Ekspanzija terorizma

Post Reply
Kikibombona

#1576 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:
statixx wrote:Ovaj terorizam je sam sebi svrha. Nema eksplicitne politicke ciljeve ni zahtjeve. Jedino je vazno posijati teror i strah u drustvu koje pocinitelji, u svojim mislima, nazivaju Zapadom i koje dozivljavaju kao apstraktno cudoviste odgovorno za sav uzas i nedace muslimana. I udaraju tamo gdje najvise boli - sloboda i zapadni stil zivota.
I zato se tesko boriti protov toga, a da se ne boris protiv islama
:shock:

Ne kontam
Njegov odgovor je donekle tacan.

Treba se boriti protiv selefizma/vehabizma koji je destruktivna, nazadna i sto je najgore, agresivna i militantna ideologija. I to je problem prvenstveno muslimana. Muslimani trpe najvecu stetu od selefijsko-vehabijskog pokreta.

Veliku vecinu ovih napada u Evropi izvode pripadnici selefijskog pokreta. Od silnih sekti i pokreta unutar islama, uvijek selefije. Zasto?

Izvor selefizma je Arabijski poluotok. Medjutim, ekstremne selefije su se odmetnule od arabijske elite, metastazirali, cak ih smatraju nevjernicima. Primjer toga imamo i mi u BiH. Vecina selefija, iako svi imaju ekstremne stavove po mnogim pitanjima, se protivi ovakvim napadima. To je ekipa na celu sa Kuduzovicem. Oni javno osudjuju ovakve napade. Protive se ISILu. Oni su pro-saudijski raspolozeni. Na drugoj strani je ekipa na celu sa Bilalom Bosnicem. Oni Saude i ekipu smatraju nevjernicima. Podrzavaju ISIL i ove napade.

Protiv ovog zla se mogu izboriti samo muslimani, i to muslimanska elita sa Arabijskog poluotoka, od koje je sve ovo i pocelo. Osnovni preduslov je da zapad zaustavi imperijalisticke ratove na BI. Dok rat traje, nemoguce se boriti protiv radikalne ideologije.
Bodkin

#1577 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

dezurni_ucenik wrote:
Bodkin wrote:
Zato sto ovi teroristi nemaju cilj, svaka borba protiv njih bi se protumacila kao borba protiv islama. Cim spomenes islamski terorizam, dodje sto komentara kako to noje tacno, religija mira, nigdje ne pise bla bla.

Jako tesko. Ne daj Boze da updnu u dzamiju sa duim cijevima. Da se u njemackoj desi, svi bi ih kao povratak nacizma okaraktetisali
I sta predlazes, novu bunu protiv dahija :oops:
...sta god da predlazem, sudeci po tvom komentaru, objasnjavanje bi bilo pisanje uz vjetar
Fudo387

#1578 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
tranquil wrote:
Fudo387 wrote:[l

Kol'ko ga ja kuzim, rjesenje je neki novi Holokaust.
A borba protiv pušenja podrazumijeva, jelte, holokaust pušača.
:thumbup: od koga je ovaj gore prethodni komentar, niie ni cudan zakljucak
Izvini, ja samo citam sta pises.
Te nema nam druge doci ce novi adolf, te nema drugog nacina borbe sa ovim debilima vec u kost sa Islamom.
I sta da zakljucim?
Da se ti ne znas izrazavati, jbg. toliko nepismen nisi.
dezurni_ucenik

#1579 Re: Ekspanzija terorizma

Post by dezurni_ucenik »

E sad se naivni pravimo.
Bodkin

#1580 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
Te nema nam druge doci ce novi adolf, te nema drugog nacina borbe sa ovim debilima vec u kost sa Islamom.
I sta da zakljucim?
Ja kazem da je problem sto ce se svako obracunavanjem sa ovim problemom CINITI/PREDSTAVITI kao borba protiv islama. Dakle to niti je potrebno niti je cilj. Nigdje ja nisam napisao da treba u kost sa islam jer ovakvi cine 0,00001% muslimana u evropi
Kikibombona

#1581 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kikibombona »

dezurni_ucenik wrote:I sta predlazes, novu bunu protiv dahija :oops:
A sta ti predlazes?

Evo u BiH?

