Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#1576 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Koliko pratim neke teme na ovom forumu, primijetio sam troje ljudi sa ozbiljnim mentalnim problemima, sto je ocigledno iz njihovog pisanja (kompletno odbacivanje i negiranje cinjenica) i imaju veoma slican modus operandi. Bez obzira na bilo koju kritiku, nastavljaju sa svojom retorikom, ne komuniciraju, ne razgovaraju, jednostavno slusaju samo sami sebe. Imamo osudjenog ubojicu (slucaj iz Holandije, sadomazohisticna gay relacija zavrsena ubojstvom, nas covjek otisao u Holandiju, ozenio se sa frajerom, brak nije funkcionisao, tip ga otrovao i zadavio, pokusajuci da ubojstvo pokaze kao samoubistvo; nije u tome uspio, zavrsio u zatvoru, bio 15-ak godina, pusten, vratio se u Bosnu, evo ga na forumu). Pisem da prikazem kako ljudi sa veoma ozbiljnim mentalnim problemima, sa kriminalnim dosjeom u stvarnom zivotu, truju ovaj cyber prostor svojim bolesnim dozivljavanjem stvarnosti. Da li se tip kaje zbog ubojstva? Apsolutno ne, lisen svake empatije - branilac ustaskog pokreta, Mladih muslimana, vrsi reviziju istorije, siri nacisticku propagandu i izuzetno je religiozan. Nisu svi religiozni ljudi, da se razumijemo, nositelji retardiranih ideja, ali simptomaticno je da ova trojica jesu veoma religizone osobe, najvjerovatnije sociopate, ne uvazavaju tudja misljenja i manipulatori su (necete nikada dobiti direktan odgovor od njih na vase pitanje, to ce uvijek biti iz nekog izvora na koji se pozivaju, religijskog autoriteta, svete knjige, hadisi i slicno, krace receno, pokrice autoritetom samoga boga, sto prepisku dovodi na ravan besmislenosti, kako diskutovati u normalnim terminima kada se ljudi pozivaju na autoritet bica koje je svemoguce; a ovdje ne mislim samo na ovaj podforum Religija). Ono sto isti nude jeste samo jedna prazna prica, bez ikakvog sadrzaja, mamuzanje besmisla u cilju da zadovolje svoje unutrasnje potrebe vodjene najvjerovatnije mentalnom dijagnozom. I to rade galopiranjem, pod vise profila u isto vrijeme. Otvaranje vise aktivnih profila pokazuje stepen ostecenja i multiplikaciju licnosti i vristecu potrebu da budu primjeceni. Forum je mjesto gdje ljudima objavljuju istinu i imaju sindrom mesije.
Zehran82

#1577 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 13/07/2025 04:57 -----
ti odgovaras samo da bi odgovorio, dok ono sto sam napisao nisi nikako razumio. doduse, tako je svaki put vec deset godina...

ali, evo, da bi tebi bilo lakse, da ja to svedem na samo jedno pitanje koje si prosli put preskocio. zasto si ponovovo ovdje?
tu sam da tebe zafrkavam :lol:
Zehran82

#1578 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/07/2025 08:03
Zehran82 wrote: 13/07/2025 00:42
Dozer wrote: 12/07/2025 23:55 Licemjeru, koji dio u recenici "koliko je imala godina?" ne razumijes?
Ok, ne zelis odgovoriti jer si svjestan da je to bilo pogresno. Odgovoricu ja onda tebi - imala je maksimalno 11-12 godina. Tada, za tvoju informaciju, pocinje pubertet kod djevojcica. Pazi - DJEVOJCICA.

Sljedece pitanje za tebe, veliki vjernice - da li bi ti, kao otac, dao svoju kcer od 11-12 godina nekom nepismenom bradonji da je jase?

Zamolicu za kratak.odgovor - da ili ne.
Zajebi budalastine "po islamu" i slicne nebuloze. Da ili ne?
i ti jezik pocinjes da pustas kao ti pajdas Tojo :roll:
Nisi odgovorio na pitanje.
kada malo privezes taj svoj jezik mozda i odgovorim.... :roll:
teodati

#1579 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Ludzak wrote: 12/07/2025 13:25 Još jedna tema o izmišljenom imaginarnom biću.
Onda je trebala biti otvorena tema i o Zeusu, Afroditi, Zaratustri, Višnji itd... I oni, valjda, zaslužuju temu...
Bog kao jedno svjesno vječno biće je izmišljeno jer takvo nešto ne postoji, ali Bogovi nisu izmišljeni, dapače, ljudi su se zbilja s Njima susretali, tako da ni Grci a ni drugi nisu ništa izmišljali, jednostavno su se sreli sa bićima daleko starijima i naprednijima od nas ljudi, radili su čuda sa prirodom, pa su iz nazvali Bogovima, što po svojim mogućnostima sa prirodom i jesu, eto ukratko.
Zehran82

