EURO 2016

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
jeza u ledja

#1576 Re: EURO 2016

Post by jeza u ledja »

Danasnja utakmica Engleska - Slovacka je pokazala sve mane ovog sistema grupne faze, ako to vec do sad nije bilo jasno. Slovacka se brani jer su sa bodom 99% sigurni (bukvalno tako predivdja kompjuter), a cak i sa porazom, tj. sa samo 3 boda, imaju bar 50% sansi da prodju dalje. Englezi u drugu ruku ne znaju ko bi im bio protivnik ako budu prvi ili drugi, ali pod pretpostavkom da nije toliko lose biti drugi i oni ulaze oprezno. U jednom trenutku na pocetku drugog poluvremena je bila jasna katastrofa koja je pocinjena sa odabirom ovog sistema. Cijeli stadion zvizdi, i jednim i drugima. Englezi krecu u kontru, tj. imaju priliku za kontru, ali bukvalno trckaraju prema naprijed sa sestoricom u liniji 30 metara od svog gola.
Danas po prvi put cujem i komentatore ESPNa da kritikuju sistem (Steve McManaman nije mogao da izdrzi vise) IAKO znam da zbog glupe gledanosti niko ko ima prava na prijenos nece da kritikuje takmicenje, da ne bi slucajno odbijali raju koja je ionako skepticna za fudbal.

Nisam jos listao nikakve clanke o prvenstvu, ne stignem jebiga od silnog gledanja fudbala u reprizama :roll: , ali mogu se kladiti da su puni negativnih komentara upravo o sistemu takmicenja sa 24 ekipe.

I nijedna floskula o tome kako je prvenstvo dosadno NAMA jer MI nismo tamo vise ne pali. Ja sam prvi navijao za prosireno prvenstvo ali ovo je zalosno. NE zbog broja ekipa, vec zbog sistema u kom cetiri od sest treceplasiranih prolaze dalje.

Nekad davno, tamo 90ih, velika prvenstva su postala uzasna jer se igralo strasno defanzivno. Ovo danas, nije razlog defanzive, vec jednostavno igranja pod rucnom, bez prevelikih rizika, jer jednostavno ti ne treba puno da prodjes. Mozes bez pobjede vrlo lako proci, tj. sa 3 remija. Imaces nula gol-razliku i skoro sigurno ces biti ispred nekih drugih koji imaju 3 bobe (od cega 2 poraza), ako bi uopste bio treci.
A da li si prvi ili drugi, ni to vise ne igra neku ulogu, jer grupe sve cesce ne pobjedjuju najbolji. Malo rotacija, malo odmaranje.

Ne znam kakav je broj prosjecnih golova do sada, ali nesto mi govori da je jedan od najnizih ikada.
Na Copa Americi u cetvrtfinalu daju po 7 golova. :-) Mi ovdje ni na jednoj utakmici nismo vidjeli vise od 3 za jednu ekipu. :roll:
jeza u ledja

#1577 Re: EURO 2016

Post by jeza u ledja »

Evo nasao sam podatak, prosjek golova za sad najgori jos od 1968 (kad se igralo samo 5 meceva).
A vec je proslo vise od pola utakmica na ovom Euru.
Saian

#1578 Re: EURO 2016

Post by Saian »

Ova paraolimpijska paradigma, svi smo pobjednici, svi idemo dalje, je ocito stvorila vakum koji timovi ispunjavaju ziherashkom igrom i kalkulacijama prije nego otvorenim, vjeshtim fudbalom (neki timovi nemaju ni izbora hebi ga). Mislim sve pet, radujem se zbog njih :D , al ga mi kao gledaoci dojimo kolosalno. Ovo ce doci na svoje kad krene knock out, a dotad se drzim Copa-e :D. Ljudi igraju ko da ih je neko ucijenio, trce, driblaju, ja sam konto ovo ce bit' revijalni memburm virile od turnira no ova Copa je genijalna, ja sam odusevljen.