Imamo selefije i sve ih je vise. Dosta ih se pridruzilo ISILu i Al Kaidi u Siriji i Iraku. Vec smo u BiH imali teroristicke napade. Sta uciniti?

I nemoj se pozivati na Srbe i Hrvate. Ja da sam Dodik ili Covic, da sam taj mentalni sklop, tajno bih finasirao selefije, radovao se njihovom jacanju kao malo dijete, jer oni nanose stetu Bosnjacima i muslimanima, drzavi BiH. Od njih srpski i hrvatski nacionalisti mogu imati samo koristi, NIKAKO STETU.

Selefije u BiH pune dvorane kao da su koncerti. Covjek na covjeku. IZ BiH je pokusala suzbiti para-dzemate i to je pozitivno. Treba uciniti puno vise, boriti se protiv ove veoma stetne idsologije, koja nanosi stetu muslimanima. To bi trebao biti interes prvenstveno muslimana.

Isto tako na globalnom nivou. Selefijski pokret je velika prijetnja za islam i muslimane. Mozda najveca u historiji ove religije.
tranquil

#1582 Re: Ekspanzija terorizma

Post by tranquil »

Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:I zato se tesko boriti protov toga, a da se ne boris protiv islama
:shock:

Ne kontam
Zato sto ovi teroristi nemaju cilj, svaka borba protiv njih bi se protumacila kao borba protiv islama. Cim spomenes islamski terorizam, dodje sto komentara kako to noje tacno, religija mira, nigdje ne pise bla bla.
:thumbup:
Upravo to.
Jedna od osnovnih karakteristika terorizma je da se čini u ime "višeg cilja", bio on nacionalni, vjerski, ekološki ili neki drugi. Tako i teroristički čin koji je obojen tim ciljem zovemo "irski", "islamski", "palestinski" (za one koji se sjećaju 80-ih i otmica aviona kada su Palestinci to činili za slobodu svoje države i braće u zatvorima, a ne za "lijepi džennet" i protiv "od Allaha prokletog naroda"), "komunistički", "ekološki" terorizam.

I sad treba svaki ekolog, Irac, Baskijac da skače i da se vrijeđa kada se pomene terorizam koji je učinjen sa njihovim predznakom? Nisam to viđao. Umjesto toga, ljudi su rasčistili svoje redove.
Gojeni H

#1583 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote:

Jako tesko. Ne daj Boze da updnu u dzamiju sa duim cijevima. Da se u njemackoj desi, svi bi ih kao povratak nacizma okaraktetisali
De ba, to je u tvojoj glavi.

Jarane, ja sam prije 11 godina bio u Kuvajtu kad su policajci poderali dzamiju gdje su se krili teroristi, sa 12,7 mm. Izbusili dzamiju k'o svicarski sir.
CIA 2005-6 ote frajera na po ulice u Italiji. Frajer jest bio hodza, ali nije to valjda zlocin.
Uglavnom, ide to ba ...

Uvijek i postoji mogucnost da moze doci do zloupotrebe ovlastenja, i protiv toga se moras boriti, isto kao i protiv terorizma.
Naravno, uvijek ce biti i onih sto ce povlaciti religijsku kartu.
Ali, niko nije odustao od obavjestajno-bezbjedonosnog rada radi toga sto bi se neko drugi mogao uvrijediti. Cuj tebe ...
Fudo387

#1584 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
I sta da zakljucim?
Ja kazem da je problem sto ce se svako obracunavanjem sa ovim problemom CINITI/PREDSTAVITI kao borba protiv islama. Dakle to niti je potrebno niti je cilj. Nigdje ja nisam napisao da treba u kost sa islam jer ovakvi cine 0,00001% muslimana u evropi
Ko ce obracun sa teroristima predstaviti kao borbu protiv Islama?
Teroristi?
Ok, i koga boli qrac sta ce oni misliti o tome?
Ovo sto sad pises je potpuno suprotno od par postova prije kad si najavio dolazak adolfa.
Jebo te adolf, vodi ga kuci, sta ga meni najavljivas.
dezurni_ucenik

#1585 Re: Ekspanzija terorizma

Post by dezurni_ucenik »

Kikibombona wrote:
dezurni_ucenik wrote:I sta predlazes, novu bunu protiv dahija :oops:
A sta ti predlazes?

