Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Bloo
Globalna šefica

#1576 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Niemand wrote:Ama ja ovo vala i dalje ne kontam. Znaci, neko me smatra ponizenom, i hajd na stranu i to, al onda kao, eto, zasto nista ne kazem povodom toga? :-?

Sta cu reci. Glupa vam je tema? :D

Uostalom, ne vidim sto bi se uopste neko pored onakvog uvodnog posta trudio ista smisleno tu reci.
Tema je dobra, yess little duck, ali je prezentacija losa.
Sto nas ne treba sprijeciti da se razmasemo, pokrvimo i zakljucamo te u gepek.

Meni su ti propisi besmisleni, a kad upitam koji je korijen istih dobijem dociranje i izvrdavanje.
mali jomu

#1577 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote:
Kurv...ovaj zena osebujne seksualne proslosti :mrgreen:
Na ovoj temi se najvise javilo muskaraca da nam objasni da zena ima povlasten stav u islamu, apsolutno negirajuci zenski dozivljaj propisa.
I kerima i riverflow sa svojim misljenjem iz postislamske vizure.
I Euridika kao neko ko dogmatski prioada, ali kriticki posmatra.
Najinteresantniji odgovor mi je bio, zacudo, Irsarov.
Ja mogu propise posmatrati primarno kroz vizuru zene, a tek onda cafirke. Moj osvrt moze biti zenski, bez da se veze uz ateisticki. Ali mi je on skrenuo paznju da bez.obzira svidalo se to meni ili ne, propisi su istina.
Moje neslaganje je vecim dijelom ukorijenjeno u tome sto se nisam nikada osjecala dobro u dogmama i propisima i od Tako treba i mora!
Ne treba i ne mora ako u meni proizvodi otpor i bunt.

Anarhija.all over bascarsija.

Nema veze bila zena kurva ili bila nesto drugo....... ima i bradatih kurvi i svasta jos nesto..... i opet nema veze.

Nema veze nista...... jer je to samo hodanje kroz koje neko mora prohodat, pa gdje dodje.

Ima ljudi u Islamu pa prohoda po helacu i ode direkt u hendek.....
Gojeni H

#1578 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Bio bi to dobar test ... :D
mali jomu

#1579 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote:
Kako ide onaj vic...sifra za wirelesa u dzamiji kralja Fahda...
Allah je jedan.....dva ..tri..
Ja sam ovaka i taka jer ja tako hocu. :mrgreen:

Pici ba..... sredinom onakva kakva jesi, pravo kroz vehabije. :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1580 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
wewa wrote: ne trazim postovanje koje se moze dobiti na forumu, a drugdje nemam problema s iznosenjem ni branjenjem svojih stavova :)
Posteno. I mozda za tebe licno sasvim dovoljno.
Zasto bi se bilo sta promijenilo za bosansku zenu ukoliko nije sposobna (ne zna, ne zna se organizovati, itd.) da djeluje u grupi ljudi sa slicnim interesima?

*Isto je pitanje za bosanskog muskarca - nenadjebivog politicara, ali svijet je ionako njegov ... njega je Bog "izabrao" da moze pisat' stojeci.
Mozda patrijarhalni odgoj, tradicija...religija?
Ako ti od malih nogu se naturaju da si manje vrijedna jer si zensko, ako te zovu sine, ako ti brane da se igras kao djecak ili radis iste stvari kao djecaci, ako te razdvajaju ..i ja bih dobila frojdovski kakrakterni kompleks da mi fali penis da bih bila.potpuna.
mali jomu

#1581 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

wewa wrote: ne trazim postovanje koje se moze dobiti na forumu, a drugdje nemam problema s iznosenjem ni branjenjem svojih stavova :)

Pici ba sredinom...... :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1582 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Awesome pitanje. Nisam uopste strucna da na ovo odgovorim. Mozda neko poznaje IZ bolje od mene..pa da odgovori.
Ima li zena na funkcijama unutar IZ :mrgreen:
Zasto zena ne moze biti reis?
Its...

Kad smo kod IZ, Arzoooooooo ....hajd ti :mrgreen:
Niemand

#1583 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

Bloo wrote: Tema je dobra, yess little duck, ali je prezentacija losa.

