AMERIKA

Post Reply
jefferson

#1576 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Idriz wrote:
prog321 wrote:Simptomaticno je da je Amerika 2013e imala 12 hiljada milijardi duga.
2014 : 16 hiljada milijardi
Pocetak 2016: 19 hiljada milijardi.

Po tome se USA zaduzuje izmedju 3-4 hiljade milijardi svake godine. :-D
Ok to, al sto ne raste real gdp nikako. Ljudi rintaju ko stoka, slomise se. To je tuzno gledat. Po 12 sati, po 16 sati, po 2, 3 posla. Zaduzuju se da zadrze isti standard pa traze dodatne poslove sve zato sto plata realno ne raste. Ali naravno to nije isti standard jer samo radis jebote. Ako hoces da zivis u normalnom stanu u velikom gradu 60, 70 posto prihoda ode na hausing. Hrana tesko smece, organska skupa. Ja sa 100 k godisnje u chicagu sirotinja bio, za moj pojam. kakvu sam skolu zavrsio i koliko sam radio. Ne znam kako drugi nalaze uopste smisao u rintanju ako zaradjuju ispod milion.
Ko ih jebe! Moram se fakat tako izraziti.
Pa jebe mu pokriji se onoliko koliko si dug. Sta sad trebam raditi 3 posla da bi vozio novog BMW-a umjesto polovnog?
Imam od zene sestru koja ganja tako stanove u CA u djelovima koji su u trendu i slicno, pa im moja punica i da danas pomaze.
Ja i zena super, ja fin posao, fleksibilan, nemoram ici u kancelariju, mozda dva puta sedmicno. Zena mogla dobiti posao u lokalnoj bolnici za fakat extra platu, ali radi od kuce za pola para nekih 25 sati sedmicno. Nama super. Radila je ona 60 sati sedmicno prije, pa ustane u 3 ujutro, pa na posao itd, kada sam ja radio kao konsultant, dok nisam nasao ovaj posao. Sad? Ma jarane nepada mi na pamet da se ganjam sa nekim ljudima i slicno.
Kao sto jeza rece, imam basic kablovsku, picim netflix, amazon prime, imam stari iPhone kojem baterija nije bas najbolja pa imam onaj batery pack, 6 godina star Mac koji i dalje radi kao singerica, sebi sam odrzavam auto jer mi je cejf iako su mi oba auta dobra. Samo zato sto vozim dvije godine starog BMW-a ne znaci da se necu zavuc ispod auta i sam promjeniti ulje itd. Imamo mi prijatelja koji su dzekovi, pa cim sjednemo odmah prica porezi, troskovi, ovako onako. Jedan prijatelj kupi auto odmah svi kontaju da uzmu bolje. Jbt, sta cu im ja, nek rintaju onda.
Kuhamo kod kuce, kupujemo u Trader Joe's, Costco, nesto u Wal Martu (konzerve i slicno). Jedemo u vrh glave 2-3 puta sedmicno vani. Radije cu zapaliti rostilj na verandi, baciti nesto na njega, otovoriti vino i uzivati. Ja znam ljude koj svaki dan, ali bas svaki dan jedu vani! Pa sta ocekuju onda?
Fudo387

#1577 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

Pa nije dvije godine star bmw jeftino auto. :D
To za ishranu vani ili kuci, postoji nacin da te manje kosta ako jedes vani.
Ima oni buffet restorana, platis cenera i jedes dok ti oci ne ispadnu.
Svojim sam ocima gledao raju koja jedno drugom nogama gnjete da im vise stane. :D
Napuca se jednom i dosta mu citav dan. :lol:
jefferson

