Tema nisu Turski Kurdi, već pokušaj zabrane burkinija na plažama u Francuskoj. Ne glupiraj se. Niko ne pokušava reći to što ti impliciraš.tututuuuu wrote:Nisam ni rekao da ne dopusta. bar ovaj zapadni dio, ali kazem da to nije nikakvo mjerilo slobode. Sta je recimo sa Kurdima?ABH017 wrote:
Upravo suprotno jarane. Ti ne možeš da shvatiš da jedna Turska, za koju svi vrlo dobro znamo da naginje totalitarizmu, dopušta sve na plažama, od burkinija do toplesa, dok jedna "kolijevka demokratije", kao Francuska, uvodi zabrane za određenu populaciju. Jel' sad malo jasnije?
Nemoj se vaditi na terorizam, jer ga je u posljednje vrijeme bilo daleko, daleko više u Turskoj, nego u Francuskoj.
Burkini, Evropa i demokratija
- ABH017
#1576 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
- salik79
#1577 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Govorimo o "kolijevci demokracije i ljudskih prava" i "sultanatu". Vele ovi u Francuskoj da ne grebu odluke suda ni 5%, te da ce nastaviti sa kaznjavanjem. Nesto kao "socijal-demokrata" Dodik.tututuuuu wrote:i mozemo onda zakljuciti da je Turska pravna i uredjena drzava koja postuje ljudska prava a Francuska ne? Na osnovu burkinija?salik79 wrote:tututuuuu wrote: Pa je li moguce da ti i ovaj tip stvarno ne razumijete ili se samo pravite takvim? Ja sam sinoc piJo i gledao gole zene po birtijama i cak je bilo i neke akcijetako da sam se sad ustao i moram kavu popiti pa nemam dovoljno snage za ove ovdje nebuloze... Ali mozda da jos koji put procitas moj post pa da pokusas shvatiti, samo zanemari burkini, uzmi burku za primjer.
Naci jednu zenu u burkiniju na plazi i naci neke u kupacim u Turskoj i to postaviti kao nekakvo mjerilo demokracije, diktature ili cega vec je tako glupo i smijesno da mi je tesko pisati vise sta o tome. Mislio sam da su ljudi dovoljno pametni da to i sami vide, ako zele, naravno.
golih zene po plazama u Turskoj i zatvorenih studenata koji su se narugali malom Brki.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Plasticnije od onog slikovitog primjera ne ide, al' s tobom k'o glavom kroz zid. Velim ti, direkt, sa lica mjesta, da u Turskoj i gologuzi i u burkiniju hodaju plazom i nikome nista...Mora da je gologuz hodat' plazom u skladu sa turskom i islamskom tradicijom, pa niko ne reaguje (naravno, kada je rijec o tradicijama i "vrijednostima").Da Erdogan nije diktator zato jer eto, i gologuze zene hodaju plazom? I sud je u Fra. ukinuo ovu zabranu.
-
aratet
#1578 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Salik, jel dozvoljeno se vjernicima kupati na mjestu punom gologuzih zenskih ali i muskih? 
Last edited by aratet on 28/08/2016 12:56, edited 1 time in total.
- tututuuuu
#1579 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
nisu, ali ako si primjetio na fotkama pise "Erdogan diktator", kao u sarkasticnom fazonu u odnusu na "demokratska Francuska". Pa je jasno sta se s tim zapravo zeljelo postici. ja nigde nisam rekao, niti mislim da zene se u Turskoj po plazama ne mogu kupati u kupacim, ili gole pojma nemam... samo mi je data fotografija tendenciozna i nikako ne pokazuje pravo stanje ni Turke ni Francuske a kamo li da li je ili ne Erdogan diktator.ABH017 wrote:Tema nisu Turski Kurdi, već pokušaj zabrane burkinija na plažama u Francuskoj. Ne glupiraj se. Niko ne pokušava reći to što ti impliciraš.tututuuuu wrote:Nisam ni rekao da ne dopusta. bar ovaj zapadni dio, ali kazem da to nije nikakvo mjerilo slobode. Sta je recimo sa Kurdima?ABH017 wrote:
Upravo suprotno jarane. Ti ne možeš da shvatiš da jedna Turska, za koju svi vrlo dobro znamo da naginje totalitarizmu, dopušta sve na plažama, od burkinija do toplesa, dok jedna "kolijevka demokratije", kao Francuska, uvodi zabrane za određenu populaciju. Jel' sad malo jasnije?
