Homoseksualnost i usvajanje djece
- MarlboroGold
#1576 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Nije to tolika Pandorina kutija kakvu je volite predstavljati... ako se tako uopšte može nazvati.
- Idemedosumom
#1577 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Mnogi koji su protiv davanja prava lgbt populaciji smatraju to "neprirodnim."MarlboroGold wrote:Ovo ozbiljno pitaš?Idemedosumom wrote:Ako je kakva anomalija prisutna kod, recimo određene vrste životinja, onda je to sasvim uredu i za ljude? Jesam li dobro shvatio
Jako često uslijedi kontraargument kako nešto slično možemo vidjeti u prirodi, kao npr da mužjak neke životinje zaskoči mužjaka i sl.
Odatle moje pitanje. Samo mala napomena, ja nisam započeo priču o tome šta je prirodno a šta nije.
- MarlboroGold
#1578 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Jedini argument koji je validan od strane tih što to smatraju "neprirodnim" je taj što homoseksualni parovi, po defaultu, nisu ti koji bi trebali odgajati djecu u poređenju sa time kako ona nastaju i ko bi trebali biti roditelji. Tu je kraj. S obzirom da naprijed navedeni argument stoji na klimavim nogama, dodaju mu se argumenti A) ili B) ili oboje - kako je harač već objasnio.Idemedosumom wrote:Mnogi koji su protiv davanja prava lgbt populaciji smatraju to "neprirodnim."MarlboroGold wrote:Ovo ozbiljno pitaš?Idemedosumom wrote:Ako je kakva anomalija prisutna kod, recimo određene vrste životinja, onda je to sasvim uredu i za ljude? Jesam li dobro shvatio
Jako često uslijedi kontraargument kako nešto slično možemo vidjeti u prirodi, kao npr da mužjak neke životinje zaskoči mužjaka i sl.
Odatle moje pitanje. Samo mala napomena, ja nisam započeo priču o tome šta je prirodno a šta nije.
Za mene lično je neprirodnije pozivati se na Boga kao apstraktno biće u smislu kako nas je tako stvorio nego što je praktikovanje homoseksualnosti koja je itekako prisutna hiljadama godina unazad. Nadam se da ne zamjeriš... razmjenjujemo mišljenja.
- ¤ jelena ¤
#1579 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Averzija prema devijacijama, lišena razumijevanja i praćena diskriminatornim ambicijama, nepresušni je izvor devijantnih stavova i devijantnog ponašanja koje nije u skladu ni sa religijskim, a ni društvenim normama savremenog čovjeka.mirsek wrote:Samo ime ti govori da imaju posebne potrebe i njima se treba probati izaci u susret jer oni nisu krivi za to sto im se desilo. S druge strane kad pederi i lezbejke odgajaju normalno dijete izlazu ga svojim devijantnim stavovima sto mu povecava sansu da i samo postane devijantno u sexualnoj orijentaciji po prirodi, po religiji pa ako hoces i po drustvenim normama.To ne treba dozvoliti.¤ jelena ¤ wrote:Misliš li tako i kad je riječ o inkluziji djece sa posebnim potrebama u školama?mirsek wrote: Ja bih rekao da je agenda o obavezi na normalnost/jednakost devijacije u svim mogucim aspektima zivota precijenjena.
Pretpostavljam da znaš šta to sve podrazumijeva...
Prema tome, kada par ljudskih bića (po prirodi - misaonih bića), koji imaju iracionalnu averziju prema nekoj manjinskoj grupi ljudi, odgaja normalno dijete, izlaže ga svojim devijantnim modelom mišljenja i ponašanja, što djetetu povećava šansu da i samo postane devijantno u odnosu prema svim tim grupama ljudi, koje njegovi roditelji otvoreno satanizuju i smatraju ih nepoželjnim iz nekih svojih, ličnih afiniteta i stavova. To ne treba dozvoliti.