#1578 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Fudo387 wrote:Pa nije dvije godine star bmw jeftino auto. :D
Svojim sam ocima gledao raju koja jedno drugom nogama gnjete da im vise stane. :D
Znam da nije jaro jeftin auto, ali ja mogu podnjeti to. Mogao sam uzeti novog, ali ondo ono, jel rata prevelika, ovako onako? Kupio sam ono sto mogu platiti a da ne razmisljam o tome. To je poenta, i kontam drzati auto sljedecih 7-8g. Drugo, ljudi uzimaju auto kredite po 5-6%, umjesto da odu u credit unions i skontaju kredit. Ja kada sam se preselio ovdje, refinansirao oba auta u lokalnoj kreditnoj uniji. Upoznao tipa koji radi na tome, sta god, uvijek njemu idem, bez obzira jel auto ili nije.
Kupovao BMW, reko mozes li sta uraditi. On sa sefom ovo ono, moze specijalna rata kao sa odane musterije, 1.99%. Jbg, treba kopati, biti s ljudima dobar itd.
Odem kod nasih jbt. svaki razgovor je: joj glupi amerikanci, joj jesu glupi, debeli ovako onako, a zive u americi. Kada patroniziras ljude tako, slabo ces sta napraviti.
A bifei? Jbt, ne bi tu vise usao nema tih apra. To sam ko student radio :lol:
Fudo387

#1579 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

Ma ne isplati se nikakvo, sta god uzmes i iskombinujes na guzici si. Dok ga otplatis pocnu kvarovi, popravci, na kraju skrsis 40-50 000 u auto koje nakon sto dobijes title vrijedi 1200 dolara. :lol:
jefferson

#1580 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Fudo387 wrote:Ma ne isplati se nikakvo, sta god uzmes i iskombinujes na guzici si. Dok ga otplatis pocnu kvarovi, popravci, na kraju skrsis 40-50 000 u auto koje nakon sto dobijes title vrijedi 1200 dolara. :lol:
svako ima svoju racunicu. Mene uopste neinteresuje koliko ce moje auto vrijediti nakon sto ga otplatim. Sreca znam dosta o autima pa na toj strani nemam problema.
Medjutim, auto je jos i mala stavka. Veci problem su kablovska od 150 i vise dolara. Jbt dodjes kod ljudi kuci ono sve ima, HBO, ovo ono, a na kraju se sve svede na lokalne vijesti i internet. AC sto kaze jeza pici po vazdan, kao i grijanje. Kupuju se auta koja im nikad nece trebati. Komsija kod mene ima Dodge RAM pick up, nisam ga jednom vidio da je nesto prevezao u svom pick-up. Ja sam vise stvari prevezao u svom VW dok sam iamo nego on u trucku. Sto ce mu to? A o tome da uloze pare u nesto? Ma nigdje veze.
prog321

#1581 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Idriz wrote:
prog321 wrote:Simptomaticno je da je Amerika 2013e imala 12 hiljada milijardi duga.

Ok to, al sto ne raste real gdp nikako. Ljudi rintaju ko stoka, slomise se. To je tuzno gledat. Po 12 sati, po 16 sati, po 2, 3 posla. Zaduzuju se da zadrze isti standard pa traze dodatne poslove sve zato sto plata realno ne raste. Ali naravno to nije isti standard jer samo radis jebote. Ako hoces da zivis u normalnom stanu u velikom gradu 60, 70 posto prihoda ode na hausing. Hrana tesko smece, organska skupa. Ja sa 100 k godisnje u chicagu sirotinja bio, za moj pojam. kakvu sam skolu zavrsio i koliko sam radio. Ne znam kako drugi nalaze uopste smisao u rintanju ako zaradjuju ispod milion.
Isto sam iskustvo imao od rodbine i prijatelja kad sam zadnji put bio tamo. ( prošli Novembar).
Ljudi se stvarno muče. Pogotovo oni manje obrazovani.
Prosječna plata ista kao prije 13 godina a cijene svega se uduplale. Osim goriva :-D
Idriz

#1582 Re: AMERIKA

Post by Idriz »

jefferson wrote:
Idriz wrote:

Pa jebe mu pokriji se onoliko koliko si dug. Sta sad trebam raditi 3 posla da bi vozio novog BMW-a umjesto polovnog?
Imam od zene sestru koja ganja tako stanove u CA u djelovima koji su u trendu i slicno, pa im moja punica i da danas pomaze.
Ja i zena super, ja fin posao, fleksibilan, nemoram ici u kancelariju, mozda dva puta sedmicno. Zena mogla dobiti posao u lokalnoj bolnici za fakat extra platu, ali radi od kuce za pola para nekih 25 sati sedmicno. Nama super. Radila je ona 60 sati sedmicno prije, pa ustane u 3 ujutro, pa na posao itd, kada sam ja radio kao konsultant, dok nisam nasao ovaj posao. Sad? Ma jarane nepada mi na pamet da se ganjam sa nekim ljudima i slicno.
Kao sto jeza rece, imam basic kablovsku, picim netflix, amazon prime, imam stari iPhone kojem baterija nije bas najbolja pa imam onaj batery pack, 6 godina star Mac koji i dalje radi kao singerica, sebi sam odrzavam auto jer mi je cejf iako su mi oba auta dobra. Samo zato sto vozim dvije godine starog BMW-a ne znaci da se necu zavuc ispod auta i sam promjeniti ulje itd. Imamo mi prijatelja koji su dzekovi, pa cim sjednemo odmah prica porezi, troskovi, ovako onako. Jedan prijatelj kupi auto odmah svi kontaju da uzmu bolje. Jbt, sta cu im ja, nek rintaju onda.
Kuhamo kod kuce, kupujemo u Trader Joe's, Costco, nesto u Wal Martu (konzerve i slicno). Jedemo u vrh glave 2-3 puta sedmicno vani. Radije cu zapaliti rostilj na verandi, baciti nesto na njega, otovoriti vino i uzivati. Ja znam ljude koj svaki dan, ali bas svaki dan jedu vani! Pa sta ocekuju onda?
Bogati se mali broj ljudi. Ostali rintaju za njih. To nije odrzivo. Niti neophodno. Sve drugo je ideoloska demagogija. O tome Berni prica pa ga ignorisu mediji i sabotira sistem.
General War

#1583 Re: AMERIKA

Post by General War »

Idriz wrote:
jefferson wrote:
Idriz wrote: Ok to, al sto ne raste real gdp nikako. Ljudi rintaju ko stoka, slomise se. To je tuzno gledat. Po 12 sati, po 16 sati, po 2, 3 posla. Zaduzuju se da zadrze isti standard pa traze dodatne poslove sve zato sto plata realno ne raste. Ali naravno to nije isti standard jer samo radis jebote. Ako hoces da zivis u normalnom stanu u velikom gradu 60, 70 posto prihoda ode na hausing. Hrana tesko smece, organska skupa. Ja sa 100 k godisnje u chicagu sirotinja bio, za moj pojam. kakvu sam skolu zavrsio i koliko sam radio. Ne znam kako drugi nalaze uopste smisao u rintanju ako zaradjuju ispod milion.
Bogati se mali broj ljudi. Ostali rintaju za njih. To nije odrzivo. Niti neophodno. Sve drugo je ideoloska demagogija. O tome Berni prica pa ga ignorisu mediji i sabotira sistem.
Kako vi "apsraktno" izgledate jednom prosjecnom bosnji tj.balkancu :D
Fudo387

#1584 Re: AMERIKA

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Isto sam iskustvo imao od rodbine i prijatelja kad sam zadnji put bio tamo. ( prošli Novembar).Ljudi se stvarno muče. Pogotovo oni manje obrazovani.Prosječna plata ista kao prije 13 godina a cijene svega se uduplale. Osim goriva
Ne muci ti se rodbina i prijatelji jer su se cijene svega u zadnjih 13 godina uduplale (nisu), vec su se ljudi amerikanizirali i puno vise trose
danas nego sto su to radili kad su tek dosli pa im se sve cini skuplje. :D
newphoenix

