juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
stakasa

#1576 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:pa dobro...da sam 100 posto crnogorac i da sam upisao pravo i da ga sam ga upisao u beogradu, morao bih ti priznati - jeste stakasa, ja sam radostan dan, imam skoro 45 i zavšni sam semestar, još dvanaeS ispita, da jebe oca...
Nismo se razumjeli. To je moj nedosanjani san, rat se isprjecio izmedu mene i sedmog neba.
radostan dan

#1577 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

hajde još preciziraj, da te 100 posto skontam...
stakasa

#1578 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:hajde još preciziraj, da te 100 posto skontam...
Blago onom kome se je posrecilo da tako provede dvadesete. Na stranu sad perspektive, svjetlija buducnost, doprinos zajednici. Ionako su granate sve razvalile. A to je najljepsi dio zivota, studentski, kad dajes godinu za dvi i u svom gradu studira
radostan dan

#1579 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

ti kO danguba... :mrgreen:
on se rodio 10 godina prije nego što je trebalo, a ti 5-6 kasnije nego što bi bilo poželjno.
i onda se ne vjeruje radosnom danu i onoj djevojci (zaboravih niknejm) kada pričaju o zubnim ambulantama u školama... :) :zoka:

u svom gradu studira
ma jok, najbolje je bilo zdušiti od matorih...jebeš studiranje kod kuće, taman posla.
gradili smo brčko-banovići stotin ljet nakon toga, svaku noć...obnavljali gradivo iz bratstva-jedinstva do zore, a u podne se ispitivali... :izet: :mrgreen:
ko pretekne, išao bi na predavanja. :zoka: :run:
tzipiripi

#1580 Re: juga 1950.-1990.

Post by tzipiripi »

Ommadawn wrote:
NeenaSa wrote:Pa, udriiii !!! :izet:
P.S.
vazi upravo. :)
Imali smo "diktaturu" gdje si mogao ic' gdje god 'oces.
Kolektivno zaludjivanje se pokrenulo i danas imamo deMonkratiju .... i :nasolji:
Mogao si. Al' nisi im'o od čega.
Ja sam za malu lovu obišao čitavu Jugu s ferijalcima. Krenemo iz Tuzle i s ostalim bosančerosima se nađemo na željezničkoj stanici u Doboju. Poslije sa slovencima i hrvatima u Vinkovcima, a od Beograda pun voz ferijalaca ko šipak. I piči za Skoplje cijeli dan. Cure, gitare ... zahebancija 3 dana. I sve za malu lovu. "Upoznaj zemlju da bi je više volio."
S 18 godina već iskusan morski galeb ( :roll: :lol: ) po Jadranu s ruksakom na leđima. lovu zarađiv'o nosajući namještaj isl. preko omladinskog. U šatoru za dvoje gurala nas se kamara, a za doručak, ručak, večeru pola hljeba, mortadela i jogurt 15 dana. Povremeno instat supa jerbo safata zatvor, nemreš srat :lol: Na more se išlo vozom, koji je vazda bio pun vršnjaka.
I ko to sve može platit? Neprocjenjivo, za sve ostalo Master Card.
KENJAC

#1581 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

E ako mi koja prica ide na kurac to je ova "zbog komunista smo glasali za nacionaliste" Glasali ste vi nacionaliste jer ste vazda nacionalisti bili ! Svi pravi komunisti i njihova djeca i dan danas isto razmisljaju , a vi samo trazite nacin i razlog da operete svoju savjest za sranja koja ste zaokruzivali pocetkom devedesetih ! Jes eto , zbog Hamdije pozderca ste zaokruzili Aliju Izetbegovica ! Aj zivota vam ne .... Ne petljajte Jugoslaviju u ovu vasu pricu ! Mogu shvatit da je neko nije volio. Mogu shvatit da mu je sada bolje. Mogu shvatit da je bilo i nepravilnosti i mahinacija. Sve mogu shvatit samo pricu da je juga takva kakva je bila hranila nacionalizam i na kraju da je ona takva u stvari najzasluznija za nase pokolje u devedesetim , e to pricajte ili ovima sa Alzhajmerom ili ovima rodjenim par godina pred rat. Svoju savjest sapirajte necim drugim !
Danguba

