Sirija

Locked
acopero

#1576 Re: Sirija

Post by acopero »

Nakon pada bataljona PVO , vojnici sirijskog pokreta otpora zauzeli su zavidne kolicine naoruzanja. http://www.youtube.com/watch?v=MYDImZGiJhc . Kao osveta za mucki napad hemiskim oruzjem , mladici iz FSA , iako slabo , i neproporcionalno naoruzani naspram hordama , ocekuju da nastave osvajanja teriturija u i oko Halepa. Inace Halep je grad sa 2.3 miliona stanovnika , a sirijska opozicija drzi pod svoju kontrolu 60-70 % grada.
acopero

#1577 Re: Sirija

Post by acopero »

Inace za sve koje prozivaju Slobodnu vojsku Sirije da je sastavljena vecinom od dobrovoljaca sa strane , pogledajte koja brigada inace iračka ratuje za Asad-a http://en.wikipedia.org/wiki/Liwa_Abu_a ... l_al-Abbas. Inace ista ima vise od 15.000 pripadnika i samo je jedna u moru iracko-libannsko-iranskih brigada koji se bore na strani Asada. Inace ove brigade sada vode glavnu rijec, i dosta su se osamostalile u tom smislu da ne postuju lanac komande i zapovjednike iz SAA.
HM 2011

#1578 Re: Sirija

Post by HM 2011 »

Carrying their packets of sarin and umbrellas with sharpened tips, the perpetrators boarded their appointed trains. At prearranged stations, the sarin packets were dropped and punctured several times with the sharpened tip of the umbrella. Each perpetrator then got off the train and exited the station to meet his accomplice with a car. By leaving the punctured packets on the floor, the sarin was allowed to leak out into the train car and stations. This sarin affected passengers, subway workers, and those who came into contact with them. Sarin is the most volatile of the nerve agents,[citation needed] which means that it can quickly and easily evaporate from a liquid into a vapor and spread into the environment. People can be exposed to the vapor even if they do not come in contact with the liquid form of sarin. Because it evaporates so quickly, sarin presents an immediate but short-lived threat.[12]
celava_dlaka

#1579 Re: Sirija

Post by celava_dlaka »

Mozel mi neko napokon objasniti zasto se rat u Siriji poredi sa nasim posto cesto vidim da se u argumente uvlace mladic, cetnici itd
sarajevoxxxx

#1580 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Žestoke borbe danas u Džuberu i Zemleki. Uništeno 5 režimskih tenkova i veliki broj vojnika poginuo u pokušaju SAA da probije linije na Džuberu:

http://www.youtube.com/watch?v=UU65V-swx_U
Avetinho

#1581 Re: Sirija

Post by Avetinho »

celava_dlaka wrote:Mozel mi neko napokon objasniti zasto se rat u Siriji poredi sa nasim posto cesto vidim da se u argumente uvlace mladic, cetnici itd
Nikakvo poredjenje ratova. Samo paralela i prisjecanje na slicne fraze koje su cetnici koristili da opravdaju "razvlacenje pameti" civilnom stanovnistvu, kao "muslimanski teroristi", "sami sebe bombardovali", "nece nas NATO, jer eto Rusa", "bacanje nejaci lavovima" itd.
celava_dlaka

#1582 Re: Sirija

Post by celava_dlaka »

Ja Sam Odavle wrote:
celava_dlaka wrote:Mozel mi neko napokon objasniti zasto se rat u Siriji poredi sa nasim posto cesto vidim da se u argumente uvlace mladic, cetnici itd
Nikakvo poredjenje ratova. Samo paralela i prisjecanje na slicne fraze koje su cetnici koristili da opravdaju "razvlacenje pameti" civilnom stanovnistvu, kao "muslimanski teroristi", "sami sebe bombardovali", "nece nas NATO, jer eto Rusa", "bacanje nejaci lavovima" itd.
Sta su onda oni klipovi al nusre ? Koliko se ja sjecam mi nismo imali takve teroristicke organizacije
Avetinho

#1583 Re: Sirija

Post by Avetinho »

celava_dlaka wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
Sta su onda oni klipovi al nusre ? Koliko se ja sjecam mi nismo imali takve teroristicke organizacije
Mozda si bio mali pa se ne sjecas. A i u nas je bilo mudzahedina stranaca. Kako bi nazvao Cacino djelovanje?

