Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#1576 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

zijancer wrote:
za kroksicu & ladies : https://www.facebook.com/pages/Torbe-i- ... e_internal
Jao sto su dobre! :thumbup: Fala na stranici.
Kroksica

#1577 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

zvizdan wrote:Eh, Kroksice, depilacija pod obavezno. Pa valjda si svjesna svih metafizickih znacenja i duhovnih koristi od te plemenite navike :D A cupanje obrva stvar izbora, izuzev ako ne bacaju na obrve m. krajisnika :D
Jel to ti po svom nahodjenju ili je koncenzusom odobreno? Nista bez pokrica, ne mogu ti ja na rijec vjerovat.

Salim se naravno. :mrgreen:
Kroksica

#1578 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

RNG_25 wrote:Prenosnik je u fazi izmjene svojih postova, opet. Osim ako nije. Evo, i ja se bavim prenosnikom...
Jes vala Prenosnice, prestani editovat ili cemo izdat fetvu da te svak mora quotat.
RNG_25

#1579 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Kroksica wrote:
RNG_25 wrote:Prenosnik je u fazi izmjene svojih postova, opet. Osim ako nije. Evo, i ja se bavim prenosnikom...
Jes vala Prenosnice, prestani editovat ili cemo izdat fetvu da te svak mora quotat.
Ili mu oduzeti privilegiju izmjene postova...
Kroksica

#1580 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

RNG_25 wrote:
To je malo teze izvest.
RNG_25

#1581 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Kroksica wrote:
RNG_25 wrote:
To je malo teze izvest.
Da pitamo @nasu?
zvizdan

#1582 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvizdan »

zijancer wrote:zvizdan, sudeci po broju stanovnika koji otplacuju kredit, mozda se zvanicnici nemaju kome obratiti
( inace stalno roncam na kredite, namjestaje, reklame..pa mi molim vas oprostite (: )
i sta preostaje kad sam covjek ne moze nista, osim uzdati se u svojih deset prstiju, kao recimo ova stocanka

Ma na nivou pojedinca i ne mozemo (skoro) nista. I ne govorim u smislu nekakvih licnih problema zbog drustvene stvarnosti. Svoj hljeb zaradjujem samostalno, stavise na moju zaradu uopce ne utice situacija u ovom drustvu, za razliku od ove moje vrijedne komsinice (takvi smo ti mi s juga :D ) koja bi opet bolje prolazila sto bi ljudima kupovna moc bila veca.

Govorim o totalnom zapostavljanju drustvenih potencijala islama, onih koji su nam i dati da bi ljudi lagodnije prozivjeli zivot na ovom svijetu i da bi tezili ka uspostavi sto pravednijeg drustva. Pa islam je (s tog njegovog aspekta) pet puta revolucionarniji drustveni nauk od komunistickih snatrenja naprimjer, smisleniji i prilagodjeniji ljudskoj prirodi, stvarnoj naravi drustvenih procesa. Samo sto se ocito bas sve, pa i ono najvrednije, mora pretvoriti u svoju suprotnost. I onda postane sredstvo manipulacije masama i onako smlacenim s mozga. A ljudi to vide, i mnogi kroz to i sude o tom nauku (za sto ih se bas i ne moze osudjivati). Ono, zemlja na dnu svih svjetskih ljestvica, caruju korupcija, nepotizam, polupismeni ljudi kojima je narod, eto ipak, povjerio ovu drzavu dozivljavaju je kao kravu muzaru koju ce musti dok ne lipse, obrazovni sistem u rasulu, ono malo stvarno pismene mladosti uglavnom prepusteni sami sebi, glavna kulturna pregnuca takmicenja djece zeljne da postanu folk-zvijezde, mladi ljudi sanjaju o tome kako se ispaliti odavde, a hodze dzumanske hutbe posvecuju vedrim pricama kako su muslimani prije 1000 godina bili bas napredan svijet (usput se, nuzno, hinjski provuce kako je, eto, u jedinstvu snaga), dok mu pod minberom (skroz vazni kako vec samo takvi bezmozgovici mogu biti) sjede prvaci kantona u zdreranju janjetine i razvaljivanju drzave koja je nasa barem koliko i njihova. Mah, ne znam sto ovo uopce pisem... Kad bih nabrajao sta bi sve bilo islamski poduzeti da bude bolje i drugacije (sta bi se moralo poduzeti, nije to vise stvar izbora nego farza), ko zna kad bih stao, a svrhe nikakve.
statixx

#1583 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by statixx »

Kroksica wrote:
zijancer wrote:
Imas sad lak s kojim mozes uzimati abdest, to mi je prenijela supruga, a cula je od nekih kolegica sa faksa, pa eto da raspitaj se. Nesto u fazonu da propusta vodu. Nije zezancija. :-D
black

