Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

hizo ramidovic

#1576 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: Zajebi ti to, brzo, lakše ili sporije. Srbi su to. Kad su se ti rokali ovdje se još šargija učila svirati. Da ne bude kuknjave kasnije, ono help basnia i te fore :)
mislim da su gusle bile prije shargije.
a sta se sve odguslalo svi znamo...
Last edited by hizo ramidovic on 26/12/2013 12:14, edited 1 time in total.
Vasco da Gama

#1577 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Vasco da Gama »

Hafis wrote: Stvarno, nema gdje vas nema :thumbup:
nije li bosanska sevdalinka i arhitetktura tipicno gotska.
Tietje24322

#1578 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Vasco da Gama wrote:ovdje ljudi pricaju o vojnoj taktici ko da je to bitno ili uzrok problema/rjesenja.

prvo to je nebitno, a drugo sve i da je bitno kako god okrenes bosnjaci su ostrvo u moru hriscanske evrope i svaki rat malo duzi njima je u konacnici na stetu. bosnjaci samo mogu da budu instrument u rukama neke sile koja ima privremeni cilj i da se nadaju da u okolnostima kada su neciji instrument bilo nato saveza sad, prije hitlera, jos ranije turaka itd... nesta sebi usicare.

puno pametnija filozofija bi bila redefinicija vlastitog identiteta kako bi smo se uklopili u siru grupu.
Mozesli malo pojasniti to hriscanske evrope? Kolko ja znam skoro svaka zemlje u zapadnoj evropi ce imati 20% muslimana do 2030. Bar tako Angela Merkel tvrdi. Brisel ima danas recimo 33% muslimana. A u okolini Bosne imas 5 miliona Albanaca, koji su vecinom muslimani, imas Makedoniju, koja je produzena ruka Turske i imas 75 miliona Turaka. Bugarska ima 8,9% Turaka. A Srbija i Hrvatska puta dva imaju stanovnika manje od Istambula.

Neki ljudi misle da je teritorij bitan a ne brojcanost. Zamisli da ja kazem sada: vidi koliki je Alzir, kada bi se zaratilo sa njima lose bi nam se pisalo. A ustvari se radi o slaboj maloj drzavici koja se sastoji 90% iz pustinje. Tako je i sa Srbijom, Hrvatskom, Grckom, Bugarskom. Male zemljice koje sve skupa imajustanovnika ko 1/4 Turske. A Islamska je i Bosna a i Velika Albanija. Nismo mi to sami. Uz to Hrvatska nema nikakvu mornaicu nito zracne snage. Turska ima 550 operativnih mlaznih aviona i 600 ratnih brodova. A ista ja nejveci saveznik Amerike.
Last edited by Tietje24322 on 26/12/2013 12:15, edited 1 time in total.
Hafis

#1579 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:Vidim smisao za ironiju se gubi oko Ivana. :D
Šteta za ovoga @Tietje24322. veoma vrstan vojni strateg.
Može li itko javiti Baketu, Zlaji i ostalim iz uže komande da ga malo angažiraju :) Sevap bi uhvatili a ima i pametnih dosta :)
Hafis

#1580 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Vasco da Gama wrote:
Sevdalinka je ukradena od Židova, a bosanska arhitektura ne postoji. Osim ako ne misliš na orijentalnu arhitekturu koja je opet maznuta od Turaka.
hizo ramidovic

#1581 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by hizo ramidovic »

Tietje24322 wrote:
Mozesli malo pojasniti to hriscanske evrope? Kolko ja znam skoro svaka zemlje u zapadnoj evropi ce imati 20% muslimana do 2030. Bar tako Angela Merkel tvrdi. Brisel ima danas recimo 33% muslimana. A u okolini Bosne imas 5 miliona Albanaca, koji su vecinom muslimani, imas Makedoniju, koja je produzena ruka Turske i imas 75 miliona Turaka. Bugarska ima 8,9% Turaka. A Srbija i Hrvatska puta dva imaju stanovnika manje od Istambula.