#1580 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 13/07/2025 12:14
Onda je trebala biti otvorena tema i o Zeusu, Afroditi, Zaratustri, Višnji itd... I oni, valjda, zaslužuju temu...
Bog kao jedno svjesno vječno biće je izmišljeno jer takvo nešto ne postoji, ali Bogovi nisu izmišljeni, dapače, ljudi su se zbilja s Njima susretali, tako da ni Grci a ni drugi nisu ništa izmišljali, jednostavno su se sreli sa bićima daleko starijima i naprednijima od nas ljudi, radili su čuda sa prirodom, pa su iz nazvali Bogovima, što po svojim mogućnostima sa prirodom i jesu, eto ukratko.
"Bog je izmisljen a bogovi nisu izmisljeni, stvarni su".....pa ti si sine puko skoz :-) bas si zglajzao
teodati

#1581 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 13/07/2025 12:17
"Bog je izmisljen a bogovi nisu izmisljeni, stvarni su".....pa ti si sine puko skoz :-) bas si zglajzao
Nisam ja puko nego ti kažem kako jeste, malo razmisli o tome, na temi o inteligentnom dizajnu i evoluciji sam ti objasnio zašto ne postoji vječno svjesno biće, jer vječnost nema početka dok svjesnost ima početak, ne ide to skupa, dakle to ne postoji, dok daleko starija i naprednija bića od nas ljudi i te kako postoje, i mnogi ljudi su došli u kontakt s Njima, e da.
Zehran82

#1582 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 13/07/2025 12:46

Nisam ja puko nego ti kažem kako jeste, malo razmisli o tome, na temi o inteligentnom dizajnu i evoluciji sam ti objasnio zašto ne postoji vječno svjesno biće, jer vječnost nema početka dok svjesnost ima početak, ne ide to skupa, dakle to ne postoji, dok daleko starija i naprednija bića od nas ljudi i te kako postoje, i mnogi ljudi su došli u kontakt s Njima, e da.
pa objasnjenje ti je kao kad bi ja pitao dijete kako je nastao, a ono mi kaze, donijela ga roda....kazem djetetu, daj mali na baljezgaj, reci mi kako si nastao.....a on meni, pa jesi li ti lud, cujes li ti mene dobro, kazem ti donijela me roda i ostavila ispred vrata mame i tate.

eh na tom nivou ti objasnjenje.... :D
teodati

#1583 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 13/07/2025 12:52

pa objasnjenje ti je kao kad bi ja pitao dijete kako je nastao, a ono mi kaze, donijela ga roda....kazem djetetu, daj mali na baljezgaj, reci mi kako si nastao.....a on meni, pa jesi li ti lud, cujes li ti mene dobro, kazem ti donijela me roda i ostavila ispred vrata mame i tate.

Objasnio sam ti ali ti ne shvaćaš, neću ponavljati, uči logiku pa ćeš shvatiti o čemu pričam, a ne da pričaš bajke o Bogu, samo kažem.

Ovdje je tema istina o Bogu a ne pretpostavke, a istina ne može biti nelogična, već i razumna i logična.

Vjeruješ u ono što su te učili, e pa krivo su te učili, dokazati će se to vrlo skoro, e da.
TojoOptics

#1584 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Image
Zehran82

#1585 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 13/07/2025 13:42

Objasnio sam ti ali ti ne shvaćaš, neću ponavljati, uči logiku pa ćeš shvatiti o čemu pričam, a ne da pričaš bajke o Bogu, samo kažem.

Ovdje je tema istina o Bogu a ne pretpostavke, a istina ne može biti nelogična, već i razumna i logična.

Vjeruješ u ono što su te učili, e pa krivo su te učili, dokazati će se to vrlo skoro, e da.
Ali ti pricas ovdje nelogocnosti, ti si taj koji sporedis nepoznatu stvar kao svjesnost Boga sa isto tako nepoznatom stvari kao sto je vjecnost.

Sporedis dvije nepoznate stvari da bi na kraju zakljucio da je nelogicno, iako te dvije stvari nemaju dodirnih tacaka. Slaba ti je logika druze, slaba....
TojoOptics

#1586 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Ljepote katolicanstva:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/irs ... ostalo_d_0

Svaka, ama bas svaka monoteisticka religija je ogrizla u hororima, pedofiliji, sadizmu. Judaizam, Hriscanstvo i Islam, tri zarazne smrtnonosne bolesti.
Dozer

#1587 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/07/2025 10:51
Zehran82 wrote: 13/07/2025 00:42

i ti jezik pocinjes da pustas kao ti pajdas Tojo :roll:
Ma hajde.... Ne moras ni odgovoriti jer svi ionako znamo odgovor. Ti si ovime samo pokazao svoje licemjerstvo, i to je to.
Dozer

#1588 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Konacno si i ti sastavio ispravnu postavku.
Ja ovo pricam bar 20 godina. Mi smo proizvod puno starije i naprednije vrste, a nase nerazumijevanje njihove tehnologije je nekada davno tumaceno kao "bozije moci", a oni su radi toga smatrani bogovima.

Onda su, vremenom, ljudi to kanalisali i suzavali, da bi na krqju dosli do jedne te iste price u 3 verzije, kao Windows XP, Windows 8 i Windows 11 (judaizam, krscantsvo i islam).

Za ostale stvari se mozemo natezati :D
teodati

#1589 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 13/07/2025 14:11
teodati wrote: 13/07/2025 13:42

Ali ti pricas ovdje nelogocnosti, ti si taj koji sporedis nepoznatu stvar kao svjesnost Boga sa isto tako nepoznatom stvari kao sto je vjecnost.