Vecina pokreta otpora su sirijci koji se biju protiv diktatora i kasapina.

Civilne zrtve u Sirijskom ratu su u 99% slucajeva produkt asadistickog djelovanja teskom artiljerijom i avijacijom (a nije mu ni hemijsko oruzje strano) po gradovima: pijace, pekare, a u mnogim slucajevima nasumicno ravnanje stambenih cetvrti skudovima.
Cyrax

#1584 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Glupost i malodusnost, eto ti objasnjenja.
Krushna mrva

#1585 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

Cyrax wrote:
Glupost i malodusnost, eto ti objasnjenja.
Jok ba, reko novi reisululema da je Asad cetnici a vehabije ARBiH
Sheftelija

#1586 Re: Sirija

Post by Sheftelija »

U zivotu nisam nista potresnije gledala, jadna nevina dječica. :(
https://www.facebook.com/photo.php?v=572461196128511
mmaar

#1587 Re: Sirija

Post by mmaar »

Nusrici su izgleda postigli cilj, tatica je ipak odlucio da odbrani svoju celjad. Nije dugo trebalo da vidimo stvarne motive zbog kojih su upotrijebili hemijsko oruzje i pobili onu djecu. Nadam se samo da ce im Sirijci ovo skupo naplatiti i da ce sada krenuti otvorenih karata i udariti svom silom po svim njihovim interesima u okruzenju.

Počele pripreme za napad - američke snage se približavaju Siriji, Obami će se danas ponuditi opcije djelovanja, izvjesni raketni napadi s brodova

Iz Pentagona ističu kako upravo obavljaju "inicijalne pripreme" za početak napada krstarećim raketama na položaje sirijske vojske. Načelnik glavnog stožera američke vojske, General Martin Dempsey danas će predstaviti sve opcije napada za vrijeme sastanka u Bijeloj Kući, prenose američki mediji.

Američki ministar obrane, Chuck Hagel, istaknuo je kako je američka mornarica prišla bliže Siriji kako bi sve bilo spremnu ukoliko Obama odluči krenuti s vojnim napadom. "Ministarstvo obrane ima odgovornost dostaviti predsjedniku opcije djelovanja, to uključuje pozicioniranje naših snaga i opreme, kako bismo mogli izvesti razne opcije - koje god opcije predsjednik odluči poduzeti", rekao je Hagel te dodatno naglasio: "Odluka se mora donijeti brzo jer bi se uskoro mogao desiti novi kemijski napad".

Izvor iz američkog ministarstva obrane rekao je u razgovoru za Reuters kako američka mornarica povećava svoju prisutnost na prostoru Mediterana s četvrtim brodom, USS Mahan, na kojem se nalaze krstareće rakete. Sva 4 broda imaju mogućnost lansiranja dalekometnih krstarećih raketa za gađanje kopnenih ciljeva.

Američki brodovi koji se upravo nalaze u blizini Sirije:

Pentagon će danas Obami ponuditi sve opcije potencijalnog napada na Siriju, no Obama donosi konačnu odluku. U njegovom zadnjem intervjuu ostavio je dojam kako nije spreman u ovom trenutku krenuti u rat protiv Sirije ističući kako bi se radilo o poprilično skupoj operaciji, ali također upozorava da bi takva operacija mogla biti kršenje međunarodnog zakona jer UN mandat ne postoji (vidi: Barack Obama - intervju za CNN: "Bliži se vrijeme našeg konačnog odgovora po pitanju Sirije i Egipta").