Slaven ima cupri :D medi :D s druge strane nemojte da vas Mathaeusov tarzanovski (imao sam ga i na njemackom priliku slusati) engleski slucajno prevari pa da pomislite da na maternjem zvuci iole manje priprosto :oops: :D
zg1911

#1579 Re: EURO 2016

Post by zg1911 »

palermo wrote:Gledam raspored, i ako bi nekim čudom Hrvatska sutra dobila Španiju imala bi maltene otvoren put do polufinala sa ne malom vjerovatnoćom da čak i u finalu završi.
to se vidilo od starta eura. nevjerojatno koliko znaci ta utakmica protiv spanjolske. budemo li prvi do finala izbjegavamo ger, spa i fra. i zato bi ja forsirao luku ako ikako moze

ako vec ne mozemo biti prvi kao drugi idemo na italiju, pa njemacku (sem ako poljaci ne osvoje grupu, za sto navijam ako cemo zavrsiti drugi), a ako cemo zavrsiti 3. idemo na fra ili wales. zanimljivo...

neka del boscque odmori iniestu i s lukom u sastavu i malo srece mozemo ih dobit
sumirprimus

#1580 Re: EURO 2016

Post by sumirprimus »

ajmo susjedi..
i ako moze bRez prekida... :D
palermo

#1581 Re: EURO 2016

Post by palermo »

zg1911 wrote:
palermo wrote:Gledam raspored, i ako bi nekim čudom Hrvatska sutra dobila Španiju imala bi maltene otvoren put do polufinala sa ne malom vjerovatnoćom da čak i u finalu završi.
to se vidilo od starta eura. nevjerojatno koliko znaci ta utakmica protiv spanjolske. budemo li prvi do finala izbjegavamo ger, spa i fra. i zato bi ja forsirao luku ako ikako moze

ako vec ne mozemo biti prvi kao drugi idemo na italiju, pa njemacku (sem ako poljaci ne osvoje grupu, za sto navijam ako cemo zavrsiti drugi), a ako cemo zavrsiti 3. idemo na fra ili wales. zanimljivo...

neka del boscque odmori iniestu i s lukom u sastavu i malo srece mozemo ih dobit
Pa mislim da će mnogo zavisiti od ovih utakmica u 18 sati.....već će se znati ko je prvi a ko drugi u grupi C...tako da Španci mogu poprilično kalkulisati...

Mada ja mislim da i Nijemci će ipak htjeti izbjeći Španiju tako da vjerujem da će ići na prvo mjesto u grupi....

Moguće je da Hrvatska dobije Španiju i bez kalkulacija, ali objektivno za to se mora poklopiti super dan Hrvatske i loš dan Španije....
zg1911

#1582 Re: EURO 2016

Post by zg1911 »

jasno! al uz malo srece i njihove ne 100%-tne nabrijanosti bi se moglo. jedva cekam... samo da ne izvede sad satav sa 3 stopera... nemamo se sta zatvarat

i jasno, bez prekida, molit cu lijepo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1583 Re: EURO 2016

Post by _BataZiv_0809 »

Je li to prizeljkujete Italijane :D
zg1911

#1584 Re: EURO 2016

Post by zg1911 »

prizeljkujem nekog od trecih, a za to nam treba pobjeda. no ne strahujem od italije
Billy The Pljuc

#1585 Re: EURO 2016

Post by Billy The Pljuc »

Ma nije ni Copa mjerilo, bio je mec izmedju Kolumbije i Perua i 0:0, mrtvo more, James pogodio stativu i nako nekih akcija bilo al sturo. Stoji da ovaj sistem nije ni za chune i nema mnogo mudrolije, ili back na 16 repki ili prosirenje na 32 a sto je vrlo vjerovatno u nekoj buducnosti.
Danas rasplet u jos dvije grupe i mozda malo uzbudjenja donese al su male nade, mrtva Sjeverna Irska bodom protiv Njemacke osigurava prolaz a mozda cak i ako izgubi sa jednim razlike s tim da ga mora dati nijemcima. Ukrajinci nista, truba isto kao i rusi i sve na cemu im se moze biti zahvalno jesu navijacice :D, premalo su pokazali fakat. Spanija vs Hrvatska bi moglo biti svega, valjda nece biti dosadna tekma gdje i jedni i drugi pokazu najveci interes za remijem tj. da ne prime gol. Ocekujem da turci konacno zabiju gol a hoce li se otvoriti na toj utakmici ptice znaju, nisam nesto odusevljen Ceskom, odolijevali su spancima do pred sam kraj a sa hrvatima nezasluzeno dosli do boda. Pretpostavljam da svi ocekuju rutinsku pobjedu ceha i ovjeru daljnjeg plasmana al nesto mi govori da je Turska bliza pobjedi mada se sa njima nikad ne zna dok ovim drugima samo pobjeda odgovara i ocekujem ako nista da budu barem malo konkretni.
Wales je mene prijatno iznenadio, nisam ih do sinoc Bogzna kako cijenio, nisam gledao utakmicu al po vasim pisanjima i pregledu sazetka vidim da su odigrali sjajan mec. Mozda je onaj drugi gol i bio iz ofsajda (vise mi izgleda da jeste nego da nije) al ostala dva cista ko suza i pored toga su imali jos mnogo sansi. Interesuje me mogu li ponoviti isto u narednom krugu, steta bi bilo da ih neka treceplasirana ekipa izbaci iz daljnjeg takmicenja ma kako se ista zvala.
"Velike" repke su uglavnom truba, francuzi, englezi, Njemacka isto ne ulijeva povjerenje, ako danas ne uvale mrtvoj S. Irskoj 4-5 komada skidam ih sa liste favorita, o Portugalu necu ni da pisem jer je sve vec napisano (mada oni nikad i nisu bili u krugu favorita). Vidimo danas i Spaniju u nadam se jednom pravom mecu kao neko mjerilo njihove velicine. Ostaju jos samo talijani koji su po meni najzreliji prikazanim do sada, zivo me interesuje hoce li ih Irska uspjeti dobiti jer Conte gotovo pa sigurno rotira puno na ovom mecu. Sa druge strane O'Neill je najavio da igraju na pobjedu i da ce i pobjediti i ma kako nekima izgledala suluda ta izjava irci su sposobni za takvo nesto. Sjetim se samo utakmica sa nama a i o tome kako su igrali dva puta protiv jedne Njemacke i meni vise pokazatelja i ne treba ma kako losi rezultati Irske bili u pripremama za i na samom prvenstvu.
pirmin

