Zahiragić opet jaše

Post Reply
Ripicipi

#1576 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Ripicipi »

ultima_palabra wrote:SDA omladina fura nacionalizam jer 'vidis kako Srbi i Hrvati furaju svoje'. S druge strane, imamo neke idealiste koji hodaju na prstima 'da se Srbi i Hrvati ne naljute'.

A istina je da iole zreo narod mora stvari raditi zbog sebe i prestati biti reaktivan jer komsije koje te mrze ce te mrziti i kad ti je uzor Gandhi i kad ti je uzor Baghdadi...
Nacionalizam i islamizam nisu jedno te isto.
Sda omladina fura islamizam.

Iako ne volim ni jedno ni drugo, ali draze bi mi bilo da furaju nacionalizam.
Matzan

#1577 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Matzan »

Neće da slave Novu godinu...

Image
Bodkin

#1578 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:SDA omladina fura nacionalizam jer 'vidis kako Srbi i Hrvati furaju svoje'. S druge strane, imamo neke idealiste koji hodaju na prstima 'da se Srbi i Hrvati ne naljute'.

A istina je da iole zreo narod mora stvari raditi zbog sebe i prestati biti reaktivan jer komsije koje te mrze ce te mrziti i kad ti je uzor Gandhi i kad ti je uzor Baghdadi...

Znaci htio bih zivjeti u sekularnoj drzavi radi sebe, a ne zato sto ce se Anto i Jovo naljutiti... isto tako, ako odem na dzumu idem zbog sebe, a ne da Anti i Jovi tjeram inat.
to je nemoguce u nasoj drzavi. primjer je forum koji je jos onako emancipovaniji dio drustva. sve "sa one strane" se doceka na noz
Bodkin

#1579 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Bodkin »

ali bar su se srbi i bosnjaci slozili u necemu.
ni jedni ni drugi nece da slave katolicku novu godinu :lol:
Ludzak

#1580 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Ludzak »

Takav je narod u Bosni. Ova država nije ovakva zbog političara (jednim dijelom jeste), već zbog naroda u njoj. Zašto stvarati neku prosperitetnu, demokratsku i europsku državu kada to narod ne želi ?
Mi smo za Bliskoog istoka, a za Europu smo crna rupa bez dna.
GeeTnT

#1581 Re: Zahiragić opet jaše

Post by GeeTnT »

Znaci htio bih zivjeti u sekularnoj drzavi radi sebe, a ne zato sto ce se Anto i Jovo naljutiti... isto tako, ako odem na dzumu idem zbog sebe, a ne da Anti i Jovi tjeram inat.
..pa to je odlicno...ti si objasnio SDA jugend = Srbi i Hrvati....i ako se uzmu brojke u obzir, onda dodjes do rezultata da BIH ima buducnost...
m_l

#1582 Re: Zahiragić opet jaše

Post by m_l »

