Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

kakavdanakneiskustvu

#1576 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Rampage wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Fudo387 wrote:

da,bas u tome,sto one koji se zovu adnan i jedu svinjetinu ti i takvi zovu budalama,ovakvim,onakvim,a taj isti adnan niti se švalera,niti ide u kladionicu ,niti psuje boga,osim što popije poneku pivu i zamezi prsut,i ti koji sve to pobrojano na kamari sve rade nadju se pametovati takvom o vjeri,o tome kako je to fuj i tako to
Kako ce mu pametovati ako on odluci da ih ne slusa?
Cim mi nesto pocne ici na zivce, izvini jarane, zurim.
Jakog problema.
pa jbg kad si s nekim u kancelariji 8 sati ne mozes ne slusati cak i kad ne prica direktno tebi
A zato si ti toliko zapeo na ovoj temi.

Rješenje je jednostavno, reci toj osobi sve ono što kažeš meni licemjeru ovdje.

Ili nemaš petlju da rijesis problem u stvarnosti?[/quote]

otkud ti zakljucak da sam ja u pitanju?
Rampage

#1577 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Rampage »

Tako djeluje tvoj zadnji post.
kakavdanakneiskustvu

#1578 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

]
Rampage wrote:Tako djeluje tvoj zadnji post.

e pa jbg zajebao si se
Edin H.

#1579 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Edin H. »

Connaisseur Karlin wrote:
netocno: sad da ispred tebe stavim komad svinjetine i droge , i natjeram te da izaberes jednu opciju, a moras izabrati, jednsotavno si pod pritiskom , Sto bi izbarao :)
A da ti budes pod pritiskom i moras izbrati sta bi izabrala - osunecenog ili onog koji ne jede svinjetinu? :oops:
mishic

#1580 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by mishic »

Ovdje je malo veći broj "ograničenih šizofreničara" od vjernika!!! Samo se ova šizofrenija može komotno imenovati i fašizmom.
Sve što nije po mom ćeifu, ukusu, svjetonazoru, pogledu... itd., itd., odmah je uvrnuto, šizofreno naopako i - za odstrel!!!
Pa može li se uopće razgovarati, voditi dijalog, naglas razmišljti, bez vrijeđanja, isključivosti, omalovažavanja...
Koja je to logika da sam Ja, da si Ti, da je bilo Ko, mjera stvari, urnek ili uzus po kome se sve treba ravnati?!!
Ima li išta ljudsko i zajedničko i onima što jedu ili ne jedu, onima što vjeruju i onima što ne vjeruju...
Čini se, jedino što je zajedničko je isključivost, vrijeđanje, omalovažavanje, nipodaštavanje...
Ej Balkane, Balkane, dubok li si, širok li si, trajan li si... :run:
Connaisseur Karlin

#1581 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

Edin H. wrote:
netocno: sad da ispred tebe stavim komad svinjetine i droge , i natjeram te da izaberes jednu opciju, a moras izabrati, jednsotavno si pod pritiskom , Sto bi izbarao :)
A da ti budes pod pritiskom i moras izbrati sta bi izabrala - osunecenog ili onog koji ne jede svinjetinu? :oops:
koliko neosunecenih ne jede svinjetinu :lol:
Edin H.

#1582 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:
Mojne se sada vaditi I odgovarati kontrapitanjem, pitanje je hipoteticko. :skoljka:
Bodkin

#1583 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Bodkin »

mishic wrote:Ovdje je malo veći broj "ograničenih šizofreničara" od vjernika!!! Samo se ova šizofrenija može komotno imenovati i fašizmom.
Sve što nije po mom ćeifu, ukusu, svjetonazoru, pogledu... itd., itd., odmah je uvrnuto, šizofreno naopako i - za odstrel!!!
Pa može li se uopće razgovarati, voditi dijalog, naglas razmišljti, bez vrijeđanja, isključivosti, omalovažavanja...
Koja je to logika da sam Ja, da si Ti, da je bilo Ko, mjera stvari, urnek ili uzus po kome se sve treba ravnati?!!
Ima li išta ljudsko i zajedničko i onima što jedu ili ne jedu, onima što vjeruju i onima što ne vjeruju...
Čini se, jedino što je zajedničko je isključivost, vrijeđanje, omalovažavanje, nipodaštavanje...
Moze. Kazes ovako “ja ne jedem klempu”. I kraj. Ha kazem to je skroz ok. Ne jedem ni ja lignje.