Nemoj se vaditi na terorizam, jer ga je u posljednje vrijeme bilo daleko, daleko više u Turskoj, nego u Francuskoj.
Last edited by tututuuuu on 28/08/2016 13:01, edited 1 time in total.
- tututuuuu
#1580 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
da li ne grebu i sta ce biti na kraju to cemo jos vidjeti.salik79 wrote:
Govorimo o "kolijevci demokracije i ljudskih prava" i "sultanatu". Vele ovi u Francuskoj da ne grebu odluke suda ni 5%, te da ce nastaviti sa kaznjavanjem. Nesto kao "socijal-demokrata" Dodik.
- and
#1581 Re: Burkini, Evropa i demokratija
interesantno,zabrane,policija,ganjanja po plaži,a lani kad dođe šeik zatvara se plaža, da se burkini isproba
http://www.blic.rs/vesti/svet/francuska ... ja/k9gesbeFrancuska plaža zatvorena za kupače za vreme odmora saudijskog kralja
- salik79
#1582 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Sto se mene tice, jeste. Mogu i pored mene sjediti, sasvim mi svejedno. Nikakve razlike, ha gologuza, ha obucena. Vec sam o tome govorio - najbitniji je nijjet u svemu tome. Sto bi jedan veliki insan rekao:"Pametan insan, mumin, ce i u najgoroj birtiji pronaci neki ibret/pouku.".aratet wrote:Salik, jel dozvoljeno se vjernicima kupati na mjestu punom gologuzih zenskih?
- ABH017
#1583 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pa kad već ne možeš da shvatiš poentu i treba da ti se crta, ok.tututuuuu wrote:nisu, ali ako si primjetio na fotkama pise "Erdogan diktator", kao u sarkasticnom fazonu. Pa je jasno sta se s tim zapravo zeljelo postici. ja nigde nisam rekao, niti mislim da zene se u Turskoj po plazama ne mogu kupati u kupacim, ili gole pojma nemam... samo mi je data fotografija tendenciozna i nikako ne pokazuje pravo stanje.ABH017 wrote:Tema nisu Turski Kurdi, već pokušaj zabrane burkinija na plažama u Francuskoj. Ne glupiraj se. Niko ne pokušava reći to što ti impliciraš.tututuuuu wrote: Nisam ni rekao da ne dopusta. bar ovaj zapadni dio, ali kazem da to nije nikakvo mjerilo slobode. Sta je recimo sa Kurdima?
Cilj autora tog posta nije bio da kaže kako Erdogan ne naginje totalitarizmu, već kako sa Francuskom nešto nije u redu. Tome u prilog ide i samovolja načelnika pojedinih gradova, koji se oglušuju na odluku Vrhovnog Suda Francuske.
- salik79
#1584 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
U pravno uredjenoj i demokratskoj drzavi se nema sta gledati.tututuuuu wrote:da li ne grebu i sta ce biti na kraju to cemo jos vidjeti.salik79 wrote:
Govorimo o "kolijevci demokracije i ljudskih prava" i "sultanatu". Vele ovi u Francuskoj da ne grebu odluke suda ni 5%, te da ce nastaviti sa kaznjavanjem. Nesto kao "socijal-demokrata" Dodik.
- seln
#1585 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Neki argument, ili si samo iznenadjen i uvredjen?_BataZiv_0809 wrote:I u nacistickoj Njemackoj se puno lagalo, a pazi Hitler je demokratski izabran. Slobodno dodaj i ovu recenicu, neš nista slagat ha yaseln wrote: A ti - namjerno ili nenamjerno - bas lazes.
- tututuuuu
#1586 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Zanimljivo, svako vidi ono sto zeli da vidi i svako pravi te slicice da predstavi stanje onakvim kakvim ga on vidi. al O.K. Burkiniji su dopusteni u Turskoj uz kupace, u Fra. su zabrane... Turska postuje vise ljudska prava nego Francuska a Erdogana jos zovu diktatorom, licemjeri. To se moze izvuci iz ove slike. A ja se s tim ne slazem.ABH017 wrote:
Pa kad već ne možeš da shvatiš poentu i treba da ti se crta, ok.
