AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#1576 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

arzuhal wrote:Doš'o, ka'e, tako jedan mladi efendija, svršenik FIN-a, pa veli, između ostalog, s mimbere:

- I ne zaboravimo, poštovana braćo, da je Allah, osim što je transcendentan, ujedno i istovremeno - i imanentan! :-D

Džemat: :shock: :roll: :shock: :shock: :mrgreen: :shock: :cry: :shock: :-) :shock: :zzzz: :shock: :zzzz: :-?
FINi je dobro rekao, Allah je i transcendentan (nista nije kao On) i imanentan (blizi od zile kucavice, s nama je gde god bili). Kazem ja, Allah je kontradikcija. :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1577 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
arzuhal wrote:Doš'o, ka'e, tako jedan mladi efendija, svršenik FIN-a, pa veli, između ostalog, s mimbere:

- I ne zaboravimo, poštovana braćo, da je Allah, osim što je transcendentan, ujedno i istovremeno - i imanentan! :-D

Džemat: :shock: :roll: :shock: :shock: :mrgreen: :shock: :cry: :shock: :-) :shock: :zzzz: :shock: :zzzz: :-?
da je Muhammed koristio ovakav vokabular u svojoj misiji, sta mislis koliko bi ljudi izaslo na Bedr :-)
a jes' ih onda puno i izašlo, par stotina...

Arzuhal, pa postoje i postojali su načini da se to kaže i narodskim jezikom. Samo što se to onda proglasi herezom.
Zašto? Zato što ni ovi što se smatraju ulemom i vođama tim džematima, a znaju se razmetati takvim riječima ,
(transcedentna, imanentan) nisu skontali, jer da jesu nebi glumili neki "srednji put".
To "srednji put" , je samo izgovor da se mogu šišati ovce . S desnice primaj vehabijske donacije i osnivaj njihove
pedagoške akademije , a ljevicom maži oči zapadu , čitaj im Rumija i pokazuj tekije.
To je čisto politikanstvo , još je Tito te fazone koristio , Vučić u Srbiji danas itd
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1578 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Da pojednostavim . Vrati se u doba kad je ajet objavljen i kad su bogovi bili kipovi, i svaki je bio "allah", božanstvo.
Onda im se kaže srušite te kipove, nema toga , to je glupost ! Šta oni urade?
Sruše kipove ali sad njih sviju svedu na jednog alaha, istog kao ovi prije, samo je sad jedan.
Idolotarija ne prestaje.
Možda je bio "ilah" - božanstvo, ne "Allah" - Bog.
Pa isto ti dođe. Obožavanje je isto, ista idolotarija.
Razlika je što danas saudijci ubiru daleko veći profit od hadža, nego dok su njihovi predaci imali za svako pleme
kipa. Onda te pare koriste tako što kupe od Trampa oružja i podjele ga da se imaju čime ubijati muslimani.
Muslimani pak, u većini svijeta to ne podržavaju, taj terorizam , ali će ga ipak poduprijeti finansijski svojim
odlaskom na hadž. To se zove obožavanje propisa , a ne razumjevanje
Irsar

#1579 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Glupost je na više načina. Evo kaže prije kako su ajeti nekome nejasni, a nekome nisu . Dakle do čitaoca je.
Onda kaže nešto potpuno suprotno, da postoje jasni ajeti za sve, čime poništava početnu tvrdnju da je do čitaoca.
Ili lažeš, ili ništa ne razumiješ, u oba slučaja loše za tebe.

Bilo koji ajet sam po sebi je ili apsolutno jasan, ili nije. Ako nije, onda nije jasan ni onom koji ga je dao, to jeste Allahu. Kako bi to bilo apsurdno za tvrditi, slijedi da bilo koji ajet sam po sebi jeste jasan. Ovo je prvi dio razumijevanja problematike. Zaključak je da su svi ajeti sami po sebi jasni.

