Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
harač

#1576 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

ja htjedoh pohvaliti za negacije, ali onda procitah do kraja :(
ExNihilo

#1577 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Da mi je biti Smrčak. Najiskrenije ovo mislim.
Smrcak15

#1578 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: Zato mudro se postavi za pocetak, ako vidis dokaze u prirodi da postoji kreator, budi stava, ok ,vjerujem na osnovu ovih naucnih cinjenica da je moralo poteci ovo od Boga, pa mogu da vjerujem da Bog postoji ali necu da vjerujem kako ga neke vjerske knjige opisuju....nemoj te dozovoliti da neke vjerske knige i neki opisi Boga od strane ljudi sto su totalno pogresni da prekinu vasu vezu sa vasim Stvoriteljem. Znaci mudro se postavis, mogu vjerovati u njegovo postojanje ali necu da vjerujem nakaradne opise Boga od strane ljudi.

Ovo je već bolje od tebe.

Samo, na osnovu naučnih činjenica bog je višak u objašnjenju stvarnosti.

Jedini pravi pristup je da se očistiš od svakog koncepta koji znaš i da samo posmatraš ono što jeste. I to u tvom iskustvu.

P.S.

I pozabavi se više tom gramatikom care, bode oči.
Samo, na osnovu naučnih činjenica bog je višak u objašnjenju stvarnosti.
ovdje grijesis jer nauka objasnjava samo nacin kako funkcionise nesto a ne kako je inicijalno nastalo, naravno ima tu teorija kroz evolucije i sta ja znam sve , ali to mom srcu ne lezi bas kao logicno objasnjenje....kad aje nesto logicno ja cu prihvatiti i od crnog djavola, jer nemogu ja protiv sebe ako uvidim logiku u tome, i sad da furam nesto nakaradno svoje a neko daleko bolji odgovor ponudio koji mi je ubijedio srce, do je suludo, van svake pameti.

reci da je Bog visak je poput izreke, inzinjer je visak u fabrici.

pa kad pitas osobu, ko pravi i dizanira auta , kaze osoba fabrika dizajnira slucajno i producira auta, nema inizinjera, tako je isto i sad evolucijom, u koliko je Bog kodirao u genima evoluciju u zivotinjskom svijetu, pa to se samo odvija po njegovim kodovima, nema potrebe da on direktno se uplice u procese, dovoljno je da ih kodira od samo pocetka pritisne Button kad kaze Budi i ono se odvija onako kako je on to programirao, pa recimo evolucija ako se desava po njegovom kodiranju/programiranju, ja apsolutno nema ni jedne zamjerke za takvo nesto u zivotinjskom svijetu.

problem je kad se inzinjer odsijece od produkta, i fabrike, pa samo tvrdimo fabrika producira produkte, to jeste priroda producira zivotinje bez inzinjera u fabrici i Boga u procesu stvaranja ljudi zivotinja i biljaka.
shmizlica

#1579 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shmizlica »

jbga pogubih se ja u ovoj logici :cry: :mrgreen:
beni-bu-man

#1580 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

ExNihilo wrote:Da mi je biti Smrčak. Najiskrenije ovo mislim.
sto
da odmoris malo mozak
Smrcak15

#1581 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

derion wrote:
Smrcak15 wrote:Sto se tice Ateista i njihovog negiranja Boga to je vise emotivne prirode nego naucne, vecina slucajeva kada ateista negira Boga je emitovne prirode tipa kako moze Bog postojati a desava se svakakva zla na ovome svijetu, ove nepravde, djeca umiru u mukama i tako dalje....
Plus ako pocnu citati u Bibliji opis Boga od strane ljudi to onda jos strasnije postane gdje se Bog opisuje kao manijak koji ubija sve redom bez imalo milosti, Boga predstave kao berbera koji brije ljudima noge :-) Boga koji se hrva sa Jakobom i Jakob ga savlada :-) heeeeeeej ba covjek da se hrva sa Bogom i da ga covjek pobijedi....pa onda Bog se predstavi kao ludjak koji blage veze nema nista o zivotu gdje dodje pred drvo i trazi voce van sezone i naljuti se na drvo zato sto ne radja plodove van sezone proklete ga i drvo ugine, zamisli se Bog koji je stvorio to drvo takvo kakvo jeste da daje plodove u sezoni a ne van sezone i jos da Bog nezna da ne radja van sezone i onda nepravdeno unisti to drvo....

naravno da se razumni ljudi se protiviti ovakvom Bogu, Ovako opisanom Bogu...sa te strane razumijem ateiste u potpunosti i sam se kao vjernik ismijavam takvim opisima boga a kamoli ateisti :lol:

Kako onda pristupiti ovoj problematici?