Ali ako kazes “ne jedem to jer je najvece smece” a palo je i tezih rijeci, red je da ti kazemo da si pacijent :D
Connaisseur Karlin

#1584 Re: Jedete li svinjetinu?

Edin H. wrote:
Edin H. wrote:
Mojne se sada vaditi I odgovarati kontrapitanjem, pitanje je hipoteticko. :skoljka:
svjedeno , ozbiljno ti sad kazem :kiss:
Connaisseur Karlin

#1585 Re: Jedete li svinjetinu?

Bodkin wrote:
mishic wrote:Ovdje je malo veći broj "ograničenih šizofreničara" od vjernika!!! Samo se ova šizofrenija može komotno imenovati i fašizmom.
Moze. Kazes ovako “ja ne jedem klempu”. I kraj. Ha kazem to je skroz ok. Ne jedem ni ja lignje.

Ali ako kazes “ne jedem to jer je najvece smece” a palo je i tezih rijeci, red je da ti kazemo da si pacijent :D
joj ja sam jako izbirjiva , a sad zamsilimo sto sve ljudi jedu sirom svijeta , a kao svinjetina je najveci problem :-D :D
Jack Be Nimble

#1586 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Jack Be Nimble »

Nisam jeo svinjetinu jer genralno pokusavam jesti sto manje crvenog mesa. Pa mi je bilo bezveze to ubacivati svinju u ishranu pokraj krave i janjeta. Al eto prije par godina odlucim da po prvi put probam americki rostilj. Nikada nisam zalazio u takva mjesta jer nema hljeba :D. Al eto jednom nakon voznje biciklom, odem sa rajom na takav jedan rostilj i probam rebra. Jel zato sto sam bio iscrpljen nakon voznje bicikla, moguce, ali nesto najbolje sto sam probao.

Vecinom crveno meso jedem ljetnim mjesecima jer te tada stalno zovu na rostiljadu i janje. Svaka voznja preko 100km me vodi na klempu/janje. Pokusao sam nakon skijanja, samo nije isti cejf, tada su najbolje sarme od kiselog kupusa.
zdruzdjo

#1587 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by zdruzdjo »

U ovom sto cu navesti, izuzuzeti cemo iskrene vjernike muslimane iz price o onima koji ne jedu svinjetinu. To su ljudi koji su skromni po prirodi, mirni, postuju i svoje i tudje, vole i svoje i tudje, gledaju svoje postojanje na ovom svijetu kroz prizmu vjere, od takvih te sigurno nece glava zaboliti nikad, i oni pored toga sto ne jedu svinjetinu takodje ne piju, ne drogiraju se i ne rade sve ono sto je po Islamu zabranjeno. Cak o tome ni ne razmisljaju nego to je zivotna filozofija.

Puno likova koji
Ne jedu svinjetinu su oni koji gledaju kako da budu vidjeni petkom na dzumi u raji jer bogati moze te ko priupitati gdje si bio u petak.
Ne jedu svinjetinu ali taj petak se navece rusi zestina i klipace u nekoj kafani dok oznojeni gledaju pod suknju "pevaljke".
Ne jede svinjetinu ali ce petkom na dzumu doci autom i parkirati ga na sred trotoara i time zagraditi prolaz nekoj majci sa djetetom u kolicima, invalidu, starcu itd i tako im rizikovati zivot.
Ne jede svinjetinu ali zna prouciti samo Bismilu i El-Fatihu, podici ruke u safu kad se klanja nekom djenaza i pratiti ono sto drugi rade pa i on tako.
Ne jede svinjetinu a na istu tu djenazu ce cesto doci bez abdesta i stati u saf. Abdest se nece uzeti u dzamiji jer "hladna voda".
Ne jede svinjetinu ali gleda kako da otraca haverovu koku sa nekim trecim, sa onim: "joj sta bih joj radio ocam' vidi joj sifona".
Ne jede svinjetinu ali ce rado poslije dzume petkom poslije podne otici u kladionicu da zaokruzi koji par.
Ne jede svinjetinu ali ce rado "srolati" malkice trave sa rajom jer to "nigdje ne pise da se se ne smije".
Ne jede svinjetinu ali ce na tekmi ispsovati svakome od sudija i igraca 12 koljena unazad i unaprijed.
Ne jede svinjetinu ali ce rado "zabiti" nekoj djevojci slabog morala, a kad dodje do negove zenidbe onda mlada(pored sto ne jede svinjetinu) obavezno mora biti nevina.
Ne jede svinjetinu ali mu ne pada na pamet da nekad ispostuje 5 vakata dnevno jer "ko ce se dizati na sabah tako rano".
Ne jede svinjetinu ali cjelu godinu proguli hektolitre alkohola a onda uz ramazan kao cisti se i posti. najcesce samo prvi dan ramazana i 27-mu noc. opravdanje je obicno: "ma ne mogu bez vode", "ne mogu bez cigare"
Ne jede svinjetinu a uz ramazan (ako) posti i cesto sa usta sleti neka socna psovka ili se uz uzdah baci pogled na neku macu u minjaku dok prelazi semafor. I taj dan se nastavi post kao da nista nije bilo.
Ne jede svinjetinu ali ce za bajram nadoknaditi alkoholom svih onih mjesec sto se suzdrzavao i mastao o tom bajramu kad ce otcepiti pipu.