#1582 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

KENJAC wrote:E ako mi koja prica ide na kurac to je ova "zbog komunista smo glasali za nacionaliste" Glasali ste vi nacionaliste jer ste vazda nacionalisti bili ! Svi pravi komunisti i njihova djeca i dan danas isto razmisljaju , a vi samo trazite nacin i razlog da operete svoju savjest za sranja koja ste zaokruzivali pocetkom devedesetih ! Jes eto , zbog Hamdije pozderca ste zaokruzili Aliju Izetbegovica ! Aj zivota vam ne .... Ne petljajte Jugoslaviju u ovu vasu pricu ! Mogu shvatit da je neko nije volio. Mogu shvatit da mu je sada bolje. Mogu shvatit da je bilo i nepravilnosti i mahinacija. Sve mogu shvatit samo pricu da je juga takva kakva je bila hranila nacionalizam i na kraju da je ona takva u stvari najzasluznija za nase pokolje u devedesetim , e to pricajte ili ovima sa Alzhajmerom ili ovima rodjenim par godina pred rat. Svoju savjest sapirajte necim drugim !
@KENJAC, pazi jenu stvar
posto sam ja rodjen 10 godina ranije mogu samo da ti kazem da nismo svi isti.

Ja sam glasao za reformiste i kako mi se vratilo? Poslije toga sam dozivio razocarenje u sve(bivsu drzavu, vojsku, kolege, komsije...) da se jos nisam u potpunosti oporavio. Jos uvijek pusem u jogurt.

...ali tema je nesto drugo.
Volio sam izostajati sa nastave. Ako je fino vrijeme, skola me ne vidje...ali sto je zanimljivo a to su i profesori cijenili, nikada nisam imao jedinicu zakljucenu. Nikada nisam isao na produznu nastavu(ko zna sta je to) niti na popravni. Uvijek se izborim za ocjenu na vrijeme.
Ommadawn

#1583 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

tzipiripi wrote:
Ommadawn wrote:
NeenaSa wrote:Pa, udriiii !!! :izet:
P.S.
vazi upravo. :)
Imali smo "diktaturu" gdje si mogao ic' gdje god 'oces.
Kolektivno zaludjivanje se pokrenulo i danas imamo deMonkratiju .... i :nasolji:
Mogao si. Al' nisi im'o od čega.
Ja sam za malu lovu obišao čitavu Jugu s ferijalcima. Krenemo iz Tuzle i s ostalim bosančerosima se nađemo na željezničkoj stanici u Doboju. Poslije sa slovencima i hrvatima u Vinkovcima, a od Beograda pun voz ferijalaca ko šipak. I piči za Skoplje cijeli dan. Cure, gitare ... zahebancija 3 dana. I sve za malu lovu. "Upoznaj zemlju da bi je više volio."
S 18 godina već iskusan morski galeb ( :roll: :lol: ) po Jadranu s ruksakom na leđima. lovu zarađiv'o nosajući namještaj isl. preko omladinskog. U šatoru za dvoje gurala nas se kamara, a za doručak, ručak, večeru pola hljeba, mortadela i jogurt 15 dana. Povremeno instat supa jerbo safata zatvor, nemreš srat :lol: Na more se išlo vozom, koji je vazda bio pun vršnjaka.
I ko to sve može platit? Neprocjenjivo, za sve ostalo Master Card.
A jesi li mogao npr u Amsterdam, Pariz, Rim, Madrid, London, St.Tropez, Rhodos, Krit?

Moze se putovati svugdje i danas. Ukinuli su Schengenske vize. Ali treba cash.
Kao sto kaze pjesma stara "Ko ima para kupa se na moru, a ko ih nema kuci u lavoru" ;)
radostan dan

#1584 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

a šta ćemo sa ovima što nisu glasali uopšte?
jerbo nisu stigli od raznoraznh društveno-korisnih obVeza... :mrgreen:
stakasa

#1585 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:E ako mi koja prica ide na kurac to je ova "zbog komunista smo glasali za nacionaliste" Glasali ste vi nacionaliste jer ste vazda nacionalisti bili ! Svi pravi komunisti i njihova djeca i dan danas isto razmisljaju , a vi samo trazite nacin i razlog da operete svoju savjest za sranja koja ste zaokruzivali pocetkom devedesetih ! Jes eto , zbog Hamdije pozderca ste zaokruzili Aliju Izetbegovica ! Aj zivota vam ne .... Ne petljajte Jugoslaviju u ovu vasu pricu ! Mogu shvatit da je neko nije volio. Mogu shvatit da mu je sada bolje. Mogu shvatit da je bilo i nepravilnosti i mahinacija. Sve mogu shvatit samo pricu da je juga takva kakva je bila hranila nacionalizam i na kraju da je ona takva u stvari najzasluznija za nase pokolje u devedesetim , e to pricajte ili ovima sa Alzhajmerom ili ovima rodjenim par godina pred rat. Svoju savjest sapirajte necim drugim !
Nisi se dosada ovim tonom obracao, rekao bih da si se nasao prozvanim :)
Pa tako mi reci brato moj fini :mrgreen:
Gdje si ono ti, u Njemackoj? Izbjeglicki kamp, duldung, ozenio Njemicu za papire? Ili te je i tamo sve pricekalo. :D .
Hajde nema veze, nasi smo. Sto se odma palis na nacionalizam? Nacionalizam je svakom izgovor za sve meni se cini. Eto je tebi prvom doso ko kec na desetku. Malo se znojili u pocetku dok se nisu jokeri povukli a onda pokupili i pike i make ko i dotad sto ste kupili.
A sto frajer naleti na fashu ahahahahahaha
P.S.
Nikad nisam glaso. A nacionaliste ste iz mrtvih digli vi da bi napravili gradaciju i nekoga goreg od vas
P.P.S
Sta sam josh ubo :D
stakasa