Sporedis dvije nepoznate stvari da bi na kraju zakljucio da je nelogicno, iako te dvije stvari nemaju dodirnih tacaka. Slaba ti je logika druze, slaba....
Ne, nego ti pričaš nelogičnosti, ovime si dokazao da ti pojmovi svjesnosti i vječnosti uopće nisu poznati, i imaju svjesnost i vječnost dodirnih točaka, pa ti to tvrdiš ne ja, Bog kao svjesno vječno biće, u to vjeruješ, a to je kontradikcija u sebi samome, proturječje, oksimoron, da se imalo razumiješ u logiku, ne bi u tu bajku vjerovao, ali vjeruj u što hoćeš, meni je svejedno, rekao sam ti istinu, što je i razumno i logično, i to argumentirano objasnio, nisi shvatio, ok, i dalje ostani u toj vjeri, samo što to nije istina, dobro to zapamti, prije ili kasnije ćeš doći do toga, garant.
Zehran82

#1590 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/07/2025 16:50
Zehran82 wrote: 13/07/2025 10:51
Ma hajde.... Ne moras ni odgovoriti jer svi ionako znamo odgovor. Ti si ovime samo pokazao svoje licemjerstvo, i to je to.
nemozes se ti meni natrkeljati svega i svasta i onda me pitati za pitanja, ne ide to druze....previse se druzis sa ovim labilnim likovima ateistima koji su slabi na zivcima, pa izgleda preslo i na tebe sa njih.....

ti izgleda funkcionises u fazonu, ja cu tebi 100 cvoka opaliti, i onda te pitati, kako si mi danas, jesi li dobro, kako zena djeca, sve zdravo, neka hvala Bogu :-)
Dozer

#1591 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ne, Smrle. To je tvoj nacin komunikacije, koji sad pokusavas prebaciti meni.
Ti uopste ne razumijes sta je argumentovana diskusija, jer nemas vlastito misljenje. Tvoji "argunenti" su citati iz Kur'ana, a to nije tvoje misljenje, nego nauceni, tj. preuzeti stav, koji ti onda prezentujes kao svoj. To se zove indoktrinacija, ali ti ni ovo ne shvatas.

Onda, povrh svega toga, postavljas se vrlo nadmeno prema onima/nama koji ne dijelimo tvoje indoktrinirano misljenje i vjerovanje, a na sve ocite dokaze koji su ti se postavljali ti zapravo nikad nemas svoj licni komentar ili odgovor, nego se krijes iza citata iz Kur'ana ili nekog copy/paste sadrzaja s interneta, a o besmislenim video klipovima suvisno je bilo sta pricati.
Ako ni to ne prolazi, onda vrlo perfidno ides u ciljani spin ne bi li sve skrenuo na drugi kolosijek.

Tako ne mozemo komunicirati. Ako zelis da nastavimo, ocekujem konkretne odgovore na zadnja 2 postavljena pitanja - Aisine godine, i da li bi ti tako dao svoju kcerku.
Bez toga, slobodno nastavi kuckati sam sa sobom.
Zehran82

#1592 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/07/2025 22:57 Ne, Smrle. To je tvoj nacin komunikacije, koji sad pokusavas prebaciti meni.
Ti uopste ne razumijes sta je argumentovana diskusija, jer nemas vlastito misljenje. Tvoji "argunenti" su citati iz Kur'ana, a to nije tvoje misljenje, nego nauceni, tj. preuzeti stav, koji ti onda prezentujes kao svoj. To se zove indoktrinacija, ali ti ni ovo ne shvatas.

Onda, povrh svega toga, postavljas se vrlo nadmeno prema onima/nama koji ne dijelimo tvoje indoktrinirano misljenje i vjerovanje, a na sve ocite dokaze koji su ti se postavljali ti zapravo nikad nemas svoj licni komentar ili odgovor, nego se krijes iza citata iz Kur'ana ili nekog copy/paste sadrzaja s interneta, a o besmislenim video klipovima suvisno je bilo sta pricati.
Ako ni to ne prolazi, onda vrlo perfidno ides u ciljani spin ne bi li sve skrenuo na drugi kolosijek.

Tako ne mozemo komunicirati. Ako zelis da nastavimo, ocekujem konkretne odgovore na zadnja 2 postavljena pitanja - Aisine godine, i da li bi ti tako dao svoju kcerku.
Bez toga, slobodno nastavi kuckati sam sa sobom.
Ti uopste ne razumijes sta je argumentovana diskusija,
ne da znam, nego teme potpuno razumijem da ti mogu ih pretvoriti u metafore radi lakseg pojasnjenja, ali eto ja ne razumijem argumentovanu diskusiju :-)

Tvoji "argunenti" su citati iz Kur'ana, a to nije tvoje misljenje,
ja baziram svoje misljenje na osnovu Kurana, cuj nije moje misljenje, e svasta....

ocekujem konkretne odgovore na zadnja 2 postavljena pitanja - Aisine godine, i da li bi ti tako dao svoju kcerku.
ono sto je tacno da je ona bila u pubertetu, a godine mogu biti upitne a i ne moraju. on kaze da je bila 9 godina, ali moze biti da je imala i vise od 9 kada je usla u pubertet, jer to su davna vremena bila kada se nije tek tako racunalo vrijeme, niti su se imali rodni listovi.

