Još 7 dana i otvorena Karaula, pa ti vidi.escobar__ wrote:Ma hajde ba malo pofrcalo, ništa strašno.
Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- Alfons Kauders
#1576 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
- So What!
#1577 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kako ide lagano tužba za Hering i za Ceste FBiH, i šta briga Ceste FBiH i da izgube parnicu, ionako troše budžetske pare, ali zato izvođača nije briga, a odgovornost je u najmanju ruku podjednaka.
-
Dr Arsla
#1578 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Samo nek ne pucaescobar__ wrote:Ma hajde ba malo pofrcalo, ništa strašno.
- Alfons Kauders
#1579 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Za Karaulu?So What! wrote:Kako ide lagano tužba za Hering i za Ceste FBiH, i šta briga Ceste FBiH i da izgube parnicu, ionako troše budžetske pare, ali zato izvođača nije briga, a odgovornost je u najmanju ruku podjednaka.
-
mijonja
#1580 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Za Karaulu su svi pravi - zdravi 
-
stric
- Thorgerson
#1582 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Meni uvijek kad neko krene pričati kako je to prije, kako mi sad ne znamo - ja mu samo kažem, da li bi ti bio sad spreman da ideš kopat za sendvič i flašu vode 10h na dan? Naravno da ne bi. Stoga... Prvi ovaj novinar koji je napisao ovaj tekst to ne bi uradio.
Ne govorim ništa tebi, nego jednostavno živimo u vremenu kad je ljudima mrsko izaći i očistiti papiriće oko svoje zgrade...
-
stric
#1583 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
ja ovdje ne stavljam akcenat na radne akcije (to je neka druga tema, drugo vrijeme, drugi kontekst), nego na "...... u zdrav mozak" od strane naručioca i izvođača. ako se moglo na ruke iskopati za sedam mjeseci, onda se u 21. vijeku može omaltati i okrečiti za isti taj period.Thorgerson wrote:Meni uvijek kad neko krene pričati kako je to prije, kako mi sad ne znamo - ja mu samo kažem, da li bi ti bio sad spreman da ideš kopat za sendvič i flašu vode 10h na dan? Naravno da ne bi. Stoga... Prvi ovaj novinar koji je napisao ovaj tekst to ne bi uradio.
Ne govorim ništa tebi, nego jednostavno živimo u vremenu kad je ljudima mrsko izaći i očistiti papiriće oko svoje zgrade...
stric
- escobar__
#1584 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Jašta.Alfons Kauders wrote:Još 7 dana i otvorena Karaula, pa ti vidi.escobar__ wrote:Ma hajde ba malo pofrcalo, ništa strašno.
Na ovoj lokaciji su kolotrazi i jedna ona žešća neravnina koja tako stoji zadnjih tri, četiri godine. To nisu u stanju sanirat, o Karauli možemo sanjat.

- drug_profi
#1585 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Izašao bi vjerovatno kad bi oko sebe vidio red i ispravan sistem vrijednosti. Da su kriteriji u svemu ispravni. Da su nagrađeni oni koji najvise doprinose, da se takvi i najvise cijene. Da su ljenčine i lopovi prezreni, itd.Thorgerson wrote:Meni uvijek kad neko krene pričati kako je to prije, kako mi sad ne znamo - ja mu samo kažem, da li bi ti bio sad spreman da ideš kopat za sendvič i flašu vode 10h na dan? Naravno da ne bi. Stoga... Prvi ovaj novinar koji je napisao ovaj tekst to ne bi uradio.
Imao bi itekakav motiv da te onda smatraju korisnim i vise bi ti vrijedilo postovanje drustva, nego dnevnica.
ali taj sistem vrijednosti neki ovdje preziru i nazivaju ga komunizmom...
- So What!
#1586 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Bogami, kopanje je smiješan posao, za sanaciju ovakvog tunela. Evo ovaj tunel Žaba iskopaše poprilično brzo, a ima skoro kilometar u istom, a haman će ga još toliko opremati.stric wrote:ja ovdje ne stavljam akcenat na radne akcije (to je neka druga tema, drugo vrijeme, drugi kontekst), nego na "...... u zdrav mozak" od strane naručioca i izvođača. ako se moglo na ruke iskopati za sedam mjeseci, onda se u 21. vijeku može omaltati i okrečiti za isti taj period.Thorgerson wrote:Meni uvijek kad neko krene pričati kako je to prije, kako mi sad ne znamo - ja mu samo kažem, da li bi ti bio sad spreman da ideš kopat za sendvič i flašu vode 10h na dan? Naravno da ne bi. Stoga... Prvi ovaj novinar koji je napisao ovaj tekst to ne bi uradio.
stric
Problem je što o ovome pišu idioti, koji su u cestogradnju i ne razumiju, nego pohrle da napišu kako ovi danas ne znaju ni okrečiti Titin tunel.
