer nikako ne može biti Koštunica. Prema anketama oni u ovom trenutku imaju 41% podrške. Nije jasno da li će Ugljanin i Palma (JS) ući u koaliciju sa DSS i NS na republičkom nivou.
Nešto preko cenzusa (5%) imaće na osnovu sadašnjeg odnosa snaga LDP. Oni su za saradnju sa EU ali i za priznavanje otcepljenja Kosova. Moguća je postizborna koalicija DS i LDP.
Takođe oko 5% bi trebali da imaju SPS koji su takođe očekivani u koaliciji sa SRS. Znači da se oba bloka bore za 5% glasova koji bi im dali prednost.
Vrlo zanimljivo je da su oba vodeća bloka dovela Koštunicu lično pod znak pitanja što DSS stavlja u neugodnu poziciju da više nisu najpoželjniji koalicioni partner svima.
Na lokalnom nivou može se očekivati da će u gradskim skupštinama biti sličan odnos snaga DS i SRS i da će lokalne vlasti u velikim gradovima biti praktično koalicione. U malim sredinama srednje Srbije podršku imaju DSS- NS i SRS, dok u Vojvodini prednost imaju DS i manjinske stranke. U Raškoj je takođe podeljenost po pola. U Preševu i Bujanovcu se očekuje da će albanske stranke imati većinu u opštinama dok na republičkim izborima ne žele da podrže nikoga.
-
zrikavac48
#1579 Re: Desavanja u Srbiji
simi5 wrote:ld wrote:voajer wrote:Samo da ponesto napisem ovim diskutantima iz Bosne koji neprestano govore u floskulama Srbi, Bosnj..
Gomila gluposti. Da je Srbija ušla u mobilizaciju i rat 92. umesto što se 80% Srba opiralo ratu danas bi sve izgledalo sasvim drugačije. Ne bolje, nego drugačije. Veća je šansa meni u Sarajevu da doživim neprijatnost (a nisam ) nego tebi u Beogradu.
Da, gomila gluposti, tebi koji si premlad pa sam nisi nista zapamtio i sluzis se tudjim pricama i zapisima za koje vjerujes da su tacni, ili si bio i ostao zaslijepljen nerealnoscu.
Milosevic je dobro pazio da sve sto radi ne lici na ucestvovanje u bilo kakvom ratu. Pa zaboga on je bio "garant mira" na Balkanu. Sve je to bilo zakamuflirano na raznorazne nacine od paravojnih jedinica (Arkanovaca, Belih orlova i svih drugih bijelosvijetskih protuha), Stanisicevih Crvenih beretki i drugih do rezervista. Oni koji su se opirali i izbijegavali mobilizaciju na kojekakve nacine i proglaseni dezerterima nisu to cinili iz ubijedjenja da ne treba ratovati u Bosni i Hercegovini, nego nisu zeljeli da budu oni ti koji ce tople domove zamijeniti rovovima. Prelistaj malo srbijansku stampu od 90-te pa na dalje. Sijeti se(ako nisi bio premlad) ispracaja tenkova na Vukovar i bacanja cvijeca. To je bio samo jedan od pocetaka ratne euforije koja je vladala u Srbiji sve do bombardiranja. Ko i koliko ih je se oglasilo protiv ratova? Odgovor je; Sramno mali broj. Koliko Srbija ima ratnih vojnih invalida od -91 pa nadalje? Koliko ih je u sanducima ( nazalost njihovih roditelja) vraceno kucama? To je samo jedan dijelic cinjenica kojima se moze prikazati stav prosijecnog stanovnika Srbije prema Bosni i Hercegovini.
Ako se upustite u razgovor o ratu u BiH s nekim stanovnikom Srbije pa bio on to i vas stari poznanik, uglavnom se razgovor svodi na to da se on nikada nije bavio politikom i o tome nista ne zna.
-
pesak
#1580 Re: Desavanja u Srbiji
300 000 mladih je pobeglo iz srbije devedesetih da ne bi isli u rat...koliko se secam.
- Bosanac sa dna kace
#1581 Re: Desavanja u Srbiji
uh, dobor je, ja mislio pola miliona, mislim da su to cak rekli na HTVpesak wrote:300 000 mladih je pobeglo iz srbije devedesetih da ne bi isli u rat...koliko se secam.
