Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TheHound

#1576 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

Dasi wrote:
TheHound wrote:Pa eto tako kako si opisao. Prijavis se na biro a ovamo freelance-as i dolaze ti pare na payoneer, paypal i slicne servise. Znam bar 10 ljudi koji tako rade, ali evo stiglo ih je a mislili su da nece nikad pa sad moraju platit ako nista bar ove 3 godine unazad a rade tako vec 5-6 godina.
Ti si ocito fulio ono ako si na birou a legne ti uplata na racun oko 200KM (ne znam sad tacan iznos) automatski te skidaju sa biroa. Tako je nas dragi Bake dobio onih svojih 100.000 zaposlenih, jer ko nije na birou znaci da radi jelde. Drugo, sa biroa skidaju i ako odbijes dva/tri puta posao koji ti nadju. Trece, ne moze svako ni na birou imati pravo na zdravstveno i novcanu pomoc.
Trolas bezveze. Freelanceri imaju onoliko prava i koriste onoliko koliko plate. Isto kao ti i ja.
Mozda je tako na papiru. Ljudi tako rade godinama, niko ih nije skinuo sa biroa niti ih je zvao da im ponudi posao. Ako imas payoneer ne dolaze ti uplate na racun nego dizes na bankomatu bilo koje banke. A otkud na birou znaju da li je tebi legla uplata na racun, ako im das jedan racun koji imas otvoren u jednoj banci a za prihode koristis drugi? Ovo sad na glas razmisljam, fakat me zanima kako oni na birou znaju da li je tebi legla uplata i koji racun koristis za freelance?

Ovi freelanceri koje ja znam, koriste sve kao i bilo ko drugi ko je na birou, a ne placaju nista. Tako da ne trolam, ne brini.
Last edited by TheHound on 23/07/2018 14:04, edited 1 time in total.
neon-x

#1577 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Saka wrote:
pianist wrote:Saka, bavis li se ti freelancingom?
Ne, ja imam d.o.o.
pianist wrote:
Ne, on se kao i ovi ostali bavi raspodjelom tuđih para na vatrogasce :mrgreen:

Sjajna logika nadasve, ovi što guzicu poderu za 100k trebaju otvoriti DOO i dati 50k od svega toga samo na takse + još jedno 20k da bi vodili tu imaginarnu firmu. :lol:

Inače, ako imate viška novca sve preporuke za polikliniku Sunce, dočekaju vas nasmijani i uslužni doktori, ne čekate tri mjeseca za termin na aparatima i slično :mrgreen:

Jedna Bugarska koja je u EU ima fiksnih 10% i vjerovatno će ukinuti, ali ovdje treba i 60%, bit će veće penzije :mrgreen:

-

Ovo je ona bošnjačka logika - DŽeko ima para, što nam ne da malo svima, šta je njemu hiljada
Pa i ja to kontam. Vidim frajer prica o svijesti i odgovornosti, pa me to bas zanimalo, kad neko u tom pravcu palamudi, da li se i on bavi tim poslom, ili je ova standardna bosnjacka u pitanju.
Vidiš kad komentariše neko ko pojma nema onda to tako ispada. Pa ako ne znaš pitaj sine, a ne lupaj gluposti. Na kakve takse 50k? Kakvih još 20k i kakvu imaginarnu firmu? Ako nešto radiš i time se baviš i zarađuješ tu nema ništa imaginarno. A troškovi uopšte nisu veliki, pitaj šta te zanima, ne lupaj gluposti.

Tebi je Bugarska uzor izgleda, što ne ideš tamo već bježite u Njemačku i Švedsku gdje je porez 30-40%, a 10 vam puno?
Potpouno se slazem sa ovima sto kazu da bi drzava trebala uciniti sve da olaksa i stimulise sve one koji unesu zivi novac u drzavu a nista iz nje ne iznesu. Drzava je ucinila upravo suprotno i ovu kategoriju ljudi je gotovo marginalizirala i nije im ponudila adekvatna zakonska rijesenja koja bi uredila njihovu djelatnost. Zato u siutaciji u kakvoj se nalazi ovo drustvo gdje je prisutna sveopca korupcija i pljacka i gdje uhljebljeni sloj drustva parazitira na racun svih ostalih gotovo je moralno opravdano izbjegavati placanje ikakvog poreza.