Levicari, dok vi ovdje lijepite citate i klipove uleme kako bi hudi pokazali neciju radikalnost, a istovremeno na temi prizivate prijeki sud, covjek vam je lijepo odgovorio. Niko nije c/p, pa, evo ja cu:
Povodom preporuke Senata Univerziteta u Sarajevu, da se nastava i ispiti ne zakazuju u vrijeme centralnih sedmičnih vjerskih molitvi, svih religija, reagovali su "krug 99", koalicija SDP, DF Ž.K. i GS, a evo pred kraj dana, iz Beograda, diktator i kako se on voli pohvaliti baja - Milorad Dodik. Pa da im odgovorim ovako, privatno, da ne opterećujem institucije i svoje kolege.
Preporuka Univerziteta u Sarajevu je prepoznala vjerska prava svih priznatih vjerskih zajednica, samim tim temeljna ljudska prava pravoslavaca, katolika i muslimana.
Preporuka je donesena na osnovu pozitivno-pravnih propisa, a u skladu sa pozitivnom praksom najboljih Univerziteta u svijetu, na kojima je poštivanje tih prava visoko na listi prioriteta. O ovoj inicijativi sam razgovarao sa ombusmenom, velikodostojnicima SPC i Katoličke crkve, dobili smo pozitivno mišljenje Ministarstva obrazovanja i IZ Bosne i Hercegovine. Osnov za inicijativu bili su:
Član 9. Europske konvencije o ljudskim pravima propisuje da: „Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti. Ovo pravo uključuje slobodu promjene vjere ili uvjerenja i slobodu čovjeka da, bilo sam ili zajedno s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovijedi, običajima i obredom. Sloboda ispovijedanja vjere ili ubijeđenja može biti podvrgnuta samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu javne bezbijednosti, radi zaštite javnog reda, zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih.“
Ustav Bosne i Hercegovine u Članu II (Ljudska prava i slobode) propisuje da sva lica na teritoriji Bosne i Hercegovine uživaju ljudska prava i slobode, a između ostalih slobodu misli, savjesti i vjere.
Zakon o zabrani diskriminacije (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine br. 59/09) u članu 3. stav (2) propisuje da: „posredna diskriminacija podrazumijeva svaku situaciju u kojoj, naizgled neutralna odredba, kriterijum ili praksa, ima ili bi imala efekat dovođenja nekog lica ili grupe lica u nepovoljan ili manje povoljan položaj u odnosu na druga lica“, a vjerujući da održavanje nastave i ispita u vremenu predviđenom za održavanje centralne sedmične vjerske molitve za muškarce – pripadnike islamske vjeroispovijesti, posredno diskriminira ovu skupinu u odnosu na ostale članove akademske zajednice koji učestvuju u radu Univerziteta.
Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine br. 05/04) u članu 2. propisuje da se diskriminacijom zasnovanoj na vjeri ili uvjerenju, označava „svako isključivanje, ograničavanje, davanje prednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići - direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno - ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima“.
Okvirni zakon o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“ broj 59/07) u članu 7. propisuje da pristup visokom obrazovanju „neće biti ograničen, direktno ili indirektno, prema bilo kojoj stvarnoj ili pretpostavljenoj osnovi, kao što su: spol, rasa, seksualna orijentacija, fizički ili drugi nedostatak, bračno stanje, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno, etničko ili socijalno porijeklo, veza s nekom nacionalnom zajednicom, imovina, rođenje, starosna dob ili neki drugi status“.
Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ br.: 42/13, 13/15) kojim se u članu 7. propisuje da djelatnost visokog obrazovanja mora biti „usmjerena ka punom razvoju ljudske ličnosti, poštivanju ljudskih prava i građanskih i drugih demokratskih, akademskih, zakonskih i ustavnih načela i sloboda“.
Statut Univerziteta u Sarajevu u članu 10. propisuje da je Univerzitet u obavljanju svoje djelatnosti „usmjeren na jednakost u mogućnostima i tretmanu svih osoba, bez bilo kojeg oblika diskriminacije po osnovama: spola, rase, seksualne orijentacije, jezika, vjere, političkih ili drugih uvjerenja, nacionalnog, etničkog ili socijalnog porijekla, bračnog statusa, imovinskog statusa, onesposobljenosti ili po nekom drugom ličnom svojstvu, položaju ili okolnosti“.