Evo u BiH?

Imamo selefije i sve ih je vise. Dosta ih se pridruzilo ISILu i Al Kaidi u Siriji i Iraku. Vec smo u BiH imali teroristicke napade. Sta uciniti?

I nemoj se pozivati na Srbe i Hrvate. Ja da sam Dodik ili Covic, da sam taj mentalni sklop, tajno bih finasirao selefije, radovao se njihovom jacanju kao malo dijete, jer oni nanose stetu Bosnjacima i muslimanima, drzavi BiH. Od njih srpski i hrvatski nacionalisti mogu imati samo koristi, NIKAKO STETU.

Selefije u BiH pune dvorane kao da su koncerti. Covjek na covjeku. IZ BiH je pokusala suzbiti para-dzemate i to je pozitivno. Treba uciniti puno vise, boriti se protiv ove veoma stetne idsologije, koja nanosi stetu muslimanima. To bi trebao biti interes prvenstveno muslimana.

Isto tako na globalnom nivou. Selefijski pokret je velika prijetnja za islam i muslimane. Mozda najveca u historiji ove religije.
To ko je dovodio te maloumnike, odnosno bolje pitanje preko cijeg teritorija su dolazili ovdje kod nas, to mogu samo da pretpostavljam. Sto se mene tice, to je obicno kukavicije jaje ubaceno medju normalne vjernike. Normalno da je se treba boriti protiv toga i to potpuno iskorijeniti.
dezurni_ucenik

#1586 Re: Ekspanzija terorizma

Post by dezurni_ucenik »

Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
I sta da zakljucim?
Teroristi?
Ovo sto sad pises je potpuno suprotno od par postova prije kad si najavio dolazak adolfa.

Ma pusti ga, skonto sta je napisao, sad se satro pravda.
piupiu

#1587 Re: Ekspanzija terorizma

Post by piupiu »

cyprus wrote:
Thorgerson wrote:...Ovo neko mora pustati da se desi. Jer ja jednostavno ne vjerujem da u ovo doba, kada je sve dostupno, kada sve i svakoga prate sta radi, koliko radi. opet lik hladno dodje i donese bombu i raznese se...
Zašto misliš da je to nemoguće? Jel zaista misliš da je moguće kontrolisati milione ljudi i znati šta se kome nalazi u glavi i šta je ko naumio? Mislim da su se ljudi navukli na priče o svemoćnim vladama, agencijama, sivim eminencijama, koji kontrolišu sve živo... Nemoguće je sve i svakog kontrolisati...
Bravo, cyprus. Što bi se reklo naučnim jezikom - We all have a natural inclination to give more weight to evidence that supports what we already believe and ignore evidence that contradicts our beliefs... (ne mogu se sjetiti kako se zove naučnik)...
Gojeni H

#1588 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Gojeni H »

tranquil wrote:
Upravo to.
Jedna od osnovnih karakteristika terorizma je da se čini u ime "višeg cilja", bio on nacionalni, vjerski, ekološki ili neki drugi. Tako i teroristički čin koji je obojen tim ciljem zovemo "irski", "islamski", "palestinski" (za one koji se sjećaju 80-ih i otmica aviona kada su Palestinci to činili za slobodu svoje države i braće u zatvorima, a ne za "lijepi džennet" i protiv "od Allaha prokletog naroda"), "komunistički", "ekološki" terorizam.

I sad treba svaki ekolog, Irac, Baskijac da skače i da se vrijeđa kada se pomene terorizam koji je učinjen sa njihovim predznakom? Nisam to viđao. Umjesto toga, ljudi su rasčistili svoje redove.
:lol:

Kad se to zvalo "irski terorizam", velikog ti Benga?

To sto postaje drustveno prihvatljivo udarati na jednu grupu, ne cini to nuzno ispravnim. Iako je ta tema prilicno obradjena, mozemo negdje drugo o tome, jer na ovoj temi stvarno ne bi trebali.
Bodkin

#1589 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
I sta da zakljucim?
Teroristi?
Pa upravo odsustvo reakcije danasnje ljevice/centra i jaca desnicu pa ces sutra imati stare eveopske vec vidjene probleme.