Kako god bilo, ona je rekla da je usla u pubertet, dobivala menstruacije i pocele dlake rasti na studnom mjestu, tek tad je usla u brak sa Muhammedom, a sad jeli tacno da je 9 godina ili vise, procijeni sam na osnovu puberteta.

i da li bi ti tako dao svoju kcerku.
ovo pitanje pokaziva koliko si neupucen u historijske cinjenice, kakva su to vremena bila tad i sada....sad nebi dao kcerku ni kad bi bila 18 godina pa ni 20 a kamoli mladja od toga.

a zasto to....

pa zato sto u ta vremena to nisu bila vremena skole, pa da se skole moraju zavrsavati, a smrtnost je bila velika, znaci ako dozivis starost to je premija, znaci ocikivana duzina zivota je do 30 ili 40 godina....jer su ih bolesti pokosile, nije bilo tu medicina na nivou da to sprijeci....

ovdje sad dobijes upalu pluica, daju ti penciline, rijesis problem, a u to vrijeme to je smrtna presuda sa upalama pluca i cega sve jos od infekcija i sta ja znam sve.

i Normalno je da ce se djevojke u srednjem vijeku udavati cim bioloski mogu radjati, to jeste cim menstruacije krenu, znaci udavale su se p ocijeloj evropi u ranim godinama, znaci nista neuobicajno, al iti to neshvatas, jer stvari gledas iz ovog sadasnjeg ugla, sto je van svake pameti...i pokaziva koliko nemudro gledas na stvari ne gledas okolnosti koje su bile u to vrijeme.
Dozer

#1593 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Vec sam ti rekao da ta prica o normalnosti tadasnjeg vremena i tih stvari nece proci, jer se takvo ponasanje smatralo izpoacenim jos u starom Rimu, stotine godina prije Muhammeda. Ali, to si, po obicaju izignorisao i sad si odgovorio tacno onako kako sam i rekao da hoces - sve pravdas "vremenom i uslovima zivota".

Tvoje misljenje... vidis kako si lijepo izostavio dio mog posta u kojem sam ti rekao sta je tvoje misljenje. To je taj spin.

Pubertet pocinje vec s 11-12 godina. Normalno vrijeme za radjanje? Aferim.....
Zehran82

#1594 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/07/2025 23:32 Vec sam ti rekao da ta prica o normalnosti tadasnjeg vremena i tih stvari nece proci, jer se takvo ponasanje smatralo izpoacenim jos u starom Rimu, stotine godina prije Muhammeda. Ali, to si, po obicaju izignorisao i sad si odgovorio tacno onako kako sam i rekao da hoces - sve pravdas "vremenom i uslovima zivota".

Tvoje misljenje... vidis kako si lijepo izostavio dio mog posta u kojem sam ti rekao sta je tvoje misljenje. To je taj spin.

jer se takvo ponasanje smatralo izpoacenim jos u starom Rimu, stotine godina prije Muhammeda.
nije tacno, cista laz, to pokaziva tvoje nepoznavanje historije.

Naprimjer Isabella od Valoisa imala 6 godina kada se udala za kralja Richarda koji je imao 29 godina, to se desilo 1396 godine, kao savez izmedju Francuske i Engelske.

ovo pokaziva kolika si neznalica po pitanju historije, a volis da palamudis onako na suho bez znanja.
TojoOptics

#1595 Re: Istina o Bogu

Post by TojoOptics »

Dozer, dirnuo si u zmajevi gnijezdo, sad će da izvlači dokaze kako je najnormalnije imati odnos sa djetetom od 3 do 12 godina.
belfy

#1596 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 13/07/2025 10:50
belfy wrote: 13/07/2025 04:57 -----
ti odgovaras samo da bi odgovorio, dok ono sto sam napisao nisi nikako razumio. doduse, tako je svaki put vec deset godina...

ali, evo, da bi tebi bilo lakse, da ja to svedem na samo jedno pitanje koje si prosli put preskocio. zasto si ponovovo ovdje?
tu sam da tebe zafrkavam :lol:
po cetvrti put se registrovao zbog mene? pa, ja sam onda polaskan (eto ti jos jedna rijec da potrazis i naucis).

ako je vec tako onda se nadam da ces nauciti vise od mene i da ce ti to valjati u zivotu...

P.S. ovakav odgovor bi inace samo dijete iz osnovne skole dalo, ali radimo sa cim imamo. korak po korak...
Dozer

#1597 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/07/2025 23:43
Dozer wrote: 13/07/2025 23:32 Vec sam ti rekao da ta prica o normalnosti tadasnjeg vremena i tih stvari nece proci, jer se takvo ponasanje smatralo izpoacenim jos u starom Rimu, stotine godina prije Muhammeda. Ali, to si, po obicaju izignorisao i sad si odgovorio tacno onako kako sam i rekao da hoces - sve pravdas "vremenom i uslovima zivota".

jer se takvo ponasanje smatralo izpoacenim jos u starom Rimu, stotine godina prije Muhammeda.