Ovaj tunel je bio strateški, ubrzao je vožnju da 20 minuta do pola sata i njegov rok, hvala onima što ga izgradiše i svima nama generacijama nakon život olakšaše jer smo vidjeli šta znači prolazak starom cestom kroz Vranduk i šta su ova dva tunela i dva mosta donijela.
Taj tunel je dotrajao, to nije nešto, za šta treba kriviti one koji su ga gradili, nego je jednostavno tako, od njega sada jedino valja ta iskopana rupa i ništa više, sve ostalo je katastrofa.
Trenutno se buši evakuaciona cijev na Tunelu Vranduk, kompletna betonska podloga se mijenja, odvodnja, zaštita, a kasnije rasvjeta i signalizacija, dakle sve što drumski tunel čini tunelom, a to je zajeban posao.
Eh sada, da su Ceste FBiH razmišljale odmah, kakav će pritisak javnosti biti, mislim da bi se poštedili pranja i napravili povoljniji ugovor po kojem bi izvođač brže radio, i više operative izveo.
Nažalost to se nije dogodilo i dobili smo ovo, na svu sreću, glas protiv, pritisak medija i kritika postoje i ne može se ušutkati, a ovi iz JP Ceste FBiH se kao pacovi kriju, svjesni da su zabrljali s ovim i eventualno imaju priliku se iščupati na sanaciji Crnaje i Ormanice, ali ja u to ne polažem nade, jer na kraju krajeva, ovaj saziv JP Ceste FBiH će se hvaliti kako je zaršio Karaulu, Neum - Stolac i ove silne sanacije, a ljudi će s vremenom vjerovanto i zaboraviti kakvim tempom se to radilo, a to je velika šteta.
Uglavnom što se tiče ovakvih kritičara, koji se ne informišu uopšte šta se sanira na tunelu i šta je otišlo, nego ovako baljezgaju, mislim da treba ignorisati. Naravno to je samo moje mišljenje.
- So What!
#1587 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Malo fotografija sa omiljenih gradilišta ....

- So What!
#1588 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sanacija tunela Ormanica - Juli 2019. @ JP Ceste FBiH

- So What!
#1589 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sanacija tunela Vranduk II i rekonstrukcija mostova Bosna IV i V - Juli 2019. @ JP Ceste FBiH

- So What!
-
baglama
#1591 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Stolac - Neum totalno nepotreban u datoj situaciji.Kao neko od 60 godina kazem da je 10 puta bolja opcija bila Dracevo - Hutovo i nastavak prema Neumu jer je Stolac usko grlo na tom pravcu.
PS: ja sam Herka pa molim patriote da me ne zalijepe.Praviti to zbog 3 ljetnja mjeseca nema smisla.
PS: ja sam Herka pa molim patriote da me ne zalijepe.Praviti to zbog 3 ljetnja mjeseca nema smisla.
- Alfons Kauders
#1592 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ja za iduću godinu već kontam gdje bih u Tursku na more, jer mi se ne da voziti oko Crnaje i putovati 10-12 sati do obale. Neka hvala, neka ga renoviraju na miru, bez žurbe. A kako to misliš "ovaj saziv"... Pa Ljubo je na čelu JP Ceste FBiH haman 20 godina. I vjerovatno će biti još toliko.So What! wrote: Bogami, kopanje je smiješan posao, za sanaciju ovakvog tunela. Evo ovaj tunel Žaba iskopaše poprilično brzo, a ima skoro kilometar u istom, a haman će ga još toliko opremati.
Problem je što o ovome pišu idioti, koji su u cestogradnju i ne razumiju, nego pohrle da napišu kako ovi danas ne znaju ni okrečiti Titin tunel.
Ovaj tunel je bio strateški, ubrzao je vožnju da 20 minuta do pola sata i njegov rok, hvala onima što ga izgradiše i svima nama generacijama nakon život olakšaše jer smo vidjeli šta znači prolazak starom cestom kroz Vranduk i šta su ova dva tunela i dva mosta donijela.
Taj tunel je dotrajao, to nije nešto, za šta treba kriviti one koji su ga gradili, nego je jednostavno tako, od njega sada jedino valja ta iskopana rupa i ništa više, sve ostalo je katastrofa.
Trenutno se buši evakuaciona cijev na Tunelu Vranduk, kompletna betonska podloga se mijenja, odvodnja, zaštita, a kasnije rasvjeta i signalizacija, dakle sve što drumski tunel čini tunelom, a to je zajeban posao.