Meni su ti propisi besmisleni, a kad upitam koji je korijen istih dobijem dociranje i izvrdavanje.
Ja i dalje smatram da je tema glupa. Hajd sto je nurudin tudju tradiciju predstavio kao nekakvu bosansku tradiciju, pa onda su to mozda ko i propisi neki, mozda sunet, pa onda na kraju eto nije to sve ni bitno, zna se sta je covjek htio reci i ta je poenta-zena je u islamu ponizena.

I sto ta zena usput sta i ne rekne vizavi toga. Jasta cu. :diva:

Ozbiljno sad, na ovom pdf-u doslovno ko da vlada ratno stanje. Ovi protiv onih. Dao Bog da se sta promijeni, al tesko.
wewa

#1584 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Gojeni H wrote:
Posteno. I mozda za tebe licno sasvim dovoljno.
Zasto bi se bilo sta promijenilo za bosansku zenu ukoliko nije sposobna (ne zna, ne zna se organizovati, itd.) da djeluje u grupi ljudi sa slicnim interesima?

*Isto je pitanje za bosanskog muskarca - nenadjebivog politicara, ali svijet je ionako njegov ... njega je Bog "izabrao" da moze pisat' stojeci.
pa nece se nista promijeniti za bosansku zenu, a ni bosance opcenito, dok se ne poradi na obrazovanju.
mozebit nas je veliki dio opismenjenih, no velika je vecina funkcionalno nepismena - ne poznajemo svoja prava kao clanova (uslovno demokratskog) drustva, a usto smo skloni izbjegavanju obaveza.

sto se zena konkretno tice, nikad nije velika grupa zena bila odlucujuca u donosenju promjena - eto, sutra ce biti prilika da se prisjetimo pocetaka i onih zbog kojih se dijele karanfili. aktivistica ima, rade u prostoru koje su same sebi osigurale, ali predrasude s kojima se suocavaju obeshrabrile bi i veliku vecinu muskaraca. pogledajmo samo primjer Sabine Cudic, za prosjecnog bosnju arhetipa zenetine.
Bloo
Globalna šefica

#1585 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Niemand wrote:
Bloo wrote: Tema je dobra, yess little duck, ali je prezentacija losa.

Ja i dalje smatram da je tema glupa. Hajd sto je nurudin tudju tradiciju predstavio kao nekakvu bosansku tradiciju, pa onda su to mozda ko i propisi neki, mozda sunet, pa onda na kraju eto nije to sve ni bitno, zna se sta je covjek htio reci i ta je poenta-zena je u islamu ponizena.

I sto ta zena usput sta i ne rekne vizavi toga. Jasta cu. :diva:

Ozbiljno sad, na ovom pdf-u doslovno ko da vlada ratno stanje. Ovi protiv onih. Dao Bog da se sta promijeni, al tesko.
Ako Seitan da, bice bolje :mrgreen:
To je njegova poenta, jomije je da nije, tvoja je ...ne.mogu da odredim, ali mi naginjes na jomijevu :mrgreen:

Ratni stanje je ponekad znalo dati velike napretke na polju misljenja, truckanja i filozofiranja...
mali jomu

#1586 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote:
Gojeni H wrote:Nasim kolegicama muslimankama nema druge nego se poceti masovno prijavljivati kao kandidatkinje za dzematske odbore?
Awesome pitanje. Nisam uopste strucna da na ovo odgovorim. Mozda neko poznaje IZ bolje od mene..pa da odgovori.
Ima li zena na funkcijama unutar IZ :mrgreen:
Zasto zena ne moze biti reis?
Its...

Kad smo kod IZ, Arzoooooooo ....hajd ti :mrgreen:

Da se ubacim. :mrgreen:

Imaju pravila dokle zena u Islamu moze ici, (ne interesuje me sta ce te misliti) imaju pravila u vjeri (i svim vjerama)

Ateisti i svi takvi se ne vode kao vjernici..... i kod njih sve moze, dok u vjeri ne moze.

Zene u Islamu mogu da ucestvuju bilo gdje.... ali ne mogu biti na celu da vode na odredjenim mjestima.

Zene, koliko se god ovome protivile to vam je tako.

Ni jedna zena nije bila Poslanik, i Poslanici su ti koji od Boga donose vjernicima pravila po kojim trebaju da se ponasaju.....