-
Umjetnik a
#1582 Re: Desavanja u Srbiji
znači voji se mrda mjesto premijera
neće ga na toj oziciji ni DS ni SRS
-
pesak
#1583 Re: Desavanja u Srbiji
moguce je.Bosanac sa dna kace wrote:uh, dobor je, ja mislio pola miliona, mislim da su to cak rekli na HTVpesak wrote:300 000 mladih je pobeglo iz srbije devedesetih da ne bi isli u rat...koliko se secam.
treba obnavljati engleski i gledati njihove slobodne televizije, slusati radija. a ove ignorisati. kao da ne postoje.
mnogo dugo smo u okupaciji- vec 20 godina.
ne moze se vise izdrzati
Last edited by pesak on 16/03/2008 12:48, edited 1 time in total.
-
zrikavac48
#1584 Re: Desavanja u Srbiji
I ponijeli sa sobom u bijeli svijet mrznju (osim casnih izuzetaka) prema Hrvatima, Bosnjacima i Albancima smatrajuci ih krivim za to sto su morali napustiti svoj topli dom. Za mnoge od njih Mladic i njemu slicni su heroji i idoli.pesak wrote:300 000 mladih je pobeglo iz srbije devedesetih da ne bi isli u rat...koliko se secam.
- krivorijek
Nece, nece. Pa dosta je i sjedio potpuno nezasluzeno.Umjetnik a wrote:znači voji se mrda mjesto premijera
Al' nece on odustat od politike. Samo ne znam cega ce se prihvatit.
Ministar za Kosovo, neko rece?
Ako predstojece izbore dobije SRS ima realne sanse.
Pa da ponavlja onu svoju mantru (o medunarodnom pravu) do iznemoglosti,
sve dok Albancima ne pocne odzvanjati om u usima.
-
pesak
#1586 Re: Desavanja u Srbiji
mi u srbiji nemamo pojma sta se dogadja napolju.
evo, sad, na euronewsu-emisija o iranu- o nekoj klinnici u iranu u kojoj se operisu da budu musko ili zensko.
benzin u kanticama, skup, voce na ulici-takodje...
iranke u maramama, ali nasminkane i sredjene..
vrlo zanimljivo
kad zivis u srbiji, imas osecaj da si sam na svetu i da postoji samo problem kosova i td..
kojesta.
definitivno treba odlicno znati slobodne jezike.
evo, sad, na euronewsu-emisija o iranu- o nekoj klinnici u iranu u kojoj se operisu da budu musko ili zensko.
benzin u kanticama, skup, voce na ulici-takodje...
iranke u maramama, ali nasminkane i sredjene..
vrlo zanimljivo
kad zivis u srbiji, imas osecaj da si sam na svetu i da postoji samo problem kosova i td..
kojesta.
definitivno treba odlicno znati slobodne jezike.
-
Umjetnik a
-
pesak
#1588 Re: Desavanja u Srbiji
ja za tadica ne glasam vise nikada, tako da ta vest za mene nema blage veze.
http://www.voanews.com/serbian/intervjui.cfm
http://www.voanews.com/serbian/intervjui.cfm
- turban
#1589 Re: Desavanja u Srbiji
Ma sta mi rece...pesak wrote:300 000 mladih je pobeglo iz srbije devedesetih da ne bi isli u rat...koliko se secam.
A gdje su oni tzv dobrovoljci ,oni sa:Bezanije,Zemuna,Batajnice,Konjarnika,Vracara,Vozdovca,Banovog Brda,Petlovog Brda,Kumodraza,Borce,Padinske Skele,Krnjace,Borce,Karaburme,Dorcola i ostalih Beogradskih sela???
Bas si me utjesila...
-
zavrzlama
#1590 Re: Desavanja u Srbiji
Skini turban kad razgovaras sa @Pesak..turban wrote:Ma sta mi rece...pesak wrote:300 000 mladih je pobeglo iz srbije devedesetih da ne bi isli u rat...koliko se secam.![]()
A gdje su oni tzv dobrovoljci ,oni sa:Bezanije,Zemuna,Batajnice,Konjarnika,Vracara,Vozdovca,Banovog Brda,Petlovog Brda,Kumodraza,Borce,Padinske Skele,Krnjace,Borce,Karaburme,Dorcola i ostalih Beogradskih sela???
Bas si me utjesila...
