Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1576 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

Hakiz wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Hakiz wrote: Ni ja od žena. Sve dok postoje predbračni ugovor i dobar advokat, sve je OK :evil:
ako imas predbracni ugovor, ne treba ti advokat :D

ako imas dokaze za posjedovanje imovine na svom imenu prije braka i ecidenciju tokom braka, opet ti ne treba advokat :)

ako su osobe sve zajedno ulozile u braku, dijeli se pola-pola :)

razvod sa nomrlanom osobom nije kompliciran :D a to zanci,da i ti, i ja smo , sustini,ugorzeni od kategorije osoba kojim ni advokta ne moze pomoci, patoloski slucajevi i slicno :)
Treba ti advokat. Svaki ugovor se može osporavati na sudu, a tada dobar advokat može sprečiti da ugovor bude proglašen ništavnim.

Šta ako predbračni ugovor kaže da osim što imovina koju su supružnici unijeli u brak ostaje njima, sada i imovina koju su stekli u braku ostaje onome ko je stekao. Po sadašnjim zakonima dijeli se imovina stečena u braku, ali šta ako ugovor kaže da supružnici pristaju da se ni to ne dijeli? Ili da dijete ima alimentaciju koja mu pripada, ali supružnik, pa i onaj koji je nezaposlen, nema pravo na procenat od zarade drugog supružnika nakon braka, čak ni u slučaju ako je ta zarada ostvarena imovinom stečenom u braku, dakle nema pravo na uzdržavanje.

Advokat ti treba da zaštiti takav ugovor od osporavanja.

Takav ugovor je odličan jer sprečava da jedan supružnik živi na račun drugog. Moja žena radi, zarađuje, ubi se od posla, ja ljenčarim, razvedemo se, i uzmem joj pola (sa dobrim advokatom i više) od onoga šta je ona krvavo zaradila u braku pod izgovorom "brinuo se o domaćinstvu". I to pošteno? Neće moći, moram i ja raditi i donositi u kuću.

Svaka pametna odrasla osoba ima dobrog zubara, dobrog ljekara i dobrog advokata (neko i računovođu, koji će mu sakriti imovinu od oporezivanja). A i kada se odmah riješe pitanja novca i imovine, ostane nam samo ljubav, čista i neugrožena od opasnosti i napasti materijalnih pitanja :evil:
Prvi put cujem da se formlani Ugovro, sa pecatom i potpisima moze proglasiti nelegalnim i komadom papira za smece :D

oh,da,i kakve veze ima sve ovo sa feminizmom :lol:
Hakiz

#1577 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:
ako imas predbracni ugovor, ne treba ti advokat :D

ako imas dokaze za posjedovanje imovine na svom imenu prije braka i ecidenciju tokom braka, opet ti ne treba advokat :)

ako su osobe sve zajedno ulozile u braku, dijeli se pola-pola :)

razvod sa nomrlanom osobom nije kompliciran :D a to zanci,da i ti, i ja smo , sustini,ugorzeni od kategorije osoba kojim ni advokta ne moze pomoci, patoloski slucajevi i slicno :)
Treba ti advokat. Svaki ugovor se može osporavati na sudu, a tada dobar advokat može sprečiti da ugovor bude proglašen ništavnim.

Šta ako predbračni ugovor kaže da osim što imovina koju su supružnici unijeli u brak ostaje njima, sada i imovina koju su stekli u braku ostaje onome ko je stekao. Po sadašnjim zakonima dijeli se imovina stečena u braku, ali šta ako ugovor kaže da supružnici pristaju da se ni to ne dijeli? Ili da dijete ima alimentaciju koja mu pripada, ali supružnik, pa i onaj koji je nezaposlen, nema pravo na procenat od zarade drugog supružnika nakon braka, čak ni u slučaju ako je ta zarada ostvarena imovinom stečenom u braku, dakle nema pravo na uzdržavanje.

Advokat ti treba da zaštiti takav ugovor od osporavanja.

Takav ugovor je odličan jer sprečava da jedan supružnik živi na račun drugog. Moja žena radi, zarađuje, ubi se od posla, ja ljenčarim, razvedemo se, i uzmem joj pola (sa dobrim advokatom i više) od onoga šta je ona krvavo zaradila u braku pod izgovorom "brinuo se o domaćinstvu". I to pošteno? Neće moći, moram i ja raditi i donositi u kuću.