- Capsicum
#1580 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Mislim da nema potrebe diskusiju oko usvajanja djece usmjeravati na temu da li su homoseksualni odnosi prirodni. To uopšte nije bitno. Bitno je da je prirodno da djeca nastaju kroz odnose ljudskih jedinki različitog spola. Tu nema prostora za različito tumačenje pojma prirodno. Dakle priroda je za roditelje odredila muškarca i ženu. Ko onda ima pravo djetetu uskratiti pravo da odrasta uz roditelje različitog spola, kako im je to priroda namijenila? Dijete ima pravo da živi sa svojim roditeljima ili ako ti nije moguće, onda u porodici koja najbolje iste može zamijeniti. Ako ima dovoljno porodica koje su hetero, ne vidim ni jedan razlog zašto bi se želje homo porodica da odgajaju djecu stavljale ispred interesa djece da žive u porodicama koje mu mogu ponuditi najsličnije okruženje za odrastanje onom kakvo mu je priroda namijenila.
Opet kažem, kada i ako bude nedostajalo hetero parova koji žele usvojiti djecu, može se pričati o tome da se i drugima dozvoli usvajanje, ali za sada ne vidim da je to slučaj.
Opet kažem, kada i ako bude nedostajalo hetero parova koji žele usvojiti djecu, može se pričati o tome da se i drugima dozvoli usvajanje, ali za sada ne vidim da je to slučaj.
- Idemedosumom
#1581 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Ne zamjerim. Homoseksualnost postoji odavno, kao i razni oblici obožavanja Bog(ov)a.MarlboroGold wrote: Jedini argument koji je validan od strane tih što to smatraju "neprirodnim" je taj što homoseksualni parovi, po defaultu, nisu ti koji bi trebali odgajati djecu u poređenju sa time kako ona nastaju i ko bi trebali biti roditelji. Tu je kraj. S obzirom da naprijed navedeni argument stoji na klimavim nogama, dodaju mu se argumenti A) ili B) ili oboje - kako je harač već objasnio.
Za mene lično je neprirodnije pozivati se na Boga kao apstraktno biće u smislu kako nas je tako stvorio nego što je praktikovanje homoseksualnosti koja je itekako prisutna hiljadama godina unazad. Nadam se da ne zamjeriš... razmjenjujemo mišljenja.
Nego bih volio da neko bude hrabar pa odgovori na moje pitanje, uz obrazloženje ako je moguće: Where do we draw the line?
- medvjed23
#1582 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
pa sam si reko na par drugih tema.. parafraziram (ako griješim, ispravi me), sve je ok dok čovjek ne šteti drugima..
- MarlboroGold
#1583 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Recimo u tvom slučaju i tvojih istomišljenika, između teokratske diskriminacije i demokratskih sloboda. Na štetu prvog, a u korist drugog.Idemedosumom wrote: Nego bih volio da neko bude hrabar pa odgovori na moje pitanje, uz obrazloženje ako je moguće: Where do we draw the line?
Sve dok postoji ponašanje kod religioznih ljudi, a pogotovo fanatika, da homoseksualce treba osuditi ne ostavlja prostor da se ta linija povuče negdje drugo. Po sličnom principu funkcioniše i za sve ostalo.
- Idemedosumom
#1584 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
@Medvjed Razumijem, ali osim u slučaju pedofilije, nema nanošenja štete drugim osobama? Iako vjerujem da bi nas pedofili rado ubjeđivali kako oni umiju biti nježni 
- славянин
#1585 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Poredis obostrani pristanak oba/obje ucesnika/ce u seksualnom cinu sa napastvovanjem maloljetne osobe koja po zakonu nije sposobna da razumije a time i da pristane na takvo nesto - inace koji je limit za brak/seksualne odnose u Islamu ?Idemedosumom wrote:@Medvjed Razumijem, ali osim u slučaju pedofilije, nema nanošenja štete drugim osobama? Iako vjerujem da bi nas pedofili rado ubjeđivali kako oni umiju biti nježni
- medvjed23
#1586 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
a vidi, čovjeku je u prirodi da uvijek traži opravdanje za svoje postupke.. rijetko ko će samoinicijativno priznati i probati ispraviti grešku.. ako govorimo o braku ili sličnoj zajednici, dva štetna slučaja mi padaju na pamet: pedofilija i incest između osoba različlitog spola (zbog rizika rođenja djece sa trajnim teškoćama)Idemedosumom wrote:@Medvjed Razumijem, ali osim u slučaju pedofilije, nema nanošenja štete drugim osobama? Iako vjerujem da bi nas pedofili rado ubjeđivali kako oni umiju biti nježni
- Idemedosumom
#1587 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Ne, napravio sam jasnu distinkciju između pedosa i ostalih orijentacija.славянин wrote: Poredis obostrani pristanak oba/obje ucesnika/ce u seksualnom cinu sa napastvovanjem maloljetne osobe koja po zakonu nije sposobna da razumije a time i da pristane na takvo nesto - inace koji je limit za brak/seksualne odnose u Islamu ?