Bilo koji ajet s obzirom na određenog čitaoca je ili jasan, ili nije. Ako nije, to ne znači logički da je nejasan bilo kojem drugom određenom čitaocu. Ako jeste, to ne znači logički da je jasan bilo kojem drugom čitaocu. Ovo je drugi dio razumijevanja problematike. Zaključak je da bilo koji ajet s obzirom na određenog čitaoca može biti jasan, ili nejasan, no to nam ne govori ništa o 1) drugim čitaocima i da li je njima jasan i 2) samom ajetu, za koji smo već u prvom paragrafu izložili da je u osnovi i sam po sebi jasan (makar samo Allahu).

Bilo koji ajet se može razumjeti samo i isključivo ako:

1) je sam po sebi shvatljiv i
2) pojedinac ima sposobnost da ga shvati.

Dokaz za 1) je sam Allah, jer svaki ajet je u najgorem slučaju Njemu shvatljiv. Ostaje 2), a to da li će u osnovi shvatljiv ajet zaista i biti shvaćen je do određenog pojedinca. Baš kao što prosječan čovjek nije vičan razumijevanju komplikovanih matematičkih teorija, tako prosječan Musliman ne mora biti vičan razumijevanju svih ajeta.

Odnosno, izvoli i razdvoji 1) shvatljivost ajeta samih po sebi i 2) shvatljivost ajeta u relativnom kontekstu. A relativni kontekst se tiče čovjeka, odnosno sposobnosti svakog pojedinačnog čovjeka.

Stoga nema ništa pogrešno tvrditi da su ajeti istovremeno suštinski ("sami po sebi") jasni i shvatljivi s jedne strane, te s druge strane reći kako njihovo razumijevanje od strane određenog čovjeka ovisi o sposobnosti tog čovjeka.

Jasnije?

A to da postoje ajeti jasni za sve, pa mislim da niti jedan Musliman neće moći reći da mu nije jasno kada Allah kaže "nema boga osim Boga (Allaha)".
Onda navodi ajet u kojem je i sadržana suština paradoksa. Ajet u kojem taj paradoks dolazi do usijanja, te ga
navodi kao primjer "jasnog, nedvosmislenog ajeta". :lol:
Nema ništa nejasno u ajetu 3:7, osim tebi i nekim drugima, ali nikako svima i nikako samo po sebi.
Da pojednostavim . Vrati se u doba kad je ajet objavljen i kad su bogovi bili kipovi, i svaki je bio "allah", božanstvo.
Onda im se kaže srušite te kipove, nema toga , to je glupost ! Šta oni urade?
Sruše kipove ali sad njih sviju svedu na jednog alaha, istog kao ovi prije, samo je sad jedan.
Idolotarija ne prestaje.
Ti kao da baš ništa o Islamu i Bogu ne znaš.
kerima1

#1580 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by kerima1 »

Mene ovaj kalkulantski pristup ne zanima iskreno. Ako ne postoji Bog nista ne gubim sto sam verovao, a ako postoji dobijam puno.

Nisam bas siguran da Bog voli proracunate vernike.
Tako je, i Bogu je pun kufer vjernika koji da im nije dzeneta ne bi ni vjerovali. :razz:
Nurudine dobro dosao u klub :D :lol:
asurbanipal

#1581 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Irsar wrote:Evo vam jedan ajet za razmišljanje.

*8 Kur'an, ajet 16:44 (Mustafa Mlivo):
Sa jasnim dokazima i zeburima. I objavljujemo tebi Opomenu,16:44 da objasniš ljudima ono šta im se objavljuje, i da bi oni razmišljali.
Poslanik se trudio s razlogom da prenese i objasni Kur'an svojim sljedbenicima, ali objasniti se može samo objasnivo (odnosno shvatljivo) i trud ima smisla samo ako može polučiti rezultat, a rezultat je upravo objašnjenost. Sve ovo bi bilo nemoguće da je svaki ajet neshvatljiv, ili da ne postoji osnova u Kur'anu koja je dostatna za Islam kao religiju.

