Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#1576 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote:
Tomahawk11 wrote:Dobra je plata 1000 KM....u Varešu, Olovu, Trebinju, Gacku.
A koji su to troskovi u Sarajevu da su visestruko veci? Pocetna pretpostavka je bila da covjek ima svoj stan
Eh sad, a šta ko nema stan?
To ozbiljno o troškovima života u Olovu i Sarajevu?
stakasa

#1577 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
stakasa wrote:
Tomahawk11 wrote:Dobra je plata 1000 KM....u Varešu, Olovu, Trebinju, Gacku.
A koji su to troskovi u Sarajevu da su visestruko veci? Pocetna pretpostavka je bila da covjek ima svoj stan
Eh sad, a šta ko nema stan?
To ozbiljno o troškovima života u Olovu i Sarajevu?
Najozbiljnije. Ne znam, da znam ne bih te pitao. Stan precrtaj, pricamo o opciji kada imas svoj stan. Tamo kafa marka u Sarajevu dvije. Benzin isto. Haj dalje
Trebam te

#1578 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Trebam te »

DearJohn wrote:
Trebam te wrote:
sumirprimus wrote:milja je dobra dok si sam, i dok je gorivo bilo marka :D
s porodicom djecom i obavezama ha 500 ha milja isto ti je.borba ne gine :skoljka:
Za normalan zivot u BH 4 clana porodica treba 3000 maraka samo da normalno zivi bez ikakvih posebnih prohtjeva.

:bih:
Malo pretjerujes...Jest ako kredit za stan placas milju.
Bez kredita, pa sta hoces u Bosni su racuni mjesecni od 300-500KM
Hrana, petrol, ponekad restorancic, odjeca sebi i djeci, plus knjige pribori i ostalo, mimo sezonskih troskova mislim da je 3000 sasvim realna cifra za 4-clanu porodicu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1579 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote: Najozbiljnije. Ne znam, da znam ne bih te pitao. Stan precrtaj, pricamo o opciji kada imas svoj stan. Tamo kafa marka u Sarajevu dvije. Benzin isto. Haj dalje
Eh sad, nisam u prilici da nabrajam pojedinačno artikle.
Uglavnom, onaj ko radi u istoj firmi u Sarajevu i Olovu i hipotetski imaju istu platu, ovaj u Olovu bolje stoji.
Imaće više prostora sa svojim finansijama.
Manji su mu troškovi prevoza.
Nije samo kafa. Sve je skuplje i kafa i ćevapi i pita.
Nećemo benzin. To je isto.
Thorgerson

#1580 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

DearJohn wrote:
Trebam te wrote:
sumirprimus wrote:milja je dobra dok si sam, i dok je gorivo bilo marka :D
s porodicom djecom i obavezama ha 500 ha milja isto ti je.borba ne gine :skoljka:
Za normalan zivot u BH 4 clana porodica treba 3000 maraka samo da normalno zivi bez ikakvih posebnih prohtjeva.

Zasto pretjeruje?

Potrosacka korpa iznosi 2100 KM, za četveroclanu porodicu.
U taj iznos naravno
- nije ukljucena renta ili rata za kredit.
- Nije ukljuceno gorivo, automobil.
- Nije ukljuceno nista dodatno poput nekih izleta, hobija itd.
- Nije ukljuceno ni eventualni troskovi dadilje, vrtic jeste.
- Lijecenje / lijekovi. (na recept vise nista ne dobijas. Dobijes neki frljavi sirup i to je to, sve ostalo se debelo placa)
- Ljetovanje / Zimovanje naravno nisu ukljuceni

I to se ova cifra racunala ja mislim za stan od 40m2 - rezije koje su ukljucene u ovu potrosacku korpu odnose se na tu kvadraturu. Naravno, vecina 4 clanih porodica zivi u barem 10m2 vecem stanu.