Medjutim, situacija u drzavi i moralni aspekt je jedno a nuznost izvrsavanje obaveze nesto sasvim drugo. Moze se kukati do beskonacnosti, ali treba biti pragmatican i pogledati sta je realno i najizvodivije u ovoj situaciji. Cinjenica je da se porez na dohodak svugdje placa i da je u BiH jedan od najnizih u Evropi. Sasvim je i prihvatljivo da svi oni koji ostvare neki skrominiji iznos (do recimo 2000KM) da plate tih 14% a svi koji ostvaruju vece prihode imaju mugucnost otvaranja obrta ili doo. Za prave freelancere koji licno svojom strucnoscu zaradjuju novac sasvim je logicno da ne mogu imati rashode vece od 10-20% od zarade a ako to nije slucaj opet imaju opciju otvaranja obrta ili doo. Svi oni koji se bave internet trgovinom, prodajom i sl. i imaju ozbiljnije rashode se svakako ne mogu smatrati freelancerima i moraju imati obrt ili doo.

Dakle, cini mi se da je previse kuknjave a premalo realnog sagledavanja situacije.

Pitanje za Saka, koji su stvarni (minimalni) troskovi vodjenja doo ili obrta za jednog internet freelancera koji ostvaruje 2-5 hiljada KM prihoda sa 2-3 uplate prihoda i 1-2 isplate rashoda mjesecno. Licno imam informaciju da pojedinci nisu mogli registrovati obrt jer im je receno da se njihova aktivnost smatra izvozom. Da li imas potpunije informacije u vezi toga? Zahvaljujem...
O'zone
Globalni moderator

#1578 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by O'zone »

Velkoski wrote:Pa u Švedskoj i nema toliko freelancera, skontaj zašto :-) :lol:

Na kraju krajeva, mi ćemo svi platiti porez jer se mora, ali jadovi s ove teme će ostati jadovi i nakon toga :mrgreen:

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma - vrijeđanje”
» Velkoski

7 dana
caros

#1579 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by caros »

Znaš desetak ljudi iz svog okruženja koji su očigledno uspješniji od tebe i zarađuju više i kompletnu frustraciju projiciraš na ljude koji pišu na ovom forumu, a vjerovatno nije ni blizu ista situacija. Zašto na njih ne pokušavaš pozitivno uticati, a ne nas ovdje? Ne razumijem nikako

Često spominješ i biro, a jedino "pravo" s njim je na zdravstveno osiguranje, koje je poprilično beskorisno u ovoj državi.
TheHound

#1580 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

caros wrote:Znaš desetak ljudi iz svog okruženja koji su očigledno uspješniji od tebe i zarađuju više i kompletnu frustraciju projiciraš na ljude koji pišu na ovom forumu, a vjerovatno nije ni blizu ista situacija. Zašto na njih ne pokušavaš pozitivno uticati, a ne nas ovdje? Ne razumijem nikako

Često spominješ i biro, a jedino "pravo" s njim je na zdravstveno osiguranje, koje je poprilično beskorisno u ovoj državi.
Niko od njih ne zaradi vise od mene ako na to mislis. Odabrali su freelance jer su bili neodgovorni pa se nisu mogli dugo zadrzati u nekoj normalnoj firmi jer su svaki drugi dan kasnili na sastanke, dolazili mahmurni na posao i slicno pa im je freelance dosao kao neki vid spasa jer moze mahmurati do 12h zato sto mu je radno vrijeme od 13h i slicne stvari. Zasto da budem frustriran zbog takvih ljudi kad mogu sutra otici u freelancere da hocu i biti uspjesniji od njih ali mi nije cilj jer sam i sad na super radnom mjestu kod jednog od rijetkih, manje poznatih poslodavaca koji uplacuju pune dobrinose a daju konkurentne plate.

Ne brini ti za mene, brini kako ces porez platiti. Ne govorim ja ni vama sta da radite, samo vam govorim da ste dovoljno krali drzavu pa je vrijeme da budete uzorni gradjani kao i mi koji placamo. To sam rekao i ovim 'svojim' freelancerima ali oni to jako dobro znaju i prihvataju da je vrijeme da se malo rasipanje para smanji jer treba nesto dati i penzionerima i policajcima i ostalim ;)
Last edited by TheHound on 23/07/2018 14:14, edited 1 time in total.
Hajvan

#1581 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

neon-x wrote:
Svi oni koji se bave internet trgovinom, prodajom i sl. i imaju ozbiljnije rashode se svakako ne mogu smatrati freelancerima i moraju imati obrt ili doo.