Eh sada, da su Ceste FBiH razmišljale odmah, kakav će pritisak javnosti biti, mislim da bi se poštedili pranja i napravili povoljniji ugovor po kojem bi izvođač brže radio, i više operative izveo.
Nažalost to se nije dogodilo i dobili smo ovo, na svu sreću, glas protiv, pritisak medija i kritika postoje i ne može se ušutkati, a ovi iz JP Ceste FBiH se kao pacovi kriju, svjesni da su zabrljali s ovim i eventualno imaju priliku se iščupati na sanaciji Crnaje i Ormanice, ali ja u to ne polažem nade, jer na kraju krajeva, ovaj saziv JP Ceste FBiH će se hvaliti kako je zaršio Karaulu, Neum - Stolac i ove silne sanacije, a ljudi će s vremenom vjerovanto i zaboraviti kakvim tempom se to radilo, a to je velika šteta.
Uglavnom što se tiče ovakvih kritičara, koji se ne informišu uopšte šta se sanira na tunelu i šta je otišlo, nego ovako baljezgaju, mislim da treba ignorisati. Naravno to je samo moje mišljenje.
Što se tiče Neuma, super je to sve, prelijepa dionica, krati se put, povezuje se obala itd. Međutim, da li je veći prioritet od Karaule koja se radi haman deset godina? Koliko auta će saobraćati tim putem do Neuma, a koliko od Tuzle do Sarajeva? Da li bi se veće uštede i ekonomski učinci postigli kad bi još jednim tunelom poput Karaule skratili put TZ-SA za nekoliko kilometara i ubrzali 10-20 minuta, ili što ćemo skratiti put prema Neumu?
Karaula je trebala biti gotova za osam mjeseci. Trenutno smo u 14. mjesecu radova, a svima je jasno da neće biti gotova ni naredni mjesec. Na kraju će još ispasti da će se brže uraditi svih 40 kilometara prema Neumu nego tih ukletih 1200 metara prema Tuzli. Laik sam i kritičar, jer mi nije jasno zašto se rokovi fulaju na ovaj način, ne da rade 10% duže od ugovorenog, već 100% (a dok budu gotovi možda bude i više)... I naravno da neće platiti nikakve penale za kašnjenje?
- drug_profi
#1593 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa i ja bih to volio, ali ovako se Stolac vraća u život, a vjerovatno bi od Dračeva bilo malo i nezgodno popeti se. U svakom slučaju postojeći put bi mogao dobiti jedno pola metra širine i novi asfalt nekad, nadam se. Bilo bi to sasvim ok.baglama wrote:Stolac - Neum totalno nepotreban u datoj situaciji.Kao neko od 60 godina kazem da je 10 puta bolja opcija bila Dracevo - Hutovo i nastavak prema Neumu jer je Stolac usko grlo na tom pravcu.
- Thorgerson
#1594 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Misilm da bi bilo normalno i pametno da se napravi i neka strategija da se to nase jedino mjesto na moru malo uredi. Ako vec planiras ulupati 40 miliona u cestu prema tom mjestu. Bio prosle godine ono dole je odron. Jedno obicno klasicno bosansko naselje bez ikakvog reda - samo eto ima more. Plaze nesredjene, setalista mracna, nikakva, kuca nabacano na sve strane, apartmana itd.
Ali naravno od toga nece biti nista. To dole ce biti prepusteno stihijskom gradjenju, bez ikakvog reda koje nece pratiti infrastruktura, vanjsko uredjenje itd.
Ali naravno od toga nece biti nista. To dole ce biti prepusteno stihijskom gradjenju, bez ikakvog reda koje nece pratiti infrastruktura, vanjsko uredjenje itd.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1595 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sve ovo što si ti napisao pada u vodu iz jednog jednostavnog razloga, a vidljiv je vlastitim očima pa i sada ako prođeš kroz tunel.So What! wrote: Uglavnom što se tiče ovakvih kritičara, koji se ne informišu uopšte šta se sanira na tunelu i šta je otišlo, nego ovako baljezgaju, mislim da treba ignorisati. Naravno to je samo moje mišljenje.
Prošao sam više od stotinu puta u raznim terminima i možda maksimalno tri puta da je bilo više od 10 radnika na cijeloj dionici koja je pod radovima. Bez potrebe da se zna bilo šta o cestogradnji, ili obnovi tunela, vidi se gdje je glavni problem.
