Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chuckie

#1576 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Chuckie »

Pa zar je nekome ko ti salje lovu problem kliknuti dugme confirm da mozes odmah lovu dici, sto od muhe pravite slona?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Saka

#1577 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Naravno da je problem. Nešto prodajem i imam svakodnevno više manjih transakcija. Sad treba svakome da mailam i molim da klikaju na Confirm. Totalno neprofesionalno, radije sačekam mjesec dana da prođe.

Poenta je da PayPal u BiH imam masu ograničenja, jel problem il nije je druga priča. Nekome je nešto problem, nekome nije.
Salah ad-Din

#1578 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Salah ad-Din »

Dajte ba ljudi, dobro ga ikako imamo. Sjetite se kako je bilo prije nekoliko godina, kada nismo mogli nikako koristiti PayPal, ne žalite se. I ja imam problema, ali bolje nego da ga nikako ne mogu koristiti :)
Chuckie

#1579 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Chuckie »

Saka wrote:Naravno da je problem. Nešto prodajem i imam svakodnevno više manjih transakcija. Sad treba svakome da mailam i molim da klikaju na Confirm. Totalno neprofesionalno, radije sačekam mjesec dana da prođe.

Poenta je da PayPal u BiH imam masu ograničenja, jel problem il nije je druga priča. Nekome je nešto problem, nekome nije.
Ja da sam na tvom mjestu sutra bi pakovao kofere i selio gdje je bolje.

Saka

#1580 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Chuckie wrote:
Saka wrote:Naravno da je problem. Nešto prodajem i imam svakodnevno više manjih transakcija. Sad treba svakome da mailam i molim da klikaju na Confirm. Totalno neprofesionalno, radije sačekam mjesec dana da prođe.

Ja da sam na tvom mjestu sutra bi pakovao kofere i selio gdje je bolje.

Nisi na mom mjestu.
Saka

#1581 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Salah ad-Din wrote:Dajte ba ljudi, dobro ga ikako imamo. Sjetite se kako je bilo prije nekoliko godina, kada nismo mogli nikako koristiti PayPal, ne žalite se. I ja imam problema, ali bolje nego da ga nikako ne mogu koristiti :)
Naravno da je dobro, ne žalim se uopšte. Samo sam nekima ovdje morao dokazivati da PayPal BiH nije isto što i PayPal USA ili PayPal EU.
Chuckie

#1582 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Chuckie »

Otkrio si Ameriku.
_Novi

#1583 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by _Novi »

Ja sam npr. razočaran visinom procenta koju oni skidaju prilikom svake transakcije .
Npr. klijent kad mi pošalje 1000 $ , na accout mi dođe 960 $ , znači skinu mi nekih 40 $, a to nije malo.
Eh, sad taj isti klijent mi govori da i njemu skidaju tih 40 $, nisam siguran koliko je to tačno. Isto tako nekad se zna desiti da je novac na Pending statusu, pa se mora čekati .

Mene interesuje da li postoji alternativa Paypalu ?
Saka

#1584 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Chuckie wrote:Otkrio si Ameriku.
Bježi ba čaki, idi igraj Angry Birds. :)
Last edited by Saka on 16/11/2012 09:51, edited 1 time in total.
Saka

#1585 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

_Novi wrote:Mene interesuje da li postoji alternativa Paypalu ?
Postoje alternative ali nijedna nije prismrdila PayPal-u. Neki su čak još skuplji od PayPal-a.
PayPal je najveći i najviše se koristi. Ma šta da staviš za naplatu ako nešto prodaješ kupci će ti tražiti PayPal.
lokalni_razdjevičar

#1586 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by lokalni_razdjevičar »

moze li mi neko reci kakve su kartice od sanpaolo banke, koja je provizija i sta treba da bi se racun otvorio.

Hvala.
thEnd

#1587 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by thEnd »

Pozdrav, trebam poslati cca 3000 svicaraca. Imam paypal, a i primatelj ima isto. Nisam nikad slao novac, kako bih mogao znati koliko ce to trajati i kolika bi provizija bila, u banci mi traze 70 KM, isplati li se ovo.
Saka

#1588 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Poslati kome, u kojoj zemlji on ima PayPal, a u kojoj ti? Provizije se razlikuju od zemlje do zemlje.
thEnd

#1589 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by thEnd »

Saljem u svicarsku. Primatelj je tamo, ja u BiH.
Saka

#1590 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Po mojoj računici platićeš 4.4% + 0.55 CHF.

Znači ukupna provizija na 3000 CHF će ti biti 132.55 CHF. Plus zavisno koju banku koristiš banka će te oderati za konverziju valute.

Kad šalješ pare iz BiH ne postoji mogućnost Personal Payments bez provizije, dok neki iz USA, Canade i Evrope imaju tu mogućnost.