Svaka pametna odrasla osoba ima dobrog zubara, dobrog ljekara i dobrog advokata (neko i računovođu, koji će mu sakriti imovinu od oporezivanja). A i kada se odmah riješe pitanja novca i imovine, ostane nam samo ljubav, čista i neugrožena od opasnosti i napasti materijalnih pitanja :evil:
Prvi put cujem da se formlani Ugovro, sa pecatom i potpisima moze proglasiti nelegalnim i komadom papira za smece :D

Sve se može proglasiti nelegalnim. Sud odlučuje. U navedenom primjeru, zakon kaže da se imovina dijeli napola, ugovor kaže da uprkos zakonu imovina se ne dijeli. Kako ugovor ne može biti protiv zakona (niži akt, ugovor, ne može kršiti viši akt, zakon, to je standardni pravni institut) ugovor bi morao biti nevažeći. Ali, sud može odlučiti i drugačije, naročito u anglosaksonskom pravu koje poznaje institut presedana. Tu advokati i njihova sposobnost da ubijede sud u jednu ili drugu varijatu postaju bitni.

Ima veze. Ja je vidim, ti ne vidiš. Neka tako ostane.
Connaisseur Karlin

#1578 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote:

Sve se može proglasiti nelegalnim. Sud odlučuje. U navedenom primjeru, zakon kaže da se imovina dijel popola, ugovor kaže da uprkos zakonu imovina se ne dijeli. Kako ugovor ne može bti protiv zakona (niži akt, ugovor, ne može kršiti viši akt, zakon, to je standardni pravni institut) ugovor bi morao biti nevažeći. Ali, sud može odlučiti i drugačije, naročito u anglosaksonskom pravu koje poznaju institut presedana. Tu advokati i njihova sposobnost da ubijede sud u jednu ili drugu varijatu postaju bitni.

Ima veze. Ja je vidim, ti ne vidiš. Neka tako ostane.
Ne moze se sve proglasiti nelgalnim , otkud ti takva ideja :? Ugovor ,ako je pravilno priprmljen , nije protiv zakona, tj. mora postojati druga opcija za kompemnzaciju. Npr. tokom ostavinske rasprave, zakon kaze imovinu jednako podjeliti svima,ali mozes nparaviti dogovor i ugovor, da jedan dio imovine buse isplacen u novcu,a ne u doslovnom materijalnom dijelu immovine.
Tvoj, primjer sa Ugovorom vezanim za imovinu stranke nakon razovda nije dio predbracnog Ugovora!? Da li sam dobro razumjela!?

ali,kako vidis da TO ima veze sa feminizmom :?
wewa

#1579 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

http://www.radiosarajevo.ba/metromahala ... kom/255929

Da li je i kakav napredak postignut tokom 2016. godine u polju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena?

Da li su Lokalni izbori 2016. godine donijeli veće učešće žena u političkom životu? Kako su se provodile javne politike, strategije, akcioni planovi koje se tiču žena i muškaraca?

Na ova i druga pitanja odgovor daje Narandžasti izvještaj 2017. - Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava žena u Bosni i Hercegovini koji je predstavljen povodom Dana žena.

Ukratko - trendovi stagnacije se nastavljaju u dvije velike i važne oblasti: finansiranju i pravnom statusu sigurnih kuća, te po pitanju prava porodilja.

Najznačajnije nalaze Narandžastog izvještaja predstavile su autorice u sklopu projekta koji sprovodi Sarajevski otvoreni centar. Pres konferencija je održana danas na trgu ispred Parlamenta Federacije BiH, a dala nam je uvid u stanja ljudskih prava žena u BiH u 2016. godini sa pogledom u 2017. godinu.

Maida Zagorac, jedna od autorica naglasila je:

"Izdvaja se dalje nerješavanje pravnog statusa i finansiranja sigurnih kuća. U protekloj godini je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u F BIH je bio u javnoj raspravi. Ovaj Nacrt je bio problematičan, prije svega jer je predlagao da sigurne kuće ubuduće mogu biti uspostavljene samo kao institucije, prema zakonu o institucijama", rekla je Zagorac, precizirajući da su do sada sve sigurne kuće u BIH osnovane od strane Nevladinih organizacija.

Prava porodilja i dalje se krše u F BiH, a veliki problem je i neujednačeno pravo na novčanu naknadu. Tako postoje kantoni koji porodiljama isplaćuju stopostotni iznos ličnog dohotka, dok u nekim drugim kantonima ne dobijaju ništa. Iako je klub parlamentarki pokrenuo neke izmjene, na tome se stalo, rečeno je na konferenciji za medije.

Takođe, veoma je vidljivo i neravnopravno učešće žena u političkom životu Bosne i Hercegovine, čak i nakon lokalnih izbora 2016. godine. Broj načelnica koje su izabrane je samo 6, što je ispod 5%.