Na vašu žalost, Kur'an sadrži ajete koji su jasni većini ljudi, jer da nije tako, onda ne bi moglo biti Islama kao Religije, jer ako se većina ljudi ne može složiti u nekim fundamentalnim stvarima, onda te stvari ne može ni biti.

:lol:

I ako ih upitaš: "Ko spušta s neba vodu, pa oživljava njome zemlju nakon mrtvila njenog?" - sigurno će reći: "Allah!" Reci: "Hvala Allahu!" Naprotiv, većina njih ne razumije.

Al-'Ankabut, 63.
Nurudin

#1582 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Ja i ne znam ništa o Bogu. Ti koji kažeš da znaš i da postoje ljudi koji ne znaju i ne razumiju božije ajete,
a ti si taj koji im može da ih objasni, si upravo taj koji ih ne razumije .
Ja tebe za koji god ajet upitam , ti ćeš pisati i pisati, a sve će biti samo pojčavanje paradoksa i kontrasta
koje ćeš ti pokušati izmiriti nekom bajkom ili prizivanjem božije svemoći . Smiješno je što ćeš krenuti kao
logikom , a kad dođeš do kraja i vidiš da nema logike, slijede bajke.
Jednostavan primjer je pitanje , ako ti poznaješ Boga, pa gdje je on?
Nurudin

#1583 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

kerima1 wrote:
Mene ovaj kalkulantski pristup ne zanima iskreno. Ako ne postoji Bog nista ne gubim sto sam verovao, a ako postoji dobijam puno.

Nisam bas siguran da Bog voli proracunate vernike.
Tako je, i Bogu je pun kufer vjernika koji da im nije dzeneta ne bi ni vjerovali. :razz:
Nurudine dobro dosao u klub :D :lol:
I sufije kažu da ne žele džennet ....ali bi rado da pobjegnu iz džehenema. Nije ni njihovo maslo za ramazana
Irsar

#1584 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Towelie wrote:Jes, ajeti su jasni svima, zato ima na stotine tefsira od raznih ucenjaka sa razlicitim tumacenjima.
Kao prvo, različita tumačenja su neizbježna sukladno različitostima među ljudima, uključujući i razlike u sposobnostima razumijevanja. Što se može reći i kao "ljudi će biti ljudi".

Kao drugo, većina tih tefsira nisu u fundamentalnoj koliziji jedni sa drugima, odnosno svi oni priznaju osnove Islama i neku "općenitu" Kur'ansku poruku. Te osnove su monoteizam, objektivna moralnost, život poslije smrti, postojanje i neke karakteristike Boga i tako dalje. Različita tumačenja mogu biti različita, ali njihova različitost ne mora biti i nije takva da poništavaju ovu osnovu.

Kao treće, poznato je da u Islamu postoji pluralitet značenja. Jedan te isti ajet može imati više značenja. Jedino bitno je da su ta značenja međusobno kompatibilna, a mogu biti kompatibilna samo ako se uzme u obzir cjelina. A cjelina je sam Kur'an.
A obicni ljudi se i ne usudjuju samostalno promisljati o Kur'anu, za njih je to big deal.
Ovo niko nikada bitan nije rekao. Počevši od razmimoilaženja među drugovima Poslanika, pa do razmimoilaženja među sljedbenicima mezheba. I "obični ljudi" su slobodni da studiraju Kur'an i hadise.
U sustini, koliko ljudi toliko i tumacenja ajeta. I svi misle da su na istini. Ako to nije jasno, ne znam sta je. :lol:
Jedini kriterij istinitosti tumačenja je taj da li ono kontrira osnovi Islama. Islamski i Imanski šarti kao prvi, potom neke druge stvari. Ako kontriraju - velike šanse su da je u pitanju pogrešno tumačenje.
Irsar

#1585 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

asurbanipal wrote:
Irsar wrote:Evo vam jedan ajet za razmišljanje.