#1584 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by black »

kritichar wrote:
zvizdan wrote:
Dzaferijski fikh je jedna od pravnih skola u islamu.
misliš džaferijska sekta
upravo sam reagovao da ne bi zbunjivali ljude, ti vaši "fleksibilni stavovi" su u suprotnosti od stava ehli sunneta i IZ BiH
"Da nije bilo tih dvije godine, Numan (Ebu Hanifa) bi propao" - Ebu Hanife bio je ucenik Dzafera Sadika
“Neko vrijeme posjecivao sam Dzafera ibn Muhammeda, i uvijek bih ga zaticao u jednom od tri stanja: ili je klanjao, ili je postio, ili je
ucio Kur'an. Nikad ga nisam vidio da bez abdesta prenosi hadis. Nekoga ko bi po poboznosti i skrusenosti bio bolji od Dzafera ibn Muhammeda oci nisu vidjele, usi nisu cule, niti je srce zapamtilo takvoga.” - Malik utemeljitelj malikijskog mezheba

samo vi nastavite, mali osvrt u prolazu :mrgreen:
Kroksica

#1585 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

statixx wrote:
Kroksica wrote:
zijancer wrote:
Imas sad lak s kojim mozes uzimati abdest, to mi je prenijela supruga, a cula je od nekih kolegica sa faksa, pa eto da raspitaj se. Nesto u fazonu da propusta vodu. Nije zezancija. :-D
A znam, vidjela sam to neki dan i cula sam da su pravo skupi. Jeftinije vodenim bojama malo zamazat. :D
nasa

#1586 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

zvizdan wrote:

Meni je samo zao sto ovdje nikako da se zacne neka konstruktivna i zanimljiva tema, i to ponajvise zbog ovih bezveznih "klizecih startova" prenosnika i jos par njih. Par puta rekoh da bi bilo ok da otvaraju zasebne teme za svoje revolucionarne ideje, pa kome se da... Ali valjda i ja previse ocekujem.
:thumbup:
Stvar je u tome da te teme niko ne bi ni pogledao pa ide preko ledja islama...no, dobro...ali onda treba biti fer i igrati se fer...
jer ne znam koliko puta sam zamolila da se uzme jedna i tema za ove price i ko je voljan neka se prepucava ali ovako ...

ja, je li, sad kao treba da citam stranice doskocica i ponavljanja postova, pa prenosnik stvarno? ne znam sta da ti kazem...obrisala sam, zadnji put, ima i moj sabur granicu!
RNG_25

#1587 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Crveni font je upečatljiviji... samo da kažem.
nasa

#1588 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Kroksica wrote:Ne smatram da je to hinjavo, mislim da pisu postove iz kojih se da zakljuciti sta su pa mozda ne vide potrebu da crtaju, sta li a mozda zele da se raja fokusira na sadrzaj postova umjesto da se fokusiraju na postavljaca... A mozda su se zavjetovali na sutnju, ko ce ti znat. :lol:

btw, see what I did there? Naucila sam rastavljati postove! :cool:
Koji sadrzaj :D
Analiza islama?pa, nista novo u svakom slucaju, novo bi bilo da je to s trunku uvazavanja prema onim koji odgovaraju
Kroksica

#1589 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

nasa wrote:
Kroksica wrote:Ne smatram da je to hinjavo, mislim da pisu postove iz kojih se da zakljuciti sta su pa mozda ne vide potrebu da crtaju, sta li a mozda zele da se raja fokusira na sadrzaj postova umjesto da se fokusiraju na postavljaca... A mozda su se zavjetovali na sutnju, ko ce ti znat. :lol:

Analiza islama?pa, nista novo u svakom slucaju, novo bi bilo da je to s trunku uvazavanja prema onim koji odgovaraju
Onaj needitovani. :D

Slazem se sa boldiranim.
arzuhal

#1590 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Kroksica wrote:
nasa wrote:

Onaj needitovani. :D

Slazem se sa boldiranim.
Alejkumu selam, Kroksice, ostah dužan odgovorit na selam, a tema zamandaljena :)
kritichar

#1591 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

black wrote:
kritichar wrote:
zvizdan wrote:
Dzaferijski fikh je jedna od pravnih skola u islamu.
misliš džaferijska sekta
upravo sam reagovao da ne bi zbunjivali ljude, ti vaši "fleksibilni stavovi" su u suprotnosti od stava ehli sunneta i IZ BiH
"Da nije bilo tih dvije godine, Numan (Ebu Hanifa) bi propao" - Ebu Hanife bio je ucenik Dzafera Sadika
“Neko vrijeme posjecivao sam Dzafera ibn Muhammeda, i uvijek bih ga zaticao u jednom od tri stanja: ili je klanjao, ili je postio, ili je
ucio Kur'an. Nikad ga nisam vidio da bez abdesta prenosi hadis. Nekoga ko bi po poboznosti i skrusenosti bio bolji od Dzafera ibn Muhammeda oci nisu vidjele, usi nisu cule, niti je srce zapamtilo takvoga.” - Malik utemeljitelj malikijskog mezheba