Neki ljudi misle da je teritorij bitan a ne brojcanost. Zamisli da ja kazem sada: vidi koliki je Alzir, kada bi se zaratilo sa njima lose bi nam se pisalo. A ustvari se radi o slaboj maloj drzavici koja se sastoji 90% iz pustinje. Tako je i sa Srbijom, Hrvatskom, Grckom, Bugarskom. Male zemljice koje sve skupa imajustanovnika ko 1/4 Turske. A Islamska je i Bosna a i Velika Albanija. Nismo mi to sami. Uz to Hrvatska nema nikakvu mornaicu nito zracne snage. Turska ima 550 operativnih mlaznih aviona i 600 ratnih brodova. A ista ja nejveci saveznik Amerike.
je li zavrsena nastava u prvom pougodistu u tvojoj skoli?
Tietje24322

#1582 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

hizo ramidovic wrote:
Tietje24322 wrote:

ahaa
Martinez_

#1583 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Tietje sve je to ok ali najveći prorok modernog doba, Samuel Huntington, smatran nekad za fundamentalistu ali njegova se vizija sveta (nažalost) sve više potvrđuje, stavio je Bosnu u rusku zonu uticaja :D

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Clash ... ns_map.png
Last edited by Martinez_ on 26/12/2013 12:21, edited 1 time in total.
hizo ramidovic

#1584 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: Sevdalinka je ukradena od Židova, a bosanska arhitektura ne postoji. Osim ako ne misliš na orijentalnu arhitekturu koja je opet maznuta od Turaka.
ma 'ajde?
sta ima, sevdalija, nismo te prepoznali?
Tietje24322

#1585 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:Tietje sve je to ok ali najveći prorok modernog doba, Samuel Huntington, smatran nekad za fundamentalistu ali njegova se vizija sveta (nažalost) sve više potvrđuje, stavio je Bosnu u rusku zonu uticaja :D

Pa mozda su vas onda Rusi bombardovali u BiH i na Kosovu? Raspitajte se malo... :D
hizo ramidovic

#1586 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by hizo ramidovic »

Tietje24322 wrote:
hizo ramidovic wrote:
Tietje24322 wrote:

ahaa
pa ostavi se onda rata, vec sanke pod guzicu, snjeska pravi, igraj se sa ostalom djecom...
Tietje24322

#1587 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Nisam ja dijete vec 10 godina. Tema je rat. Ako ti se tema nesvidja idi na drugu temu. Sigurno imas tamo na podforumu "ljubav erotika i sex" nesto za tvoj ukus.
Hafis

#1588 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Tietje24322 wrote: Neki ljudi misle da je teritorij bitan a ne brojcanost. Zamisli da ja kazem sada: vidi koliki je Alzir, kada bi se zaratilo sa njima lose bi nam se pisalo. A ustvari se radi o slaboj maloj drzavici koja se sastoji 90% iz pustinje. Tako je i sa Srbijom, Hrvatskom, Grckom, Bugarskom. Male zemljice koje sve skupa imajustanovnika ko 1/4 Turske. A Islamska je i Bosna a i Velika Albanija. Nismo mi to sami. Uz to Hrvatska nema nikakvu mornaicu nito zracne snage. Turska ima 550 operativnih mlaznih aviona i 600 ratnih brodova. A ista ja nejveci saveznik Amerike.
Hoćeš da kažeš da je jedan dio Bosne i Hercegovine zajedno s Turskom jači od Hrvatske, ili Bugarske?
Ono, kažeš Turcima: drž ga Lesi!! i oni av av av...i bila stvar.
Mogli bi i PC igricu napraviti.
Znači: jača je Španija, Portugal, Njemačka, Poljska, Austrija, Francuska, San Marino, Andora skupa s Hrvatskom od Turske, Albanije i dijela BiH :D
Mister Yes

#1589 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

madner wrote:
Hafis wrote:
madner wrote:Ne, prebrz slom bi doveo do onog nerealnog kurcenja koje je zahvatilo Hrvatsku poslje Oluje. Niko i nikad kao ja. Sto bi onda dovelo do doze sovinizma, kao za vrijeme Njofre.

