franceska wrote:Za neki, hajmo reći, "normalan" život, za ono osnovno što treba jednoj porodici:
- hrana
- odjeća, obuća
- režije
- automobil (ne, nije luksuz nego baš potreba)
- pokoji izlazak s mužem/ženom/djecom/prijateljima
- odmor
- nastavi niz
primanja oko 2.500-3.000 KM mjesećno bi bila sasma ok. Sve ispod ovoga je puko preživljavanje i zavaravanje.
Ja sam davno shvatila da smo mi čarobnjaci. Da zarađujemo mnogo manje od ovoga, a trošimo mnogo više (govorim za sebe i za dosta ljudi koje poznajem). Kako je to moguće, nikad mi neće biti jasno

Kako? Na kredit? Neko od roditelja i familije pogura tu i tamo s hranom, lovom, odjecomm obucom? Naslijedi se nesto pa se ima love sa strane?
Ja nikad nisam znala od 700 napraviti 1000, ni od 1500 napraviti 2500 itd..koliko imam imam---kad smo zivjeli sa punooooo manje nego sad falilo mi je svasta i nisam bila nikakav carobnjak, nego sam jela jednolicno, nisam isla na GO, nisam imala nista skoro, a NIJE MI NIKO POMAGAO ni u kojem smislu!
Ja znam masu primjera, rade i imaju plate po 700KM, podstanari, 2 djece, a svejedno naprave kucu i kupe stan

I onda kao od svojih plata? Kako?
nema sanse izidati iz temelja kucu, opremiti je s tim primanjima...kirija 300, rezije 150-200, drva za zimu, cuvanje djece, karta do posla i nazad, gorivo za auto, registracija auta, popravci auta, vanredni troskovi- rodjendani, praznici itd..ma cak i na more se ode...i kaze od tih primanja