Dakle, cini mi se da je previse kuknjave a premalo realnog sagledavanja situacije.

S obrtom ne mozes izvoziti, cak ni putem internet trgovine (slanja proizvoda putem postanskih servisa).
ExNihilo

#1582 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

TheHound wrote:
caros wrote:Znaš desetak ljudi iz svog okruženja koji su očigledno uspješniji od tebe i zarađuju više i kompletnu frustraciju projiciraš na ljude koji pišu na ovom forumu, a vjerovatno nije ni blizu ista situacija. Zašto na njih ne pokušavaš pozitivno uticati, a ne nas ovdje? Ne razumijem nikako

Niko od njih ne zaradi vise od mene ako na to mislis. Odabrali su freelance jer su bili neodgovorni pa se nisu mogli dugo zadrzati u nekoj normalnoj firmi jer su svaki drugi dan kasnili na sastanke, dolazili mahmurni na posao i slicno pa im je freelance dosao kao neki vid spasa jer moze mahmurati do 12h zato sto mu je radno vrijeme od 13h i slicne stvari. Zasto da budem frustriran zbog takvih ljudi kad mogu sutra otici u freelancere da hocu i biti uspjesniji od njih ali mi nije cilj jer sam i sad na super radnom mjestu kod jednog od rijetkih, manje poznatih poslodavaca koji uplacuju pune dobrinose a daju konkurentne plate.

Ne brini ti za mene, brini kako ces porez platiti.
Znači, freelanceri su alkosi bez discipline.

Prećera ga ti. Nema potrebe za tako banalnim stereotipima.
caros

#1583 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by caros »

Ja imam 200k prihoda godišnje i redovno uplaćen porez, ali su mi tvoji postovi na ovoj temi presmiješni, kao i tvoje stalno potenciranje kako ti znaš freelancere, kako oni svi kradu dok se ti jadan polomi. Uostalom, da si dobro plaćen ne bi ovdje stalno kukao o birou, jer svi znaju da je to jedna beskorisna ustanova.

I da, svako imalo sposoban ne želi robijati za lokalne privatnike i pronašao je način da zarađuje vani. Kao bh. državljanin se teško iseliti bilo gdje pa razumijem i ljude koji ostaju u BiH.
pianist

#1584 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

TheHound wrote:

Ne brini ti za mene, brini kako ces porez platiti. Ne govorim ja ni vama sta da radite, samo vam govorim da ste dovoljno krali drzavu pa je vrijeme da budete uzorni gradjani kao i mi koji placamo. To sam rekao i ovim 'svojim' freelancerima ali oni to jako dobro znaju i prihvataju da je vrijeme da se malo rasipanje para smanji jer treba nesto dati i penzionerima i policajcima i ostalim ;)
Nevjerovatan lik... Ja sam te fino pitao na prosloj stranici, na osnovu cega sam ja krao drzavu? A u vodu ti pada stereotip, iznenadio bi se kakvih freelancera ima i kakve stvari i projekte ljudi prave... Da ne govorim koliko ih ima i rade vise poslova jer inace rade za mizerne plate.. Zalosno je ako si obrazovan, a takve stvari pises. Jer, obrazovana osoba bi morala znati vise o ovome i ne donositi zakljucke o milionima ljudi koji se ovim poslom bave u svijetu, na osnovu par neodgovornih koje ima u svom drustvu.
Dasi

#1585 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Dasi »

TheHound wrote:
Dasi wrote:Mozda je tako na papiru. Ljudi tako rade godinama, niko ih nije skinuo sa biroa niti ih je zvao da im ponudi posao. Ako imas payoneer ne dolaze ti uplate na racun nego dizes na bankomatu bilo koje banke. A otkud na birou znaju da li je tebi legla uplata na racun, ako im das jedan racun koji imas otvoren u jednoj banci a za prihode koristis drugi? Ovo sad na glas razmisljam, fakat me zanima kako oni na birou znaju da li je tebi legla uplata i koji racun koristis za freelance?