E svima ovim gore nabrojanim licemjerima koji su se nasli u ovim primjerima kazem: Slobodno se nakrkajte svinje jer u listi stvari(grijehova) koje radite ni koji kilogram svinjetine vam nece biti neki veliki minus "tamo gore". Svakako ste zgrijesili.
Mozda budete bolji i moralniji covjek nego sto ste (licemjerni) vjernik.

I naravno "disclaimer":

Ovo je samo moje misljenje i nemam namjeru da uvrijedim nikoga. Stoga molim bez napada. nemam namjeru da se svadjam niti to zelim.
Cisto zapazanje o praktikovanju religije kod mnogih koje sam uvidio tokom svojih godina. Nista bolja situacija nije ni sa onima kojima kojima vjera dopusta svinjetinu. Ista je to japija samo malo drukcije praktikovanje i sprovodjenje grijeha.
hAZNADAR

#1588 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by hAZNADAR »

Fudo387 wrote:
boshniak wrote:Konzumacija alkohola je po Islamu štetniji grijeh od konzumacije svinjetine (da ne kažem teži jer spadaju u isti red grijeha), odnosno konzumacija svinjetine je čak i dozvoljena u situaciji prijeke nužde kad musliman nema drugog izbora hrane osim svinjetine i kad mu je zdravlje i život ovisno od toga. Alkohol nije dozvoljen nikako, pa ipak da se postavi anketa koliko muslimana iz BIH konzumira alkohol rezultat ankete bi bio apsolutno suprotno različit.
Ma to vazi samo za zestoka alkoholna pica, dozvoljena je piva.
Mali historijski osvrt. Imamovic, Sljivo i citati putopisaca.

Opcenito se moze reci da su u Bosni, posebno u gradovima, pravljeni neki ustupci u odnosu na vjerske propise, kada je u
pitanju trosenje i proizvodnja alkoholnih pica. Tu je odredjena tradicionalna kultura cesto preovladavala jer je, uprkos
vjerskoj zabrani, rakija ostala dio tradicije - plus sto je i sama rijec rakija turska(raki). Vino se u muslimana uglavnom
izbjegavalo, ali su se trosile razne sire. Evlija Celebi medju sarajevskim picima spominje na prvom mjestu "nevareno
vino", odnosno muselez, sto na arapskom znaci sira ili most. Slicno pice Evlija je nasao i u Blagaju, gdje se spravljalo od
divljih sipaka. Muselez se u jednoj narodnoj pjesmi spominje skupa sa serbetom:
"Sta je hajrula da nije Bosna potekla serbetom, a Neretva muselezom."
U Sarajevu se trosila kako pise Celebi, i hardalija, jedna vrsta mladog vina kojem su dodavani gorusica i drugi zacini. Hardaliju u Bosni spominje i Paul Rycaut. Kao specijalitet Sarajeva Evlija Celebi istice ramazaniju, pice koje se "pravi od grozdja" i "s nogu obara covjeka".
Najbolju vrstu ove ramazanije imaju imami. To je prijatno pice koje jaca za molitvu. :mrgreen:
Medjutim onaj koji pije pravo vino, nesrecnik je kojeg stanovnici Sarajeva izbjegavaju.
Medju glasovitim picima Banja Luke, Celebi spominje peloniju, vjerovatno ekstrakt pelina, te nane-rakisi, ili modernim
jezikom receno - mentol-liker. U Bosni se jos spravljala i pila i medovina.
MarlboroGold