-
mijonja
#1596 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa ako ćemo isto mjerilo primjeniti na Sarajevo, onda ni na (auto)ceste prema Sarajevu ne bi trebalo ulupati ni marke. Više od pola grada je napravljeno upravo tako - bez ikakvog reda. Ali eto ovo je glavni grad, centar, metropola, bla, bla...pa tako je i Neum jedini bh grad na moru i treba dobru konekciju sa ostatkom BiH. A o strategiji uređenja vecine bh gradova možemo samo maštati.Thorgerson wrote:Misilm da bi bilo normalno i pametno da se napravi i neka strategija da se to nase jedino mjesto na moru malo uredi. Ako vec planiras ulupati 40 miliona u cestu prema tom mjestu. Bio prosle godine ono dole je odron. Jedno obicno klasicno bosansko naselje bez ikakvog reda - samo eto ima more. Plaze nesredjene, setalista mracna, nikakva, kuca nabacano na sve strane, apartmana itd.
- Thorgerson
#1597 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Vise sam mislio na to da imamo svi neke koristi od tog Neuma u budzetu. Jer i moj i tvoj dio novca se daje da se napravi taj dole put. Tako da ocekujem neki povrat od tog novca, da se nesto slije i u budzetsku kasu, a ne dzepove lokalnih tajkuna.mijonja wrote:Pa ako ćemo isto mjerilo primjeniti na Sarajevo, onda ni na (auto)ceste prema Sarajevu ne bi trebalo ulupati ni marke. Više od pola grada je napravljeno upravo tako - bez ikakvog reda. Ali eto ovo je glavni grad, centar, metropola, bla, bla...pa tako je i Neum jedini bh grad na moru i treba dobru konekciju sa ostatkom BiH. A o strategiji uređenja vecine bh gradova možemo samo maštati.Thorgerson wrote:Misilm da bi bilo normalno i pametno da se napravi i neka strategija da se to nase jedino mjesto na moru malo uredi. Ako vec planiras ulupati 40 miliona u cestu prema tom mjestu. Bio prosle godine ono dole je odron. Jedno obicno klasicno bosansko naselje bez ikakvog reda - samo eto ima more. Plaze nesredjene, setalista mracna, nikakva, kuca nabacano na sve strane, apartmana itd.
I btw inace inspekcije jelde cesljaju Neum uzduz i poprijeko? Kao i Međugorje? U Sarajevu se barem nesto desava oko toga.
- Alfons Kauders
#1598 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Naravno da treba, niko ne spori da treba povezati Neum. Ali zašto se ne povezuju TK sa 500,000 stanovnika i USK sa 250,000 stanovnika? Neum je malčice manji od njih...mijonja wrote:Pa ako ćemo isto mjerilo primjeniti na Sarajevo, onda ni na (auto)ceste prema Sarajevu ne bi trebalo ulupati ni marke. Više od pola grada je napravljeno upravo tako - bez ikakvog reda. Ali eto ovo je glavni grad, centar, metropola, bla, bla...pa tako je i Neum jedini bh grad na moru i treba dobru konekciju sa ostatkom BiH. A o strategiji uređenja vecine bh gradova možemo samo maštati.Thorgerson wrote:Misilm da bi bilo normalno i pametno da se napravi i neka strategija da se to nase jedino mjesto na moru malo uredi. Ako vec planiras ulupati 40 miliona u cestu prema tom mjestu. Bio prosle godine ono dole je odron. Jedno obicno klasicno bosansko naselje bez ikakvog reda - samo eto ima more. Plaze nesredjene, setalista mracna, nikakva, kuca nabacano na sve strane, apartmana itd.
- Thorgerson
#1599 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ovo što se radi sa Tuzlom je zločin.
Nakon toliko godina imati ovakvu povezanost dvije najveće regije u državi. Užas. Nedavno išao po druga na aerodrom, no comment. Imam osjećaj da mi je lakše bilo otići do Splita po njega.
Krajina, ma to je davno prestala biti BiH. Ljudi tamo su i odustali, niti se više nadaju da će im iko dati ikakvu infrastrukturu. Okrenulo se sve ka Hrvatskoj, zapadu...

Nakon toliko godina imati ovakvu povezanost dvije najveće regije u državi. Užas. Nedavno išao po druga na aerodrom, no comment. Imam osjećaj da mi je lakše bilo otići do Splita po njega.
Krajina, ma to je davno prestala biti BiH. Ljudi tamo su i odustali, niti se više nadaju da će im iko dati ikakvu infrastrukturu. Okrenulo se sve ka Hrvatskoj, zapadu...
- Alfons Kauders
#1600 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Dok su debili gradili zaobilaznicu oko Zenice, na koju će otići 10 godina i milijarda maraka, iz Krajine se odselilo pola naroda, pa se više nema kome ni praviti.Thorgerson wrote:Ovo što se radi sa Tuzlom je zločin.
I opet je važnije napraviti put do Neuma, da uhljebi mogu lakše na seminar, da neki mogu lakše na vikendicu, nego uraditi koji kilometar prema Tuzli i Bihaću. I onda se u Sarajevu pitaju "a zašto nas ostatak države ne gotivi?"