BiH nažalost nije sekularna država, jer da jeste, škole, Univerziteti i fakulteti, širom Bosne i Hercegovine ne bi imale krsne slave, raspela po zidovima, nazive po svecima, čak i ratnim zločincima kojima jedan dio politike priznaje status svetaca, a i da jeste, ova Preporuka, ni jednim svojim slovom ne bi bila u koliziji sa takvom državom - treba znati razliku između sekularne države i laicističke ili komunističke države, u kojima je ugrožavanje i osporavanje ljudskih prava uobičajena praksa.
Za ovakvom inicijativom ne bi bilo potrebe da je Mladen Ivanić potpisao ugovor sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Pozivam ga ovim putem da potpiše. Pozivam i ostale političare iz manjeg BiH entiteta da institiraju na potpisivanju istog - momentom potpisivanja i ratifikacije tog ugovora, obećavam da ću lično predložiti stavljanje ove Preporuke van snage. Tim ugovorom, vjerska prava su zagarantovana.
Za razliku od manjeg BiH entiteta, i njihovih javnih institucija, mi smo u preporuci prepoznali prava i katolika i pravoslavaca - time pokazali da ne pristajemo na matricu koju bi oni željeli, matricu u kojem ravnopravnim narodima, koji su u manjini, osporavamo prava da budu politički narodi, da im ugrožavamo čak i pravo na jezik, o drugim pravima da i ne govorim.
Krug 99 pozivam da prestanu djelovati, svakako nikada nisu opravdali svoju svrhu, i odgovorili zadatku. Vi ste sami sebi svrha. Svoje mjesto ustupite mladim ljudima, koji se ne stide sebe, koji nemaju kompleks niže vrijednosti i koji istinski vole ovu državu. Spomenuli ste koliziju ove Preporuke sa Zakonom o radu, što još jednom potvrđuje da ste na Vi sa najjednostavnijim pravnim propisima. Pomenuli ste i da je ovo lobi privatnih fakulteta, a moje i kolege i ja smo možda jedini koji već godinu otvoreno govorimo protiv njih, zbog čega sam i primio nemali broj prijetnji.
Koalicija SDP, DF Ž.K. i GS u svom reagiranju navode da je ovo SDA preporuka. Kamo sreće da se u SDA, ili bilo kojoj drugoj stranci nalaze svi senatori Univerziteta u Sarajevu, dekani i direktori, studenti koji su najbolji od najboljih - takva stranka bi bila jedina. Osoba koja je prva diskutovala i dala punu podršku ovoj inicijativi, pri čemu je izrazio čuđenje potrebi za ovakvom inicijativom jer je on kao profesor uvijek pravio pauze u vrijeme centralnih sedmičnih vjerskih molitvi, bio je uvaženi prof. Dr Željko Šain, prorektor Univerziteta u Sarajevu, jedan od rijetkih intelektualaca, patriota, osoba radi koje ima smisla vjerovati u bolju budućnost našeg društva i države. Da li je i on SDA-ovac? Preporuku su podržali i dekani koji su bili i ostali vaši aktivni članovi, da li ste ih se to odrekli? Svjestan sam da bih u državi kakvu vi želite, ja sa svojih 25 godina, već mnogo kamena natucao na Golom otoku - ali nismo u toj državi, nego u modernoj europskoj demokratskoj državi Bosni i Hercegovini.
Vidio sam veliki broj komentara koji pozivaju one koji odlaze na džumu, da ne studiraju, nego da odu u medresu, ili džamiju. Znam da ste navikli na muslimane koji se ne obrazuju. Znam da ste navikli na muslimane kojima je uzor Alija Sirotanović, i na kraju, znam da ste navikli na muslimane kojima je domet nacionalnog i patriotskog ponosa da imaju najbolji smisao za humor u regionu, i najbolje ćevape na svijetu.
Ta vremena su prošla. Sada želite da muslimane prikažete kao radikalne, ali ova Preporuka vam je argument a contrario, ova Preporuka Senata dokaz je, da možda samo još Sarajevo pravilno poznaje pravo značenje pojmova multi-etničnosti, multi-kulturalnosti i multi-konfesionalnosti.
Svjestan sam da smo društvo u tranziciji, koje se tek upoznaje sa demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima, ali to ne znači da ne postoji ona kritična masa koja razmije te procese. Da ste si vi pitali, svi mezaristani bi bili parkovi, a sve džamije koje bi preostale možda muzeji. Univerzitet u Sarajevu ne bi ni postojao, ni Sarajevo, ni država Bosna i Hercegovina - srećom niste.
Uglavnom, mi nastavljamo dalje, u borbama za sistem, za društvo i državu Bosnu i Hercegovinu, za ljudska prava, a vi il' se pridružite karavanu spasa, il' ostanite zauvijek na smetljištu historije.
Pozivam sve političke stranke, domaće i međunarodne organizacije, nevladine organizacije, a posebno ove koje se stalno bave sa mnom, da usmjere svoju energiju ka borbi za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava svih naroda i građana, na svakom pedlju države Bosne i Hercegovine.
kakavdanakneiskustvu

