Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

cocochanel

#1576 Re: Ginekologija i vagine....

Post by cocochanel »

da li treba recept za te vaginalete od kantariona, ili se mogu uzeti na svoju ruku..?
BIONA

#1577 Re: Ginekologija i vagine....

Post by BIONA »

ne treba, ali se vise isplati kupiti tampone i ulje...
Mis mekinjas

#1578 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Mis mekinjas »

Vaginalete od kantariona se kupuju bez recepta. Koštaju 3KM.
Mislim i da se Betadine kod vas mogu bez recepta, ja ovdje gdje živim, trebam recept.
Koštaju oko 10KM. :)
6.april

#1579 Re: Ginekologija i vagine....

Post by 6.april »

Koliko je zdravo prespavati sa tamponom natopljenim uljem?
I kako se dobijaju te ranice?
I da li bi mi gin. rekla da ih imam?
Mis mekinjas

#1580 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Mis mekinjas »

6.april wrote:Koliko je zdravo prespavati sa tamponom natopljenim uljem?
rekla bi ti naravno. :)
Ne znam, kako, ja ih nemam, ali HPV ih uzrokuje, to znam.
Neće ti ništa biti od tampona natpljenim uljem biti.
Princip je sličan, kad kupiš sebi probiotike, koje aplikatorom, ubrizgaš sebi dolje.
Michun

#1581 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

6.april wrote:Koliko je zdravo prespavati sa tamponom natopljenim uljem?
nece ti nista biti od 8h sa tamponom - ali nemoj duze.
ranice nisu od hpv, to su lezije na grlicu, kao da je "sastrugan" gornji sloj koze i vidi se meso. eto tako prosto da objasnim. ako ste nekad prije cule za "tusiranje", e to se prije tretiralo tusiranjem, ali se ne radi vise zato sto se gornji sloj oporavi a tkivo unutra ostane bolesno pa to moze izazvati komplikacije. sada se savjetuje da se radi na imunom sistemu, kantarion, probiotik i tako to.
rekla bi ti ako ti je radila kolposkopiju...mislim da se ne vidi golim okom.
radenska

#1582 Re: Ginekologija i vagine....

Post by radenska »

Nego ne rekoste mi kolike su cijene kod tog spahovica. Kako sam zakljucila po ovom forumu vecina ima pozitivna iskustva s njim.
sposa0408

#1583 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sposa0408 »

Trebam raditi pretrage polnih hormona na DIP-u radi PCOS, i to tacno odredjeni dan (13 ili 14 dan ciklusa). Do sada nisam radila nista na DIP-u pa nemam iskustvo. Treba li se prethodno najaviti jer je bitno da to uradim bas taj dan, pa da nebi bilo da profulim datum? Koliko kosta analiza polnih hormona?
Hvala vam na odgovorima :)
wewa

#1584 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

sposa0408 wrote:Trebam raditi pretrage polnih hormona na DIP-u radi PCOS, i to tacno odredjeni dan (13 ili 14 dan ciklusa). Do sada nisam radila nista na DIP-u pa nemam iskustvo. Treba li se prethodno najaviti jer je bitno da to uradim bas taj dan, pa da nebi bilo da profulim datum? Koliko kosta analiza polnih hormona?
Hvala vam na odgovorima :)
ne treba se narucivati, samo ti treba uputnica i kopija uputnice. ako ti je ovjerena knjizica, participacija je 2 KM po hormonu.
DotLady

#1585 Re: Ginekologija i vagine....

Post by DotLady »

Zbog svakakvih "zivotnih" stvari, vec duze vrijeme nisam isla ginekologu, a sad su se vec i javili neki problemi. Menstruacija mi se skroz poremetila i pocela preskakati i pojavile su mi se akne na licu. Ocito da se radi o nekom hormonalnom poremecaju i problemima s jajnicima, pa me zanima, kakva su vasa iskustva sa ovim? Sumnjam na pcos, mada ne bih htjela da nagadjam prije nego odem doktoru, ali ako je neko imao problema s tim, voljela bih da znam kakvi su biti vasi simptomi?

Takodjer, mislila sam otici na pregled u kliniku u Skerlicevoj. Kakvi su doktori tamo? Ima li neko koga biste mi preporucili?
male_okice

#1586 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

Mis mekinjas wrote:Žene, koristite li vaginalete od kantariona?
Ja sam koristila par, čisto radi flore, faune, džungle, i tako toga dolje... :D , ali nemam pojma o svim proizvođačima.Imam sad jedne, Pharmamed ih proizvodi, ali nisu mi bog zna kakve, i imala sam neke Cydonia, te su bile bolje.
Tampon nisam namakala u kantarionovo ulje, ne mogu to....