-
simi5
#1591 Re: Desavanja u Srbiji
Kako je danas saopštio Bojan Pajtić između DS i G 17 je postignut dogovor na republičkom, pokrainskom i lokalnom nivou.
Zoran Ostojić je saopštio da će u kolaiciji sa LDP izaći DHSS i SDU na republičkom nivou. Takođe je saopštio da je na lokalnim nivoima moguć nastup sa svima osim SRS.
http://www.blic.co.yu/index.php
-
Umjetnik a
#1592 Re: Desavanja u Srbiji
simi5 wrote:
Kako je danas saopštio Bojan Pajtić između DS i G 17 je postignut dogovor na republičkom, pokrainskom i lokalnom nivou.
Zoran Ostojić je saopštio da će u kolaiciji sa LDP izaći DHSS i SDU na republičkom nivou. Takođe je saopštio da je na lokalnim nivoima moguć nastup sa svima osim SRS.
koji je puni naziv ove 2 stranke
HVALA
simi5
za sve do sada
-
simi5
#1593 Re: Desavanja u Srbiji
DHSS je demohrišćanska stranka Srbija. Na čelu stranke je Vladan Batić. Tipičla demohrišćanska stranka, nacionalisti i liberali.Umjetnik a wrote:simi5 wrote:
koji je puni naziv ove 2 stranke
HVALA
simi5
za sve do sada
SDU je Socijaldemokratska unija i na čelu im je Žarko Korać poznat po mnogo reči i malo hrabrosti da se objavi analiza propusta u obezbeđenju Zorana Đinđića koji su doveli do uspeha atentatora.
-
pesak
#1594 Re: Desavanja u Srbiji
SIMI 5 [/quote]
DHSS je demohrišćanska stranka Srbija. Na čelu stranke je Vladan Batić. Tipičla demohrišćanska stranka, nacionalisti i liberali.
SDU je Socijaldemokratska unija i na čelu im je Žarko Korać poznat po mnogo reči i malo hrabrosti da se objavi analiza propusta u obezbeđenju Zorana Đinđića koji su doveli do uspeha atentatora.[/quote]
Ajde, mani se udbaske propagande SIMI ! To sto pricas je ljuta udbaska LAZ iz Kurira i ostalih mafijaskih, udbaskih medija. Zarko Korac je bio jedan od najblizih prijatelja i saradnika premijera Djindjica !
On je jedan od retkih koji je postavio pitanje o obezbedjenju Zorana Djindjica !
Koje bezobrazne i bezobzirne LAZI ti izgovaras !
A ti , umjetnice a, nemoj me vise provocirati na PP. Ono sto imas, pitaj me javno !
DHSS je demohrišćanska stranka Srbija. Na čelu stranke je Vladan Batić. Tipičla demohrišćanska stranka, nacionalisti i liberali.
SDU je Socijaldemokratska unija i na čelu im je Žarko Korać poznat po mnogo reči i malo hrabrosti da se objavi analiza propusta u obezbeđenju Zorana Đinđića koji su doveli do uspeha atentatora.[/quote]
Ajde, mani se udbaske propagande SIMI ! To sto pricas je ljuta udbaska LAZ iz Kurira i ostalih mafijaskih, udbaskih medija. Zarko Korac je bio jedan od najblizih prijatelja i saradnika premijera Djindjica !
On je jedan od retkih koji je postavio pitanje o obezbedjenju Zorana Djindjica !
Koje bezobrazne i bezobzirne LAZI ti izgovaras !
A ti , umjetnice a, nemoj me vise provocirati na PP. Ono sto imas, pitaj me javno !
- Maraschino
#1595 Re: Desavanja u Srbiji
ovo bi bila dobra vijest da se glavni glumac promijeni a do tada... ostaje sve po starom (sjedenje na dvije stolice) a to i nije bas pozeljno
-
vratnik
#1596 Re: Desavanja u Srbiji
pesak,
da li se situacija oko suda smirila. Cekamo tvoj izvjestaj,
hvala
da li se situacija oko suda smirila. Cekamo tvoj izvjestaj,
hvala
- turban
#1597 Re: Desavanja u Srbiji
Ma koliko meni bilo tesko dokazivati licnu, i tragediju Bosne tako je Pesak-u tesko dokazivati da postoje i oni normalini Srbi.