- mirsek
#1588 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Ne treba to dozvoliti, slazem se. Samo sto to nema veze sa tim treba li homosexualcima dozvoliti da usvajaju djecu. Nemoj praviti zrtvu od neke skupine samo zato sto se ne dozvoljava da svoje devijacije koje budu drustveno prihvacene pocinju da zloupotrebljavaju i da odgajaju nove narastaje kao da su to standardne, uobicajene i preporucene stvari i odnosi medju ljudima. Jer nisu niti ce biti.¤ jelena ¤ wrote:
Averzija prema devijacijama, lišena razumijevanja i praćena diskriminatornim ambicijama, nepresušni je izvor devijantnih stavova i devijantnog ponašanja koje nije u skladu ni sa religijskim, a ni društvenim normama savremenog čovjeka.
Prema tome, kada par ljudskih bića (po prirodi - misaonih bića), koji imaju iracionalnu averziju prema nekoj manjinskoj grupi ljudi, odgaja normalno dijete, izlaže ga svojim devijantnim modelom mišljenja i ponašanja, što djetetu povećava šansu da i samo postane devijantno u odnosu prema svim tim grupama ljudi, koje njegovi roditelji otvoreno satanizuju i smatraju ih nepoželjnim iz nekih svojih, ličnih afiniteta i stavova. To ne treba dozvoliti.
- Idemedosumom
#1589 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Pa za mene lično je pedofilija mnogo štetnija.medvjed23 wrote: a vidi, čovjeku je u prirodi da uvijek traži opravdanje za svoje postupke.. rijetko ko će samoinicijativno priznati i probati ispraviti grešku.. ako govorimo o braku ili sličnoj zajednici, dva štetna slučaja mi padaju na pamet: pedofilija i incest između osoba različlitog spola (zbog rizika rođenja djece sa trajnim teškoćama)
Incestnom hetero paru nije neophodna saglasnost opštine kako bi pravili djecu. S druge strane, takvi parovi bi mogli usvajati djecu umjesto da ih rađaju.
- mirsek
#1590 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
medvjed23 wrote:pa sam si reko na par drugih tema.. parafraziram (ako griješim, ispravi me), sve je ok dok čovjek ne šteti drugima..
A odgajanje heteroseksualnog djeteta u homoseksualnom okruzenju je realno cinjenje stete tom djetetu.
- славянин
#1591 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
A kako se zna jeli dijete homoseksualno ili heteroseksualno ? I mislis da je to stvar odluke ... ono digne ti se na muskarca jer ti tako ocesmirsek wrote:medvjed23 wrote:pa sam si reko na par drugih tema.. parafraziram (ako griješim, ispravi me), sve je ok dok čovjek ne šteti drugima..![]()
A odgajanje heteroseksualnog djeteta u homoseksualnom okruzenju je realno cinjenje stete tom djetetu.
- medvjed23
#1592 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
mogu se složiti.. incest može, ali ne mora dovesti do štetnih posljedica, dok pedofilska veza uvijek ostavlja traga na djetetu..Idemedosumom wrote:Pa za mene lično je pedofilija mnogo štetnija.medvjed23 wrote: a vidi, čovjeku je u prirodi da uvijek traži opravdanje za svoje postupke.. rijetko ko će samoinicijativno priznati i probati ispraviti grešku.. ako govorimo o braku ili sličnoj zajednici, dva štetna slučaja mi padaju na pamet: pedofilija i incest između osoba različlitog spola (zbog rizika rođenja djece sa trajnim teškoćama)
Incestnom hetero paru nije neophodna saglasnost opštine kako bi pravili djecu. S druge strane, takvi parovi bi mogli usvajati djecu umjesto da ih rađaju.
sad odosmo u grotesku koja se gadi i meni i, vjerovatno, većini ostalih forumaša.. međutim, gađenje nije nikakav argument, ni za šta.. ako želimo neko ponašanje označiti štetnim i nepoželjnim, red je da utvrdimo kakva šteta iz tog ponašanja proizilazi, za koga, u kojoj mjeri..
naravno, uvijek je moguće razum i argumente gurnuti u stranu i silom zabraniti nešto što nam se gadi.. svijet, zapravo, najčešće i funkcioniše po tom principu.. al eto, barem na forumu možemo zanemariti silu i koliko-toliko civilizovano raspravljati..