Nije suprotno. Ne moram napisati kilometarskinpost da bi shvatio sustinu. Ako se liberali koji imaju najvose kredita ne obracunaju sa terorizmom, doce drugi koji ce htjeti. Liberali imaju problem jer ce ih se prikazati kao ksenofobne antiislamiste i ne mogu puno napraviti. Zato i jeste tesko rijesiti ovaj problem
Pandakonda

#1590 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Pandakonda »

Fazon je što ako se krene "boriti" protiv Islamskog terorizma doći ćemo do zaključka da je problem u samoj vjeri i kulturi određenih vjernika, preciznije sa bliskog istoka, to važi za sve vjere a ne samo Islam, nije slučajnost što je 99% Islamskih terorista sa područija bliskog istoka. Već sam ranije govorio o tome, razlog zašto muslimani sa naših prostora ne prave te napade jeste zato što su uradili moralnu reformu Islama gdje namjerno ne prakticiraju loše stvari iz vjere + zbog komunizma i multikulture nikad se nije ni davalo prostora nekoj radikalizaciji vjere.
Gojeni H

#1591 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Gojeni H »

Thorgerson wrote:...Ovo neko mora pustati da se desi. Jer ja jednostavno ne vjerujem da u ovo doba, kada je sve dostupno, kada sve i svakoga prate sta radi, koliko radi. opet lik hladno dodje i donese bombu i raznese se...
Ne mora ba. Imas sad na internetu skoro sve objasnjeno sta mozes napraviti na koji nacin.
I tog materijala, samo ako si imalo pametan, u Evropi mozes kupiti u dvije razlicite zemlje, bez da potrosis vise od 2 sata vremena na prelazak granice.

Zamisli samo koliki bi obavjestajni aparat morao biti da analizira informacije.
Ljudi znaju da postoje bube koje hvataju odredjene rijeci, ali ... to je ogroman broj informacija koje neko treba analizirati i odvojiti djeciju zajebanciju od stvarne prijetnje.
Gojeni H

#1592 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Gojeni H »

Bodkin wrote: Pa upravo odsustvo reakcije danasnje ljevice/centra i jaca desnicu pa ces sutra imati stare eveopske vec vidjene probleme.

Nije suprotno. Ne moram napisati kilometarskinpost da bi shvatio sustinu. Ako se liberali koji imaju najvose kredita ne obracunaju sa terorizmom, doce drugi koji ce htjeti. Liberali imaju problem jer ce ih se prikazati kao ksenofobne antiislamiste i ne mogu puno napraviti. Zato i jeste tesko rijesiti ovaj problem
Nekad zvucis kao Zviz i buraz mu Hrle. :D

Sta ako dodju ekstremni desnicari? Pametni ljudi u Evropi nece tako nesto jer znaju da odose njihove slobode, tesko stecene, u 3 pm!
Ne kazem da strah ne bi mogao nadjacati ukoliko bi se situacija totalno otela kontroli. Ali je normalnoj raji jasno da se Wilders nece zuastaviti na muslimanima.
uglavnomja

#1593 Re: Ekspanzija terorizma

Post by uglavnomja »

kazu jedan 23-godisnjak uhapsen, isilovac
tranquil

#1594 Re: Ekspanzija terorizma

Post by tranquil »

Gojeni H wrote:
tranquil wrote:
Upravo to.

:lol:

Kad se to zvalo "irski terorizam", velikog ti Benga?

To sto postaje drustveno prihvatljivo udarati na jednu grupu, ne cini to nuzno ispravnim. Iako je ta tema prilicno obradjena, mozemo negdje drugo o tome, jer na ovoj temi stvarno ne bi trebali.
80-ih je "irski terorizam" bio sasvim uobičajen pojam. ili se zaboravilo ili nisi dovoljno star.

I ne udara se na grupu nego na ideologiju. Još je više društveno neprihvatljivo ubijati djecu, a ovdje se ljudi brinu o ugledu ideologije. Ako ćeš pravo, na Islam i njegov ugleda ne udara zapad, nego Islamska država, i njihovi simpatizeri i ideološki istomišljenici. Oni dovode u vezu Islam i terorizam svojim svakodnevnim djelovanjem.