Ovi freelanceri koje ja znam, koriste sve kao i bilo ko drugi ko je na birou, a ne placaju nista. Tako da ne trolam, ne brini.
Ja ih znam znam dosta koji su skinuti sa biroa. Kako znaju? Pa vjerovatno posalju bankama ime i prezime osobe sa biroa i onda im banke vrate info, taj taj nema racun kod nas taj i taj ima racun kod nas i tad mu je legla tolika uplata. Cak i kad zavrsis skolu imas neki odredjeni vremenski period do kad se mozes prijaviti na biro poslije toga kapak. Kad radis i das otkaz nista od biroa. Kad dobijes otkaz pomoc od biro ne mozes primati koliko hoces nego n aosnovu radnog staza. itd itd

Ne govorimo o ovima koji imaju Payoneer, vec o ovima koji primaju pare na racun u banci u BiH.
Izvinite na mogucim greskama, kucam u brzini sa posla.
TheHound

#1586 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

ExNihilo wrote: Znači, freelanceri su alkosi bez discipline.

Ne znam dovoljno veliki uzorak da bih to zakljucio. Govorim za ove sto znam, neki od njih su 2 od 5 radnih dana dolazili mahmurni na posao a neki su bili toliko neodgovorni da su vise puta kasnili na sastanke nego sto nisu. Nisam rekao da su i jedno i drugo, neki su jedno neki drugo. A to su ovi sto ne placaju nista jer im je uvijek malo, kako su neodgovorni s poslom tako su i s parama pa ne daju drzavi nista.

Imas i ovih normalnih koji su otisli u freelance jer vise zaradjuju tako, ali takvi ne kradu nego su otvorili Obrt pa fino sve regularno placaju jer im nije problem platiti porez kad zarade 10.000KM mjesecno.
Hajvan

#1587 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

Ocigledno na temi, pored budzetlija, ima jako puno frustrirtanih vlasnika i/ili visoko rangranih portrchka domacih firmi koji rade LON poslove (ono tipa Borac sto sije za Hugo Bossa a nema vlstite pameti i snage da plasira svoj produkt, samo sto su ovi u IT industriji) koji misle da ce ovom akcijom PUF-a ce na neki nacin profitirati… :mrgreen:
Last edited by Hajvan on 23/07/2018 14:22, edited 1 time in total.
512MB

#1588 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

TheHound wrote:... jer treba nesto dati i penzionerima i policajcima i ostalim ;)
I kamate od vanjskog duga, itd itd :) stosta se otplacuje od toga..
TheHound

#1589 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

pianist wrote: Nevjerovatan lik... Ja sam te fino pitao na prosloj stranici, na osnovu cega sam ja krao drzavu? A u vodu ti pada stereotip, iznenadio bi se kakvih freelancera ima i kakve stvari i projekte ljudi prave... Da ne govorim koliko ih ima i rade vise poslova jer inace rade za mizerne plate.. Zalosno je ako si obrazovan, a takve stvari pises. Jer, obrazovana osoba bi morala znati vise o ovome i ne donositi zakljucke o milionima ljudi koji se ovim poslom bave u svijetu, na osnovu par neodgovornih koje ima u svom drustvu.
Ako nisi platio porez koji je zakonom propisan krao si drzavu, ne znam sta je tu problem za skontati. A ovi stereotipi, kao sto sam vec napisao, se odnose uglavnom na ove koji ne daju drzavi marke jer vole da je potrose na sebe ili ne znaju s parama pa potrose sve sto zarade, a posto ga drzava ne tjera on nece nista da plati.