Dodaj na ovu cifru sve ove gore iznad troskove koji nisu ukljuceni. Pa vidi koju ces cifru dobiti. I gdje je tu onda u svemu stednja? Dakle, da sacuvas koji dinar za sutra? Za djecu?

Naravno da ne pretjeruje covjek.

U Hrvatskoj npr plata je duplo veca, a potrosacka korpa je veca za samo 300 KM.
Prosječna plaća u prvoj evropskoj susjednoj zemlji iznosi 1.503 KM, dok potrošačka korpa iznosi 1.885 KM. Cijena vode je više nego u BiH, plin je nešto jeitiniji, ali je RTV pretplata (21 KM) dosta skuplja. Ipak, četveročlana porodica bi trebala imati minimalno 2.400 KM kako bi pokrila mjesečne životne troškove.
mali jomu

#1581 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Babogda vi svi sve vazda imali u zivotu, jer prvi put ako nesto nedo Bog ispadne da nemate..... vi ste gotovi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1582 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Velkoski »

Moji starci su kupili i otplatili stan s dvije milje mjesečnih primanja, a meni i burazu opet ništa nije nedostajalo... Doduše, nismo jeli u restoranima :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1583 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

ultima_palabra wrote: Ma nema nikakav dio. Samo kažem da na zapadu ako zarađuješ tri prosječne plate (x2) sigurno imaš neku solidnu ušteđevinu uštekanu. Ovdje možeš qrac od ovce uštekat.
Mislim da je to opet individualno. Nisu svima iste potrebe i zelje, posljedicno i troskovi.

Evo npr ja imam manju platu od tebe, ali nisam nikad otisao u minus a i ustekalo se neke kinte :mrgreen:

Opet znam ljude koji imaju tvoju i moju platu puta 2 pa su bez dinara pred kraj mjeseca....

Zapad nudi neku stabilnost i sigurnost, tu dileme nema, ali opet ne moze se sve kvantificirati i izraziti novcano. Osim ako nisi Zviz i njegovi pandani/alter ega :D
Trebam te

#1584 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Trebam te »

Tomahawk11 wrote:
stakasa wrote: Najozbiljnije. Ne znam, da znam ne bih te pitao. Stan precrtaj, pricamo o opciji kada imas svoj stan. Tamo kafa marka u Sarajevu dvije. Benzin isto. Haj dalje
Eh sad, nisam u prilici da nabrajam pojedinačno artikle.
Uglavnom, onaj ko radi u istoj firmi u Sarajevu i Olovu i hipotetski imaju istu platu, ovaj u Olovu bolje stoji.
Imaće više prostora sa svojim finansijama.
Manji su mu troškovi prevoza.
Nije samo kafa. Sve je skuplje i kafa i ćevapi i pita.
Nećemo benzin. To je isto.

U Olovu nije jeftinije, jedino neko ko zivi u Olovu ima jednostavniji zivot sa manje izbora restorana, kina, pozorista itd...i neces ga po tome mjeriti da je njemu jeftinije.
Mjeris ga po tome koliko kostaju osnovni energenti, brasno, ulje, osnovne namirnice, odjeca, sveska za skolu...eh sad ako njemu zena kuha pitu a ti je jedes u burekdzinici, ne mora znaciti da je jeftinije njemu jer velika mogucnost je da njegova zena ne radi...osim tog u velikom gradu ako i jesu troskovi skuplji onda su i vece sanse naci posao, uposliti zenu i dodatno jos nesto zaraditi...U Olovu te mogucnosti su manje.

Poredjenja radi, ja zivim u superluksuznoj drzavi ali i jednoj od najskupljih u svijetu, poredjenja radi cijena tromjesecnog grijanja i struje je bila samo za 100KM veca kod mene nego kod moje sestre u Sarajevu...

