Recepti
Moderator: anex
- fantom slobode
#1576 Re: Recepti
Kako je divno vidjeti kad kuharica svoje umijece predstavi ostalima preko svog facebook-a...Radite li to inace?
-
lavv
#1577 Re: Recepti
Ia Sam dobila domacih jabuka I voljela bib kolac sa jabukama napraviti. Image li kakav dobar recept? Monk vole evil cokoladu I cokoladne kolace. Kad bi se nekako mogla kombinovati cokolada I jabuke. Drags money vrijednice pomagajte??????
- otherside
#1578 Re: Recepti
ja cesto pravim ovaj
http://www.coolinarika.com/recept/najed ... -i-grizom/
(ne zato sto volim posebno jabuke nego se napravi za 15 min
)
(ne zato sto volim posebno jabuke nego se napravi za 15 min
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1579 Re: Recepti
To ti je biljni mrs ali ja nikada ne koristim, puter mi je dovoljan.dalalala wrote:ladyblue18 wrote:http://www.coolinarika.com/recept/bosan ... od-jabuka/dalalala wrote:Ima li neko neki fin recept za gurabije s pekmezom od jabuke? Ili one crne pekmezne hurmašice (nekako malo kao gnjecave budu)?
Dobila sam na poklon domaćeg pekmeza, pa sam sva sretna i da mi je šta da napravim
HvalaaaJedini problem mi je ovo maslo. Zna li neko gdje se to ima kupiti?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1580 Re: Recepti
jastafantom slobode wrote:Kako je divno vidjeti kad kuharica svoje umijece predstavi ostalima preko svog facebook-a...Radite li to inace?
sto cu kuhati ako necu okaciti na fb
btw, jedna curica slavi rodjendan (14 godina), dolaze joj drugari.. sta bih joj mogla napraviti ...da moze stojati (da se ne mora jesti vruce)ali da nije komplikovano, djeca su to
- ladyblue18
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1582 Re: Recepti
ne to, nesto slanoladyblue18 wrote:Sampite![]()
a mozes i ovo http://www.coolinarika.com/recept/kinde ... -schnitte/ taman za djecu
mislila sam joj naslagati onih sendvica zalogajcica, ali osusit ce se taj hljeb
- ladyblue18
#1583 Re: Recepti
A slano.
Pa da, sendvici bi bili najbolji, 2,3 fracuske vekne zavisi koliko je djece, sir, salama, majoneza, kisele krastavice, abc, i eto.
Samo dobro zamotas prozirnom folijom, stavis na neki pladanj, omotas i moze stajati.
Ili kupiti onih pastetica sa sirom pa ispeci malo prije
Pa da, sendvici bi bili najbolji, 2,3 fracuske vekne zavisi koliko je djece, sir, salama, majoneza, kisele krastavice, abc, i eto.
Samo dobro zamotas prozirnom folijom, stavis na neki pladanj, omotas i moze stajati.
Ili kupiti onih pastetica sa sirom pa ispeci malo prije
-
NeenaSa
#1584 Re: Recepti
Vrijeme jabuka.
Dakle ide recept za

studlu sa jabukama.
Zamijesiti tijesto kao za klepe (za neupucene, doda/ju se jaje/a), tom razlikom sto se jufke razvijaju maaaaaaaallllooooo tanje
nesto izmedju pite i klepa.Ovisno kako zelite.
Napravite kolacice , premazite topljenim maslacem i zavijte u prozirnu foliju da "odmori."
Fil:
Oguliti jabuke, redandati (3-4 sjeckati na tanke listice) i proprziti na maslacu. Dodati limun, krusne mrvice, (da pokupi sok od istih) grozdjice (prethodno potopljene), cimet, iiiii nesto
mljevenih i sjeckanih oraha.
Razviti jufku, premazati maslacem i fil "poredati" na pocetku jufke. Urolati, premazati maslacem i u pecnicu.
Kad je gotova, posut staubcukerom (secer u prahu) i to je to.
P.S.
Ukoliko nemate vremena, mogu da posluze i gotove jufke. Ako kupite tanje, naslagajte 3-4 i svaku premazite rasopljenim maslacem.
Dakle ide recept za