Naprimjer Isabella od Valoisa imala 6 godina kada se udala za kralja Richarda koji je imao 29 godina, to se desilo 1396 godine, kao savez izmedju Francuske i Engelske.

ovo pokaziva kolika si neznalica po pitanju historije, a volis da palamudis onako na suho bez znanja.
Da...to je taj nadobudni gard, a onda lupis glupost nevidjenu... Znas li uopste kad je bilo rimsko carstvo?
I gdje pise da je to sto su i tu nesvjesnu nesretnicu udali za Richarda bio ispravno? Sam kazes da je radi saveza dvije drzave, sto znaci - iz interesa. Ne, Smrle, nije bilo normalno nikada, niti ce biti ikada. Ako je normalno, sto svoju kcer nisi dao nekoj "velicini" kad je imala 6-12 godina?

I dalje siris svoje licemjerstvo, a ocekujes da se s tobom normalno prica.
Last edited by Dozer on 14/07/2025 09:56, edited 2 times in total.
Dozer

#1598 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

TojoOptics wrote: 14/07/2025 00:36 Dozer, dirnuo si u zmajevi gnijezdo, sad će da izvlači dokaze kako je najnormalnije imati odnos sa djetetom od 3 do 12 godina.
U njegovoj glavi je normalno sve sto pise da je radio Muhammed, pa cak i da je bio jedini koji je to radio. Da pise da je taslacio kamile, Smrle bi nas danas ubjedjivao da je to OK i da svi treba da nadjemo sebi kamilu. Mozda i dvije, ako smo u mogucnosti da ih hranimo... Cudna bolest...
broj dva

#1599 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

TojoOptics wrote: 14/07/2025 00:36 Dozer, dirnuo si u zmajevi gnijezdo, sad će da izvlači dokaze kako je najnormalnije imati odnos sa djetetom od 3 do 12 godina.
Dapace neophodno, da ne bi umrle u ranim godinama i tako uskratile svjet za djecu.
Zehran82

#1600 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 14/07/2025 09:39
Zehran82 wrote: 13/07/2025 23:43

Da...to je taj nadobudni gard, a onda lupis glupost nevidjenu... Znas li uopste kad je bilo rimsko carstvo?
I gdje pise da je to sto su i tu nesvjesnu nesretnicu udali za Richarda bio ispravno? Sam kazes da je radi saveza dvije drzave, sto znaci - iz interesa. Ne, Smrle, nije bilo normalno nikada, niti ce biti ikada. Ako je normalno, sto svoju kcer nisi dao nekoj "velicini" kad je imala 6-12 godina?

I dalje siris svoje licemjerstvo, a ocekujes da se s tobom normalno prica.
Ne, Smrle, nije bilo normalno nikada, niti ce biti ikada

Jako si neuka osoba a evo ti i dokaz za to:

Da napomenem prvo, ne podrzavam brakove za mladjim osobama kao sto je to bilo uobicajno prije, sad nebi dao da se udaju i zene ispod 22 godine minimum.

pa da krenemo sa edukacijom naseg Dozera

Dob saglasnosti u evropskoj i američkoj historiji
od Discover the Truth – 9. septembar 2013.

Šta je značila "dob saglasnosti" u evropskoj i američkoj historiji prije 20. stoljeća? U ovom članku iznijet ću dokaze koji pokazuju da je "dob saglasnosti" zaista bila vrlo niska, čak i po današnjim standardima. Navest ću akademske izvore koji pokazuju da su djevojčice mogle biti udate s 10 godina, a ponekad i sa samo 7 godina, legalno. Nije prošlo ni 100 godina otkako je bilo uobičajeno da se djevojčice udaju u vrlo ranoj dobi. U većini kultura, brak bi bio konzumiran s početkom puberteta.

1. Profesorica historije Margaret Wade Labarge
"Treba imati na umu da mnoge srednjovjekovne udovice nisu bile stare. Važne nasljednice su često bile udavane između 5 i 10 godina starosti i mogle bi ostati udovice još dok su bile tinejdžerke." [1]

2. Profesor Richard Wortley i profesor Stephen Smallbone
"U srednjovjekovnim i ranonovovjekovnim evropskim društvima, dob za brak ostajala je niska, uz dokumentovane slučajeve nevjesti od samo 7 godina, iako brakovi obično nisu bili konzumirani dok djevojka ne bi dostigla pubertet (Bullough 2004). Julija u Shakespeareovoj drami imala je samo 13 godina, a nigdje u djelu se ne sugerira da je to bilo nešto izuzetno.

Slična situacija je bila i s druge strane Atlantika; Bullough navodi slučaj iz 1689. godine o djevojci od 9 godina koja se udala u Virginiji. Početkom 19. stoljeća u Engleskoj bilo je legalno imati seksualne odnose s desetogodišnjom djevojčicom." [2]

3. U knjizi "Sex and Society"
"Sve do kasnog 20. stoljeća, američki zakoni o dobi saglasnosti su posebno definisali muškarce kao počinitelje, a žene kao žrtve. Po engleskom zakonu, minimalna dob bila je 12 godina 1275. godine, ali je snižena na 10 godina 1576. godine, dok su u američkim kolonijama granice bile uglavnom 10 ili 12 godina. Zakoni su štitili djevojačku nevinost, koja se tada smatrala vrijednom robom do braka.