Navodno da pomažu svemu i svačemu. :)
jesam nekoliko puta, vecinom dan-dva poslije menstruacije, ne mogu reci ni da su mi super pomogle, ali ni odmogle, mada bolja mi je varijanta bila (djelotvornija od vaginaleta) da se uvecer samo namazem uljem kantariona i stavim dnevni ulozak i tako prespavam pa se ujutru istusiram. Ulje sam kupila pravo domace u hr na moru nije iz apoteke
CherryLips

#1587 Re: Ginekologija i vagine....

Post by CherryLips »

DotLady wrote:Zbog svakakvih "zivotnih" stvari, vec duze vrijeme nisam isla ginekologu, a sad su se vec i javili neki problemi. Menstruacija mi se skroz poremetila i pocela preskakati i pojavile su mi se akne na licu. Ocito da se radi o nekom hormonalnom poremecaju i problemima s jajnicima, pa me zanima, kakva su vasa iskustva sa ovim? Sumnjam na pcos, mada ne bih htjela da nagadjam prije nego odem doktoru, ali ako je neko imao problema s tim, voljela bih da znam kakvi su biti vasi simptomi?

Takodjer, mislila sam otici na pregled u kliniku u Skerlicevoj. Kakvi su doktori tamo? Ima li neko koga biste mi preporucili?
Isla sam ja u Skerlicevu,zakazali mi pregled odmah za sljedeci dan,doktori su ok,nisam cula da se neko posebno zalio na bilo koga.Na UZV idem za koji dan. Evo ti broj tel pa nazovi i naruci se : 560290.
ciki4

#1588 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ciki4 »

Ja bih preporučila Radu Rakić, išla sam kod skoro svih ljekara u Skerlićevoj dok nisam prebacila kod nje i prezadovoljna sam. Što se tiče PCOS-a, simptomi mogu biti problemi s kilogramima, akne, maljavost i poremećen ciklus, ali možeš imati sindrom bez ikakvih simptoma. Ja imam PCOS, akne nemam, maljava sam "umjereno" :lol:, mršava sam, jedino su ciklusi katastrofa. Ne mora značiti da se kod tebe radi o ovom poremećaju. Bez UZV-a i hormonalnog statusa ti niko ne može postaviti tu dijagnozu
dona

#1589 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

DotLady wrote:Zbog svakakvih "zivotnih" stvari, vec duze vrijeme nisam isla ginekologu, a sad su se vec i javili neki problemi. Menstruacija mi se skroz poremetila i pocela preskakati i pojavile su mi se akne na licu. Ocito da se radi o nekom hormonalnom poremecaju i problemima s jajnicima, pa me zanima, kakva su vasa iskustva sa ovim? Sumnjam na pcos, mada ne bih htjela da nagadjam prije nego odem doktoru, ali ako je neko imao problema s tim, voljela bih da znam kakvi su biti vasi simptomi?

Ja sam imala slican problem. Znaci, hormonalni poremecaj, pcos. Krvarila 2 mjeseca bez prestanka, imala jake odljeve koji se nisu mogli zaustaviti bez kiretaze...debljala se naglo, posebno podrucje stomaka. Znaci, uzas jedan kroz sta sam prosla ovog ljeta. Medjutim, Dobila sam yaz kontraceptivne pilule i svi moji problemi su nestali. Menstruacija potpuno redovna, oskudna i bez bolova i pms-a. Isla sam kod dr. Hadziomerovica, jer mi je njega ( kao najboljeg endokrinologa ) preporucio dr Spahovic.
Kapri

#1590 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Ja sam juce radila papa test u Sanasi kod onog Arapa i prokrvarila :sad: Valjda grub ili sta li.Da li je normalno to krvarenje,rekao mi je da imam ranicu koja krvari od jake upale pa me zanima sta vi mislite?
lol_sa

#1591 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lol_sa »

Kapri wrote:Ja sam juce radila papa test u Sanasi kod onog Arapa i prokrvarila :sad: Valjda grub ili sta li.Da li je normalno to krvarenje,rekao mi je da imam ranicu koja krvari od jake upale pa me zanima sta vi mislite?