Stječe se dojam da se na Obamu vrši velik pritisak od strane brojnih američkih dužnosnika. John McCain, kojem se u zadnje vrijeme daje ogroman medijski prostor, ističe kako bi nedjelovanje dalo "zeleno svijetlo drugim diktatorima diljem svijeta da mogu koristiti kemijsko oružje". Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost, Susan Rice, istaknula je u poruci: "Što Bashar al-Assad skriva? Svijet zahtjeva nezavisnu istragu po pitanju očitih kemijskih napada. Odmah".

Najviši demokratski zastupnik u Vijeću za Vanjsku Politiku, Eliot Engel, pisao je Obami te pritom istaknuo: "Ako mi, zajedno s našim saveznicima, ne odgovorimo na Assadovo smrtonosno korištenje oružja za masovno uništenje, zlonamjerne zemlje i loši tipovi diljem svijeta vidjeti će zeleno svjetlo. Možemo djelovati sa sigurne udaljenosti bez da dovodimo trupe na teren. Znam da se Vaša administracija suočava s kompleksnim pitanjima, ali vjerujem da mi, Amerikanci, imamo moralnu odgovornost ući bez imalo odgađanja i zaustaviti ovaj pokolj".

Drugim riječima, pritisak na Obamu jednak je od strane pojedinih Republikanaca kao i od strane pojedinih Demokrata.

Jedan neimenovani bivši dužnosnik rekao je za Reuters: "Ugrožen je Obamin međunarodni prestiž. Zbog kemijskog napada Obama će vjerojatno krenuti s djelomičnom silom, no vjerojatno ne s ciljem rušenja Assada. Osjećaju kako moraju učiniti nešto... pitanje kredibiliteta sada je jako bitno".
basar

#1588 Re: Sirija

Post by basar »

Izgleda da su brodovi krenuli put Sirije da je napadnu. Pritekli rimljani svojoj braći sufijanijama u pomoć.
Co0l

#1589 Re: Sirija

Post by Co0l »

mmaar wrote:Nusrici su izgleda postigli cilj, tatica je ipak odlucio da odbrani svoju celjad. Nije dugo trebalo da vidimo stvarne motive zbog kojih su upotrijebili hemijsko oruzje i pobili onu djecu. Nadam se samo da ce im Sirijci ovo skupo naplatiti i da ce sada krenuti otvorenih karata i udariti svom silom po svim njihovim interesima u okruzenju.
imas neke dokaze za ovu tvrdnju?
Kaćunak

#1590 Re: Sirija

Post by Kaćunak »

da li ja to cujem kmečanje :lol: :lol:

do sljedeće džume asadova krmeća glava na kolcu
Alfons Kauders

#1591 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Co0l wrote:
mmaar wrote:Nusrici su izgleda postigli cilj, tatica je ipak odlucio da odbrani svoju celjad. Nije dugo trebalo da vidimo stvarne motive zbog kojih su upotrijebili hemijsko oruzje i pobili onu djecu. Nadam se samo da ce im Sirijci ovo skupo naplatiti i da ce sada krenuti otvorenih karata i udariti svom silom po svim njihovim interesima u okruzenju.
Traziti dokaze od teoreticara zavjera je kao traziti prshut u frizideru kod vehabije.
mmaar

#1592 Re: Sirija

Post by mmaar »

Co0l wrote:
Sve ovo sto se desavalo nakon napada i ovaj najnoviji razvoj dogadjaja nije dovoljan dokaz, kao ni dosadasnje upotrebe hemisjkog oruzja od strane Nusrica i drugih americko-izraelskih pulena? Da, Sirija je samo cekala da upotrijebi hemijsko oruzje, pa da izazove ovo sto danas vidimo. Ova provokacija je vrlo dobro isplanirana kako bi se dao povod za napad, a teren su pripremili i cionisti u saradnji sa svojim pulenima na terenu nedavnim bombardovanjem skladista protubrodskih raketa u Latakiji i napadima na protuzracnu odbranu. Sve ovo je toliko ocigledno da bi i najneupucenijem bilo jasno o cemu se radi.
mmaar

#1593 Re: Sirija

Post by mmaar »

Kaćunak wrote:da li ja to cujem kmečanje :lol: :lol:

Eto, toliko ste cekali i izgleda da americka braca ipak stizu, kao i u Iraku, kao i u Afganistanu, kao i u Libiiji i sirom pokorenog islamskog svijeta, sve za islam, sve za serijat, sve za hilafet, ali sasvim sam siguran da cijena nece biti tako niska.
Alfons Kauders

#1594 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

mmaar wrote:
Co0l wrote:
Sve ovo sto se desavalo nakon napada i ovaj najnoviji razvoj dogadjaja nije dovoljan dokaz, kao ni dosadasnje upotrebe hemisjkog oruzja od strane Nusrica i drugih americko-izraelskih pulena? Da, Sirija je samo cekala da upotrijebi hemijsko oruzje, pa da izazove ovo sto danas vidimo. Ova provokacija je vrlo dobro isplanirana kako bi se dao povod za napad, a teren su pripremili i cionisti u saradnji sa svojim pulenima na terenu nedavnim bombardovanjem skladista protubrodskih raketa u Latakiji i napadima na protuzracnu odbranu. Sve ovo je toliko ocigledno da bi i najneupucenijem bilo jasno o cemu se radi.
:D

Jos nisi naucio razliku izmedju svog subjetkivnog misljenja i dokaza, odnosno cinjenica?
tesanj

#1595 Re: Sirija

Post by tesanj »

Co0l wrote:
2+2=4 :mrgreen:
mmaar

#1596 Re: Sirija

Post by mmaar »

Sergej Lavrov, poznati teoreticar zavjere :run:
Ruski diplomati su prezentirali na sjednici Vijeća sigurnosti satelitske snimke koji se dovode u vezu s hemijskim napadom sirijskih pobunjenika u predgrađju Damaska.

Novinska agencija Fars pozivajući se na libanski dnevnik Es-Sefir javlja da otkriveni satelitski snimci Rusije pokazuju da je hemijski napad od srijede na predgrađje Damaska izveden od strane naoružanih pobunjenika Sirije.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji koje su iznijeli SAD nisu pouzdani.

Inače, američka vlada je saopćila da će pružiti pomoć u slanju oružju sirijskim pobunjenicima naglasivši da postoje konkretni dokazi da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje u ratu u Siriji.

Međutim, Lavrov je istakao da ne postoje nikakve garancije da dokazi zadovoljavaju uslove koje je propisala Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja.

Podsjetio je da navedena organizacija jasno naglašava da uzorci krvi, urina i odjeće mogu da se uzmu kao pouzdani dokazi samo ako ih njeni stručnjaci nadgledaju od trenutka kada su uzeti radi donošenja u laboratoriju.

Lavrov je istakao da sirijska vlada ne bi koristila hemijsko oružje s obzirom na prednost koju ima nad pobunjenicima u toj zemlji.
Kaćunak

#1597 Re: Sirija

Post by Kaćunak »

mmaar wrote:

Eto, toliko ste cekali i izgleda da americka braca ipak stizu, kao i u Iraku, kao i u Afganistanu, kao i u Libiiji i sirom pokorenog islamskog svijeta, sve za islam, sve za serijat, sve za hilafet, ali sasvim sam siguran da cijena nece biti tako niska.
kme kme kme :( :( :(
Alfons Kauders

#1598 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

mmaar wrote:

Slazem se

Image

Unit Cost: US$569,000 (1999)[1] AGM-109H/L version to $1.45 million Tactical version (2011)[2]

:D

Al ne sikiraj se. Nije Husein-beg cicija.
mmaar

#1599 Re: Sirija

Post by mmaar »

Kaćunak wrote:
mmaar wrote:

kme kme kme :( :( :(
Barak Obmana krece u dzihad! On je svjetlo islama!

Na J. McCaina, tipujem kao na buduceg halifu.
CungaLunga

#1600 Re: Sirija

Post by CungaLunga »

Rusi tvrde da su pobunjenici sami upotrijebili hemijsko oružje
protiv sebe da bi privukli simpatije svijeta? Ta tvrdnja mi je poznata odnekud...
Locked