Poredjenja radi, u Bosni 1/3 prosjecne mjesecne plate od oko 850 KM ako ne i vise ide na osnovne energentske kucne troskove, (grijanje, struju, smece, odrzavanje zgrade) i TV pretplata. Mi smo u tunguziji a ne u drzavi...To nema nigdje na svijetu. Sad poredjenja radi sto ljudi idu a posebno mladi ljudi, ne idu samo sto su gladni, vec idu sto nema systema, korupcija, kradja, itd...i sto je zaista skupo! Kako neko rece sta usedjeti od tog? :shock:

Dobro to narod gura ikako...toliko i svima zelim sve najbolje...
madner

#1585 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

ultima_palabra wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ni meni nije jasno kako se na tu cifru nagrne minus. Vjerovatno ima dio koji ne znamo a nije za foruma. Svakom njegovo naravno. Ne da mi se prebirati po tudjim novcanicima...
Ma nema nikakav dio. Samo kažem da na zapadu ako zarađuješ tri prosječne plate (x2) sigurno imaš neku solidnu ušteđevinu uštekanu. Ovdje možeš qrac od ovce uštekat.
Na zapadu ne zaradjujes 3 prosjecne plate, osim ako nisi dobro napredovao.
Plata je puno blize skupa.

Inace, sve se moze potrositi, ali to je do potrosaca. :D
madner

#1586 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Thorgerson wrote:
DearJohn wrote:
Trebam te wrote:

Zasto pretjeruje?

U taj iznos naravno
- Lijecenje / lijekovi. (na recept vise nista ne dobijas. Dobijes neki frljavi sirup i to je to, sve ostalo se debelo placa)

I to se ova cifra racunala ja mislim za stan od 40m2 - rezije koje su ukljucene u ovu potrosacku korpu odnose se na tu kvadraturu. Naravno, vecina 4 clanih porodica zivi u barem 10m2 vecem stanu.

Dodaj na ovu cifru sve ove gore iznad troskove koji nisu ukljuceni. Pa vidi koju ces cifru dobiti. I gdje je tu onda u svemu stednja? Dakle, da sacuvas koji dinar za sutra? Za djecu?

Prosječna plaća u prvoj evropskoj susjednoj zemlji iznosi 1.503 KM, dok potrošačka korpa iznosi 1.885 KM. Cijena vode je više nego u BiH, plin je nešto jeitiniji, ali je RTV pretplata (21 KM) dosta skuplja. Ipak, četveročlana porodica bi trebala imati minimalno 2.400 KM kako bi pokrila mjesečne životne troškove.
Ukljuceno je.
DearJohn

#1587 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Stakasa wrote:
"Bolesno si upucen u svedske probleme. Ovo je skandal sa direktorima Skandia-e koji su odreda dobili po prstima jer su djeci namjestili stanove za iznajmljivanje. Problem star nekih dvadesetak Godina".

Ne lupaj, bilo je dosta skandala.Pa su opet ostali su na pozicijama. Da, upucen sam dobro u desavanja u Svedskoj. Nije bitno kako.
DearJohn

#1588 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

2 000 KM je sasvim dovoljno za rezije, hranu i odjecu (ako ne kupujes Rej banke ili Hilfigerove kosulje svaki mjesec) u Bosni za cetveroclanu porodicu (pod uslovom da imas stan), zasad. Nece biti ako nastave poskupljenja. Ljetovanje po destinacijama, ekskluzivni izleti, rate za kola su posebni prohtjevi.
512MB

#1589 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

"Imati stan" se tako olako prebaci preko jezika, ko da je normala posjedovat otplacenu nekretninu :-)
DearJohn

#1590 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

512MB wrote:"Imati stan" se tako olako prebaci preko jezika, ko da je normala posjedovat otplacenu nekretninu :-)
Pa nije, slazem se ali to je neka polazna tacka bila u diskusiji.
Hakiz

#1591 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hakiz »

DearJohn wrote:2 000 KM je sasvim dovoljno za rezije, hranu i odjecu (ako ne kupujes Rej banke ili Hilfigerove kosulje svaki mjesec) u Bosni za cetveroclanu porodicu (pod uslovom da imas stan), zasad. Nece biti ako nastave poskupljenja. Ljetovanje po destinacijama, ekskluzivni izleti, rate za kola su posebni prohtjevi.
Šta podrazumijeva "ljetovanje po destinacijama"?