Emina Bošnjak, jedna od autorica izvještaja istiakla je i nešto pozitivno:

"U Republici Srpskoj je ostvarena harmonizacija krivičnog zakona RS sa Istanbulskom konvencijom koje je BIH potpisnica. Uvedena su krivična djela koja posebno štite žene, a nadati se da će ova praksa biti uvedena i u F BIH.

Nažalost ono što gledamo u protekloj godini, po pitanju političke participacije i rješavanja problema koji se tiču nasilja nad ženama odnosno rodno zasnovanog nasilja, kao i za finansiranje sigurnih kuća nema dovoljno političke volje, jer stagniranje je prisutno nekoliko godina. Potrebno je donijeti podzakonske akte koji će riješiti ova pitanja, a bojim se da je to još uvijek na čekanju", zaključila je Bošnjak.
Mis mekinjas

#1580 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mis mekinjas »

Netko je šaljiv ovo doradio, ali nije pogriješio. :D
"I think women are foolish to pretend they are equal to men. They are far superior and always have been. Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she will give you a baby. If you give her a house, she will give you a home. If you give her groceries, she will give you a meal. If you give her a smile, she will give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit!"
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1581 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

nes jebat :mrgreen:
Hakiz

#1582 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote:http://www.radiosarajevo.ba/metromahala ... kom/255929

Da li je i kakav napredak postignut tokom 2016. godine u polju rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena?

Da li su Lokalni izbori 2016. godine donijeli veće učešće žena u političkom životu? Kako su se provodile javne politike, strategije, akcioni planovi koje se tiču žena i muškaraca?

Na ova i druga pitanja odgovor daje Narandžasti izvještaj 2017. - Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava žena u Bosni i Hercegovini koji je predstavljen povodom Dana žena.

Ukratko - trendovi stagnacije se nastavljaju u dvije velike i važne oblasti: finansiranju i pravnom statusu sigurnih kuća, te po pitanju prava porodilja.

Najznačajnije nalaze Narandžastog izvještaja predstavile su autorice u sklopu projekta koji sprovodi Sarajevski otvoreni centar. Pres konferencija je održana danas na trgu ispred Parlamenta Federacije BiH, a dala nam je uvid u stanja ljudskih prava žena u BiH u 2016. godini sa pogledom u 2017. godinu.

Maida Zagorac, jedna od autorica naglasila je:

"Izdvaja se dalje nerješavanje pravnog statusa i finansiranja sigurnih kuća. U protekloj godini je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u F BIH je bio u javnoj raspravi. Ovaj Nacrt je bio problematičan, prije svega jer je predlagao da sigurne kuće ubuduće mogu biti uspostavljene samo kao institucije, prema zakonu o institucijama", rekla je Zagorac, precizirajući da su do sada sve sigurne kuće u BIH osnovane od strane Nevladinih organizacija.

Prava porodilja i dalje se krše u F BiH, a veliki problem je i neujednačeno pravo na novčanu naknadu. Tako postoje kantoni koji porodiljama isplaćuju stopostotni iznos ličnog dohotka, dok u nekim drugim kantonima ne dobijaju ništa. Iako je klub parlamentarki pokrenuo neke izmjene, na tome se stalo, rečeno je na konferenciji za medije.

Takođe, veoma je vidljivo i neravnopravno učešće žena u političkom životu Bosne i Hercegovine, čak i nakon lokalnih izbora 2016. godine. Broj načelnica koje su izabrane je samo 6, što je ispod 5%.

Emina Bošnjak, jedna od autorica izvještaja istiakla je i nešto pozitivno:

"U Republici Srpskoj je ostvarena harmonizacija krivičnog zakona RS sa Istanbulskom konvencijom koje je BIH potpisnica. Uvedena su krivična djela koja posebno štite žene, a nadati se da će ova praksa biti uvedena i u F BIH.

Nažalost ono što gledamo u protekloj godini, po pitanju političke participacije i rješavanja problema koji se tiču nasilja nad ženama odnosno rodno zasnovanog nasilja, kao i za finansiranje sigurnih kuća nema dovoljno političke volje, jer stagniranje je prisutno nekoliko godina. Potrebno je donijeti podzakonske akte koji će riješiti ova pitanja, a bojim se da je to još uvijek na čekanju", zaključila je Bošnjak.
Sada ozbijno pitanje. Postoje li dokazi da bi veće učešće žena u politici i drugim oblastima života doprinijelo humanijem svijetu, manjem broju sukoba, naročito ratova, boljom socijalnom slikom u raznim državama itd.