Cilj autora tog posta nije bio da kaže kako Erdogan ne naginje totalitarizmu, već kako sa Francuskom nešto nije u redu. Tome u prilog ide i samovolja načelnika pojedinih gradova, koji se oglušuju na odluku Vrhovnog Suda Francuske.
- seln
#1587 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Onda je puno pravo zemlje-domacina da sve one koji se ne zele integrirati u smislu jezik-rad-zakon pravno sankcionise. Ono sto nije pravo je: implicirati manjak integracije na osnovu odijevanja.zg1911 wrote: no nemoj mi tvrditi da burkini nije jedan od znakova integracije. naravno, postoji narod koji ce se tako oblaciti i koji ce savladati jezik i pravilno se integrirati u drustvo, no vjerujem da je daleko manji postotak takvih u burkini/hidjab/burka fazonu nego kod onih koji ce se presaltati na europski nacin oblacenja
Svaki covjek-zena je individua i tako se mora i presudjivati.
- ABH017
#1588 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ako gledamo pitanje oblačenja, tako je.tututuuuu wrote:Zanimljivo, svako vidi ono sto zeli da vidi i svako pravi te slicice da predstavi stanje onakvim kakvim ga on vidi. al O.K. Burkiniji su dopusteni u Turskoj uz kupace, u Fra. su zabrane... Turska postuje vise ljudska prava nego Francuska a Erdogana jos zovu diktatorom, licemjeri. To se moze izvuci iz ove slike. A ja se s tim ne slazem.ABH017 wrote:
Pa kad već ne možeš da shvatiš poentu i treba da ti se crta, ok.
A ti se ne moraš složiti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1589 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Pametnom isaret i dovoljan, a ja tebi fino obrazlozio. Izvuci konkluziju.seln wrote: Neki argument, ili si samo iznenadjen i uvredjen?
- seln
#1590 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Obrazlozio si ko jufku za burek. Iz toga samo mozes izvuci zvrkove bureka._BataZiv_0809 wrote:Pametnom isaret i dovoljan, a ja tebi fino obrazlozio. Izvuci konkluziju.seln wrote: Neki argument, ili si samo iznenadjen i uvredjen?
I kaze se " pametnom je i isaret dosta".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1591 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne znam sta hoces od mene?seln wrote: Obrazlozio si ko jufku za burek. Iz toga samo mozes izvuci zvrkove bureka.
Non stop ti je Hitler arsin i onda kazes "nista nije crno ni bijelo". A Hitler je sinonim za crnije od noci jelte?
Ja ne umijem jednostavnije.
- seln
#1592 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Non stop?_BataZiv_0809 wrote:Ne znam sta hoces od mene?seln wrote: Obrazlozio si ko jufku za burek. Iz toga samo mozes izvuci zvrkove bureka.
Non stop ti je Hitler arsin i onda kazes "nista nije crno ni bijelo". A Hitler je sinonim za crnije od noci jelte?
Ja ne umijem jednostavnije.
Hajde fino citiraj bar desetak mojih postova u kojim spominjem Hitlera.
Rekao sam ti to samo zato sto si ti spomenuo volju naroda kao vrhovnu pravdu.
- animals
#1593 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Zena koja nosi burku, ili ide na kupanje u burkiniju, vjerovatno na zapadu ce tesko naci posao..seln wrote:Onda je puno pravo zemlje-domacina da sve one koji se ne zele integrirati u smislu jezik-rad-zakon pravno sankcionise. Ono sto nije pravo je: implicirati manjak integracije na osnovu odijevanja.zg1911 wrote: no nemoj mi tvrditi da burkini nije jedan od znakova integracije. naravno, postoji narod koji ce se tako oblaciti i koji ce savladati jezik i pravilno se integrirati u drustvo, no vjerujem da je daleko manji postotak takvih u burkini/hidjab/burka fazonu nego kod onih koji ce se presaltati na europski nacin oblacenja
Svaki covjek-zena je individua i tako se mora i presudjivati.
ili ga jednostavno i ne treba..znaci nece nikada raditi..
a osoba koja ne radi, tesko da ce se integrisati igdje..