Znači bolje plati tih 70KM preko banke.
thEnd

#1591 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by thEnd »

Zahvaljujem, banka me svakako oderala za konverziju, pa ovih 70 dodje pride. Hvala.
dinok

#1592 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by dinok »

_Novi wrote:Ja sam npr. razočaran visinom procenta koju oni skidaju prilikom svake transakcije .
Npr. klijent kad mi pošalje 1000 $ , na accout mi dođe 960 $ , znači skinu mi nekih 40 $, a to nije malo.
Eh, sad taj isti klijent mi govori da i njemu skidaju tih 40 $, nisam siguran koliko je to tačno. Isto tako nekad se zna desiti da je novac na Pending statusu, pa se mora čekati .

Mene interesuje da li postoji alternativa Paypalu ?
Postoji, najveća alternativa je Moneybookers, no stranci ga ne koriste ni blizu kao PayPal, stoga bih ti preporučio da ga se držiš (PayPala).Što se tiče PayPalovih taksi, koliko znam, sve to snosi onaj tko prima novac, tj. ti, barem je meni svaki put do sada tako bilo.

Što se Pending Balance-a tiče, samo reci klijentu da se logira u PayPal i pored te transakcije (love što ti je poslao) da klikne na "Confirm Reciept" i lova će ti se odmah iz Pending prebaciti u Available Balance.
gagy06

#1593 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by gagy06 »

Pozdrav, bas sam htio da pitam za ovaj pending balance. Meni je zadnja transakcija u pending statusu vec 15 dana. Iako sam ranije sve uredno poslovao. Znaci dovoljno je da posiljalac odradi taj dio kao sto si naveo?
casper_

#1594 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by casper_ »

koliko koja banka naplacuje proviziju za karticu kojom se kupuje?
zna li neko?

i ima li ijedna banka da ti ne naplacuje proviziju osim kada nesto placas tom karticom.
dinok

#1595 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by dinok »

gagy06 wrote:Pozdrav, bas sam htio da pitam za ovaj pending balance. Meni je zadnja transakcija u pending statusu vec 15 dana. Iako sam ranije sve uredno poslovao. Znaci dovoljno je da posiljalac odradi taj dio kao sto si naveo?
Zašto i kome PayPal drži novac ovisi o nekim njihovim pravilima poslovanja.Najčešće to rade radi trgovaca sa Ebaya (ti meni prodaš ciglu, ja se tužim PayPalu, i PayPal mi vrati novac sa tvog računa prije nego dođe u Available Balance).
No, pošto mi živimo u "naprednoj" državi, čini se da nama to uvijek rade (znam za iznimku ako ti direktno šalje neki freelance site, onda ne drže) :)
Reci toj osobi koja ti je lovu poslala da ode na My Account, Recent Activity i nađe tu transakciju te da klikne na "Confirm Reciept".
Ovo je meni PayPal napisao:
PayPal Email wrote:Your buyer can log in to his account and view the first page; "My account", scroll down to recent activity, and choose to confirm receipt
GriFoN

#1596 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by GriFoN »

Danas sam kontaktirao PayPal support u vezi sa pending balanceom, kažu tako mora za sve bosanske accountove... :S

Nisam do sada ni jednom primio novac direktno u active balance, a account imam već dvije godine. Uvijek 15-30 dana moram čekati.

Edit: Probat ću ovo za Confirm button.

Edit 2: Radi, pričekao sam 2-3 min nakon potvrde i pojavilo se u active balanceu.

Hvala.
dinok

#1597 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by dinok »

Ništa :)

I meni je to bio ogroman problem, svaki put je trebalo čekati 30 dana da mi se novac "oslobodi", pa još 3 da ga prebacim na banku...Ovako se sve u par klikova riješi :)
quarterback

#1598 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

casper_ wrote:koliko koja banka naplacuje proviziju za karticu kojom se kupuje?
zna li neko?

i ima li ijedna banka da ti ne naplacuje proviziju osim kada nesto placas tom karticom.
pa mislim da ti niko i ne naplacuje osim ako imas prometa po toj kartici

kod mene je visa electron od unicredita (koristim je samo za paypal) i naplate cini mi se 1.5 KM mjesecno ako sam je koristio za paypal u tom mjesecu
Saka

#1599 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

quarterback wrote:
casper_ wrote:koliko koja banka naplacuje proviziju za karticu kojom se kupuje?
zna li neko?

pa mislim da ti niko i ne naplacuje osim ako imas prometa po toj kartici

kod mene je visa electron od unicredita (koristim je samo za paypal) i naplate cini mi se 1.5 KM mjesecno ako sam je koristio za paypal u tom mjesecu
Raiffeisen naplacuje 2KM imao-nemao prometa. Unicredit 1.65 samo ako si imao prometa taj mjesec.
em11r

#1600 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by em11r »

Pozdrav,

Stavio sam u oglase nesto sto je relativno skupo (par hiljada dolara)

I kontaktira me lik putem emaila koji bi htjeo to da kupi (iz amerike je) i da mi plati putem PayPala ...

Nesto mi ofirno sve to sta ja znam ... pa ne znam ako mu posaljem onaj Request/Invoice moze li on mene kako ... da izvinete naguzit :)))
Post Reply