Malo sporoji slom bi postavio stvari malo drugacije, no tu je tanka linija izmedju spori slom i premalo snaga za blitzkrieg.
Zajebi ti to, brzo, lakše ili sporije. Srbi su to. Kad su se ti rokali ovdje se još šargija učila svirati. Da ne bude kuknjave kasnije, ono help basnia i te fore :)
Svaki cigo svoga konja hvali. Mi Goti smo uspjesno odbranili granice civilizacije od plemena Hrvata i Srba. Zato i nema slavenskih grobnica juzno od Save i zapadno od Drine.

Dakle, imamo i mi mitove i legende za trku. :D
:lol: :thumbup:
Tietje24322

#1590 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Hafis wrote:
Tietje24322 wrote: Neki ljudi misle da je teritorij bitan a ne brojcanost. Zamisli da ja kazem sada: vidi koliki je Alzir, kada bi se zaratilo sa njima lose bi nam se pisalo. A ustvari se radi o slaboj maloj drzavici koja se sastoji 90% iz pustinje. Tako je i sa Srbijom, Hrvatskom, Grckom, Bugarskom. Male zemljice koje sve skupa imajustanovnika ko 1/4 Turske. A Islamska je i Bosna a i Velika Albanija. Nismo mi to sami. Uz to Hrvatska nema nikakvu mornaicu nito zracne snage. Turska ima 550 operativnih mlaznih aviona i 600 ratnih brodova. A ista ja nejveci saveznik Amerike.
Hoćeš da kažeš da je jedan dio Bosne i Hercegovine zajedno s Turskom jači od Hrvatske, ili Bugarske?
Ono, kažeš Turcima: drž ga Lesi!! i oni av av av...i bila stvar.
Mogli bi i PC igricu napraviti.
Znači: jača je Španija, Portugal, Njemačka, Poljska, Austrija, Francuska, San Marino, Andora skupa s Hrvatskom od Turske, Albanije i dijela BiH :D
Njemacka bi vam znaci pomogla protiv Turske? A sta je onda Franjo Tudjman u proslom ratu govorio? I to jos kad su vam Mudzahedini igrali lopte sa glavama po srednjoj Bosni:
Franjo Tudjman - snimljeni stenogrami iz njegove kancelarije- koristeni u Haagu:

Njemačka je na strani Muslimana. Zašto? Zato da bi preko bosanskih Muslimana pokazala se najvjerniji saveznik Turske od prije Prvog svjetskog rata pa nadalje itd. S druge strane, priključuje se kritikama Hrvatske da smo mi tobože išli na razbijanje Bosne, da bi time dokazali da nemaju ništa zajedničkog s Hrvatskom ukoliko bi to bio nastavak NDH, itd. Među nama rečeno, Nijemci imaju kompleks Trećeg Reicha koji liječe na našem slučaju...(F. Tuđman, 8.3.1993.)
Francek je se tada vec bio dobro zajebao. I on je zivio u svijetu krscanskih ratova jer su mu Hercegovci saptali na uho. Ako izadjes malo iz te hercegovine i dodjes na zapad vidijet ces da ovdje nema nikakvih krcscana. Velika vecina su ateisti. Jedini koji se cvrsto drze do vjere su muslimani.

Ali eto mozda vam Spanija i Portugal pomognu. :D Sve je u interesu. Njemacka vas je pustila niz vodu jer im je bitnija ekonomska saradnja sa Turskom i Islamskim svijetom od sake Hrvata u BiH.
hizo ramidovic

#1591 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by hizo ramidovic »

Tietje24322 wrote:Nisam ja dijete vec 10 godina. Tema je rat. Ako ti se tema nesvidja idi na drugu temu. Sigurno imas tamo na podforumu "ljubav erotika i sex" nesto za tvoj ukus.
ma sta kazes? vec punih 10 godina nisi dijete?
onda izvini, generale, mene malo prebacilo...
odoh ja na 'ljubav&sex', jerbo za razumijevanje tvojih strateskih zamisli meni ipak fali inteigencije...
Martinez_

#1592 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Tietje24322 wrote:
Martinez_ wrote:Tietje sve je to ok ali najveći prorok modernog doba, Samuel Huntington, smatran nekad za fundamentalistu ali njegova se vizija sveta (nažalost) sve više potvrđuje, stavio je Bosnu u rusku zonu uticaja :D

