malakh wrote:SmokingMan wrote:
Jedini kriteriji na osnovu kojih su dva bratska HDZ.a klasificirali dvije vrste hrvata:isključivo Hrvati i izdajnici.Pa u par navrata su se moge čuti izjave tipa kako je Komšić legalno izabran predstavnik hrvatskog naroda,ali da zbog "političke volje" nije dobar izbor za predstavnika iz reda hrvatskog naroda.Nije teško zakljčiti o čijoj se to političkoj volji zapravo radi.
ona mi je puno jača. komšić jeste izabran legalo i on jeste legitiman, ali nije u skladu sa duhom dejtonskog mirovnog sporazuma. valjda zato što su pri potpisivanju dejtonskog mirovnog sporazuma glavnu riječ vodili sda, sds i hdz.
po toj logici, onda ni dodik nije izabran u skladu sa duhom dejtonskog mirovnog sporazuma, jer njegova stranka nije predstavljala srpske interese u dejtonu.
Cilj i jeste da se ne izlazi iz tog okvira,Dejton ne predstavlja ništa više nego (ne)idealan alat da se podstakne ono što je zaustavljeno 1995.godine,ali ovaj put političkim putem,a politika ti ga ovdje dođe isto što i rat,samo bez oružja.Mi smo nakon rata u startu imali problem u RS.u (ponajprije administrativne prirode),kao entitetu,bojali smo se da bi vremenom i hrvati u BIH mogli nastaviti istim putem kao i srbi,i evo,kako vrijeme pokazuje,to se ipak nekako dešava,u etapama,ali se deđava ispred naših očiju.Iako je to samo mirovni dejtosnki porazum.čini mi se kako nama MZ svakim korakom koji nije dobar za BIH,govori,"...
Neka strpite se još malo,riješit ćeemo vam taj problem",a kako vrijeme prolazi sve je više očiglednije da ni pvaj sporazum nije apsolutno nikakav garant stabilnosti BIH,posebice teritorijalne,jer vidimo da se nešto dešava na što je MZ jako neizaiteresirana i krajnje inertna.Kao da nešto čekaju,nas ne čekaju sigurno.političari iz FBIH,mislim na bošnjake,jednostavno nemaju kapacitete da odgovre na ovakve izazove,stranci sa njima ne mogu pronači niakkve kompromise.Staranci znaju da su debelo zajebali sa Dejtonom,i da se tu više ništa ne može uraditi saktuelnom verzijom,i da trenutno gledaju da nas što prije skinu sa "dnevnog reda".Ja iskreno,vodeći se sa situacjim na Kosovu,smatram da nam se u skorije vrijeme sprema novo riješenje iz ove krize,ali na žalost na štetu teritorijalnog integritetra BIH,daj bože da debelo griješim,ali stavljam se u položaj stranaca sa kojeg ne vidim drugačiji izlaz,jer ne postoji iskrena politička volja određenih nacionalističkih stranaka da zastupaju interese BIH kao jedinstvene države,jer vi nikada nećete čuti iz usta predstavnika u RS.u da će reći kako su spremni na kompromise kako bi se očuvala cjelovita BIH,nije njihova vojska ratovala za to,niti će se oni toga tek tako odreći onoga za što su ratovali.Vjerujem kako i danas dan rukovodstvo HZD.a žali zbog šurovanja i sa ABIH i vojskom RS.a u ratu.i što jednostavno nisu imali jasnu ideju kako do kraja sprovesti formiranje teritorijalne jedinice za hrvate.Sve to ih je jako skupo koštalo,i nakon toliko vremena nastoje da svim sredstvima isprave nepravdu koju su učini prema svojim gospodarima.