Krađa djevojačke nevinosti tretirala se kao zločin protiv njenog oca i budućeg muža. Ako su se dvoje ljudi vjenčali i imali spolni odnos – bez obzira na dob – nije se smatralo zločinom, jer je žena bila muževo vlasništvo. U praksi, zakon je štitio samo bijele žene, jer su mnoge žene koje nisu bile bijele bile porobljene ili pravno diskriminisane." [3]

4. Richard A. Posner – glavni sudija američkog Apelacionog suda, Sedmi okrug u Chicagu
Katherine B. Silbaugh – vanredna profesorica prava na Univerzitetu Boston.
Oni navode da je prije 1900-ih dob saglasnosti bila 10 godina:

"Zakon koji reguliše dob saglasnosti se dramatično promijenio u Sjedinjenim Američkim Državama tokom ovog stoljeća. Većina saveznih država je propisala zakonsku dob saglasnosti tokom 19. stoljeća, a uobičajena dob bila je 10 godina." [4]

5. Škotski zakon prije 1900-ih – prema Sir Johnu Comynsu i Stewartu Kydu
"Prema zakonu Škotske, žena ne može sklapati bračni ugovor prije navršenih 7 godina. (1 Rol. 343. I. 20).

Međutim, prema običajnom pravu, osobe se mogu vjenčati u bilo kojoj dobi. (Co. Lit. 33. A).

Nakon takvog braka, žena ima pravo na bračne dužnosti ako dostigne najmanje 9 godina, bez obzira na muževljevu dob; ali ne prije nego što napuni 9 godina. (Co. L. 33. A)." [5]

6. Profesor sociologije Anthony Joseph Paul Cortese
Kaže da je 50-godišnjem muškarcu bilo legalno da bude intiman s djetetom mlađim od 10 godina prema američkom zakonu, sve do sredine 1960-ih:

"Godine 1962, Američki pravni institut preporučio je da se zakonska dob saglasnosti za seks – tj. dob ispod koje se seksualni odnos smatra silovanjem po zakonu – smanji u svim državama na 10 godina (Katchadourian i Lund, 1972: 439).

Zapravo, sve do sredine 1960-ih, zakonska dob saglasnosti u Delawareu bila je 7 godina (Kling, 1965: 216). Dakle, 50-godišnji muškarac je mogao legalno imati seksualni odnos s 7-godišnjim dječakom ili djevojčicom." [6]

7. Maureen Dabbagh – autorica i porodični medijator pri Vrhovnom sudu Virginije
Rođena u Michiganu, potvrđuje iste tvrdnje kao prethodni autori:

"... tokom 19. stoljeća, minimalna dob saglasnosti za seksualni odnos u većini američkih država bila je 10 godina.

U Delawareu, bila je samo 7 godina." [7]

8. Mike A. Males – američki sociolog i profesor na Univerzitetu Kalifornije
Piše iz perspektive prava mladih:

"Rani zakoni su određivali da djevojčica mora imati barem 10 do 12 godina da bi pristala na seksualni odnos u većini saveznih država, s nekoliko izuzetaka gdje su granice bile 14 ili 16 godina.

U Delawareu je dob saglasnosti bila 7 godina, na osnovu starih engleskih zakona koji su postavljali donju starosnu granicu." [8]

9. Arthur Siccan – autor knjige “Šta nije u redu s Amerikom: Pogled na problematična pitanja u našoj zemlji”
Detaljno razmatra pitanje braka u ranijim vremenima:

"Tradicionalno, širom svijeta, dob saglasnosti za seksualni odnos bila je stvar porodične odluke ili plemenskog običaja.

U većini slučajeva, to je koincidiralo s pojavom puberteta – menstruacije kod žena i stidne dlake kod muškaraca.

Sir Edward Coke u Engleskoj 17. stoljeća "jasno je stavio do znanja da je brak djevojčica mlađih od 12 godina normalan", a dob u kojoj je djevojka kao supruga imala pravo na nasljedstvo muževog imanja bila je 9 godina.

Američke kolonije su slijedile englesku tradiciju, a zakon je više bio vodič nego strogo pravilo. Na primjer, Mary Hathaway iz Virginije imala je samo 9 godina kada se udala za Williama Williamsa.

Portugal, Španija, Danska i Švicarska kanonska pravila su početno postavljala dob saglasnosti na 10–12 godina, a kasnije su je podigli na 13–16 godina u drugoj polovini 19. stoljeća.

Istorijski, engleski običajni zakon je postavljao dob saglasnosti u rasponu od 10 do 12 godina.

U Sjedinjenim Državama, do 1880-ih, većina saveznih država je imala dob saglasnosti između 10 i 12 godina, a u jednoj državi, Delawareu, bila je samo 7 godina.

U modernim vremenima, pravne granice za seksualnu dob su se pomjerale prema višim godinama. Na primjer, dobi od 10 do 13 godina su bile tipično prihvatljive u zapadnim zemljama sredinom 19. stoljeća, dok su kraj 19. i početak 20. stoljeća obilježili promjene.

Vjerujem da se veliki dio naših trenutnih normi temelji na želji da naša djeca sazrijevaju emocionalno jednako brzo kao i fizički.