Pa mozda su vas onda Rusi bombardovali u BiH i na Kosovu? Raspitajte se malo... :D
Mapa je za 21. vek, obrati dobro pažnju na istu npr gde su Turkmenistan i Uzbekistan. I Albanija! ''Kulture'' pobeđuju a tursko širenje na Balkan je mač sa dve oštrice. Spusti loptu na zemlju. Npr Turska je ušla u Makedoniju da bi kontrirala Grčkoj ali Makedoncima dugoročno najveća pretnja je albanski iredentizam. Pa kako Turska to da reši kad joj je Albanija još jači saveznik? A za koga je sutra najizglednije da finansijski pomogne Bugarskoj, Grčkoj i Kipru na primer? MMF? Turska?

Svetski poredak je krhak, i u ovakvim prilikama tako samouvereno planirati ratove je...ne znam kako da nazovem to
Last edited by Martinez_ on 26/12/2013 12:47, edited 2 times in total.
madner

#1593 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Dijete si dok ne procitas bar osnove.
Tietje24322

#1594 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:
Tietje24322 wrote:

Mapa je za 21. vek, obrati dobro pažnju na istu npr gde su Turkmenistan i Uzbekistan. ''Kulture'' pobeđuju a tursko širenje na Balkan je mač sa dve oštrice. Spusti loptu na zemlju. Npr Turska je ušla u Makedoniju da bi kontrirala Grčkoj ali Makedoncima dugoročno najveća pretnja je albanski iredentizam. Pa kako Turska to da reši kad joj je Albanija još jači saveznik? A za koga je sutra najizglednije da finansijski pomogne Bugarskoj, Grčkoj i Kipru na primer? MMF? Turska?

Svetski poredak je krhak, i u ovakvim prilikama tako samouvereno planirati ratove je...ne znam kako da nazovem to
U 21. vijeku ce po stratford institutu (ipak relevantiji do wikipedije) Turska biti jedna od svijetskih sila na svijetu:

Nemoj zaboraviti da je Rusija relativno mala (100 miliona Rusa). Turskih naroda ima oko 130 miliona. Uz to je Turska uvijek bila, kao sto vidis iz ovog filma, u centru organizacije islamskog svijeta. A Islamski svijet je velik. Recimo; Turska je ta koja pokrece projekte kao oni za razvoj modernog medium tenka sa Indonezijom i Saudijcima. Turska je ta koja je uvijek bila u centru kada je se Islamski svijet organizovao kao cjelina. Nuklearna sila Pakistan do 2040. ce imati 600 miliona stanovnika. Indondezija sa Melezijom 400 miliona. Islamski lobij u zapadnoj evropi za 20 godina ce biti jaci od jevrejskog. Udji malo na univerzitete. Recimo na mom fakultetu kada vidis koliko je Iranaca ili Arapa ili Turaka bilo prepao bi se. Svi oni u manjoj ili vecoj formi su ambasadori i lobijsti.
Martinez_

#1595 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Turska se ekonomski u budućnosti može popeti do statusa čak i Nemačke ali to ne garantuje politički uticaj, kao što ga nije garantovao niti samoj toj Nemačkoj niti Kini danas koja nema stabilna savezništva. Lepo rekoh da je plan obnavljanja Osmanlijskog carstva već doživeo bolne šamare od strane Katara i Arabije. Friedman je pristrasan.

Saudi Arabija ima nešto što Turska nema, a što takođe Rusija ima - energetski bunar bez dna iz kog može kupiti i čitave države. Turska to ne može, već je primorana da novac troši racionalno. Ne pože ponuditi u Siriji i Egiptu više od Saudijaca, ne može ni u bilo kojoj većinski pravoslavnoj državi više od Rusa. Ostaju joj njeni Turkijci i možda Albanija
Last edited by Martinez_ on 26/12/2013 13:06, edited 1 time in total.
Nebitan32

#1596 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Nebitan32 »

Tietje24322 wrote:

Pravoslavne zemlje na Balkanu su nalaze u katastrofalnoj situaciji kada je demografija u pitanju. Karakterise ih niska stopa nataliteta, visoka stopa mortaliteta i veliko iseljavanje mlade reproduktivne populacije.