Da covjek analizira sve sta pise tacno prije nego donosi sud o Bogu.....
sta mislite da recimo ono sto su ljudi pisali o Bogu u bibliji nije tacno ono sto je receno o njemu...pa zato svoj podsmijeh nemoramo usmjeravati ka Bogu nego prema tim ljudima koji su to pisali....jer sam Bog kaze ljudi govori o Bogu lazi sto nema veze sa istinom.
Ovdje vec pokazujes naznake humanistickog i samostalnog razmisljanja po pitanju ljudske kriticnosti prema tvrdnjama drugih, sto je svakako za pohvalu. Samo naprijed! Sada ovo primjeni na islam i sve druge (svete) knjige.
Smrcak15 wrote: A kad smo kod nauke, ateisti uopste ne iznosi nikakve naucne cinjenice koje osporavaju Boga, znaci njihov ateizam se vecinom gradi na emotivnom dijelu, to jeste averziji prema opisima Boga u vjerskim knjigama.

Zato mudro se postavi za pocetak, ako vidis dokaze u prirodi da postoji kreator, budi stava, ok ,vjerujem na osnovu ovih naucnih cinjenica da je moralo poteci ovo od Boga, pa mogu da vjerujem da Bog postoji ali necu da vjerujem kako ga neke vjerske knjige opisuju....nemoj te dozovoliti da neke vjerske knige i neki opisi Boga od strane ljudi sto su totalno pogresni da prekinu vasu vezu sa vasim Stvoriteljem. Znaci mudro se postavis, mogu vjerovati u njegovo postojanje ali necu da vjerujem nakaradne opise Boga od strane ljudi.
Ne mogu govoriti za ateiste (ja sam neka vrsta ateistickog agnostika), ja licno ne vjerujem da postoji Bog onako kako ga prikazuju u abrahamskim knjigama (judaizam, krscanstvo i islam) jer je isuvise primitivan i pojednostavljen taj prikaz, a vecina pravila i zabrana u njima potjecu iz kultura i folklora bliskoistocnih naroda. Meni licno nije strana pomisao da moze u Univerzumu postojati nekakva "visa sila" koju ja, gledajuci kroz naucnu prizmu, volim nazvati ENERGIJOM. Ali ako i postoji nekakva svjesna visa sila/energija, uvjeren sam da sigurno nije ni ohola, ni malodusna a ni osvetoljubiva kao sto je prikazan abrahamski Bog u bliskoistocnim svetim knjigama.
Tako, nacelno se slazem s tobom da ne treba vjerovati kako vjerske knjige opisuju Boga, ali ovdje treba ubaciti ne "nekim" nego "svim vjerskim knjigama" dok se suprotno ne dokaze, iz prostog razloga sto su sve do jedne skrojene, odnosno prosle su proces tumacenja i fizickog zapisivanja od strane ljudske ruke. Nema dalje. Svako moze tvrditi da je poslanik, prorok, direktno poslat od Boga, ali to je samo obicna tvrdnja, ma koliko stranica Biblije 2.0 i Tore 3.0 neko ispisao. Po pitanju bilo kojeg bozanstva, ne moze se vjerovati u to dokle god ima ta posrednicka (smrtnicka) linija. Samo Bog moze dokazati svoje postojanje i niko i nista drugo, jer se svodi na obicno "rekla-kazala". A zasto je tako? Zato sto je samu prirodu (teze) postojanja Boga ontoloski i epistemoloski nemoguce dokazati/pobiti. Sve sto covjek procesuira je u neku ruku socijalni konstrukt, a to pogotovo vazi za vjerovanja, religije i njihove dogme. :) Zato, nije na nauci da dokazuje necije tvrdnje o postojanju necega sto uglavnom nosi naznake fenomenoloske osnove, tj. ljudske svjesnosti i dozivljaja. Nisu dovoljni samo tzv. tragovi postojanja necega o cemu mozemo samo citati u knjigama, vec i direktan put to izvora odakle dolaze ti tragovi. Medjutim, vjerske knjige su taj problem "rijesili" tako sto se "direktan put" samo nalazi na "onom tamo svijetu", nedostiznom nam u ovom zivotu i fizickoj dimenziji. Znaci, opisni i dokazni materijal nivoa islandskih saga, Gospodara prstenova ili Harry Pottera.
Ovdje vec pokazujes naznake humanistickog i samostalnog razmisljanja po pitanju ljudske kriticnosti prema tvrdnjama drugih, sto je svakako za pohvalu. Samo naprijed! Sada ovo primjeni na islam i sve druge (svete) knjige.
pa sta ti mislis sta ja radim,

