Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1576 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

za mene je najprihvatljivije 1 općina jedan pobjednik = zbrajanje bodova prva dva različitih nacija ulaze (isti broj bodova gleda se ko je ukupno imao najviše pojedinačnih)

ili 1 bod jedan kanton također prva dva različitih nacija ulaze (isti broj bodova gleda se ko je ukupno imao najviše pojedinačnih)

to je tako jednostavno

čini mi se da je beriz belkić izabran u parlamentu?

nebitan lik

parlament je ionako otuđen od naroda... s ovim će i predsjedništvo...
Truba

#1577 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

također sbe bi se moglo riješiti da nakon 2 mandata nemaš više pravo... to je jedna rečenica da se doda... možda samo 3-4 riječi
(nakon 2 nema više) :D
važi naravno reatroaktivno

ovako imamo 2 lukašenka koji će se smjenjivati za života
saimidin

#1578 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

Lijepo ce se svi uslikati, svako svoje zelje iznijeti, I svako svojoj kuci

Mislim da nema od toga nista

Hdz puno trazi malo nudi, sda ce zbog toga razvlaciti do sljedece godine, onda ce hdz reci nema budzeta/izbora, sda ce traziti od ohr-a da nametne budzet/izbore...

Po meni jedino moguce rjesenje je da ohr nametne izmjene ustava I izbornog, kao sto je ranije, ali opet ce neko biti nezadovoljan, obzirom na schmidta, hdz mozda manje nego ostali
:bih:
moa

#1579 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by moa »

saimidin wrote: 02/07/2021 17:15 Lijepo ce se svi uslikati, svako svoje zelje iznijeti, I svako svojoj kuci

Hdz puno trazi malo nudi, sda ce zbog toga razvlaciti do sljedece godine, onda ce hdz reci nema budzeta/izbora, sda ce traziti od ohr-a da nametne budzet/izbore...

Po meni jedino moguce rjesenje je da ohr nametne izmjene ustava I izbornog, kao sto je ranije, ali opet ce neko biti nezadovoljan, obzirom na schmidta, hdz mozda manje nego ostali
Onda ce doci vrijeme pa ce govoriti mi to nismo tako htjeli nama nametnuli... i onda opet ispocetka.
Napraviti drzavu kao i svaku drugu jedan precjednik jedan premijer i vozdra. Ovo sve je pokusaj rjesavanja necega sto se ne moze drugacije rijesit.
saimidin

#1580 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

moa wrote: 02/07/2021 18:01
saimidin wrote: 02/07/2021 17:15 Lijepo ce se svi uslikati, svako svoje zelje iznijeti, I svako svojoj kuci

Onda ce doci vrijeme pa ce govoriti mi to nismo tako htjeli nama nametnuli... i onda opet ispocetka.
Napraviti drzavu kao i svaku drugu jedan precjednik jedan premijer i vozdra. Ovo sve je pokusaj rjesavanja necega sto se ne moze drugacije rijesit.
Jest da genocidasi/uzpovci ne bi podigli bunu kao I prosli puta

Stranci to nikada nece uraditi, previse im je stalo da ugode sr/hr, prije ce dati komsijama/susjedima po dio bosne, e tad bi imao to

Ovako idemo dalje dok se boje ne rastope
nosara

#1581 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nosara »

DonieBrasco

#1582 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Hajde da vidimo na ovom danas sastanku sa Palmerom i ovim iz EU, hoce li isiti odobriti izborni zakon po mjeri Covica HZD-a i BiH gurnuti u jos dublju provaliju.

Ili se ide ka demokratiji, jedan covjek jedan glas, svako da bira i bude biran. Ili ce ipak uvaziti da hrvat iz Mostara moze da bude vazniji od hravata iz Sarajeva, a hrvat generalno vaziniji od bosnjaka, srbina, roma, jevreja i otalih u FBiH.
Officer Crabtree

#1583 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Officer Crabtree »

Jel ima neko da u jednoj rečenici napiše šta konkretno izbornim zakonom žele Hrvati, a šta žele Bošnjaci, ako se to tako može napisati?

Također šta želi EU/međunarodna zajednica.

Pola godine čitam vijesti hoćemo nećemo, a ne nađoh pasus šta u biti hoće jedni, a šta drugi.
Last edited by Officer Crabtree on 04/07/2021 10:47, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1584 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mk ultra »

Ima li neko da mi objasni po cemu je Bakir Izetbegovic u ovim pregovorima a ne neko drugi?
konami666

#1585 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by konami666 »

Officer Crabtree wrote: 04/07/2021 10:46 Jel ima neko da u jednoj rečenici napiše šta konkretno izbornim zakonom žele Hrvati, a šta žele Bošnjaci, ako se to tako može napisati?

Također šta želi EU/međunarodna zajednica.

Pola godine čitam vijesti hoćemo nećemo, a ne nađoh pasus šta u biti hoće jedni, a šta drugi.
Covic hoće da samo Hrvati mogu glasati za hrvatskog člana predsjedništva (ne znam kako to planira ostvariti kad u Bosni nigdje u dokumentima ne pise nacionalnost), Bakir hoće da Jevreji, Romi i ostali mogu biti birani i izabrani za predsjedništvo bez implementacije svih odluka medjunarodnog suda pravde i da se ne uvaže Covicevi zahtjevi a medjunarodna zajednica bi da se bira samo jedan član predsjedništva po principu jedan čovjek - jedan glas. Tako sam ja skontao…
Truba

#1586 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

I onda dodo kaze ne svidja mi se to

Vrlo lako se sve moze ali to je politika
seoBIH

#1587 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by seoBIH »

Pa normalno da se ne svidja. Kada bi neko iz rs bio izabran?
Milenkov buraz

#1588 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom i Eichhorst: Blizu smo rješenja za Izborni zakon
DonieBrasco

#1589 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Bakir, Covic i Dodik se nikad nece dogovoriti za narode hoce samo za sebe i svoje interes, Dodik i Covic nikad u korist BiH, a Bakir je davno drzavu prodao za licne interese partije i kolega.