studlu sa jabukama.
Zamijesiti tijesto kao za klepe (za neupucene, doda/ju se jaje/a), tom razlikom sto se jufke razvijaju maaaaaaaallllooooo tanje
Napravite kolacice , premazite topljenim maslacem i zavijte u prozirnu foliju da "odmori."
Fil:
Oguliti jabuke, redandati (3-4 sjeckati na tanke listice) i proprziti na maslacu. Dodati limun, krusne mrvice, (da pokupi sok od istih) grozdjice (prethodno potopljene), cimet, iiiii nesto
Razviti jufku, premazati maslacem i fil "poredati" na pocetku jufke. Urolati, premazati maslacem i u pecnicu.
Kad je gotova, posut staubcukerom (secer u prahu) i to je to.
P.S.
Ukoliko nemate vremena, mogu da posluze i gotove jufke. Ako kupite tanje, naslagajte 3-4 i svaku premazite rasopljenim maslacem.
- melrose
-
NeenaSa
#1586 Re: Recepti
Toliko me stid.
Pobogu, prikaz slicne. I gdje sam tvrdila da je moja fotka ?
Pobogu, prikaz slicne. I gdje sam tvrdila da je moja fotka ?
- melrose
#1587 Re: Recepti
Pa i treba
nigdje ne pise odakle si uzela fotku (sto je neki bonton). Evo doniram ti moju strudlu dok ne napravis svoju 

Last edited by melrose on 16/11/2013 12:42, edited 1 time in total.
- manekenka u penziji
#1588 Re: Odg: Recepti
Moram da pohvalim ovaj recept. Kolac je jako sočan i ukusan. Ja sam dodala par izmjena, ubacila sam solju oraha i grozdjica, umjesto solje ulja stavila sam samo pola i umjesto cijele solje brašna stavila sam nešto vise od pola solje. Kada se ispekao, premazala sam ga bestiljom pa onda zalila preljevom iz recepta.otherside wrote:ja cesto pravim ovaj
(ne zato sto volim posebno jabuke nego se napravi za 15 min)
Hvala otherside!
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
- melrose
#1589 Re: Recepti
manekenko u peMziji i ja pravim isti kao i ti (i kod mene ima oraha), to je ztv. grcka baklava (a neko zove i jednom vrstom sevdidzan baklave), u sv. sl. fenomenalan je! da nisam napravila medeno srce za danas, bas bih napravila ovaj!
jedna fotka iz arhive:

jedna fotka iz arhive:

-
NeenaSa
#1590 Re: Recepti
Postaje zamorno, i tema je - Receptimelrose wrote:Pa i trebanigdje ne pise odakle si uzela fotku (sto je neki bonton). Evo doniram ti moju strudlu dok ne napravis svoju
http://img.photobucket.com/albums/v230/ ... cc41bb.jpg
Bez obaveza. Ti ocigledno, da bi zadovoljila svoju sujetu,
Usputbudireceno ima tema - Sto se danas ... sa fotkama. Na istoj sam pisala i naglasila da fotka nije moja.
- manekenka u penziji
#1591 Re: Recepti
@melrose: divno ti kolac a i štrudla izgledaju. Kod mene je već pola tepsije otišlo a nisu još svi gosti došli 
- melrose
#1592 Re: Recepti
hvala manekenko!!! za strudlu obavezno vuceno tijesto tj. jufke, sa kupovnim to jednostavno nije to. i topla strudla i kugla sladoleda od vanilije ili sos od vanilije 
st ose tvojih gostiju tice
ko prvi djevojci ...
ja sam na medenom srcu (zadnji put sam ga pravila prosle zime, nekako mi ukus cimeta ide uz zimu), recept je sa Coolke: http://www.coolinarika.com/recept/meden ... visnjama-/ samo bez visanja!

st ose tvojih gostiju tice
ja sam na medenom srcu (zadnji put sam ga pravila prosle zime, nekako mi ukus cimeta ide uz zimu), recept je sa Coolke: http://www.coolinarika.com/recept/meden ... visnjama-/ samo bez visanja!

