DearJohn wrote:Trebam te wrote:sumirprimus wrote:milja je dobra dok si sam, i dok je gorivo bilo marka
s porodicom djecom i obavezama ha 500 ha milja isto ti je.borba ne gine

Za normalan zivot u BH 4 clana porodica treba 3000 maraka samo da normalno zivi bez ikakvih posebnih prohtjeva.

Malo pretjerujes...Jest ako kredit za stan placas milju.
Zasto pretjeruje?
Potrosacka korpa iznosi 2100 KM, za četveroclanu porodicu.
U taj iznos naravno
- nije ukljucena renta ili rata za kredit.
- Nije ukljuceno gorivo, automobil.
- Nije ukljuceno nista dodatno poput nekih izleta, hobija itd.
- Nije ukljuceno ni eventualni troskovi dadilje, vrtic jeste.
- Lijecenje / lijekovi. (na recept vise nista ne dobijas. Dobijes neki frljavi sirup i to je to, sve ostalo se debelo placa)
- Ljetovanje / Zimovanje naravno nisu ukljuceni
I to se ova cifra racunala ja mislim za stan od 40m2 - rezije koje su ukljucene u ovu potrosacku korpu odnose se na tu kvadraturu. Naravno, vecina 4 clanih porodica zivi u barem 10m2 vecem stanu.
Dodaj na ovu cifru sve ove gore iznad troskove koji nisu ukljuceni. Pa vidi koju ces cifru dobiti. I gdje je tu onda u svemu stednja? Dakle, da sacuvas koji dinar za sutra? Za djecu?
Naravno da ne pretjeruje covjek.
U Hrvatskoj npr plata je duplo veca, a potrosacka korpa je veca za samo 300 KM.
Prosječna plaća u prvoj evropskoj susjednoj zemlji iznosi 1.503 KM, dok potrošačka korpa iznosi 1.885 KM. Cijena vode je više nego u BiH, plin je nešto jeitiniji, ali je RTV pretplata (21 KM) dosta skuplja. Ipak, četveročlana porodica bi trebala imati minimalno 2.400 KM kako bi pokrila mjesečne životne troškove.