Identitet Bosnjaka
-
ratomir
#1576 Re: Identitet Bosnjaka
neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
-
PM72
#1577 Re: Identitet Bosnjaka
Bojim se da bi mnogi ostali razočarani kad bi se "dublje zaoralo"...ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
-
ratomir
#1578 Re: Identitet Bosnjaka
pa što i srbi su ljudi zar nisu,ha ja,a prošlost je prošlost.PM72 wrote:Bojim se da bi mnogi ostali razočarani kad bi se "dublje zaoralo"...ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
-
PM72
#1579 Re: Identitet Bosnjaka
I za njih važi moja konstatacija...
- CPT
#1580 Re: Identitet Bosnjaka
nek ste se nasliratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
- CPT
#1581 Re: Identitet Bosnjaka
Svaka ti kao u Boska Obradovica, sto liPM72 wrote:Bojim se da bi mnogi ostali razočarani kad bi se "dublje zaoralo"...ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
-
ratomir
#1582 Re: Identitet Bosnjaka
nemoras me persirat,iako mi laska,al nema potrebeCPT wrote:nek ste se nasliratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
- Dozer
#1583 Re: Identitet Bosnjaka
Nisu bili ni Srbi ni Hrvati jer u to doba ovdje nije ni bilo ni Srba ni Hrvata. Mogli su biti samo katolici ili pravoslavci ili bogumili, a nikako Srbi ili Hrvati.ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
Do te etnicke podjele Bosnjaka, a na osnovu vjerskih opredjeljenja, doslo je tek u 19. vijeku.
S druge strane - koga danas zaboli qrac sta mu je bio neki predak prije 500+ godina, u sta je vjerovao i kako se nazivao?
Hajde, realno - za sta je to uopste bitno nekome danas...? Eto, pitanje za dubinsko razmisljanje.... Da se sami sa sobom zapitate, i sami sebi date odgovor.
- славянин
#1584 Re: Identitet Bosnjaka
Vlastita nesigurnost i kompleks nize vrijednosti...Dozer wrote:Nisu bili ni Srbi ni Hrvati jer u to doba ovdje nije ni bilo ni Srba ni Hrvata. Mogli su biti samo katolici ili pravoslavci ili bogumili, a nikako Srbi ili Hrvati.ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
Do te etnicke podjele Bosnjaka, a na osnovu vjerskih opredjeljenja, doslo je tek u 19. vijeku.
S druge strane - koga danas zaboli qrac sta mu je bio neki predak prije 500+ godina, u sta je vjerovao i kako se nazivao?
Hajde, realno - za sta je to uopste bitno nekome danas...? Eto, pitanje za dubinsko razmisljanje.... Da se sami sa sobom zapitate, i sami sebi date odgovor.
- CPT
#1585 Re: Identitet Bosnjaka
Jel to vazi za sve naroda na planeti ili samo za Bosnjake? I nesto vas plaho brine identitet Bosnjakaславянин wrote:Vlastita nesigurnost i kompleks nize vrijednosti...Dozer wrote:Nisu bili ni Srbi ni Hrvati jer u to doba ovdje nije ni bilo ni Srba ni Hrvata. Mogli su biti samo katolici ili pravoslavci ili bogumili, a nikako Srbi ili Hrvati.ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
- славянин
#1586 Re: Identitet Bosnjaka
Ne samo za pojedince u narodima koji iz navedenih razloga pokusavaju nekim pseudo-historijskim cinjenicama da dokazu i pokazu historiju/porijeko koje njima odgovara i olaksava bol koji im ti kompleksi uzrokuju.
- CPT
#1587 Re: Identitet Bosnjaka
Narodi su grupa, nisu pojedinici. Svi narodi vide vrijednost u tome sto jesu. Kolektivno. Ne kao pojedinici, jelte. Svaka drzava EU financira svoj narod cak izvan svojih granica. Da sacuvaj jezik ,tradiciju, kulturu... Ti to sigurno znas? Vise se radi o frustracijama koji ne mogu ili nece da budu Bosnjaci (zbog poznatog razloga) pa onda udare frustracije zasto preostalih 97% zeli biti.славянин wrote:Ne samo za pojedince u narodima koji iz navedenih razloga pokusavaju nekim pseudo-historijskim conjenocama da dokazu i pokazu historiju/porijeko koje njima odgovara i olaksava bol koji im ti kompleksi uzrokuju.
- славянин
#1588 Re: Identitet Bosnjaka
Opet procitaj sta sam napisao pa razmisli- narod nije sacinjen od pojedinaca sa kolektivnim jednoumljem.
Da se vratimo samo na zadnju konstataciju - upravo dijaspora pretezno prednjaci u tim kompleksima.
Niko ne osporava da narod moze na racun kulture,jezika,obicaja sa vremenom kao katalizator da se definise i “kristalise” - neki narodi prije neki kasnije - misliti da narodi su nastali linearno.