-
NeenaSa
#1594 Re: Recepti
Pocele su pripreme za,
http://www.coolinarika.com/tag/bozicni-keksi/
Stavka sa limunom odradjena, da l' ce prezivit' do Bozica, upitno.
http://www.coolinarika.com/tag/bozicni-keksi/
Stavka sa limunom odradjena, da l' ce prezivit' do Bozica, upitno.
-
NeenaSa
#1596 Re: Recepti
Haj' , @madesa, sto si se uplasio/la.
DakleM
trouglice.
Tijesto:
300 gr brasna
130 gr maslaca
130 gr secera
2 jaja
1 cajna zlica praska za pecivo
1 cajna zlica vanilije
sve to umijesiti, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da se odmori.
Dok se odmara, vi nastavite sa umorom
i napravite smjesu.
Smjesa, ide lagano, nemojte se plasiti:
cca. 400 gr mljevenih i sjeckanih oraha
cca. 100 gr secera
1 zlica vanilije
mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu, da ju mozete razmazati po tijestu.
Tijesto razvaljajte i prostrite u pleh , premazite marmeladom od sipuraka , (mogu i druge) i potom ide smjesa.
Peci u pecnici (180 stupnjeva) 40-45 min.
Kad je gotovo, dok se ohladi, istopiti cokoladu za kuhanje sa mlijekom i uljem i istom po hladnom kolacu isarati.
Kad se i cokolada po kolacu ohladi , tad sijeci trouglice.
Zvuci tj. cita se komplicirano, vjerujte da nije.
DakleM
Tijesto:
300 gr brasna
130 gr maslaca
130 gr secera
2 jaja
1 cajna zlica praska za pecivo
1 cajna zlica vanilije
sve to umijesiti, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da se odmori.
Dok se odmara, vi nastavite sa umorom
Smjesa, ide lagano, nemojte se plasiti:
cca. 400 gr mljevenih i sjeckanih oraha
cca. 100 gr secera
1 zlica vanilije
mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu, da ju mozete razmazati po tijestu.
Tijesto razvaljajte i prostrite u pleh , premazite marmeladom od sipuraka , (mogu i druge) i potom ide smjesa.
Peci u pecnici (180 stupnjeva) 40-45 min.
Kad je gotovo, dok se ohladi, istopiti cokoladu za kuhanje sa mlijekom i uljem i istom po hladnom kolacu isarati.
Kad se i cokolada po kolacu ohladi , tad sijeci trouglice.
Zvuci tj. cita se komplicirano, vjerujte da nije.
- holowey
#1597 Re: Recepti
sa druge teme, recept za kolace
Uključi rernu...
Makni sa stola prljave čaše, lego kocke i prazne papiriće od bombona...
Pripremi posudu i sve što ti je potrebno od sastojaka za kolače...
Očisti orahe, izmjeri brašno i šećer...
Izvadi puzle iz brašna...
Otjeraj djecu iz kuhinje, očisti ih od brašna.
Uzmi jaje, DODAJ MUŽU DALJINSKI...
Vrati se, otjeraj djecu iz kuhinje i obriši razbijeno jaje razliveno po stolu i podu...
Uzmi novo jaje, spremi posudu za mućenje...
Javi se na telefon, otjeraj djecu iz kuhinje, počisti komadiće razbijene posude i obriši pod...
Uzmi drugu posudu...
Napravi novo tijesto za kolače...
Otjeraj djecu iz kuhinje, operi svo tijesto koje je po njima...
Namaži pleh masnoćom...
DAJ MUŽU HLJEB, KOBASICU, SALAMU...
Vrati se u kuhinju, otjeraj djecu iz kuhinje izvadi orahe iz rerne...
DODAJ MUŽU NOVINE...
Vrati se u kuhinju, otjeraj mačka koji je upravo prosuo tijesto za kolače, pozovi veterinara...
Uzmi neko sredstvo za smirenje...
Operi pod, sto, stolice, suđe, frižider, šporet, zidove djecu i mačka...
Idi u slastičarnu...
Kupi kolače.
-
idic
#1598 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Evo jedan recept za vrlo jednostavan kolač :
Medene kocke :
2 šolje brašna
1 šolja šećera
1 šolja ulja
2 kesice mljevenog cimeta
1 vanilija šećer
2 kašičice sode bikarbone
2 šolje kisele vode
ovo sve se izmješa kuhačom ili žicom za mješanje. Pola tijesta se ulije u pomašćenu duboku tepsiju i peče 20 minuta na 200 °C. Nakon dvadeset minuta se kolač izvadi iz rerne i premaže mermeladom po želji i onda se doda preostalo pola tijesta i peče još oko 20 minuta do pola sata. Ispečen kolač se može preliti glazurom od čokolade ili jednostavno posuti šećerom u prahu. Meni je sa čokoladom ukusniji.
Prijatno