*8 Kur'an, ajet 16:44 (Mustafa Mlivo):
Sa jasnim dokazima i zeburima. I objavljujemo tebi Opomenu,16:44 da objasniš ljudima ono šta im se objavljuje, i da bi oni razmišljali.
Poslanik se trudio s razlogom da prenese i objasni Kur'an svojim sljedbenicima, ali objasniti se može samo objasnivo (odnosno shvatljivo) i trud ima smisla samo ako može polučiti rezultat, a rezultat je upravo objašnjenost. Sve ovo bi bilo nemoguće da je svaki ajet neshvatljiv, ili da ne postoji osnova u Kur'anu koja je dostatna za Islam kao religiju.

Na vašu žalost, Kur'an sadrži ajete koji su jasni većini ljudi, jer da nije tako, onda ne bi moglo biti Islama kao Religije, jer ako se većina ljudi ne može složiti u nekim fundamentalnim stvarima, onda te stvari ne može ni biti.

:lol:

I ako ih upitaš: "Ko spušta s neba vodu, pa oživljava njome zemlju nakon mrtvila njenog?" - sigurno će reći: "Allah!" Reci: "Hvala Allahu!" Naprotiv, većina njih ne razumije.

Al-'Ankabut, 63.
Misliš da si ovdje napravio neku poentu? Izvlačenjem jednog ajeta iz Kur'ana kao da on nužno logički pobija moju tvrdnju?

Da vidimo:
Kur'an sadrži ajete koji su jasni većini ljudi
Ovo vrijedi za sve ljude, pa i nemuslimane (iako sam govorio o Muslimanima). Uoči da nisam rekao da "svi ajeti koje Kur'an sadrži su jasni većini ljudi", ili čak da "su većina ajeta koje Kur'an sadrži jasni većini ljudi".

Rekao sam da postoje ajeti, ma koliko ih bilo, koji su jasni većini ljudi. A za Muslimane, bitno je da su ti ajeti oni koji daju osnovu Vjere, na osnovu čega se gradi i Islam. To je li tih ajeta par, par desetaka, ili par hiljada je nebitno. Ako oni daju osnovu, te ako oni upućuju na Kur'an kao Objavu - a to je ono što zaista i čine - to je sasvim dovoljno.
Nurudin

#1586 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Objasni ti Allahu šta je htio reći jer očigledno da ti znaš bolje od njega. :lol:
Irsar

#1587 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Ja i ne znam ništa o Bogu.
Vidimo. No čemu onda tvoje pisanje o Istom, ili o stvarima koje se Njega tiču? Ako ne znaš ništa o Bogu, kao što priznaješ, onda ne možeš znati ni da li neko drugi zna nešto o Bogu.
Ti koji kažeš da znaš i da postoje ljudi koji ne znaju i ne razumiju božije ajete,
a ti si taj koji im može da ih objasni, si upravo taj koji ih ne razumije .
Ja tebe za koji god ajet upitam , ti ćeš pisati i pisati, a sve će biti samo pojčavanje paradoksa i kontrasta
koje ćeš ti pokušati izmiriti nekom bajkom ili prizivanjem božije svemoći . Smiješno je što ćeš krenuti kao
logikom , a kad dođeš do kraja i vidiš da nema logike, slijede bajke.
Moje riječi će razumjeti oni kojima je namijenjeno da ih razumiju, a kome je namijenjeno da ih razumiju zna Allah. To što si ti sugovornik koji ih ne razumije je jedna stvar, neko od čitaoca će razumjeti i to je sasvim dostatno.
Jednostavan primjer je pitanje , ako ti poznaješ Boga, pa gdje je on?
Evo Ga sa mnom, pored mene.
Irsar

#1588 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Objasni ti Allahu šta je htio reći jer očigledno da ti znaš bolje od njega. :lol:
Neko ko prema vlastitom priznanju "ne zna ništa o Bogu" nije kvalifikovan da procjenjuje nivo znanja drugih o Njemu. Čak i Kršćani (ali i drugi) mogu biti vjernici, čak i oni mogu znati više o Allahu od tebe i tvojih istomišljenika.
Nurudin