samo vi nastavite, mali osvrt u prolazu :mrgreen:
Poslanik s.a.w.s.je bio najbolji čovjek, pa ne možeš sve one koji govore da ga slijede isto tako okarakterisati
Mi u Bosni se nazivamo sljedbenicima Ebu Hanifine pravne škole, pa smo opet u nekim stvarima skrenuli od prakse Ebu Hanife.
Ali r.a., njegovi potomci, svi su bili ispravni i veliki ljudi, ali ne možemo one koji se zaklinju u njih isto tako smatrati ispravnim
...........
samo kažem....
Female_Sa

#1592 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Female_Sa »

Hvala puno za odgovore po pitanju umjetne oplodnje i doniranja organa. Selam.
malocvijece

#1593 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by malocvijece »

Female_Sa wrote:Zanima me kakav je stav Islama prema umjetnoj oplodnji ( da li je dozvoljena) i da li je dozvoljeno darivanje organa nakon smrti (ono kad potpises donatrosku karticu). Hvala, selam.

Dozvoljeno je oboje, koliko ja znam.
Ovo prvo u osdredjenim uslovima, kao sto neko rece. Da bude izmedju bracnog para jer tu je stavljeno na odgovornost ljudima da medicinski napredak ne iskoriste na nesto sto nije po islamskim propisima. Uostalom, ako Allah bude htio, beba ce se napraviti i roditi. Ako Allah ne bude htio, nikakva oplodnja nece uroditi plodom. Dakle, opet se oslanjamo na Allaha a medicina je, kao u svim drugim slucajevima, samo jedan od nacina njegove pomoci.

Za darivanje organa, nase tijelo poslije smrti pripada ovom svijetu a dusa ide na drugi. Dakle, nema prepreke da se iskoriste dijelovi naseg tijela posebno zato sto ce nekom drugom koristiti i poboljsati kvalitet zivota.

Ako nisam u pravu, ispravite me.
kritichar

#1594 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

malocvijece wrote:
Female_Sa wrote:Zanima me kakav je stav Islama prema umjetnoj oplodnji ( da li je dozvoljena) i da li je dozvoljeno darivanje organa nakon smrti (ono kad potpises donatrosku karticu). Hvala, selam.

Ovo prvo u osdredjenim uslovima, kao sto neko rece. Da bude izmedju bracnog para jer tu je stavljeno na odgovornost ljudima da medicinski napredak ne iskoriste na nesto sto nije po islamskim propisima. Uostalom, ako Allah bude htio, beba ce se napraviti i roditi. Ako Allah ne bude htio, nikakva oplodnja nece uroditi plodom. Dakle, opet se oslanjamo na Allaha a medicina je, kao u svim drugim slucajevima, samo jedan od nacina njegove pomoci.

Za darivanje organa, nase tijelo poslije smrti pripada ovom svijetu a dusa ide na drugi. Dakle, nema prepreke da se iskoriste dijelovi naseg tijela posebno zato sto ce nekom drugom koristiti i poboljsati kvalitet zivota.

Već je ispravljeno
malocvijece

#1595 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by malocvijece »

kritichar wrote:
malocvijece wrote:

Već je ispravljeno
sorry, moja greska. Ne pratim temu posto se izgubim u ovoj zachatavanjma....
Towelie

#1596 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Moze u zacatavanjima svasta da se fino procita. :-D
malocvijece

#1597 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by malocvijece »

Towelie wrote:Moze u zacatavanjima svasta da se fino procita. :-D

ne da mi se plaho razabirati, pravo da ti kazem :)
fatamorgana

#1598 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

RNG_25 wrote:Crveni font je upečatljiviji... samo da kažem.
I nekako komunistiĆki ako dozvolite. :mrgreen:
Leo_alfa

#1599 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Leo_alfa »

Evo jedno pitanje.
Kakva su vasa ubjedjenja kao muslimana u vezi crne magije? Mozda to cak tako ne bi ni definisali, ali ovako navodim jer sam slucajno naletio na pricu o sihirbazima i crnoj magiji itd. Koliko sam shvatio u islamu je vracanje/bacanje uroka (opet, mozda koristim krivu terminologiju) nesto sto se prihvata ozbiljno i opasno. Da li je zaista tako ili se radi o tumacenju samo odredjene skupine unutar islama? Odnosno, da li je to uopste po islamu?
kritichar

#1600 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

mi vjerujemo u dobro i zlo, i duhovni i materijalni svijet, tako da da, islam to prihvata
ima onih koji prave sihire, imaju oni koji to liječe i imaju oni koji varaju narod navodnim liječenjem
Post Reply