Medene kocke :
2 šolje brašna
1 šolja šećera
1 šolja ulja
2 kesice mljevenog cimeta
1 vanilija šećer
2 kašičice sode bikarbone
2 šolje kisele vode
ovo sve se izmješa kuhačom ili žicom za mješanje. Pola tijesta se ulije u pomašćenu duboku tepsiju i peče 20 minuta na 200 °C. Nakon dvadeset minuta se kolač izvadi iz rerne i premaže mermeladom po želji i onda se doda preostalo pola tijesta i peče još oko 20 minuta do pola sata. Ispečen kolač se može preliti glazurom od čokolade ili jednostavno posuti šećerom u prahu. Meni je sa čokoladom ukusniji.
Prijatno

Last edited by idic on 24/12/2013 16:02, edited 1 time in total.
-
idic
#1599 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Ukusne oblatne sa čokoladom i orasima
250 g putera
250 g šećera
100 g mliječne čokolade
200 g mljevenih oraha ili lješnika ili badema ( šta ko voli )
4 jaja
3 velike kašike ruma
stavi se puter i šećer u šerpu na laganu temperaturu da se tope. Kad postane tečno doda se izlomljena čokolada i miješa se dok se sve ne otopi, onda se dodaju mljeveni orasi i dalje miješa. Kad se ova masa sjedini dodaje se jedno po jedno jaje snažno mješajući da se masa sjedini. Bude prilično tečno na kraju. U ohlađeno se doda još 3 kašike ruma.
Ovim hladnim filom se premazuju listovi oblatni. Potrebno je nečim pritisnuti oblatne odozgo da se lijepo sjedine sa filom.

250 g putera
250 g šećera
100 g mliječne čokolade
200 g mljevenih oraha ili lješnika ili badema ( šta ko voli )
4 jaja
3 velike kašike ruma
stavi se puter i šećer u šerpu na laganu temperaturu da se tope. Kad postane tečno doda se izlomljena čokolada i miješa se dok se sve ne otopi, onda se dodaju mljeveni orasi i dalje miješa. Kad se ova masa sjedini dodaje se jedno po jedno jaje snažno mješajući da se masa sjedini. Bude prilično tečno na kraju. U ohlađeno se doda još 3 kašike ruma.
Ovim hladnim filom se premazuju listovi oblatni. Potrebno je nečim pritisnuti oblatne odozgo da se lijepo sjedine sa filom.

Last edited by idic on 24/12/2013 15:55, edited 1 time in total.
-
idic
#1600 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 20
Čokoladna torta sa Moscapone-om
2 pakovanja integralnog keksa ( oko 300 g ) i 150 g istopljenog putera za koru
1 pakovanje Moscapone-a od 500 g
200 g mliječne čokolade
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike šećera u prahu
1 dcl slakog vrhnja
keks se usitni u blenderu i doda mu se istopljeni puter. Smjesa se izradi rukama dok ne postane kompaktna. U kalup za pečenje torte se stavi papir za pečenje i utisne se tijesto da bude ravnomijerno raspoređeno.
Obje čokolade se istope sa vrhnjem i ostavi se da se malo prohladi. Moscapone se stavi u posudu za mješanje i doda mu se šećer u prahu. Lagano se izmješa sa žicom za mješanje, a zatim se toj smjesi lagano dodaje polovica istopljene čokolade uz neprekidno lagano miješanje. Tako pripremljena smjesa se izlije u kalup preko kore. Lijepo je izravnati nožem i preliti ostatak istopljene čokolade. Ostaviti par sati u frižideru da se stvrdne.

2 pakovanja integralnog keksa ( oko 300 g ) i 150 g istopljenog putera za koru
1 pakovanje Moscapone-a od 500 g
200 g mliječne čokolade
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike šećera u prahu
1 dcl slakog vrhnja
keks se usitni u blenderu i doda mu se istopljeni puter. Smjesa se izradi rukama dok ne postane kompaktna. U kalup za pečenje torte se stavi papir za pečenje i utisne se tijesto da bude ravnomijerno raspoređeno.
Obje čokolade se istope sa vrhnjem i ostavi se da se malo prohladi. Moscapone se stavi u posudu za mješanje i doda mu se šećer u prahu. Lagano se izmješa sa žicom za mješanje, a zatim se toj smjesi lagano dodaje polovica istopljene čokolade uz neprekidno lagano miješanje. Tako pripremljena smjesa se izlije u kalup preko kore. Lijepo je izravnati nožem i preliti ostatak istopljene čokolade. Ostaviti par sati u frižideru da se stvrdne.