Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#1576 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Ne funkcionise jarane naprimjer u USK nikako. A mogu mislit kako je u drugim vukojebinama...
U USK ne poznajem prilike. Vjerujem ti da je tako.
Međutim, uzmimo hipotetski da si s primanjima od 50 k KM (ne mora biti eura), to bi svakako bio irelevantan podatak. Zagreb je svakako pred nosom.
kiligonzales

#1577 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

HAVANA wrote:Znam da ima problema ali ja stvarno nisam imao lose iskustvo.Neka pise ko jeste.Ne mogu lagati.Lijecen sam terapijom koja je kostala preko 70000km,otac operacija na srcu,zena ide redovno na preglede i po recepte za terapiju jer je izvadila stitnu zlijezdu ima 18 godina.Nikad marke nikom nisam dao nit mi je ko trazio.Jesam neke stvari dugo cekao,mnoge stvari su lose ali mnoge su i napuhane.Zivio sam i u belgiji,da je tako bajno kako se predstavlja,nije.Ni blizu.Ni sto se tice sigurnosti,ni primanja,ni zdravstva...Gore bi mi trebalo 5000 eura za zivot kakav ovde imam sa 5000km.Ali je ovaj mnogo bolji u smislu porodice,prijatelja i sto drugih stvari... :-D Sabro,oduzeo= :bih:
Dobro je pa ti je tako. Masallah sto bi se reklo. Ali eto ti si koliko se sjecam privatnik i sam si se zato izborio. Koliko ti je realno trebalo da dodjes do toga nivoa da ti je dobro i sta si sve predeverao, a sto recimo u Belgiji nebi zbog sistema koji je onakav kakav jest? Vjerovatno si i ti u glavi imao momenata kad si sebi rekao jebo sve ovo vrijedili borba i mogao bih vani.
HAVANA

#1578 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

kiligonzales wrote:
Tomahawk11 wrote:Nisam još roditelj.
Ako gledamo trenutno stanje, perspektiva je loša i nikakva.
Naravno da ima ljudi kojima je i ovdje bilo dobro, pa traže bolje.
Toga ima svugdje u svijetu.
Međutim, kako je tema koliko je u BiH potrebno za dobar život, onda nekako mislim da trebamo gledati onu skupinu tih koji imaju platu oko dvije milje, nekad zagalame da će vani, jer ovdje ne valja, ali ipak ne idu.

Samo se kod nas ljudi zavaravaju da je stanje bolje nego sto jeste, ono u mom se zivotu ne desava nista lose, jos me niko nije napao na ulici, dijete moje, pokro ga, naudio mu, napravio mu neko sranje, stoga je stanje dobro. Prvi put kad mu se takvo sto desi, da na pravdi boga sto bi se reklo bude ostecen, a drzava kaze mi tu nista ne mozemo, rece gdje to mi zivimo. Generalno kod nas nije katastrofa, ali nije ni dobro. Nazalost zivimo u drustvu gdje stvari mogu kliznuti prije u gore, nego u ono sto je bolje po nas.

Svako od nas zna sta je prezivio, kako zivi sada, svako razmislja kako cemu biti, a ne zna kako ce mu biti jer se za cas stvari okrenuti mogu i koliko moze izgubiti i sto bi neko svome djetetu zelio da bije iste borbe ovdje ako mu tamo moze pokusati obezbjediti bolje?

Eto prvi ja svome djetetu ne zelim da prodje sve ono sto sam ja prosao...
Jel stvarno mislis da ti se u parizu,berlinu,amsterdamu...ne moze to desiti? I prije nego ovde?
512MB

#1579 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

HAVANA wrote:Znam da ima problema ali ja stvarno nisam imao lose iskustvo.Neka pise ko jeste.Ne mogu lagati.Lijecen sam terapijom koja je kostala preko 70000km,otac operacija na srcu,zena ide redovno na preglede i po recepte za terapiju jer je izvadila stitnu zlijezdu ima 18 godina.Nikad marke nikom nisam dao nit mi je ko trazio.Jesam neke stvari dugo cekao,mnoge stvari su lose ali mnoge su i napuhane.Zivio sam i u belgiji,da je tako bajno kako se predstavlja,nije.Ni blizu.Ni sto se tice sigurnosti,ni primanja,ni zdravstva...Gore bi mi trebalo 5000 eura za zivot kakav ovde imam sa 5000km.Ali je ovaj mnogo bolji u smislu porodice,prijatelja i sto drugih stvari... :-D Sabro,oduzeo= :bih:
Ozbiljno, drago mi je da si se snasao i u toj zabokrecini svojoj porodici ipak pruzio lijep zivot, pogotovo poslije svega sta se desilo. Ali, ipak je potrebno i malo realnosti u svemu: https://www.klix.ba/amp/170831016