Automobil smatrati luksuzom u 21. vijeku je dokaz siromaštva.

Ne moći otići na odmor iz BiH s vremena na vrijeme se može porediti sa osobom koja ima i TV i kompjuter/internet i sve ostale stvari u stanu, ali ne izlazi iz stana. Zatvor. Za psihičko zdravlje je nepohodno privremeno napustiti grad u kojem živiš, pa čak i ne samo državu, nego i kulturu.

Mi i jesmo ovaklo ludi kako jesmo jer ljudi nemaju mogućnost da "provjetre" iskustva. Ako živiš u BiH i odmor provedeš u BiH, psihološki kao da nisi na odmoru.

Otići 5 dana na more u Neum ili Makarsku za nekoga ko živi u BiH je skoro isto kao ostati u gradu u kojem živi. To nije odlazak i skoro da nije ni odmor koji "liječi dušu". Osim za one koji vole na odmoru baš ništa ne raditi, i to je legitiman pristup, njima more u Makarskoj ili planina na Vlašiću vjerovatno jeste odmor.
Ommadawn

#1592 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Ommadawn »

DearJohn wrote:Stakasa wrote:
"Bolesno si upucen u svedske probleme. Ovo je skandal sa direktorima Skandia-e koji su odreda dobili po prstima jer su djeci namjestili stanove za iznajmljivanje. Problem star nekih dvadesetak Godina".

Ne lupaj, bilo je dosta skandala.Pa su opet ostali su na pozicijama. Da, upucen sam dobro u desavanja u Svedskoj. Nije bitno kako.
A afera Toblerone? A afera ministrice što nije plaćala TV pretplatu?
Ima tu skandala, nije da nema ali oni su benigni u odnosu na skandale političara na Balkanu.
512MB

#1593 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Strasni "Skandali" :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1594 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

False flag.
madner

#1595 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Thorgerson wrote:
madner wrote:
Thorgerson wrote: Fkt.

I ako mi ima ista mrze nego proci ovuda ljeti. Baste sa svih strana, sjede tu i bulje okolo, ne mozes prosetati. Nigdje to jos nisam vidio nego kod nas. Da imas setaliste od 6 metara i da 5 metara ostavis za baste. To samo kod nas ima.

Jednu noc mi dosla neka raja i tako krenuli da setamo, jos djeca dvoje kolica...hoces qrac setati, jedva se dovukli do bezistana - ma vracaj se nazad i bjezi kuci, jedva se dovukli do parkinga. Znaci sa malim djetetoom kolicima ne pomisljaj uopste da ides u grad...

I sta mi tu moze nedostajati jbt, kad i sam pokusavam da izbjegavam odlazak na carsiju. Jer znam kakav gore bude krkljanac. I ako sjednem, sjednem u sporedne ulice...jer ovog papanluka i sjedenja nasred ulice mi je vise navrh glave...
Haj sve, ali ovo je debela suplja. Setas normalno sa kolicima, sa malom djecom, sa velikom djecom. Niko te ne tjera da setas tim djelom ako ne volis guzvu.

Kakav problem :D

Inace otidji malo do Italije, vole i oni setati po ovim sjevernim djelovima.
Dakle, ti hoces da kazes da u augustu npr navecer oko 7, pola 8 mozes sasvim fino normalno prosetati sa dvoja kolica uporedo ferhadijom i carsijom? Mozes, ali meni je to patnja i mucenje. Pomjeri se tamo, sacekaj da prodje, ko da sam u tramvaju...a ne na setalistu.