evo ti jedan primjer sta sam uradio prije dvije godine, kupio jednu islamsku knjigu pred dzamijom hajde reko da procitam da vidim sta kaze....uspio sam nesto stranica procitati i knjigu sam odmah bacio u smece, da sam mogao je spaliti spalio bi je, toliko je losa knjiga.

tako isto jednu kjnigu krenuo citati, ima jako dobrih stvari, ali jedna stvar koju procitam, neku glupost, ja bi odmah tu knjigu spalio da je niko drugi ne cita....ili ce biti kako treba ili niko nece citati to. jer to jedno moze da te ubije u pojam pogotovo onaj koji nezna stvari u islamu, novajlija.
Ne mogu govoriti za ateiste (ja sam neka vrsta ateistickog agnostika), ja licno ne vjerujem da postoji Bog onako kako ga prikazuju u abrahamskim knjigama (judaizam, krscanstvo i islam) jer je isuvise primitivan i pojednostavljen taj prikaz, a vecina pravila i zabrana u njima potjecu iz kultura i folklora bliskoistocnih naroda. Meni licno nije strana pomisao da moze u Univerzumu postojati nekakva "visa sila" koju ja, gledajuci kroz naucnu prizmu, volim nazvati ENERGIJOM. Ali ako i postoji nekakva svjesna visa sila/energija, uvjeren sam da sigurno nije ni ohola, ni malodusna a ni osvetoljubiva kao sto je prikazan abrahamski Bog u bliskoistocnim svetim knjigama.
ja sam sporedio sta ove vjere govore o Bogu i nakon sto sam sve to vidio i analizirao, najlogicnije pojasnjenje Boga je u islamu, po onome sto sam ja analizirao.

Sta znaci oholost, to je odbijanje istine i ponizavanje drugih, nadmeno hodanje medju ljudima i potcjejivanje ljudi...

Bog nije takav, On jeste uzvisen, ali ne ohol. Malodusan sigurno nije, jer ako gledamo predaje vidjet cemo njegovu velikodusnost.

covjek dodje na sudnji dan i zbog svojih djela zasluzi da ide u dzehennem, presuda bude da ide u dzehennem, pa kad strazari uzmu i vode prema dzehennemu, a covjek se pocne okretati prema Bogu, pa Bog kaze "stani te", pa upita tog covjeka, zasto se okreces, a covjek kaze, nisam ja ovako misljenje imao prema tebi dok sam ziv bio zemlji, ja sam mislio da ces biti prema meni milostiv.

Pa Bog kaze vodi te ga u Dzennet. Znaci bog je velikodusan.

ima drugi primjer kada MUsa poslanik trazi vodu u pustinji od Boga, da padne kisa a kisa nikako da padne, pa upita Boga zasto nam kisu uskracujes, pa Bog rece ima jedan covjek koji mi je nepokoran dugo Godina pa zato vam kisu uskracujem. A musa poslanik rece ti covjece koji si nepokoran tako dugo Bogu istupi iz nasih redova pa da nam Bog pusti kisu, covjek uvidje te je to on, ali ne htjete od sramote da napusti Musaov narod i pokaja se Bogu uu sebi, vidje Musa da niko ne istupi nakon nekog vremena i kisa poce padati.
U cudu Musa upita Boga, (jer taj poslanik je imao mogucnost direktno razgovora sa Bogom) zasto nam dade kisu a taj covjek nije nas napustio i jos je medju nama. Pokazi nam ga Boze, a Bog mu objavi, on mi je je toliko bio nepokoran nisam ga osramotio a sad kad mi je pokoran da ga osramotim.