Takvi koji prave neke ozbiljne projekte i zaradjuju ogromne pare fino registruju Ort ili d.o.o pa plate drzavi porez ;)
AmirBaa

#1590 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by AmirBaa »

TheHound wrote:

samo jedno pitanje za tebe, ako te na tom tvom super placenom, predobrom poslu neko zajebe (ne dobijes platu, tjera te da radis prekovremeno, mozda ti se cak i desi nesto, padnes pa trazis osiguranje, neko te maltretira) mozes se obratiti nekome je li tako? Nadleznoj instituciji-drzavi da ti pomogne, ici na sud itd. Sta freelancer moze ocekivati od drzave u situaciji recimo kad mu poslodavac iz Austrije ne isplati puni iznos ?
pianist

#1591 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

TheHound wrote:
pianist wrote: Nevjerovatan lik... Ja sam te fino pitao na prosloj stranici, na osnovu cega sam ja krao drzavu? A u vodu ti pada stereotip, iznenadio bi se kakvih freelancera ima i kakve stvari i projekte ljudi prave... Da ne govorim koliko ih ima i rade vise poslova jer inace rade za mizerne plate.. Zalosno je ako si obrazovan, a takve stvari pises. Jer, obrazovana osoba bi morala znati vise o ovome i ne donositi zakljucke o milionima ljudi koji se ovim poslom bave u svijetu, na osnovu par neodgovornih koje ima u svom drustvu.
Ako nisi platio porez koji je zakonom propisan krao si drzavu, ne znam sta je tu problem za skontati. A ovi stereotipi, kao sto sam vec napisao, se odnose uglavnom na ove koji ne daju drzavi marke jer vole da je potrose na sebe ili ne znaju s parama pa potrose sve sto zarade, a posto ga drzava ne tjera on nece nista da plati.

Takvi koji prave neke ozbiljne projekte i zaradjuju ogromne pare fino registruju Ort ili d.o.o pa plate drzavi porez ;)
A brate mogao si i ti tako zaraditi, ali sta cu ti ja, ti hoces redovno da dolazis na sastanke, joj, joj :lol:
pianist

#1592 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

AmirBaa wrote:
TheHound wrote:

samo jedno pitanje za tebe, ako te na tom tvom super placenom, predobrom poslu neko zajebe (ne dobijes platu, tjera te da radis prekovremeno, mozda ti se cak i desi nesto, padnes pa trazis osiguranje, neko te maltretira) mozes se obratiti nekome je li tako? Nadleznoj instituciji-drzavi da ti pomogne, ici na sud itd. Sta freelancer moze ocekivati od drzave u situaciji recimo kad mu poslodavac iz Austrije ne isplati puni iznos ?
Ne moze se to njemu desiti ba, on dolazi redovno na sastanke.
pianist

#1593 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pianist »

Hajvan wrote:Ocigledno na temi, pored budzetlija, ima jako puno frustrirtanih vlasnika i/ili visoko rangranih portrchka domacih firmi koji rade LON poslove (ono tipa Borac sto sije za Hugo Bossa a nema vlstite pameti i snage da plasira svoj produkt, samo sto su ovi u IT industriji) koji misle da ce ovom akcijom PUF-a ce na neki nacin profitirati… :mrgreen:
Hahaha, tacno 100 % :)
ExNihilo

#1594 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

TheHound wrote:

Ne znam dovoljno veliki uzorak da bih to zakljucio. Govorim za ove sto znam, neki od njih su 2 od 5 radnih dana dolazili mahmurni na posao a neki su bili toliko neodgovorni da su vise puta kasnili na sastanke nego sto nisu. Nisam rekao da su i jedno i drugo, neki su jedno neki drugo. A to su ovi sto ne placaju nista jer im je uvijek malo, kako su neodgovorni s poslom tako su i s parama pa ne daju drzavi nista.

Imas i ovih normalnih koji su otisli u freelance jer vise zaradjuju tako, ali takvi ne kradu nego su otvorili Obrt pa fino sve regularno placaju jer im nije problem platiti porez kad zarade 10.000KM mjesecno.
Pretjeruješ, stereotipiziraš i stigmatiziraš. Povuci ručnu. Ako nemaš dovoljno velik uzorak da zaključiš, onda nemoj zaključivati. Dva freelancera koje znamo ja ili ti nisu mjera ničega.

Na kraju krajeva, nije freelancing lokalni fenomen. Ljudi napuštaju najveće svjetske firme da bi lancali. Neko jer hoće sam sebi da bude šef u smislu organizacije, neko jer hoće da putuje i radi, neko zbog djece, neko zbog toga što može zaraditi više, neko jer ne podnosi autoritet, neko jer je introvertan, itd.