BiH ima samo jednog dječijeg kardiohirurga dok raste smrtnost beba zbog srčanih mana i zastoja.
Statistički podaci kako u BiH zbog srčanih problema, sepse, gušenja i drugih oboljenja umire dvostruko više novorođenčadi nego u Evropi, itekako potresaju našu javnost, a posebno je zabrinjavajuća činjenica kako imamo samo jednog dječijeg kardiohirurga u cijeloj državi. Skoro nijedna klinika u BiH nema uslove za rad dječije kardiohirurgije, a mnoge nemaju nikako uposlene ni kardiohirurge.
Last edited by 512MB on 12/07/2018 14:07, edited 1 time in total.
HAVANA

#1580 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

kiligonzales wrote:
Dobro je pa ti je tako. Masallah sto bi se reklo. Ali eto ti si koliko se sjecam privatnik i sam si se zato izborio. Koliko ti je realno trebalo da dodjes do toga nivoa da ti je dobro i sta si sve predeverao, a sto recimo u Belgiji nebi zbog sistema koji je onakav kakav jest? Vjerovatno si i ti u glavi imao momenata kad si sebi rekao jebo sve ovo vrijedili borba i mogao bih vani.
Bio sam i u belgiji i rednik,i hamal,i privatnik...Borba je kako god.U nekim stvarima laksa,u nekim teza.Posao mi nikada nije bio problem,nigdje.Sutra sve da propadne opet cu prekosutra ustati i nesta raditi.Sta god.Izmislicu nesta.Nije prvi put.Ovde sam sretan.Milion stvari ne valja ali... :-D Djeca neka sama biraju svoj put.Ako misle da je negdje bolje,neka idu,neka probaju.Sve je to skola.I ja sam probao...
franceska

#1581 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by franceska »

Za neki, hajmo reći, "normalan" život, za ono osnovno što treba jednoj porodici:
- hrana
- odjeća, obuća
- režije
- automobil (ne, nije luksuz nego baš potreba)
- pokoji izlazak s mužem/ženom/djecom/prijateljima
- odmor
- nastavi niz :D

primanja oko 2.500-3.000 KM mjesećno bi bila sasma ok. Sve ispod ovoga je puko preživljavanje i zavaravanje.
Ja sam davno shvatila da smo mi čarobnjaci. Da zarađujemo mnogo manje od ovoga, a trošimo mnogo više (govorim za sebe i za dosta ljudi koje poznajem). Kako je to moguće, nikad mi neće biti jasno :-D
512MB

#1582 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote: Ne funkcionise jarane naprimjer u USK nikako. A mogu mislit kako je u drugim vukojebinama...
U USK ne poznajem prilike. Vjerujem ti da je tako.
Međutim, uzmimo hipotetski da si s primanjima od 50 k KM (ne mora biti eura), to bi svakako bio irelevantan podatak. Zagreb je svakako pred nosom.
Naravno, ali onda ne pricamo o "zivotu u BiH" vec "zivotu u Zagrebu" :) A sto se tice Zagreba, i on je svjetlosnim godinama udaljen od zapada. Zivio sam tamo dvije godine i znam o cemu pricam.