#1589 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by MarlboroGold »

zdruzdjo wrote:
Ovako nekako
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1590 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by bitanga_sa_otesa »

zdruzdjo wrote: Cisto zapazanje o praktikovanju religije kod mnogih koje sam uvidio tokom svojih godina. Nista bolja situacija nije ni sa onima kojima kojima vjera dopusta svinjetinu. Ista je to japija samo malo drukcije praktikovanje i sprovodjenje grijeha.
u bih zive ista licemjerna govna ,samo se drugacije zovu,cast izuzecima kojih je jako malo...
meni licno su najjaci ovi sto su poslije rata postali neki vjernici opasni ,a do rata se uredno krkala krmetina i cisterne rakije :lol: poznajem ih podosta takvih...
triconja

#1591 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by triconja »

HAVANA wrote:Jedete li tresnje?
Jebo tresnje da vidis aslama kad rode :lol:
Edin H.

#1592 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Edin H. »

MarlboroGold wrote:
zdruzdjo wrote:
Ovako nekako
Image
In Sunan Abi Dawood (3189) it is narrated that Ibn ‘Umar (may Allaah be pleased with them both) said: the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Allaah has cursed alcohol, the one who drinks it, the one who pours it, the one who sells it, the one who buys it, the one who squeezes it (squeezes the grapes, etc), the one for whom it is squeezed, the one who carries it and the one to whom it is carried.” (Classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh Abi Dawood, 2/700)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1593 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» zunazu

trajno
triconja

#1594 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by triconja »

kakavdanakneiskustvu wrote:
insomnia78 wrote:U tome sto mene gleda poprijeko

da,bas u tome,sto one koji se zovu adnan i jedu svinjetinu ti i takvi zovu budalama,ovakvim,onakvim,a taj isti adnan niti se švalera,niti ide u kladionicu ,niti psuje boga,osim što popije poneku pivu i zamezi prsut,i ti koji sve to pobrojano na kamari sve rade nadju se pametovati takvom o vjeri,o tome kako je to fuj i tako to
Cim vidis da neko cesto prica o vjeri odmaj znaj da je vakat za odjebavanje istog :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#1595 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Ma nije samo u BiH generalno su ljudi takvi. Najlakse se pridrzavati toga oko svinjetine jer imas masu alternative. Ovi Arapi po Fr su isti takvi. Vise po kladionicama, ne gade se ni popiti al nista halouf
zdruzdjo

#1596 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by zdruzdjo »

bitanga_sa_otesa wrote:.................poslije rata postali neki vjernici opasni ,a do rata se uredno krkala krmetina i cisterne rakije :lol: poznajem ih podosta takvih...
E vjeruj jedan takav je mom ocu prijatelj. Poslije rata dosao tobe.
Generalno dobar lik fakat. Poznajem ga cjeli svoj zivot.
Pojeo je svinjetine sto bi se neki slavonac postidio. Sto se tice pica pa eto malo manje. Svalerao se cjeli zivot.
Vjerovao ili ne prije par godina finansirao je izgradnju dzamije. Njegovo ime danas ponosito stoji uklesano na dzamiji kako je on vakif džamije. Kojeg li apsurda.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1597 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by bitanga_sa_otesa »

zdruzdjo wrote: E vjeruj jedan takav je mom ocu prijatelj. Poslije rata dosao tobe.
Generalno dobar lik fakat. Poznajem ga cjeli svoj zivot.
Pojeo je svinjetine sto bi se neki slavonac postidio. Sto se tice pica pa eto malo manje. Svalerao se cjeli zivot.
Vjerovao ili ne prije par godina finansirao je izgradnju dzamije. Njegovo ime danas ponosito stoji uklesano na dzamiji kako je on vakif džamije. Kojeg li apsurda.
jbga tad se moglo,bilo je mracno doba,sad su svjetlo upalili :lol:
HAVANA

#1598 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Seyfo

#1599 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Seyfo »

Meni Svabe recimo pricaju da je izbjegavaju jesti jer je premasna i nezdrava a i zbog mogucnosti pantljicare.
jeza u ledja

#1600 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Seyfo wrote:Meni Svabe recimo pricaju da je izbjegavaju jesti jer je premasna i nezdrava a i zbog mogucnosti pantljicare.
Ma jasta rade, a kobasice, bratwursti, frankfurteri, sto oni krkaju ko niko drugi? To se pravi samo od jedne vrste mesa. :oops:
Locked