Da se vjerom zadojeni moroni već godinama, svakih nekoliko dana ne odlučuju da umru sa Božijim imenom na usnama vodeći pri tome u smrt civile, danas ne bi bilo "udaranja" koje pominješ, ni "društvene prihvatljivosti" istog, niti bismo raspravljali da li se kritikuju ljudi ili ideologija. Dakle počistiti svoje redove prvo, a ne odmah skakati u odbranu vjere.
Bodkin

#1595 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

dezurni_ucenik wrote:

Ma pusti ga, skonto sta je napisao, sad se satro pravda.
Vidi, ima ljudi ovdje koji su skontali. To sto ti nisi nije moj problem
Bodkin

#1596 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote: Pa upravo odsustvo reakcije danasnje ljevice/centra i jaca desnicu pa ces sutra imati stare eveopske vec vidjene probleme.

Nekad zvucis kao Zviz i buraz mu Hrle. :D

Sta ako dodju ekstremni desnicari? Pametni ljudi u Evropi nece tako nesto jer znaju da odose njihove slobode, tesko stecene, u 3 pm!
Ne kazem da strah ne bi mogao nadjacati ukoliko bi se situacija totalno otela kontroli. Ali je normalnoj raji jasno da se Wilders nece zuastaviti na muslimanima.
Pa upravo zato i ja navijam da se ova ajmo reci umjerena struja dohaviza prije nego sto dodju ovi desni pacijenti koji ce vratiti eveopu u srednji vijek.

Wildersa su satrli ali sve zemlje odavno koketiraju sa desnicarima. I moras biti naivan da kazes ma nece to nikad. Isto brexit i trump jebote.

I isto tako veliki dio krivice snose i sami muslimani u evropi jer oni bi trebali imati ulogu u ciscenju svog (jer zive u eveopi jel) dvorista od ove posasti.
Fudo387

#1597 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:Pa upravo odsustvo reakcije danasnje ljevice/centra i jaca desnicu pa ces sutra imati stare eveopske vec vidjene probleme.
O kakvom odsustvu reakcije danasnjih vlasti na zapadu konkretno govoris?
Sta to nisu uradili, a trebali bi, da se ova sranja zaustave?
Gojeni H

#1598 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Gojeni H »

tranquil wrote:
80-ih je "irski terorizam" bio sasvim uobičajen pojam. ili se zaboravilo ili nisi dovoljno star.
Halo, matori ...

Nisam star, ali jesam dovoljno. :D

Haman ne pamtis ti ... zvala se teroristicka grupa IRA, ETA, itd.
Cuj, "irski", "baskijski" terorizam. :-) Hajd' ne farbaj malu raju.

Ja necu na ovoj temi vise o ovome, nemoj dzaba replicirat'.
Bodkin

#1599 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Gojeni H wrote:
Bodkin wrote:

De ba, to je u tvojoj glavi.

Jarane, ja sam prije 11 godina bio u Kuvajtu kad su policajci poderali dzamiju gdje su se krili teroristi, sa 12,7 mm. Izbusili dzamiju k'o svicarski sir.
CIA 2005-6 ote frajera na po ulice u Italiji. Frajer jest bio hodza, ali nije to valjda zlocin.
Uglavnom, ide to ba ...

Uvijek i postoji mogucnost da moze doci do zloupotrebe ovlastenja, i protiv toga se moras boriti, isto kao i protiv terorizma.
Naravno, uvijek ce biti i onih sto ce povlaciti religijsku kartu.
Ali, niko nije odustao od obavjestajno-bezbjedonosnog rada radi toga sto bi se neko drugi mogao uvrijediti. Cuj tebe ...
Izbusiki je u kuvajtu. Ajde probaj napraviti raciju u njemackoj pa da vidis reakcije :-D
Ja i dalje mislim da ova mlaka reakcija dolazi iz straha da ih ne obiljeze kao ksenofobe i antimuslimane jer velika vecina njih nisu teroristi. Ali istovremeno neke obicaje i tradiciju tretiraju izrazito liberalno. Vidjecemo sta ce vrijeme donijeti
dječak sa šibicama

#1600 Re: Ekspanzija terorizma

Post by dječak sa šibicama »

I tako, nakon svakog teroristickog napada, slijedi nova porcija relativizacije na klix forumu.
Post Reply