Ovo je Bog kojeg ja vjerujem, pun milosti, ali isto tako to je taj Bog koji zestoko i strahovito i bolno kaznjava kako ko zasluzi.
Smrcak15

#1582 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shmizlica wrote:jbga pogubih se ja u ovoj logici :cry: :mrgreen:
gdje steka logika? da cujem :D
Smrcak15

#1583 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Da mi je biti Smrčak. Najiskrenije ovo mislim.
ovo su oni trenutci kada covjek nezna dali te oponent kudi ili hvali, ali prije ce biti da me podmuklo kudi :lol:
Smrcak15

#1584 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Samo Bog moze dokazati svoje postojanje i niko i nista drugo, jer se svodi na obicno "rekla-kazala". A zasto je tako? Zato sto je samu prirodu (teze) postojanja Boga ontoloski i epistemoloski nemoguce dokazati/pobiti. Sve sto covjek procesuira je u neku ruku socijalni konstrukt, a to pogotovo vazi za vjerovanja, religije i njihove dogme. :) Zato, nije na nauci da dokazuje necije tvrdnje o postojanju necega sto uglavnom nosi naznake fenomenoloske osnove, tj. ljudske svjesnosti i dozivljaja.
Bog se nikako ne smije ili nece, bolje reci, pokazati sad ljudima, jer bi sa svojim pokazivanjem unistio test, otezalo narodu zivot i osakatio slobodnu volju.

skrivena kamera se ne pokaziva jarane, mudrije je da skrivena kamera snima a da oni koje snima neznaju za to.
Diwan

#1585 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

Dugo nisam vidio veću nekuturu ponašanja, snishodljivosti, egoističnosti i ophođenja spram druge osobe nego na ovih par stranica, bez obzira na stavove druge osobe. Ljudska 'veličina' se ne mjeri ponižavanjem i vrijeđanjem druge osobe poradi suprotnih uvjerenja i stavova. Koji čobani ..fuj
MarlboroGold

#1586 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Koliko sam samo pročitao argumenata kreacionista o rasklopljenom satu, puzzle i sličnom u pustinji što je pobijeno milion puta... de malo promijenite ploču :roll:
Smrcak15

#1587 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Koliko sam samo pročitao argumenata kreacionista o rasklopljenom satu, puzzle i sličnom u pustinji što je pobijeno milion puta... de malo promijenite ploču :roll:
pobijeno, kako druze, kako????????
kerima1

#1588 Re: Ateizam vs. Religija

Post by kerima1 »

Diwan wrote:Dugo nisam vidio veću nekuturu ponašanja, snishodljivosti, egoističnosti i ophođenja spram druge osobe nego na ovih par stranica, bez obzira na stavove druge osobe. Ljudska 'veličina' se ne mjeri ponižavanjem i vrijeđanjem druge osobe poradi suprotnih uvjerenja i stavova. Koji čobani ..fuj
Prvo osudi za nekulturu i vrijedjanje i zavrsi recenicu ovako tj isto zasto osudjujes:
Koji čobani ..fuj
:lol: :lol:
Diwan

#1589 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Diwan »

kerima1 wrote:
Diwan wrote:Dugo nisam vidio veću nekuturu ponašanja, snishodljivosti, egoističnosti i ophođenja spram druge osobe nego na ovih par stranica, bez obzira na stavove druge osobe. Ljudska 'veličina' se ne mjeri ponižavanjem i vrijeđanjem druge osobe poradi suprotnih uvjerenja i stavova. Koji čobani ..fuj
Prvo osudi za nekulturu i vrijedjanje i zavrsi recenicu ovako tj isto zasto osudjujes:
Koji čobani ..fuj
:lol: :lol:
Đevojko, popij čaj od vereme, dobar je za neurotičnost, samo-kontrolu, histeričnost, nervozu, razdražljivost, depresiju .. a za vehabizam nema lijeka – to je trajna bolest.
MarlboroGold

#1590 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Image
arzuhal

#1591 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

MarlboroGold wrote:Image
Gledaj asura kako snima...
Ramzess Veliki

#1592 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: ... od samo pocetka pritisne Button kad kaze Budi ...
Ja znam iz povjerljivih izvora da On nikad nista nije rekao Budi, a nije ni dugmad nikakvu pritiskao ...
Ramzess Veliki