I ja i ti Pesak budemo u poziciji da nas odmah poklope.Jedna je stvar jasna,ili bi trebala biti jasna.Srbi su pocinili stravicne zlocine i uvukli i ostale narode u ta zlodjela.Da postoje pokreti Vesne Pesic sada u obliku LDP za mene ne znaci puno.To ti je kao kad organizam 80%bude zahvacen karcinomom,dali onih 20%ima neki znacaj za opstanak tog organizma???
I ova tema bi trbelo malo da omeksa ovakve poput mene?!Tesko,jako tesko!
Mada meni nije mrsko slusati Pesicevu,Canka,citati Bogdanovica i ostale koji kao da sve sto kazu,ustvari kazuju ono sto bi drugi o Srbima rekli.
Danas je Srbija na koljenima,a na ledjima joj i dalje jase NACINALIZAM najteze vrste.Sta ja imam od teme-Desavanja u Srbiji,nista sem vjecite borbe sa samim sobom???Ta borba se zove borba ostati normalan i ne pokleknuti pod teskom mrznjom koja smrdi svuda oko nas..
Ali i ova diskusija bi se mogla prepoznati kao tracak svjetlosti negdje u ovoj Balkanskoj mracini...
I ja i ti Pesak budemo u poziciji da nas odmah poklope.Jedna je stvar jasna,ili bi trebala biti jasna.Srbi su pocinili stravicne zlocine i uvukli i ostale narode u ta zlodjela.Da postoje pokreti Vesne Pesic sada u obliku LDP za mene ne znaci puno.To ti je kao kad organizam 80%bude zahvacen karcinomom,dali onih 20%ima neki znacaj za opstanak tog organizma???
I ova tema bi trbelo malo da omeksa ovakve poput mene?!Tesko,jako tesko!
Mada meni nije mrsko slusati Pesicevu,Canka,citati Bogdanovica i ostale koji kao da sve sto kazu,ustvari kazuju ono sto bi drugi o Srbima rekli.
Danas je Srbija na koljenima,a na ledjima joj i dalje jase NACINALIZAM najteze vrste.Sta ja imam od teme-Desavanja u Srbiji,nista sem vjecite borbe sa samim sobom???Ta borba se zove borba ostati normalan i ne pokleknuti pod teskom mrznjom koja smrdi svuda oko nas..
Ali i ova diskusija bi se mogla prepoznati kao tracak svjetlosti negdje u ovoj Balkanskoj mracini...
-
voajer
#1598 Re: Desavanja u Srbiji
U ratu sam imao jednog kolegu za kojeg pouzdano znam da bi bio najgori cetnik da je kojim slucajem bio Srbin.
Kako vidim ti si turban sklon tim podjelama ljudi na Srbe i one druge, koji su eto iz nekog razlog manje skloni da budu skotovi. Da si slucajno ti Srbin, mozes li mi otprilike opisati koja bi tvoja politicka stanovista danas bila? Ja procjenjujem da liberalnije od Kostunice ti ne bi stigao. Tako tu negdje, izmedju Nikolica i Kostunice, tu ti meni negdje lezis.
I znas sta je interesantno, nema veze jesi li Srbin ili nisi, to je tvoje mjesto i tako se potpisujes svakom svojom shovinistickom izjavom. Pripadnost narodu je samo nebitna nijansa.
Kako vidim ti si turban sklon tim podjelama ljudi na Srbe i one druge, koji su eto iz nekog razlog manje skloni da budu skotovi. Da si slucajno ti Srbin, mozes li mi otprilike opisati koja bi tvoja politicka stanovista danas bila? Ja procjenjujem da liberalnije od Kostunice ti ne bi stigao. Tako tu negdje, izmedju Nikolica i Kostunice, tu ti meni negdje lezis.
I znas sta je interesantno, nema veze jesi li Srbin ili nisi, to je tvoje mjesto i tako se potpisujes svakom svojom shovinistickom izjavom. Pripadnost narodu je samo nebitna nijansa.
- turban
#1599 Re: Desavanja u Srbiji
Istina je ponekad okrenuta protiv same sebe.U sustini ista nas da odvesti do suprotnog ubjedjenja... 