#1586 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:a šta ćemo sa ovima što nisu glasali uopšte?
Ja u Svedskoj prvi put glaso
radostan dan

#1587 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

ja poslije rata, i to podosta nakon rata... :zoka:
stakasa

#1588 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

[sa.oot sa sae="radostan dan"]ti kO danguba... :mrgreen:
on se rodio 10 godina prije nego što je trebalo, a ti 5-6 kasnije nego što bi bilo poželjno.
i onda se ne vjeruje radosnom danu i onoj djevojci (zaboravih niknejm) kada pričaju o zubnim ambulantama u školama... :) :zoka:

u svom gradu studira
ma jok, najbolje je bilo zdušiti od matorih...jebeš studiranje kod kuće, taman posla.
gradili smo brčko-banovići stotin ljet nakon toga, svaku noć...obnavljali gradivo iz bratstva-jedinstva do zore, a u podne se ispitivali... :izet: :mrgreen:
ko pretekne, išao bi na predavanja. :zoka: :run:[/quote]
Sta cu, nije me zapalo, prostro se koliko je jorgan dug. A istinski meduprostori duse su poznati samo natural born landohanima. Vi na strani ste fejkeri :D
stakasa

#1589 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Hajde ti fino nama tacku po tacku. Ja sam postavio teze a ti se ocito branis.
Evo da ti je sve na jednom mjestu, da ti se ne zamanta

Tzv Crvena burzoazija je narodu trubila o ravnopravnosti, solidarnosti, pravednoj zrtvi, jugoslovenstvu, boljim vremenima koji ce neumitno doci dok su svoju djecu slali na skole/predstavnistva u inostranstvo i onda bi ta djeca tamo na Zapadu uredno ostajala, na domacem terenu su se izivljavali sa vikendicama na moru, planinama, novim Golfovima iz TAS-a (osamdesetih je Golf bio dostizan koliko je sada BMW, mislim da ne bi bilo potcjenjivanja), dvaput godisnje se islo u Trst, nasteljeni fakulteti, nasteljena radna mjesta, kasnije stanovi, karijere... A babo na Dnevniku i dalje trubi o stabiliziciji, vanjskom i unutrasnjem neprijatelju, jugoslovenstvu, potrebi da se zbiju redovi... 
Mater im u picku jebem. Od njih je sve i pocelo. I zbog njih se je narod 91-e vodio onom:
- Mjenjaj, pa kako bilo. Ali mjenjaj
Kasnije su naravno presvukli dresove. Sada su to ponajveci Muslimani, Srbi i Hrvati; djeca, ta nekadasnja zlatna mladez su uredno izasli iz veza sa osobama suprotnog pola, samo se iz svoje baste beru cvjetovi (mada su nacelno i dalje Jugosloveni/posljerataBosancitoiskljucivoMvarijanta), na svadbama se mase nacionalnim barjacima i interesantno, sa velikim merakom se nasladjuju patnjama danasnje BiH/Juge/Balkana. Parafraziram, i treba da vam je tako kada vam mi nismo valjali i kada ste se drznuli da nas skinete...
Danguba

#1590 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

radostan dan wrote:a šta ćemo sa ovima što nisu glasali uopšte?
isto ti dodje. ubace te u kupe pa sta te zadesi.
masa talasa a ti se snadji. :D
KENJAC

#1591 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

stakasa wrote:

Tzv Crvena burzoazija je narodu trubila o ravnopravnosti, solidarnosti, pravednoj zrtvi, jugoslovenstvu, boljim vremenima koji ce neumitno doci dok su svoju djecu slali na skole/predstavnistva u inostranstvo i onda bi ta djeca tamo na Zapadu uredno ostajala, na domacem terenu su se izivljavali sa vikendicama na moru, planinama, novim Golfovima iz TAS-a (osamdesetih je Golf bio dostizan koliko je sada BMW, mislim da ne bi bilo potcjenjivanja), dvaput godisnje se islo u Trst, nasteljeni fakulteti, nasteljena radna mjesta, kasnije stanovi, karijere... A babo na Dnevniku i dalje trubi o stabiliziciji, vanjskom i unutrasnjem neprijatelju, jugoslovenstvu, potrebi da se zbiju redovi... 
Mater im u picku jebem. Od njih je sve i pocelo. I zbog njih se je narod 91-e vodio onom:
Kasnije su naravno presvukli dresove. Sada su to ponajveci Muslimani, Srbi i Hrvati; djeca, ta nekadasnja zlatna mladez su uredno izasli iz veza sa osobama suprotnog pola, samo se iz svoje baste beru cvjetovi (mada su nacelno i dalje Jugosloveni/posljerataBosancitoiskljucivoMvarijanta), na svadbama se mase nacionalnim barjacima i interesantno, sa velikim merakom se nasladjuju patnjama danasnje BiH/Juge/Balkana. Parafraziram, i treba da vam je tako kada vam mi nismo valjali i kada ste se drznuli da nas skinete...
Ja cesto imam obicaj da kazem " Kad ti udjes u prodavnicu kosulja a kosulja ti ne treba nego ti trebaju cipele. Onda ti svakoj kosulji nadjes manu , jer trebaju ti cipele a ne kosulja" Sad ces na osnovu Rocka Mikulica (pokojnog sina Brankovog) jedinog koga znam guzinjinog sina koji je otisao prije rata u inostranstvo da zivi, (mada ne poricem da je jedini) donijeti zakljucak da su "svi" tako uradili. Sto se tice veze ili stele za poso , vidim sve se sad izmjenilo, .... sto jest jest ! Ti mijesas nesto. Ljude koji su zivili u Jugoslaviji i Jugoslavijiu kao socijalno - drustveno uredjenje. Ako su ljudi lopovi - lopovi su i u Svajcarskoj. Ako si posten , niko te ne moze natjerat da babi otmes torbu. Hocu da kazem i cvrsto stojim iza toga - Onakva Jugoslavija je imala hiljudu mana ali joj ne mozes prisiti to da je izazivala nacionalizam kod ljudi ! A ako si ti (ne mislim bukvalno na tebe) podlozno tlo za nacionalizam onda nema te Svajcarske koja ce tebi promijeniti misljenje. Mislim da je jedna od vecih Titovih i uopste Jugoslovenskih gresaka sto 45 nisu dali Jugoslovenima da razviju naciju ! To ti je isto kad ugasis pozar a pustis korjenje u zemlji da tinja. Kazes narod govorio mijenjaj - mijenjaj. Normalno da je trebalo mijenjat. Pa mijenjas i raspored stvari u sobi , al ne zapalis svaki put ormar i ne jebes mater majstoru sto ga je napravio prije dvadeset godina. Ako ti se moljci zakote , otvoris operes i ponovo stvari slozis. Najlakse je zapalit i majstora optuzit.
A ovome sto pita u vezi Njemacke , dulduma , ozenjene Njemice za papire mogu reci da apsolutno nista nisi pogodio. Bio u ratu do kraja 94 i kad sam uvidio da se borim protiv vjetrenjaca i da nemam moju stranu otisao sam. Razocaran i podobro sjeban jer sam vidio da ono kako sam ja vaspitan mi moze donijeti samo metak u celo u nekim od podruma grada i drzave koju sam najvise volio ! Istocno il zapadno od Drine ,svejedno !
stakasa

#1592 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:
stakasa wrote:

Ja cesto imam obicaj da kazem " Kad ti udjes u prodavnicu kosulja a kosulja ti ne treba nego ti trebaju cipele. Onda ti svakoj kosulji nadjes manu , jer trebaju ti cipele a ne kosulja" Sad ces na osnovu Rocka Mikulica (pokojnog sina Brankovog) jedinog koga znam guzinjinog sina koji je otisao prije rata u inostranstvo da zivi, (mada ne poricem da je jedini) donijeti zakljucak da su "svi" tako uradili. Sto se tice veze ili stele za poso , vidim sve se sad izmjenilo, .... sto jest jest ! Ti mijesas nesto. Ljude koji su zivili u Jugoslaviji i Jugoslavijiu kao socijalno - drustveno uredjenje. Ako su ljudi lopovi - lopovi su i u Svajcarskoj. Ako si posten , niko te ne moze natjerat da babi otmes torbu. Hocu da kazem i cvrsto stojim iza toga - Onakva Jugoslavija je imala hiljudu mana ali joj ne mozes prisiti to da je izazivala nacionalizam kod ljudi ! A ako si ti (ne mislim bukvalno na tebe) podlozno tlo za nacionalizam onda nema te Svajcarske koja ce tebi promijeniti misljenje. Mislim da je jedna od vecih Titovih i uopste Jugoslovenskih gresaka sto 45 nisu dali Jugoslovenima da razviju naciju ! To ti je isto kad ugasis pozar a pustis korjenje u zemlji da tinja. Kazes narod govorio mijenjaj - mijenjaj. Normalno da je trebalo mijenjat. Pa mijenjas i raspored stvari u sobi , al ne zapalis svaki put ormar i ne jebes mater majstoru sto ga je napravio prije dvadeset godina. Ako ti se moljci zakote , otvoris operes i ponovo stvari slozis. Najlakse je zapalit i majstora optuzit.
A ovome sto pita u vezi Njemacke , dulduma , ozenjene Njemice za papire mogu reci da apsolutno nista nisi pogodio. Bio u ratu do kraja 94 i kad sam uvidio da se borim protiv vjetrenjaca i da nemam moju stranu otisao sam. Razocaran i podobro sjeban jer sam vidio da ono kako sam ja vaspitan mi moze donijeti samo metak u celo u nekim od podruma grada i drzave koju sam najvise volio ! Istocno il zapadno od Drine ,svejedno !
Gubis se. Sad nemam nikakve sumnje da si djete funkcionera.
A preskaces zasto je narod htjeo promjene, ja sam jasno naveo.
Odgovori posteno kad se vec kitis cascu i komunizmom.
A sto se tice nacionalizma, u tebe jedna druga:
-Srbin sam.
Sumnjam da si toliko srbovo dok ti je babo bio na funkciji.
Otiso si pod loptu ko zadnji bekan sa ovim komentarima. Nisam ti ja kriv. Neka te, nasi smo :)
KENJAC

#1593 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Stani ba covjece. Ko ti kaze da nije trebalo sprovodit promjene. Pa i Norvrska se mijenja a dje nece Juga. Jedno su promjene a drugo je ovo sto se desilo. Jel ovo po tebi trazena promjena ? Jel ovo ono sto su "nezadovoljni narodi i narodnosti" trazili. Promjenit sistem drustvenog vlasnistva je OK. U stvari nacin razmisljenja o drustvenom vlasnistvu ! Promjenit mozda sistem jednopartijskog razmisljanja je ok. Napravit nesto ko u svim normalnim drzavama , dvije tri jace partije je ok. Sve se to moglo. Bilo je uslova. Nemoj mi sad Milosevica uzimat ko primjer Jugoslovenstva. Kroz normalan nacin se mogla Jugoslavija i Jugoslovenstvo odrzat i garantujem glavom da bi svima bilo bolje. Jel u tim svim ugozenim zalopojkama hoces da kazes da ti nije bilo pristupacno zdravstvo , skolstvo ? Covjece to su parametri koji odredjuju kvalitet drustvenog uredjenja ! Ja samo hocu da kazem da Jugoslavija nema nikakve veze sa ovim sada jer oni koji su htjeli ovo ubili su Jugoslaviju. I ne treba zato trazit alibi u Jugoslaviji.
A sad o tvojim pogadjanjima. Fulio si za Njemacku i Njemicu i papire. Fulio si da sam guzonjin sin. Moj ti je savjet da se kanis kladionice. Jeste zivio sam dobro(dobro ??) Al zivim i sada dobro. A to sto sam se ovdje na forumu deklariso par puta kao Srbin je samo moje nastojanje da potvrdim moju tezu da nisu svi Srbi cetnici (vrlo rasprostranjena teza) nego da nas ima jos koji bi rado da im je komsija Mehmed na drugom spratu a Vinko na trecem a ako mu ko trese mrve da ce ga poslat u picku materinu bez obzira zvao se on Dusan ili Sulejman ! Onaj ko me zna , zna da ja i to neko Srpstvo imamo zajednickog koliko ti i sposobnost pogadjanja !
DanskiBosnjaci

#1594 Re: juga 1950.-1990.

Post by DanskiBosnjaci »

Par pitanja za starije... pogotovo ove iz banjaluke ali mogu i drugi!

1. Na vrhuncu zivota u YU, a to je vjerujem pocetak 80tih, sa cime bi mogli porediti standard zivota tada.. ili sada? Da li su mogli prici u to zlatno doba ijednoj zapadnoj zemlji tada?

Moja porodica je iz BL.