-
Hakiz
#1593 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
U svijetu postoje homoseksualni parovi koji su usvojili djecu. Postoje i homoseksualni parovi (ženski) u kojima je jedna partnerica, ili obje uzele spermu od donatora, banke sperme itd, zatrudnjele i dobile djecu. I još nije potvrđeno da su djeca tih parova obavezno postala "nenormalna". Dakle nisu sva djeca takvih parova postala i sama homoseksualna, ili devijantna na bilo koji način itd. Čak nije ni većina. Ona koja jesu, postala su to nezavisno od toga što su u homoseksualnoj porodici.
Tako da nema stvarnog razloga za sprečavanje homoseksualnim parovima da usvajaju djecu. Jesini pravi razlog može biti to što će ta djeca biti maltretirana ili diskriminisana od vršnjaka, okoline pa čak i institucija. Ali to već nije krivica homoseksualnih parova i njihove djece nego idiota koji tu djecu maltretiraju.
Tako da nema stvarnog razloga za sprečavanje homoseksualnim parovima da usvajaju djecu. Jesini pravi razlog može biti to što će ta djeca biti maltretirana ili diskriminisana od vršnjaka, okoline pa čak i institucija. Ali to već nije krivica homoseksualnih parova i njihove djece nego idiota koji tu djecu maltretiraju.
- mirsek
#1594 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Pa ogromna vecina su heteroseksualni po prirodi, jedno 99%, sto ne znaci da se uticajem roditelja homoseksualaca ne moze dijete dovesti u zabludu cime mu cinis stetu na psiholoskom planu. Digne ti se na nesto sto ti se predstavi da je za dizanja. Ne mora kod svakoga ali zasto uopste i 1 dijete izlagati tom riziku da mu se puni mozak devijacijama. Koja je uopste logika u potrebi homoseksualaca da usvajaju dijete kad je porodica prirodna pojava partnera muzijaka i zenke da svojim seksualnim odnosom dobiju potomka. Gdje je tu logican, normalan slijed stvari i odnosa. Homoseksualci su vec na tom pitanju u startu pali sto se tice logike porodice i potomaka. Hoce na silu da od devijacije, izuzetka stvore normalnost pa tako i da odgajaju dijete mimo normalnog toka stvari.славянин wrote:A kako se zna jeli dijete homoseksualno ili heteroseksualno ? I mislis da je to stvar odluke ... ono digne ti se na muskarca jer ti tako ocesmirsek wrote:medvjed23 wrote:pa sam si reko na par drugih tema.. parafraziram (ako griješim, ispravi me), sve je ok dok čovjek ne šteti drugima..![]()
- Idemedosumom
#1595 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
@Hakiz Najinteresantniji dio posta si obrisao/editovao?. Bilo je tu info za koje nisam znao 
- mirsek
#1596 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Koliki je uzorak takvih parova i koliko su trenutno stara djeca da bi se moglo 100% tvrditi da nema posljedica. Znaci dijete citavo djetinjstvo gleda kako mu se tate ili mame ljube, maze i seksaju i ono odraste u osobu koje ne pokusava to isto da kopira kad udje u pubertet ? Mislis da je fakat moguce da ni u dilemu ne dodje ili da neces biti sjeban kad vidi da to tako kod vecine drugih ne functionise, da nece ostati osakacen za normalne socijalne/drustvene/seksualne odnose ?Hakiz wrote:U svijetu postoje homoseksualni parovi koji su usvojili djecu. Postoje i homoseksualni parovi (ženski) u kojima je jedna partnerica, ili obje uzele spermu od donatora, banke sperme itd, zatrudnjele i dobile djecu. I još nije potvrđeno da su djeca tih parova obavezno postala "nenormalna". Dakle nisu sva djeca takvih parova postala i sama homoseksualna, ili devijantna na bilo koji način itd. Čak nije ni većina. Ona koja jesu, postala su to nezavisno od toga što su u homoseksualnoj porodici.