#1586 Re: EURO 2016

Post by pirmin »

Kakav se ono sistem igra na rukometnim i kosarkaskim prvenstvima?
Isto 24 ekipe?
uglavnomja

#1587 Re: EURO 2016

Post by uglavnomja »

sumirprimus wrote:ajmo susjedi..
:thumbup:

:D
hrle1976

#1588 Re: EURO 2016

Post by hrle1976 »

uglavnomja wrote:
sumirprimus wrote:ajmo susjedi..
:thumbup:

:D

Kad utrci rulja od 50-60 komada, dovoljno je nek jedan opali cvorugu sudiji i eto prekida do kraja trunira :D
hrle1976

#1589 Re: EURO 2016

Post by hrle1976 »

pirmin wrote:Kakav se ono sistem igra na rukometnim i kosarkaskim prvenstvima?
Isto 24 ekipe?

Ja ali ako nisi skonto tamo ides u dvije grupe, prva runda grupa i onda druga a tog nema na u fudbalskom takmicenju od 1982 tj svjetskog u spaniji, koji nako pamtim :D
pirmin

#1590 Re: EURO 2016

Post by pirmin »

'naci 4 grupe po 6 timova.
Svako sa svakim a onda u nokaut fazu, 1. protiv 4.iz neke druge grupe itd.
To je vise utakmica ali prakticnije nego ovaj cirkus sad.
ultima_palabra

#1591 Re: EURO 2016

Post by ultima_palabra »

pirmin wrote:'naci 4 grupe po 6 timova.
Samo dvije ekipe da prolaze i poslije toga četvrtfinale. To je samo jedna utakmica više od ovoga sad.
__Phoenix__

#1592 Re: EURO 2016

Post by __Phoenix__ »

Treba napraviti march madness od ove gluposti zvane euro...
cyprus

#1593 Re: EURO 2016

Post by cyprus »

ultima_palabra wrote:
Samo dvije ekipe da prolaze i poslije toga četvrtfinale. To je samo jedna utakmica više od ovoga sad.
Jest, al dobiješ pun kurac utakmica koje se igraju bezveze/rekreativno...

Joj ja ne znam otkud ova potreba da se konstantno nešto mijenja... Ne samo u sportu nego i inače... Non-stop nekakve inovacije, samo da se nešto izmišlja :-) :-) Manje je bitno hoće bi to biti bolje/svrsishodnije od prethodnog, samo nek je novo...

Šta je falilo prvenstvu sa 16 ekipa? :sad:
Lakat Jebić

#1594 Re: EURO 2016

Post by Lakat Jebić »

cyprus wrote:
ultima_palabra wrote:
Jest, al dobiješ pun kurac utakmica koje se igraju bezveze/rekreativno...