Offtopic: Sporedni podatak u vezi djece, u Austriji je upravo donesen zakon da svaka porodica po djetetu godisnje dobije 1500€ nazad od uplacenog poreza. Sto se mene tice, to su 4500€ na ruku svake hebene godine, do 18. godine zivota djeteta. Malo li je :-)
kiligonzales

#1583 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

HAVANA wrote:
kiligonzales wrote:
Bio sam i u belgiji i rednik,i hamal,i privatnik...Borba je kako god.U nekim stvarima laksa,u nekim teza.Posao mi nikada nije bio problem,nigdje.Sutra sve da propadne opet cu prekosutra ustati i nesta raditi.Sta god.Izmislicu nesta.Nije prvi put.Ovde sam sretan.Milion stvari ne valja ali... :-D Djeca neka sama biraju svoj put.Ako misle da je negdje bolje,neka idu,neka probaju.Sve je to skola.I ja sam probao...
Posteno. :thumbup:

Moje iskustvo vani je bilo kratko, iako sam radio u tome kratkom periodu od par mjeseci, mogu ih vise nazvati turizmom nego radom, iako gore masu rodbine blize i dalje imam, o razlikama ne mogu govoriti, osim one koje se lako uocljive, ali ti mozes zivio si gore dugo i zivis sada ovdje. Tako da mozes sam prenjeti iskustva toga sta bi promjenio ovdje i sto te recimo nervira.
kox

#1584 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Cijeli život živim ovdje kao i supruga, bolesti raznih, poroda, svega što već život nosi sa sobom. U najbližoj familiji teških oblika karcinoma, autoimunih bolesti, terapija milion, dva presađivanja koštane srži - sve u BiH, sve besplatno. Ima ovdje problema milion ali baš da nema života na svijetu osim u Austriji to veze sa životom nema.
Nego, hebo to, kako je u Danskoj, rođak i to ?
kiligonzales

#1585 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

HAVANA wrote:
kiligonzales wrote:
Tomahawk11 wrote:Nisam još roditelj.
Ako gledamo trenutno stanje, perspektiva je loša i nikakva.
Naravno da ima ljudi kojima je i ovdje bilo dobro, pa traže bolje.
Toga ima svugdje u svijetu.
Međutim, kako je tema koliko je u BiH potrebno za dobar život, onda nekako mislim da trebamo gledati onu skupinu tih koji imaju platu oko dvije milje, nekad zagalame da će vani, jer ovdje ne valja, ali ipak ne idu.

Samo se kod nas ljudi zavaravaju da je stanje bolje nego sto jeste, ono u mom se zivotu ne desava nista lose, jos me niko nije napao na ulici, dijete moje, pokro ga, naudio mu, napravio mu neko sranje, stoga je stanje dobro. Prvi put kad mu se takvo sto desi, da na pravdi boga sto bi se reklo bude ostecen, a drzava kaze mi tu nista ne mozemo, rece gdje to mi zivimo. Generalno kod nas nije katastrofa, ali nije ni dobro. Nazalost zivimo u drustvu gdje stvari mogu kliznuti prije u gore, nego u ono sto je bolje po nas.

Svako od nas zna sta je prezivio, kako zivi sada, svako razmislja kako cemu biti, a ne zna kako ce mu biti jer se za cas stvari okrenuti mogu i koliko moze izgubiti i sto bi neko svome djetetu zelio da bije iste borbe ovdje ako mu tamo moze pokusati obezbjediti bolje?

Eto prvi ja svome djetetu ne zelim da prodje sve ono sto sam ja prosao...
Jel stvarno mislis da ti se u parizu,berlinu,amsterdamu...ne moze to desiti? I prije nego ovde?
Moze svugdje. To je tako nazalost. Ali ljudi u inostranstvu vide sansu koju ne vide ovdje i razlike zbog kojih idu i to je tako nazalost.
kiligonzales

#1586 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

franceska wrote:Za neki, hajmo reći, "normalan" život, za ono osnovno što treba jednoj porodici:
- hrana
- odjeća, obuća
- režije
- odmor

primanja oko 2.500-3.000 KM mjesećno bi bila sasma ok. Sve ispod ovoga je puko preživljavanje i zavaravanje.
Ja sam davno shvatila da smo mi čarobnjaci. Da zarađujemo mnogo manje od ovoga, a trošimo mnogo više (govorim za sebe i za dosta ljudi koje poznajem). Kako je to moguće, nikad mi neće biti jasno :-D
To je taktika pruzi se koliko ti je jorgan dug. :D
512MB

#1587 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

kiligonzales wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nece drzavni sluzbenik jer je po defoltu uguz, uhljeb koji je navikao preko mrtvih gaziti, i to radno mjesto je dobio preko necijih ledja, ne pada mu na pamet konobarisati po Njemackoj.