-
Hakiz
#1597 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
http://tuzilastvobih.gov.ba/?opcija=sad ... 42&jezik=bIdemedosumom wrote:@Hakiz Najinteresantniji dio posta si obrisao/editovao?. Bilo je tu info za koje nisam znao
Sve tu piše.
-
Hakiz
#1598 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Kako se dogodi da heteroseksualni par ima dijete koje postane homoseksualno, ako je primjer roditelja koje gleda svaki dan tako značajan?mirsek wrote:Koliki je uzorak takvih parova i koliko su trenutno stara djeca da bi se moglo 100% tvrditi da nema posljedica. Znaci dijete citavo djetinjstvo gleda kako mu se tate ili mame ljube, maze i seksaju i ono odraste u osobu koje ne pokusava to isto da kopira kad udje u pubertet ? Mislis da je fakat moguce da ni u dilemu ne dodje ili da neces biti sjeban kad vidi da to tako kod vecine drugih ne functionise, da nece ostati osakacen za normalne socijalne/drustvene/seksualne odnose ?Hakiz wrote:U svijetu postoje homoseksualni parovi koji su usvojili djecu. Postoje i homoseksualni parovi (ženski) u kojima je jedna partnerica, ili obje uzele spermu od donatora, banke sperme itd, zatrudnjele i dobile djecu. I još nije potvrđeno da su djeca tih parova obavezno postala "nenormalna". Dakle nisu sva djeca takvih parova postala i sama homoseksualna, ili devijantna na bilo koji način itd. Čak nije ni većina. Ona koja jesu, postala su to nezavisno od toga što su u homoseksualnoj porodici.
- mirsek
#1599 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Devijacija, psiholoske prirode koja se ne moze ili ne zeli kontrolisati. Sve to ima u prirodi i medju drugim vrstama. Samo kod njih nema pokusaja njegovanja te devijacije do samog apsurda pojma i osobina porodice.Hakiz wrote:Kako se dogodi da heteroseksualni par ima dijete koje postane homoseksualno, ako je primjer roditelja koje gleda svaki dan tako značajan?mirsek wrote:Koliki je uzorak takvih parova i koliko su trenutno stara djeca da bi se moglo 100% tvrditi da nema posljedica. Znaci dijete citavo djetinjstvo gleda kako mu se tate ili mame ljube, maze i seksaju i ono odraste u osobu koje ne pokusava to isto da kopira kad udje u pubertet ? Mislis da je fakat moguce da ni u dilemu ne dodje ili da neces biti sjeban kad vidi da to tako kod vecine drugih ne functionise, da nece ostati osakacen za normalne socijalne/drustvene/seksualne odnose ?Hakiz wrote:U svijetu postoje homoseksualni parovi koji su usvojili djecu. Postoje i homoseksualni parovi (ženski) u kojima je jedna partnerica, ili obje uzele spermu od donatora, banke sperme itd, zatrudnjele i dobile djecu. I još nije potvrđeno da su djeca tih parova obavezno postala "nenormalna". Dakle nisu sva djeca takvih parova postala i sama homoseksualna, ili devijantna na bilo koji način itd. Čak nije ni većina. Ona koja jesu, postala su to nezavisno od toga što su u homoseksualnoj porodici.
-
Hakiz
#1600 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece
Sam si potvrdio da je homoseksualnost nešto šta se ne odabire nego se takav rađa, kao i to da li će neko biti homoseksualc ili heteroseksualac, seksualne preferencije roditelja su irelevantne.mirsek wrote:Devijacija, psiholoske prirode koja se ne moze ili ne zeli kontrolisati...Hakiz wrote:
Kako se dogodi da heteroseksualni par ima dijete koje postane homoseksualno, ako je primjer roditelja koje gleda svaki dan tako značajan?
Tako da nema razloga ne odzvoliti homoseksualnim parovima da usvajaju djecu.