-
simi5
#1600 Re: Desavanja u Srbiji
Nakon dolaska NATO okupatora na KiM 1999. godine grupa oko 200 službenika suda u Kosovskoj Mitrovici ostala je bez posla. Ne samo sudije nego i činovnici, tetkice, obezbeđenje. Do sada im je Srbija isplaćivala plate na prinudnom odsustvu, ali od samoproglašenja nove države oni su ostali bez ikakvih sredstava za život. U petak su se u mirnom protestu skupuili ispred zgrade suda i ušli u nju tražeći da se vrate na posao. Nije bilo nikakvog sukoba sa obezbeđenjem zgrade ili UNMIK-om. UNMIK je odbio pregovore i demonstranti su odlučili da ostanu u zgradi mirno protestvujući. Organizovali su se u 4 grupe po 50 koji su se smenjivali na dežurstvu.
U nedelju je u Gračanicu stigao ministar za KiM Slobodan Samardžić koji je podneo predloge za sporazum između Srbije i UNMIK-a. O tom sporazumu još nije diskutovano.
Danas je 17. mart, 4 godine pošto su u ničim izazvanom masovnom napadu Šiptara na Srbe kada je ubijeno 17 Srba, spaljeno preko 900 kuća i 200 crkava i manastira od kojih mnoge iz ranog srednjeg veka. Među njima umetnički biseri kao Sv Arhanđeli i Bogorodica Ljeviška iz 14. veka i prastare crkve kao Sv Vrači iz 9. veka. Trebalo je da se danas ova godišnjica stradanja obeleži mirno.
Jutros u 5:30 UNMIK policija je ušla u zgradu suda i uhapsili su 50 prisutnih demonstranata od čega 20 žena, bez ikakvog otpora. Onda su mušku grupu poslali u zatvor u Prištini na šta su okupljeni Srbi oko suda reagovali i sprečili odlazak drugog autobusa sa uhapšenim ženama. Došlo je do guranja između prisutnih Srba i kordona, koje je onda eskaliralo u tuču, bacanje suzavca, šok bombi, kamenica, i na kraju bombi i bojeve municije. Borbe su trajale do podne a onda su se policajci UNMIK-a povukli iz Mitrovice. Po prvim informacijama dvoje Srba je u kritičnom stanju, jedan je pogođen u mozak drugi u slepoočnicu, jedan čovek je pogođen sa 5 gelera u telo. Ima još oko 15 ozbiljnije povređenih Srba i oko 50 onih koji su posle zbrinjavanja otpušteni. Unmik je izjavio da ima 5 povređenih policajaca.
U ovom trenutku traje primirje, vode se pregovori, a na prilazima Mitrovici je KFOR.
U nedelju je u Gračanicu stigao ministar za KiM Slobodan Samardžić koji je podneo predloge za sporazum između Srbije i UNMIK-a. O tom sporazumu još nije diskutovano.
Danas je 17. mart, 4 godine pošto su u ničim izazvanom masovnom napadu Šiptara na Srbe kada je ubijeno 17 Srba, spaljeno preko 900 kuća i 200 crkava i manastira od kojih mnoge iz ranog srednjeg veka. Među njima umetnički biseri kao Sv Arhanđeli i Bogorodica Ljeviška iz 14. veka i prastare crkve kao Sv Vrači iz 9. veka. Trebalo je da se danas ova godišnjica stradanja obeleži mirno.
Jutros u 5:30 UNMIK policija je ušla u zgradu suda i uhapsili su 50 prisutnih demonstranata od čega 20 žena, bez ikakvog otpora. Onda su mušku grupu poslali u zatvor u Prištini na šta su okupljeni Srbi oko suda reagovali i sprečili odlazak drugog autobusa sa uhapšenim ženama. Došlo je do guranja između prisutnih Srba i kordona, koje je onda eskaliralo u tuču, bacanje suzavca, šok bombi, kamenica, i na kraju bombi i bojeve municije. Borbe su trajale do podne a onda su se policajci UNMIK-a povukli iz Mitrovice. Po prvim informacijama dvoje Srba je u kritičnom stanju, jedan je pogođen u mozak drugi u slepoočnicu, jedan čovek je pogođen sa 5 gelera u telo. Ima još oko 15 ozbiljnije povređenih Srba i oko 50 onih koji su posle zbrinjavanja otpušteni. Unmik je izjavio da ima 5 povređenih policajaca.
U ovom trenutku traje primirje, vode se pregovori, a na prilazima Mitrovici je KFOR.