#1593 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:Vase ateisticko poimanje stvari je skroz u koliziji od onoga kako je ta razumijem a i mnogi vjernici.

evo recimo taj primjer sa rebrom, hoce se sa tim ismijavati vjera sa tim iako je to mozda jedan bio jako kompliciran medicinski zahvat od Boga koje je Muhammed prenio u jako jednostavnoh formi tipa : Vasa pramajka Hava je stvorena od rebra Adema

a vamo kad bi vidjeli taj dogadjaj bi bilo , ahaaaaa, znaci tako je to uradjeno, skroz drugacije od onoga kako to mi zamisljamo.

i Tako mnoge stvari pogresno razumijete po pitanju vejre, uopste mi vjernici tako ne gledamo na to, i onda sami sebe u zabludu dovodite jer mislite da mi tako razmisljamo a ne nego skroz drugacije.

da bi se bolje razumjeli, pitaj te ljudi, pitaj te, kad nesto vam cudno, pitas , kako to vi gledate na ovo ili ono, pa da vidimo ima li ikakve logike i smisla.
Evo da te pitam kad znas, de mi molim te sve objasni ... :oops:
Zejnep

#1594 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Zejnep »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:Smrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo :D
I ono cudo "spajanja voda koje se ne mijesaju".

A, imam i par ozbiljnih pitanja...
Znamo da se Sunce siri/povecava (ne sjecam se da li sam o tome procitao ista u Kur'anu i Bibliji...). S tim se povecava i temperatura koju isijava oko sebe, a u skladu s tim znamo da ce nam Sunce dohakati, i to svima, jer ce u nekom narednom peiodu sprziti Zemlju, i onda ce ona izgledati poput Venere. Kako je poznato, na Veneri nema zivota, kao ni na Merkuru.

Cemu taj boziji plan da nas, svoju najbolju, najljepsu i najpametniju kreaciju stvorenu po svom liku, odjednom unisti na tako okrutan nacin?
Sta je poenta tog "plana", i da li cemo onda svi u tom momentu zavrsiti u raju/dzennetu (iako je jasno da cemo se svi poprilicno isprziti, a to je metafora za pakao/dzehennem :D)?

Takodjer, i s obzirom da se tvrdi da mi nikako ne mozemo znati sta je bog planirao za nas, kako je onda moguce da ipak vec sada znamo sta nam slijedi, kao i razloge toga? A, s obzirom da je po vama sve sto se desava u univerzumu nekakav boziji i unaprijed zacrtani plan, pogotovo sto se nas tice, zanima me sta Kur'an kaze o ovome (ili Biblija, svejedno).
Zna Smrle sve, I njegova ekipa. Ja sam ubijedjen da od njih zavisi ko ce u dzehenem a ko u dzenet. Nema kod njih vako-nako, odmah ti odrede gdje ces. Oni ovdje samo nas upozoravaju ...

A šta tebe briga đe ćeš ako ne vjeruješ? :mrgreen:
Ramzess Veliki

#1595 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Zejnep wrote: A šta tebe briga đe ćeš ako ne vjeruješ? :mrgreen:
Ja znam gdje cu, to je razlika.
Mozda sam ja mesaja koji vas samo posmatra ... :oops:
kerima1

#1596 Re: Ateizam vs. Religija

Post by kerima1 »

Đevojko, popij čaj od vereme, dobar je za neurotičnost, samo-kontrolu, histeričnost, nervozu, razdražljivost, depresiju .. a za vehabizam nema lijeka – to je trajna bolest.
Kad bi samo mogao vidjeti koji si ti nelukturni i zivcani covjek. :)
beni-bu-man

#1597 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:I prezivio tu kataklizmu?! Jbt... :shock:
Možda sam nadčovjek :mrgreen:
zforumas

#1598 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

beni-bu-man wrote:
Guster
arzuhal

#1599 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

zforumas wrote:
beni-bu-man wrote:
Guster
Kako obazrivo od tebe :mrgreen:
HardcoreMX

#1600 Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

dobar vjernik je dobar vjernik...los vjernik je ateista...
Locked