Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hAZNADAR

#1576 Re: Arapi u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Ode tema laganini na vjersku dogmu. Samim tim sto uopce raspravljamo o vjerskim pravilima, Sunetu, gdje je sve mesdzid, serdzadi, opravdanom i neopravdanom doklanjavanju,... dokazuje da nesto nije u redu.
Ili si za serijat Ili sekularno uredjenje.
Ne moze ni demokratija niti vjerska pravila biti opravdanje za prilicno neuobicajenu praksu javnog klanjanja.
Svi koji to opravdavate slobodno dopustite braci Arapima da opominju nepokrivene cure i parove na ulicama,... - Po vama su u pravu i po vjeri jer su eto takva pravila, i po zakonu jer ne rade nista krivicno, i po nacelima demokratije. I malo, po malo, mic po mic,... prijestonica nam na sve lici ali ne na bosanski grad. Da uvedemo i mnogozenstvo recimo pod krinkom demokratije, neugrozavanja drugih, vjerskih pravila?

Razmislite malo cemu tolerancija vodi.

Ne kazem da javno klanjanje treba zabraniti. Ali je red da se naznaci pravim imenom i ispravno protumaci. A to je preseravanje i izigravanje. Pored toliko djamija u gradu i poznatog pravila o doklanjavanju propustenog namaza - ja ne kupujem suplju o demokratiji, lafo vjernicima Koji vise nastupaju i poziraju negoli slijede Sunet.
insomnia78

#1577 Re: Arapi u Sarajevu

Post by insomnia78 »

Ja takodje mislim da treba zabraniti

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Zizi505

#1578 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Zizi505 »

KIseljak12 wrote:
Hakiz wrote:
KIseljak12 wrote:
Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
Sportista će samo upropastiti karijeru. Dobro za njega, jer, ipak je vjera važnija od karijere. Dobar vjernik.
Dobrom vjerniku jeste. Jebo karijeru na dunjaluku naspram vjecnog zivota. Pa ipak, nema potrebe da upropasti karijeru.
Evo ti case study, sto bi reko Ceh, Svabo i Rus. Najkraca namaska vremena su zimi, a najkraci vremenski okvir jednog namaza u citavoj godini je izmedju aksama i jacije za zimski solsticij i iznosi oko sat i po vremena. Za aksamski farz u najgorem slucaju ti treba oko 10 minuta. Zar je problem izdvojiti tih 10 minuta? Dalje, ako materijalni opstanak tebe i tvoje porodice zavisi od tvoje karijere i nema drugog nacina da se opskrbe, tj. "nema drugog izlaza", sasvim je dozvoljeno propustiti taj namaz.

Naspram svega toga, mi pricamo o zenama koje su klanjale u Mepas Mallu, sigurno nije bilo u pola operacije, upravljanja avionom, trke na x metara, cijepanja drva da obezbjede egzistenciju itd. Bilo je govora o zenama koje su bile u sopingu. Hipoteticki su planirale stici u privatnost ili dzamiju obaviti namaz, medjutim guzva bila na kasi, zaigrale se isprobavajuci odjecu, hiljadu razloga.. Skontale da se blizi kraj namaskog vremena, uzele abdest ako vec nisu bile pod njim i obavile ono za sta u najmanju ruku smatraju obavezom prema svom Gospodaru.

Sad treba da se pravdaju svekolikom pucanstvu klix foruma?

Pri tome nisu prekrsile niti jedan zakon niti propis vlasnika Mepasa. Jedino sta su narusile su ustaljene norme ponasanja i to na "hrvatskoj" strani, u "hrvatskom" soping centru, na "desnoj" strani grada. Gledano kroz prizmu polticke napetosti u zemlji, u svijetu, lokalni kontekst, to je nesto aman-zaman, pa se sad mi natezemo oko nicega.