#1585 Re: AMERIKA

Post by newphoenix »

prog321

#1586 Re: AMERIKA

Post by prog321 »

Fudo387 wrote:
prog321 wrote:Isto sam iskustvo imao od rodbine i prijatelja kad sam zadnji put bio tamo. ( prošli Novembar).Ljudi se stvarno muče. Pogotovo oni manje obrazovani.Prosječna plata ista kao prije 13 godina a cijene svega se uduplale. Osim goriva
Ne muci ti se rodbina i prijatelji jer su se cijene svega u zadnjih 13 godina uduplale (nisu), vec su se ljudi amerikanizirali i puno vise trose
Korporacijska mashina sve melje istog snagom. :-D
Rade da bi racune poklopili. Sat vremena do posla. Sat nazad. Kuci dodju umorni, naravno da im ne pada na pamet da kuhaju. Naruce dostavu pizza, burgeri, donut i sta ja znam jos neka sranja. Poslije upale TV i onda na spavanje.
Upravu je rahmetli Ekro Jevric. Kuca-poso. Kuca-poso. I on je umro na putu za posao. :-)
Kombat

#1587 Re: AMERIKA

Post by Kombat »

samo jos jedan argument za nas koji smo uvjereni da chemerika zasluzuje Trumpa!

John Olliver je imao nedavno strasno dobru epizodu - ako gledate, obavezno do kraja pogledajte

fosna2014

#1588 Re: AMERIKA

Post by fosna2014 »

Al Trump sipa po Rubiju. I Bernija nije izostavio.
Kat

#1589 Re: AMERIKA

Post by Kat »

Idriz

#1590 Re: AMERIKA

Post by Idriz »

Fudo387 wrote:
to ces povjerovat ako se ne razumijes u ekonomiju ili ako vjerujes politicarima. ali kratak osvrt na statistiku, izvor bureau of labor statistics, http://www.pewresearch.org/fact-tank/20 ... r-decades/ tj. kada se nominalne plate izravnaju relativno na inflaciju, pokazuju da je realni prosjecni prihod ostao isti i cak pao, u zadnjih 30 do 50 godina. to u prakticnom smislu znaci da prosjecan amerikanac mora da se zaduzi, i naravno radi duze ili uzme jos par poslova da bi zivio isto kao 1964.

1964, dovoljno je bilo da radi jedan posao glava porodice i da pokrije sve sto treba cetveroclanoj, ili radije, petroclanoj porodici jer amerikanci su uvijek imali veci natalitet od evropljana.

istovremeno, procenat bogatstva (ne samo plata vec bogatstva - wealth vs income) 1% elite je porastao i jaz se prosirio tako da danas oni koji drze lovu u off shore racunima je veci nego ukupan gdp japana, njemacke i velike britanije a slovom i brojem 62 covjeka imaju vise para nego skoro 4 milijarde ljudi ili pola covjecanstva. http://www.theguardian.com/business/201 ... n-combined

to je ukratko rezultat neoliberalne ideologije koja vlada svijetom, a bazira se na americi, i nije nimalo i nikako utemeljena na ekonomskoj nauci.

paul krugman, nobelovac, je nedavno to fino objasnio, pa thomas piketty sa sajnom knjigom kapitali u 21 vijeku i mnogi drugi pravi ekonomisti. sve, manje vise, ukazuje na to da je marx bio u pravu.