IT strucnjak je vec druga prica, i tako ta bransa. On i ovdje moze imati dobru platu, ali moze i vani. A rahat, rijesio se idiotskog podrucja, malo na internet da vidi sta ima u domovini i njemu dosta.
Eto IT sam bransa i imam 7 stoja platu, radim od kuce za firmu. Jel to dobro?
:shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1588 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Ne pecajte se na trola.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1589 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

kox wrote:Cijeli život živim ovdje kao i supruga, bolesti raznih, poroda, svega što već život nosi sa sobom. U najbližoj familiji teških oblika karcinoma, autoimunih bolesti, terapija milion, dva presađivanja koštane srži - sve u BiH, sve besplatno. Ima ovdje problema milion ali baš da nema života na svijetu osim u Austriji to veze sa životom nema.
Realno gledajući, ljudi u BiH su dugoviječni i ako je šta pokazatelj standarda života, onda je to sigurno.
A jede se i pije ko i svugdje, ide se i na planinu (hvala Bogu, toga imamo), ni more nije daleko, a idemo i na udaljene destinacije.

Meni je fascinantno da neko ko je do juče bio ovdje piše o BiH ko da nikad nije bio tu, a javlja se iz Čilea.
kiligonzales

#1590 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

512MB wrote:
kiligonzales wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nece drzavni sluzbenik jer je po defoltu uguz, uhljeb koji je navikao preko mrtvih gaziti, i to radno mjesto je dobio preko necijih ledja, ne pada mu na pamet konobarisati po Njemackoj.

IT strucnjak je vec druga prica, i tako ta bransa. On i ovdje moze imati dobru platu, ali moze i vani. A rahat, rijesio se idiotskog podrucja, malo na internet da vidi sta ima u domovini i njemu dosta.
Eto IT sam bransa i imam 7 stoja platu, radim od kuce za firmu. Jel to dobro?
:shock:
Nemoj da te cudi nista.
512MB

#1591 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

_BataZiv_0809 wrote:Ne pecajte se na trola.
Jelde Bata, zivot u BiH je bajan, kad se radi u Rusiji i kad se ima soping kartica :)
Nisrin

#1592 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

franceska wrote:Za neki, hajmo reći, "normalan" život, za ono osnovno što treba jednoj porodici:
- hrana
- odjeća, obuća
- režije
- odmor

Kako? Na kredit? Neko od roditelja i familije pogura tu i tamo s hranom, lovom, odjecomm obucom? Naslijedi se nesto pa se ima love sa strane?
Ja nikad nisam znala od 700 napraviti 1000, ni od 1500 napraviti 2500 itd..koliko imam imam---kad smo zivjeli sa punooooo manje nego sad falilo mi je svasta i nisam bila nikakav carobnjak, nego sam jela jednolicno, nisam isla na GO, nisam imala nista skoro, a NIJE MI NIKO POMAGAO ni u kojem smislu!

Ja znam masu primjera, rade i imaju plate po 700KM, podstanari, 2 djece, a svejedno naprave kucu i kupe stan :D I onda kao od svojih plata? Kako?
nema sanse izidati iz temelja kucu, opremiti je s tim primanjima...kirija 300, rezije 150-200, drva za zimu, cuvanje djece, karta do posla i nazad, gorivo za auto, registracija auta, popravci auta, vanredni troskovi- rodjendani, praznici itd..ma cak i na more se ode...i kaze od tih primanja :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1593 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Pa to nije dobro, ali bojim se da si ti prije izuzetak nego pravilo kad je u pitanju IT svijet i plate.
Za 7 stoja rade kasirke u Bingu, konobari u slabijim kafićima i građevinci.
Nisrin

#1594 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Tomahawk11 wrote:Pa to nije dobro, ali bojim se da si ti prije izuzetak nego pravilo kad je u pitanju IT svijet i plate.

Ja ih znam vise koji u IT bransi rade za 700KM, i to u IZVIKANIM, JACIM firmama...nisu svi inzinjeri, developeri i sistemasi...treba vremena da se nauci zanat, a ovdje tesko mozes napredovati sa 700 na 1500 i 2000...NIJE OVO ZAPAD, sto se toga tice!