Treba imati na umu da ne dijele sve kulture zapadna shvatanja. I na moje iznenađenje, sve do kraja 19. stoljeća, djeca u zapadnim zemljama su se smatrala odraslima čim bi ušla u pubertet.

U svojoj knjizi The Empathic Civilization (Penguin, NY, 2000), Jeremy Rifkin naglašava da se koncept adolescencije pojavio tek krajem 19. stoljeća i u prve tri decenije 20. stoljeća.

Tada je društvo počelo razmatrati djetinjstvo kao period koji se produžava u kasne tinejdžerske godine.

Prije toga, djeca su se smatrala odraslima s početkom puberteta." [9]

10. "The American Bar Association" Journal [August 1996]:

"1275. godine, englesko običajno pravo kriminalizira zakonski silovanje – spolni odnos između muškarca i žene ispod dobi pristanka, koja je prvobitno bila postavljena na 12 godina.
1576. godine, Zakonom o običajnom pravu dob pristanka spuštena je na 10 godina.
Od 1700-ih do 1800-ih, zakonsko silovanje po običajnom pravu usvojeno je u Sjedinjenim Državama. Države su dob pristanka postavile na 10 ili 12 godina." [10]

11. Sinikka Elliott

"Statuti koji regulišu minimalnu dob ispod koje spolni odnos ne može biti zakonski sporazuman, te zakoni koji se tiču braka i radničkih prava, modificirani su kako bi odražavali promjenjive diskurse o djetinjstvu. Dob seksualnog pristanka, naprimjer, porasla je sa 7 godina u kolonijalnim vremenima na 10, 12, i eventualno čak na 14 u osamnaestom vijeku. Do ranih 1800-ih, prosječna dob pristanka u Sjedinjenim Državama bila je 14 godina. Širom nacije, međutim, dob pristanka je rasla sporo, neravnomjerno i s velikim oklijevanjem." [11]

12. Susan M. Ross

"Prema britanskom običajnom pravu tokom kolonijalnog perioda, dob pristanka bila je sedam godina. Danas smo zapanjeni da se smatralo da djevojčice ove dobi znaju dovoljno o seksu (ili o grijehu) da donesu kompetentnu odluku." [12]

13. Carolyn Cocca

"U kojoj dobi je osoba sposobna donijeti smislenu i informiranu odluku o tome hoće li ili neće stupiti u seksualni odnos? Bi li to bilo 7, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, ili 21? Tokom posljednjih 300 godina, sve gore navedene dobi smatrane su čarobnom dobi u kojoj se mogla donijeti takva odluka, a sve gore navedene dobi, u različito vrijeme, upisane su u zakon kao dob pristanka na seks." [13]

14. Merrill D. Smith kaže da je dob u kojoj se djevojčica mogla udati bila 10 do 13 u većini društava,

"U tu svrhu, od davnina do danas, mnoga su društva djelovala kako bi zaštitila djecu od silovanja i drugih oblika seksualne degradacije, iako se mogu razlikovati po seksualnoj degradaciji od ere do ere i od mjesta do mjesta. Jedan od načina na koji su društva pokušavala zaštititi mlade djevojke jest kroz zakone koji određuju zakonsku dob pristanka. Takvi zakoni zabranjuju muškarcima da imaju seksualne odnose sa ženkama ispod određene dobi na pravnoj osnovi da su premlade i nezrele da donesu informiranu odluku i, stoga, nesposobne dati zakonski pristanak. Povijesno gledano, dob pristanka postavljena je na 10 ili 13 godina, ovisno o eri i kulturi, i težila je poklapanju s dobi ženskog puberteta, koja je također bila dob u kojoj se žena mogla udati bez roditeljskog dopuštenja." [14]

15. Melissa Hope Ditmore

"U Sjedinjenim Državama, dob pristanka je bila mnogo niža. Naprimjer, u New Yorku, dob pristanka je bila deset godina sve do 1885. godine. Nakon 1885., zakoni o dobi pristanka promijenili su se diljem zemlje, dosegnuvši 16 godina u New Yorku 1889. i 18 u 1895. Prije ovih promjena, dob pristanka u većini mjesta u Sjedinjenim Državama bila je 10 ili 12 godina." [15]

16. Caryn Neumann

"Povijesno je dob pristanka bila postavljena između 10 i 13 godina, ovisno o Eri i kulturi, i težila je poklapanju s dobi ženskog puberteta. U modernim Sjedinjenim Državama, dob pristanka kreće se od 14 – 18 godina, pri čemu je 16 godina standard." [16]

17. Martha Rosenthal:

"Tokom kolonijalnih vremena u Sjedinjenim Državama, dob pristanka je bila 10 (osim u Delawareu, gdje je dob pristanka bila 7)." [17]

18. Paula S. Fass

"Dob pristanka rasla je od čak deset do trinaest (Francuska 1863.) I ŠESNAEST (Engleska i Wales 1885.)." [18]

18. Paula S. Fass

"Dob pristanka porasla je s čak deset na trinaest (Francuska 1863.) I ŠESNAEST (Engleska i Wales 1885.)." [18]