-
Hakiz
#1594 Re: Burkini, Evropa i demokratija
A mediji na istoku serviraju kako je zapad, Amerika naročito, imperijalistički islamofobični projekat. Da svi mrze muslimane.beautyfool wrote:Pa mediji im serviraju takve informacije tako da vecina na taj nacin razmislja, to nije nista novo.Hakiz wrote:Mislim da ti sada radiš isto ono šta spočitavaš zapadnjacima, ideš u stereotipe.beautyfool wrote:hakiz zapadnjacima turska je diktatorska zemlja i tu nema demokratije niti sekularizma i iz tog razloga to poredjenje.
Tako da, sve je to isto.
- seln
#1595 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Otkud ti to? Hidzab = nepoznavanje jezika i nezaposlenost?animals wrote:
Zena koja nosi burku, ili ide na kupanje u burkiniju, vjerovatno na zapadu ce tesko naci posao..
-
Hakiz
#1596 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Gdje to u Turskoj na gradskim plažama ima toplesa? Pusti mi zatvorene plaže hotelskih resorta sa ograničenim i kontrolisanim pristupom, gdje na javnim plažama ima toples.ABH017 wrote: Upravo suprotno jarane. Ti ne možeš da shvatiš da jedna Turska, za koju svi vrlo dobro znamo da naginje totalitarizmu, dopušta sve na plažama, od burkinija do toplesa, dok jedna "kolijevka demokratije", kao Francuska, uvodi zabrane za određenu populaciju. Jel' sad malo jasnije?
Jedna od prvih stvari koje su nestale dolaskom sultana na vlast je toples, ima tome 15-ak godina. Čak i na hotleskim plažama, a pogotovo javnim.
Pa tako u Turskoj nema toples ima bikini i burkini, u Francuskoj ima toples i bikini, nema burkini.
A to znači da je srednja vrijednost i mjerilo sekularizma, demokratije i republike bikini.
- animals
#1597 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ja nisam ni jednu zenu koja je zamotana tako da joj se samo lice vidi,seln wrote:Otkud ti to? Hidzab = nepoznavanje jezika i nezaposlenost?animals wrote:
Zena koja nosi burku, ili ide na kupanje u burkiniju, vjerovatno na zapadu ce tesko naci posao..
da igdje radi..jednostavno ne primaju ih.ili i ne traze posao..
ali u drzavnom vrticu sam vidio jednu takvu, doduse ima samo maramu..
mlada Turkinja,ali ostalo normalno obucena..
ali zato 8 od 10 muslimanski curica idu zamotane u skole..
svaki dan to vidjam..
Last edited by animals on 28/08/2016 13:38, edited 1 time in total.
-
aratet
#1598 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Hvala na odgovoru ali bi me vise zanimalo Šta kažu vodeći islamski mislioci.salik79 wrote:Sto se mene tice, jeste. Mogu i pored mene sjediti, sasvim mi svejedno. Nikakve razlike, ha gologuza, ha obucena. Vec sam o tome govorio - najbitniji je nijjet u svemu tome. Sto bi jedan veliki insan rekao:"Pametan insan, mumin, ce i u najgoroj birtiji pronaci neki ibret/pouku.".aratet wrote:Salik, jel dozvoljeno se vjernicima kupati na mjestu punom gologuzih zenskih?
P.s.na jednoj temi sam te pitao i nisi mi dao odgovor Šta misliš o ih vani jama i muslimanskom bratstvu, Šta misliš o njihovim odnosima sa sufijama u egiptu.
- seln
#1599 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ako je ne prime na posao jer nosi hidzab, onda je to diskriminacija.animals wrote:Ja nisam ni jednu zenu koja je zamotana tako da joj se samo lice vidi,seln wrote:Otkud ti to? Hidzab = nepoznavanje jezika i nezaposlenost?animals wrote:
da igdje radi..jednostavno ne primaju ih.ili i ne traze posao..
ali u drzavnom vrticu sam vidio jednu takvu, doduse ima samo maramu..
mlada Turkinja,ali ostalo normalno obucena..
ali zato 8 od 10 muslimanski curica idu zamotane u skole..
svaki dan to vidjam..
- seln
#1600 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Hakiz wrote:
A to znači da je srednja vrijednost i mjerilo sekularizma, demokratije i republike bikini.
Imamo muskarce koji vole muskarce, imamo zene koje vole zene... znaci da je srednja vrijednost i mjerilo sekularizma ako muskarci vole zene.