To se i meni desilo na zadnjem pregledu. Doktorica je bila uzasno gruba, 5 dana poslije me sve bolilo. Krvarila samo taj dan. Ne preporucujem dr. Sehadu u Kumrovcu.
Na tvom mjestu bi opet otisla na pregled, al kod nekog drugog.
LaCici

#1592 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

I ja sam svaki put malo prokrvarila nakon papa testa, i koliko ja znam to je normalno, kao i da te poslije malo boli. Pogotovo ako imas neku upalu ili infekciju.
lol_sa

#1593 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lol_sa »

Meni je ovo bio prvi put da sam prokrvarila nakon papa testa, nikad me nista nije zabolilo nakon njega. A vec 10 godina ga radim, jednom do dva puta godisnje.
Nazalost moja doktorica bila odsutna, pa me ubacise kod ove. Tad i nikad vise.
Kapri

#1594 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Hvala vam djevojke
semmy

#1595 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

LaCici wrote:I ja sam svaki put malo prokrvarila nakon papa testa, i koliko ja znam to je normalno, kao i da te poslije malo boli. Pogotovo ako imas neku upalu ili infekciju.
koliko ja znam nije normalno da krvaris nakon papa testa, to se desava ako je dr. grub. govorim iz iskustva ( imala karcinom grlica materice koji se jako brzo razvijao i dosao u visoku razinu rizicnosti ) jer sam kod ginekola u zadnjih 4/5 godna bila skoro svaka 3 mjeseca na pregledima i radila papa test svaki put i mnoge druge testove... bila kod dr.masica, dr. gutic, dr.spahovic, dr.cehajic i dr.begic...uz u trudnoci mi radio dr.redzepi i za sve njih imam rijeci hvale.

prokrvariti mozes kad radis biopsiju a papa test nikako. i nebi trebao papa test da je bolan, pogotovo ne 5 dana da imas bolove.
LaCici

#1596 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

I ja sam ga milion puta do sada radila i svaki put sam imala blago krvarenje, ne da krvarim cijeli dan, nego samo nakon uzimanja uzorka i kao neko ziganje i blagi bol u tom predjelu. :-? E onda je mozda do mene, jer i ja sam radila kod razlicitih doktora. Pitala sam bas jednog doktora (ne sjecam se kod koga je to bilo) da li je to normalno i rekao mi je da se moze javiti blago krvarenje i bol, tako da sam ja to shvatila kao nesto uobicajeno prilikom uzimanja pape. :roll:
semmy

#1597 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

LaCici wrote:I ja sam ga milion puta do sada radila i svaki put sam imala blago krvarenje, ne da krvarim cijeli dan, nego samo nakon uzimanja uzorka i kao neko ziganje i blagi bol u tom predjelu. :-? E onda je mozda do mene, jer i ja sam radila kod razlicitih doktora. Pitala sam bas jednog doktora (ne sjecam se kod koga je to bilo) da li je to normalno i rekao mi je da se moze javiti blago krvarenje i bol, tako da sam ja to shvatila kao nesto uobicajeno prilikom uzimanja pape. :roll:
neugodan osjecaj, blaga bol u trenutku kad uzima bris cetkicom je ok ali da boli poslije nije normalno i nebi trebalo da se desi...pa je li ti test ok, koliko su meni objasnjavali kod uzimanja brisa nebi trebalo ni krvi da ima jer tada nije mjerodavan test. kazem ti kod njih sam redovna ali nikad nisam imala ni boli niti sam prokrvarila ni taj trenutak..jedino na biopsiji sam imala uzasnu bol, iako nisam trebala osjecati bol ali sam preosjetljiva pa su mi morali dati lokalnu anesteziju, tada sam i prokrvarila ali to je normalno na biopsiji.
dona

#1598 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

I ja sam prije par dana radila papa test i dr mi je rekao da imam ranicu koja pri svakom pregledu prokrvari, ali on kaze nije to nista strasno. Nisam krvarila ali imala sam iscjedak cudne boje :) i da...imala sam i blage bolove...
Kapri

#1599 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Kod mene je bilo krvi kada mi je uzeo papa test na onoj kopatice par kapi,kaze da ranica krvari od upale.Poslije na vesu imala sam juce i jutros samo tackasne male tragove sukrvice a ne boli me uopste bljelo me samo kada je uzimao
dona

#1600 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Da li je neka od vas imala tu ranicu u kombinaciji sa promjenama ASCUS??? Ja sam to imala prije 4 mjeseca, sad cekam novi nalaz... Da li se radi o nekoj upali, ili nagomilanim upalama i infekcijama, jer sam preosjetljiva na to?!
Post Reply