Hocete gospodo raznovrsnost, multikulturalizam, tolerantno drustvo s raznim slobodama, itd? Eto vam prilika da sve to gradite kroz licni primjer.
Vala šteta što nisi musliman, kad vako lijepo pišeš :D
El Mumin

#1579 Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

mayab wrote:
El Mumin wrote:
¤ jelena ¤ wrote: A šta je policija sa dugim cijevima trebalo da uradi?

a ništa pobogu :roll:
samo velim čudna slika, groteska prizor... policija radi svoj posao, šeta pod punom opremom po terminalu, vjernici se klanjaju allahu...
A zašto je za vas klanjanje u javnosti toliko ćudno? Ne smetaju vam polugole žene, kad se dvoje ljube, nego eto klanjanje? Je li ti ljudi što klanjaju u javnosti diraju koga i ometaju li koga? Valjda je svako slobodan da radi sa svojim tijelom šta hoće, da sjedi, leži, pleše, trči, pa i klanja.
Ali, nije li molitva Bogu ipak jedan intimni i čisti čin, a ne da se obavlja u javnosti na sred popišane ulice???
To mi liči na nasilni egzibicionizam novopočenih tzv.vjernika
Namaz je u Kuranu farz ili ti ga stroga naredba. Propuštanje da se klanja u određeno vrijeme je veliki grijeh.
Ti ljudi iz svojih vjerskih ubjeđenja klanjaju namaz na vrijeme i nije ih briga šta ostali smrtnici misle o njima...
Ripicipi

#1580 Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

El Mumin wrote: Namaz je u Kuranu farz ili ti ga stroga naredba. Propuštanje da se klanja u određeno vrijeme je veliki grijeh.
Onda lijepo po istilahu ostanes kuci i ne propustas nijedno klanjanje.
El Mumin

#1581 Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

zizi505 wrote:
KIseljak12 wrote:
Hakiz wrote: Sportista će samo upropastiti karijeru. Dobro za njega, jer, ipak je vjera važnija od karijere. Dobar vjernik.
Dobrom vjerniku jeste. Jebo karijeru na dunjaluku naspram vjecnog zivota. Pa ipak, nema potrebe da upropasti karijeru.
Evo ti case study, sto bi reko Ceh, Svabo i Rus. Najkraca namaska vremena su zimi, a najkraci vremenski okvir jednog namaza u citavoj godini je izmedju aksama i jacije za zimski solsticij i iznosi oko sat i po vremena. Za aksamski farz u najgorem slucaju ti treba oko 10 minuta. Zar je problem izdvojiti tih 10 minuta? Dalje, ako materijalni opstanak tebe i tvoje porodice zavisi od tvoje karijere i nema drugog nacina da se opskrbe, tj. "nema drugog izlaza", sasvim je dozvoljeno propustiti taj namaz.

Naspram svega toga, mi pricamo o zenama koje su klanjale u Mepas Mallu, sigurno nije bilo u pola operacije, upravljanja avionom, trke na x metara, cijepanja drva da obezbjede egzistenciju itd. Bilo je govora o zenama koje su bile u sopingu. Hipoteticki su planirale stici u privatnost ili dzamiju obaviti namaz, medjutim guzva bila na kasi, zaigrale se isprobavajuci odjecu, hiljadu razloga.. Skontale da se blizi kraj namaskog vremena, uzele abdest ako vec nisu bile pod njim i obavile ono za sta u najmanju ruku smatraju obavezom prema svom Gospodaru.

Sad treba da se pravdaju svekolikom pucanstvu klix foruma?

Pri tome nisu prekrsile niti jedan zakon niti propis vlasnika Mepasa. Jedino sta su narusile su ustaljene norme ponasanja i to na "hrvatskoj" strani, u "hrvatskom" soping centru, na "desnoj" strani grada. Gledano kroz prizmu polticke napetosti u zemlji, u svijetu, lokalni kontekst, to je nesto aman-zaman, pa se sad mi natezemo oko nicega.

Hocete gospodo raznovrsnost, multikulturalizam, tolerantno drustvo s raznim slobodama, itd? Eto vam prilika da sve to gradite kroz licni primjer.
Vala šteta što nisi musliman, kad vako lijepo pišeš :D
Bravo, odrezao si ih svojim postom. Nemam šta ni dodati ni oduzeti.
El Mumin