#1589 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Kako "pored tebe" , a On kaže u Kur'anu "bliži sam vam od vratne žile kucavice" ? Jel tebi vratna žila
pored tebe?
Towelie

#1590 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Irsar wrote:
Nurudin wrote:Objasni ti Allahu šta je htio reći jer očigledno da ti znaš bolje od njega. :lol:
Neko ko prema vlastitom priznanju "ne zna ništa o Bogu" nije kvalifikovan da procjenjuje nivo znanja drugih o Njemu. Čak i Kršćani (ali i drugi) mogu biti vjernici, čak i oni mogu znati više o Allahu od tebe i tvojih istomišljenika.
Najveci problem sa osvescivanjem magarca je sto on ne shvata da je magarac. :D
zagortenej

#1591 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Image

Samospoznaja :D
Irsar

#1592 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Towelie wrote:
Irsar wrote:
Najveci problem sa osvescivanjem magarca je sto on ne shvata da je magarac. :D
Naizgled mudra izreka... Ali najveći problem sa "osvješćivanjem magarca" jeste glupost takvog pokušaja i glupost onoga koji to pokuša, jer magarac po svojoj prirodi ne treba da bude svjestan poput čovjeka.

Natrag na temu. Vidim da su pokušaji duhovitosti jedino što ostane, kada ništa više od znanja ne preostane.
Idemedosumom

#1593 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Ne valja ulema, ne valjaju šejhovi, ne valja ići na hadždž, ne valja kalendar / vrijeme Ramazana, ne valjaju zbirke hadisa, ne valja ni Kur'an...

Jesam li nešto propustio? 8)

Image
arzuhal

#1594 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

LMHO :lol:
Idemedosumom

#1595 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Nego Diwan, kad je tebi Bajram? Hoćeš li ostati dosljedan sebi, pa apstinirati od baklave i drugih poslastica sutra? :wink:
Irsar

#1596 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Idemedosumom wrote:Ne valja ulema, ne valjaju šejhovi, ne valja ići na hadždž, ne valja kalendar / vrijeme Ramazana, ne valjaju zbirke hadisa, ne valja ni Kur'an...

Jesam li nešto propustio? 8)
Zaboravio si "sve je relativno", pa svaki ajet (ali i svaka druga tvrdnja bilo gdje) može imati "bezbroj značenja", pri čemu je naravno "ispravno" ono značenje kako se kome sviđa. Nema istine, ali nema ni laži, a istovremeno je sve i istina i laž.

Ti ljudi su relativisti, njihovi stavovi nemaju nikakvu ozbiljnost niti smislenost, kao što se i vidi iz priloženog.

P.S. Sretan Bajram, a.k.a Bajram Šerif Mubarek Olsun.
Idemedosumom

#1597 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote: P.S. Sretan Bajram, a.k.a Bajram Šerif Mubarek Olsun.
Allah razi olsun. Bajram šerif Mubarek Olsun i od mene, svima na temi kome je Bajram danas :thumbup:
Diwan

#1598 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Jest da nije, al nek se ljudi vesele :lol: hljeba i igara

Sretan Hižaslav :-D ,
Diwan

#1599 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Možda mi mogao prijaviti nekom od grand administratora za ovaj security check koji mi je postavljen ...
Diwan

#1600 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Diwan wrote:Možda mi mogao prijaviti nekom od grand administratora za ovaj security check koji mi je postavljen ...
Nekome je u interesu da mi oteža i onemogući postavljanje sadržaja, jer da bi ga mogao postaviti dobijem ovo:

Image

što mi se još jednom nekada prije desilo, al je 'nestalo' i kada staviš kvaćicu na ono ' i am not robot', vrati te na post ali bez sadržaja koji se prethodno stavio; dakle moraš ponovo i nakon tog ponovo opet ništa. Vrlo lukavo :lol:
Post Reply