Joj ja ne znam otkud ova potreba da se konstantno nešto mijenja... Ne samo u sportu nego i inače... Non-stop nekakve inovacije, samo da se nešto izmišlja :-) :-) Manje je bitno hoće bi to biti bolje/svrsishodnije od prethodnog, samo nek je novo...

joj da znas kakvo si pitanje postavio... sta bi ti, da srusis komplet zapadnu civilizaciju :D :D
cyprus

#1595 Re: EURO 2016

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:joj da znas kakvo si pitanje postavio... sta bi ti, da srusis komplet zapadnu civilizaciju :D :D
Jah, što bi reko Barney Stinson - New is always better :mrgreen:
Lakat Jebić

#1596 Re: EURO 2016

Post by Lakat Jebić »

cyprus wrote:
Lakat Jebić wrote:joj da znas kakvo si pitanje postavio... sta bi ti, da srusis komplet zapadnu civilizaciju :D :D
Jah, što bi reko Barney Stinson - New is always better :mrgreen:
daleko je od teme, ali barnijevo razmisljanje je savrsena paradigma. al da ne idemo dalje, veze s fudbalom vise nama :D
omar little

#1597 Re: EURO 2016

Post by omar little »

najvise kukaku i prigovaraju oni sta su bili najkrvaviji zastupnici uvodjenja 24 ekipe . :D

promjena je jedina konstantna stvar u zivotu. :D promjena vodi ka inovaciji, inovacija ka progresu, ne uvijek i ne nuzno, ali over the long run sigurno.
Chisum

#1598 Re: EURO 2016

Post by Chisum »

Image
:lol: :lol:

Promakose mi ova tri naucnika... :lol:

Ono, kad razmisljas buljom...

Turska i Rusija bez premca dvije najgore reprezentacije na ovom prvenstvu, a braci 'Rvatima izmisljeni 'orjunasi" zamalo ne dodijelise titulu najglupljeg ispadanja iz takmicenja.
jeza u ledja

#1599 Re: EURO 2016

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote: Jest, al dobiješ pun kurac utakmica koje se igraju bezveze/rekreativno...

A fakat Sajpruse postavio si pitanje koje je u srcu danasnje zapadne civilizacije, i onoga na cemu ona pociva - kapitalizam. :D

Fudbal je danas biznis, a u svakom biznisu postoji taj "problem" potrebe za stalnim rastom. Razmisli malo i gledaj to, ne sa pozicije neke big picture, vec sa pozicije ljudi koji o tim stvarima odlucuju. Oni od fudbala zive, od fudbala zaradjuju. UEFA nije dionicko drustvo, valjda jos uvijek :D, ali mnogi klubovi jesu, ili njihovi sponzori jesu. Te dionice neko posjeduje, a kupuje ih da bi od njih dobio neki profit. Da bi dobio profit, biznis mora rasti. I ti ljudi koji su u centru toga, oni ne moraju nuzno imati veze sa fudbalom, ne moraju imati razmisljanje o nekoj tradiciji, oni su tu zaposleni SAMO radi stvaranja daljeg profita. A to podrazumijeva inovacije, to podrazumijeva nove, bolje, ljepse, drukcije proizvode. To podrazumijeva vecu proizvodnju i to podrazumijeva vise konzumenata.

Tako isto vazi i za UEFA. Ja mogu samo zamislit koliko tu iza ovih ljudi koji je vode stoji potrcaka, analiticara, data crunchers, koji ih savjetuju kako da povecaju profit. Najbolji nacin - povecati broj ekipa. Time se povecava broj utakmica, $$$ za reklame, TV prava, a i broj potencijalnih gledalaca. Pa to konstantno rade i u klupskim prvenstvima, domacim i evropskim. Daj samo sto vise, sto cesce. Oni da mogu, organizovali bi svake godine EP ja mislim, a o SP da ne govorim. Zamisli kad bi kako mogli nastimati da jos pokoja istocnoazijska zemlja moze ucestvovati. Kina, Tajland, Vijetnam, Malezija....uuuu, znas koliko bi to bilo novih konzumenata! Ja ti garantujem da neko ovih dana negdje sjedi i o tome razmislja.

Imas firmu, imas proizvod, imas trziste, i sve ti super ide. No ti cim narastes dovoljno da pocnes zaposljavati ljude koji nisu mentalno investirani u firmu, ili koji gledaju na to sto radis kao na firmu iako to nije, tim ljudima posao ovisi od toga sta ce novo smisliti.
MOSALJOZE

#1600 Re: EURO 2016

Post by MOSALJOZE »

Image
3 uljeza :izet:
Locked