#1583 Re: Zahiragić opet jaše

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sta je iduce,prekid nastave u skolama zbog dzume i mise,uvodjenje vjeronauke u vrticima?
¤ jelena ¤

#1584 Re: Zahiragić opet jaše

Post by ¤ jelena ¤ »

Ne razumijem ovu rečenicu:

''Kamo sreće da se u SDA, ili bilo kojoj drugoj stranci nalaze svi senatori Univerziteta u Sarajevu, dekani i direktori, studenti koji su najbolji od najboljih - takva stranka bi bila jedina.'' :?
kakavdanakneiskustvu

#1585 Re: Zahiragić opet jaše

¤ jelena ¤ wrote:Ne razumijem ovu rečenicu:

''Kamo sreće da se u SDA, ili bilo kojoj drugoj stranci nalaze svi senatori Univerziteta u Sarajevu, dekani i direktori, studenti koji su najbolji od najboljih - takva stranka bi bila jedina.'' :?

I ovo,Mi smo u preporuci prepoznali prava katolika i pravoslavaca, ko su M?
Banksy

#1586 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Banksy »

kakavdanakneiskustvu wrote:

Elis Bektaš je Bakirov, zapravo Erdoganov megafon.
Čiji hljeb jedeš, tog si i megafon.

Elis Bektaš - sedmičnik Stav, Simurg Media d.o.o. izdavač portala Faktor.ba i lista STAV, direktor Simurga Burcu Uygur, već duže vrijeme u Bosni zastupnik Erdoganovih interesa - u medjima i šire.
http://www.media.ba/bs/mediametar/tursk ... a-invazija

edit: njegova trabunjanja odavno ne čitam...
m_l

#1587 Re: Zahiragić opet jaše

Post by m_l »

Banksy wrote:

Elis Bektaš - sedmičnik Stav, Simurg Media d.o.o. izdavač portala Faktor.ba i lista STAV, direktor Simurga Burcu Uygur, već duže vrijeme u Bosni zastupnik Erdoganovih interesa - u medjima i šire.

A, kakve veze Elis Bektas ima s ovim?
agnostic_front

#1588 Re: Zahiragić opet jaše

Post by agnostic_front »

Je li to onaj "cijedžena piva"?
¤ jelena ¤

#1589 Re: Zahiragić opet jaše

Post by ¤ jelena ¤ »

To je jeftin populistički mig (wannabe trik): žrakneš u manji entitet, napraviš paralelu mi(+) oni(-) i masa oduševljeno proguta ovu priču o navodnom ''prepoznavanju katolika i pravoslavaca'' u kontekstu koji se ''prepoznatih'' uopšte ne tiče niti ima ikakve veze s njima.

Ovaj detalj s Ivanićem je posebno zanimljiv - najblaže rečeno. Iz tog dijela sasvim jasno i nedvosmisleno slijedi da su svi članovi Senata, koji su podržali ponuđenu inicijativu, najobičnije ''monete za potkusurivanje'' i da je jedan Ivanićev potpis važniji od njihovih odluka i djelovanja.

Stvarno ne vjerujem da se niko od profesora (sa Pravnog fakulteta pogotovo) neće oglasiti povodom ovog odgovora.