#1582 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

Ripicipi wrote:
El Mumin wrote: Namaz je u Kuranu farz ili ti ga stroga naredba. Propuštanje da se klanja u određeno vrijeme je veliki grijeh.
Ne možeš ostati kući. Mora se zaraditi, a mora se ispuniti i obaveza prema Bogu.
Mani se te mržnje, ljudi te ne diraju.
A smetaju li ti polugole djevojke kojim vrvi grad? To je kao ok? Okreneš li se za nekom?
Prođi i šuti, šta te boli briga što neko uradi skup određenih fizičkih pokreta i nastavi dalje...
Ripicipi

#1583 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

El Mumin wrote:
Ripicipi wrote:
Ne možeš ostati kući. Mora se zaraditi, a mora se ispuniti i obaveza prema Bogu.
A smetaju li ti polugole djevojke kojim vrvi grad? To je kao ok? Okreneš li se za nekom?
Prođi i šuti, šta te boli briga što neko uradi skup određenih fizičkih pokreta i nastavi dalje...
Nije to mrznja, vec postoje na stotine dzamija PREDVIDJENIH bas za to, sta mi ima klanjati po ulici, parku ili parkingu.
I dvoje ako se yebe u sred grada ne diraju nikoga, ali NIJE MJESTO. Kontas?
L u c i f e r

#1584 Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

Ripicipi wrote: Nije to mrznja, vec postoje na stotine dzamija PREDVIDJENIH bas za to, sta mi ima klanjati po ulici, parku ili parkingu.
jebačina i molitva baš i nisu slične

jebačina na javnom mjestu je zabranjena, ali molitva nije

što ste ljudi tako uskogrudi i netolerantni jebo ga vi, live and let live
krater

#1585 Re: Arapi u Sarajevu

Post by krater »

Ovdje kukaju na Sarajevo, a tamo udaraju na Jajce, Livno, Mostar, evo sad i Posusja :lol: :lol:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 03041&_rdr
Ripicipi

#1586 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

L u c i f e r wrote:
Ripicipi wrote: Nije to mrznja, vec postoje na stotine dzamija PREDVIDJENIH bas za to, sta mi ima klanjati po ulici, parku ili parkingu.
jebačina i molitva baš i nisu slične

jebačina na javnom mjestu je zabranjena, ali molitva nije

što ste ljudi tako uskogrudi i netolerantni jebo ga vi, live and let live
Znaci tebi je ok da "sutra" u tramvaju pocnu klanjati, autobusu, na trgu, u kinu, u kaficu, itd. itd.
Stvarno to zelis gledati i ne bi ti smetalo??
hAZNADAR

#1587 Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

Ti ljudi iz svojih vjerskih ubjeđenja klanjaju namaz na vrijeme i nije ih briga šta ostali smrtnici misle o njima...
Egzibicioniste je itekako briga pa zato i prave cirkus od vjere. Od kad je Islama u Bosni - klanjalo se po dzamijama i kucama. Osim u slucaju godisnjih dovista, vojnih pohoda, .. na otvorenom. Nikada po parkovima, radnjama,.. a licno to nisam vidio u arapskim zemljama. Problem je sto je nas narod glup kada je u pitanju identitet. Nisu nam jednom prodali novitete kao nesto ispravno i bjelosvjetske glupsone kao pametne. U svakoj normalnoj zemlji sa muslimanskom vecinom ovakvo sto sluzi za podsmijeh a samo kod nas prolazi pod krinkom demokratije ili da tako to treba.
Ovi javni klanjaci su samo egzibicionisti i glupsoni koji misle da su dosli medju jos vece glupsone koje ce eto impresionirati Namazom u parku. To ne rade kod kuce - to rade medju "domorocima".
El Mumin

#1588 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

Ripicipi wrote:
El Mumin wrote:
Ripicipi wrote: Onda lijepo po istilahu ostanes kuci i ne propustas nijedno klanjanje.
Nije to mrznja, vec postoje na stotine dzamija PREDVIDJENIH bas za to, sta mi ima klanjati po ulici, parku ili parkingu.
Postoje privatne i javne kuće predviđene za golotinju,a puna ih čaršija. Čudi me da ti ne to smeta.
Svako ima pravo da radi šta hoće sve dok ne ugrožava ničija Zakonska prava, njegovu slobodu i ne navodi ga na zlo.
L u c i f e r

#1589 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

Ripicipi wrote: Znaci tebi je ok da "sutra" u tramvaju pocnu klanjati, autobusu, na trgu, u kinu, u kaficu, itd. itd.
ama što bi mi smetalo bolan