Uzmi pola Bosnjaka eto preseli ih na kamcatku i daj 200 godina garantujem ti da bi se stvorili obicaji,jezik bi se poceo “razilaziti” itd . Ukratko stvoren bi bio novi narod. Primjera toga imas od sjeverne i juzne amerike preko australije,afrike itd itd.
Da se vratimo samo na zadnju konstataciju - upravo dijaspora pretezno prednjaci u tim kompleksima.
Niko ne osporava da narod moze na racun kulture,jezika,obicaja sa vremenom kao katalizator da se definise i “kristalise” - neki narodi prije neki kasnije - misliti da narodi su nastali linearno.
Uzmi pola Bosnjaka eto preseli ih na kamcatku i daj 200 godina garantujem ti da bi se stvorili obicaji,jezik bi se poceo “razilaziti” itd . Ukratko stvoren bi bio novi narod. Primjera toga imas od sjeverne i juzne amerike preko australije,afrike itd itd.
Last edited by славянин on 14/05/2019 22:32, edited 1 time in total.
- CPT
#1589 Re: Identitet Bosnjaka
Narod nije stvar pojedinaca vec kolektiva. Ne osjeca ponos jedan pripadnik naroda vec kolektiv. Ne moze pojedinaca sacuvati karakteristike naroda, samo kolektiv. Ti kompleksi nemaju nikakve veze za dijasporom kao takvom, pogotovo ne prvom generacijom.славянин wrote:Opet procitaj sta sam napisao pa razmisli- narod nije sacinjen od pojedinaca sa kolektivnim jednoumljem.
- славянин
#1590 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci ti mislis da jedinke pripadnici jednog naroda imaju kolektivno jednoumlje tj. Svi misle isto.CPT wrote:Narod nije stvar pojedinaca vec kolektiva. Ne osjeca ponos jedan pripadnik naroda vec kolektiv. Ne moze pojedinaca sacuvati karakteristike naroda, samo kolektiv. Ti kompleksi nemaju nikakve veze za dijasporom kao takvom, pogotovo ne prvom generacijom.славянин wrote:Opet procitaj sta sam napisao pa razmisli- narod nije sacinjen od pojedinaca sa kolektivnim jednoumljem.
- CPT
#1591 Re: Identitet Bosnjaka
Da, svi misle da pripadaju istom narodu. Nije to stvar jednog, 2 ili 3 pojedinca. Pod svi naravno ne mislim doslovce. Kod Hrvata je to skoro 100%. Kod Slovenca isto tu negdje. Kod Bosnjaka 97,3%.славянин wrote:Znaci ti mislis da jedinke pripadnici jednog naroda imaju kolektivno jednoumlje tj. Svi misle isto.CPT wrote:Narod nije stvar pojedinaca vec kolektiva. Ne osjeca ponos jedan pripadnik naroda vec kolektiv. Ne moze pojedinaca sacuvati karakteristike naroda, samo kolektiv. Ti kompleksi nemaju nikakve veze za dijasporom kao takvom, pogotovo ne prvom generacijom.славянин wrote:Opet procitaj sta sam napisao pa razmisli- narod nije sacinjen od pojedinaca sa kolektivnim jednoumljem.
- славянин
#1592 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci svi srbi su cetnici,hrvati ustase , bosnjaci dobrice jos i medju najstarijim narodima u evropi,njemci nacisti i tako .
Imas tu i faktor nauke i historije koja nije u etnickim okvirima nego vise na globalnom nivou kao naucna zajednoca koja ti naprimjer govori da su Bosnjaci slavenskj narod - i onda dodje neko i spominje ilire vikinge ili sta vec.
Imas tu i faktor nauke i historije koja nije u etnickim okvirima nego vise na globalnom nivou kao naucna zajednoca koja ti naprimjer govori da su Bosnjaci slavenskj narod - i onda dodje neko i spominje ilire vikinge ili sta vec.
- CPT
#1593 Re: Identitet Bosnjaka
A sad red relativizacijeславянин wrote:Znaci svi srbi su cetnici,hrvato ustase , bosnjaci dobrice jos i medju najstarijim narodima u evropi,njemci nacisti i tako .
- славянин
#1594 Re: Identitet Bosnjaka
Nevezano za njih samo pravim poredjenje tvog stava “jednoumlja”CPT wrote:A sad red relativizacijeславянин wrote:Znaci svi srbi su cetnici,hrvato ustase , bosnjaci dobrice jos i medju najstarijim narodima u evropi,njemci nacisti i tako .
Imas tu i faktor nauke i historije koja nije u etnickim okvirima nego vise na globalnom nivou kao naucna zajednoca koja ti naprimjer govori da su Bosnjaci slavenskj narod - i onda dodje neko i spominje ilire vikinge ili sta vec.Niko nigdje spomenuo ustase, cetnike ili dobrice. Neki kompleksi?
Ps:Ne govorim o osjecaju pripadnosti narodu nego misljenju po pitanju korijena tog naroda- pocinjes naravno i ocekivano da se odmoces od teme kompleksa koju smo poceli nego ides prema osjecaju pripadnosti.