Posebno taj pomenuti uvaženi profesor.
kakavdanakneiskustvu

#1590 Re: Zahiragić opet jaše

m_l wrote:
Banksy wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:Ne razumijem ovu rečenicu:

A, kakve veze Elis Bektas ima s ovim?[/quote]

mislim da bi bilo lijepo da objavis i ciji si tekst ovdje objavio
Naslovnica

#1591 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Naslovnica »

Slušam i gledam djecu ispod prozora.
Pao snijeg, zimske čarolije, i hajde, grudvaju se djeca, ali uz povike...
Tekbir - Allahu Ekber.
I ide grudva u glavu.
OMG, nisam znao da je dotle došlo.
MyTao

#1592 Re: Zahiragić opet jaše

Post by MyTao »

Ripicipi wrote:

Nacionalizam i islamizam nisu jedno te isto.
Sda omladina fura islamizam.

Iako ne volim ni jedno ni drugo, ali draze bi mi bilo da furaju nacionalizam.
Ma kakav nacionalizam... njima je jedan Erdogan svetinja... To nema veze sa bosnjackim nacionalizmom.
Kemal Malovčić

#1593 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Kemal Malovčić »

Najljepša mahala na svijetu! Naročito u zimu, kada čiste bijele spomenike herojima, prekrije čisti bijeli snijeg.

Image

Najjači.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1594 Re: Zahiragić opet jaše

Post by hrasno38 »

Neki izgleda nikada nece shvatiti da zivimo u srcu Evrope a ne u srcu Arapskog poluotoka. Sta je sljedece od popularnih Zahiragica....da petak bude neradni dan a nedelja radni kao kod brace!!! BiH je postala obicna kurcina od sekularne drzave kada ova mala SDA govna mogu da svima kroje kapu prema vlastitim vjerskim ubjedjenjima. Ma boli ih kurac babo i majka u policiji ne moze im niko nista pa ni kad tuku slabije i inferiornije od sebe. Naravno pogotovo kad to radis ili po SDA ili po vehabijskim direktivama. Jedino sto me raduje u svoj ovoj prici je to da je ovo Balkan a BiH je na Balkanu i ovdje se zacas sve okrene za 360 stepeni i ko gori bude doli. Zato bih zamolio ovog malog supka Zahiragica da uradi sto vise slicnih inicijativa nece li se napokon probuditi onih ostalih 50% biraca i otjerati i Zahiragice i SDA u tri lijepe pizde materine za sva vremena!!!!!(jebaji ga malo SF-a nije na odmet)
Ludzak

#1595 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Ludzak »

Naslovnica wrote:Slušam i gledam djecu ispod prozora.
Tekbir - Allahu Ekber.
I ide grudva u glavu.
Polako. Još su u amaterskom nivou, tj. na grudvi. Kada sazriju biće profesionalci, preči će na kalašnjikov.
Naslovnica

#1596 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Naslovnica »

Ludzak wrote:
Naslovnica wrote:Slušam i gledam djecu ispod prozora.
Tekbir - Allahu Ekber.
I ide grudva u glavu.
Polako. Još su u amaterskom nivou, tj. na grudvi. Kada sazriju biće profesionalci, preči će na kalašnjikov.
O tome i razmišljam... :roll:
insomnia78

#1597 Re: Zahiragić opet jaše

Post by insomnia78 »

Odvadite
Naslovnica

#1598 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Naslovnica »

insomnia78 wrote:Odvadite
Čega ba da odvadimo?
ho oponopono

#1599 Re: Zahiragić opet jaše

Post by ho oponopono »

...nek se kinderi ugriju uz Hriste Bože...jedino ti prozor može fasovati... :pisnula: i :pisnuo:
Naslovnica

#1600 Re: Zahiragić opet jaše

Post by Naslovnica »

ho oponopono wrote:...nek se kinderi ugriju uz Hriste Bože...jedino ti prozor može fasovati... :pisnula: i :pisnuo:
Neće prozor, povisoko sam. 8-)
Ne treba kinderi da se griju niti uz Hriste Bože, niti da se grudvaju uz tekbire.
Možda je do mene.
Post Reply