Posmatrajući žene koje su bile na čelu vlada i država u 20. vijeku, na čelu organizacija i kompanija itd, tvrdim da ne bi. Ali, ako neko ima dokaze za suprotno, volio bih ih vidjeti.

Ne projekcije, nego dokaze.
Last edited by Hakiz on 07/03/2017 13:12, edited 1 time in total.
wewa

#1583 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

prvo moramo ispratiti barem jednu generaciju u kojoj su zene ravnopravne ucesnice u vlasti da bismo mogli izvuci bilo kakve zakljucke - a mislim da bi svijet u svakom slucaju bio bolji, humaniji kad bi svi imali jednaka prava i mogucnosti.
Hakiz

#1584 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote:prvo moramo ispratiti barem jednu generaciju u kojoj su zene ravnopravne ucesnice u vlasti da bismo mogli izvuci bilo kakve zakljucke - a mislim da bi svijet u svakom slucaju bio bolji, humaniji kad bi svi imali jednaka prava i mogucnosti.
Primjeri koje ja gledam kao relevantne nisu samo ponašanja političarki velikih sila (GB, Njemačka itd), direktorice MMF-a i sličnih koje možda i ne mogu drugačije. Gledam mikrookolinu gdje imaju više prostora. I ne vidim da su "bolje" od muškaraca.

Da karikiram, veći jastrebovi u političkom životu u BiH su Majkić i ona druga, krupna i pretjerano našminkana sa dignutom crnom kosom, nego svi muškarci iz njihovh partija :)
Pandakonda

#1585 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Pandakonda »

Jel' vam drago ? :D

Welsh University has banned 'sexist' phrases, such as 'Sportsmanship' and 'Man-Made'.

http://www.walesonline.co.uk/news/wales ... e-12690545
¤ jelena ¤

#1587 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Svaka čast djevojkama, mladim matematičarkama. :thumbup:

Ženska matematička olimpijada....hm...

Učestvovanje na takmičenjima je veoma korisno, svaka vježba i odmjeravanje snaga takođe, ali...da sam vrsna matematičarka i da imam mogućnost birati između ženske matematičke olimpijade i one u kojoj učestvuju i momci, ja nikad ne bih izabrala ovu isključivo žensku.

Matematika je univerzalna, nije nešto što se tiče mišića i fizičke dominacije pa prema tome ne vidim razlog zbog čega bi se jedna takva olimpijada dijelila na mušku i žensku.

Naravno, kad kažem da ja neki razlog ne vidim, to ne znači da taj razlog ne postoji.

Koji je razlog podjele jedne matematičke olimpijade na žensku i mušku? I postoji li uopšte ova druga, namijenjena isključivo momcima?

Geografska odrednica (npr. opštinska, regionalna, evropska, svjetska) u procesu selekcije mi ima smisla i mislim da je sasvim dovoljna.

Polna/rodna selekcija, kad je riječ o matematici, meni djeluje kao nekakav korak unazad u procesu ravnopravnosti.
piupiu

#1588 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Djevojčice, djevojke, žene, sretno!
¤ jelena ¤

#1589 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote:Djevojčice, djevojke, žene, sretno!
Hvala, takođe :) i srećan 8. mart svim ženama svijeta.

A sad odoh kuću spremat, pa na poso, a onda u birtiju da se napijem ko čovjek. :D
haos1

#1590 Re: Danasnji "feminizam"

Post by haos1 »

Sretan 8. mart. :)
annoy

#1591 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Pandakonda wrote:Jel' vam drago ? :D

Welsh University has banned 'sexist' phrases, such as 'Sportsmanship' and 'Man-Made'.

http://www.walesonline.co.uk/news/wales ... e-12690545
Dakle ova posast osvaja i europska sveucilista :sad:
annoy

#1592 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

¤ jelena ¤ wrote:
Svaka čast djevojkama, mladim matematičarkama. :thumbup:

Ženska matematička olimpijada....hm...

Učestvovanje na takmičenjima je veoma korisno, svaka vježba i odmjeravanje snaga takođe, ali...da sam vrsna matematičarka i da imam mogućnost birati između ženske matematičke olimpijade i one u kojoj učestvuju i momci, ja nikad ne bih izabrala ovu isključivo žensku.

Matematika je univerzalna, nije nešto što se tiče mišića i fizičke dominacije pa prema tome ne vidim razlog zbog čega bi se jedna takva olimpijada dijelila na mušku i žensku.

