Bimmer_ wrote:rookfash wrote:najveci problem ovdje je sto svaka susa hoce da je najveci dingospo...brate ako radis u usluznoj djelatnosti, npr kelner, tvoje je da me usluzis sta ja narucim, ako mi se ne svidja i nesto nije uredu tvoje je da vratis i doneses drugo, tvojej ej da se boris za svakog gosta, u sebi mozes da mi jebes mater, al s vana mora biti smjesak, jer gospodo htjeli ste kapitalizam, za njega ste glasali pocetkom 90tih...isto tako je i sa taksistima, nisi bolan ti akademik pa da te neko uvazava, ti si usluzni i u rangu sa svakim usluznim radnikom od kojeg se ocekuje da uradi ono za sta je unajmljen, neko da pokosi travu, onaj da cisti bazen, liftboj da nosa kofere, onaj u autopraonici da dobro opere auto, ti da me od tacke a do tacke b ugodno prevezes i to po zakonu naplatis, ja ako koristim tvoju uslugu znaci da ti zivis od mojih para, a ja za svoje pare hocu da sam gospodin i da se ti tako prema meni i ophodis uz osmjeh, u sebi mi jebi mater. e to je kapitalizam. ako ti odgovara da da ne zaradis ne moras ni radit, ima i drugih koji hoce. isto tako ti mene npr zovnes da ti popravim kompjuter, ja cu doci, instalirati ti sta ti treba, promijeniti dio koji ti je crko, i uz osmijeh ti naplatiti cijenu koju smo se dogovorili. ti ces tu bit gospodin koji je zovnuo majstora. ti neces ici da kupujes novu napojnu, ti neces odsarafljivat kuciste jer kako ono rece zbog uzajamnog postovanja, e pa isto tako ti trebas da jebeni kofercic musteriji uzmes i ubacis u gepek, i to uz ljubazno ophodjenje. ako ti se ne svidja taj posao trazi drugi, radi s masinama ako ti ljudi idu na k...c, upisi visoke skole, postani profesor doktor osnuj multimilionsku kompaniju i onda izigravaj gospodu.
Eto kako nasi ljudi razmisljaju zato i jesmo u ovoj poziciji. Ja sam vaspitan da uvazavam svakoga pa i onoga sto mi dodje da odnese smece ili ocepi kanalizaciju i svakog drugog. Kakav bolan akademik, kakvi su nasi ljudi uvazavaju i cijene samo visu silu, a ostale ko je... Papak je bolan naviko da cijeni samo jaceg a ostale da gazi...fuj!
Kako zakljucih ti popravljas komp i sad ja te zovnem i umjesto da ti donesem sok, kafu pocastim te, kao svakog covjeka bez obzira sta radis, obzirom da si ti dosao u moju ogromnu, luksuznu kucu, ti si za mene fukara, dosao mi na noge da popravis komp. Ja cu ti iznijet komp na avliju pa ti sarafaj i otic pijuckat kafu na balkonu dok ti zavrsis, jos pustit cuku da ti malo pomogne? I na kraju ti platit centralnu i pola para koje bi trebao, jer ko te jebe sto ja tebi trebam platit to sto si dosao i radio (ubacivanje prtljaga) ja mislim da to treba dzaba.
To sam upisao gore sto si posavjetovao u procesu sam osnivanja vlastitog biznisa i ne glumim gospodu, ja sam rodjen u begovskoj porodici a odgojen da budem gospodin. Ovaj posao radim iz drugih interesa koji se tabe ne ticu
nesto te pogodilo cim si se odmah uhvatio za zadnji papanski argumet-begovsko porijeklo. i moj pradedo je bio beg, pa sta ja sad imam od toga, neki satro nam (ugled i naprdjivanje) a sve materijalno je juga uzela, bitno je biti covjek, a od tih kvazi plemickih preseravanja nema fajde. druga stvar, nismo se razumjeli ocigledno. svakako da si upravu za taj domacinski aspekt, iznijeti sok, kahvu i sl, no naglasak moje price nije bio na tome, a to je svakako pohvalno. ja govorim o jednom drugom aspektu. mozda(vjerovatno) to nije kod tebe slucaj, al ih ima koliko hoces da jeste, a to je slijedece. kad smo vec oko taksi branse, papak misli da je pokupio svu pamet svijeta, svi su mu za sve krivi, ne daje zmigavac, drugim vozacima se potura, zapali musteriju, ne pali taksimetar, i nece da bude ljubazan, da musteriji pomogne oko prtljaga...reci ces stereotip. ja cu reci da ni jedan stereotip nije bez osnova. takav papak mozda moze imat problema licnih, finansijskih, musterija to ne treba da osjeti na svojoj kozi, takav taksista, usluzitelj, treba da ljubazno pozdravi musteriju, eventualno progovori il ne ako mu se ne da pricat, i svakako da izadje iiz auta otvori gepek i ubaci kofer (pod pretpostavkom da musterija ne vozi kofer gabarita i tezine ves masine), da poslusa moj savjet kojim ulicama da idemo (naravno ako je ulica razrovana da necemo tuda), da me doveze i da to uredno naplati i dovidjenja. to je sve, prosto ko pasulj. na isti nacin na koji si ti za mene gospodin kojij me je zovnuo da mu ja u primjeru popravim kompjuter i kojemu cu ja da uzmem pare. ja sam svjestan da tebe ne zanima sto sam ja u gabuli, sto me izjebo tog dana ko je stigo, sto mi kasne primanja, sto imam bolesnika kuci, sto skolovan sjedim na birou, nego moja perspektiva gledanja stvari mora biti da si ti gospodin kojem sam ja dosao da uzmem pare i stoga cu se ja potruditi da ti sto prije otklonim kvar, npr odsarafim dio, promijenim, a nije tvoje da tu prljas ruke. svaka tebi cast ako me ponudis kolacem i sokom, to samo potvrdjuje moju pretpostavku da si ti gospodin. ali to nije neophodno iz moje perspektive, jer sam ja tu dosao da uzemm uredjaj, promijenim dio i uzmem novac za svoju satnicu i kraj. e o tom aspektu ja govorim,pa nemoj zamjerit ako se nismo prvobitno razumjeli i halali ako sam te sta uzbihuzurio svojim prvobitnim nastupom

lp