I ljudi svasta svrstavaju pod IT, just to know :D
Last edited by Nisrin on 12/07/2018 14:45, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1595 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Nisrin wrote:

Kako? Na kredit? Neko od roditelja i familije pogura tu i tamo s hranom, lovom, odjecomm obucom? Naslijedi se nesto pa se ima love sa strane?
Ja nikad nisam znala od 700 napraviti 1000, ni od 1500 napraviti 2500 itd..koliko imam imam---kad smo zivjeli sa punooooo manje nego sad falilo mi je svasta i nisam bila nikakav carobnjak, nego sam jela jednolicno, nisam isla na GO, nisam imala nista skoro, a NIJE MI NIKO POMAGAO ni u kojem smislu!

Ja znam masu primjera, rade i imaju plate po 700KM, podstanari, 2 djece, a svejedno naprave kucu i kupe stan :D I onda kao od svojih plata? Kako?
nema sanse izidati iz temelja kucu, opremiti je s tim primanjima...kirija 300, rezije 150-200, drva za zimu, cuvanje djece, karta do posla i nazad, gorivo za auto, registracija auta, popravci auta, vanredni troskovi- rodjendani, praznici itd..ma cak i na more se ode...i kaze od tih primanja :D
Vjerovatno se bave nekim dodatnim poslom, nešto što je moguće mimo radnog vremena.
I vani većina tako radi ako hoće da zaradi ekstra i da mu nešto ostane.
Kod nas je svetinja 8 sati radno vrijeme i prst u uho. Može, ali onda baš i nema luksuza (ne brojim budžetlije).
512MB

#1596 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

kox wrote:Cijeli život živim ovdje kao i supruga, bolesti raznih, poroda, svega što već život nosi sa sobom. U najbližoj familiji teških oblika karcinoma, autoimunih bolesti, terapija milion, dva presađivanja koštane srži - sve u BiH, sve besplatno. Ima ovdje problema milion ali baš da nema života na svijetu osim u Austriji to veze sa životom nema.
To niko nije ni tvrdio, eno gore sam stavio link, jedan jedini djeciji kirurg u BiH, to je valjda pokazatelj neceg ili?

A u Dansku u zivotu krocio nisam..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1597 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

512MB wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ne pecajte se na trola.
Jelde Bata, zivot u BiH je bajan, kad se radi u Rusiji i kad se ima soping kartica :)
Pozdravi rodjaka u Danskoj a mene zaobidji ziv bio.
Nisrin

#1598 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Tomahawk11 wrote:
Vjerovatno se bave nekim dodatnim poslom, nešto što je moguće mimo radnog vremena.
I vani većina tako radi ako hoće da zaradi ekstra i da mu nešto ostane.
Kod nas je svetinja 8 sati radno vrijeme i prst u uho. Može, ali onda baš i nema luksuza (ne brojim budžetlije).

Rade NEKI istina, ali mnogi ne rade...jer nemaju neka znanja/vjestine sto bi mogli da koriste poslije 17h pa do nekih doba...vjeruj puno ih je vise koji ne rade nikakav dodatni posao, a sve to uspjevaaju i kao u Bosni si madzionicar...Vani odes cistis 4h poslije radnog vremena, zaradi do 900eur /prijavis nebenjob na sebe i zenu, a ona odradi ta 4/, ides u fabriku pakujes nesto na pola radnog vremena itd..ovdje je uzak izbor!
Tomahawk11
Globalni moderator

#1599 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Nisrin wrote:
Tomahawk11 wrote:Pa to nije dobro, ali bojim se da si ti prije izuzetak nego pravilo kad je u pitanju IT svijet i plate.

Ja ih znam vise koji u IT bransi rade za 700KM, i to u IZVIKANIM, JACIM firmama...nisu svi inzinjeri, developeri i sistemasi...treba vremena da se nauci zanat, a ovdje tesko mozes napredovati sa 700 na 1500 i 2000...NIJE OVO ZAPAD, sto se toga tice!
Imaju li diplome iz IT branše? Ako imaju, nisu mi jasni. To je ucjena i to može biti, eventualno, neka startna plata, ali ako radi nakon 5 godina za tu platu, onda ne znam...fakat je vrijeme za ispalu vani.
512MB

#1600 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

I otkud to da sam ja Zviz, kolko znam on je palamudio da je zivot vani katastrofa i sve same kurve, dileri i crnci, i da se ne isplati oci vani. Ja govorim upravno suprotno :roll:
Post Reply