Milion ljudi, milion razloga.
TheHound

#1595 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

caros wrote:Ja imam 200k prihoda godišnje i redovno uplaćen porez, ali su mi tvoji postovi na ovoj temi presmiješni, kao i tvoje stalno potenciranje kako ti znaš freelancere, kako oni svi kradu dok se ti jadan polomi. Uostalom, da si dobro plaćen ne bi ovdje stalno kukao o birou, jer svi znaju da je to jedna beskorisna ustanova.

I da, svako imalo sposoban ne želi robijati za lokalne privatnike i pronašao je način da zarađuje vani. Kao bh. državljanin se teško iseliti bilo gdje pa razumijem i ljude koji ostaju u BiH.
Ne znam gdje si se onda ti pronasao u mojim postovima ako ja pricam o ovima koji ne zele marke da daju drzavi jer koliko god da zarade potrose na sebe. Sad su samo postali svjesni da ce stogod morati dati i drzavi a manje trositi na sebe ;)

Pitaj ljude koji su na birou je li beskorisna ustanova kad ih nesto zaboli a nemaju para da idu privatno.
TheHound

#1596 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

ExNihilo wrote: Pretjeruješ, stereotipiziraš i stigmatiziraš. Povuci ručnu. Ako nemaš dovoljno velik uzorak da zaključiš, onda nemoj zaključivati. Dva freelancera koje znamo ja ili ti nisu mjera ničega.

Na kraju krajeva, nije freelancing lokalni fenomen. Ljudi napuštaju najveće svjetske firme da bi lancali. Neko jer hoće sam sebi da bude šef u smislu organizacije, neko jer hoće da putuje i radi, neko zbog djece, neko zbog toga što može zaraditi više, neko jer ne podnosi autoritet, neko jer je introvertan, itd.

Milion ljudi, milion razloga.
Naravno, takav ce onda da plati porez, otvori Obrt ili d.o.o i posluje po pravilima drzave u kojoj zivi. Imas ih takvih na stotine u Sarajevu samo. Medjutim, oni nisu tema mojih postova, nisu nista drugaciji od mene i ostalih koji placamo porez.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1597 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Chmoljo »

kome god je biro beskoristan, ja ga molim da se odjavi sa njega.

samim tim će izbjeći nevjerovatno dosadnu peglanciju javljanja na isti.
TheHound

#1598 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

AmirBaa wrote: samo jedno pitanje za tebe, ako te na tom tvom super placenom, predobrom poslu neko zajebe (ne dobijes platu, tjera te da radis prekovremeno, mozda ti se cak i desi nesto, padnes pa trazis osiguranje, neko te maltretira) mozes se obratiti nekome je li tako? Nadleznoj instituciji-drzavi da ti pomogne, ici na sud itd. Sta freelancer moze ocekivati od drzave u situaciji recimo kad mu poslodavac iz Austrije ne isplati puni iznos ?
Mogu promijeniti posao ako mi se ne svidja, na kraju krajeva mogu u freelance pa placati sam sebi doprinose ;)
Ne znam sta freelancer moze ocekivati od drzave ako posluje sa firmom iz Austrije, valjda isto sto i poslodavac koji je registrovao firmu moze ocekivati?
TheHound

#1599 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TheHound »

pianist wrote: A brate mogao si i ti tako zaraditi, ali sta cu ti ja, ti hoces redovno da dolazis na sastanke, joj, joj :lol:
Pa da se sad sekiram i po forumima trazim rjesenja za izlaz iz problema? Sto ce mi to u zivotu :)
512MB

#1600 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

TheHound wrote:

Moje iskustvo u zadnjih desetak godina mi govori sasvim nesto drugo. Kad je povuci potegni, onda freelanceri spasavaju projekte, jer su placeni po satu ili ucinku a i trebaju dobar imidz kao i reference za druge projekte... dok lezihljebovici na raznim funkcijama (product owner, dev lead, scrum master, qa lead, component owner, bla) su svakako navikli na laissez fair zivot u birou pa il su po raznim kafenisanjima (meeting) il ih je "usteklo" u ledjima pa su dvije hefte kuci u krevetu...

Freelancer mora biti disciplinovan, prijatan, marljiv, uptodate i uvjek spreman nove stvari u najkracem mogucem vremenu sazvakat, jer o tome ovisi svaki novi projekt... zato su i trazeni i dobro placeni.
Post Reply