(za one koji nisu u nikakvoj vjeri ovo je ne poznato, tako da i dolazi do ovakvih sukoba sa vjernicima)
arzuhal

#1587 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Sviđa mi se ideja. Pa nije Marks bio budala kada je pričao o bazi i to...
Niemand

#1588 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

:-?
Bloo
Globalna šefica

#1589 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Niemand wrote::-?
Kako ti je u isl...ovaj gepeku :mrgreen:
arzuhal

#1590 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

wewa wrote: pa nece se nista promijeniti za bosansku zenu, a ni bosance opcenito, dok se ne poradi na obrazovanju.
mozebit nas je veliki dio opismenjenih, no velika je vecina funkcionalno nepismena - ne poznajemo svoja prava kao clanova (uslovno demokratskog) drustva, a usto smo skloni izbjegavanju obaveza.
Ovo je jedna od ključnih stvari za opstanak društva uopće. Moraju kroz (barem one pametne) porodice i (koliko-toliko osposobljen i nekontaminiran) nastavni proces da stasaju neke generacije koje će znati da se svaki njihov glas pika i da imaju pravo da traže i zahtijevaju poštivanje svog glasa (glasa u svakom obliku), svojih stavova i prava.
Bloo
Globalna šefica

#1591 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Da se ubacim. :mrgreen:

Imaju pravila dokle zena u Islamu moze ici, (ne interesuje me sta ce te misliti) imaju pravila u vjeri (i svim vjerama)

Ateisti i svi takvi se ne vode kao vjernici..... i kod njih sve moze, dok u vjeri ne moze.
Zene u Islamu mogu da ucestvuju bilo gdje.... ali ne mogu biti na celu da vode na odredjenim mjestima.
Zene, koliko se god ovome protivile to vam je tako.

Ni jedna zena nije bila Poslanik, i Poslanici su ti koji od Boga donose vjernicima pravila po kojim trebaju da se ponasaju.....
(za one koji nisu u nikakvoj vjeri ovo je ne poznato, tako da i dolazi do ovakvih sukoba sa vjernicima)
Kakvih sukoba, ja pristojno pitam.
Podebljano...zasto?

Da li je.ovo zene upuceno zenama generalno ili muslimankama?
mali jomu

#1592 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote: Kakvih sukoba, ja pristojno pitam.
Podebljano...zasto?

Da li je.ovo zene upuceno zenama generalno ili muslimankama?

Procitaj neku vjersku knjigu...... pa pronadji odgovor.

U vjeri svako ima svoje mjesto, i muskarci i zene i sve..... i niko nemoze izvan svoga mjesta.

To sto nekome to ne odgovara mjesto na kojem se nalazi...... to je njegov problem, a ne vjerski problem.

Vjera ti nije kriva za tvoje negodovanje u bilo cemu.... vec samo ti sama sebi, kao i moje negodovanje sam kriv ja samome sebi, a ne vjera u kojoj svako ima svoje mjesto.

Vjernici i vjernice znaju svoje mjesto...... i ne micu iz njega, dok svi drugi misle da mogu kako hoce, dok ne moze niko kako hoce, ni musko ni zensko niti iko......
Bloo
Globalna šefica

#1593 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Vjernici i vjernice znaju svoje mjesto...... i ne micu iz njega, dok svi drugi misle da mogu kako hoce, dok ne moze niko kako hoce, ni musko ni zensko niti iko......
Ateizam nije bezvlasce. Ne mogu ja kako hocu, imaju neka pravila...pravila drustva u kojem zivim. S tim, da ako su ta pravila.losa i ugnjetavaju jednu stranu, pripadnici drustva se bune i pravilo se mjenja da svi budu, ili da se barem pokusa, da svi budu jednako tretirani.makar pro forme. Primjer je propis o ucescu zena u politici
mali jomu

#1594 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote: Ateizam nije bezvlasce. Ne mogu ja kako hocu, imaju neka pravila...pravila drustva u kojem zivim. S tim, da ako su ta pravila.losa i ugnjetavaju jednu stranu, pripadnici drustva se bune i pravilo se mjenja da svi budu, ili da se barem pokusa, da svi budu jednako tretirani.makar pro forme. Primjer je propis o ucescu zena u politici

Iz toga bi onda trebala i shvatit da i u vjeri svako ima svoje mjesto...... i de nije bezvlasce, i da se vjernici bune kad nesto remeti Islam, kao sto se sada vjernici bune, samo sto je izgleda problem to vidjeti i prihvatit, narocito ako negodovanje dolazi sa vjerske strane. :)
Euridika
Globalna šefica

#1595 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Sara03 wrote:
Euridika wrote: I ponovo da kažem da ta uznemiravanja rade muškarci nad ženama, da to nema nikakve veze sa društvenim sistemom i teritorijem u kojem žive, iste stvari se dešavaju i na istoku, gdje je prevladavajuća religija islam.

