Irsar wrote:piupiu wrote:
A homoseksualce nije stvorio Bog?
Ovo nema veze sa pričom oko toga je li
homoseksualizam loš. Bog je stvorio i razne bolesti, pa opet se nećemo ponositi time što smo bolesni, niti ćemo reći da je bolest zdravlje. Shvataš?
Shvatam.
Reductio ad absurdum.
Ama, ko je vjernicima dao pravo da odlučuju da li je Bog 'zadovoljan' ili 'nezadovoljan', na osnovu čega nekakav skup ćelija, nevidiljiv u kozmičkom smislu, smatra da baš on ima sposobnost da spozna božanska zadovoljstva i nezadovoljstva? Stvarno mi je nejasan ovaj koncept. On je u potpunoj suprotnosti sa idejom Boga.
Čuj? A kojom "idejom Boga" se ti vodiš? Koliko vidim definitivno ne idejom kakva je zastupljena u Islamu, Kršćanstvu, Judaizmu, Budizmu i Hinduističkim religijama. Dakle?
Dakle? Dakle, da se vratimo mom pitanju - ko je vjernicima abrahamskih religija dao za pravo da odlučuju u Božje ime o tome šta Bogu pričinjava zadovoljstvo i nezadovoljstvo? Kakve veze imaju budizam i hinduizam s ovim? U budizmu nema boga. A hinduizam je više skupina religijskih i filozofskih ideja, i po mom (i ne samo mom) mišljenju, najšira, najnefatalističkija i zasigurno najtolerantnija filozofija života/religija od svega gorenabrojanog, koja ne baštini progon homoseksualizma, dapače, hinduistički koncept trećeg roda je vrlo zanimljiv u tom smislu.
Irsar wrote: Ništa od toga nema u homoseksualizmu, koji je devijacija od normalnosti praktično po definiciji.
Kao što genetske varijacije imaju evolucijsku funkciju, tako i homoseksualizam (koji je, ponavljam, prirodan i nalazi se i medju drugim živućim vrstama), ima neku svoju (koliko god misterioznu) ulogu u razvoju vrste. Evo, na primjer:
https://www.bbc.com/news/magazine-26089486
Kakve istine? Čije istine? Ne kontam?
Čuj čije istine? Nemoj mi tog relativizma, istina je neovisna od toga ko je u pitanju, nema "moje istine" već samo istine.
Da, čije istine? Rezigniranim samopravedničkim 'čuj čije istine, nemoj ti meni' nisi mi odgovorio na pitanje - čije istine? Ateistička istina, hindustička istina i kršćanska istina o postanku svijeta različite su istine, na primjer. Juče, evo, gledam po Faceu kako se po Bosni dijeli objava o jednoj velikoj 'istini', kaže, otprilike:
"Poruka prof dr Safveta Halilovica za Novi Zeland" (on porucuje Novozelandjanima, valjda?). Pa dalje kaže kako mu je stig'o haber da su tijela onih nesretnih ljudi ubijenih u Novom Zelandu tokom obdukcije nevjerovatno lijepo mirisala i kako je to razlog što su ljudi u Novom Zelandu masovno počeli prelaziti na islam. Da li ti vjeruješ da je to istina?
Irsar wrote:piupiu wrote:'Moral' nije endemičan ljudskom rodu. To kaže nauka. Moral ne proističe iz religije (niti ima puno veze sa seksualnošću), on je prirodan i ima sasvim jasnu evolutivnu funkciju.
Samu sebe pobijaš u par rečenica. Ako "nauka kaže" da moral nije prirođen čovjeku, onda taj moral ne može biti niti prirodan niti imati "evolutivnu funkciju".
Nismo se shvatili. 'Nije endemičan' znači da nije ograničen na ljudsku vrstu, nije ekskluzivan, ne pojavljuje se samo u ljudskom rodu, moral postoji i kod drugih primata, na primjer.
Irsar wrote:Ali moral jeste prirođen čovjeku; moral je ništa drugo doli "način dobrog življenja"
Tako je. Moral je prirodjen čovjeku, i da bi ga praktikovao, čovjeku nisu potrebne svete knjige. Ljudi se ne bi medjusobno masovno poubijali, niti bi homoseksualizam uništio čovjeka kao vrstu kada bi nestalo religija. Dokaz za to je, na primjer, da abrahamske religije postoje samo dva milenija, a ljudsko društvo već 200,000 godina, civilizacije (odnosno složena ljudska društva) već 6,000 godina, i ljudska je vrsta svejedno još uvijek tu.
Irsar wrote:Bosna je u moralnom rasulu i blatu, i ništa više. Što ne znači da treba biti i gore. A može biti gore.
Za mene je veće moralno blato to što heteroseksualni dio društva (većinski i masovno) učestvuje u najlicemjernijem, najbahatijem i najlopovskijem rastakanju Bosne ikad. 50-ak homoseksualaca nikada neće Bosni nanijeti toliko zla koliko joj ga u ovom trenutku nanosi 50 članova SDA, 'supermoralnih' hetero prvosafovaca, na primjer. Njihov relativni doprinos nemoralu BeHa društva je neuporediv.