2. Kako je zivjela ta komunisticka elita u Banja Luci? Koja nije bas bila velegrad vec srednje veliko mjesto.. gdje su oni isli na more? U Banja Luci sam bio ali ne mogu presuditi neka "bogataska" naselja da to tako kazem. Za Sarajevo je lako. Vidis centar i to je to. Ali Banja Luka nema veliki centar. Gdje su onda ti najzasluzniji komunisti u BL dobijali stanove? Koji su to dijelovi grada bili atraktivni?

3. Da li je postojao neki obrazac sto se tice mjesanih brakova ili je to bilo potpuno nebitno. Npr da li je imalo veze sa obrazovanosti, emancipovanosti, gradskim zivotom, ateizmom i slicno..

4. Da su 90tih reformisti dosli, krenuli u reforme, potpuno okretanje zapadu, mirno razudzurivanje, brzo modernizovanje, brzi ulazak u EU.. kakav bi danas standard zivota imali ljudi u BIH? Na nivou danasnje Ceske..? Ili bi ipak mogli prici zapadu?

I vrlo bitno pitanje. posto se ja i jedan dio porodice sporimo, a sigurno ima neko iz Skandinavije ovdje :D
5. Jel tad banjalucka gimnazija bila najteza srednja skola u gradu? Imala bas veliki renome? Moze li se porediti znanje iz jedne prosjecne skandinavske srednje skole sa tom bl gimnazijom? Jesu tamo isli bas najbolji ucenici u gradu ili je bilo i veza za upis?

Hvala!! :)
stakasa

#1595 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:Stani ba covjece. Ko ti kaze da nije trebalo sprovodit promjene. Pa i Norvrska se mijenja a dje nece Juga. Jedno su promjene a drugo je ovo sto se desilo. Jel ovo po tebi trazena promjena ? Jel ovo ono sto su "nezadovoljni narodi i narodnosti" trazili. Promjenit sistem drustvenog vlasnistva je OK. U stvari nacin razmisljenja o drustvenom vlasnistvu ! Promjenit mozda sistem jednopartijskog razmisljanja je ok. Napravit nesto ko u svim normalnim drzavama , dvije tri jace partije je ok. Sve se to moglo. Bilo je uslova. Nemoj mi sad Milosevica uzimat ko primjer Jugoslovenstva. Kroz normalan nacin se mogla Jugoslavija i Jugoslovenstvo odrzat i garantujem glavom da bi svima bilo bolje. Jel u tim svim ugozenim zalopojkama hoces da kazes da ti nije bilo pristupacno zdravstvo , skolstvo ? Covjece to su parametri koji odredjuju kvalitet drustvenog uredjenja ! Ja samo hocu da kazem da Jugoslavija nema nikakve veze sa ovim sada jer oni koji su htjeli ovo ubili su Jugoslaviju. I ne treba zato trazit alibi u Jugoslaviji.
A sad o tvojim pogadjanjima. Fulio si za Njemacku i Njemicu i papire. Fulio si da sam guzonjin sin. Moj ti je savjet da se kanis kladionice. Jeste zivio sam dobro(dobro ??) Al zivim i sada dobro. A to sto sam se ovdje na forumu deklariso par puta kao Srbin je samo moje nastojanje da potvrdim moju tezu da nisu svi Srbi cetnici (vrlo rasprostranjena teza) nego da nas ima jos koji bi rado da im je komsija Mehmed na drugom spratu a Vinko na trecem a ako mu ko trese mrve da ce ga poslat u picku materinu bez obzira zvao se on Dusan ili Sulejman ! Onaj ko me zna , zna da ja i to neko Srpstvo imamo zajednickog koliko ti i sposobnost pogadjanja !
Gubis se. I uporno mi podmeces teze koje ja nisam napisao. Ja jedno ti drugo, nesto sto tebe zulja.
Ne trazim ja alibi u Jugoslaviji ali Jugoslovensko komunisticko rukovodstvo (tacnije bosanskohercegovacko, na BiH se je odnosilo) snosi direktnu odgovornost.
Ne mislim ja da si ti neki srpski nacionalista. Ali srpstvo napadno provlacis (i stoji ti ko piletu sise). Sto znaci da si frisak u srbaluku. Polako, proce te. Ja ne mislim da su svi Srbi cetnici niti sam to igdje napisao.
Ok nisi guzonjin sin nego funkcionerski. Da sam znao da na temi ima funkcionerske djece ne bih ni spominjao guzonje, mozda ne bih ni doticao ovu temu. Nije mi namjera da ikoga uvrjedim. Ali sad je gotovo. I najbezbolnije bi bilo da nam ispricas kako je bilo "sa druge strane", neku pikanteriju, npr kako je islo to sa kreditima za kuce u Neumu :D . Sve je to ljudski i univerzalno, vlast kvari ljude, to je konstanta. Komunisti su bili predugo na vlasti, prirodno je bilo da se izmaknu. Kao bokseri sto redovno izgube titule kad lovu zarade.
Afere su sastavni dio osamdesetih. Neum, Agrokomerc, antibirokratska revolucija, imas kucu vrati stan, Sajber :D
Koje su novine o tome pisale, As je bio tracerski, Ven je vise revijalni, kako se je zvao onaj sedmicnik Oslobodenja sa politickim karikaturama na zadnjoj strani?
Ommadawn

#1596 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

DanskiBosnjaci wrote:Par pitanja za starije... pogotovo ove iz banjaluke ali mogu i drugi!