Imaš veliki broj slučajeva silovanja, i to grupnog silovanja, koje provede Arapi (primjer: silovanje britanske novinarke u Kairu koja je izvještavala o demonstracijama o neredima u Egiptu za vrijeme "arapskog proljeća", silovala ju je skupina od 4-5 demonstranata, na ulici, a njenog kolegu snimatelja su pretukli). Ili recimo da navedemo masovnu pojavu grupnih silovanja u Indiji i Pakistanu. Iako se većina tih silovanja desila u pretežno hinduskim.
Upravo se na primjeru komparacije, načina kriminalizacije krivičnog djela silovanja, procesuiranja odgovornih za isto, te cjelokupne institucionalne zaštite i podrške, između zapadnih sekularnih država i država u kojima je islam zvanična državna religija, ogleda sav očajan i degradirajući položaj silovanih žena u potonjim, gdje su stavljene na stub srama, potpuno obespravljene kao žrtve i, to traje.

Od zakona, u kojima se silovatelju daje pravo da oženi žrtvu, čime bi izbjegao kaznu, preko pravila koja propisuju posve nerealan teret dokazivanje (priznanje osumnjičenog ili eventualno četiri muška svjedoka), do same bojazni žrtve za prijavom silovanja, jer joj prijeti optužba za preljubu, što onda dalje povlači i neke druge sankcije. Uz sve to ni za bračno silovanje nisu predviđene kazne, jer zakon uopće ne poznaje taj čin kao krivično djelo.

Danas, u 21. stoljeću, gotovo da ne postoji bilo kakva intencija od strane religije, koja sebi pripisuje najviše i najsavršenije moralne standarde, u pravcu konačnog dokidanja ovih nehumanih i anticivilizacijskih pravila i praksi, čija je svrha sistemska diskriminacija žena, kao građanki drugog reda.
Tačno, u zemljama u kojima se prakticira provođenje šerijatskog zakona jeste jako teško dokazati silovanje. Iz istog razloga iz kojeg je teško dokazati i bračnu preljubu - potrebno je da tom činu posvjedoče četiri muškarca koja su vidjela čin penetracije pa da se to okarakterizira kao nedozvoljeni intimni odnos koji je podložan rigoroznoj kazni.
U slučaju silovanja, dodatni problem je i u tome kako opravdati situaciju i okolnosti pod kojima je uopće došlo do silovanja. Ovdje mislim na onu situaciju "šta će žena sama u kafani", u ovom slučaju na ulici ili već gdje se to dogodio taj čin. Da je bila "uzorna" muslimanka i poštovala pravila, pa sve vrijeme bila u pratnji dozvoljenog muškog pratioca, ona bi bila zaštićena. Navodno. Naravno, ja se sa ovakvim stavom ne slažem ni u ludilu. Prvo, zato što se neka silovanja događaju i u prostorima gdje je ženi dozvoljeno biti nasamo, npr. u dvorištima kuća i sl. Drugo, čak i da je žena bila na ulici uz dozvoljenog pratioca, ko bi garantirao da grupa nasilnih muškaraca neće onesposobiti tog pratioca ili ga možda i ubiti, pa tek onda silovati ženu? I treće, možda najjezovitije jeste da silovanja nad ženama često vrše bliski članovi porodice i rodbine (ovo je u skoro jednakom omjeru zastupljeno i u zapadnom svijetu), od kojih se žena ne može odbraniti ni u vlastitoj kući. I u toj skupini spadaju i silovanja od strane bračnog partnera, koja je najteže dokazati (da ne bi bili nepravedni, njih je izrazito teško dokazati i u zapadnom svijetu, uključujući i BiH - iako mi formalno nismo zapadni svijet :D) i koja se u najvećem broju slučajeva ne prijavljuju uopće? Mislim, kako prijaviti da je te silovao bračni drug, kako je uopće došlo do tih okolnosti i zbog čega niste imali obostrano prihvaćeni intimni odnos (koji se u islamskom pravu smatra i obavezom, osim ako postoji objektivna zapreka za njegov izostanak)?