Tako da su ovi stranci za mene jedina nada da ovo krene ka demokratiji, a ako strancima odgovara jedan hrvat iz Mostara tri glasa, hrvat iz Sarajeva nula glasova ona OK.
Truba

#1590 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Milenkov buraz wrote: 04/07/2021 12:33
Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom i Eichhorst: Blizu smo rješenja za Izborni zakon
SumLjam
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1591 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Black swan wrote: 04/07/2021 12:36
Milenkov buraz wrote: 04/07/2021 12:33
SumLjam
Nisu nikad ni rekli da nisu blizu... ali se ti zadnji metri već vuku godinama...
PreWiBa

#1592 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Gospođa Eichhorst je bila glavna saradnica visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije gospođu Mogherini u neuspješnom pokušaju u kojem su se stavlili na stranu dva predsjednika iz regije Vučića i Thacija u njihovoj opasnoj namjeri da postignu sporazum Srbije i Kosova o razmjeni teritorija. Da je taj pokušaj uspio, zapalio bi cjelokupnu regiju, istakao je Weber

Dodaje da je Palmer u Trumpovoj administraciji bio blizak saradnik specijalnog predstavnika Richarda Grenella u kasnijem pokušaju 2020. godine koji je, kako navodi Weber, doveo do toga da je uz podršku i pritisak Trumpove administracije, u čemu je Palmer direktno učestvovao, smijenjena legitimno izabrana vlada Kosova Albina Kurtija.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... adi-670351
Za onoga što se nada da će su ovi stranci na pro bh. strani...
p206

#1593 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by p206 »

mk ultra wrote: 04/07/2021 10:46 Ima li neko da mi objasni po cemu je Bakir Izetbegovic u ovim pregovorima a ne neko drugi?
zato što niko iz opozicije ne želi da se prihvati tog posla, miševa nema nigdje kad se priča o ovim temama.. oni su dobacili do nivoa kantona, dalje nisu.
Bakiru se svašta može s razlogom reći(o njegovoj stranci sve najgore) , ali mu se ne može reći da već duže vremena govori da se u ovo mora uključiti i opozicija, i civilno društvo i eksperti. Eksperata iz struke pogotovo nema nigdje, i za mene su oni obični ublehaši koji nisu dobacili dalje od katedre na fakultetu.
tvojkomsija

#1594 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tvojkomsija »

Ovaj izborni zakon ako se rijesi prije izbora 2022, Komsic je definitivno zavrsio svoju politicku karijeru.

Stranka mu je propala, skoro nepostojeca, a ako se i ukine mogucnost da Bosnjaci glasaju za hrvatskog clana, on je svoje odsvirao.
DonieBrasco

#1595 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

tvojkomsija wrote: 04/07/2021 12:56 Ovaj izborni zakon ako se rijesi prije izbora 2022, Komsic je definitivno zavrsio svoju politicku karijeru.

Stranka mu je propala, skoro nepostojeca, a ako se i ukine mogucnost da Bosnjaci glasaju za hrvatskog clana, on je svoje odsvirao.
Da ako se usvoje zelje Covica, a time nije zavrsio Komsic nego kompletna FBiH obzriom kakvu ce moc Covic da ima.
Truba

#1596 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Najbolje je da bakir i bakir2 nastave kao do sada
PreWiBa

#1597 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

p206 wrote: 04/07/2021 12:55
mk ultra wrote: 04/07/2021 10:46 Ima li neko da mi objasni po cemu je Bakir Izetbegovic u ovim pregovorima a ne neko drugi?
zato što niko iz opozicije ne želi da se prihvati tog posla, miševa nema nigdje kad se priča o ovim temama.. oni su dobacili do nivoa kantona, dalje nisu.
Bakiru se svašta može s razlogom reći(o njegovoj stranci sve najgore) , ali mu se ne može reći da već duže vremena govori da se u ovo mora uključiti i opozicija, i civilno društvo i eksperti. Eksperata iz struke pogotovo nema nigdje, i za mene su oni obični ublehaši koji nisu dobacili dalje od katedre na fakultetu.
Slažem se.
soha96

#1598 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by soha96 »

Po izjavama ide se na indirektno biranje odnosno iz parlamenta sto opet daje hdzu sigurnog clana predjsednistva ali eto nema nove izborne jedinice. Kao neki kompromis ali mora prihvatit i dodik jer nasi nece da ide samo iz pederacije tako.
DonieBrasco

#1599 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

p206 wrote: 04/07/2021 12:55
Ja mislim da je ovo Bakir vec dogovorio sa Covicem, sve mu zelje ispunio sta je dobio za uzvrat pokazat ce vrijeme.

A poziva lukavo opoziciju da moze njima sve natovariti kao krivcima kada se pokaze da ga je Covic nadmudrio sa izbornim zakonom.
Last edited by DonieBrasco on 04/07/2021 13:31, edited 1 time in total.
Truba

#1600 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

To indirekno je katastrofa za mene
Koje nece dodo prihvatiti jer on zeli da predajednik rs automatski bude clan predsjadbistva bih

Znaci b i h se bira u parlamentu fbih a dodo u rs izborima

Ko drasko i benjamina
Post Reply