Rumunija
1992 : 22.810.000 st
2011 : 20.122.000 st
http://www.insse.ro/cms/files/publicati ... %20eng.pdf

Izgubili su blizu 3 miliona stanovnika u roku od 20 godina. Ako gledamo starosnu piramidu nastavit ce ovim tempom i u buducim decenijama. Pored toga u Rumuniji ima preko 4 miliona cigana. Jos od prvog januara ce im se potpuno otvoriti trziste rada EU.

Isto je i sa Bugarskom
http://www.nsi.bg/en/content/6727/popul ... ex-and-age

Isto i sa srbijom, sada i Grckom. Na drugoj strani populacija Turske ima konstantan rast.
http://www.turkstat.gov.tr/PreHaberBult ... o?id=15844

Lice Balkana se drasticno promjenilo u zadnjih 20-tak godina. Ocekivati da ce Albanci postati vecina u Makedoniji u narednih 15-tak godina. Postati vecina cak i u Skoplju. Gradu koji je veci od Sarajeva.
Tietje24322

#1597 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:Turska se ekonomski u budućnosti može popeti do statusa čak i Nemačke ali to ne garantuje politički uticaj, kao što ga nije garantovao niti samoj toj Nemačkoj niti Kini danas koja nema stabilna savezništva. Lepo rekoh da je plan obnavljanja Osmanlijskog carstva već doživeo bolne šamare od strane Katara i Arabije.

Saudi Arabija ima nešto što Turska nema, a što takođe Rusija ima - energetski bunar bez dna iz kog može kupiti i čitave države. Turska to ne može, već je primorana da novac troši racionalno
Kakve samare? Kolko ja znam Saudijsci su pristali na projekat za razvoj svojeg prvog nacionalnog tenka sa Turcima i indonezanima. Osmansko carstvo nece nikada postojati u tom smislu kao prije 500 godina vec u mnogo subtilnijem smislu. Upravo Turci su ivijek ti koji Islamski svijet organizuju jer su velika i industrijalizirana zemlja koja ima sirinu u svojim Turskofonskim narodima od Kazachstana do Turkmenistana i jaku dijapsoru i stabilno saveznistvo sa Amerikom.

Rusija tu sirinu nema. Vec im braca Ukrajinici prave probleme jer zeli veliki di ou EU. Turci se mogu osloniti na Islamski sunitski svijet. A on je od Indonezije i Malezije sve do evrope. Rusija je velika povrsinski ali mala u sustini i da nema atomske bolmbe nju bi sami Afganistanci i Pakistanci zajedno sa Kazachima i drugim narodima vec podijelili.

Erdogan na balkanu nije dobio nikakve samare. A nije ih dobio ni u Egiptu koja je ipak najveca arapska zemlja. Nije ih dobio ni u Iraku. Stovise; Turci sa Irakom jako dobro saradjuju.

O Turskoj u 21. vijeku:

Last edited by Tietje24322 on 26/12/2013 13:13, edited 1 time in total.
Vasco da Gama

#1598 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Vasco da Gama »

Hafis wrote:
Vasco da Gama wrote:
Sevdalinka je ukradena od Židova, a bosanska arhitektura ne postoji. Osim ako ne misliš na orijentalnu arhitekturu koja je opet maznuta od Turaka.
ti nisi cuo za sarkazam, jel.
radostan dan

#1599 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by radostan dan »

sve sam detaljno pročitO...
diskusija je na mjestu i po kvalitetu i po kvantitetu.
ja ne vidim druge nego da se odmah predamo, pa ko prvi stigne da nas oslobodi.
Tietje24322

#1600 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Nebitan32 wrote:
Lice Balkana se drasticno promjenilo u zadnjih 20-tak godina. Ocekivati da ce Albanci postati vecina u Makedoniji u narednih 15-tak godina. Postati vecina cak i u Skoplju. Gradu koji je veci od Sarajeva.
Da a Turska ima oko miliona stanovnika prirodnog prirastaja godisnje. Znaci za 6 godina u Turskoj se stovri jedna Srbija.
Locked