- CPT
#1595 Re: Identitet Bosnjaka
Mislim da cak ni ti ne znas sta si zelio reciславянин wrote:Nevezano za njih samo pravim poredjenje tvog stava “jednoumlja”CPT wrote:A sad red relativizacijeславянин wrote:Znaci svi srbi su cetnici,hrvato ustase , bosnjaci dobrice jos i medju najstarijim narodima u evropi,njemci nacisti i tako .
Imas tu i faktor nauke i historije koja nije u etnickim okvirima nego vise na globalnom nivou kao naucna zajednoca koja ti naprimjer govori da su Bosnjaci slavenskj narod - i onda dodje neko i spominje ilire vikinge ili sta vec.Niko nigdje spomenuo ustase, cetnike ili dobrice. Neki kompleksi?
pripadnosti narodu nego misljenju po pitanju korijena tog naroda - to se zove pripadnost narodu btw
- славянин
#1596 Re: Identitet Bosnjaka
Procitaj opet - ne stvara osjecaj pripadnosti narodu kompleks nego osjecaj da taj narod nije toliko “star” i u ostoj ravni kao komsiluk i da se nije definisao unisto vrijeme - onda imamo jos i vjerski faktor - tako da imamo spomenik kralju tvrtku i tekst povelje na kojoj se slucajno izostavlja “u ime oca sina i duha svetoga” - kompleks na djelu - da ne ulazim vise u raspravu jer poznati su mi tvoji stavovi i razmisljanje kao i nacin vodjenja rasprave tako da kislim da nema svrhe diskutovati.
- CPT
#1597 Re: Identitet Bosnjaka
malo negiramo narod, a malo sirimo prekodrinsku pricuславянин wrote:Procitaj opet - ne stvara osjecaj pripadnosti narodu kompleks nego osjecaj da taj narod nije toliko “star” i u ostoj ravni kao komsiluk i da se nije definisao unisto vrijeme
-
ratomir
#1598 Re: Identitet Bosnjaka
upravu si druže ,i ja sam imao istu spoznaju i znanje,nego me eto ponjelo da napišem da su neki bošnjaci podrijetlom srbi ili hrvati.Dozer wrote:Nisu bili ni Srbi ni Hrvati jer u to doba ovdje nije ni bilo ni Srba ni Hrvata. Mogli su biti samo katolici ili pravoslavci ili bogumili, a nikako Srbi ili Hrvati.ratomir wrote:neki dan sam došao do zaklučka da su neki od Bošnjaka moguće u onom dobu bili srbi ili hrvati i pobošnjačili se za vrijeme turskog vakta.a opet znam šta je genetika i dnk ,te da postoje pravi bošnjaci.tako da svi bi ttrebali izradti porodično stablo al sasd zaorat malo dublje dole u korjienje.
hvala na pametnom i mudrom odgovoru.dublje ću razmisliti.
- LBVIEW
#1599 Re: Identitet Bosnjaka
Dobro, neki su postali i "stariji" kad su im ponudjeni krajcari, dotad su bili samo 'riscani.славянин wrote:Procitaj opet - ne stvara osjecaj pripadnosti narodu kompleks nego osjecaj da taj narod nije toliko “star” i u ostoj ravni kao komsiluk i da se nije definisao unisto vrijeme - onda imamo jos i vjerski faktor - tako da imamo spomenik kralju tvrtku i tekst povelje na kojoj se slucajno izostavlja “u ime oca sina i duha svetoga” - kompleks na djelu - da ne ulazim vise u raspravu jer poznati su mi tvoji stavovi i razmisljanje kao i nacin vodjenja rasprave tako da kislim da nema svrhe diskutovati.
Dok su ovi drugi imali npr. Uskupija, koji napisa rijecnik s turskog na?
- jeza u ledja
#1600 Re: Identitet Bosnjaka
Mora i jeste. Ja ako sam Bosnjak takav sam jer se takvim izjasnjavam, ne zato sto je neki tupan tako odredio. Ako se izjasnim kao nesto drugo onda sam ja to drugo, ne zato sto je neki tupan tako odredio.CPT wrote: Procent Bosnjaka koji se izjasnio Bosnjak ne mora biti 100% (i nije btw).
Kakve ti gluposti valjas to je nevjerovatno.Neki su se izjasnili kao Srbi, neki kao Hrvati, neki kao Jugoslaveni, neki kao nacionalni Bosanaci.
Postotak od 3% je postotak od ukupnog broja stanovnistva. Znaci ti oduzimas 3% od 100% i dolazis do 97% Bosnjaka, a Bosnjaka je na papiru 50%, sto si i sam vise puta rekao. Znaci 100%-3%=50%, ili 50%=97%. Ili populacija BiH se sastoji od 97% Bosnjaka. To su sve izvedenice iz tvojih visokoumnih postova.Takvih je bilo cca 3% (tacnije 2.7%).
Matematicka vratolomija ko iz crtanih filmova.