Pravo silovatelja da oženi žrtvu i time "ohalali" svoj grijeh je više stvar prakse u istočnim državama, nego vjerski postulat (mislim, ali ne tvrdim sa 100% sigurnošću, da ne postoji ovo pravilo u islamu, već da postoji kao zakonski dozvoljena praksa u velikom broju država, i to ne samo većinski muslimanskih država). I ovo je grozna praksa, samo u njoj ne treba zaboraviti činjenicu da te silovane žene moraju pristati na takav brak, inače se ne on može sklopiti. A dosta njih pristaje zbog pritiska porodice i okoline, jer se smatraju obeščašćenima i njihova mogućnost kasnijeg braka je svedena na minimum. Međutim, ja bih ovdje izdvojila još dvije situacije. Ako je silovatelj već oženjen čovjek, on ne može oženiti žrtvu i u tom slučaju, njegova kazna je smrt. I drugi slučaj, za kojeg ne znam kakva je praksa, šta ako je silovana žena već bila udata za drugog čovjeka, kako se tad postupa?
Bloo
Globalna šefica

#1596 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Bloo wrote: Ateizam nije bezvlasce. Ne mogu ja kako hocu, imaju neka pravila...pravila drustva u kojem zivim. S tim, da ako su ta pravila.losa i ugnjetavaju jednu stranu, pripadnici drustva se bune i pravilo se mjenja da svi budu, ili da se barem pokusa, da svi budu jednako tretirani.makar pro forme. Primjer je propis o ucescu zena u politici

Iz toga bi onda trebala i shvatit da i u vjeri svako ima svoje mjesto...... i de nije bezvlasce, i da se vjernici bune kad nesto remeti Islam, kao sto se sada vjernici bune, samo sto je izgleda problem to vidjeti i prihvatit, narocito ako negodovanje dolazi sa vjerske strane. :)
Procitaj ponovo...
Ako neki propis u drustvu ugnjetava neku grupu, oni se bune. I povremeno dode do promjene.
Iznutra.
Ti si okrenuo na vanjski faktor koji remeti islam. Ja govorim o promjenama iznutra, ali ocito ti oredstavljas vjernike kao jednomislecu unificiranu masu.
mali jomu

#1597 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote:
Procitaj ponovo...
Ako neki propis u drustvu ugnjetava neku grupu, oni se bune. I povremeno dode do promjene.
Iznutra.
Ti si okrenuo na vanjski faktor koji remeti islam. Ja govorim o promjenama iznutra, ali ocito ti oredstavljas vjernike kao jednomislecu unificiranu masu.

Ja tebi necu mijenjati pogled kako ces ti na nesto gledat, ili te tjerati kako ces nesto razumijeti sta je negdje napisano, ili tjerati da cujes pobune i negodovanja vjernika.....

To je je razlika izmedju vjernika i vjernica..... sa svima drugim, vjernici i vjernice cuju i tebe kao i sve druge, to sto ih neko ne primjeti to ih ne interesuje. :)
Bloo
Globalna šefica

#1598 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Bloo wrote:
Procitaj ponovo...
Iznutra.

Ja tebi necu mijenjati pogled kako ces ti na nesto gledat, ili te tjerati kako ces nesto razumijeti sta je negdje napisano, ili tjerati da cujes pobune i negodovanja vjernika.....

To je je razlika izmedju vjernika i vjernica..... sa svima drugim, vjernici i vjernice cuju i tebe kao i sve druge, to sto ih neko ne primjeti to ih ne interesuje. :)
Pa evo na.ovoj temi je zaglusujuce odsustvo vjernica sa bilo kakvim komentarima, pro ili contra. Osim Euridike
mali jomu

#1599 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by mali jomu »

Bloo wrote:
Pa evo na.ovoj temi je zaglusujuce odsustvo vjernica sa bilo kakvim komentarima, pro ili contra. Osim Euridike

Ne cujete ih (ne cujete nas)..... mi ne galamimo nikome na uho, malo nesto pokusamo.... prevarimo sami sebe da nas mozda mozete cuti, i ako ne ide samo odemo. :)
Bloo
Globalna šefica

#1600 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

mali jomu wrote:
Bloo wrote:

Ne cujete ih (ne cujete nas)..... mi ne galamimo nikome na uho, malo nesto pokusamo.... prevarimo sami sebe da nas mozda mozete cuti, i ako ne ide samo odemo. :)
:cry:
Vrati se...
Post Reply