1. Na vrhuncu zivota u YU, a to je vjerujem pocetak 80tih, sa cime bi mogli porediti standard zivota tada.. ili sada? Da li su mogli prici u to zlatno doba ijednoj zapadnoj zemlji tada?

Moja porodica je iz BL.

2. Kako je zivjela ta komunisticka elita u Banja Luci? Koja nije bas bila velegrad vec srednje veliko mjesto.. gdje su oni isli na more? U Banja Luci sam bio ali ne mogu presuditi neka "bogataska" naselja da to tako kazem. Za Sarajevo je lako. Vidis centar i to je to. Ali Banja Luka nema veliki centar. Gdje su onda ti najzasluzniji komunisti u BL dobijali stanove? Koji su to dijelovi grada bili atraktivni?

3. Da li je postojao neki obrazac sto se tice mjesanih brakova ili je to bilo potpuno nebitno. Npr da li je imalo veze sa obrazovanosti, emancipovanosti, gradskim zivotom, ateizmom i slicno..

4. Da su 90tih reformisti dosli, krenuli u reforme, potpuno okretanje zapadu, mirno razudzurivanje, brzo modernizovanje, brzi ulazak u EU.. kakav bi danas standard zivota imali ljudi u BIH? Na nivou danasnje Ceske..? Ili bi ipak mogli prici zapadu?

I vrlo bitno pitanje. posto se ja i jedan dio porodice sporimo, a sigurno ima neko iz Skandinavije ovdje :D
5. Jel tad banjalucka gimnazija bila najteza srednja skola u gradu? Imala bas veliki renome? Moze li se porediti znanje iz jedne prosjecne skandinavske srednje skole sa tom bl gimnazijom? Jesu tamo isli bas najbolji ucenici u gradu ili je bilo i veza za upis?

1. Zivotni standard je definitvno bio bolji 80-ih. Ali ni blizu Zapada.

2. Nije bilo direktnog elitnog naselja mada su se 80-ih pojavile zgrade Karingtonke i tu su zivjeli samo "odabrani" - ne i radnicka klasa. U centru u starim zgradama sa velikim stanovima uglavnom vojna lica sa visim cinovima.

3. Zenio se i udavao kako se ko zaljubljivao i tu nije postojao nikakav obrazac. Mijesanih brakova je bilo koliko hoces, neki su se i raspali tokom rata ali mnogi ostali i do danas. Zdrav brak opstaje.

4. Bili bi na nivou Ceske. To bi bio najvisi vrh do kojeg bi dobacili.

5. Ovo ti ne znam odgovoriti. Otisao sam iz Bl pred upis srednje skole.
stakasa

#1597 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

DanskiBosnjaci wrote:Par pitanja za starije... pogotovo ove iz banjaluke ali mogu i drugi!

Moja porodica je iz BL.

5.Yu skole su bile teze od skandinavskih. Doduse ti specificiras - znanje. Znanje iz nasih skola je bilo prilicno suhoparno, previse se je teoretisalo, premalo prakticne nastave, penalizmi i sl. Reci tetki da su danske skole bolje :D
tzipiripi

#1598 Re: juga 1950.-1990.

Post by tzipiripi »

Ommadawn wrote:
A jesi li mogao npr u Amsterdam, Pariz, Rim, Madrid, London, St.Tropez, Rhodos, Krit?

Kao sto kaze pjesma stara "Ko ima para kupa se na moru, a ko ih nema kuci u lavoru" ;)
Mogo'o si nastavit i s Tokio, Bangkok, Dubai, Sidney, Hawai, Bahami ..... :-) Moglo se i onda putovat na ta mjesta ko je im'o, s tom razlikom što danas 90 i kusur % naroda ne može mrdnut iz svoje mahale a kamoli dalje, a onda su bila i radnička odmarališta, i tadašnji radnik si je mog'o priuštit nešto što je danas naučna fantastika. Koliko nas danas uopšte može priuštit odlazak na more? Panonika nam puna, a i za ulaznicu od 2,5 marona mnogi nemaju. Nema se ni za sezonske karte.
Moji starci bili tokar i trgovac, i ja od svoje prve godine života nisam propustio ni jednu, ponavljam ni jednu godinu na moru.