99% debila koji izlaze na tv i promovisu kapitalizam su neobrazovani demagozi a mazohisticke mase krive sebe sto ne stede dovoljno i ne razmisljaju pozitivno ne shvatajuci da im je to objasnjenje cipovano od strane sistema.

kada neko o tome prica, marginaliziraju ga i stigmatiziraju, kao sandersa. demokraija je postala igrokaz za naivne, sistem hoce da se biraju podobni kao hilari. zato je glas za trumpa "fuck you" glas, nije to glas podrske vec protesta.
drastic

#1591 Re: AMERIKA

Post by drastic »

0:56
AleksoMKD

#1592 Re: AMERIKA

Post by AleksoMKD »

Image
Gojeni H

#1593 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

fosna2014 wrote:Al Trump sipa po Rubiju. I Bernija nije izostavio.
Rubio je limunada za republikance. Pitanje je Trump ili Cruz.
Avetinho

#1594 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

Jedini koji nesta moze uradit s republikanske strane je Kruz. A nedaj boze njega. Kakogod, republikanci su ga ovaj put popusili: ili imaju kandidata koji nije republikanac nego padobranac, ili imaju velikog desancara.

Rubio je politicki mrtvac. Kasic je politicki neozbiljan jer se ozbiljno nije upecao da neozbiljno pljuje po svima ostalima.
jefferson

#1595 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Jedini koji nesta moze uradit s republikanske strane je Kruz. A nedaj boze njega. Kakogod, republikanci su ga ovaj put popusili: ili imaju kandidata koji nije republikanac nego padobranac, ili imaju velikog desancara.

Rubio je politicki mrtvac. Kasic je politicki neozbiljan jer se ozbiljno nije upecao da neozbiljno pljuje po svima ostalima.
Razlika izmedju Trumpa i Kruza ti je: da li hoces da budes ubijen pistoljem ili nozem.
Neki dan Lindsey Graham je rekao: kada bi Senat imao sudsku ulogu, Kruza bi neko mogao ubiti na podiju senata i garantujem vam da niko ne bi bio osudjen.
Last edited by jefferson on 07/03/2016 04:49, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#1596 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

mmh-he-he-he-hm-hm i like hair :ceslja:

https://www.youtube.com/watch?v=v75wCTMZoSY
jefferson

#1597 Re: AMERIKA

Post by jefferson »

Njgore je sto ovo uopste nije fantazija:
http://www.nbc.com/saturday-night-live/ ... vc148621=1
Gojeni H

#1598 Re: AMERIKA

Post by Gojeni H »

Gledam Sandersa u suocavanju s Clintonkom ... Steta sto se Bernie rodio u Americi.
Ona njegova socijalisticka prica ne moze nikako proci u zemlji sazdanoj na principima liberalnog kapitalizma.
A, jos kad poce o oruzju ... fakat ce ga Clintonka potopiti. S onakvom pricom nema sta traziti ni na Jugu ni na Srednjem Zapadu.

Ono sto Sandersu niko nije javio, a Clintonka nije budala da govori o tome, je da se ne moze imati nezaposlenost od 4% ukoliko se ne kontrolisu morski putevi, ne obaraju potencijalne regionalne sile, odnosno skraceno - ukoliko se ne ratuje.

Svakih 30-40 godina Amerika dobije nezajazljivu zelju da sebi nametne samoizolaciju. Izgleda da je taj period ponovo nastao, pa mozda Demokrati i pobijede, ali na kraju, da bi se imao Americki san, krv se mora prolijevati, bez obzira na sav tehnoloski progres, a tu ipak republikanci imaju nesto vise iskustva i znanja.

Trump ili Cruz? I jedan i drugi su dobri za americki narod.
Trump trezveniji, prica ono sto njegovo biracko tijelo zeli da cuje.
Cruz, daleko tajanstveniji, mada su mu neke izjave nedvoslmislene: "Mi zelimo da naseg neprijatelja nazovemo pravim imenom!"
Hack, yeah!
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1599 Re: AMERIKA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Fudo387 wrote:Pa nije dvije godine star bmw jeftino auto. :D
:lol: :lol:

Haj' Fudara ne zjbvj. :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1600 Re: AMERIKA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jefferson wrote:
Idriz wrote:

Pa pametnije onda da si kupio novu Tojotu ili nekog drugog japanera.... i odrzavanje manje kosta, ha ja. ;-)
Post Reply