19. Edward J. Wood kaže da je Thomas Lord Berkley bio ugovoren s djevojčicom koja je tada imala 7 godina i trebalo je da konzumiraju brak 4 godine kasnije, ali zbog bolesti brak je konzumiran sljedeće godine,

"Thomas, lord Berkeley, bio je ugovoren s Margaretom, kćerkom Geralda Warrena, lorda Lislea, u četrdeset i prvoj godini vladavine Edwarda III.; i zbog njene nježne dobi – tada je imala samo oko sedam godina – dogovoreno je da ostane s ocem još četiri godine; ali s obzirom na bolest u obitelji, vjenčali su se sljedećeg novembra." [19]

Sljedeća tablica prikazuje većinu europskih zemalja i američkih država, 'Dob pristanka'.
Želio bih se zahvaliti 'chnm.gmu.edu' za sve informacije koje su pružili o dobi pristanka 1880. Informacije sam preuzeo s ove web stranice: http://chnm.gmu.edu/cyh/primary-sources/24

Izvor

Podaci sastavljeni iz sljedećih izvora: Hirschfeld, Magnus. Homoseksualnost muškaraca i žena. Preveo Michael Lombardi Nash. Amherst, New York: Prometejske knjige, 2000; Killias, Martin. „Pojava novog tabua: Deseksualizacija mladosti u zapadnim društvima od 1800. do danas.“ European Journal on Criminal Policy and Research 8 (2000): 466; Odem, Mary. Delinkventne kćeri: Policija i zaštita adolescentica u Sjedinjenim Državama, 1885.-1920. Kapela Hill: Sveučilište Sjeverne Karoline, 1995; „Doba pristanka širom svijeta,“ AVERTIranje HIV-a i AIDS-a, http://www.avert.org/aofconsent.htm (pristupljeno 29. novembra 2007.). [18]

Evo prijevoda referenci na bosanski jezik:

Reference:

[1] Srednjovjekovna razna djela (A Medieval Miscellany) autorice Margaret Wade Labarge, stranica 52
[2] Dječja pornografija na internetu: uzroci, istraga i prevencija (Internet Child Pornography: Causes, Investigation, and Prevention) autora Richarda Wortleya, Stephena Smallbona, stranica 10
[3] Seks i društvo (Sex and Society), Svezak 1, stranica 54
[4] Vodič kroz američke zakone o seksu (A Guide to America’s Sex Laws) autora Richarda A. Posnera i Katharine B. Silbaugh, stranica 44
[5] Sir John Comyns, Stewart Kyd, Sažetak engleskih zakona (A Digest of the Laws of England), Svezak 2, stranica 73
[6] Suprotstavljanje govoru mržnje (Opposing Hate Speech) profesora sociologije Anthonyja Josepha Paula Cortesea, stranica 85
[7] Roditeljsko kidnapiranje u Americi: Povijesni i kulturni pregled (Parental Kidnapping in America: An Historical and Cultural Analysis) autorice Maureen Dabbagh, stranica 128
[8] Seks i trudnoća tinejdžera: Moderni mitovi, neseksi stvarnosti (Teenage Sex and Pregnancy: Modern Myths, Unsexy Realities) autora Mikea A. Malesa, stranica 40
[9] Šta nije u redu u Americi: Pogled na problematična pitanja u našoj zemlji (What’s Wrong in America: A Look at Troublesome Issues in Our Country) autora Arthura Siccana
[10] Časopis ABA [American Bar Association] kolovoz 1996., stranica 87
[11] Nije moje dijete: Što roditelji misle o seksualnom životu svojih tinejdžera (Not My Kid: What Parents Believe about the Sex Lives of Their Teenagers) autorice Sinikke Elliott, stranice 14-15
[12] Američke obitelji prošlost i sadašnjost: Socijalne perspektive transformacija (American Families Past and Present: Social Perspectives on Transformations) autorice Susan M. Ross, stranica 40
[13] Adolescentska seksualnost: Povijesni priručnik i vodič (Adolescent Sexuality: A Historical Handbook and Guide) autorice Carolyn Cocca, stranica 15
[14] Enciklopedija silovanja (Encyclopedia of Rape) autorice Merrill D. Smith, stranica 40
[15] Prostitucija i seksualni rad (Prostitution and Sex Work) autorice Melisse Hope Ditmore, stranica xxi [Uvod]
[16] Seksualni zločin: Referentni priručnik (Sexual Crime: A Reference Handbook) autorice Caryn Neumann, stranica 17
[17] Ljudska seksualnost: Od ćelija do društva. [1. izd. From Cells to Society] (Human Sexuality: From Cells to Society. [1st ed. From Cells to Society]) autorice Marthe Rosenthal, stranica 422
[18] Priručnik o djetinjstvu na Zapadu (The Routledge History of Childhood in the Western World) autorice Paule S. Fass, stranica 235
[19] Edward J. Wood. Vjenčani dan u svim dobima i zemljama (1869), stranice 209 – 210
[20] „Dob pristanka [Tablica]“ („Age of Consent Laws [Table]“), u: Djeca i mladost u povijesti, stavka #24, http://chnm.gmu.edu/cyh/primary-sources/24 (pristupljeno 7. septembra 2013.). Bilješke Stephena Robertsona

jeli ti sad jasno kolika si neznalica po ovom pitanju? :roll:
Post Reply