I btw i ne setam, napisao sam da po svaku cijenu izbjegavam odlazak u onaj krkanluk koji je gore nastao. Jer provlacenje izmedju basti me nimalo ne fascinira, ali eto dijaspora se zazeli pa trpi.

Mislim to sam napisao, jer ovaj lik smori sa ovim slikama...samo ne kontam poentu, jer licno kod mene, a mislim i kod ostalih da stvara kontraefekat. A mozda mu je to i cilj.
Imas jedno ulicu gdje je guzva i 101 gdje nije. Nije ni meni nesto, ali da je to problem, nije.

Slike ko slike :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1596 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Velkoski »

Pa automobil definitivno nije prijeka potreba, ovo govorim kao neko ko ima jedan :mrgreen:
ultima_palabra

#1597 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

Velkoski wrote:Pa automobil definitivno nije prijeka potreba, ovo govorim kao neko ko ima jedan :mrgreen:
U Sarajevu auto nije prijeka potreba? :shock: Sa Grasom ovakvim kakav jest?
mali jomu

#1598 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mali jomu »

Thorgerson wrote:
Thorgerson wrote: Fkt.

I ako mi ima ista mrze nego proci ovuda ljeti. Baste sa svih strana, sjede tu i bulje okolo, ne mozes prosetati. Nigdje to jos nisam vidio nego kod nas. Da imas setaliste od 6 metara i da 5 metara ostavis za baste. To samo kod nas ima.

Jednu noc mi dosla neka raja i tako krenuli da setamo, jos djeca dvoje kolica...hoces qrac setati, jedva se dovukli do bezistana - ma vracaj se nazad i bjezi kuci, jedva se dovukli do parkinga. Znaci sa malim djetetoom kolicima ne pomisljaj uopste da ides u grad...

I sta mi tu moze nedostajati jbt, kad i sam pokusavam da izbjegavam odlazak na carsiju. Jer znam kakav gore bude krkljanac. I ako sjednem, sjednem u sporedne ulice...jer ovog papanluka i sjedenja nasred ulice mi je vise navrh glave...

Dakle, ti hoces da kazes da u augustu npr navecer oko 7, pola 8 mozes sasvim fino normalno prosetati sa dvoja kolica uporedo ferhadijom i carsijom? Mozes, ali meni je to patnja i mucenje. Pomjeri se tamo, sacekaj da prodje, ko da sam u tramvaju...a ne na setalistu.

I btw i ne setam, napisao sam da po svaku cijenu izbjegavam odlazak u onaj krkanluk koji je gore nastao. Jer provlacenje izmedju basti me nimalo ne fascinira, ali eto dijaspora se zazeli pa trpi.

Mislim to sam napisao, jer ovaj lik smori sa ovim slikama...samo ne kontam poentu, jer licno kod mene, a mislim i kod ostalih da stvara kontraefekat. A mozda mu je to i cilj.

Cilj mi je da ti prodam razgrtac raje po povoljnjoj cijeni, u keŠu ili na raTe, ima ih svakavih, odaberes i dogovorimo se, cijena sitnica. :mrgreen:

Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#1599 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Velkoski »

ultima_palabra wrote:
Velkoski wrote:Pa automobil definitivno nije prijeka potreba, ovo govorim kao neko ko ima jedan :mrgreen:
U Sarajevu auto nije prijeka potreba? :shock: Sa Grasom ovakvim kakav jest?
Vala nije. Ako ne valja gras, ima Centro, a i taxi je džaba. Često i ostavim auto i idem taxijem jer mi je postalo nehumano voziti. Od deset auta, u devet sjedi jedna osoba i gužve nema jedino u četiri ujutro :mrgreen:

Prijeka potreba definitivno nije, makar po mom mišljenju
Ajatolah_

#1600 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Ajatolah_ »

Thorgerson wrote: Zasto pretjeruje?

U taj iznos naravno

Može li se negdje vidjeti sadržaj te famozne potrošačke korpe koja se koristi za statistiku?
Post Reply