šta ti rade ljudi

svašta
El Mumin

#1590 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

Ripicipi wrote:
El Mumin wrote:
Ripicipi wrote: Onda lijepo po istilahu ostanes kuci i ne propustas nijedno klanjanje.
Kad ljudi klanjaju, to ti je odvratno? Jesu li goli? Hmmm, ja opet to respektujem... Ja im zavidim na imanu.
Nema potrebe da mrziš ljude koje namaz čuva od loših djela.
I meni smeta kad piju alkohol po parkovima, a postoje kafane. Šta god, samo nek me ne diraju, prođem nonsalatno...
Ripicipi

#1591 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

El Mumin wrote: Postoje privatne i javne kuće predviđene za golotinju,a puna ih čaršija. Čudi me da ti ne to smeta.
Svako ima pravo da radi šta hoće sve dok ne ugrožava ničija Zakonska prava, njegovu slobodu i ne navodi ga na zlo.
Cim ti tu "golotinju" toliko spominjes, jasan mi je tvoj profil...
Nisi ti dzaba el-neki, bin-ovaj, al-onaj...
El Mumin

#1592 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

Ripicipi wrote:
El Mumin wrote: Postoje privatne i javne kuće predviđene za golotinju,a puna ih čaršija. Čudi me da ti ne to smeta.
Cim ti tu "golotinju" toliko spominjes, jasan mi je tvoj profil...
Nisi ti dzaba el-neki, bin-ovaj, al-onaj...
Znaš li šta znači El Mumin? Zar ti i to sad smeta? Meni ne smeta što se zoveš kao vjeverica...
L u c i f e r

#1593 Koji je ovo kurac sa ovih hiljadu re: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

mala digresija

pogledati naslov posta :-)
El Mumin

#1594 Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

L u c i f e r wrote:
Ripicipi wrote: Znaci tebi je ok da "sutra" u tramvaju pocnu klanjati, autobusu, na trgu, u kinu, u kaficu, itd. itd.

šta ti rade ljudi

svašta
Ripicipi uopšte nije liberalan. Svašta mu smeta. Šta mene boli briga što se neki zidov moli u tramvaju. Čovjek ima svoje i nikog ne dira.
insomnia78

#1595 Re: Arapi u Sarajevu

Post by insomnia78 »

I onda za koju godinu, ovako
ImageImageImage

Tarzo

#1596 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Tarzo »

krater wrote:Ovdje kukaju na Sarajevo, a tamo udaraju na Jajce, Livno, Mostar, evo sad i Posusja :lol: :lol:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 03041&_rdr

Sad tek vidim da su dežurni ksenofobi na klixu pravi amateri za Poskok_ovce.
Last edited by Tarzo on 31/07/2016 00:31, edited 1 time in total.
El Mumin

#1597 Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by El Mumin »

insomnia78 wrote:I onda za koju godinu, ovako
ImageImageImage

Ako Bog da...
L u c i f e r

#1598 Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

El Mumin wrote:
L u c i f e r wrote:

šta ti rade ljudi

svašta
Ripicipi uopšte nije liberalan. Svašta mu smeta. Šta mene boli briga što se neki zidov moli u tramvaju. Čovjek ima svoje i nikog ne dira.
ma ja ba

hopušteno

šta bi da ima u ko u americi trandža, gologuzih uličnih izvođača, pantomimičara, beskućnika, sika sa turbanima, ortodoksnih jevreja sa bradurinama, latiosa, crnaca, itd, itd
L u c i f e r

#1599 Re: Arapi u Sarajevu

Post by L u c i f e r »

ImageImageImage

eh pa ovako ti je još od posle rata u sarajevu za bajrame

ne mogu svi stati u džamije

šta fali
Ripicipi

#1600 Re: RE: Re: Arapi u Sarajevu

Post by Ripicipi »

El Mumin wrote:
ImageImageImage

Ako Bog da...
Vidis, meni ovo ne smeta ako vec ljudi nemaju gdje, Bajram je ocigledno, ne klanjaju svaki dan ovako.
Ali ovo "ako bog da" od ovog "el munina" mi dovoljno govori gdje on udara...
Locked