Hebote danas vijest sedmice da je neki klipan preš'o iz zapadnog u istočni Mostar. Da ne govorim o odlasku iz Federaciju u Banja Luku i obratno. Danas je meni, iz ove perspektive, totalna misterije kako je mene stari pustio prvi put na more s rajom kao šesanestogodišnjaka. Ono ruksak na leđa i piči.
S 18 se gledala karta obale i biralo mjesto u koje ćemo spucat. Da bi na nagovor cura(nagovaranje bukvalno trajalo 2 sekunde) noć prije odlaska promijenili destinaciju. Naravno gdje su curke ljetovale. A cure imale 17 godina, starci i njih pustili na kampovanje. Haj ti sad pusti kćer od 17 godina da s jaranicama putuje.
Ne bi ja mijenj'o svoja ljetovanja s rajom, svakodnevno stopiranje od Kupara do Dubrovnika, drijemanje radi umora nakon dvodnevnog ferijalnog derneka stojeći između dvije šipke u šinobusu iz Subotice jer nije bilo mjesta za guicu. 24. časovno putovnje od Orebića do Tuzle radi polusatnog kašnjenja autobusa... Ti doživljaji i avanture nemreš ničim platit.

Da ne govorim da mi ... puj ... puj ... puj ... danas zatreba npr. operacija na hertziki. Eno je privatna Kabilova, da prodam stan i s bypassom u podstanare. A stari mi se nekad lječio u Ljubljani. Al' to nije tema pa da ne kopam dalje o tom.
stakasa

#1599 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

tzipiripi wrote:
Ommadawn wrote:

Mogo'o si nastavit i s Tokio, Bangkok, Dubai, Sidney, Hawai, Bahami ..... :-) Moglo se i onda putovat na ta mjesta ko je im'o, s tom razlikom što danas 90 i kusur % naroda ne može mrdnut iz svoje mahale a kamoli dalje, a onda su bila i radnička odmarališta, i tadašnji radnik si je mog'o priuštit nešto što je danas naučna fantastika. Koliko nas danas uopšte može priuštit odlazak na more? Panonika nam puna, a i za ulaznicu od 2,5 marona mnogi nemaju. Nema se ni za sezonske karte.
Moji starci bili tokar i trgovac, i ja od svoje prve godine života nisam propustio ni jednu, ponavljam ni jednu godinu na moru.

Hebote danas vijest sedmice da je neki klipan preš'o iz zapadnog u istočni Mostar. Da ne govorim o odlasku iz Federaciju u Banja Luku i obratno. Danas je meni, iz ove perspektive, totalna misterije kako je mene stari pustio prvi put na more s rajom kao šesanestogodišnjaka. Ono ruksak na leđa i piči.
S 18 se gledala karta obale i biralo mjesto u koje ćemo spucat. Da bi na nagovor cura(nagovaranje bukvalno trajalo 2 sekunde) noć prije odlaska promijenili destinaciju. Naravno gdje su curke ljetovale. A cure imale 17 godina, starci i njih pustili na kampovanje. Haj ti sad pusti kćer od 17 godina da s jaranicama putuje.
Ne bi ja mijenj'o svoja ljetovanja s rajom, svakodnevno stopiranje od Kupara do Dubrovnika, drijemanje radi umora nakon dvodnevnog ferijalnog derneka stojeći između dvije šipke u šinobusu iz Subotice jer nije bilo mjesta za guicu. 24. časovno putovnje od Orebića do Tuzle radi polusatnog kašnjenja autobusa... Ti doživljaji i avanture nemreš ničim platit.

Da ne govorim da mi ... puj ... puj ... puj ... danas zatreba npr. operacija na hertziki. Eno je privatna Kabilova, da prodam stan i s bypassom u podstanare. A stari mi se nekad lječio u Ljubljani. Al' to nije tema pa da ne kopam dalje o tom.
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
tzipiripi

#1600 Re: juga 1950.-1990.

Post by tzipiripi »

stakasa wrote:
tzipiripi wrote:...........
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ne smij se bolan ... :lol: Malo malo pa mi hertzika iznenada zalaufa a pogled s balkona mi puca direkt u Kabilovu Kliniku za srce. I ne lezi vraže odma mi na pamet pa'ne bypass i cifra. Jedna od opcija bi mi bila kredit s hipotekom, ili prodaja stana i ostatak života u podstanare jer nema šanse za ponovnu kupovinu stana s tim hebenim bypassom. I treća najizglednija opcija Image ... ilitiga Bože pomozi.
Locked