Naravno, kad kažem da ja neki razlog ne vidim, to ne znači da taj razlog ne postoji.

Koji je razlog podjele jedne matematičke olimpijade na žensku i mušku? I postoji li uopšte ova druga, namijenjena isključivo momcima?

Geografska odrednica (npr. opštinska, regionalna, evropska, svjetska) u procesu selekcije mi ima smisla i mislim da je sasvim dovoljna.

Polna/rodna selekcija, kad je riječ o matematici, meni djeluje kao nekakav korak unazad u procesu ravnopravnosti.
Slažem se, prvi put čujem da se uopće natjecanja iz matematike dijele po spolu
Šta je, prevelika konkurencija kad je mješovito :D ili šta?
Ne postoji nijedan razlog zašto žena muškarcu ne bi mogla parirati u matematici, i odvajati žene u posebna natjecanja mi ostavlja dojam kao da ih se podcjenjuje i štiti od nečeg (?)

I dam se kladiti da ne postoji "muška matematička olimpijada", a i da postoji da bi sigurno netko to proglasio seksizmom i pokušao ukinuti
wewa

#1593 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

obzirom da se djevojcice profiliraju od rodjenja kao slabiji spol, zainteresiran samo za uljepsavanje sebe i okoline, ne cudi me da je matematicarkama tesko probiti se u 'muskoj' oblasti.
s te strane razumijem da je neko odlucio organizovati ovakvu manifestaciju. nadam se da ce posluziti kao pokretacka snaga za ukljucivanje sve vise zena u STEM podrucje.

hard-core dio mene bi prije bio za jedinstvenu olimpijadu, sto jest jest.
wewa

#1594 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

https://www.egmo.org/history/
In Autumn 2009, Murray Edwards College, Cambridge approached the United Kingdom Mathematics Trust with an offer to do something to support mathematics enrichment for klix. A UKMT volunteer, Vicky Neale, had joined the college as Director of Studies in mathematics earlier that year, and the college sought to support her activities.

At the same time, UKMT was planning to send a team of klix to the China klix’ Mathematical Olympiad in August 2010.
During the Christmas vacation of 2009, Geoff Smith had the idea of creating a European klix’ Mathematical Olympiad, possibly using Murray Edwards College as the inaugural site. The purpose was to give many klix an experience analogous to the China klix’ MO, but without the arduous journeys, and the inevitable problems associated with raising recurrent funding for such major expeditions.

On 29 December 2009 Geoff circulated his ideas to the British Mathematical Olympiad committee, and after some reflection, the committee decided to support the proposal. After that, it was a matter of gaining support both from Murray Edwards College and from the Council of the United Kingdom Mathematics Trust, and both organizations proved generous and helpful. Both parties later found that they could attract financial support from other sources.
At IMO 2010 in Kazakhstan, a preliminary meeting was held, to determine if there was international interest in holding EGMO. Unsurprisingly, some countries (where there is no tradition of separate klix’ education) were wary of becoming involved, but there was clearly enough interest to proceed with the inaugural event.
UK participation in the China klix’ MO 2010, the team being led by Ceri Fiddes and Alison Zhu, was a great success. Both Ceri and Alison returned full of enthusiasm for creating a European event. Ceri Fiddes would become the first EGMO Competition Director, and Alison would lead the UK team at the first EGMO.
The first public announcement and official launch of EGMO was made on 8 March 2011, the 100th anniversary of International Women’s day.
Financial support was raised from various sources, and Ceri’s team engaged in detailed planning for EGMO 2012. Morale was given a great boost in May 2011 when Charles Leytem announced that Luxembourg would host EGMO 2013.
Lincoln-Burrows

#1595 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Lincoln-Burrows »

Čestitam svim ženama ovaj njihov dan uz mali buket ljubičica

Image
listopad

#1596 Re: Danasnji "feminizam"

Post by listopad »

Svim forumasicama zelim sretan 8. Mart, medjunarodni dan borbe zena za svoja osnovna prava i jednakost.

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1597 Re: Danasnji "feminizam"

Post by JoseMujica »

Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na svoju :lol: :lol: :lol:
Banksy

#1598 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Banksy »

Za 8. mart, tradicionalno, karanfili... Sretno, žene. :)
Image
Connaisseur Karlin

#1599 Re: Danasnji "feminizam"

Sretan nam 8mi Mart :-D

http://www.independent.co.uk/travel/new ... 16611.html
International Women's Day 2017: Six women to thank every time you fly
Thought aviation was a man's world? Think again. These six women transformed the way you fly today
:-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1600 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Truba »

Image
Post Reply